ÚTIKRITIKA.HU / Dubrovnik Riviéra / Dubrovnik


hirdetes


útikritikák


Dubrovnik Riviéra / Dubrovnik

Dubrovnik dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Közlekedés | Étkezés, szórakozás | Látnivalók | Egyéb programok és strandolás | Egyéb hasznos tanácsok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg


V. Jancsi fotója

Dubrovnik dióhéjban

 • Budapesttől Dubrovnik autóval 766 kilométer (ebből csupán 230 kilométer az autópálya?). Megállás nélküli autózást feltételezve az autózási időtartama 11 óra 10 perc. A költség (üzemanyag, matrica) egy irányú útra kb. 40 ezer HUF.
 • A Splitből Dubrovnikba vezető parti országút (Jadranska magistrala vagy D) szép környezetű, csomó kis, festői településen keresztül vezet. A nyári hónapokban a forgalom ezen az országúton roppant lassú. Split és Dubrovnik között az autózás eltarthat akár hat órát is! Van Splitből Dubrovnikba gyorsabb autózási lehetőség, mégpedig az A1-en Vrgorac-ig és azután folytatni az utat Stasevica, Opuzen és neum-on keresztül Dubrovnikig.
 • Dubrovnik (latin nevén Raguza) lakossága 45 ezres, az óvárosa az UNESCO kulturális világörökség része; fő ékessége az óváros és a várost körülvevő, kb. két kilométer hosszú várfal, amelynek tetején járni lehet és főleg elképesztő panorámákban gyönyörködni.
 • Dubrovnikban jó a közbiztonság.
 • Dubrovnik várfal belépő: felnőtt 120 kuna, tanuló 30 kuna
 • Dubrovnikban pénzbírságra számíthatnak azok, akik a városközpontban fürdőruhában mutatkoznak.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nagyon szépen helyreállítottak a műemléképületek, az óváros meghitt hangulata, a várfal, a márvány utcaburkolatok l
 2. Sétálni este a Stradun nevű sétálóutcán, belenézegetni, belehallgatni a szabadtéri műsorokba
 3. Kedvesek, jó humorúak a helyiek
 4. A tisztaság
 5. Itt ettem életemben a legfinomabb grillezett kalamarit
 6. El lehet bújni a turistatömegek elől a kicsi, árnyékos mellékutcákba
 7. A háztetők sokaságának látványa fentről
 8. A kirándulás Mljet szigetre
 9. Az utazás a drótvasúton
 10. Kora délelőtt sétálni az óvárosban, megelőzve a turistatömegek áradatát

Nem tetszett

 1. Ha egyszerre több óceánjáró (cruise) érkezik a kikötőbe, akkor hatalmasra duzzad a turista tömeg az óvárosban
 2. A városmag kisebb, mint azt előzetesen gondoltam
 3. A parkolási helyzet, a közlekedés szörnyűséges, a sok turistabusz
 4. A turistás éttermek egy része középszerű kaját nyújt
 5. A közeli strandok főszezonban túlzsúfoltak, vigyázni kell a tengeri sünökkel
 6. A taxisofőrök közül sok a lökött alak
 7. A drágaság, az ajándékboltok kínálatának egyhangúsága
 8. Rengeteget kellett lépcsőzni a nagy hőségben (a kislányom nyavalygott), az óvárosi utcák egy részének kövezete elég csúszásveszélyes
 9. Némileg mesterséges a légkör
 10. Vigyázni kell, mert rákaksiznak az ember fejére a galambok

Vélemények

"A Dubrovnik óvárosát körülölelő fal tetején végig lehet sétálni. Ez kihagyhatatlan élmény! Érdemes nyitásra odamenni, mert később a kánikulában könnyen napszúrást lehet kapni (saját tapasztalat). Szánjunk rá 1,5-2 órát. Innen teljesen más perspektívából lehet látni a várost, ahogy a fölötte kígyózó szerpentin kilátópontjairól is! De érdemes felsétálni az északi városkapuhoz közel eső, pálmafákkal szegélyezett lépcsősoron is a páratlan panoráma kedvéért." (Gerda, 2013)


"A Neretva vidékét, illetve a Bacina-tavak környékét is javaslom megtekintésre, még ha csak átautózva is Dubrovnik felé. Dubrovnik számomra, noha gyönyörű, már-már kellemetlenül zsúfolt és turistás volt. A falra nagyon drága a belépő (amit kissé félre-fordítva, magyarul is láthatunk kiírva, mint várfel, e-vel :) ), 100 kuna/fő, de egyszer mindenképpen érdemes végigsétálni rajta, gyönyörű fotókat lehet készíteni, nézelődve kb. másfél óra alatt lehet körbeérni. Illetve a várat is meg lehet nézni ugyanazzal a belépővel." (Grécsni Eszter, BCD, 2014)

Dubrovnik card nevű belépőjegyet előre meg lehet vásárolni. 


,, A város méregdrága, a várfalra a belépő 6500 forint körül van, ugyanennyi a parkolás is az óváros közelében három órára. Egy cézár sali, vagy lasagne alig van 100 kuna, azaz 4200 forint alatt. A buszhálózat jó, itt végre profi térkép és menetrend is van a megállókban, a távolsági buszállmás messze van, jól esett buszozni a belvárosba. A sofőrnél véve elég drága, 15 kuna a jegy, előre megvéve sem sokkal olcsóbb, 12. (2017)" forrás

V. Jancsi fotója

,, Montenegróból hazafelé megálltunk Dubrovnikban, az óvárosban. Mind szépségben, mint tisztaságban elmaradt a Budvai és Kortori óvárosoktól. Büdös szennyvízszag volt, tömeg és pofátlan!!! drágaság. Én ezt a kirándulást vártam a legjobban, de csalódtam. A óváros szép kívül-belül, de a körülmények elrontották. (T. Renáta, 2018)


,, Sokat nem mondanék a Trónok harca helyszínéről, tetszett de nem ez lesz a kedvenc helyem. Nem csak azért mert irreális árakon próbálnak mindenfélét rásózni az emberre hanem továbbra sem győzött meg a horvát vendégszeretet. Biztosan csak én nem találom a kedves és barátságos embereket ezen a környéken, de egyszerűen nem szívesen költök ott ahol ezzel találkozom. Pedig gyönyörű helyeik vannak amiket szívesen bejárnék még. Mondjuk régóta az albánoknál szocializálódunk és annak a vendégszeretetnek nehéz párját találni.(m.m., 2019)


,, A város max. két nap alatt bejárható, viszon mi egy hére jöttünk. Úgy oldottuk meg ezt a gondot, hogy egy napra átmentünk Montenegróba, Herceg Noviba, ami gyönyörű és sokkal olcsóbb, mint Dubrovnik. (2021)


,, Az utcák, a kikötők és strandok víze tele szeméttel.😒 (2021)

Szállásválasztás

Dubrovnik szezonban nagyon népszerű, talán túlzottan is az. Ha az árfekvés túlzásnak tűnik, érdemes 10-20 kilométeren belül is körülnézni. 

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Lero Hotel

5 csillagos: Hotel Royal Princess , Hotel Royal Blue , Hotel Sheraton Dubrovnik Riviera (Srebreno) ,

--------------------------------------

Más Dubrovnik-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Közlekedés

,, A parkolás méregdrága (50 kuna óránként) és helyet találni idegőrlő pár - kört kellett mennünk. (Azt hiszem telefonon lehet előre foglalni - szerintem érdemes is. ) Egy idős manus, aki látta, hogy parkolót keresünk, ajánlgatott ott egy beállót 3 órára 100 kunáért, de nem mertük kibérelni, hátha nem is az övé és még el is viteti az autónkat mikor ott hagyjuk." (s.c, 2021)


"Dubrovnikban katasztrofális mind a közlekedés, mind a parkolás. A központban egyirányúak az utak és óriási türelemjáték leparkolni. Sokszor több kört is meg kell tenni, míg van akkora szerencsénk, hogy éppen előttünk üresedjen meg egy hely. Az óvárost körülölelő fal tövében több nagy fizetős parkoló is van, de általában ezek is tele vannak és drágák is." (Gerda)


Lanovka - V. Jancsi fotója


Étkezés, szórakozás

Dubrovnikban, a híres Nautika étteremmel szemben lévő, teraszos Dubravka nagyon hangulatos. Itt is kitűnő az étel, finom a pizza, friss a kagyló és még meg is fizethető!

"Most, hogy hirtelen beköszöntött a nyár, ki ne álmodozna a vadregényes dalmát tengerpartról, napozásról a fehér sziklákon, reggelbe nyúló éjszakákról Dubrovnik nyüzsgő, ódon belvárosában? Na és persze a dalmát finomságokról, melyek között ott virít a hazai ízvilágnak is ismerős, mégis mediterrán "šporki makaruli", vagyis (szabad fordításban) „maszatos makaróni”. A város mottója a rabszolga-kereskedelem eltörlése (1418) óta a szabadság, ezt a feelinget garantáltan átélhetjük a balzsamos dalmáciai nyárestéken egy adag maszatos makaróni és egy pohár selymes pelješaci vörösbor társaságában…" forrás


,, Horvátország talán legdrágább városa Dubrovnik, legalább is, ami az ételeket, italokat, szállást és a belépőjegyeket illeti. A városba a modern és szép Tudjman hídon át juthatunk be. Első esténk után nekem csalódás volt a város, valószínűleg a nagy várakozás miatt. A Gravitáció című filmmel voltam legutóbb így, Dubrovnikról is annyi szépet és jót hallottam, hogy túl magasra helyeztem a mércét, amit a város elsőre nem ugrott meg. Nem mondom, hogy nem gyönyörű az óváros, de valahogy az összbenyomás nem lett tökéletes. Amit tovább rontott, hogy a Mea Culpa nevű étteremben, miután becsábítottak, felállítottak az asztaltól, mondván inni csak úgy lehet, ha eszünk is, mi pedig csak inni akartunk. Ennyit a horvát vendégszeretetről. Természetesen az esti kikapcsolódást más helyen pótoltuk, ahol ennél jóval szívélyesebben fogadtak, a pénzünket itt költöttük el. (2014)" forrás

V. Jancsi fotója

Látnivalók

Lassan bizony Dubrovnik látogatottságának legfontosabb apropójává válok a Trónok harca. Itt forgatták ugyanis és szervezett túrákon lehet megtekinteni a forgatási helyszíneket. Nem csak rajongóknak.

Szent Balázs templom (horvátul: Crkva sv. Vlaha, angolul: Church Of Saint Blaise) - V. Jancsi fotója

A 16. századi Sponza-palota (más néven: Divona), a főtéren - V. Jancsi fotója

Egyéb programok és strandolás

Dubrovnikban, az óvárosi kikötőtől alig 5 perc sétára gyönyörű, kiépített strand van, ahol akár baldachinos ágyat is lehet bérelni! A városfalról ráláthatunk azokra a sziklaszirtekre épült kávézókra, melyeknek saját „strandja” van, ahova meredek lépcsőkön lehet lejutni. Két fő strandjuk a Lapad Beach és az óvároshoz közeli Banja Beach.

 • Lapad Beach: az óvárostól kb. 3,5 kilométerre lévő, autómentes, homokos strand, sok, árnyékot nyújtó fával. Lapad-nak van több kavicsos strandja is. Lapad Dubrovnik egyik legszebb része, tehát akkor is érdemes megnézni, ha nem akarunk strandolni.
 • Banje Beach: apró-kavicsos strand, amelynek van egy fizetős része és egy szabad része. A nem fizetős rész mozgalmasabb, lezseribb strand. A strandról meg lehet csodálni a várfalakat, az óvárost és Lokrum szigetét. A Banje strandot dalmácia egyik legszebb strandjának tartják. gyalog tanácsos megközelíteni, hogy elkerüljük a parkolással vesződést.

A városi strandok átlagosak (hanyagolhatóak) De, ami a környezetében található (pl. Pesjaca beach [Popovici], Cavtat, stb.) az szuper.

Egyéb hasznos tanácsok

1. Akár 100 ezer forintnak megfelelő összegre is bírságolhatják azt, akit fürdőruhában kapnak rajta Dubrovnik óvároásban. A hatóságok és a helyi társadalom megelégelte az óvárosban járkáló, meglehetősen nekivetkőzött turisták látványát. Az új rendelet értelmében vaskosan büntethetik azokat, akik felső nélkül vagy fürdőruhában mutatkoznak a történelmi városrészben. A helyszíni bírságra az óváros 3 bejáratánál is táblák fogják figyelmeztetni az arra járókat.

"Dubrovnik lenyűgöző város, lenyűgöző kilátás. Egy beszámolóból vettem az ötletet, hogy a városból kivezető úton lehet a legjobb képeket készíteni. Ez a google maps-en itt van (B) a központhoz képest, ahol a 8-as útra visszamegy a belvárosból egy egyirányú út (ezt a google maps nem tudta, én ott akartam behajtani de sajnos nem lehetett). Érdemes délelőtt (vagy késő délután) fotózni innen, mert kora délután nem jók a fényviszonyok, sok a fény-pára stb. vagy hát polárszűrő. (2012)" forrás

Olvasmányos linkek

"Dél körül Dubrovnikban jókora dugó fogadott, így amilyen gyorsan csak tudtuk, leraktuk az autókat egy erre a célra kialakított parkolóházban a domboldalon. A parton lévő történelmi városközpontot hosszadalmas lefelé lépcsőzéssel tudtuk megközelíteni, de ez sem vette el a kedvünket attól, hogy a legnagyobb hőségben körbejárjuk a várfalat. Először a várfalat körbejárva (1940 méter hosszú) néztük meg a világörökség részét képező óvárost, és a környező sziklás partokat. Ha tehetitek ide ne 37°C-ban menjetek. A régi városközpont szűk utcái sokkal elviselhetőbbek a nagy melegben, de itt sem időztünk sokat, inkább ismét lépcsőztünk egy kicsit a felvonó alsó állomásáig, ahonnan aztán a város fölé magasodó hegyre vittek bennünket.

Innen gyönyörű panorámát kaptunk az egész óvárosról, és a környező vidékről, sőt az alsó állomáson még ingyen wifi is volt. Késő délután megvacsoráztunk, majd a már említett hosszú lépcsősoron visszaküzdöttük magunkat a parkolóba. Az autónként 140 kuna parkolási díj valamivel több mint 6 óra parkolásért nem mondható barátinak. Az egyébként is elmondható Dubrovnikról, hogy nem olcsó. A máshol átlagosan 5-7 kunás fagyi, itt 10-12 kuna és minden másnál is hasonló arány figyelhető meg. " forrás

V. Jancsi fotója

"Ahogy közeledtünk Dubrovnikhoz, a szájunk tátva maradt a látványtól, elképesztő ez a város! A több száz éves fehér várfalakkal körülzárt óváros, tűzpiros háztetőkkel a türkiz tenger partján, varázslatosan szép!Éjszaka volt a legszebb, nem sokat aludtunk, sokáig a teraszon ülve bámultuk a fényeket. Reggel meg jó korán kiültünk egy pohár kávé mellé. Az óvárosban órákig el lehet barangolni, fényes köveken, szűk utcákon, ódon épületek között, igazi időutazás!

Megnéztünk egy fotókiállítást a szerb-horvát háború borzalmairól. Szörnyűség! Sok kávézó és kiülős vendéglő hívogatott bennünket. Volt egy, amelyiknek a terasza belógott a tenger fölé. Sajnáltuk az időt ücsörgéssel tölteni, mert annyi látnivaló volt körös-körül. Megvacsoráztunk a várfalon kívül (úgy gondoltuk, ott kicsit olcsóbb, hát nem sokkal), aztán elindultunk a cabel-car állomáshoz. Még egy kicsit fokozni akartuk a látványt, fentről még szebb a város. Épp bezárt 7 órakor, mire felértünk, így dolgunk végezetlen visszasétáltunk." forrás

Fotóegyveleg

A Szent Lélek galamb formájában rászállt. - V. Jancsi fotója

V. Jancsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2018. 07. 26. 15:49
Néhány 2018 jó tanács Dubrovnikba utazóknak.
Az óvárosban a városfalra 150 kunába kerül a belépő, és ezzel bemehetünk a város mellett lévő Fort Lovrijenac erődbe. Ha nem ugyanaznap megyünk erre a két helyre, figyeljünk arra, hogy a belépő csak három napig érvényes – ezt „elfelejtik” közölni jegyvételkor. Azaz ha mondjuk hétfőn mentünk fel a városfalra, akkor azzal a jeggyel csak csütörtökig tudunk bemenni az erődbe, máskülönben 50 kunát kell fizetni az erődbelépőért (az erőd 19.30-ig van nyitva). A városfalra érdemes nagyon korán reggel vagy késő délután menni, mert alig van árnyék, és egy meleg nyári napon szenvedés a várfallátogatás.
A libegő a város felett lévő Fort Imperial erődhöz visz fel, ahonnan szép képeket lehet készíteni a városról. Az erőd nem nagy szám, csak úgy bemenni nem lehet, viszont 30 kunáért meg lehet nézni Dubrovnik és az erőd bombázásáról szóló múzeumot. Fel lehet menni gyalog is kb. 1-1,5 óra alatt az erődhöz a városból, de csak enyhe időben ajánlott (vagy kora reggel, késő este), mert minél feljebb érünk, annál kevesebb az árnyékot adó fa). A térképen ez az útvonal egy cikcakkos ösvénynek van jelölve, az autóútról tábla jelöli, hogy hol kell felmenni az erdőbe. Lefelé érdemes azt az utat választani, amelyen az autók mennek le az erődtől. Erről az útról is nagyon szép a kilátás lefelé. Bosanka városánál beérünk egy fenyőligetbe, és a romház után kell elfordulni jobbra egy kikövezett úton, és egy kellemes lépcsőn tudunk visszasétálni Dubrovnikig.
Lokrum szigetére 150 kunába kerül oda-vissza a hajókázás. Maga a sziget körüljárása kb. félnapos program, úgyhogy össze lehet kötni egy cavtati városnézéssel is. Cavtat a szárazföldön kb. 20 km-re van Dubrovniktól. Odafelé érdemes 25 kunáért a 10-es busszal elmenni (a Port Gruz közelében van a buszvégállomás, de útközben is fel lehet szállni, és a sofőrnél kell jegyet venni.). Cavtat kedves kis város, és vissza, Dubrovnik felé 65 kunába kerül a hajó. Ez a kishajó megáll Lokrum szigeténél is, ha szólunk, úgyhogy a nap egyik felét el lehet tölteni Cavtaton, a másikat pedig a szigeten. Utána pedig jöhet a hajózás vissza Dubrovnikba. Arra már nem emlékszem, hogy itt kérik-e a jegyeket a hajón, ha nem, akkor 25+65, azaz 90 kunáért meg tudjuk nézni Cavtatot és a szigetet. Ha mégis kell vennünk jegyet, akkor az csak egy út, azaz 75 kuna, vagyis 90+75, azaz 165 kunáért meg lehet nézni ezt a két dolgot, ahelyett, hogy csak Lokrumba mennénk 150-ért.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon