ÚTIKRITIKA.HU / Peljesac-félsziget / Orebic


hirdetes

útikritikák


Peljesac-félsziget / Orebic

Orebićről dióhéjban | Vélemények | Szállásválasztás | Strandolás | Vendéglátás | Látnivalók, programlehetőségek | Fotóegyveleg

-

.

m.s. fotója

.

Orebićről dióhéjban

(horvát kiejtés: órebics)

  • Orebić egy aranyos kisváros a Peljesac-félsziget déli részén, a Sv. Ilija-hegy lábánál.
  • Orebićnek vannak homokos strandja, és kavicsosak kis öblökben, a parti promenád mentén.
  • A tengervíz persze mindenhol csuda tiszta. Orebić egyik végén van egy hosszú homokos strand. Orebićnek van egy kis kikötője. 
  • Orebić felett egy templom melletti temető felől pazar a kilátás Korcula városára.

Hátrányai:

Aa város nem nagyon nagy, és nem sok lehetőséget kínál a városnézésre vagy az éjszakai életre. Ezért azok, akik aktívabb életmódot szeretnének, talán jobban járnak, ha nagyobb városokba látogatnak el.

A másik probléma, hogy Orebic elég távol van a nagyobb városoktól, és az utazás nehéz lehet, ha nincs autója. A helyi tömegközlekedési lehetőségek is korlátozottak lehetnek, és a taxisok magas ára miatt az utazás drágává válhat.

Orebic éghajlata és időjárása kissé szélsőséges lehet, különösen a nyári hónapokban. A hőség és a magas páratartalom miatt az utazóknak megfelelően fel kell készülniük az időjárás kihívásaival szemben.

Vélemények


,, A félsziget tipikus dalmát táj, piros háztetőkkel, kopár, magas hegycsúcsokkal, a partokon dús ligetekkel.

Az Orebic-i városi strandon meglehetősen sok a vendég, de autóval percek alatt lehet találni nyugodtabb partszakaszt, ahol egyedül lehet lenni. Még ennél is jobb, ha tengeri kajakot béreltek, mert azzal aztán végképp el lehet jutni vadregényes kis szigetekre. Nem kell félni, ha még soha nem próbáltátok, mert ezek nagyon stabil hajók, én is azonnal elboldogultam velük, pedig életemben először ültem ilyenben. Arra figyeljetek, hogy jól kenjétek be magatokat naptejjel, mert a nyílt vízen sokkal könnyebben leég az ember, és valami fejfedőre (kalapra, kendőre) is szükség lesz a napszúrás ellen. Az egyik közeli szigeten világítótorony is van, ide többen is áthajóznak, de a többi, környékbeli szigeten jó az esély, hogy nem lesz más látogató.

A félsziget túlsó oldalán található Divna, az egyik legidillibb strand, amit valaha láttam. Kristálytiszta víz, körös-körül hegyek, puha homok, karnyújtásnyira szigetek. Ide érdemes vinni búvárszemüveget és pipát is, mert már a partról beúszva is igen látványos a tengerfenék. Szerencsére viszonylag kevesen verekedik át magukat Orebićből, így általában békés a strand. Egy nap érdemes felsétálni a hegyen levő ferences templomhoz és kolostorhoz, ahonnan szuper kilátás nyílik a tengerre és a város körüli rengeteg apró szigetre. " forrás

k.b. fotója

Szállásválasztás

Ajánlott szálláshelyek (2022):

4 csillagos: Aminess Grand Azur Hotel ,

Orebić-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

----------------

Nem ajánlottak: Bellevue Dependance , Villa Julia , Hotel Orsan ,

Strandolás

  • A Tristenica nevű homokos strand kb. 150 méter hosszú, s másfél kilométerre van a kikötől.
  • Az Orebichez közeli szigeteken van két nudista strand (a Stupa és a Badja). Oda csónakkal lehet eljutni. 

e.b. fotója

r.v. fotója

Vendéglátás

  • Orebicben a Bellevue hotelben van egy diszkó. A kisvároson kívül, Mokalo felé található a Trstenica nevű diszkó, ami nyáron hajnali négyig nyitva van. Orebic óvárosában vannak bárok, konobák (hagyományos vendéglők).
  • Orebic központjában található több kis élelmiszerbolt, pékség, hentes. A városka keleti bejáratánál van egy nagyobb diszkont szupermarket, a Studenac. Szemben vele van egy szuper pékség.

Látnivalók, programlehetőségek

  • Orebicben van egy hajómúzeum.
  • Orebinél, a nakovana nevű falu felett van egy barlang.

sz. j. fotója

Fotóegyveleg

k.k. fotója

cs. e. fotója

s.z. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Varga István, 2020. 01. 28. 13:10
A tristenica strand csak kb. 150m hosszú.
A strand a kikötőtől az 1,5 km.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon