ÚTIKRITIKA.HU / Rotterdam


Rotterdam

Rotterdam dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Városháza |Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Tartalomfeltöltés szakaszában

Rotterdam dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 1 millió

Rotterdam tengerparti nagyváros Hollandia déli részén.A holland nagyvárosok közül Rotterdamban a legnagyobb a nem holland származásúak aránya, a lakosság fele az. A legtöbb bevándorló a dél-amerikai Suriname-ból, Törökországból, Marokkóból és a Holland Antillákról való. Rotterdam lakosságának egynegyede mozlim! 1940-ben a németek lebombázták a város magját. Az ötvenes, hatvanas években folyt az újraépítés nagyja.

Rotterdamot néha úgy nevezik, hogy ,,Hollandia Manhattenje". 

2020 végén Rotterdam azzal került be a hírekbe, hogy Maarten Struijs bálnafarkat mintázó szobra tartotta meg a túlfutó metrószerelvényt. Nem mellesleg egy ember életét is megmentette vele.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nem annyira durván turistás, mint Amtszerdam

2. A kiválóan összerakott Holland Fotómúzeum (Nederlands Fotomuseum)

2. Ez a Nieuwe Delftste Poort (Delft kapuépület) (1993)

V. Jancsi fotója

Nem tetszett

1. Aki nem tudja értékelni a modern építészetet, az nehezebben képes megbarátkozni Rotterdammal.

Vélemények

Rotterdam a modern és úttörő építészete miatt vált világhírűvé. Az évek során a várost Manhattan at the Meuse, vagyis Manhattan a Meuse folyó partján és Hollandia építészeti fővárosának is nevezték egyrészt a látképe miatt, másrészt pedig azért, mert olyan nemzetközileg vezető építészeti cégeknek ad otthont, amelyek más nagyvárosok híres épületeit és hidjait is tervezték. Ilyen például az OMA, az MVRDV, Neutelings & Riedijk.

A városnak egyébként 38 felhőkarcolója és 352 toronyháza van. Hollandia legmagasabb épületei között az első 5 rotterdami épület. Többek között itt található a legmagasabb felhőkarcoló, a 165 méter magas Maastoren. 2016-ban pedig jóváhagyták a 215 méter magas Zalmhaven Tower építését, aminek befejezése várhatóan a 2022-es évben lesz.

Ebből kifolyólag képzelhetitek, hogy mennyire eltér ennek a városnak a hangulata, bármilyen más helység óvárosától. Az utcákon sétálva igazán nem mindennapi épületek mellett haladhatunk el. Hogy élvezhessük a látképet, érdemes szerintem gyalogosan közlekedni. És amennyire újhullámosak az épületek, szerintem az itt lakók is legalább olyan lazák és modern stílusúak. Nekem nagyon tetszett, hogy bár csak egy napig, de részese lehettem ennek a hangulatnak. (2022) forrás


"Ha az ultramodern épületek mellett kíváncsi vagy Rotterdam múltjára is, a Delfshaven negyedben romantikus sétákat tehetsz a csatornákkal szabdalt régi házak között, majd ellátogathatsz Rotterdam egyetlen még működő sörfőzdéjébe. Szánj időt a reneszánsz stílusú Városházára, melynek alapkövét 1915-ben I. Vilma holland királynő tette le. A késő gótikus Szent Lőrinc-templom előtt láthatod Erasmus szobrát (németalföldi humanista tudós - a szerk.), ami a legrégebbi épségben maradt szabadtéri alkotás. Rotterdam legmegdöbbentőbb épületegyüttese a 38 kockából álló absztrakt Kockaház, amit szintén vétek lenne kihagynod. Kötelező látnivaló a monumentális Euromast kilátótorony is, ahonnan 360°-os panoráma nyílik a városra." forrás


"A piac végén viszont érdekesebb látványt nyújtott a Klijk Kubus, aminek a lényege, hogy sarkukra állított kockákból áll egy-egy ház, egymás mellett néhány tucat. Ez egyébként nem meglepő Rotterdamban, hiszen az egész városban odafigyelnek a dizájnra, így túl sok hétköznapi épületet nem lehet látni." forrás


,, Az okot, amiért itt nincs teli a belváros az egymás mellett sorakozó keskeny, vöröstéglás házakkal, úgy hívják, hogy Luftwaffe. 1940 május 14-én nyomásgyakorlás céljából a német légierő szétbombázta a teljes belvárost - és ha később próbálták is menteni az esetet, hogy nem volt szó ekkora erejű csapásmérésről, vagy valaki félreértett valamit, a dolgot már nem nagyon lehetett visszacsinálni. Egyedül a városházát és a székesegyházat állították helyre, a többi telekre új házak épültek, néha csak jókora késéssel, néha pedig azok nem bizonyultak elég időtálló értéknek, és még korszerűbb, még modernebb került a helyükre.

Néhány északi és keleti negyedben azért megmaradt a régi hangulat - ilyen Delfshaven, amelyben régen a(z Amerikába) kivándorlók voltak sokan, ma pedig a bevándorlók - és ezekbe már csak azért is érdemes elmenni, mert itt találkozhatunk olyan hidakkal, amelyeket rendszeresen nyitnak-csuknak a hajóforgalom miatt…(2016)" forrás


"Szombaton Rotterdamban voltunk. Nyugodtan mondhatom, hogy ilyen ronda várost még az életben nem láttam. A II. világháborúban lebombázták a németek és utána teljesen újjá kellett építeni. Hát nem sikerült túl jól. Minden épület nagyon ronda és nagyon modern, geometriai formákból áll az egész város. A köztereket telezsúfolták pocsék szobrokkal, bár nem tudom, hogy egy fémketrec szobornak számít-e. Rengeteg fotót készítettünk, mert minden sarkon találtunk valami pocsék dolgot, amit meg kellett örökíteni.

Ráadásul úgy tűnt, mintha az egész várost bevándorlók laknák. Itt a marokkóiakkal és a törökökkel vannak olyan gondjai a lakosságnak, mint nekünk otthon a cigányokkal. Azt mondják a hollandok, hogy ők (értsd: a bevándorlók) nem dolgoznak, csak segélyekből élnek, ami irritálja a többségi társadalmat. Ismerős? Szóval úgy tűnt, hogy semmiféle koncepciójuk nem volt a várostervezőknek, csak úgy elkezdték dobálni a kockaházakat és a fémeket egymás mellé. Maja azt mondta, hogy a koncepció talán az volt, hogy "minden nagyon ronda legyen". forrás


Odajutás

A főpályudvar - V. Jancsi fotója

Szállás

Helyi közlekedés

Villamos

V. Jancsi fotója

Kerékpár

Más holland városokhoz hasonlóan Rotterdam is roppant kerékpárbarát hely.

Étkezés

V. Jancsi fotója

Vásárlás

Szórakozás

v.j.

Közbiztonság

Napközben a város legtöbb része biztonságos. Éjjel egyes környékek rizikósak, pl. a Charlois, a Hillesluis és a Spangen.

A szokásos óvatosság szükséges a zsebtolvajok és csomaglopások elkerüléséhez, főleg a sétálóutcákon, a piacokon, a vonaton, a villamoson, az állomásokon és mindenhol ahol sok turista fordul meg.

Nem ajánlatos császkálni a Stadthuisplein-en (egy jelentősebb tér) éjszakánként. Gyakran tör ki valamilyen bunyózás arrafelé éjfél után.

Tömegeseményeken gyakran fordulnak elő kisebb balhék, de emiatt azért túlságosan ne aggódjunk. A foci szurkolók kemény magjai itt is keresiik a bajt. Az Ajax focicsapat mezét ne viseljük Rotterdamban, mert az nyílt provokációnak számít.

A külföldieket gyakran szólítják meg drogkereskedők. Semmikpppen se kövessük őket sehova.

Egyéb hasznos információk

Városháza (Stadhuis)

V. Jancsi fotója

Más látnivalók

Kockaházak

V. Jancsi fotói

Vásárcsarnok (Markkthal)

V. Jancsi fotói

Szent Lörinc-templom

(Sint-Laurenskerk) 

V. Jancsi fotója

A Rotterdami Erasmus szobra

V.  Jancsi fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon