ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia szigetei / Brac


hirdetes


útikritikák


Dalmácia szigetei / Brac

Brač dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett| Vélemények | Strandok | Vendéglátás |Bol|Sutivan| Supetar|Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

h.a. fotója

Brač dióhéjban

  • Brač igazán alkalmas nyaraló célpont kisgyermekes családoknak. A strandok kedvező adottságúak a kicsiknek. A gyerekek szeretik a Brač-ban közlekedő liliputi vasutat.
  • A nagy szám persze az Aranyszarv (Zlatni Rat) nevű strand, ami annyi horvát tengerpartos reklámban mutatkozik. Ezt tekintik Horvátország egyik legszebb strandjának.
  • A tengervíz viszonylag átlátszó, lehet sznorkelezni is, de nagy halacska show-ra azért ne számítsunk.
  • A Stari Grad, az óváros kellemes. Sokan nyaralnak a Bol nevű, jól ellátott településen. A sziget másik felkapott települése Supetar, ahol van egy csomó príma vendéglő.
  • A szigetre jellemzők a fenyőerdők.
  • Komppal kb. 50 perc alatt lehet eljutni Splitbe.
  • Brač horvát kiejtése: brak (az a kicsit o hangba hajlik)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A tenger káprázatos kékjei

h.a. fotója

Nem tetszett

1. A viszonylag kevés használható strandon nyáron tömegnyomor van

2. Az Aranyszarvról drónokkal készült álomszép fotók félrevezetők, mert a strandoló szabad szemmel nem lát ilyen csodát, viszont van leírhatatlan, brutális embertömeg. Ijesztő! Az árak prsze csillagászatiak. Közel 20 euró két napozóágy és egy napernyő bérlése egy napra. Nagyon sok turista hatalmas csalódáskánt éli meg a Zlatni Rat meglátogatását.

Vélemények

,, Tetszett Novo Selo település. Mi szívesen bolyongunk a turisták által ritkán látogatott helyeken is. Eleve imádjuk, hogy a sziget megőrizte autentikusságát, és lenyűgöznek a lépten-nyomon fellelhető kőszobrok, amelyek a híres Brac-i fehér mészkőből készülnek.
Szinte a legkisebb faluban is található egy-egy művészi alkotás. (2021)"


"Nagy társasággal egy hetet töltöttünk Brac-on egy bérelt házban. A ház szuper volt, annak ellenére, hogy a tulajok a kérésünk ellenére nem voltak hajlandók kiköltözni onnan arra az időre, amíg ott voltunk. Volt szinte egy privát öblünk, ami gyönyörű volt. A kis öbölben rajtunk kívül nem strandolt senki, főleg, hogy a bérelt házunk távolabb volt egy lakott településtől. Brac-on tulajdonképpen nincs semmi, eltekintve a halászfalvaktól az aranyos kikötőikkel. A sziget belső része 2012 nyarán szinte teljesen leégettnek tűnt, csúnya volt. lehet, hogy azóta regenerálódott.

Autóval jártunk egy szupermarketbe bevásárolni. Ebben és a többi ottani szupermarketben minden szükséges megvásárolható. Sötétedés után nagyon óvatosan kell vezetni, mert rossz állapotban vannak az utak, keskenyek, szerpentinesek. Brac-on a turistásabb részen van egy homokos tengerpart. Nem igazi homokos, hanem feltöltött, nem is finom homok, hanem kavicstörmelékes. Ez a strand tele volt emberekkel, nem tetszett nekünk. Brac-on rengeteg sziklás, csodás, elszigetelt helyen lévő strand található. A szerpentinekről lehet látni ezeket az öblöket és lehet válogatni az embernek, hogy melyiket látogatja meg. Voltunk a homokos strandhoz közel egy stégen lévő, hangulatos étteremben. Nagyon finomat kajáltunk. Én spagettit." (Marion, 2016)

Strandok

A világhíres Aranyszarv (Zlatni rat) strand nagyon gondozott, több bárja is van. A két napozóágy és egy napernyőből álló bérlés bizony nagyon drága: 150 kuna egy napra.

Zlatni Rat: Nem túlzás, ha azt mondom, hogy a világ egyik legszebb strandja. Érdekes megfigyelni, hogy a hullámzás és az ár-apály jelenségnek köszönhetően egész nap folyamatosan változtatja jellegzetes alakját. Sűrű fenyvessel szegélyezett, fél kilométer hosszú homoknyelvként nyúlik be a tengerbe. Vannak bérelhető napozóágyak, és szabadstrand is, választhatunk árnyas és napsütötte helyek között is. Aki árnyékra vágyik, érkezzen időben, mert a part érthető módon nagyon népszerű. Nagysága miatt ugyanakkor a nap és az év minden szakában kényelmesen fürödhető, mindenkinek jut hely.  (2022) forrás


"Brać szigete kiváló minőségű nudista strandot kínál azoknak, akik nem szégyenlősek.Ha szeretnél bikinicsíkok nélkül barnulni, akkor itt megteheted: az Adria vakítóan kék, a homok bársonyosan puha, a strandok pedig igényesen kiépítettek, így az élmény hibátlan lesz. Mielőtt ledobnád a strandtörülközőt, tegyél egy sétát a parton – megéri a látvány, és most elsősorban a természeti kincsekre gondolunk." forrás


A Biševo-sziget a Vis-szigettől 5 kilométerre található kis sziget, mindössze 5,8 négyzetkilométer területű. Számos strandolási lehetőséget kínál, a kalandvágyók pedig vízalatti barlangokat is felfedezhetnek. Ami biztos: senki nem fog unatkozni itt! Személyes kedvencem a Porat öbölben található strand, amelynek partja homokos és sziklák ölelik körbe. A The Irish Times nevű ír újság korábban a világ 7 legszebb strandja közé sorolta a Porat strandot! (2022) forrás

Bol strandja - f.s. fotója

Lovrecina - g. b. fotója

Vendéglátás

Ajánlok néhány hangulatos vendéglőt, amelyeket érdemes meglátogatni Brač szigetén:

Konoba Gusti Mora: Ez a vendéglő a Milna kikötőjében található, és hagyományos horvát ételeket kínál nagyon jó ár-érték arányban. Az ételek nagyon finomak és frissek, a kiszolgálás pedig nagyon barátságos.

Konoba Kopacina: Ez a vendéglő Supetarban található, és nagyon kellemes, mediterrán hangulattal rendelkezik. Az ételek nagyon finomak, és kiváló minőségűek. A vendéglő különösen híres a friss tengeri ételek, például a homár, a garnélarák és a polip ételeiről.

Konoba Vinotoka: Ez a vendéglő Bolban található, és a helyi ételekre specializálódott. Az ételek nagyon finomak, és a vendéglőben található borászatból származó borok kísérik az étkezést.

Konoba Dalmantino: Ez a vendéglő Bolban található, és nagyon barátságos, családias hangulattal rendelkezik. Az ételek nagyon ízletesek és frissek, és a helyiek körében nagyon népszerű.

Konoba Skalinada: Ez a vendéglő Sutivanban található, és kiváló tengeri ételeket kínál. Az ételek nagyon finomak, és a vendéglő nagyon kellemes, mediterrán hangulattal rendelkezik.

parázson - Palute étterem

Bol

"Bol a legnépszerűbb városa a szigetnek turisztikailag, melynek 10 km hosszú tengerpartja van (és széles is), kavicsos és homokos. A sziget legnagyobb turistaközpontjaként a legtöbb szórakozóhely és egyben a legismertebbek mint Bolban találhatóak. Bolban lehet bérelni biciklit, robogót, illetve 2 személyes quadot." forrás

f.s. fotói

,, Ez Brač-sziget legrégebbi települése, melynek büszkesége a nevezetes Zlatni rat strand. A hosszúkás, alakját gyakran változtató, aprókavicsos strandról már biztosan láttunk képet, mikor horvát úti célok után keresgéltünk. Ha már itt járunk, vétek lenne kihagyni a strandolást! A tömeggel ugyan számolnunk kell, de napnyugta előtt már enyhül a zsúfoltság. Amennyiben kevésbé nyüzsgő strandot keresünk, Zaltni rattól Bol felé indulva útunkba esik a Borak, a Potocine és a Benacica strand is.

Az Adriai szigetek legmagasabb csúcsa, a 780 m magas Vidova gora Zaltni rat felett található, ide autóval, de akár gyalog is eljuthatunk. Bolt, Zlatni ratot és a Hvar-szigetet is beláthatjuk innen.

Bol és Milna között található az egykor remete szerzetesek által lakott Pustinja Blaca kolostor, egymáshoz kapcsolódó barlangok és sziklák összessége. Múzeumot is megnézhetünk itt, benne régi gramofonokkal, zongorákkal, teleszkópokkal, olyan tárgyakkal, melyeket a szereztesek használtak. (2018)" forrás

f.s. fotója

Ajánlott szálláshelyek Bol térségében (2023):

3 csillagos: Zlatni Rat Beach Hotel ,

4 csillagos: Bretanide Sport&Wellness Resort ,

Sutivan

"Sutivan egy kis, és csendes település Brac szigetén, 13 km-re Splittől, és 7 km-re Supetar városától. Strandjai kavicsosak, de a Sutivanhoz közeli Livka-öbölben homokos strandot is találhatunk. Pálmafás sétálóutcája, parkja, és ligete csodás sétákra csábít. A városban számos műemlék található, a Szt. Iván templom például a 6. századból való. Minden év májusában megrendezik itt a "Vanka Regule" extrémsport fesztivált. Sutivantól 3 kilométerre nyugatra, Milna felé, egy fenyőerdő közepén, 12 ezer négyzetméteren terül el a sutivani természeti park, amely akár egy egész napos családi kikapcsolódás lehet egy borúsabb napon. A zsúfolt nyaralóhelyek zajától távol eső parkban gyönyörködhetünk a természet szépségeiben, különböző sportokat űzhetünk, például kosárlabda, strandfoci, bowling vagy strandröplabda, akár este is, mikor már kellemesen hűvös van, hisz a pályák kivilágítottak. A gyermekek számára pompás játszótereket is alakítottak itt ki." (bulvaros.hu)

,, A sziget északnyugati oldalán található ez a festői kis falu. A helyi családok központi települése volt, egyes családok - Marjanovic, Definis, Ilic - megmaradt házai még ma is Sutivan fő ékességei. A spliti barokk költő, Jerolim Kavanjin egykori nyaralóbirtoka is itt található.

A falu környékét felfedezhetjük két keréken is. 3 kerékpárút is indul innen, a Maestral, a Tramuntana és a Levant. Az utak kápolnák, templomok, olajbogyó ültetvények mellett haladnak, betekintést engedve a sziget kulturális és természeti szépségeibe.

A Sutivan természeti park a gyermekkel érkező családok kedvenc helye a szigeten. Milnától 2 km-re található, benne botanikus kertek, játszótér, halakkal teli szökőkút, valamint házias ízeket képviselő étterem és kávézó is van. (2018)" forrás

b.i. fotója

Supetar

Ajánlott szálláshelyek (2023):

3 csillagos: Bluesun Holiday Village Velaris , Villa Ankora ,

4 csillagos: Bluesun Villa Vela Luka , Waterman Beach Village ,

-------------------

z.a. fotója

Postira

Postira egy gyönyörű kis halászfalu Brač szigetének északnyugati részén. A település központi szerepet játszik a sziget gazdasági és turisztikai életében. A településnek két fő része van: a régi, történelmi belváros és a part menti üdülőterület.

A régi, történelmi belváros szűk, kanyargós utcáival és kis boltíves házaival nyújt kellemes sétára alkalmas környezetet. A település központjában található az Mária mennybevételének temploma. A történelmi központban több étterem és kávézó található.

A part menti üdülőterület egy sétány mentén terül el, és több strandot, bárt és éttermet kínál. A partok kavicsosak, és kristálytiszta a víz. A település közvetlen közelében található a Splitska-öböl, amely szintén népszerű hely a tengerparti pihenésre.

f.s. fotója

Pučišća

horvát kiejtés: pucsiscsá

Pucisca egy kisváros Brač szigetén. A város egy gyönyörű öbölben található, amelyet a hegyek vesznek körbe. Pucisca híres kőbányáiról és a kőfaragás hagyományáról, amely már több mint 2000 éves.

A település központjában található a Szent Jeromos-templom, amelynek barokk stílusa és impozáns külseje vonzza a turistákat.

A tengerparti sétányon sétálva gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre és az öbölre. A part mentén több kavicsos strand található, amelyek tiszta, kristálytiszta vizűek. A látogatók többféle vízi sportot is kipróbálhatnak, mint például a búvárkodás, a szörfözés és a vitorlázás.

Pucisca bájos kisváros barátságos helyiekkel.

f.s. fotója

Olvasmányos linkek

"Pár barátunk hosszú évek óta Brac szigetén él, komppal érkezünk, a kikötőben várnak. A híres kőfejtő miatt – a változatosság kedvéért - fehéren csillognak a sziget települései, került innen kő- és márvány Washingtonba, a Fehér Házba is annak idején, manapság luxusvillák építéséhez szállítják az értékes anyagot. Sokan mondják, az Adria legszebb és legnaposabb strandja Bol városkája mellett található, az Arany-szarv (Zlatni Rat), amely a tengerbe közel hétszáz méter mélyen benyúló földnyelv és széljárás irányától függően változtatja alakját. Barátaink mosolyogva kérdezik, akarjuk-e látni ezt a pazar látványt? Nem, ugyan. Az Arany-szarv környékét szemmel láthatólag nagyon kedvelik a szörfösök is, ők vízben, mi a parton napfürdőzünk. Még egy rekord Brac-csal kapcsolatban: az adriai szigetek közül itt található a legmagasabb csúcs, a közel 800 méter magas Vidova Gora. A magasból tiszta időben gyakorlatilag az egész dalmát szigetvilág látható, ám egy kis Opel Corsával jöttünk Magyarországról, négyen vagyunk, tele csomagokkal, nem merem bevállalni. Barátainknak szerencsére erős, dalmát tájakra való autója van. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Magyar talpak, bokák edződnek a kavicsokon

Supetar - z.a. fotója

Bol - k.s. fotója

Milna - j.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Kovács Zoltán, 2019. 08. 24. 20:00
Sziasztok,aug.20-án voltunk az arany szarvon,nekem egy nagy csalódás volt,komp oda-vissza 5 főnek 620 kuna kocsival,80 a parkolás,30-33 egy sör,25 egy 2decis kóla,plussz egy sóder kupacon fekszel egy tömeg nyomorban.A táj olyan mint bárhol a környéken.Igaz a víz tiszta és melegebb volt mint a szárazföldnél.Így számoljatok,ha oda lakartok menni kirándulni.Természetesen a véleményem csak az aranyszarvról szól,nem az egész szigetről,amely városokat láttuk,az tetszett.Az is lehet,hogy bennem volt a hiba.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon