ÚTIKRITIKA.HU / Delft


hirdetes

útikritikák


Delft

Delftről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett |Vélemények| Odajutás| Parkolás| Étkezés |Vásárlás| Egyéb hasznos információk| Régi templom| Új templom| Egyéb látnivalók| Fotóegyveleg

.

e. sz. fotója

Tartalom feltöltése folyamatban van

Delftről dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 101,000

Delft városa Dél-Hollandia (Zuid-Holland) tartományban található , közel van Amszterdamhoz és Hágához. Delft híres történelmi és kulturális jelentőségéről, valamint a gazdag hagyományairól a porcelánfestésről a Delft Blue kerámiatermékekről.

e. sz.

Delft gyönyörű város, tele történelmi épületekkel és csatornákkal. Az óváros központjában található a Pieterskerk, egy hatalmas gótikus stílusú templom, amely a város egyik jelképe. Az Oude Kerk (Régi Ótemplom) is lenyűgöző épület, és itt található a holland festő, Vermeer (Jan Vermeer van Delft) sírhelye.

Delft városa számos múzeummal is büszkélkedhet. Az egyik legismertebb a Delfti Királyi Porcelánmúzeum (Royal Delft), ahol megismerhető a híres Delft Blue porcelán gyártásának története és a hagyományos technikák. Emellett a városban található a Vermeer Múzeum is, ahol megtekinthetők a híres holland festő, Johannes Vermeer művei.

Delft egyetemvárosként ismert, hiszen itt található a Delft Műszaki Egyetem (TU Delft), amely világszerte elismert oktatási intézmény az építészet, a műszaki tudományok és a technológia terén. Az egyetem miatt a városnfiatalos és élénk légkörű.

A városban sok kávézó, étterem és üzlet található, különösen az óvárosban. A csatornák mentén kellemes sétálni, hangulatos teraszokon üldögélni.

Tetszett&Nem tetszett

1. Ez a tér:

 

e. sz. fotója

Vélemények


Delft a fajansz fővárosa, ezt mindenki tudja, aki giccses szobrocskákat tart a vitrin polcain, alájuk fektetve egy saját maga horgolt terítőcskét, nehogy megsértse a politúrt. Tehát a nagyi.
A városban a XVII. században lendült fel a porcelán ipar. Olyannyira jól másolták a kínai mütyüröket, hogy még a Holland Kelet-Indiai Társaság hajói a delfti kikötőt használták egy idő után. Nem mellesleg itt ölték meg Orániai Vilmost, a Hallgatag Herceget, akit mindmáig a németalföldi területek függetlenségéért harcoló hadvezérként tartanak számon. Tiszteletét mi sem jellemzi jobban, hogy a holland válogatott sportolók mellén mai napig ott feszít a narancsszínű mez. (oranje = narancs)


Delft belvárosa egy-két óra alatt is végigjárható. a csatornák környéke, és az óváros úgy hat, mintha a régi holland építészet szabadtéri múzeumában járnánk. A piactér, a Markt a város központja, amely jókora kiterjedésű, ezért is tudja befogadni minden év augusztusában a holland hadsereg parádézó egységeit a Taptoe elnevezésű ünnepség keretében. Ekkor harangjátékot is hallgathatunk a téren. forrás

e. sz. fotója

Odajutás

Általában Amszterdamból Delftbe vonattal való utazás körülbelül 1 órát vesz igénybe. Amszterdamban található Centraal vagy Zuid állomásról kiindulva a gyorsvonatok (intercity vagy sprinter) rendszeresen közlekednek Delftbe.

Szállásválasztás

Delftben két hangulatos, nem túl drága és karakteres Bed and Breakfast szálláshelyet ajánlok:

Bed and Breakfast Soul Inn: Ez a kedves és barátságos szálláshely egy csendes utcában található, közel a városközponthoz és a főbb látnivalókhoz. A Soul Inn szobái kényelmesek és ízlésesen berendezettek, a tulajdonos pedig gondoskodik a vendégek kényelméről és kiszolgálásáról. A reggeli friss és bőséges, és a vendégek számára a kertben is van lehetőség pihenésre. Az árak barátságosak és megfizethetőek.

B&B De Eerste Stuiver: Ez a B&B a történelmi városközpontban található, közel a főbb látnivalókhoz és éttermekhez. A De Eerste Stuiver egy régi, gondosan felújított épületben működik, amely karakteres hangulatot áraszt. A szobák kényelmesek és jól felszereltek, és a tulajdonosok barátságosak és segítőkészek. A reggelik friss és háziasak. Az árak is barátságosak és megfizethetőek.

Parkolás

Delftben az óvároshoz közeli, őrzött parkoló a "Zuidpoort" néven ismert parkolóházban található. Ez a parkoló a város déli részén, a Zuidpoort területén található. A parkoló könnyen megközelíthető és közel van az óvároshoz, így ideális választás lehet, ha autóval érkezik Delftbe és szeretné biztonságos helyen hagyni gépjárművét.

Étkezés

Delftben két olyan vendéglőt ajánlok, amelyek népszerűek a helyiek körében:

De Waag: Ez az étterem és bár a város központjában található, és a legnagyobb középkori épület, a Waag (Mérleg) épületében működik. A De Waagnak különleges hangula va, és kiváló hely a hagyományos holland ételek, például a húsételek, tenger gyümölcsei és a különféle sörök kipróbálására. A helyiek körében népszerű a kellemes légkör, a jó minőségű ételek és a történelmi környezet miatt.

Kobus Kuch: Ez egy hangulatos kávézó és söröző, amely híres a hagyományos holland süteményekről, péksüteményekről és kávékról. A Kobus Kuch a városközpontban található, és kedvelt találkozási hely a helyiek körében. Itt megkóstolhatod a híres holland boterkoek (vajtorta), appeltaart (almasütemény) és más finomságokat. A vendéglő barátságos kiszolgálást és autentikus holland ízeket kínál.

Vásárlás

Delftben a legnépszerűbb piac a Delftse Hout Piac (Delftse Hout Markt). Ez a piac általában szombatonként tart nyitva a Delftse Hout park területén. Friss zöldségeket, gyümölcsöket, halat, virágokat, sajtokat, süteményeket árusítanak.

Ezenkívül Delftben más termelői piacok is találhatók. Például a Papsouwselaan-nél található Coendersbuurt Piac (Coendersbuurt Markt), ahol friss élelmiszereket és helyi termékeket lehet vásárolni. Emellett a Vrijenbans-nél található Vrijenban Piac (Vrijenban Markt) is népszerű hely a helyi termelők által készített ételek, zöldségek és egyéb termékek vásárlására.

Sajtok - e. sz. fotója

e. sz. fotója

Szombati bolhapiac

Egyéb hasznos információk

1. Delftben a turista információs iroda, más néven VVV Delft, a város központjában található. Az iroda pontos címe: Kerkstraat 3, 2611 GX Delft

A VVV Delft nyitvatartása:

Hétfő: 13:00 - 17:00, Kedd-szerda: 10:00 - 17:00, Csütörtök: 10:00 - 20:00, Péntek-szombat: 10:00 - 17:00, Vasárnap: 12:00 - 17:00

2. Piszoárok

Nincs teljes takarás - ervi fotója

Markt

Régi templom

Oude Kerk

Az Oude Kerk (Régi templom, avagy Ótemplom) Delftben egy gyönyörű és ikonikus épület, amely a város központjában található. Ez a gótikus stílusú templom Delft egyik legfontosabb látnivalója és egyben jelképe.

Az Oude Kerk építése a 13. században kezdődött, és az évszázadok során többször átalakították és bővítették. A templom hatalmas méretű és impozáns megjelenésű, a város feletti magaslaton emelkedik. A fő homlokzatának széles kapuja és a magas toronykúpja jellegzetesek.

Az Oude Kerk belső része lenyűgöző. Az egyedülálló gótikus építészeti részletek, az ívelt mennyezetek és az oszlopok díszítései egyaránt lenyűgöző látványt nyújtanak. Az óriási szentélyben található több sírhely is, köztük a híres holland festő, Johannes Vermeer sírhelye.

Az Oude Kerknek van egy híres harangja is, amitt azonban csak külön engedéllyel lehet megnézni. A harangtornyokból csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező tájra.

S. Ilona fotói

Új templom

Delft városának főtere a Markt (vagyis Piac tér), ahol a Delft-i Új Templom (Nieuwe Kerk) is látható.

e. sz. fotója

Porcelán múzeum

(Royal Delft - Koninklijke Porceleyne Fles)

b. m. fotója

Egyéb látnivalók

Vermeer Centrum Delft

Beestenmarkt

p. cs. fotója

Oostpoort

k. k. fotója

Museum Prinsenhof Delft

aji

Városháza

p. r. fotója

Maria van Jessekerk

Paul Tetar van Elven múzeum

Madame de Berry rejtett háza

Prinsenkwartier

Fotóegyveleg

S. Ilona fotója

g. a. fotója

n. j. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon