ÚTIKRITIKA.HU / Horvátország


hirdetes


útikritikák


Horvátország

Horvátország

Horvátország dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Szerelmünk: Rovinj - K. Kriszta fotója 

2024: Brutális szigor jön a horvát autópályákon – 1700 új kamerával vadásznak a szabálytalankodókra

Nagy léptékű forgalombiztonsági fejlesztésbe kezd idén Horvátország. Az adriai ország útjain 1700 új sebességmérő kamerát szerelnek fel, melyek szabálytalankodás esetén azonnal büntetnek.


Már megkezdték a horvát utakon azoknak az új sebességmérő kameráknak a telepítését, amelyek az idei évtől jókora változást hoznak az ország közúti közlekedésében. A modern, két irányban is mérő traffipaxok nemcsak a sebességet figyelik majd, hanem a többi szabálysértést is. Egyenes úton, akár 600 méteres távolságból is képesek lesznek bemérni a száguldozókat, de azt is észreveszik, ha valaki vezetés közben telefonál, vagy nincs bekötve. A fejlesztők a rendszámukat eltakaró motorosokra is gondoltak. A kamerák ugyanis, ha ilyet észlelnek, azonnal értesítik a legközelebbi járőrt, aki ezután leállítja a motorost.

Az országszerte 1700 kamerából álló rendszer egységeinek egy részét az autópályákon található alagutakban és azok környékén szerelik fel, mivel a gyorshajtás ott a legveszélyesebb.


Emellett sok kamerát helyeznek ki a közutakra is. A legtöbb mérőműszer a tengerparti megyék útjain lesz, az állam ugyanis a szabálytalankodó turistákra is szigorúan lecsap.

A büntetést pedig külföldre is kiküldik, és ha a vétkes nem fizet, akkor egy uniós megállapodás értelmében az illetékes ország hatóságai hajtják be a bírságot. Érdekesség még, hogy a mérőműszereket időnként át fogják helyezni, így az autósok sosem tudhatják biztosan, hogy mely szakaszon van épp a kamera. forrás

Üzemanyag árak 2024. március:
Benzin ára: 1,53 EUR/l

.

Horvátország dióhéjban

 • Ugyebár a délnyugati szomszédunk (345 kilométer hosszú a közös határ)
 • Horvátország 56.500 négyzetkilométer területű, és kb. 4 millióan lakják (2023-as becslés)
 • A mázlistáknak 1800 kilométer hosszú tengerpartjuk van. 1244 szigete van (ezek közül csupán 48 a alakott). Észak-déli irányban az ország közel 500 kilométer hosszú.
 • 88 százalékban római katolikusok
 • Fővárosa Zágráb, közel 700 ezer lakossal
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 1150 euró (Magyarország: 845 EUR-nak megfelelő HUF)
 • A fogyasztói árak átlagosan 11 százalékkal magasabbak náluk, mint nálunk. (2024)
 • Leggyakoribb vezetéknév: Horvat
 • A leghosszabb horvát szó ez: prijestolonasljednikovičičinima, ami annyit jelent, hogy a trónra várományos kis örökös lány.
 • A horvátországi magyar kisebbség kb. 14 ezres.
 • E sorok írója (is) nagyon nagyra tartja Luka Modrić-ot. 1985-ben született Zarában.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség adatai szerint 2023-ban 728.000 magyar beutazó érkezett Horvátországba, +21%-kal tobb, mint 2022-ben és +13%-kal 2019-hez képest.

.

Az autópályadíj lehet hitelkártyával fizetni és az elektronikus útdíjfizetési rendszert (ENC) használni. Az ENC szigorúan előre fizetős.

Érdekességek:

 • A horvátok találták ki a nyakkendőt. Ezt bizonyítja az, hogy a cravat szó horvát, és a Monarchia idején a magyarok is a kravátli szót használták a nyakkendőre (németül: Krawatte). A 17. században a harmincéves háború idején a franciák oldalán harcoló horvát zsoldosok különböztették meg magukat ezzel a nyakas viselettel.

r.gy.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Plitvice-i tavak szemet babonázó színei (elképesztő, hogy mennyi magyar nem látta még, pedig szenzációs és közel van)
 2. Pag-szigeten, Novaljánál a priváttá tehető eldugott kis öböl, ahol a víz már nem is lehet átlátszóbb
 3. A gillezett kalamarik a jobb helyeken
 4. Hát persze, hogy a tenger színei és a naplementék
 5. A Krk nemzeti park változatos világa
 6. Varasd (Varazdin) városban a Stari Grad a várral
 7. Splitben a Pazarin bazáros környék
 8. Zadarban vacsorázni a Fosa nevű szuper étteremben, naná, hogy a vízparton
 9. A Kumrovec-i szabadtéri múzeum
 10. Hlebine művészfalu (az ország észak-közép belsejében)
 11. Az átlag horvátok kedvesek és segítőkészek

Nem tetszett

 1. Opatija nem az én stílusom, túl sznob, nem igazán cool
 2. Nyáron szombatokon az autópályák
 3. Túl vadul vezetnek a horvátok
 4. A zsúfolt strandokon kavicson feküdni (még a törölközőt is beleszámítva)
 5. Küszködni a sziklákkal és a sok lépcsővel
 6. Szeptemberben a tenger vize már hideg (ráfáztunk)
 7. A bulihelyeik nem olyan jók, mint nálunk
 8. A közlekedési rendőrök szigora, ami első sorban a külföldieket veszi célba
 9. A tengerparton a nyaralók baleset- és betegségellátásához a mentő és az orvosi kapacitás borzasztóan gyenge
 10. A tolakodó, kulturlatlan látogatók a Plitvice-i tavaknál
 11. A turizmusban dolgozók modora
 12. Minden szép nagy teret lelkiismeretesen kőburkolattal látnak el, sehol sincs egy fa, még mutatóban sem. De nem gond, padok sincsenek, így a fák árnyékában sehol sem lehet üldögélni

Vélemények

Gyors kisokos a 2023. nyar ele... Horvatorszagban mar Euro van, kunat ne hozzal. Hatarellenorzes nincs, a hataron semmilyen doksit nem fognak kerni (utlevel eddig se kellett....). Az autopalyan tovabbra is kapuk vannak, es igen rohadt nagy lesz a forgalom, az ENC segithet, de egy szombat delutan hazafele annyit er mint halottnak a csok. A bolti arak nem 30%al olcsobbak, de nem is 40%-al dragabbak mint otthon. Homokos tengerpart viszonylag keves van es a toluk 200 meteren belul levo, tengerre nezo apartmanok 98%-a mar foglalt 2024-re is.


,, Bár a fotókon, és élőben is csodásan tiszta a tengervíz a sziklás, köves partoknál, kisgyerekkel nem igazán ideális az ilyen strand. Horvátország legtöbb üdülőhelyén sziklás, kavicsos partokat találunk, amelyek nem a kedvenceim. Egyrészt nem szeretek kemény talajon feküdni, másrészt a fürdőcipőt sem szeretem a vízben, pedig anélkül nem igazán lehet boldogulni. A sziklák között egyébként sokkal gyakoribbak a tengeri sünök is, amelyek sérülést okozhatnak és elronthatják a nyaralást. A kristálytiszta, mély sziklás öblök egyébként mindig hidegebbek is a sekély, lassan mélyülő partoknál. (2018)" forrás


Horvátország… Sokan úgy gondolják, hogy az csak… A többi sokkal szebbhez/jobbhoz képest. Én viszont úgy gondolom, hogy gyönyörű természeti kincsekkel megáldott, irigylésre méltó ország. Amíg ott voltunk, burokban voltunk. Itthon hagytuk a gondokat, problémákat, megoldásra váró dolgokat. Mégis úgy érzem, nem értékeltem eléggé. Ha ott vagy (és ezt nem csak Horvátországra értem), akkor úgy érzed, na…, végre, kivártam, itt vagyok, megérdemlem, stb… Ezzel nincs is semmi gond. Csak azt bánom, hogy “nem szívtam magamba mélyebben”. Hogy nem gondoltam rá: ez a feltöltődés most ki kell tartson jövő nyárig.
Vodice-n voltunk amúgy. Happy-vel. Aki a mi mentett kutyánk. Nélküle neeeem…. És két jóbarátunkkal. Csodás önálló házunk volt, kedves tulajdonosokkal. Megnéztük Sibenic óvárosát, voltunk egy hajókiránduláson és megnéztük a Krka vízesést is. Mind a három programra azt mondom, hogy nagy kár lett volna kihagyni. Visszavágyom… Már most. (2022)

Olvasmányos linkek

Tudta-e?

 • A legnaposabb horvát szigetnek számító Hvaron, ahol a napsütéses órák száma évenként átlagosan 2715, visszatérítik a szállásköltségeket a turistáknak, ha esik a hó.

 • Horvátország Marco Polo szülőhazája. A leghíresebb 13. sz.-i világutazó Dalmáciában, Korčula-szigetén látta meg a napvilágot.

 • A kulen nevezetű hagyományos szárazkolbász a szlavóniai régió specialitása. A kulen elkészítése legkevesebb 9 hónapot vesz igénybe. A szlavóniai kulen regionális horvát márka. Manapság a szlavóniai kulent csak fontos vendégeknek vagy különleges alkalmakkor adják ajándékba.

 • A scampi a legbecsesebb és legismertebb adriai rákfajta, melyet ugyan mindenfelé keresnek, de csak kevés helyen találnak. A Kvarner-öbölben van a legtöbb belőle. A scampi a horvát éttermek elkerülhetetlen fogása.

 • A Habsburg-ház tagjai a Francia Riviéra mellett szívesen pihentek Abbáziában is, melyet a mai napig is az adriai Nizza-ként emlegetnek.

 • Zadar városában épült meg a világ első tengeri orgonája, mely a szél és a tengerhullámok morajlásának hangjain „muzsikál”.

 • A trogiri székesegyház külső falán 150 emberi fejet ábrázoló szobor található.

 • A Dugi otok-szigeti Veli Rat világítótorony habarcsába 100 000 tojássárgáját kevertek bele.

 • Alfred Hitchcock (1899-1980) filmrendező zadari tartózkodása alkalmával megállapította hogy itt látható a világ legszebb naplementéje.

 • Isztriának is van ferde tornya. A Završjében lévő harangtorony 22 méter magas és 40 cm az elhajlása.

 • Diocletianus római császár Kr. u. 305-ben építtette meg dalmáciai palotáját, amely a mai Split alapjául szolgál, egyike az UNESCO védettséget élvező 7 építménynek.

 • A dalmatiner kutyafajta Dalmáciáról és a Dalmata illír törzsről kapta a nevét" forrás


"Az Adrián elsősorban a kis pettyes macskacápa fordul elő, az is üregek mélyén, 30 méter alatt, tehát kizárólag búvárok találkozhatnak vele- ha nagyon-nagyon szerencsések. Esetleg a halpiacon bukkannak fel, de aki ott látja, szerintem megérti, ettől nem nagyon kell félni, mert 60-70 centis állatokról van szó apró fogakkal, ami elsősorban apró halakra, rákokra jelenthet veszélyt.

Szerintem egy adriai nyaraláson sokkal nagyobb veszélyt jelenthet az, ha valaki nem úszik jól vagy ha vitorlázás közben lecsap a hajójára egy vihar, esetleg az, ha nem friss halból készítik a vacsoráját az étteremben, megfázik a túl hidegre állított klímától, netán túl gyorsan hajt az autópályán. A legtöbb gondot egyébként a tengeri élőlények közül a tengeri sün szokta okozni, mert belelépve csúnyán megszúrhatja az ember lábát.

A cápa kicsit sem számít reális veszélyforrásnak, tehát ha valaki kizárólag miattuk tart az adriai nyaralástól, inkább foglaljon gyorsan egy szállást Horvátországban vagy Montenegróban, és töltsön egy szuper hetet a tengerparton. Ússzon, sznorkelezzen, próbálja ki a búvárkodást, és kalandozzon bátran a tengereken az Isztriától Dalmáciáig, fedezze fel a Kvarner-öböl szigeteit vagy Dubrovnikot, mert ennél sokkal jobb program nem létezik. Egyszer talán még a cápát is megkedveli, hiszen az ugyanúgy hozzátartozik a tengerhez, mint minden más, ami örömet okoz és a víz partjára vagy mélyére vonz." forrás


"Balaton VS Horvátország - Egy kis cinizmus és önirónia a Modoros blog jóvoltából :)

...gyönyörű, kavicsos-homokos tengerpart, a víz édes és kristálytiszta: a tíz méter mélyen lévő tengeri csillagot is tökéletesen látni a stégről! Itthon már csak monszun van vagy 10 fokok nyáron is - ott meg? A horvátoknak nincs szava az esőre! Ellenben a melegre, forróságra 43 különböző szinonimát számoltak össze... erre varrjál gombot.

Ott akkora közbiztonság van, hogy még az autókat se zárják: simán otthagyják a parkolóban letekert ablakkal. Az emberek vidámak, jól öltözöttek, a lányok gyönyörűek, a férfiak vékonyak, sportosak. Minket, magyarokat pedig imádnak - bizony, a mai napig se felejtették el, hogy támogattuk őket a háborúban. Brankó - kedvenc kocsmárosom - amikor először meghallotta, hogy Magyarországról jöttem, tökéletesen elénekelte a Himnusz összes versszakát, majd a végén hármat lőtt a levegőbe és felkiáltott: "Isten, áldd meg a magyart, éljen Puskás, hajrá, Fradi!" Aznap este nem engedte, hogy fizessünk, a lányaival pedig azt csináltunk, amit akartunk. Ilyen ez a híres dalmát vendégszeretet!

A konyhájuk csodálatos - alig öt kunáért az egész családot bőségesen megebédeltettem a legkülönlegesebb tengeri herkentyűkkel, de seperc alatt rittyentenek akár rántott húst is, ha valaki esetleg finnyásabb lenne. Ebbe belefért még három Zlatorog (a legjobb sör, veri az összes németet!), a gyerekeknek a jéghideg, finom kóla (még a kólájuk is jobb!), az Asszonynak a Malibu, és még bőkezűen jattoltam is belőle. Ezek után ki az a hülye, aki a Balatonon nyaral?" Teljes blogbejegyzés: Modoros blog (Link)


"A horvát tengerpart még mindig a magyarok első számú külföldi turisztikai célpontja. Aki nem vigyáz, annak nagyon gyorsan elfogy a nyaralásra szánt pénze, de a többség – ahogy tapasztaltam – tudatosan tervezi meg az adriai napokat. Horvátország drága, sokkal drágább, mint az elmúlt években. Az árak folyamatosan mennek felfelé, miközben egyes szolgáltatások megragadtak a nyolcvanas évek szintjén. Ám amíg ez nem turistariasztó tényező, addig ebben nem lesz változás.

Úgy vélem, hogy a viszonylagos közelség és a tenger szépsége sok esetben idealizálja az Adriáról kialakított képet. Tény ugyanakkor, hogy a vendéglátók kedvesek, és csak ritkán kerül kapcsolatba az ember mogorva pincérekkel vagy undok házigazdákkal. A helyiek tisztában vannak azzal, hogy a turizmus jelenti számukra a legfőbb bevételi forrást. S ha nem is beszélnek mindenütt angolul vagy németül, mégis igyekeznek úgy viselkedni a vendégekkel, hogy azok jövőre is visszatérjenek. (2014)" forrás


"Horvátországban hihetetlen kedves mindenki, mindenki beszél legalább annyira angolul, amit az ő tevékenysége megkövetel, ez értendő a WC-s nénitől kezdve a baristán és az utca emberén keresztül a recepciósig. Jó érzés itt turistáskodni, mivel azt érzed, hogy ezek az emberek valamit adnak is cserébe a pénzedért. Gondolom a part mentén a helyiek legfőbb bevétele a turizmusból származik, ezért igyekeznek a tőlük telhető legjobbat nyújtani. A hangulat hasonló, mint Olaszországban, gyönyörű tengerpartok, mediterrán városok, mediterrán növényzet, viszont Olaszországban néha az az érzése az embernek, hogy az olaszok nem is annyira kedvelik a turistákat és minden csak a pénzlehúzásról szól. Habár Horvátország se sokkal olcsóbb, mint Olaszország, de valahogy számomra mégis többet nyújt élményben a horvát emberek vendégszeretetének és kedvességének köszönhetően, aminek talán az is lehet az oka, hogy a horvát mentalitás számomra közelebb áll, mint az olasz. Idáig nem volt kedvenc országom, de ezentúl Horvátországot kineveztem azzá. (2014)" forrás


,, Horvátországba számtalan internetes oldalon foglalhatunk szállást vagy utazási irodákon keresztül. Ha szigeten szeretnénk szállást foglalni, számítani kell rá, hogy drágábbak az élelmiszerek és korlátozott lehet a vízfogyasztás. Dalmáciában fontos szempont, hogy sziklás, kavicsos vagy homokos-e a strand, illetve a szállás milyen messze van a tengerparttól, van-e parkolási lehetőség vagy wifi. Mert, amennyiben az utóbbiakat nem tüntetik fel, biztosan nincs is. Dél Dalmáciában az is fontos szempont, hogy milyen úton juthatunk el a szállásra, mivel a meredek hegyoldali utcákon egy gyengébb motorú benzines autóval nem biztos, hogy fel tudunk menni. A horvátok kedves és vendégszerető emberek, azonban csak a forgalmas helyeken beszélnek angolul, a szálláson nem feltétlenül kell ezzel számolni – inkább a német nyelvtudás a jellemző. A horvátok rendkívül vallásos emberek, így nem kell meglepődni, ha vasárnap reggel az egész vendéglátó személyzet elvonul a templomba. Esténként pedig gyakran összegyűlnek a barátok és focimezekbe öltözve, sörözgetve drukkolják végig az éppen aktuális meccset. Az árszínvonal hasonló mint Magyarországon – a szállások, a benzin és az élelmiszerek árát tekintve is. Horvátország uniós tagságának köszönhetően egyre több multi telepedik meg náluk (pl. a nagyobb városokban van Lidl), de az ismeretlenül hangzó Studenac, Tommy vagy Konzum boltokban is akadnak magyar szemnek is ismerős márkájú termékek. (2018)" forrás


Az 1970-es évek közepére megszűntek a cápatámadások. A szakemberek szerint a tömeges irtásuk megtette a hatását. Így az adriai parti vizekből – legalábbis egyelőre – eltűntek a nagy testű cápák. forrás


Fotóegyveleg

Pasjača (Dubrovniktól délre, a Montenegró felé vezető út közelében- d.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Őgregi, 2021. 05. 29. 21:17
Először 2009 januárjában jártam Horvátországban. Zágrábban töltöttem egy hetet. A város nagyon tetszett, kedvesek voltak az emberek. Akkor döntöttem úgy, hogy ezen a nyáron elutazom Splitbe. Igy is történt. Azóta szinte minden évben 2018-ig. A város nagyon szép, jó kis sétákat lehet tenni, homokos kavicsos strandok is voltak. Mindenütt mediterrán növények. Hajóval locsival be lehet járni a környéket.

Azonban a negativum az, hogy Zágráb után lefogyott a mosoly az arcomról. Elképesztő a tengerparton az emberi közöny, a gorombaság, a bunkóság, igénytelenség, trehányság. A szállásadón kívül talán nyaranta 3-4 emberrel takálkoztam, aki normális volt.
Frekventált helyen elvárom, hogy minimum beszéljen az ember angolul, de ha nem érti, könyörgöm a szlovák nyelvre ( ami szintén szláv nyelv) NE szájhúzásra es pofavágásra reagáljon a boltos. Egyelőre én vittem többre és őszintén sajnálom, de a horvát nem világnyelv.
Továbbá előszeretettel vernek át 5-10-20 kunával. Ha szólsz, neki fog feljebb állni. Undorító!

Azt kell mondanom, hogy a tengerpartiak többsége csak saját magát szereti, önzőek és ki nem állhatják a turistákat. Ez pedig nem fog jóra vezetni.
Egyideig nem fogok odamenni.


János, 2019. 08. 22. 21:44
Érdekes. 7. hóval jelent meg a hsz-em, holott most augusztus 22.-e van...


János, 2019. 08. 22. 21:42
Ma jöttünk haza Horvátországból. Drágaság, lehúzás, kényelmetlenség, többségében gorombaság, közöny, kultúrálatlanság.
Parkolóhely szinte nincs. Ha mégis, az 10-15 kuna/óra. Dubrovnikban egy parkolóházban 3 óráért 160 kunát(~7500ft) fizettem. A strandon kívül mindenért fizetni kell. Az egyik Lidl parkolójában úgy rámálltak, hogy 30cm előre-hátra játékot kellett játszanom, mire ki tudtam fordulni.
Az autópálya a kapuk miatt nagyon drága. Voltam Olaszországban is, ott is ugyanilyen drága, de az legalább Olaszország, ott elég sok látnivaló van. Elmondhatom, hogy Horvátországban nem nagyon nyírják az út menti gazt. A tengeri strandon toitoi wc volt. Valaki azonban úgy elintézte, hogy normális ember oda nem ment be. A közeli étterem wc-jét használtuk. Az aquamarine utazás elején unottan vakkantott oda a szervező srác a vendégeknek(akik azt megelőzően fizettek ki fejenként cirka 4000ft-ot) az indulásról, hogy nem is értettem hogyan él meg, ha minden vendéggel ilyen.
A szombati autópálya tényleg horror!
A Plitvicei tavakra a belépőt KÖTELEZŐ megvenni időpontra a belépéshez. Esélytelen a helyszínen megvenni és azonnal belépni a parkba.
Sajnos nekünk sok negatív tapasztalatunk volt az elmúlt néhány napban, így nem tervezzük a visszatérést egyhamar.


teddyKoler, 2019. 08. 21. 14:35
A horvát tenger, a városok, a környezet szép, érdemes meglátogatni. Még azzal együtt is, hogy valóban nem igazi beach hangulata van az egyes eldugott, sziklás öblöknek, ahol nyugiban lehet fürdeni. A napozásra vágyók azonban jobb, ha napágyat bérelnek, mert a kavicson/betonon való fekvés nem túl kényelmes. A napernyőt nem is említem, mert kötelező, sajnos természetes árnyékot adó fa alig van. Az árak azonban tényleg pofátlanul drágák. Mindenhol a lehúzás megy, 4 hónap alatt megkeresni a 12 hónapra valót. Lásd Balaton, 90-es évek. A szolgáltatások minősége meg...hagyjuk (csak egy példa: Pula, utcai parkolás, 15kuna/óra!, az automata csak aprót fogad el, se bankjegy, se kártya. Mehetsz pénzt váltani a közeli kávézóba, aminek érdekes módon így jó nagy forgalma van. Ez így tényleg balkáni...). Egyszer érdemes elmenni, körbeutazni az Isztriát, Kvarner öblöt, de akinek ennyi pénze van, mehet szebb és jobb helyekre is.


Nyaraló, 2018. 08. 07. 10:34
Most vagyok Rovinj-ban. Egy halas ebéd egy főre minimum 100-120 Kunától indul a partokon. Így kalkuláljon, aki jön. Jó nyaralást!


Zsuzsi Andrássy, 2018. 07. 27. 11:59
Malinska-Vantacici
Utazási irodán keresztül jöttünk, a szállás nagyon szép, tiszta, tágas valósághűen az ígértekhez. A víz csodaszép, átlátszó, tiszta, gazdag állatvilággal. Probléma az emberekkel adódik, a balkáni mentalitás:köpködnek, orrot fújnak, vécéznek a tengerbe a helyiek, fiatalok idősek egyaránt! UNDORÍTÓ A járda nélküli utakon szintén bunkó módon száguldoznak a turisták között. A szállásunk a strandtól 20m-re volt, ami azt jelentette, hogy csak hajnali 3 után lehetett aludni, üvöltő zene, üvöltöző emberek miatt. A péksütijeik nagyon fincsik, de nem vágyom vissza! A következő nyaralást nem ide tervezem!


Aynur, 2018. 05. 31. 13:52
Kedves Értékes Dániel!
Ez a leírás véleményem szerint erősen túlzó. Horvátország nem tekinthető teljes mértékben balkánnak sem területileg sem pedig mentalitásban. Az autópálya valóban drága, de ezt mindannyian tudjuk, amikor útnak indulunk. A strandok 90%-ban kavicsosak, ezt is tudjuk amikor elindulunk. Ha itt nulla a közlekedési kultúra, akkor nem tudom mit szólna az olasz vezetési stílushoz.


Horvátország tele van gyönyörű helyekkel és kristálytiszta vizű strandokkal. Aki nem szereti a kavicsos partot, az menjen Loparra vagy Olaszországba.

Ha az igényeinknek megfelelő úticélt választunk, akkor elégedettek leszünk a nyaralás végén.


Értékes Dániel, 2018. 05. 22. 17:28
Horvát tengerpartal kapcsolatban van viszonyitási alapom sokszor jártam ott.2p18 ba ismét mert elvittük a gyerekeket.röviden összefoglalva :szó szerint pofátlanul drága.balkáni mentalitás.az étel 10étteremböl 9.ben pocsék.kényelmetlen kavicsos tengerpart.zuhanyzásra még a menő strandon is alig van lehetőség és ha van azért is fizetni kell.wc sehol.autópálya méreg drága.közlekedési kultúra nulla.vitathatatlan az hogy szép a tengerpart


Kernné Riebel Brigitta, 2017. 09. 25. 01:16
Kb. 10 éve kórházi kollegákkal kirándultunk el Horvátországba a Plitvicei tavakhoz és egy Crikvenica nevű tengerparti városkába. Hát, talán mondanom sem kell, de a Plitvicei Nemzeti Parkot mindenkinek látnia kell, legalább egyszer az életben. Én is tervezem majd visszamenni a családommal is. Egyszerűen lenyűgöző a tavak színvilága, a vízesések, a természet közelsége, ahogy a pallókon egyensúlyozunk (éppen ezért kisgyermekeseknek nem ajánlott, mert esős időben még csúszik is, s korlát nincs!) a szemben jövő turistahaddal. Nincs mese, azt a természeti kincset látni kell! Sajnos itt is volt egy negatív élményünk, de ez inkább az idegenvezetőnk hibája volt, ugyanis valamiért a buszoknál (amik levitték az embereket a parkból, ha már nem volt kedvük gyalogolni) előre akart tolakodni, amit a többi (horvát) idegenvezetők persze nem hagytak, s a dulakodásig ment a dolog köztük, ami elég rossz fényt vetített ránk az ő türelmetlensége miatt. Így aztán amikor valamelyikünk is tett egy lépést bármerre is, mert mondjuk le akart volna fényképezni valamit, amíg vártunk, szinte visszalöktek minket a sorba, ami azért már felháborító volt. Crikvenica egy nagyon barátságos tengerparti városka, rendezett házakkal, kertekkel, udvarokkal. Emlékszem, sokat sétáltunk a városban, majd a parton is, ami ugyan kavicsos fövény volt, de a víz tiszta, kellemes. Leszámítva a fenti incidenst, nagyon jól éreztük magunkat Horvátországban.
Egy-két helyen azért még megfordultam Horvátországban az elmúlt években, pl. egy kisebb településen, Kopácson a háború után közvetlen, s jóval utána is, mert az egyik barátnőm odavalósi volt és néha a szüleinél nyaraltunk. Nagyon szép, kis természeti közegbe épült falucska, gazdag nádi világgal. Kedvenc ételem a burek volt, amit sokféle ízben készítettek el, valamint a kukoricás "hurkába" töltött hús, amit lencselevesbe főztek bele.
A közelben levő Eszék is szép városka, bár magán viseli még a háború okozta "sérüléseket" (golyó nyomokat), de ennek ellenére érdemes felfedezni. Annyit azért még hozzátennék, hogy sajnos elég drága.


Horváth ferenc, 2016. 09. 04. 10:03
krk szigetén voltunk,rendőrt nem láttunk,útközben az autópályán több helyen trafiztak.baskán,vendéglőben kétszemélyes tál 180 kuna(kb 7900ft)volt.fagyi mindenhol 7 kuna(300ft)/gombóc,viszont szinte duplát adnak.sör boltban átlag 10 kuna (440ft)/doboz.


Adammm, 2016. 09. 03. 01:39
Aki Horvátországba akar utazni, a szombati napot lehetőleg mellőzze, gyakran 25-30 km-es dugók alakulnak ki, célszerű az autópályázást éjszakára, vagy hétköznapra tervezni.
Lakott területen a 70 km/h jellemző az 50 helyett, viszont sem fix, sem mobil traffipax-szal nem találkoztam, de még rendőrautót is csak ritkán látni, szóval nem tudtam megtapasztalni az állítólagos szigorukat!
Észak-Dalmáciában volt szerencsém többször járni, a homokos strandok közül Nin-t feltétlenül ajánlom, a városok közül Zadar a kedvencem, de tetszett Vodice, Sibenik, Split, Trogir is. A strandok ingyenesek, ami fizetős lehet, az a parkolás, Nin-ben például 30 kuna/nap


Marina, 2016. 05. 08. 23:42
Üdv mindenkinek. Horvátország a gyönyörű tengerparti helyekre és érdemes ellátogatni. Azt javasoljuk, olyan helyeken, mint Dubrovnik, Split, Zadar és a Plitvicei tavak. Ha azt tervezi, hogy kiégett a nyaralásához Horvátországban meg lehet találni nagy apartmanok, hétvégi házak, szobák és szállás ezen az oldalon http://www.horvatorszag-szallas.hu.com látogatás Horvátország ezen a nyáron! Remélem ott találkozunk!! Üdvözlettel.


Kiss István, 2015. 01. 22. 19:58
Nekem tetszik a leírás,de a túlzásoknak nem örülök.Jó lenne ha még több tájékoztatást kaphatna az érdeklődő.Azt megerősítem,hogy a Horvátok barátságosak a Magyarokkal.A boltokban az árak hasonlóak az itthoniakkal de már vendéglőben tényleg minden drága.


Úti kritikus, 2014. 07. 07. 16:03
Kedves Jóbácsi! Jogos az észrevétel, de az idézett bejegyzés a köztudottan cinikus és ironikus Modoros blogról származik, így a helyén kezelendő - vagyis leginkább viccnek tekinthető. Köszönjük az észrevételt és feltüntetjük a bejegyzésnél a forrást és annak lényegét! :)


Jóbácsi, 2014. 03. 20. 21:25
Az az Öt kúnás ebéd baromi régen lehetett!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon