ÚTIKRITIKA.HU / Horvátország


hirdetes


útikritikák


Horvátország

Odautazás autóval | Odautazás vonaton | Odautazás busszal | Odautazás repülővel | Általános szállásválasztási tanácsok | Úti okmányok | Fotóegyveleg

Odautazás autóval

Autópályadíjak

  • Gorican (horvát határ) – Rijeka szakasz: 110 kuna (kb. 4.500,- forint)
  • Gorican – Zadar szakasz: 162 kuna (kb. 6.600,- forint)
  • Gorican – Vodice szakasz: 191 kuna (kb. 7.800,- forint)
  • Gorican – Split szakasz: 222 kuna (kb. 9.100,- forint)

forrás

Karlovacko - kellemes és elég erős horvát sör

,, Az országban nem olcsó az autópályadíj, ha azonban számít, hogy egy-két órával hamarabb érjük el úti célunkat, akkor mindenképpen érdemes pályán menni. A belépéskor a kapunál először csak jegyet kapunk, melyet jól meg kell őrizni, hiszen az autópálya elhagyásakor ennek vonalkódja alapján kell majd fizetnünk. Rendszerint gyorsabb az átjutás a kártyával fizető kapuknál, melyeket az autó jele mellett az ENC felirat is jelöl. (2016)" forrás

Odautazás vonaton

Közeli országokba a vonatközlekedés mindig jó alternatíva.

Odautazás busszal

Odautazás repülővel

Dubrovnik

Általános szállásfoglalási tanácsok

Nem foglalunk szállást ellenőrizhetetlen ismeretlen helyre mert a Jóska Pista azt mondta, hogy az jó lesz, mert ebből lesznek az elbaltázott nyaralások. Tessék használni a nagy szállásfoglaló oldalakat . Mi pl sosem foglalunk 8,5 értékelés alatt mert minél kevesebb a pönt annál nagyobb a rizikó . A szállást több helyen meg lehet találni több oldalon meg kell nézni minden rendben van e vele. Annál jobb minél többen írtak szöveges értékelést , mert akkor abból baj nem lehet.

Persze ennek ellenére is meg lehet szívni , nem állítom , hogy nem, de én elég alaposan mindent megnézek pl Google Street view és megnézed hogy valóban ott van e, valóban úgy néz ki, valóban közel van a vízhez …etc. Vagy valamelyik nagy utazási irodán keresztül foglalsz, mert akkor ők vállalják a felelősséget a minőségért .

Minden minden egyéb dolog megnézéséhez, Google Earth , látod hogy betonozott e vagy kavicsos vagy homokos a part. Meg tudod nézni tudsz e a közelben parkolni , hol van étterem , kajálda, fodrászat , műkörmös, bármi is
Ha meg csak nekiindulsz, hogy majd lesz valahogy , akkor meg nem kell csodálkozni semmin se, mert úgy jársz mint az a csávó , aki egy ladikon átevezett a Balaton túlsó partjára és azt hitte Olaszországban van. (2023)


A horvát tengerparton egyre több szálloda kínál all inclusive ellátást. Az, aki a török Riviérán nyaralt all inclusive ellátással, semmiképpen se számítson a horvátoknál olyasmi tartalomra, színvonalra. A horvát all inclusive lényegében teljes panzió plusz szűkebb italválaszték.

Mi július végén utaztunk oda, szállásfoglalás nélkül Trogirtol Makarskaig egy tourist agency sem tudott szállást adni, mert hogy főszezon van és rengetegen vannak. Vagy horror áron van hely. Második nap találtunk szállást és akkor is csak 2 éjszakára. Tény, hogy a bátraké a szerencse, viszont nem túl kellemes órákat kocsikázni és keresgélni a strandolás helyett napokon keresztül. Így én főszezonban nem ajánlom az ilyen kalandot. (2022)

De Horvátország nem csupán a tengerpartából áll, zágrábi szállásokat is foglalhat az alábbi linken.

"Tisztelt Úti kritika!
Rokonaink többször tölték a szeptember elejét Mali Losinj-ban. Így a tárgyi időpontban feleségemmel oda szeretnénk utazni és egy szállodában időzni, félpanziós ellátással. Ehhez teszek föl pár kérdést, mikre várom szíves tájékoztatásukat – mit előre köszönök.

  • Létezik-e valamiféle árgarancia az interneten történt foglalás kapcsán?

  • Milyen költség(ek) merülhetnek föl a helyszínen?

  • Hogy lehet az ilyen vitákat rendezni?

  • Hogyan tagadhatom meg az általam indokolatlannak tartott összeg(ek) kifizetését (pláne mikor az útlevelem még náluk van)?

  • Ha nem, hogy lehet kapcsolatba kerülni a magyar konzulátussal, egyáltalán vállalják-e az ilyen konfliktusokban való egyeztetést?

  • Létezik-e egy olyan honlap, mely összefoglalva ad használható tanácsokat például a legkedvezőbb ár felkutatására, stb.?

Negatív hozzáállásom indítéka a sok, ilyen jellegű észrevétel olvasása és az a keserű tapasztalat, amit két ízben is elszenvedtünk az adriai kalózkodás stílusával fel nem hagyott dalmátokkal. " (N. L., 2015)

Válaszra a Vista horvát referensét kértük meg:

"Kedves N.L.!

Köszönettel vettük kérdéseit, melyet az Útikritika oldalon keresztül küldött. Megpróbálok teljes körűen válaszolni Önnek. A kérdéseinek nagy része arra irányul, hogy hibás teljesítés esetén hogyan tud az utas érvényesülni. Egyéni foglalás esetén sokszor előfordulhat, hogy az online rendszerrel, ahol a foglalás történt, nincs lehetőség felvenni a kapcsolatot. A kártyáról leemelik a szállás értékét, de utána magára hagyják az utazót.

Ennek legegyszerűbb kiküszöbölési módja, hogy utazásszervező irodán keresztül történik a foglalás. Így a szakértelemmel rendelkező utazási irodai dolgozóval bármilyen gond esetén fel lehet venni a kapcsolatot magyar nyelven, az iroda pedig intézkedik, hogy a nyaralást ne keserítsék meg rossz körülmények. Foglaláskor szerződés lép életbe, amin megjelenik a részvételi díj, illetve az esetleges kötelező költségek, amit a helyszínen kér a szolgáltató. Visszaigazolást követően árváltozás a legritkább esetben, csakis az árfolyam hatalmas változása esetén történhet az általános utazási feltételek szerint.

Legtöbb esetben, ami a helyszínen fizetendő a horvát hotelek esetében az üdülőhelyi díj (kb. 1€/fő/éj), illetve fakultatív italfogyasztás, egyéb fakultatív hotelszolgáltatások díja (pl. pályabérlés, masszázs, néhol széf, vagy klíma felár). Sok apartman esetén, néhány hotelnél létezik regisztrációs díj is, mely egyszeri díj érkezéskor. Erről az iroda tud tájékoztatást adni konkrét szálláshely esetében. Ha a helyszínen mégis probléma lépne fel, az utazási iroda arra hivatott, hogy a vitás kérdésekkel foglalkozzon és kompromisszumra jusson a helyi szolgáltatóval.

Tisztelettel: T. Judit

Vista Utazási Irodák Kft.


,, A „pénteken eldöntöm, másnap kocsiba ülök és foglalok az út szélén Dubravka máminál” típusú szállásfoglalások ideje lejárt Horvátországban. Változtunk mi, utazók is: ennél már sokkal minőségibb szállásra vágyunk. Az elmúlt években nemcsak az árak mentek fel Horvátországban, de a szállások, szolgáltatások színvonala is nagyon megemelkedett. Aquaparkok épültek, számos új szuper étterem nyílt, jól felszerelt kutyás strandokat jelöltek ki, a régi, szocreál szállókat sorra felújították, környezetüket felturbózták, parkosították, eddig nem létező tengerparti sétányokat alakítottak ki, strandokat varázsoltak a semmiből vagy meglévő strandokat korszerűsítettek.

És igen, a magánapartmanok színvonala sem már a régi, amikor nagymama nyikorgós ágyában, régimódi komódjai közt kellett aludni. Ma is akad persze még néhány olyan apartman, mely nem a legújabb trendet követi, de ez rendben is van így, mert nem mindenkinek a bútorzat minősége az elsődleges. Mi például rendszeresen egy olyan apartmanban nyaralunk, melynek a hálóját a legnagyobb jóindulattal sem lehet modernnek titulálni, de igen, jól látod, a háttérben az ott a tenger...(2019)" forrás

,, Kempingárak? Természetesen a kategóriák szerint változnak az árak is, melyet alapvetően a sátor- vagy lakókocsi helyek vagy mobilházak mérete, illetve a tengerhez való közelségük és a panoráma határoz meg. Mindemellett a szezonon belül is különbségek vannak, a legtöbb kempingnél 4-5 különféle időszakot különböztetnek meg. Főszezonban, mely július elejétől augusztus végéig tart a sátorhelyek átlagosan kb. 20-30 euró/éjszaka áron mozognak, a szolgáltatások függvényében és ehhez jön még a személyenkénti díj, mely 8-10 euró/fő, a gyermekeket pedig általában fél áron vagy ingyenesen fogadják, míg a háziállatokért ugyancsak egy csökkentett tarifát számolnak. A mobilházak árai kicsit borsosabbak, de a kínált szolgáltatásokkal teljesen összhangban vannak, hiszen egy jó apartman kényelmét nyújtják egy gyönyörű környezetben tálalva. Ezek árai 100 és 200 euró/éjszaka között mozognak, időszak és típus függvényében.  (2016)" forrás


,, Nekem semmi bajom a kempingekkel, bírom a sátrazást, a horvát kempingek pedig európai viszonylatban nagyon jól felszereltek, minőségiek, tiszták, de az azért beleférhetett volna, hogy a közhiedelemmel ellentétben semmivel sem olcsóbbak, mint az apartmanok, sőt főszezonban, helyenként még drágább is lehet. (A kempingek előnye, hogy általában közvetlenül a tengerparton vannak, nincs cuccolás, több kilométeres gyaloglás a strandra, majd vissza, biztonságos a parkolás és ha jó sátorhelyet találunk, még a tengerre néző kilátás is megvan. (2015)" forrás


Évtizedek óta járjuk az Adriát, számtalan apartmanban megfordultunk már. Szinte mindenhol odaírták, hogy nem engedélyezett a dohányzás, de senkit nem érdekelt. Sőt, a tulaj is a kertben és a teraszon dohányzott. (2022)

Úti okmányok

Magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő érvényes magyar személyazonosító igazolvány birtokában – ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes kártya formátumú igazolványt is – utazhatnak Horvátországba. A személyazonosító igazolvánnyal történő beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve. A magyar, állampolgárok a dokumentumok érvényességi idején belül utazhatnak a két állam között. Fontos, hogy ki-és belépéskor is érvényes okmánnyal kell rendelkezniük! A beutazásra vonatkozó horvát jogszabály értelmében a határon ellenőrizhető a beutazási feltételek megléte, és az illetékes szervek saját hatáskörben döntik el, kitől kérik annak bemutatását és kitől nem.

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

Kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához nem szükséges a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata. A horvát határrendészeti szervek azonban továbbra is vizsgálni fogják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére (pl. egyedül a vonaton stb.) Szükség esetén konzultálnak a szlovén, a magyar és más szomszédos országbeli kollégáikkal. A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. A fenti szabályozástól függetlenül javasoljuk azonban, hogy gyermekükkel együtt utazó rokonaiknak, barátaiknak adjanak meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

Elhasználódott, sérült, nehezen olvasható úti, illetve gépkocsi okmánnyal ne induljanak el! Előfordulhat, hogy egy ellenőrzés során bűnügyi-technikai vizsgálatot írnak elő az okmány egyidejű bevonása mellett. A Dubrovnik felé vezető Adria-autóút egy rövid szakaszon (Neumnál) Bosznia-Hercegovina területén vezet át. Magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába, ahol kilencven napot meg nem haladóan tartózkodhatnak turisztikai vagy üzleti célból. Azon kiskorú magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, továbbra is csak érvényes útlevéllel utazhatnak.

,, 2016-ban bizony szigorúbban nézik a turistákat egy fokkal, feltehetőleg a migrációs hullámra való tekintettel, biztonsági okok miatt. Ne lepődjünk meg azon sem, ha ki kell nyitni a csomagtartót, vagy ha a határőr elkéri a jogosítványunkat és megszondáztat, ez idén szinte rutinszerű, de összességében igyekeznek, nem a forgalom lassítása a cél. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon