ÚTIKRITIKA.HU / Horvátország


Horvátország

Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Horvátország - Nyaralás

Közlekedés

Horvátországban 2015. június elsejétől 1-jétől készpénzfizetés esetén csak kunában és euróban fizethető az autópályadíj. Továbbra is lehet hitelkártyával fizetni és az elektronikus útdíjfizetési rendszert (ENC) használni.

Tartsuk be a közlekedési szabályokat! A büntetés gyorshajtásért, be nem csatolt biztonsági övért, telefonon való beszélgetésért vagy ittas vezetésért elég súlyos lehet, 300 kunától 15.000 kunáig, sőt egészen a jogosítvány megvonásáig terjedhet. (2016)" forrás

Üzemanyag

Üzemanyag árak Horvátországban - 2016:
- benzin: 8,4 – 8,5 kuna
- dízel: 7,2 – 7,3 kuna

Addig még valahogy ki lehet bírni

Gyorshajtási és parkolási bírságok megfizetése / meg nem fizetése

Az interneten rengeteg pletykát találni arról, hogy egyesek nem fizették be a külföldön szerzett gyorshajtási vagy parkolási bírságot és azóta se kaptak felszólítást külföldi hatóságtól. Persze nem minden esetben lehetünk ilyen szerencsések, főleg az EU területén!

Az EU-ban működik ugyanis egy EUCARIS (EUropean CAR and Driving license Information System) elnevezésű szervezet és annak információs rendszere, aminek a feladata az EU tagországok gépkocsi-nyilvántartásának egyesítése. Ők akár országhatáron keresztül is lenyomozhatják a megbírságolt jármű tulajdonosát és kézbesítésre átadhatják a címet a megfelelő hatóságoknak.

Egy azonban biztos: ha valaki bérelt kocsival követte el a szabályszegést, akkor számíthat rá, hogy akár a bérbeadónál megadott címére is kaphat felszólítást, vagy már eleve az ott megadott hitelkártya adatok alapján megterhelik a számláját. Ha az útlevelének/személyi igazolványának és a jogosítványának az adatait is felvették, akkor szinte biztosan számíthat rá, hogy az autó bérbeadója át fogja terhelni a bírságot.

Amúgy sem érdemes az EU területén sehol gyorsan hajtani, mert elég súlyos büntetéseket osztanak ki érte (főleg a skandináv országokban). A parkolási bírságok sem kevésbé kellemesek, de még megfizethető mértékűek (20-300 euró között, vagy annak megfelelő pénz).

500z kunáig (közel 22 ezer forintig) terjedő büntetéssel kalkulálhatnak a sofőrök, ha 10–20 kilométerrel lépik túl a sebességhatárt, s azok is, akik nem csatolják be a biztonsági övet. A parkolási cédulákat is érdemes megőrizni. Szintén fontos, hogy a radardetektor használata tilos. Még kikapcsolt állapotban sem megengedett a gépkocsiban tartani, ugyanis a határon, illetve rendőri ellenőrzés során szabálysértési bírságot szab ki a horvát hatóság.

Egyéb hasznos közlekedési tudnivalók:

 1. Horvátországban szogorúan büntetik a vezetés közbeni telefonálgatást.
 2. A horvát helyi autósok agresszíven előznek.
 3. A Split és a Dubrovnik közötti parti útról a panorámák csodálatosak, de a sofőrnek tanácsosabb a veszélyes kanyarokra összpontosítania. 

"A határtól az Isztriára (A4-es és A6-os), illetve a délnek, Split felé vezető (A1-es) autópálya fizetős, de a matrica szomszédunknál ismeretlen fogalom. Az A4-esen Csáktornya előtt jön az első kapu, ahol gombnyomásra érkezik a jegy, amelyet Zágráb előtt 42 kunával (1764 forint) együtt kell a kapuőrnek leadni. A horvát főváros körüli pályaszakasz ingyenes, majd Lucko mellett következik az újabb jegyvétel, amellyel egészen Zadarig autózunk. Az itt megtett 255 kilométeres szakaszért 117 kunát, azaz csaknem 5000 forintot számolnak fel. A határtól Zadarig oda-vissza tehát majdnem 14 ezer forintba kerül a pályahasználat, ha normál személyautóval indulunk útnak. (Természetesen, ahogyan délebbre halad az utazó, egyre növekszik az autópálya díja.) A 95-ös benzin ára nagyjából hasonló, mint idehaza, azaz literenként 420-430 forintot kérnek el a kúthálózatok. (2014)" forrás

Horvátország - autópálya


"Már csak kettőt alszunk és indulunk az Adriára. Ma szerezzük be az úthoz még hiányzó dolgokat. Köztük a "Kütyü"-t. A kütyüre véletlenül bukkantunk. Párom hetek óta figyeli a neten a kuna árfolyamát, az időjárást és a horvát sztráda telítettségét. Bújja a fórumokat, egy beíráson megakadt a szeme: "Mik a tapasztalatotok személygépkocsinál a kütyüvel?" Utána két pozitív válasz.

-Mi az a kütyü? Nos, a kütyü egyelőre úgy néz ki, hogy egy csoda a túlzsúfolt horvát autópályán, ahol sorok kígyóznak a fizetőkapuknál. Ezzel a szerkezettel ki lehet kerülni a sorbaállást. Jeleket bocsájt ki, amit vesz a kapuknál elhelyezett jelfogó, levonja az autópálya adott szakaszának az árát a kütyüről és megállás nélkül mehetünk tovább. Csak el ne felejtsünk előtte a jobb szélső sávba sorolni!

Párom neten megrendelte, bepötyögte az átvétel és a tervezett leadás dátumát, valamint, hogy mekkora távolságra akarjuk használni. A válaszlevélben annyi állt, hogy arra az időre van kütyü, elfogadták a rendelésünket, mehetünk érte. A kütyübolt a Bajcsy-Zsilinszky úton, délután révén, nincs szabad parkolóhely a közelben. Az üzletben épp egy nő adta le a készüléket. Dicsérte, a Krk szigeti híd kapujánál is tudta használni. Ha esetleg lelassul, tekerjük le az ablakot, lógassuk ki és rázzuk meg! Hát ez nagyon komoly szerkezet lehet!

Boltban feltöltötték a kütyüt, kicsit még megtoldották, ha nem használjuk fel, itthon visszakapjuk a pénz. De ha többet megyünk vele a rátöltött összegnél, az sem baj a kütyü bírja, a leadásnál kifizetjük a többletet. Kilencezer forintot pengettünk ki. Horvát tengerhez, Rab szigetére indulunk és szabi végén vissza. Huszonnégy óra múlva jött egy e-mail, a kütyü nulla kilométert tett meg, nulla kuna levonás. Azta! Ezek nagyon komolyan nyomják! Elérkezett a nap, hajnali kávé után indultunk. A határ után az első kapunál erősen készülünk, kütyü az ablakban, index ki, kanyarodás a jobb szélső ENC jelzésű sávba. Kapunál lassulunk, ....várjuk a csodát,...semmi. Párom fékez, letekeri az ablakot, kívül felemelve a kütyüt, próbálja becélozni a jelfogót.... és a sorompó felemelkedik. (2014)" forrás


" Két ütemben 2017-ben a horvátországi autópályadíjak. A főszezonban a Zágráb-Split szakaszért nagyjából 8400 forintnak megfelelő kunát kell majd fizetni.

Április 1-től 5%-kal emelkednek az autópálya díjak Horvátországban. Főszezonban, július 1-től szeptember 30-ig 10%-os az áremelés. A horvát kormány jóváhagyta és április 1-jétől öt százalékkal emelte a díjakat a horvát autópályákon - írja az Index.hr alapján a nyarilap.hu. A mostani árhoz képest főszezonban még drágábban használhatják majd az autópályákat az autósok. Ez csak a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra vonatkozik, utána visszaáll az 5%-kal megemelt tarifa.

A főszezonban a megemelt díjakat az autósok fizetik majd, a tervek szerint az autóbuszoknak és a teherautóknak nincs külön nyári tarifa. Az emelés oka, hogy az autópályák után a horvát kormány 5,2 milliárd eurós adósságot görget maga előtt, amelynek a részletét hamarosan fizetnie kell. Az idén ebből 1,14 milliárd eurót kell visszafizetnie. A rendelet a 10%-os főszezoni emelésnek a "lehetőségét biztosítja", de ez sokak értelmezésében azonos a további drágulással.

A Zágráb-Split közötti szakasz jelenleg 174 kunába kerül, ezért április 1-től 183 kunát kell majd fizetni. Ugyanez az út júliusban már 201 kunába (kb. 8400 forintba) kerül. A Zágráb-Rijeka út a mostani 70 kunáról 77 kunára emelkedik júliustól. A magyar határtól Zágrábig tartó autópályán a mostani 42 kuna helyett 44-et kell fizetni áprilistól. Ugyanez júliustól 48 vagy 49 kuna lehet. " forrás,, 2018 nyarán is drágulnak a horvát autópályadíjak: június 15-től szeptember 14-ig tíz százalékkal drágább, szezonális árat kell fizetni az autópályák használatáért - közölte a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC) hétfőn az MTI szerint.

A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja 200 kunára (8690 forint) emelkedik. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 77 kunát (3345 forint) kell fizetni. A magyar határtól a Zágrábig tartó autópályán 47 kuna (2042 forint) a jegy ára.

Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig 135 kunát (5865 forint) fog fizetni. Az autópályadíjak euróban is fizethetők, a visszajáró összeget azonban horvát kunában fizetik ki.

Kedvezményre tehetnek szert azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, ennek használata 21,7 százalékos engedményre jogosít.

A készülékek a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók és készpénzzel is feltölthetők, minimálisan 100 kunával, és az összeg akár jövőre is felhasználható. A készülékkel elkerülhető a sorban állás a fizetőkapuknál, az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni. A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu. A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.

A szezonális díjak modelljét tavaly vezette be Horvátország a nyári, három hónapos időszakra, amikor megnő a forgalom az autópályákon az idegenforgalmi idény miatt.

Az intézkedés a horvát kormány tavaly elfogadott, az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetének része. A HAC egész éves bevétele 40 százalékára tesz szert a nyári hónapokban, a forgalom egyes útszakaszon ilyenkor a háromszorosára növekszik az év többi időszakához viszonyítva. (2018)" forrás

2016-os horvátországi autópályadíjak:

A4 autópálya (Letenye/Goričan → Zágráb)
Letenye/Goričan → Csáktornya 8 kuna
Letenye/Goričan → Varasd 15 kuna
Letenye/Goričan → Zágráb (Ivanja Reka) 42 kuna
A1 autópálya (Zágráb → Split)
Zágráb → Karlovac 19 kuna
Zágráb → Senj (Žuta Lokva lehajtó) 57 kuna
Zágráb → Zadar 121 kuna
Zágráb → Pirovac 138 kuna
Zágráb → Skradin (Krka Nemzeti Park) 143 kuna
Zágráb → Šibenik 147 kuna
Zágráb → Trogir (Prgomet lehajtó) 162 kuna
Zágráb → Split (Dugopolje lehajtó) 174 kuna
Zágráb → Omiš (Blato na Cetini lehajtó) 187 kuna
Zágráb → Makarska (Zagvozd lehajtó) 195 kuna
Zágráb → Ploče kompkikötő (Karamatići lehajtó) 222 kuna
A1 autópálya (Zágráb → Isztria)
Zágráb (Ivanja Reka) → Rijeka 70 kuna
A3 autópálya (Zágráb → Lipovac)
Zágráb → Slavonski Brod zapad (nyugat) 77 kuna
Zágráb → Slavonski Brod istok (kelet) 82 kuna
Zágráb → Đakovo 101 kuna
Zágráb → Osijek 116 kuna
Zágráb → Vukovar (Županja lehajtó) 107 kuna
Zágráb → Lipovac határátkelőhely 122 kuna
A2 autópálya (Zágráb → Trakošćan)
Zágráb → Krapina 21 kuna
Zágráb → Trakošćan 48 kuna

Étkezés

Feltehetően ezekkel az árakkal fognak szembesülni a helyi konobákban és a strandokon:

 • Csevap: 60 kuna (kb. 2.500,- forint)
 • Rántott tintahal: 60 – 80 kuna (kb. 2.500 – 3.200,- forint)
 • Két fős grillezett hústál: 120 – 150 kuna (kb. 5.000 – 6.000,- forint)
 • Fél literes csapolt sör: 17 – 20 kuna (kb. 700 – 800,- forint)
 • Napernyő / napágy bérlés: 25 kuna (kb. 1.000,- forint)
 • Fagyi / jégkrém: 7 – 15 kuna (kb. 290 – 620,- forint)
 • Fél napos hajós kirándulás: felnőtt 150, gyerek 70 kuna (kb. 6.100,- illetve 2.800,- forint)

Éttermi árak (2016)

Levesek / előételek:
- sajttál: 55 kuna

- prsut - szárított sonka - tál: 55 kuna
- halleves: 30 kuna

Húsételek: - csevap: 55-60 kuna
- bécsi szelet: 55 kuna
- gillezett hústál 2 főre: 150 kuna


Halételek:

- rántott tintahal: 60-70 kuna
- grillezett tintahal: 70-90 kuna
- scampi rizottó: 60-70 kuna
- scampi spagetti: 60-70 kuna
- aranykeszeg tál: 120 kuna
- tengeri süllő tál: 120 kuna
- nyelvhal tál: 160 kuna
- kagylótál: 50 kunától
- vegyes kagylótál: 85 kuna
- scampi tál: 120 kunától
- prémium vegyes haltál 2 fő részére: 300 kunaSaláták:

- csirkesaláta: 40 kuna
- rákkoktél: 60 kuna
- tintahal saláta: 50 kuna
- tonhal saláta: 45 kuna
- mozzarellás saláta: 45 kuna

Olaszos ételek:

- zöldséges rizottó: 35 kuna
- spagettik: 40-60 kuna
- lasagne: 40-45 kuna
- pizzák 35-50 kuna

Italok:

- üveges vörösbor: 140-400 kuna
- presszó kávé 9-12 kuna
- capuccino 10-15 kuna
- tea: 8-10 kuna
- üdítők 0,2 (cola, fanta..): 10-15 kuna
- csapolt sör 0,5: 17-20 kuna
- csapolt sör 0,3: 13-15 kuna


"Az éttermi árakról annyit, hogy Viren a helyiek népszerű étele, a csevapcsicsa 40-45 kuna (1680-1890 forint), a grillezett calamari 80 kuna (3360 forint) körül mozgott. Egy hétdecis ásványvíz 15 kuna (630 forint), egy két és fél decis kóla szintén 15 kuna volt. Könnyen kiszámítható, hogy két felnőtt 100 kuna, egy négytagú család viszont 200 kuna (4200, illetve 8400 forint) alatt nem úszott meg egyetlen étkezést sem. Nem véletlen tehát, hogy az Adriára érkezők jelentős része otthonról cipeli magával a nyaralásra a tésztát, a konzerveket, a zacskós levest és minden olyan dolgot, amely egy apartmanban könnyen és gyorsan elkészíthető. Az más kérdés, hogy innentől fogva a nyaralás egyes időszakai pontosan ugyanolyanok lesznek, mint az otthoni hétköznapok: azaz főzés, mosogatás, törölgetés. Lássuk azonban be: azt ma nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy héten keresztül naponta étteremben ebédeljenek és vacsorázzanak. Napi 12-16 ezer forintot erre szinte senki sem hajlandó elkölteni az Adria partján. (2014)" forrás

"Horvátországi éttermi árak - 2016: halleves: 30 kuna; csevap: 55-60 kuna; grillezett hústál 2 főre: 150 kuna; rántott tintahal: 60-70 kuna, scampi rizottó: 60-70 kuna; tengeri süllő tál: 120 kuna, kagylótál: 50 kunától, üveges vörösbor: 140-400 kuna; presszó kávé 9-12 kuna, capuccino 10-15 kuna; üdítők 0,2 (cola, fanta..): 10-15 kuna, csapolt sör 0,5: 17-20 kuína (2016)" forrás


Talán óvatosságból vagy az ismeretlentől való félelem miatt a legtöbb magyar vendég nem mer új ízeket kipróbálni, bele sem gondolva, hogy ezáltal egy különleges élménytől fosztja meg magát. Sőt aki apartmanba készül, rendszerint óriási pakkokkal, készételekkel, hazai zöldségtől, gyümölcstől roskadozó autóval éri el az Adriát.

Mivel Horvátországot többórás út alatt érhetjük el, így nem érdemes gyorsan romló készítményekkel telezsúfolni az autót, hiszen kint is friss és olcsó árut vásárolhatunk, a nagy szupermarketek árszínvonala hasonló a hazaihoz. Zöldséget és gyümölcsöt pedig a legjobb a helyi piacokon, a tenger gyümölcseit a kikötőben, a halászoktól beszerezni. Ha már utazunk, akkor ne hagyjuk ki a helyi konyhát, hiszen árakban megfizethető és minőségi ételeket kínálnak a helyi vendéglők. (2016)" forrás

Pénzváltás

A linkekre rákattintva láthatóvá válnak a friss árfolyamok.

Horvát kuna

,, Bár több cikkben is olvastam, hogy nem biztos, hogy jobban járunk, ha külföldön kártyával fizetünk itthon váltott valuta helyett, én például úgy jártam, hogy itthon a hipermarket pénzváltójában eladási áron 48 forintért vettem meg egy kunát, aztán, amikor már kint az adriai napsütésben a TOMMY-ban, KONZUM-ban vagy STUDENAC-ban kártyával fizettem, 44 forintos árat számoltam ki kunánként a banki bizonylatból. Amit fizetés után megnyugtató SMS-ben kaptam: igen, tényleg csak annyit fizettem, amennyit kellett. Még egészen röhejes összegű fizetéseket is egyszerűbb és kellemesebb így intézni (feltéve persze, hogy a számlavezető bank nyújt ilyen szolgáltatást):

Ha készpénzzel fizetek, nem jönnek ilyen szép üzenetek és az árfolyam sem feltétlenül olyan kedvező.
A benzinkutakon is egyszerűbb a fizetés kártyával. Nem kell nézegetni a sok idegen fazont a pénzeken, ha nagyobb címlettel fizettünk, hogy helyesen adott-e vissza a kutas. Ha pedig kisebb összegű fizetéseket intézünk, az érintős PayPass is pont olyan pofonegyszerűen megy, mint itthon.

Igazi bónusztrekk az egyszerűbb, olcsóbb turistáskodás mellé hazafelé a sztrádán Zágrábnál kártyával fizetni. Itt ugyanis a kártyával fizetőknek külön sávot választottak le még kilométerekkel a kápés és elektronikus dobozzal fizetős kapuk előtt - és ezen a sávon rendszerint még szombat délutánonként is tempósan lehet hasítani, így a horvátországi autós túrák legkellemetlenebb eseménye, az araszolós dugó esélye is drasztikusan lecsökken.

4 kilométerrel az autópálya vége előtt, Split felől érkezve Zágrábhoz nem csak a komfortosabb fizetés miatt érdemes kisorolni balra, ha dugó van, nekünk meg van bankkártyánk. Hajrá, magyarok, eredjetek, hódítsátok meg a tengert - elég hozzá egy bankkártya, meglátjátok. Csak fedezet legyen! (2016)" forrás

Vásárlás

2016-os átlagárak

Élelmiszerboltok árai
sertéshús: 25-40 kn
sajt: 22-30 kn
szalámi: 10-15 kn
tej 1l: 5-6 kn
olaj 1,5l: 13-18 kn
alma: 7-9 kn
narancs: 8-10 kn
káposzta: 7-9 kn
kenyér: 7-9 kn
virsli: 16-20 kn
kóla 2l: 10-12 kn
sör 2l: 10-15 kn

Piacon
paradicsom: 12-16 kuna
paprika: 20 kuna
krumpli: 5-10 kuna
vöröshagyma :10-13 kuna
fokhagyma: 5 kuna
lilahagyma: 15-20 kuna
sárgarépa: 12-15 kuna
Árak a piacokon
uborka: 10-12 kuna
cékla: 15 kuna
cukkini: 20 kuna
padlizsán: 10 kuna
kukorica: 20 kuna
alma: 12-15 kuna
barack: 20-25 kuna
füge: 20 kuna
dinnye: 8-10 kuna
szőlő: 40 kuna

Szórakozás

Közbiztonság

Horvát rendőrök

Magyar külképviselet

Magyar Köztársaság Zágrábi Nagykövetség

 • Cím: 10 000 Zagreb, Pantovčak 255-257., Horvátország
 • Telefonszámok: (00385) (1) 489-0900, (00385) (1) 489-0906
 • Fax: (00 385) (1) 457-9301
 • E-mail: mission.zgb@mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk

1.2016-ban már háromszáz horvátországi településen kínálnak ingyen wifit. Hol? : Horvát Turisztikai Közösség honlapja

Utasbiztosítást kedvezménnyel a következő linken kötheti meg.

,, Mobilinternet korlátlan adathasználattal egy hétre mindössze 11 euroért - ezt kínálja a horvát Telekom idén nyáron augusztus végéig a Horvátországba utazóknak, mely nem csak a mobilfüggőknek éri meg, hiszen a net segítségével gyorsan és könnyen tájékozódhatunk a környék kínálta lehetőségekről és szolgáltatásokról. Ez egy prepaid sim kártya, mely bármelyik horvát T-pontban és a postánál megvásárolható. (2016)" forrás


"Annak ellenére, hogy az Adriai-tengerben előfordulnak cápák (összesen 27 faj), a matematikai esély, hogy cápa támadjon ránk, kisebb, mint hogy elvigyük az ötös lottó több milliárd forintos főnyereményét. Az adriai partvidéken eltöltött szünidőt ennél sokkal prózaibb apróságok keseríthetik meg. A tengerparti nyaralást, ha figyelmetlenek vagy felelőtlenek vagyunk, elronthatja néhány, amúgy ártalmatlannak látszó tengerlakó.

Az Adriai-tengerben a tüskésbőrűek (Echinodermata) népes birodalmát, a tengeri csillagok, tengeri uborkák, kígyókarú csillagok és tengeri liliomok, valamint a tengeri sünök osztályát számos faj képviseli. A fekete tengeri sünök (Arbacia lixula) igen gyakoriak a part menti sziklákon.Ezek a rendkívül változatos és többnyire szemet gyönyörködtető állatok nem okozhatnak semmilyen kellemetlenséget a fürdőzőknek, a tengeri sünök kivételével. Utóbbiak közül azonban különösen két fajra érdemes odafigyelnünk, a fekete tengeri sünre (Arbacia lixula) és a hozzá nagyon hasonló kővájó sünre (Paracentorus lividius).

Vannak tompa tüskéjű, ezért veszélytelen tengeri sünök is. Ilyen a sötétlila tengeri sün (Sphaerechinus granularis), a mediterráneum legnagyobb sünféléje. Közös jellemzőjük, hogy helyenként rendkívül nagy tömegben lepik el a sekélyvízi sziklákat,az árapályszinttől néhány méteres vízmélységig kiterjedt telepeikkel találkozhatunk a horvát partvidéken.

Mindkét faj komoly kellemetlenséget okozhat a vízbemenetel során a figyelmetlen, a tengeri sünbe lépő fürdőzőknek. Az óvatlan fürdőzők a kővájó sünbe lépnek. Tüskéi ugyanolyan hegyesek és ugyanolyan könnyen fúródnak a bőr alá, mint a fekete sün fegyverei. A tüskék vége rendkívül könnyen letörik, és a bőrbe fúródva égető fájdalmat okoz. A tüskéket minél előbb, lehetőség szerint azonnal el kell távolítani, mert ha ez elmarad, heveny bőrgyulladás alakulhat ki a sérült testrészen. A tüskék egy része csipesszel, a mélyebbre fúródottak csak tűvel távolíthatók el, utóbbi műveletet orvossal ajánlatos elvégeztetni. (2015)" forrás


,, Mit vigyünk magunkkal? Az apró kavicsok illetve sziklás partszakaszok miatt tengeri cipőt mindenképpen érdemes vinni, a tűző nap miatt pedig napkrémet és egy kalapot. Érdemes kerékpárt is vinni, mert fantasztikus lehetőségek vannak a túrázásra, de akár helyben is bérelhetünk." forrás


A horvát városok óvárosaiban a fotón látható macskakövekre tekintettel tanácsos sportcipőt hordani.

"A horvát tengerpart a legtöbb helyen sziklás, kavicsos és már a partmentén sok tengeri sün ólálkodik, arra várva, hogy valaki belelépjen. Vigyünk magunkkal „süncipőt” – bárhol kapható műanyag cipőt, vagy szandált – amit nem hagyunk el a vízben, és kényelmesen be tudunk sétálni a kavicsokon." forrás


"Az előkelőbb éttermekben ugyan jól beszélnek angolul, de a sok kisboltban, trafikban alig vagy egyáltalán nem. Érdemes pár kifejezést megtanulni horvátul, vagy németül, ha nem akarunk activityzni az eladókkal." forrás


,, Ha van érvényes európai egészségbiztosítási kártyánk, melyre minden magyar biztosított személy jogosult, ezt szinte mindenhol elfogadják Horvátországban a sürgősségi ellátásra. Azonban nem árt egy kiegészítő utasbiztosítást is kötni, mivel sok szakorvos döntően magánpraxisban működik, illetve egy baleset esetén a hazaszállítást nem fedezi a kötelező egészségbiztosítás." forrás


,, Hiába terjed az interneten az ellenkezője, Horvátországban ugyanúgy ki kell váltani a horgászengedélyt, ha pecázni akarunk, mint idehaza. Információink szerint továbbra is meglepően sok magyar dől be a téves információknak, aztán meg jön a bírság! (2016)" további információk erről itt:  forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Jánosi Tibor, 2018. 02. 18. 15:29
Sziasztok!

Jók a tanácsok. Az autópályadíjjal kapcsolatban javasolnám az alábbi, google-térképen alapuló, egyszerű progi használatát:
http://tollfee.eu/autopalyadij/horvatorszag
(saját készítés, kritikát elfogadok ...)

Üdv: Tibor


Bóka Marci, 2018. 01. 02. 15:14
A sünökről meg cápákról már volt szó!En kiegeszitenem azzal,hogy az isztria déli részén illetve a szigetek környeken ha valami elképesztő szerencséje van az embernek akár barátfókákkal is találkozhat!Az utobbi idokben a szamuk egyre nő es latni őket a vízbrn meg a parton is!En nekem mar volt szerencsem egy ilyen talalkozashoz a parton!Arra viszont felhivnam a figyelmet hogy ne zavarjuk ne háborgassuk,mar csak azert sem mert valami iszonytató bírságot szabnak ki rank a hatosagok ha eszreveszik mit csinalunk!
Ezen kivul az isztria legdélebbi pontjan a kamenjak foknal a parttol kb 150meterre kajakozva a vizbol kiugralva delfinek usztak el mellettem kb 20m tavolsagra!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon