ÚTIKRITIKA.HU / Rotterdam


hirdetes

útikritikák


Rotterdam

Rotterdam dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Városháza |Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Rotterdam dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 1,06 millió

Rotterdam tengerparti nagyváros Hollandia déli részén.A holland nagyvárosok közül Rotterdamban a legnagyobb a nem holland származásúak aránya, a lakosság fele az. A legtöbb bevándorló a dél-amerikai Suriname-ból, Törökországból, Marokkóból és a Holland Antillákról való. Rotterdam lakosságának egynegyede mozlim! 1940-ben a németek lebombázták a város magját. Az ötvenes, hatvanas években folyt az újraépítés nagyja.

Rotterdamot néha úgy nevezik, hogy ,,Hollandia Manhattenje". 

2020 végén Rotterdam azzal került be a hírekbe, hogy Maarten Struijs bálnafarkat mintázó szobra tartotta meg a túlfutó metrószerelvényt. Nem mellesleg egy ember életét is megmentette vele.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nem annyira durván turistás, mint Amtszerdam

2. A kiválóan összerakott Holland Fotómúzeum (Nederlands Fotomuseum)

3. A vizi taxizás

4. Ez a Nieuwe Delftste Poort (Delft kapuépület) (1993)

V. Jancsi fotója

Nem tetszett

1. Aki nem tudja értékelni a modern építészetet, az nehezebben képes megbarátkozni Rotterdammal.

Vélemények

Rotterdam a modern és úttörő építészete miatt vált világhírűvé. Az évek során a várost Manhattan at the Meuse, vagyis Manhattan a Meuse folyó partján és Hollandia építészeti fővárosának is nevezték egyrészt a látképe miatt, másrészt pedig azért, mert olyan nemzetközileg vezető építészeti cégeknek ad otthont, amelyek más nagyvárosok híres épületeit és hidjait is tervezték. Ilyen például az OMA, az MVRDV, Neutelings & Riedijk.

A városnak egyébként 38 felhőkarcolója és 352 toronyháza van. Hollandia legmagasabb épületei között az első 5 rotterdami épület. Többek között itt található a legmagasabb felhőkarcoló, a 165 méter magas Maastoren. 2016-ban pedig jóváhagyták a 215 méter magas Zalmhaven Tower építését, aminek befejezése várhatóan a 2022-es évben lesz.

Ebből kifolyólag képzelhetitek, hogy mennyire eltér ennek a városnak a hangulata, bármilyen más helység óvárosától. Az utcákon sétálva igazán nem mindennapi épületek mellett haladhatunk el. Hogy élvezhessük a látképet, érdemes szerintem gyalogosan közlekedni. És amennyire újhullámosak az épületek, szerintem az itt lakók is legalább olyan lazák és modern stílusúak. Nekem nagyon tetszett, hogy bár csak egy napig, de részese lehettem ennek a hangulatnak. (2022) forrás


"Ha az ultramodern épületek mellett kíváncsi vagy Rotterdam múltjára is, a Delfshaven negyedben romantikus sétákat tehetsz a csatornákkal szabdalt régi házak között, majd ellátogathatsz Rotterdam egyetlen még működő sörfőzdéjébe. Szánj időt a reneszánsz stílusú Városházára, melynek alapkövét 1915-ben I. Vilma holland királynő tette le. A késő gótikus Szent Lőrinc-templom előtt láthatod Erasmus szobrát (németalföldi humanista tudós - a szerk.), ami a legrégebbi épségben maradt szabadtéri alkotás. Rotterdam legmegdöbbentőbb épületegyüttese a 38 kockából álló absztrakt Kockaház, amit szintén vétek lenne kihagynod. Kötelező látnivaló a monumentális Euromast kilátótorony is, ahonnan 360°-os panoráma nyílik a városra." forrás


"A piac végén viszont érdekesebb látványt nyújtott a Klijk Kubus, aminek a lényege, hogy sarkukra állított kockákból áll egy-egy ház, egymás mellett néhány tucat. Ez egyébként nem meglepő Rotterdamban, hiszen az egész városban odafigyelnek a dizájnra, így túl sok hétköznapi épületet nem lehet látni." forrás


,, Az okot, amiért itt nincs teli a belváros az egymás mellett sorakozó keskeny, vöröstéglás házakkal, úgy hívják, hogy Luftwaffe. 1940 május 14-én nyomásgyakorlás céljából a német légierő szétbombázta a teljes belvárost - és ha később próbálták is menteni az esetet, hogy nem volt szó ekkora erejű csapásmérésről, vagy valaki félreértett valamit, a dolgot már nem nagyon lehetett visszacsinálni. Egyedül a városházát és a székesegyházat állították helyre, a többi telekre új házak épültek, néha csak jókora késéssel, néha pedig azok nem bizonyultak elég időtálló értéknek, és még korszerűbb, még modernebb került a helyükre.

Néhány északi és keleti negyedben azért megmaradt a régi hangulat - ilyen Delfshaven, amelyben régen a(z Amerikába) kivándorlók voltak sokan, ma pedig a bevándorlók - és ezekbe már csak azért is érdemes elmenni, mert itt találkozhatunk olyan hidakkal, amelyeket rendszeresen nyitnak-csuknak a hajóforgalom miatt…(2016)" forrás


"Szombaton Rotterdamban voltunk. Nyugodtan mondhatom, hogy ilyen ronda várost még az életben nem láttam. A II. világháborúban lebombázták a németek és utána teljesen újjá kellett építeni. Hát nem sikerült túl jól. Minden épület nagyon ronda és nagyon modern, geometriai formákból áll az egész város. A köztereket telezsúfolták pocsék szobrokkal, bár nem tudom, hogy egy fémketrec szobornak számít-e. Rengeteg fotót készítettünk, mert minden sarkon találtunk valami pocsék dolgot, amit meg kellett örökíteni.

Ráadásul úgy tűnt, mintha az egész várost bevándorlók laknák. Itt a marokkóiakkal és a törökökkel vannak olyan gondjai a lakosságnak, mint nekünk otthon a cigányokkal. Azt mondják a hollandok, hogy ők (értsd: a bevándorlók) nem dolgoznak, csak segélyekből élnek, ami irritálja a többségi társadalmat. Ismerős? Szóval úgy tűnt, hogy semmiféle koncepciójuk nem volt a várostervezőknek, csak úgy elkezdték dobálni a kockaházakat és a fémeket egymás mellé. Maja azt mondta, hogy a koncepció talán az volt, hogy "minden nagyon ronda legyen". forrás


Odajutás

Amszterdamból többféle közlekedési eszközzel is el lehet jutni Rotterdamba, és az időtartam a közlekedési módtól függően változó.

A leggyorsabb módja a vasúti közlekedés. A vonatok a két város között gyakran közlekednek, és az utazás időtartama általában körülbelül 40-50 perc. A vonatok Amszterdamban indulnak az Amsterdam Centraal állomásról, és Rotterdamban az Rotterdam Centraal állomáson érnek célba. Az árak változóak lehetnek a jegy típusától függően, de általában megfizethetőek.

Ha autóval utazik, az utazás időtartama általában körülbelül 1 óra 15 perc, attól függően, hogy az utazás melyik részén közlekedik. Az autópálya jó minőségű és jól karbantartott, így az autóval történő utazás egyszerű és kényelmes lehet.

Továbbá, az utazók lehetősége van a busz használatára is. Az autóbuszok gyakran közlekednek Amszterdamból Rotterdamba, az utazás időtartama általában körülbelül 1 óra 15 perc. Az árak változóak lehetnek a buszvállalatoktól függően, de általában az autóbuszjegyek is megfizethetőek.

A főpályudvar - V. Jancsi fotója

Szállás

Helyi közlekedés

Van Rotterdamban Uber!

Villamos

Rotterdamban a villamosok egy nagyon hatékony és kényelmes módja a közlekedésnek. A városban található számos villamosjárat, amelyek szinte minden fontosabb látnivalót és környékét érintik. A villamosok gyakran közlekednek, így nem kell sokat várni, és a járatok általában pontosak és megbízhatóak.

A villamosok használata egyszerű és kényelmes, és a turisták számára könnyen elérhetőek a város bármely pontján. A villamosokra jegyet vásárolhatnak az automata jegyautomatákból, amelyek szinte minden megállóban megtalálhatók. A jegyvásárlás után csak be kell szállni a villamosra, majd a megállóban a kijelzőn ellenőrizni kell a megállót.

A villamosok Rotterdamban kényelmesek és jól felszereltek, és az utazás során lehetőség van a város látnivalóinak megtekintésére. A villamosokat általában hosszabb távokra használják, de a városnézés során is jól használhatóak. A villamosok árai változóak lehetnek a távolságtól és az utazás típusától függően, de általában megfizethetőek, és a turisták számára könnyen elérhetőek.

V. Jancsi fotója

Kerékpár

Más holland városokhoz hasonlóan Rotterdam is roppant kerékpárbarát hely.

Rotterdam egy nagyon kerékpárbarát város, és számos lehetőség áll a turisták rendelkezésére kerékpárkölcsönzésre. A városban található kerékpárutak és bicikliutak hálózata kiterjedt, így a turisták egyszerűen és biztonságosan közlekedhetnek a városban kerékpárral.

A városban található számos kerékpárkölcsönző, és a turisták választhatnak az egyszerű kerékpároktól a kényelmesebb, városi stílusú és elektromos kerékpárokon át a tandem kerékpárokig. A kölcsönzési árak változóak lehetnek a kerékpárok típusától és a bérlési időtől függően, de általában megfizethetőek.

A turistáknak érdemes kerékpárral felfedezniük Rotterdamot, mivel ez egy kényelmes és gazdaságos módja a város felfedezésének. A városban található bicikliutak és kerékpárutak könnyen követhetőek, és lehetővé teszik a látogatók számára, hogy a város látnivalóit könnyen és gyorsan megközelítsék. A kerékpározás Rotterdamban rendkívül biztonságos és kellemes élmény, és a látogatók élvezhetik a város szépségét, miközben egészségesen közlekednek.

Vizi taxi

A vizi taxi Rotterdamban egy kényelmes és gyors közlekedési mód, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy a városnézés során élvezzék a város szépségét és kényelmét. A vizi taxi egy hajó, amely a város különböző pontjai között közlekedik, és számos helyszínt érint, például a kikötőt, a Markthal-t, a Fenix Food Factory-t és a Kop van Zuid-t.

A vizi taxi Rotterdamban gyors és hatékony módja a közlekedésnek, és a látogatók élvezhetik a város szépségét és kényelmét a vízről. A hajók modern és jól felszerelt kényelmes ülésekkel, és az utazás alatt lehetőség van a város szépségének megtekintésére. A vizi taxi különösen jó választás a napsütéses időjárásban, amikor a látogatók élvezhetik a város szépségét és a kellemes időjárást a hajó fedélzetén.

Aji

Étkezés

A Blaak metrómegálló körüli térség (Régi kikötő, azaz Oude Haven) tele van éttermekkel, sörözőkkel.

Rotterdamban számos étkezési lehetőség áll a turisták rendelkezésére, az olcsóbb gyorsételektől a magasabb színvonalú éttermekig. A város gasztronómiája sokszínű, és számos nemzetközi és holland specialitás található.

A város központjában és a kikötőben található éttermek kiváló holland és nemzetközi ételeket kínálnak, mint például a holland sajt, rákfogás, édességek és sörök. A városban számos étterem és kávézó található, amelyek kiváló kávét és süteményeket kínálnak.

A turistáknak érdemes kipróbálniuk a holland harcsát, amely a városban található éttermek egyik specialitása. A turistáknak érdemes megkóstolniuk a holland frittest is, amelyet általában majonézzel tálalnak.

A városban található bevásárlóközpontokban és piacokon számos friss élelmiszer, például gyümölcsök, zöldségek és halak is kaphatók. Az élelmiszerboltokban és kávézókban számos helyi sütemény, péksütemény és édesség található, amelyeket érdemes megkóstolni.

A városban található nagy választékú éttermek közül néhány a következők:

De Pasta Kantine: Az olasz ételekre specializálódott étterem, amelyet a látogatók kedvelnek a friss tésztájuk és az ízletes ételeik miatt.

Hotel New York: A város egyik legjobb étterme, amely a holland ételek mellett nemzetközi ételeket is kínál.

Jamie's Italian: Jamie Oliver étterme, amely kiváló olasz ételeket kínál.

Fenix Food Factory: A helyi élelmiszerboltok és éttermek egy csoportja, ahol a látogatók kiváló holland és nemzetközi ételeket kóstolhatnak.

V. Jancsi fotója

Vásárlás

Rotterdamban számos lehetőség van a vásárlásra, az elegáns boltoktól a piacokig, ahol friss ételeket és helyi termékeket lehet vásárolni. A város központjában található a Beurstraverse, vagyis a Koopgoot, ahol a látogatók megtalálják a legnépszerűbb márkaüzleteket és divatboltokat.

A városban számos bevásárlóközpont is található, mint például a De Bijenkorf és az Alexandrium Shopping Center. Az élelmiszerboltok és a helyi termékeket árusító boltok is elérhetők szerte a városban, például a Markthal-ban, amely egy modern épület, ahol a látogatók különféle ételeket, italokat és helyi termékeket találnak.

A Rotterdamnál található piacok közül a legnépszerűbbek a Binnenrotte és a Blaak piacon találhatók. A Binnenrotte piacon különféle élelmiszertermékeket és friss árut találnak, míg a Blaak piacon az antikvitások és a kézműves termékek kaphatók.

A városban számos utcai bolt és galéria is található, ahol a látogatók különféle ajándéktárgyakat, kézműves termékeket, ékszereket és egyedi tárgyakat vásárolhatnak.

Szórakozás

Rotterdam éjszakai élete élénk és változatos. A városban számos bár, kávézó, klub és étterem található, amelyek különféle zenei stílusokat és hangulatokat kínálnak. Az éjszakai élet középpontja a városközpont és a kikötő területe, ahol számos bár és klub található.

Ahoy Rotterdam: Ez a többfunkciós központ a város legnépszerűbb helyszínei közé tartozik, amely koncerteknek, kiállításoknak és sporteseményeknek ad otthont.

De Witte Aap: Ez az éjszakai klub a város egyik legnépszerűbb helye, ahol a látogatók élvezhetik a zenei előadásokat és a koktélokat.

Bar Brasserie Engels: Ez a modern bár és étterem kiváló ételeket és italokat kínál a városközpontban, és élőzenét is szerveznek itt.

NRC Café: Ez a bár-kávézó a város egyik legdivatosabb helye, ahol a látogatók élvezhetik a finom italokat és az élőzenét.

Cruise Terminal: Ez a kikötő területén található épület a város egyik legismertebb helyszínei közé tartozik, amely koncerteknek és más kulturális eseményeknek ad otthont.

Bird: Ez az éjszakai klub jazz és blues zenét játszik, és népszerű a helyiek és a turisták körében egyaránt.

v.j.

Közbiztonság

Napközben a város legtöbb része biztonságos. Éjjel egyes környékek rizikósak, pl. a Charlois, a Hillesluis és a Spangen.

A szokásos óvatosság szükséges a zsebtolvajok és csomaglopások elkerüléséhez, főleg a sétálóutcákon, a piacokon, a vonaton, a villamoson, az állomásokon és mindenhol ahol sok turista fordul meg.

Nem ajánlatos császkálni a Stadthuisplein-en (egy jelentősebb tér) éjszakánként. Gyakran tör ki valamilyen bunyózás arrafelé éjfél után.

Tömegeseményeken gyakran fordulnak elő kisebb balhék, de emiatt azért túlságosan ne aggódjunk. A foci szurkolók kemény magjai itt is keresiik a bajt. Az Ajax focicsapat mezét ne viseljük Rotterdamban, mert az nyílt provokációnak számít.

A külföldieket gyakran szólítják meg drogkereskedők. Semmikpppen se kövessük őket sehova.

Egyéb hasznos információk

Városháza (Stadhuis)

A Rotterdami Városháza (Stadhuis) az egyik legismertebb történelmi épület Rotterdam belvárosában. Az épület a városi kormányzat székhelye, és a város egyik fontos kulturális központja.

A Városháza a 20. század elején épült, és a holland reneszánsz stílusú építészeti stílus egyik legjelentősebb példája. Az épület magassága 71 méter, és a főhomlokzaton egy hatalmas torony található, amely a város egyik legmagasabb épülete.

Az épületen belül számos műalkotás található, köztük festmények, szobrok és díszített mennyezetek. A Városháza dísztermei gyönyörű freskókkal és aranyozott díszítésekkel vannak ellátva, és gyakran használják koncertek, kiállítások és más rendezvények színhelyeként.

A Városháza területén található egy kis park, amely ideális hely a pihenésre és a városi forgatagból való kiszakadásra. A parkban találhatók a város fontos történelmi személyiségeinek szobrai is,

V. Jancsi fotója

Más látnivalók

Kockaházak

Cube Houses, azaz kockaházak nevű építészeti agymenés: Aki azt hiszi kockaházakért felesleges Rotterdamig utazni, annak szólok, hogy ezek az élükre állítva lettek egymáshoz tapasztva. Minden egyes kocka egy önálló, 100nm-es lakás, három szintre bontva. Kívülről elég nehéz elképzelni, hogyan lehet ezekben lakásokat kialakítani, szerencsére nem is kell, mert 3 euróért az egyik megtekinthető belülről is, illetve párat ki is lehet Airbnb-n keresztül bérelni. Talán nem lövöm le a poént, ha azt mondom, nem véletlen, hogy nem így él az emberiség. Szinte sehol sincs függőleges fal és ablak, az összes beépített bútor egyedi méretű és alakú, a kocka alsó felén a kis padlóhoz hatalmas plafon tartozik, a felső rész viszont tetőtér de minden irányból ferde plafonnal. Bennem csak egy kérdés maradt a teljesen berendezett lakás bejárása után: az rendben, hogy érdekes kísérlet egy ilyen ház felépítése, de miért kellett 38-at építeni ebből??? forrás

V. Jancsi fotói

Vásárcsarnok (Markkthal)

A Blaak metrómegállónál több érdekesség is akad. Az első a hatalmas Markthal Market, melynek íves épülete kétoldalt lakásoknak, középen pedig egy hatalmas piacnak ad helyet. Az épület belülről ugyanolyan érdekes, mint kívülről: az íves falak tíz emelet magasságban érnek össze, a lakásoknak a belső térre is nyílik ablaka, az épület fala pedig egy hatalmas festmény. A piacon mindenféle nemzet konyhája megtalálható: szusitól a kebabon és pizzán át a hamburgerig minden (is) van. Mi a tipikus holland csemegének számító friet-t, azaz a vaskos, különféle szószokkal leöntött hasábburgonyát és stroopwafelt, azaz a karamellel összetapasztott édes ostyát ebédeltünk. (2022) forrás

V. Jancsi fotói

Szent Lörinc-templom

(Sint-Laurenskerk) 

A Szent Lörinc-templom (Sint-Laurenskerk) Rotterdam egyik legfontosabb történelmi épülete, amely a város központjában található. A templom a holland gótikus stílusú építészet egyik legfontosabb példája, és a város egyik legnagyobb és legmagasabb temploma.

A Szent Lörinc-templom 1449 és 1525 között épült, és az első holland gótikus épület volt, amelyet tégla felhasználásával építettek. Az épület későbbi korszakaiban több átalakításon és bővítésen esett át, beleértve a 19. századi restaurálást is.

Az épület magassága 65 méter, és egyik fő vonzereje a hatalmas szószéke, amely az egyik legnagyobb szószékek közé tartozik Európában. Az épületen belül számos műalkotás található, köztük több, a 16. és 17. században készült festmény és szobor.

A Szent Lörinc-templom a második világháborúban súlyosan megsérült, de az 1950-es években felújították. Azóta a templom rendszeresen szolgálja a hívőket és az érdeklődőket.

A Szent Lörinc-templom egyik jellegzetessége az, hogy több mint 50 éven át a város főharangjaként szolgált. A harangot azonban 2010-ben eltávolították, miután a városban élők panaszkodtak a hangerejére. A harang most egy múzeumban látható, és csak különleges alkalmakra használják.

V. Jancsi fotója

A Rotterdami Erasmus szobra

Az Erasmus szobra Rotterdam városában található, és a város egyik fő nevezetessége. Az óriási szobor, amely egy hatalmas, 8,5 méter magas bronz könyvet ábrázol, a holland humanista tudós, Erasmus (1466-1536) tiszteletére emlékeztet.

Az Erasmus szobra az egyik legismertebb műalkotás Rotterdam városában, és a város egyik ikonikus látnivalója. A szobor a főpályaudvar és a Blaak városrész között található, ahol az emberek áthaladnak és megállnak, hogy fotókat készítsenek.

Az Erasmus szobor mögött egy nagy téren található egy modern épület, amely az egyetem egyik campusza. A tér az évek során a város kulturális és társadalmi központjává vált, és számos kulturális rendezvénynek ad otthont.

Az Erasmus szobor 1953-ban készült el a holland szobrászművész, Hendrick de Keyser által. A szobor alapja egy hatalmas gránit tömb, amely az egész szobrot tartja. A könyv lapjaira Erasmus latin idézetek vannak gravírozva, amelyek az ő gondolatait és filozófiáját tükrözik.

Az Erasmus szobor jelentősége az, hogy emlékeztet bennünket az emberi tudás és a kultúra fontosságára, amelyek olyan értékek, amelyeket Erasmus a tudomány és a filozófia területén való munkája során élt és tanított. A szobor Rotterdam városának ismertetőjegyévé vált, és az ide látogatók számára egy olyan hely, ahol megpihenhetnek, élvezhetik a város látványát és azokat az értékeket, amelyeket Erasmus képviselt.

V.  Jancsi fotója

Olvasmányos linkek

A rotterdami pályaudvar érdekes épülete egy intermodális csomópont, az épület egyik oldalán villamos, másik oldalán buszállomás van és két metróvonal is jár erre.

Az állomástól pár sarokra található a Miniworld Rotterdam, ahol hatalmas terepasztalon futkároznak a modell vonatok. Bár a mérete és komplexitása is kisebb, mint a hamburgi Miniatur Wunderland, amit 2019-ben látogattunk meg, de egyáltalán nem okozott csalódást. Egy-két órát nyugodtan szánjunk rá a Rotterdamot és környékét bemutató terepasztalra.

Az állomás épületétől délre található széles, parkosított és helyenként tavakkal tűzdelt utcán érdemes tenni egy kis sétát, vagy villamosra pattanva utazni pár megállót, mert ez adja igazán vissza a holland kisvárosi hangulatot. Az egyik utcasarkon találjuk a hollandokban sok pajzán gondolatot ébresztő Mikulás szobrot, ami egy karácsonyfát tart a kezében. Igen, karácsonyfát és rossz aki rosszat gondol. Nos, elég sokan gondolhattak rosszat, mert több ideiglenes helyszín után kötött ki a jelenlegi helyén.

A Nieuwe Maas folyót keresztező Erasmus híd azért érdekes, mert a jelenleg tervezés alatt lévő budapesti Galvani-híd ennek a hídnak a mintájára épül majd. A híd túloldalán a város egykori dokknegyede terül el, melynek egy része még ma is működik, a felszámolt részeken irodák és lakások épültek. Sajnos az idő nem volt túl kegyes, egész nap esett az eső, ezért nem is sétáltunk a végtelenségig. Szerencsére a tömegközlekedés nagyon jó, szinte mindenhova megy villamos és négy metróvonal is van. (2022) forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

z. a. fotója

sz. a. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon