ÚTIKRITIKA.HU / Horvátország


hirdetes


útikritikák


Horvátország

Horvátország biztosítás

Egészség| Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

2022: Aki megy Horvátországba nyaralni , legyen érvényes EU-s tajkártyája . Vigyázat csak három évig érvényes ezért ellenőrizzétek mikor jár le ! Az eus kártyára jár a sürgősségi ellátás, amit az adott járási központok nyújtanak. Minden más ellátáshoz szükség van utasbiztosításra.

2022 nyarán nyáron valósággal ellepték az Adriai-tengert a különböző medúzafélék. A helyzet északon a legrosszabb, de már a közép-dalmáciai strandokon is ügyelni kell a csalánozó vízi élőlényekre.

Az isztriai halászoknak már hónapok óta sok bosszúságot okoz a medúzák elszaporodása, mert hálóikban rendszeresen sokkal több a puhatestű, mint a hal. A helyzet néhol már annyira komollyá vált, hogy egyes halászok inkább ki sem vetik a hálóikat, míg nem ritkul meg a medúzaállomány.

A szóban forgó állatok elszaporodása elsősorban a megszokottnál melegebb időjárásnak köszönhető, ez ugyanis ideális a terjedésükhöz.

A legtöbb egyed szerencsére ártalmatlan, úgynevezett világítómedúza, de egyre több van az enyhe csípést okozó tengeri csalánnak nevezett alfajukból is

Az ártalmatlan fajok mellett az utóbbi időben viszont egyre több bejelentés érkezik az Adriai-tengerben nem őshonos, úgynevezett iránytű medúzákról is, melyek megjelenése már nem csak a halászoknak okoz gondot. Az említett faj eredetileg az Atlanti-óceánból származik, első példányai csupán néhány évvel ezelőtt kezdtek megjelenni a horvát vizekben, ami azért is gond, mert csípése a hazai fajtákkal ellentétben nagyon fájdalmas.
Chrysaora hysoscella, azaz az iránytű medúza, amelynek igen fájdalmas a csípése.

Az őshonos fajtákkal ellentétben a tengeri iránytű nem északon, hanem leginkább aközép-dalmáciai szigetvilágot körülvevő vizekben szaporodott el. forrás


Laktózérzékenyeknek!
Fotóztam pár árukínálatot. Van minden! De! Csak a boltokban. Pékségben a kérdést se értik, kávézókban mosolyogva közlik, hogy nincs. Én kis üvegemben vittem magammal mindennap az elkészített kávém. Nem igazán hűlt ki 😉
Éttermek felejtős, azonban mint kiderült, az isteni pizzájukra goudát raknak. Igaz gyógyszerrel ettem, de egy egészet, és bizony itthon nem eszek semmi olyat az összetétel alapján, mégis szarabbul vagyok, mint ott a pizzától.
Lidlben még a felvágottak is nagyjából azok pl, mint nálunk. (2022)


Sajnos akiknek van tengerük, pont azok nem becsülik meg. A parti települések szennyvízkezeléséről jobb ha nem tudunk. Ahol eddig nyaraltunk, a tulajtól mindig megkérdeztük hol ne fürödjünk, és rögtön mondták a szennyezett helyeket. Sokszor a strandok mellett van a szennyvíz beengedve...(2022)


A tenger hihetetlenül jó hatással van a szervezetre, meglátod, már pár nap múlva teljes fizikai és szellemi megújulásban lesz részed. Jó hatással van a légutak egészségére! Bármely tenger, nem csak a horvát!
A tengerből kipárolgó sós levegő igencsak jó hatással van a légutak és a pajzsmirigyek egészségére is. A gyerekek számára egy legalább 7 napos tengeri nyaralás felér egy immunerősítő terápiával, így visszatérve az iskolába könnyebben elkerülhetik majd a légúti megbetegedéseket.
Bármilyen allergia, asztma és bronchitis esetén is nagyon hatékony a tengeri levegő, de pozitív hatása van a szívműködésre is.
A tengeri levegő terápia bármelyik évszakban élvezhető, viszont a napfelkelte utáni három órában, és este egy órával a naplemente után a leghatékonyabb. Jó hatással van a lelki egészségre!
A tengeri levegő csökkenti a szorongást, az enyhébb depressziós tüneteket, segíti az ellazulást, relaxációt. A hullámok hangja nagyon nyugtató, ha csak lehet használjuk ki a reggeli órákat, sétáljunk, meditáljunk, jógázzunk a parton.
A kellemes környezet hatására endorfinok szabadulnak fel, ezért sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk egy tengerparti nyaralás után. Megszabadít az álmatlanságtól!
Biztosan te is észrevetted már, hogy sokkal nyugodtabban alszol, ha egy napot eltöltöttél a tengerparton. Nincs benne semmi titok, ez a tengeri levegőtől van, hiszen tele van negatív ionokkal, és felgyorsítja az szervezet oxigénfelvevési folyamatait. A negatív ionok szabályozzák a szerotoninszintet, csökkentik a stresszt és növelik a boldogságérzetet. A tengervíz és a napfény kis mennyiségben segít bizonyos bőrbetegségek leküzdésében. A sós víz javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti a ráncok kialakulásának esélyét.
A tengervíz magas vitamin- és ásványi anyag készlettel rendelkezik!
84 létfontosságú elemet tartalmaz, melyek igencsak fontosak az emberi szervezet számára: vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket, aminosavakat. A tengervíz gazdag olyan mikroorganizmusokban is, amelyek antibiotikus hatással rendelkeznek.
Ásványi anyag és nyomelem-összetétele nagyon hasonlít az emberi vérplazmára. A tengervíz megnyitja a pórusokat, és a bőrön keresztül elősegíti a szervezet méregtelenítését, ezáltal csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét.

Közlekedés

Az hogy dugókba bele lehet futni , hát Istenem. Itthon is ez van ( most nem posztolom ki tegnap mi volt a M1en), ott is van útfelújítás , a fizetőkapukat elvileg jövőre leszerelik, nekünk szerencsénk volt , mert soha nem kellett 20 percnél tovább várni . Egyébként az északibb részekre érdemes Szlovénián keresztül próbálkozni , bár tavaly ott belefutottunk egy 10 km-es dugóba . De ha egyszerre nekiindul 100.000 ember akkor nem kell csodálkozni.

Eltévedni nem nagyon tudsz , egyrészt van nálad mobil ugye, meg van GPS , meg egyébként is elég jól ki van táblázva minden. A közlekedési szabályok és a sebességhatárok ugyanaz mint nálunk , tehát a határnál nem kell átülnöd bal kormányos autóba most már ráadásul határellenőrzés sincs, ha bármi gond van, a magyar személyiddel tudod magad igazolni. (2023)


2022- július: Legtöbb honfitársunk azonban a személygépkocsit választja. A rossz hír az, hogy meglepően sok helyen van útépítés déli szomszédunknál. Nyár ide, turistaforgalom oda, a Horvát Autóklub (HAK) térképe szerint alig akad olyan útszakasz, ahol ne lenne terelés, sebességkorlátozás. A jó hír viszont az, hogynem emelkedtek az autópályadíjak.

Ha Budapest felől tartunk a tengerre, Letenyénél lépjük át a horvát–magyar határt. A határtól az A4-es autópályán haladva érjük el Zágrábot. A horvát főváros előtt van a fizetőkapu (Sv. Helena). A zágrábi körgyűrű ingyenesen használható. Zágráb után, Bosiljevo 2-nél válik ketté az autópálya, innen indul az A1-es, amely Split felé tart. Ha Dalmácia az úti cél, akkor irány az A1-es, ha pedig a Kvarner-térségbe vagy az Isztriára megyünk, akkor az A6-oson folytathatjuk utunkat. Ugyancsak jó hír, hogy a krki híd ingyenesen használható.

Két csomópontnál idén is türelemre van szükségük a magyar (és nem magyar) autósoknak. Mindkettő Zágrábtól délre található: az egyik a lučkói fizetőkapu, amely összeköti az A1-es autópályát, a zágrábi körgyűrűt és a Karlovac felé vezető utat, a másik a bosiljevói elágazás, ahol az autósoknak dönteniük kell, hogy az A6-oson a Kvarner-öböl és Isztria felé veszik az irányt, vagy az A1-esen Dalmácia felé. Az előbbinél mindig – de főként a tengerpartról jövet – hosszú sorokra kell számítani, míg az utóbbinál is szinte állandó a torlódás. forrás

Üzemanyag

2024. május: :1 liter benzin 1,53 euró

Addig még valahogy ki lehet bírni

Gyorshajtási és parkolási bírságok megfizetése / meg nem fizetése

2024: GYORSHAJTÁS HORVÁTORSZÁGBAN
Horvátország megsokszorozta trafipax állományát, s használják is őket. A lefényképezett autók tulajdonosai néhány hét késéssel Magyar honban is megkapják a büntetést. (saját tapasztalat)
Fontos tudni:
Térti vevénnyel érkezik. Az átvételtől számított 3 napon belül a bírság felét kell csak átutalni. Ezért nincs kitöltve a csekken az összeg. Az átutalás igazolását, és a kitöltött személyes adatlapot emailben el kell küldeni a megadott email címre, ahonnan igen hamar megjön az udvarias válasz. A levélben magyar nyelven is leírnak mindent, a fordítás elég jó. Befizetés és az email elküldése után, igen hamar visszaigazoló mailt küldenek.

Három napon túl a teljes összeg fizetendő.
Aki nem fizeti be, eljárást indítanak ellene, a várható bírság ez esetben 660 - 1990 euro.

(sz.g.)


Az interneten rengeteg pletykát találni arról, hogy egyesek nem fizették be a külföldön szerzett gyorshajtási vagy parkolási bírságot és azóta se kaptak felszólítást külföldi hatóságtól. Persze nem minden esetben lehetünk ilyen szerencsések, főleg az EU területén!

Az EU-ban működik ugyanis egy EUCARIS (EUropean CAR and Driving license Information System) elnevezésű szervezet és annak információs rendszere, aminek a feladata az EU tagországok gépkocsi-nyilvántartásának egyesítése. Ők akár országhatáron keresztül is lenyomozhatják a megbírságolt jármű tulajdonosát és kézbesítésre átadhatják a címet a megfelelő hatóságoknak.

Egy azonban biztos: ha valaki bérelt kocsival követte el a szabályszegést, akkor számíthat rá, hogy akár a bérbeadónál megadott címére is kaphat felszólítást, vagy már eleve az ott megadott hitelkártya adatok alapján megterhelik a számláját. Ha az útlevelének/személyi igazolványának és a jogosítványának az adatait is felvették, akkor szinte biztosan számíthat rá, hogy az autó bérbeadója át fogja terhelni a bírságot.

Amúgy sem érdemes az EU területén sehol gyorsan hajtani, mert elég súlyos büntetéseket osztanak ki érte (főleg a skandináv országokban). A parkolási bírságok sem kevésbé kellemesek, de még megfizethető mértékűek (20-300 euró között, vagy annak megfelelő pénz).

500z kunáig (közel 22 ezer forintig) terjedő büntetéssel kalkulálhatnak a sofőrök, ha 10–20 kilométerrel lépik túl a sebességhatárt, s azok is, akik nem csatolják be a biztonsági övet. A parkolási cédulákat is érdemes megőrizni. Szintén fontos, hogy a radardetektor használata tilos. Még kikapcsolt állapotban sem megengedett a gépkocsiban tartani, ugyanis a határon, illetve rendőri ellenőrzés során szabálysértési bírságot szab ki a horvát hatóság.

Egyéb hasznos közlekedési tudnivalók:

  1. Horvátországban szogorúan büntetik a vezetés közbeni telefonálgatást.
  2. A horvát helyi autósok agresszíven előznek.
  3. A Split és a Dubrovnik közötti parti útról a panorámák csodálatosak, de a sofőrnek tanácsosabb a veszélyes kanyarokra összpontosítania. 

"A határtól az Isztriára (A4-es és A6-os), illetve a délnek, Split felé vezető (A1-es) autópálya fizetős, de a matrica szomszédunknál ismeretlen fogalom. Az A4-esen Csáktornya előtt jön az első kapu, ahol gombnyomásra érkezik a jegy, amelyet Zágráb előtt 42 kunával (1764 forint) együtt kell a kapuőrnek leadni. A horvát főváros körüli pályaszakasz ingyenes, majd Lucko mellett következik az újabb jegyvétel, amellyel egészen Zadarig autózunk. Az itt megtett 255 kilométeres szakaszért 117 kunát, azaz csaknem 5000 forintot számolnak fel. A határtól Zadarig oda-vissza tehát majdnem 14 ezer forintba kerül a pályahasználat, ha normál személyautóval indulunk útnak. (Természetesen, ahogyan délebbre halad az utazó, egyre növekszik az autópálya díja.) A 95-ös benzin ára nagyjából hasonló, mint idehaza, azaz literenként 420-430 forintot kérnek el a kúthálózatok. (2014)" forrás


"Már csak kettőt alszunk és indulunk az Adriára. Ma szerezzük be az úthoz még hiányzó dolgokat. Köztük a "Kütyü"-t. A kütyüre véletlenül bukkantunk. Párom hetek óta figyeli a neten a kuna árfolyamát, az időjárást és a horvát sztráda telítettségét. Bújja a fórumokat, egy beíráson megakadt a szeme: "Mik a tapasztalatotok személygépkocsinál a kütyüvel?" Utána két pozitív válasz.

-Mi az a kütyü? Nos, a kütyü egyelőre úgy néz ki, hogy egy csoda a túlzsúfolt horvát autópályán, ahol sorok kígyóznak a fizetőkapuknál. Ezzel a szerkezettel ki lehet kerülni a sorbaállást. Jeleket bocsájt ki, amit vesz a kapuknál elhelyezett jelfogó, levonja az autópálya adott szakaszának az árát a kütyüről és megállás nélkül mehetünk tovább. Csak el ne felejtsünk előtte a jobb szélső sávba sorolni!

Párom neten megrendelte, bepötyögte az átvétel és a tervezett leadás dátumát, valamint, hogy mekkora távolságra akarjuk használni. A válaszlevélben annyi állt, hogy arra az időre van kütyü, elfogadták a rendelésünket, mehetünk érte. A kütyübolt a Bajcsy-Zsilinszky úton, délután révén, nincs szabad parkolóhely a közelben. Az üzletben épp egy nő adta le a készüléket. Dicsérte, a Krk szigeti híd kapujánál is tudta használni. Ha esetleg lelassul, tekerjük le az ablakot, lógassuk ki és rázzuk meg! Hát ez nagyon komoly szerkezet lehet!

Boltban feltöltötték a kütyüt, kicsit még megtoldották, ha nem használjuk fel, itthon visszakapjuk a pénz. De ha többet megyünk vele a rátöltött összegnél, az sem baj a kütyü bírja, a leadásnál kifizetjük a többletet. Kilencezer forintot pengettünk ki. Horvát tengerhez, Rab szigetére indulunk és szabi végén vissza. Huszonnégy óra múlva jött egy e-mail, a kütyü nulla kilométert tett meg, nulla kuna levonás. Azta! Ezek nagyon komolyan nyomják! Elérkezett a nap, hajnali kávé után indultunk. A határ után az első kapunál erősen készülünk, kütyü az ablakban, index ki, kanyarodás a jobb szélső ENC jelzésű sávba. Kapunál lassulunk, ....várjuk a csodát,...semmi. Párom fékez, letekeri az ablakot, kívül felemelve a kütyüt, próbálja becélozni a jelfogót.... és a sorompó felemelkedik. (2014)" forrás


" Két ütemben 2017-ben a horvátországi autópályadíjak. A főszezonban a Zágráb-Split szakaszért nagyjából 8400 forintnak megfelelő kunát kell majd fizetni.

Április 1-től 5%-kal emelkednek az autópálya díjak Horvátországban. Főszezonban, július 1-től szeptember 30-ig 10%-os az áremelés. A horvát kormány jóváhagyta és április 1-jétől öt százalékkal emelte a díjakat a horvát autópályákon - írja az Index.hr alapján a nyarilap.hu. A mostani árhoz képest főszezonban még drágábban használhatják majd az autópályákat az autósok. Ez csak a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra vonatkozik, utána visszaáll az 5%-kal megemelt tarifa.

A főszezonban a megemelt díjakat az autósok fizetik majd, a tervek szerint az autóbuszoknak és a teherautóknak nincs külön nyári tarifa. Az emelés oka, hogy az autópályák után a horvát kormány 5,2 milliárd eurós adósságot görget maga előtt, amelynek a részletét hamarosan fizetnie kell. Az idén ebből 1,14 milliárd eurót kell visszafizetnie. A rendelet a 10%-os főszezoni emelésnek a "lehetőségét biztosítja", de ez sokak értelmezésében azonos a további drágulással.

A Zágráb-Split közötti szakasz jelenleg 174 kunába kerül, ezért április 1-től 183 kunát kell majd fizetni. Ugyanez az út júliusban már 201 kunába (kb. 8400 forintba) kerül. A Zágráb-Rijeka út a mostani 70 kunáról 77 kunára emelkedik júliustól. A magyar határtól Zágrábig tartó autópályán a mostani 42 kuna helyett 44-et kell fizetni áprilistól. Ugyanez júliustól 48 vagy 49 kuna lehet. " forrás,, 2018 nyarán is drágulnak a horvát autópályadíjak: június 15-től szeptember 14-ig tíz százalékkal drágább, szezonális árat kell fizetni az autópályák használatáért - közölte a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC) hétfőn az MTI szerint.

A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja 200 kunára (8690 forint) emelkedik. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 77 kunát (3345 forint) kell fizetni. A magyar határtól a Zágrábig tartó autópályán 47 kuna (2042 forint) a jegy ára.

Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig 135 kunát (5865 forint) fog fizetni. Az autópályadíjak euróban is fizethetők, a visszajáró összeget azonban horvát kunában fizetik ki.

Kedvezményre tehetnek szert azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, ennek használata 21,7 százalékos engedményre jogosít.

A készülékek a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók és készpénzzel is feltölthetők, minimálisan 100 kunával, és az összeg akár jövőre is felhasználható. A készülékkel elkerülhető a sorban állás a fizetőkapuknál, az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni. A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu. A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.

A szezonális díjak modelljét tavaly vezette be Horvátország a nyári, három hónapos időszakra, amikor megnő a forgalom az autópályákon az idegenforgalmi idény miatt.

Az intézkedés a horvát kormány tavaly elfogadott, az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetének része. A HAC egész éves bevétele 40 százalékára tesz szert a nyári hónapokban, a forgalom egyes útszakaszon ilyenkor a háromszorosára növekszik az év többi időszakához viszonyítva. (2018)" forrás

Azzal kell kalkulálni, hogy kissé szellősebben helyezkednek el az út mentén a benzinkutak. Dalmáciában van olyan útszakasz, ahol 80 kilométerre van egymástól a két legközelebbi kút. A pihenőhelyek száma is véges, ezért hosszabb autóút esetén ezzel is számolni kell. forrás

Étkezés

A kaja szinte mindenhol nagyon finom . Aki szereti a halat annak kánaán😁. Sosem ettem még rosszat a horvátoknál, persze ez azért is van így , mert nem sokban tér el az ízvilág a magyar konyhától.


El kell felejteni hogy annak idején szarér-hugyér lehetett itt nyaralni. Miért kellene horvátnak olcsónak lenni? Övék Európa egyik legszebb tengerpartja. (2024)


többségében a vendéglátó helyeken nagyjából lesz.rják hogy kinek mi a problémája. A nagy számok törvénye alapján annyi vendég van így is, hogy tökmindegy mit csinál, csak kaszálnia kell az Eurót befelé. Heti váltásban újabb és újabb tömegek érkeznek, mint a futószalag. No problem, te elmész haza én meg itt maradok alapon. Az meg hogy a szakácsuk milyen (már ha nem csak ,,a mirelitképzőbe" járt előtte) és hogy milyen állapotban van éppen, olyan mint a szerencsekerék... nappal másik volt, vagy ugyanez, csak akkor még beszámítható volt. (2023)


"Az éttermi árakról annyit, hogy Viren a helyiek népszerű étele, a csevapcsicsa 40-45 kuna (1680-1890 forint), a grillezett calamari 80 kuna (3360 forint) körül mozgott. Egy hétdecis ásványvíz 15 kuna (630 forint), egy két és fél decis kóla szintén 15 kuna volt. Könnyen kiszámítható, hogy két felnőtt 100 kuna, egy négytagú család viszont 200 kuna (4200, illetve 8400 forint) alatt nem úszott meg egyetlen étkezést sem. Nem véletlen tehát, hogy az Adriára érkezők jelentős része otthonról cipeli magával a nyaralásra a tésztát, a konzerveket, a zacskós levest és minden olyan dolgot, amely egy apartmanban könnyen és gyorsan elkészíthető. Az más kérdés, hogy innentől fogva a nyaralás egyes időszakai pontosan ugyanolyanok lesznek, mint az otthoni hétköznapok: azaz főzés, mosogatás, törölgetés. Lássuk azonban be: azt ma nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy héten keresztül naponta étteremben ebédeljenek és vacsorázzanak. Napi 12-16 ezer forintot erre szinte senki sem hajlandó elkölteni az Adria partján. (2014)" forrás

"Horvátországi éttermi árak - 2016: halleves: 30 kuna; csevap: 55-60 kuna; grillezett hústál 2 főre: 150 kuna; rántott tintahal: 60-70 kuna, scampi rizottó: 60-70 kuna; tengeri süllő tál: 120 kuna, kagylótál: 50 kunától, üveges vörösbor: 140-400 kuna; presszó kávé 9-12 kuna, capuccino 10-15 kuna; üdítők 0,2 (cola, fanta..): 10-15 kuna, csapolt sör 0,5: 17-20 kuína (2016)" forrás


Talán óvatosságból vagy az ismeretlentől való félelem miatt a legtöbb magyar vendég nem mer új ízeket kipróbálni, bele sem gondolva, hogy ezáltal egy különleges élménytől fosztja meg magát. Sőt aki apartmanba készül, rendszerint óriási pakkokkal, készételekkel, hazai zöldségtől, gyümölcstől roskadozó autóval éri el az Adriát.

Mivel Horvátországot többórás út alatt érhetjük el, így nem érdemes gyorsan romló készítményekkel telezsúfolni az autót, hiszen kint is friss és olcsó árut vásárolhatunk, a nagy szupermarketek árszínvonala hasonló a hazaihoz. Zöldséget és gyümölcsöt pedig a legjobb a helyi piacokon, a tenger gyümölcseit a kikötőben, a halászoktól beszerezni. Ha már utazunk, akkor ne hagyjuk ki a helyi konyhát, hiszen árakban megfizethető és minőségi ételeket kínálnak a helyi vendéglők. (2016)" forrás

Pénzváltás

A linkekre rákattintva láthatóvá válnak a friss árfolyamok.

Horvát kuna

,, A járvány alatt a magyarok többsége megszokta és megszerette a bankkártyát. A plasztik és a mobilfizetés kényelméről és biztonságáról a nyaralás során sem kell lemondani, mert a kártyát Horvátországban a legtöbb helyen elfogadják. Fontos ugyanakkor tudni, hogy míg Magyarországon jogszabályok tiltják, Horvátországban a kereskedők elutasíthatják a kis összegű kártyás fizetést, vagy extra díjat (surcharge) számolhatnak fel rá – emlékeztetnek a money.hu szakértői. Szerencsére ez nem gyakori, jellemzően a kisebb boltokban fordul elő.

Persze megtörténhet, hogy mégis készpénzre van szükség, akkor azonban résen kell lenni. Sokan a magas ATM-es készpénzfelvételi költségek miatt esküsznek az itthoni pénzváltásra, pedig kis körültekintéssel számottevően csökkenthető a külföldi, így a horvátországi ATM-használat is. A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet:

több bank is ajánl kedvezményes készpénzfelvételt külföldön.

Ezek döntő részben ahhoz kapcsolódnak, hogy a magyar bankok egy-egy bankcsoport részei, ahol a bankcsoport ügyfelei kedvezményes, akár hazai pénzfelvételi díjak mellett juthatnak pénzhez. Ezzel a lehetőséggel élhetnek a CIB, az Erste, az OTP és az Unicredit hazai ügyfelei, hiszen mindegyik banknak van horvát leánybankja.

A jelenleg elérhető ajánlatok közül a legolcsóbb megoldást a CIB kínálja, amelynek Visa Inspire kártyájával az anyacég, az IntesaSanpaolo hálózatában díjmentesen tudunk külföldön is pénzt felvenni. Bankfüggetlen ajánlatként pedig a Gránit Bank Platinum MasterCard kártyáját lehet ajánlani, amellyel bármely külföldi bankautomatából havonta két alkalommal díjmentes a készpénzfelvétel a kártyára beállított ATM-limit erejéig. Fontos ugyanakkor előzetesen tájékozódni, mert a kedvezményes ajánlatok bankkártyánként és számlacsomagonként is eltérhetnek.

A bank tehát nem számít fel érte külön díjat, de ettől természetesen az adott külföldi ATM-üzemeltetők még kérhetnek díjat a külföldi bankkártya használatért, igaz, erről a pénzfelvétel előtt tájékoztatniuk is kell az ATM monitorján.

Fájdalom, de a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével külföldön nem élhetünk.

A kártyás vásárlás összegét ugyanúgy befolyásolja az árfolyam, e téren pedig a money.hu szakértői szerint érdemes óvatosnak lenni. Amennyiben a kártyaelfogadó terminál felkínálja a lehetőséget, hogy forintban is lehet fizetni, érdemes a kunában fizetést választani. A forintban történő fizetésnél használt dinamikus valutaváltás (Dynamic Currency Conversion, DCC) szolgáltatásnál ugyanis a terminált működtető bank árfolyamát kapjuk, ami rosszabb, mint a saját bankunk és a kártyatársaság váltási árfolyama, mivel a kinti bank már eleve olyan árfolyammal számol, amely neki kellő fedezetet nyújt az „egzotikus” valuta, a magyar forint visszaváltására. (2022) forrás

Vásárlás

2023: Nem kell a kocsit telepakolni magyar kajával. Mindent lehet kapni van ami olcsóbb , van ami drágább ,felesleges erre időt és energiát pazarolni.

Szórakozás

Közbiztonság

Horvát rendőrök

Magyar külképviselet

Magyar Köztársaság Zágrábi Nagykövetség

  • Cím: 10 000 Zagreb, Pantovčak 255-257., Horvátország
  • Telefonszámok: (00385) (1) 489-0900, (00385) (1) 489-0906
  • Fax: (00 385) (1) 457-9301
  • E-mail: mission.zgb@mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk

1.2016-ban már háromszáz horvátországi településen kínálnak ingyen wifit. Hol? : Horvát Turisztikai Közösség honlapja

Utasbiztosítást kedvezménnyel a következő linken kötheti meg.

,, Mobilinternet korlátlan adathasználattal egy hétre mindössze 11 euroért - ezt kínálja a horvát Telekom idén nyáron augusztus végéig a Horvátországba utazóknak, mely nem csak a mobilfüggőknek éri meg, hiszen a net segítségével gyorsan és könnyen tájékozódhatunk a környék kínálta lehetőségekről és szolgáltatásokról. Ez egy prepaid sim kártya, mely bármelyik horvát T-pontban és a postánál megvásárolható. (2016)" forrás


"Annak ellenére, hogy az Adriai-tengerben előfordulnak cápák (összesen 27 faj), a matematikai esély, hogy cápa támadjon ránk, kisebb, mint hogy elvigyük az ötös lottó több milliárd forintos főnyereményét. Az adriai partvidéken eltöltött szünidőt ennél sokkal prózaibb apróságok keseríthetik meg. A tengerparti nyaralást, ha figyelmetlenek vagy felelőtlenek vagyunk, elronthatja néhány, amúgy ártalmatlannak látszó tengerlakó.

Az Adriai-tengerben a tüskésbőrűek (Echinodermata) népes birodalmát, a tengeri csillagok, tengeri uborkák, kígyókarú csillagok és tengeri liliomok, valamint a tengeri sünök osztályát számos faj képviseli. A fekete tengeri sünök (Arbacia lixula) igen gyakoriak a part menti sziklákon.Ezek a rendkívül változatos és többnyire szemet gyönyörködtető állatok nem okozhatnak semmilyen kellemetlenséget a fürdőzőknek, a tengeri sünök kivételével. Utóbbiak közül azonban különösen két fajra érdemes odafigyelnünk, a fekete tengeri sünre (Arbacia lixula) és a hozzá nagyon hasonló kővájó sünre (Paracentorus lividius).

Vannak tompa tüskéjű, ezért veszélytelen tengeri sünök is. Ilyen a sötétlila tengeri sün (Sphaerechinus granularis), a mediterráneum legnagyobb sünféléje. Közös jellemzőjük, hogy helyenként rendkívül nagy tömegben lepik el a sekélyvízi sziklákat,az árapályszinttől néhány méteres vízmélységig kiterjedt telepeikkel találkozhatunk a horvát partvidéken.

Mindkét faj komoly kellemetlenséget okozhat a vízbemenetel során a figyelmetlen, a tengeri sünbe lépő fürdőzőknek. Az óvatlan fürdőzők a kővájó sünbe lépnek. Tüskéi ugyanolyan hegyesek és ugyanolyan könnyen fúródnak a bőr alá, mint a fekete sün fegyverei. A tüskék vége rendkívül könnyen letörik, és a bőrbe fúródva égető fájdalmat okoz. A tüskéket minél előbb, lehetőség szerint azonnal el kell távolítani, mert ha ez elmarad, heveny bőrgyulladás alakulhat ki a sérült testrészen. A tüskék egy része csipesszel, a mélyebbre fúródottak csak tűvel távolíthatók el, utóbbi műveletet orvossal ajánlatos elvégeztetni. (2015)" forrás


,, Mit vigyünk magunkkal? Az apró kavicsok illetve sziklás partszakaszok miatt tengeri cipőt mindenképpen érdemes vinni, a tűző nap miatt pedig napkrémet és egy kalapot. Érdemes kerékpárt is vinni, mert fantasztikus lehetőségek vannak a túrázásra, de akár helyben is bérelhetünk." forrás


A horvát városok óvárosaiban a fotón látható macskakövekre tekintettel tanácsos sportcipőt hordani.

"A horvát tengerpart a legtöbb helyen sziklás, kavicsos és már a partmentén sok tengeri sün ólálkodik, arra várva, hogy valaki belelépjen. Vigyünk magunkkal „süncipőt” – bárhol kapható műanyag cipőt, vagy szandált – amit nem hagyunk el a vízben, és kényelmesen be tudunk sétálni a kavicsokon." forrás


"Az előkelőbb éttermekben ugyan jól beszélnek angolul, de a sok kisboltban, trafikban alig vagy egyáltalán nem. Érdemes pár kifejezést megtanulni horvátul, vagy németül, ha nem akarunk activityzni az eladókkal." forrás


,, Ha van érvényes európai egészségbiztosítási kártyánk, melyre minden magyar biztosított személy jogosult, ezt szinte mindenhol elfogadják Horvátországban a sürgősségi ellátásra. Azonban nem árt egy kiegészítő utasbiztosítást is kötni, mivel sok szakorvos döntően magánpraxisban működik, illetve egy baleset esetén a hazaszállítást nem fedezi a kötelező egészségbiztosítás." forrás


,, Hiába terjed az interneten az ellenkezője, Horvátországban ugyanúgy ki kell váltani a horgászengedélyt, ha pecázni akarunk, mint idehaza. Információink szerint továbbra is meglepően sok magyar dől be a téves információknak, aztán meg jön a bírság! (2016)" további információk erről itt:  forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Jánosi Tibor, 2018. 02. 18. 15:29
Sziasztok!

Jók a tanácsok. Az autópályadíjjal kapcsolatban javasolnám az alábbi, google-térképen alapuló, egyszerű progi használatát:
http://tollfee.eu/autopalyadij/horvatorszag
(saját készítés, kritikát elfogadok ...)

Üdv: Tibor


Bóka Marci, 2018. 01. 02. 15:14
A sünökről meg cápákról már volt szó!En kiegeszitenem azzal,hogy az isztria déli részén illetve a szigetek környeken ha valami elképesztő szerencséje van az embernek akár barátfókákkal is találkozhat!Az utobbi idokben a szamuk egyre nő es latni őket a vízbrn meg a parton is!En nekem mar volt szerencsem egy ilyen talalkozashoz a parton!Arra viszont felhivnam a figyelmet hogy ne zavarjuk ne háborgassuk,mar csak azert sem mert valami iszonytató bírságot szabnak ki rank a hatosagok ha eszreveszik mit csinalunk!
Ezen kivul az isztria legdélebbi pontjan a kamenjak foknal a parttol kb 150meterre kajakozva a vizbol kiugralva delfinek usztak el mellettem kb 20m tavolsagra!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon