ÚTIKRITIKA.HU / Split és Trogir Riviéra / Trogir


hirdetes


útikritikák


Split és Trogir Riviéra / Trogir

Trogir dióhéjban | Vélemények | Szállásválasztás | Strandok | Vendéglátás | Látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Varga Gábor fotója

.

Trogir dióhéjban

 • Splittől 27 kilométerre, egy öbölben fekszik Trogir (kb. 8500 lakosa van).
 • Trogirnak van egy szárazföldi része és egy szigeten lévő része.
 • A történelmi légkörű óváros a szigeten van és vele szemben egy másik sziget ékeskedik, a Ciovi-sziget.
 • Trogirban sok a kulturális látnivaló, nem véletlenül nevezik "múzeumvárosnak".
 • Trogir óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a része!

V. Jancsi fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az a fantasztikus, lenyűgöző piac, az óvárosban az éttermek mögött, a Konzum mellett . Minden nap non-stop! Szuper a halpiac és a pékségben a vaniliatöltelèkes fánk.

2. Primostennel összehasonlítva Trogir vonzáskörzete érdekesebb és többféle kirándulási lehetőség kínálkozik.

3. A picike óváros indokoltan UNESCO világörökség helyszín. Imádtunk este ott a szűk utcákban andalogni.

4. Sík a domborzat, azaz a hőségben nem kell dombra fel gyalogolni.

Nem tetszett

1. A közstrandokon a nyaralók bűneként sok a fövenyen a szemét.

2. Túl közel van a Split-i repülőtér, és néha zavart a repülőgépek zaja.

3. Vannak kávézók és boltok ahol nem lehet bankkártyával fizetni, de ezt nem írják ki, és nem is szólnak előre.

4. Amikor az óceánjárók, vagy a kirándulóhajókból kiárad a nappali turista tömeg, akkor a helyben nyaraló nem érzi jól magát. A hétvégeken van a legnagyobb tömeg, pesze a főszezonról beszélek.

Vélemények

Trogir egy kis ékszerdoboz, az ódon várfalak között sétálva jólesik beülni egy italra vagy egy ételre. Sétálva scampi és burgonya 15eu, egy pizzaszelet 2-3eu. Éttermi árak 12-28 eu között, üditők 4eu körül, egy pohár sör is. Este 11-ig biztos nyitva vannak az éttermek, koktélbárok tovább, koktélok 8-17eu.

Közértben sem olcsók az italok, de a strandra hütőtáskába mindig vittünk le magunkkal. Egy jó tanács, aprópénz mindig legyen, mert a kisebb közértekben általában nincs visszájára apró.

Parkolóórák amelyik pénzbedobós az minden fémpénzt bevesz, de van kártyás fizető is.

A parton napágy darabja 12eu, a napernyő 10eu.
A strand végén lehet jetkit bérelni 10 perc 35eu de lehe 20 es 30 percre is kérni aki szeretné, a 6-8 személyes fánk személyenként 15eu, mi ezeket vettük igénybe, de volt pl vízibicikli, és banán is.

Voltunk egynapos (9.15-17 óra), 3 szigetes hajóuton (50eu), halas vagy csirkés ebéd, 2 fürdési lehetőséggel.

Splitbe szintén hajóval mentünk 7eu egy út és 1 óra menetidővel értük el. Este a 8 órasi utolsó járattal naplementébe jöttünk haza. Még a delfinek is felbukkantak a hazafelé tartó úton .
Ez szintén egy csodás város, római és egy kis velencei falak között sétálva csak úgy repült az idő. A hajókikötő után volt a strand, tele fiatal iskolás gyerekekkel, de minket ez nem zavart jólesett egy kicsit megmártózni a nagy melegben. Toalett és édesvízi zuhany a nagyobb strandokon van.

Krika nemzeti parkba is elmentünk. A felső autóparkoló ingyenes. Felnőtt belépő 40eu, csak ezt lehetett venni. Innen autóbusz visz fel a parkba. Tanösvény kb 1.5 és 2 óra között sétálva járható be, végig fahídon, illetve lépcsőn felfelé. Most a fürdési lehetőség nem volt, de így is szép program.  (2023, június)

Ata fotója

,, Trogir nekem annyira nem jött be. Van szép strand, de az óváros egyik része ronda kikötői hajójavítóra néz, s ezt valahogy a képekről mindig lefelejtik. A Blue Lagoon szép, de csak azért nem mennék oda." (cs.a., 2021)


Tetszett:

 1. macskaköves utcák

 2. hangulatos éttermek

 3. állandó pezsgés

 4. sok szép hely van a közelben, csillag-túrázni ideális

 5. vitorlázóknak ideális :)

Nem tetszett:

 1. túl sok a magyar (bocsi)

 2. kicsit koszos

 3. a víz nem itt a legszebb a sok turista miatt

 4. majdnem végig betonozott strand

 5. zsúfolt

(J.J., 2014. július)


"Trogir kedvelt úti cél a magyar utazók szemében, és egyben az egyik legszebb tengerparti kisváros Horvátországban. Történelmi múltja miatt felkerült az UNESCO világörökség listájára. Óvárosa egy szigeten fekszik, ahova hídon keresztül lehet bejutni, ezért is emlegetik "Horvátország kis Velencéjeként". Gyönyörű templomtere van, ahol például a Cafe Trogir teraszán, a hűs utcák kellemes menedékében elfogyaszthatjuk kedvenc frissítőnket. Este tökéletes kikapcsolódást nyújt a kikötőben való sétálgatás, vagy egy finom tál tengeri herkentyű elfogyasztása a helyi éttermek egyikében. Magyarországról már gyorsabban el lehet jutni ide autóval, mint régen, végig készen van a kitűnő minőségű autópálya, ami a gyerekekkel érkező családok számára igen kedvező." (Gabi, 2016)


"Trogirtól kicsit többet vártam az előzetes netes úti beszámolók és információk alapján. Júniusban voltunk Rovinjban és másnap meg Dubrovnikban, e kettő festői városhoz képest szerényebb Trogir és valahogy nekem drágának tűnt Rovinjhoz képest. Persze valószínűleg csak az összehasonlítás miatt. Tettünk egy sétát a pálmafás sétányról a vár felől érkezve, majd következett a főtér a lent említett látnivalókkal = 1,5-2 óra alatt szerintem teljes körűen bejárható. Az előzetesen a túra előtt gyűjtött információk; "Ahogy Közép-Dalmáciában gyakorta előfordul, Trogir, e kicsiny középkori város is egy sziget - Ciovo - és a szárazföld találkozásánál, a Split-i öböl nyugati sarkában épült. A "kis Velenceként" is emlegetett Trogir a középkori mediterrán kultúra valóságos emlékkönyve. Óvárosa, amely gazdag múltról tanúskodik, 1997 óta az UNESCO világörökség részéhez tartozik. " forrás


,, A horvát kisvárosokra jellemző szűk utcák itt új értelmet nyernek, szinte csak libasorban lehet közlekedni a labirintusszerű sikátorokban. Az egyik kapualjakban még teregetnek, a szomszéd kapualjban pedig már egy hangulatos éttermet találunk. A giccsfaktort pedig csak emelik a kikötőbe egymás után érkező hajók.Trogir valóban olyan mint egy középkori film díszlete, ha a közelében járunk (de akkor is, ha nem annyira a közelében) érdemes eljönni ide. (2017)" forrás


,, Trogir óvárosa ha lehet, még kisebbnek tűnt Zadarénál, de a szűk utcákon nagyjából ugyanannyi ember volt, így a tömeg baromi nagy volt (és ez még semmi Splithez képest). Az óvárosba a szárazföldi kapun keresztül lehet bejutni, odáig meg jópofa gyalogoshíd is vezet. Trogir első ránézésre annyiban különbözött az eddig látottaktól, hogy látható volt benne egy erőd és egy torony. A tornyot elfoglalták, de nem a törökök, hanem a vendéglátósok, manapság étterem működik benne...(2017)" forrás


,, Trogir szép hely, az emberek csodásak, a part és a víz gyönyörű ! Az Óvárost járjátok be mert szuper! Ezen kívül a piac fantasztikus, én minden napomat kint ott kezdtem! Aki szeret futni ajánlom neki hogy hajnalban fussa végig a partot. Én minden nap megtettem . Ezen kívül nagyon jó hajóutak vannak. (2022)


,, Az óváros gyönyörű ,rengeteg látnivalóval. Este a kikötőbe nagy látványosság s rengeteg hajó , utcai műsorok…Van piac ami késő estig nyitva van, halpiac , több bolt. Hajóval közel van Split ami megint egy csoda, egynapos túra lehet akár. Ha Okrugon kerestek szállást az legyen az óvárosra néző oldalon mert megmászni a hegyet hát köszi A parkolás nehéz."


Trogir és környéke is egy csoda számomra. A legszebb helyek egyike. Közel van Primosten, Rogoznica , Vranijca Belvedere, a Ciovo- sziget, a Hét kastély völgye, Split és még sorolhatnám. Mindig július végén , augusztusban utaztunk erre a környékre. Az idő csodás , a víz meleg volt. (2022)


A horvátok kedvesek voltak, kivéve a közértben (ugyanolyan unottak, mint nálunk), az éttermekben kicsit káosz, mint nálunk, ember hiánnyal küzdenek. De mivel nyaraltunk, nem siettünk sehova. Az árak nem vészesek, volt, hogy meglepődtünk, mert ahhoz képest mennyi mindent ettünk-ittunk, nem is volt sok. (2022)


,, Az óvàros valóban szép,és hangulatos,mi a tömegen sem akadtunk fenn,hisz tudtuk,főszezon,népszerű hely,az àrakon sem lepődtünk meg,tudtuk mi várható nagyjàból.

Tetszett,szép volt,de szerintem Trogir egy kicsit minden szépségével együtt túlértékelt.Ez az én véleményem,és nem muszáj vele egyetérteni,de szerintem a lényegi rész 2 nap alatt bőven letudható.A piac hangulatos,én úgy vettem észre,igen kedvelik a magyarokat.Amint hallottàk,hogy magyarul beszélünk,màr jöttek oda,és tört magyarsàggal kínàlgattàk a portékàikat. Ez szerintem tök jópofa volt. (2022)


Dalmácia egyik legfontosabb világörökségi városát a csodás Trogirt fedeztem fel.

Ellentétben a partvidék többi ősi településével Trogirt, a Vis szigeti Lissával együtt még a rómaiak előtt siracusai görög telepesek alapították és építették ki.

Igen érdekes a fekvése. A szárazföldi magas hegyek és Ciovo szigete között egy keskeny földnyelven van az óváros, két védett csatorna és délről a tengeri kijárta felé egy velencei erőd és az óriási Szent Márk bástya zárja le és védi.

Fő ékköve a Szent Lőrinc katedrális amelynek főkapuja a dalmát gótika legszebb alkotása. Radován mester Jézus születését tette a Boltív középpontjába és több száz emberi és nem figurativ eleme van a kompozíciónak. Emellett a keresztelőkápolna és a harangtorony -ahonnan a legszebb a kilátás az óvárosra - a dalmát reneszánsz fő példái. A székesegyházat övező tér tele gótikus lakóházakkal, a híres óratoronnyal, a városházával és két korai középkori templommal.

Csodás a séta Trogir pálmafák övezte tengeri sétányán a Riván, amelyen számos középkori templom húzódik és a csatornák két oldalán az előkelő díszített városkapuk is pompásak. (Ata, 2023)

Szállásválasztás

A 3 csillagos Hotel Medenában a hetvenes évek köszönnek vissza a hotelben, elég ódivatú, bizony szerény hely. A szobákra ráférne bizony a felújítás, nyilván nincs rá pénz. A hotel biztos pozitívuma az, hogy jó az elhelyezkedése, szép és hosszú strandja van.

Ajánlott szálláshelyek (2024):


 • 2 csillagos: Concordia, Trogirski Dvori ,
 • 3 csillagos: Domus Maritima
 • 4 csillagos: Palace Trogir
 • Apartman: 

--------------------------------------------

,, Trogirban, és a vele híddal összekötött Ciovo-szigeten rengeteg szállást kínálnak. Mivel a keskeny utak és a hidak miatt gyakorlatilag állandóan dugó van, érdemes jól átgondolni, mi a legfontosabb nekünk az itt töltött vakációban. Hiába van ugyanis velünk az autó, gyorsan ki fog derülni, hogy jobb, ha nem használjuk.

Ha leginkább strandolnánk, és csak egy-két este mennénk be a városba, Okrug Gornji például jó választás lehet közvetlenül a hosszú kavicsos Copacabana-strandnál. (Trogirba a fent emlegetett vízi taxival húsz perc alatt átmehetünk, gyorsabb és nyugalmasabb, mint kocsival.) Ha azonban a város közelségére vágyunk, és inkább vagyunk felfedező, mint strandon fekvő típusok, válasszunk Trogirhoz közelebb eső szállást.

Nekünk a környék egyik legszebb kilátásával bíró apartmanját sikerült lefoglalnunk a Bakica vendégházban. Kedves személyzet, árnyas parkolóhely, nagyon jól felszerelt konyha, tágas terek és a cikk első képén látható panoráma fogadott minket itt. A hely komfortfokozatát tovább emelte az üde kert, és a kellemes medence. Trogir belvárosába pedig öt percnél nem kellett többet sétálnunk. Ráadásul az áraik sem elszálltak, 130 ezer forintot fizettünk három főre, öt napra, négy éjszakára.


Aki tehát feledhetetlen panorámára vágyik az apartmanja teraszáról, feltétlen fontolja meg, hogy ide foglal szobát. Két dolgot viszont jó tudni: a spliti reptér közelsége miatt a repülők konkrétan az ember feje fölött húznak át, ha a szigetnek ezen a részén száll meg. A másik pedig a már emlegetett, állandó dugók – de ezzel kapcsolatban jó hír, hogy már épül a második híd, ami sokat javít majd a helyzeten, talán jövő nyárra el is készül. (2016)" forrás

Strandok

Medena strand: Ez a kavicsos strand Trogir városától 4 kilométerre található, a Seget Donji településen. Az előnye, hogy kényelmes strandinfrastruktúrával rendelkezik, mint például bérelhető napozóágyak, napernyők, zuhanyzók, öltözők, koktélbárok és éttermek. A strand homokos és lassan mélyülő, ami különösen ideális családok számára. A hátránya azonban, hogy a strand népszerűsége miatt nyáron gyakran zsúfolt lehet. Nyugalmas strandolásra nem való, legalábbis a főszezonban. A gondozottság közepes. A strandolók egy része szemetel, sokan cigiznek.

Noná, hogy a tengervíz kristálytiszta. A kaviscok miatt előnyös valamilyen fürdőszandált hordani. Lehet jetskit béreni. Van egy kis játszótér kicsiknek, és egy vízi játszótér nagyobb gyerekeknek. 

v. m. fotója

Pantan strand: A Pantan strand Trogir központjától 2 kilométerre található, a Pantan folyó torkolatánál. Az előnye, hogy a strand közel van a városhoz, így könnyen megközelíthető gyalogosan vagy kerékpárral. A strand pici kavicsos, kisebb homokos részekkel. Lassan mélyülő, ami kiváló gyerekek számára. A strand többnyire nem zsúfolt. A hátránya, hogy a strand kisebb és kevesebb infrastruktúrával rendelkezik, mint a Medena strand. Viszonylag könnyű a parkolás. Közel van a Split-i repülőtér, azaz van némi repülőgépzaj, de sokan örömmel nézik a le és felszálló gépeket.

Ez azért egy június elejei fotó - aji

------------------

Okrug Strand: Az Okrug strand Trogirtól 6 kilométerre található, és a Ciovo sziget északi részén helyezkedik el. Az előnye, hogy a strand széles homokos partszakaszokkal rendelkezik, és sok kávézó, étterem és sportolási lehetőség található itt. A strand kiválóan alkalmas a vitorlázásra, a búvárkodásra és más vízi sportokra. A hátránya, hogy a nyári hónapokban nagyon zsúfolt lehet.

o. i. fotója

Közlekedés

2023. május - zs.m.

Ata fotója

Mi a napokban Trogirban balra akartunk kanyarodni, álltunk, erre balról megkerült egy motoros és előttünk letért jobbra. Alaposan megijedtünk mi is. A horvátok abszolút nem közlekednek szabályok szerint, index szinte soha. A gyalogosok gyakran tehéncsorda módjára haladnak az úton, út közepén, járdán. Ja, és hogy tudnak egymással kiabálni elsősorban a helyi sofőrök! (2023)

Vendéglátás

,, Trogirban beültünk egy kávézóba az óvárosban. Már amikor rendeltünk, a pincért nem nagyon érdekelte, rendelés felénél el akart menni. Beszélgettünk, fogyasztottunk. Majd miután üres lett minden pohár, még beszélgettünk (volna) kicsit. Erre odajött a pincér a számlával, pedig még nem kértem. Jelzem, rajtunk kívül egy asztalnál voltak csak. (2021)


,, A városka zsúfolásig tele van éttermekkel, az asztalok komplett tereket és utcákat foglalnak el. Tény, hogy rég jártunk Horvátországban, de az árakat akkor is megdöbbentően magasnak találtuk, a pizzák kb. 50-70 kunánál (2-3 ezer forint), a tésztaételek 60-80 kunánál (2500-3300 forint), a húsos főételek 100 kunánál (4200 forint) kezdődnek, a halak még magasabb árakon indulnak. Ennek ellenére a legtöbb helyen nem lehet kártyával fizetni, az ételek pedig a legjobb indulattal is középszerűek. A fentiek ellenére este nyolc körül gyakorlatilag lehetetlen asztalt kapni várakozás nélkül.

A fenti mezőnyből magasan kiemelkedik a főtértől pár lépésnyire, egy mellékutcában meghúzódó Konoba Trs. Az árak itt is magasak, viszont az étlap kreativitásban messze túlmutat a csevap-pizza-tészta szentháromságon. Minden, amit kértünk, nagyon finom volt, és még kártyát is elfogadtak. Szóval, ha amúgy is magas lesz a számla végösszege, miért ne ehetnének igazán jó helyen? Mi nagyon ajánljuk őket. Ha a szőlővel befuttatott, szuper hangulatos udvaron szeretnének enni, érdemes előre asztalt foglalni, a légkondis beltérben viszont foglalás nélkül is tudtak nekünk helyet szorítani. (2016)" forrás

Látnivalók

Óratorony és a városi loggia

A Trogir Óratorony és a városi loggia két fontos és látványos épület a városban.

Az Óratorony Trogir óvárosának közepén található és az egyik legismertebb látványossága a városnak. Az óratorony a 15. században épült, és azóta is őrzi a város történelmi örökségét. A torony a városkapu mellett áll, és a középkori városfalak része volt. Az épület magas tornya kilátást nyújt a városra és a környező területekre, így a látogatók csodálatos panorámában gyönyörködhetnek.

A városi loggia Trogir főtérén található, és az egyik legfontosabb épülete a városi életben. A loggia építése az 1400-as években kezdődött, és a reneszánsz stílusra jellemző építészeti elemeket mutatja. Az épületet különböző célokra használták, például kereskedők találkozóhelyeként, illetve politikai gyűlések, vallási ünnepek és színházi előadások színhelyeként is. Ma a loggia megőrizte eredeti funkcióját, és fontos helyszíne a városi életnek, mint például koncertek, kiállítások és más rendezvények helyszíne.

Mindkét épület fontos szerepet játszik Trogir történelmi és kulturális örökségében, és kihagyhatatlan látványosságok a város látogatása során.

V. Jancsi fotója

Szent Lőrinc Katedrális

A Szent Lőrinc Katedrális Trogir városának egyik legismertebb és leglátványosabb épülete, amely a város óvárosának közepén található. Az épület a 13. században épült, és a román és gótikus stílusok keverékéből áll. A katedrális a városi püspök székhelye, és a Trogir székesegyháza.

Az épület homlokzata lenyűgöző, két tornyával és díszes, faragott portáljával. Az épület belsejében megtalálhatók a késő gótikus stílusú főoltárok és a reneszánsz stílusú kápolnák. A katedrálisban egyedülálló műalkotásokat találunk, például Ivan Meštrović híres szobrait, mint a Szent János Keresztelő és Szent Lőrinc, továbbá a katedrális relikviáriumában megtalálható Szent János apostol testének maradványai.

A katedrális mellett található a katedrális múzeum, amely gazdag gyűjteménye régi kódexeknek, szentelt tárgyaknak és más műalkotásoknak. Az épület előtt található Szent János Kápolna, amelynek freskói őrzik a középkori Trogir történelmének emlékeit.

A Radovan-kapu - V. Jancsi fotója

V. Jancsi fotói

Óváros

A városközpont Trogir-szigetén található, amelyet a szárazfölddel a Trogir-csatorna híd köti össze. Az óváros Trogir központi részét alkotja, és a régi városfalak veszik körül.

A város óvárosa a középkorban épült, és számos történelmi és kulturális emléket őriz. Az óváros utcái és terei szűk, macskaköves utcácskák, amelyek rengeteg történelmi épületet és nevezetességet rejtnek. A középkori városfalak és a szűk utcák számos kis kávézót, éttermet és bárt tartalmaznak, ahol a látogatók élvezhetik a horvát konyha és a helyi kulturális élet ízeit.

A város óvárosának egyik legjelentősebb épülete a Szent Lőrinc Katedrális, amely a város központjában található. A katedrális és a körülötte található történelmi épületek és emlékművek az UNESCO Világörökség-listáján szerepelnek, ami azt mutatja, hogy Trogir óvárosa kiemelkedő történelmi és kulturális jelentőséggel bír.

Az óváros tökéletes helyszín egy sétára, és egy kellemes időtöltésre a középkori horvát történelem és kultúra felfedezése közben.

                                                                             Óváros - f.s. fotója

V. Jancsi fotója

Kamerlengo erőd

A Kamerlengo erőd Trogir városának egyik legfontosabb és leglátványosabb történelmi műemléke. Az erődöt a 15. században építették, és azóta is őrzi Trogir városának történelmi és kulturális örökségét.

Az erőd hatalmas falai és toronytornya egyedülálló látványt nyújtanak a város szélén, és lenyűgöző kilátást biztosítanak a Trogir környéki területekre. Az erődöt eredetileg a Velencei Köztársaság építtette védelmi célból, de később a helyi kormányzatnak is szerepet játszott a város védelmében. Az erődnek van egy belső udvara, amelyben ma különböző kulturális eseményeket rendeznek, mint például koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat.

Az erőd mellett található a Szent Márk-székesegyház, amelynek homlokzata a reneszánsz stílusú díszítésekkel van ellátva. A székesegyházban található egy különleges, óramű szerkezet, amelyet a XVIII. században készítettek.

A Kamerlengo erőd nagyon fontos látnivaló Trogirban, amely megőrizte a város múltjának és kultúrájának egyedülálló emlékeit. A látogatók egy sétára indulhatnak az erőd falain, és élvezhetik a látványos kilátást a városra és a környező területekre.

V. Jancsi fotója

Városkapu és a falak

Trogir városfalai és városkapui Trogir óvárosának jelentős történelmi emlékei. A falak és kapuk több mint 700 évvel ezelőtt épültek, és a város központját vették körül, hogy megvédjék a támadókat.

Az északi oldalon található Kamerlengo kapu az egyik legismertebb és leglátványosabb városkapu Trogirban. Az épület impozáns kőboltíves bejáratában két szent figura található. A kapu az erőd és a város között található, és a városfalak egyik leglátványosabb része.

A városfalak körülbelül 500 méter hosszúak, és sok erődítmény, őrtorony és kapu található rajtuk. Az északi falon található a Kamerlengo erőd, amelyet a velencei kormány épített a város védelmére.

A város falai és kapui a középkorban jelentős szerepet játszottak Trogir védelmében. Ma a városkapuk és falak történelmi és kulturális jelentőséggel bírnak, és a látogatók számára egyedülálló lehetőséget nyújtanak a város történelmi múltjának felfedezésére.

A városkapuk és falak egyedülálló látványt nyújtanak Trogirban, és a látogatók élvezhetik a középkori városi falak és kapuk varázsát. A falak és kapuk gyalogosan is megközelíthetők, és egy sétára vagy kerékpározásra invitálják a látogatókat.

Cipiko palota

A Cipiko-palota Trogir óvárosának egyik legfontosabb történelmi műemléke, amely a város központjában található. A palotát a XV. században építették, és a Cipiko család birtokolta. A Cipiko-palota egy jellegzetes reneszánsz épület, amelyet a dalmát művészet és építészet stílusában építettek. Az épület különleges jellemzője az oromzata, amelyen gazdag díszítések és faragások láthatók.

d. l. fotója

A palota belső része is impozáns és gazdagon díszített. Az épületben található egy udvar, amelyhez két tornyos kapu vezet. Az udvar körül több emelet magas, oszlopos folyosó fut, amelyen keresztül a palota különböző részeihez jutunk.

A Cipiko-palota ma múzeumként működik, amelyben kiállítják Trogir és a Dalmát régió történelmével és kultúrájával kapcsolatos emlékeket. A látogatók a palota belső részében számos festményt, szobrot, régészeti leletet és más történelmi emléket láthatnak.

A Cipiko-palota fontos látnivaló Trogirban, és a látogatók egy sétára indulhatnak az épület körül, hogy élvezzék a reneszánsz építészet és a dalmát művészet varázsát. A múzeum számos érdekes kiállítást kínál a látogatóknak, amelyek felfedezhetik a régió történelmi és kulturális örökségét.

Garagnin palota     

A Garagnin-palota Trogir óvárosának egyik jelentős történelmi épülete, amely az 1600-as években épült. Az épület eredeti tervezője Giovanni Lucchese volt, aki a dalmát reneszánsz stílusban alkotta meg a palotát.

Az épület azóta többször átépült és felújították, de a fő stílusa az eredeti maradt. Az épület egy kis parkban található, és az egyik oldalon a városi piac található, amely friss helyi termékeket kínál.

A palotában ma a városi múzeum található, amelyben számos történelmi és kulturális emlék látható, beleértve a reneszánsz és barokk stílusú bútorokat, képeket, szobrokat és régészeti leleteket is.

A Garagnin-palota Trogirban a látogatók számára egyedülálló lehetőséget nyújt a város történelmi és kulturális értékeinek megismerésére. Az épület díszített belső terei, valamint a városi múzeum állandó és időszakos kiállításai vonzzák a látogatókat. A palota és a környező park egy kellemes hely, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik Trogir szépségét.                                                              

Programlehetőségek

"Trogir az egyik leghangulatosabb horvát város, ahol jártunk. Ahogy lemegy a nap, úgy gyűlnek ide a szórakozni vágyó helyiek, és turisták egyaránt. A főtéren élőzene, a parti sétányon főleg utcazenészek hallhatóak." forrás

Olvasmányos linkek

"Trogirnál kellemesebb úti célt álmodni se lehetne. Bejárása tényleg nem fárasztó, a nyári nagy melegben is viszonylag hűvösek maradnak az utcák, mert olyan keskenyek, hogy a nap nem tud besütni oda, meg a látnivalók is egy kis területre koncentrálódnak, hiszen a történelmi város nem nagy. Érdemes a városnézést „céltalan” sétával kezdeni, és így megismerkedni a hely hangulatával. Aztán az ember előbb-utóbb úgyis „kiköt” a főtéren, amelyik az egyik legszebb tér egész Európában. Kicsi, de tele van látnivalóval, műemlékkel, esztétikailag nagyon egységes, és tökéletesen alkalmas arra, hogy összehozza az embereket, közösséget kovácsoljon azokból, akik az adott időben éppen arra járnak, jöjjenek azok a világ bármely tájáról." forrás


"Először az óvárost jártam körül, aminek a hangulata abban a tekintetben hasonlít Splithez, hogy mindkét város látképét a templom óratornya uralja továbbá itt is szépen ki vannak alakítva a macskaköves szűk kis utcácskák. Utána elmentem még a Kamerlengo-erődhöz, ami egykoron a város védelmét szolgálta. Az óváros egyébként egy kis szigeten fekszik, viszont gyalogosan megközelíthető a város felől, mivel csak egy csatorna szélességű területen választja el tőle a tenger. A másik oldalon pedig egy nagyobb sziget, a Ciovo sziget található, ahova szintén át lehet sétálni egy hídon Trogir óvárosából. (2014)" forrás


"A 13. és 15. század között felépült városfalak védelmi rendszerének sarokpontja a Kamerlengo citadella, az óváros délnyugati részén, közvetlenül a tengerparton. Aligha lehetne letagadni, hogy velencei mesterek építették. A valamivel délebbre található Szent Márk torony és a citadella között viszont a franciák hagyták ott a nyomaikat egy klasszicista stílusú gloriett formájában." forrás


"A Világörökség listájára is felkerült középkori óvárosban a legnagyobb zajt az idelátogató turisták okozzák. Bármennyire is népszerű turistacélpont azonban a városka, aki ide belép, pár órányi szabadságot vehet ki a 21. századból, még akkor is, ha a legközelebbi kávézóban nagyon is mai gépekkel készül a fagyi a jegeskávéjához. Persze, ha már erre jársz, ne csak üldögélj a főtéren, hanem járd körbe a látnivalókat, amelyekből akár egy teljes napra találsz elegendőt."


"Trogirban van egy csodaszép pálmafa sétány, sokszor eljöttünk ide, este nagyon hangulatos, zenészek az utcán, kis árusok, fagyizó emberek, kedves kis hely:)" forrás


"A történelmi hangulatot az azúrkék tenger képe és a bájos, nyitott kis kávézók teszik még vonzóbbá, így ha errejártok, Trogir városa mindenképpen megér egy egy napos látogatást. Ha pedig Dr. Who rajongó vagy, akkor szinte kötelező a zarándoklat, a sorozat több részét is itt forgatták ugyanis." forrás


"Trogir nagyon szép romantikus városka. Főként sziklás a part, de Horvátország javarészén az. Ezért viszont gyönyörű tiszta a víz !!!1 hétig nem nagyon lehet ott mit csinálni, persze, ha sokat strandolsz akkor igen, de a közelben vannak még nagyon szép városok amiket érdemes megnézni. Én visszavágyom :) " forrás

Trogir várának tornya:) felmentünk oda is :) persze a felvezető kis "lépcsőn" 600 kézzel kapaszkodtunk :)

,,Trogir óvárosában óriási élmény elveszni a szűk sikátorok rengetegében, és rácsodálkozni az olykor már-már díszletszerű utcákra. Főszezonban a város kora reggel, illetve egészen késő este a legélvezhetőbb, ilyenkor még – illetve már – találni kihalt utcákat, amikben megérezhetjük a hely történelmi hangulatát. Napközben és vacsoraidőben viszont az óváros jobban hasonlít egy szardíniásdoboz belsejére, mint festői, békés kisvárosra. Erre feltétlen készüljenek fel.

Persze nem meglepő, hogy ennyien kíváncsiak rá, hiszen tényleg csodálatos hely. Keljenek mondjuk a reggel hetes harangszóra, vegyenek egy isteni túrós bureket a kikötőnél a pékségben, és kezdődhet a városnézés. A főtéren a városháza belső udvarába feltétlen menjenek be, nagyon hangulatos lépcsősort rejt. Szintén a téren magasodik a város legfontosabb temploma, a Szent Lőrinc katedrális. A belépő 25 kuna, de érdemes befizetni, így közelebbről megszemlélhetjük a pazar, faragott kapuboltozatot a bejáratot őrző oroszlánokkal, és a szédítő toronyba is felmászhatunk.

Ha az északi városkapun át elhagyjuk az óvárost, és átsétálunk a kis hídon, szuper piacot találunk. Vannak streetfood pultok, szuvenírt kínáló bódék, de a helyi termelők gyönyörű portékái között is bőven válogathatunk. Az út túloldalán halpiac is működik. Ha önellátó apartmanban szállunk meg, érdemes a vacsorához itt bevásárolni. Amit pedig nem találunk itt, azt a közeli Konzum szupermarketben tudjuk megvenni.

Ha letudtuk a piacot, menjünk vissza az óvárosba, és tévedjünk el bátran a kis utcák útvesztőjében. Egy idő után úgyis a pálmafákkal szegélyezett elegáns sétányon találjuk magunkat, amit a méltóságteljes Kamerlengo erőd zár le. Ez a környék este mutatja a legszebb arcát: az erődöt kivilágítják, a sétány megtelik korzózó turistákkal, a kikötőben pedig egymás után sorakoznak a vitorlások és az elképesztő luxusjachtok. Fogjunk a kezünkbe egy tölcsér fagyit (egy adag átlagosan 8 kuna) és sétáljunk végig itt. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

r.o. fotója

Promenád - R. Gyuri fotója

V. Jancsi fotói

Ata fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon