ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia


hirdetes


útikritikák


Dalmácia

Dalmácia dióhéjban | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

Dalmácia dióhéjban

A dalmáciai régió Dubrovniktól ered az északra fekvő Zadarig. Dalmácia gazdasági, politikai központja Split városa.

2023- június: A büféknél 11 euró körül a csevapcsicsi. Étteremben nyilván több több. 15-16 euróért már lehet enni étteremben (néha plusz köret), ugyanez Trogirban 23-24 euró. De ez egy átlagos ár, nem a drága éttermekre vonatkozik. Csapolt sor 4-5 euró között.

Vélemények

"Általában, ha lehetőségem van utazni, akkor szeretek új országokat, városokat felfedezni, így kevés hely van, ahova rendszeresen visszatérek, de Dalmácia ilyen. Évek óta, ha lehetőségem adódik, akkor képes vagyok akár egy hosszú hétvégére is leautózni Dubrovnikig, csak hogy 1-2 napig élvezhessem a napsütést, a tengert és a mediterrán hangulatot. Szekszárdi lány lévén, otthonról indulva közel a határ, így mi általában rögtön dél felé vesszük az irányt és a forgalmat elkerülve, az éj leple alatt, Bosznián keresztül autózunk, gondosan úgy időzítve az indulást, hogy pont akkor érjünk a Neretva-völgyéhez, amikor kivilágosodik. Kár lenne kihagyni ezt a természeti csodát! Ez után már menetrendszerűen Mostar következik, ahol megisszuk a reggeli kávét, teszünk egy sétát az óvárosban és megvárjuk, amíg a vakmerő helyiek - a turisták kedvére téve - a mély folyóba vetik magukat a híd tetejéről.

Innen már nincs messze Horvátország. Mindig nagy élmény először megpillantani a tengert és az autóutak közepén a színes leandereket, melyek azt jelzik, hogy már közel a cél! Egy rövid szakasz erejéig visszalépünk Boszniába. Itt érdekes látvány, hogy mennyire igyekeznek kihasználni az alig pár kilométernyi tengerpartjukat. Az ebédet már a domboldalra épült, jól bevált apartmanunk teraszán fogyasztjuk, ahonnan fantasztikus a kilátás: a csillogó tenger, melyet apró szigetek pöttyöznek, olajfák, pálmák, leanderek és a meseszép ciklámen bugenvillea. Délután mindig nehéz a döntés, hogy először a tengerben vagy inkább a medencében fürödjünk, de valahogy megbirkózunk vele! Amikor lemegy a nap, irány Dubrovnik óvárosa! Egy kellemes séta közben jól esik a finom fagyi, majd egy tengerparti vacsora. Utána pedig borozgatás az apartman teraszán, a megnyugtató, langyos, mediterrán csendben.

Hazafelé általában az autópályát választjuk és mindig másik települést nézünk meg. Makarska pálmafákkal övezett parti sétánya a jachtokkal, a háttérben a magas hegyekkel „kötelező” megállónak számít. Ez után jöhet még búcsúzóul egy pizza Trogirban vagy Splitben. Mire újra megéheznénk, már otthon is vagyunk!

Mik nem tetszenek?

Autóval elég messze van. Drágaság van.

Közlekedés, autózás, tömegközlekedés, parkolás

Az utak jól kiépítettek, szinte végig autópálya van, de a sima főútvonalakkal sincs probléma. Ám óvatosan kell közlekedni, mert a régebbi, hegyi utaknál bizony gyakran előfordul, hogy a szédítő magasság ellenére sincs szalagkorlát. Dubrovnikban katasztrofális mind a közlekedés, mind a parkolás. A központban egyirányúak az utak és óriási türelemjáték leparkolni. Sokszor több kört is meg kell tenni, míg van akkora szerencsénk, hogy éppen előttünk üresedjen meg egy hely. Az óvárost körülölelő fal tövében több nagy fizetős parkoló is van, de általában ezek is tele vannak és drágák is.

Strandolás, milyenek a strandok, hol a legjobb?

A strandok általában kavicsosak, így kell a fürdőszandál. Viszont éppen ennek köszönhetően olyan kristálytiszta a víz, mivel nem keveredik fel! Dubrovnikban, az óvárosi kikötőtől alig 5 perc sétára gyönyörű, kiépített strand van, ahol akár baldachinos ágyat is lehet bérelni! A városfalról ráláthatunk azokra a sziklaszirtekre épült kávézókra, melyeknek saját „strandja” van, ahova meredek lépcsőkön lehet lejutni. Makarskát nagyon szeretem ugyan, de a partja nem tartozik a kedvenceim közé: zsúfolt, a vízben pedig sok a hal (az utóbbi számomra nem éppen vonzó tényező).

Időjárás

Kora tavasztól késő őszig nyárias az időjárás, a vizet viszont mindig szokni kell egy kicsit, mert elég hideg. Bár a kánikulában ez kimondottan jól is tud esni!

Étkezés, vásárlás, szórakozás, árak, szolgáltatási jellegzetességek

Olaszország közelsége elég jelentősen érezteti hatását, így a helyi specialitásokon és a friss tengeri herkentyűkön kívül a pizzát és a fagyit és érdemes kipróbálni, mert az élmény nem fog elmaradni az Itáliában tapasztaltaktól! Dubrovnikban, a híres Nautika étteremmel szemben lévő, teraszos Dubravka nagyon hangulatos. Itt is kitűnő az étel, finom a pizza, friss a kagyló és még meg is fizethető!

Látnivalók és programok

A Dubrovnik óvárosát körülölelő fal tetején végig lehet sétálni. Ez kihagyhatatlan élmény! Érdemes nyitásra odamenni, mert később a kánikulában könnyen napszúrást lehet kapni (saját tapasztalat). Szánjunk rá 1,5-2 órát. Innen teljesen más perspektívából lehet látni a várost, ahogy a fölötte kígyózó szerpentin kilátópontjairól is! De érdemes felsétálni az északi városkapuhoz közel eső, pálmafákkal szegélyezett lépcsősoron is a páratlan panoráma kedvéért! Dubrovniktól mindössze 1,5 órára van a montenegrói Kotor. Már csak az odavezető út miatt is érdemes ide egy félnapos kirándulást tenni!

Helyiekről?

Nagyon barátságosak, vendégszeretőek.

Szállásválasztási tanácsok

Dalmácia elég drága, így a legtöbben az apartmanokat választják. Ezek sem a legolcsóbbak, ráadásul a magas árért cserében sem lehet luxusra számítani. A horvát magánszállások általában nagyon egyszerűen berendezettek. Fehérre meszelt falak, régi bútorok és csak az, ami nagyon szükséges. Aki autóval megy, az jelentősen csökkentheti a költségeit azzal, hogy nem közvetlen tengerparti szálláshelyet választ. Pár utcát sétálni vagy pár 1-2 kilométert autózni lehet, hogy jobban megéri.

Bármilyen tanács az oda utazóknak

Útközben is sok a látnivaló, így érdemes valahol 1 plusz éjszakával számolni és 1-2 extra megállót is betervezni (pl. Krka Nemzei Park vagy Plitvicei-tavak). Aki nem a tengerparton halad, az készüljön fel, hogy a belső területek nagyon elhagyatottak. Még mindig látszanak a háború nyomai: szétlőtt házak, elnéptelenedett, elhagyott falvak. Aki éjszaka utazik, az számítson rá, hogy hosszú időn keresztül nem fog nyitva lévő benzinkutat találni! A sebességkorlátozást nagyon szigorúan be kell tartani, mert rengeteg a rendőr. Éberen kell figyelni a táblákat, mert nem mindig egyértelmű, hogy hol van 1-1 település kezdete vagy vége! A taxisok gyakran segítőkészek és barátságosan felajánlják, hogy kövessük őket, mert úgy is arra mennek amerre mi, így szívesen megmutatják az utat! Ilyenkor ne feledjük, hogy semmilyen szívesség sincs ingyen! (Gerda, 2016)


"Dalmácia egyszerre gazdag természeti és történelmi értékekben, gyönyörű kék, szikrázóan tiszta a tenger, változatos partokkal és a konyhájuk is kiváló. Rengeteg sziklás, eldugott, csendes öböllel. Nincs agyonépítve, nem annyira tömegturizmusos jellegű. Csodás kis városok, rengeteg sziget a part mentén. Sok leander, fehér kőházak, sziklás partok, kopár hegyek, szép kilátással a végtelen kék tengerre. Egyszerűen imádom gyerekkorom óta!

Kedvenceim: Dubrovnik, Orebic, Peljesac félsziget, Korcula szigete. A horvát nemzeti parkok: Plitvice, Krk . Hihetetlen természeti csoda. A horvát gasztronómia: fügebor és pálinka, csevap, grillezett tengeri halak, tintahal, friss kagyló egy eldugottabb tengerparti étteremben.

A tengerpart sziklás, kavicsos. Eldugottabb helyeken sok a sün. Kisgyermekkel nem a legideálisabb. A horvátok rendkívül kedvesek és vendégszeretőek. Az esetlegesen felmerülő problémát gyorsan és hatékonyan megoldják. A legtöbb helyen lehet motorcsónakot bérelni, akár vezető nélkül is. Nagyon nagy élmény a helyi szigeteket azzal körbejárni. De ez megoldható tengeri kajakkal is, illetve vannak tematikus hajókirándulások éjjel-nappal. Sznorkelezni is kiválóan lehet, az Adria élővilága szép és változatos. Vitorlázásra is kiválóan alkalmas tavasszal és kora ősszel. Érdemes a történelmi városokat végigjárni, az óvárost megnézni, nagyon egyedi és "tipikus" hangulata van. Tapasztalataim szerint az árak évről évre egye magasabbak." (Hajnalka, , 2016)

V. Jancsi fotója

"Egy májusi dalmáciai utazás igazi feltöltődés a nyári szezon előtt. Az idő meleg, bár még nem jellemző a nyári forróság, a tenger kezd fürödhető lenni, a parton már feltűnnek a pihenni vágyó emberek, de még nincsen tömeg. Tengerparti és városi felfedező sétákhoz egyaránt tökéletes az idő. A hosszú, változatos tengerparton öblök sokaságát lehet felfedezni, főként kavicsos, vagy sziklás strandokkal. A víz kristálytiszta, néhol már zavarba ejtően kék színű. Az egész környezetet különlegessé teszi a Biokovo mészkőhegységének vonulata, mely az egész dalmát partszakaszon végighúzódik, kitűnő kilátást biztosítva a csúcsairól; tiszta időben egészen Olaszországig el lehet látni. A dalmát kisvárosok a rájuk jellemző mediterrán hangulattal, kedves helybéliekkel, ingyenesen látogatható strandokkal várják az ide érkezőket.

Tetszett:

 1. Magyarországról könnyen és gyorsan megközelíthető, végig van autópálya (családos utazóknak ez előny)

 2. Gyönyörű tagolt tengerpart, kristálytiszta víz

 3. Helyi emberek kedvessége

 4. Szabad strandok, bármelyik szálloda elé lemehetünk strandolni, nem kell fizetni érte (csak a napernyőkért és a napágyakért)

 5. Történelmi kisvárosok szűk utcácskákkal

 6. Mediterrán életérzés

 7. Széles körű választék a szállások terén

 8. Nemzeti parkok közelsége, mint programlehetőség

 9. Olcsó

Nem tetszett:

 1. Nincs igazán jó kávé (mint mondjuk az olaszoknál)

 2. Wifi nehézkesen található

(Gabi, 2015)


A nyár szinte mindegyik szakában voltunk már lenn Dalmáciában, volt hogy 10-12 napot is. A kinti átlaghőmérséklet június és szeptember közt 38 fok volt
A tenger ahova mi járunk sekèly, homokos partról beszélünk. Simán 24-26 fokos. Persze néha ott is jön egy Bura, ami szél és csapadék de amint elmúlik ugyan úgy élvezhető minden. Ők úgy mondják hogy : amilyen gyorsan jött olyan gyorsan el is ment.


Olvasmányos linkek

,, Hajókirándulások, szórakozás
Ezen a téren is sok a lehetőség, szinte mindenhol szerveznek egy napos hajókirándulásokat, egy négy tagú családnak átlagosan 500 és 1000 kuna közti árakon. (Felnőtteknek 200-300, gyerekeknek 100-150 kuna.) Ezek azért nem rosszak rendszerint. Azok a legjobbak, amelyekben van strandolási lehetőség és kis városnézés is, legalább 2-3 kikötéssel.

A tengerparti éttermek nagyon jók, a kiszolgálók simán beszélik az angolt és németet, a kaják nagyon finomak. Az árak húzósak kicsit, főleg az alkoholok, üdítők esetében. A turisztikailag frekventáltabb városokban vannak programok, zenés helyek is.

Ami a konkrét nyaralási célpontokat illeti: nekem nagy kedvencem Dubrovnik, mert gyönyörű a vár és a 100 km -re fekvő Makarska is. Hegyvidéki a környék, gyönyörű kilátással. Nagyon szép egyébként még Zadar is, illetve északon az Isztrián Porecs és Rovinj, főleg az olaszos óvárosaik miatt. Nem lehet kihagyni a Plitvicei tavak dicséretét sem, mert valóban lélegzet elállító az egész. A hely a boszniai határ közelében fekszik, a tengertő kicsit távolabb.(2017)" forrás


"Igazából az keltette bennem életre Dalmáciát, amikor nemrégiben olvastam egy Károly Róbertről és Nagy Lajos királyról szóló könyvet. Ott leesett, hogy amit mi itt ma Horvátországnak ismerünk, legalábbis annak ez a hosszan elnyúló tengerparti szakasza, ezt korábban a görögök majd a rómaiak, bizánciak uralták, majd hol a velenceiek, hol a magyarok, hol a törökök, kicsit Napóleon, hol meg saját maguk keze alatt serénykedtek, kereskedtek hajózgattak. Abban a Nagy Lajosról szóló könyvben Zára és Spalató nagyon sokat szerepelt, de azt hiszem a legtovább Velence befolyása tartott és leginkább ez is látszik meg a vidéken." forrás

"Horvát vélemény szerint ezek Dalmácia legszebb strandjai:

Észak-Dalmácia:

Primošten

 • Biograd na Moru – Dražica strand

 • Dugi sziget, Sali – Telašćica-öböl 

 • Dugi sziget, Veli Rat – Saharun

 • Dugi Rat

 • Murter – Slanica strand

 • Nin – Ninska Laguna Beach

 • Petrčane – Pinija strand

 • Petrčane – Punta Skala strand (nudista)

 • Primošten – Raduca strand )

 • Ugljan sziget,  Kukljica – Zelena Punta

 • Ugljan sziget, Kukljica – Sabuša, Kostanj, Jelenica

 • Viganj / Šibenik – szörfözés

 • Vodice – A Hotel Punta elötti strand (buli)

 • Vodice – Plava sétány (promenád)

 • Zadar – Zaton strand (gyermekes családoknak)

Közép-Dalmáciában:

 • Biševo sziget Porat strand (romantikus)

 • Brač sziget, Bol – Zlatni Rat strand (szörf)

 •  Brač sziget , Bol – Paklina strand (nudista)

 • Brač sziget , Supetar

 • Brela – Punta Rata - Berulija strand (családos)

 • Brela – Vrulja strand (romantika)

 • Dugi Rat – családos

 • Gradac – Gornja Vala strand )

 • Hvar – Hvar városi strand (buli)

 • Hvar – Pakleni strand (nudista)

 • Hvar – Palmizana strand (romantika)

 • Hvar, Jelsa (családos)

 • Hvar – Mlaska strand

 • Milna, Dubovica

 • Hvar, Sućuraj (romantikus)

 • Hvar, Vrboska – Solinestrand (családos)

 • Hvar, Vrboska: Zečeveo, Glavice (nudista)

 • Hvar, Zavala - Sveta Nedjelja (romantikus)

 • Makarská riviéra –

 • Omiš

 • Split – Bacvice strand (buli)

 • Split – Riva a Marjan (promenád)

 • Trogir, Čiovo – Okrug strand (buli)

 • Trogir, Čiovo – Saldun strand

 • Trogir – Pantan strand (családos)

 • Trogir / Seget – Medena strand (családos, sétányos)

 • Tučepi – Nugal strand (nudista)

 • Vis sziget - Stončica Zaglav

 • Živogošće –  (romantikus)

Dél-Dalmácia:

 • Dubrovník – Banje

 • Dubrovník – Copacabana (családos)

 • Dubrovník – Lapad

 • Dubrovník – Lokrum (nudista)

 • Dubrovník / Brsečine – Veli žal (buli)

 • Koločep – romantikus

 • Korčula, Korčula – Korculanska Bay Beach (családos)

 • Korčula, Lumbarda

 • Korčula, Vela Luka – Proizd (nudista)

 • Lastovo sziget

 • Lopud sziget - Šunj strand (nudista)

 • Mlini – nudista

 • Mljet -Saplunara

 • Orebić – Trstenica (családos)

 • Pelješac félsziget – romantikus strand

 • Plat

 • Ston – Prapratno

 • Viganj – szörf

 • Žuljana – Vucine

Fotóegyveleg

Sveti Jure - R. Gyuri fotója

V. Jancsi fotója

V. Jancsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA