ÚTIKRITIKA.HU / Makarska Riviéra


hirdetes


útikritikák


Makarska Riviéra

Makarska Riviéra dióhéjban | Vélemények |Strandok| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

r. gy. fotója

Makarska Riviéra dióhéjban

  • A Makarska Riviéra a dalmáciai partvonal egy szakasza, kb. 60 km hosszú és csupán néhány km széles. A partszakasz mögött a Biokovo fenyőfa erdős hegyvonulata terpeszkedik el.
  • A Makaska Riviéra északnyugaton az Omis Riviérával délkeleten a Neretva folyó deltájával határos.
  • A Makarska Riviéra nagyon szép, de azzal itt is ki kell békülni, hogy a strandok kavicsosak. Jó viszont, hogy vannak hosszú, "sétálós" strandok.
  • A Makarska Riviéra strandolós, pihenős, pálmafás & fenyőfás térség, túl sok programlehetőség nem kínálkozik.
  • Tucepi jó hely gyerekekkel való nyaralásra.
  • A Makarska Riviera térségében a legtöbb színvonalasabb szálláshely Brela-ban van.
  • A szálláskeresés folyamán ügyelni kell arra, hogy a Makarska Riviéra, és ezen beül főleg Brela és Makarska esetében, a strandtól való távolságról szóló információhoz hozzá kell képzelni a meredek gyaloglást, közlekedést.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A fekvése a Biokovo- hegységgel a háttérben csodás

Nem tetszett

1. A Punta Rata strand baromira túl van értékelve! Annak a kis, bokrokkal benőtt sziklának a marketingje nagyon sikeres, de a valóság az csalódást keltő. Szép-szép, de ennyire? Amúgy 10 óra után már nincs a strandon szabad hely.

Vélemények

,, Árak: az utóbbi időben tényleg az egekbe szöktek, ezért én a Lidlt ajánlom a nagyobb bevásárlásokhoz. Van még Konzum, Tommy, Kaufland - bár itt minden egy picivel még többe fog kerülni.💰

- éttermi árakról nem lehet általánosságban beszélni, helye válogatja. Egy példa, Baska Voda, Mars étterem: két főétel, egy saláta, két szóda + egy sör, átszámolva 13 ezer forint volt.
-benzin árak: 13-13.50 kn volt egy liter 95 benzin.

- fizetés: Javasolt készpénzt vinni, ugyanis nem mindenhol lehetséges a bankkártyás fizetés. Szupermarketben, benzinkúton igen, de pl. kisebb boltok, éttermek, és főleg parkolás sokszor csak kp-val.

- parkolás: na ez az amire nem tudsz ELEGET költeni. A legtöbb helyen 10-15-20 kn/óra vagy napi jegy 100-130 kn.
Lehet találni kedvezőbb díjazású parkolókat, sőt néhol akár ingyenes placcokat is. Ezek már inkább kintebb lesznek, szóval a sétát is bele kell kalkulálni.

- főszezon, így rengeteg ember lesz, főleg a népszerű helyeken, mint Makarska, Baska Voda stb. Nem rossz ötlet a periférián található települések egyikén szállást foglalni, hiszen autóval itt nincsenek távolságok. Kérdés persze, ki milyen nyaralást szeretne. Makarskaba jövet-menet nem ritkák a forgalmi dugók, így az rögtön megdobja a tervezett út időt.

Egyik nap Makarskaban turistáskodtunk és tervben volt lemenni a városi strandra. Egy talpalatnyi hely nem maradt kora délutánra, pedig szééép hosszú. Így mi ott végül nem mártottuk bele a testünket a vízbe.
Tipp: érkezz korán! Ez egyébként mindenhová érvényes.
Cserébe itt kap az ember mindent, amire épp rákíván. Infrastruktúra ➕
- szintén érdemes tudni, hogy a kisebb partok egy részét naturisták látogatják, van ahol felesbe' fürdőruhásokkal. Ezt nem lesz nehéz észrevenni. 👙🚫

A szállásunk Krvavican volt. Egy kis településről van szó, Makarska és Baska Voda között. Egyetlenegy kanyargós utca visz le a partra. Lehet szeretni. Csendes, nyugodt, ennek megfelelően viszont csak egy helyi mini ABC van. Szóval ha nagyobb bevásárlást (vagy pénzt fogni) szeretnél, kocsiba kell ülni.

A helyi partot - Ramova beach - imádtuk, jó néhányszor látogatást tettünk az itt töltött idő alatt, főleg ha lazább napot akartunk beiktatni az amúgy megterhelő nyaralás során. 😄😄 + közel is volt és kulturált és elviselhető embertömeg, ráadásul úgy 10 percnyi sétára már vártak minket a kevésbé zsúfolt, szebbnél szebb öblök, amikkel egyszerűen nem lehetett betelni.

Egyik csütörtök este tartották a Fisherman's night-ot, ilyenkor a helyi halászok egy kisebb mulatság keretein belül kínálják az aznapi fogást, leginkább grillezett formában. Jó móka volt! 🍻

A makarskai városi strandot már említettem. Hasonló élményt nyújt Baska Voda strandja, legalábbis olyan szempontból, hogy itt is van minden, ami kellhet: napágyak, napernyők, büfé, étterem, bazár, zöldség-gyümölcsös, wc, zuhanyzó... és sok sok emberke.

Apropó wc/zuhanyzó: fizetős mindkettő, nem biztos, hogy mindenhol, de jobb úgy készülni, hogy igen. (2022)


,, Brelában a  helyi tengerpart nagyon szép volt, de kicsit nehézkes a megközelítése. Voltunk Baska Vodan az nekem zsúfolt nagyon. Makarskán, ott egy egész délutánt elsétalgattunk, tengeralatti hajón voltunk, a gyerek nagyon élvezte. Omisban is voltunk a homokos part miatt, tetszett az is és lehetett találni jó helyet. Végig nagyon meleg volt, szerencsénk volt. Az éttermekben is jókat ettünk, összességében minden jó volt, a parkolás kicsit macerás mindenhol. Biokovo skywalk sem maradhatott ki, de saját autó helyett az exploro által busszal mentünk naplemente túrára. Szerintem kihagyhatatlan és akkor már nincs is meleg annyira. Étteremből a Kastil slanica jött be nagyon. " (l.a., 2021)

"A Makarskai Riviéra kellemes kikapcsolódást nyújt a pezsgő tengerparti élet kedvelőinek. Makarska tengerparti sétányát kis kávézók és boltocskák szegélyezik, a tengeri ételek kedvelőinek pedig a helyi specialitásokat kínáló éttermek kedveznek. A strandoláshoz ne felejtsük otthon gumiszandálunkat, ami a kavicsos parton jó szolgálatot fog nyújtani. A település a Biokovo hegység és a tengerpart között húzódik, így a szálláshelyek nagy része közel esik a tengerparthoz. Az ide látogatóknak ajánlom a Hotel Biokovka*** felújított szobáit, ahonnan mesés kilátás nyílik a tengerre." (Gabi, 2014)


"Gradac a Makarskai Riviéra legdélebbre fekvő települése, tökéletes kiindulópont a környék felfedezésére, félúton van Split és Dubrovnik között. Itt található az Adria egyik leghosszabb kavicsos strandja. Ajánlott program: a Neretva deltájának megtekintése szervezett csónakos túrával (kb. 15 km-re van)." (G. Gy., 2014)


,, Javaslom egy nap menjetek át Boszniába. Međugorje és a Kravica vízesés viszonylag elérhető távolságra van Makarskától. Hazafelé pedig ne a "klasszikus értelembe vett autópályán vagyis Makarska-Split-Zagreb-Budapest" jöjjetek, hanem Makarska-Metković-Mostar-Sarajevo-Budapest útvonalon. A csodálatos Neretva folyó völgye felejthetetlen és Sarajevoban tudtok aludni. tégé, 2019)


Szép az út Bosznián keresztül, olcsóbb is mint az autópályán menni Horvátországba, de számoljatok a sokkal hosszabb menetidővel. Na és még egy. Érdemes itthon letölteni a googlemaps útvonalat és kint nem használni a mobilnetet... az drágább mint az autópálya 😉


2022: Makarska környékén mindenhol 12 k. a fagyi. Ez majdnem 2 magyar gombócnak felel meg. A csevapcsicsa 45 kuna volt.


A Makarska Riviéra kiváló nyaralóhely családoknak, akár kisgyerekekkel is. A csapvíz iható. Az egész család csapvizet ivott az utazás alatt, gyomorproblémák nélkül. Szinte egyetlen más mediterrán úti célban sem mertünk ilyen szabadon csapvizet inni. És az utcai bódékból is mindent meg mertünk enni, gyomorfájás nélkül!

A strandok kavicsosak és kavicsosak, szóval érdemes úszócipőt viselni, hogy a kavicsok és az esetleges tengeri sünök ne csípjék a lábat. A tengeri sünök különösen gyakoriak a sziklás strandokon, és időnként a kavicsos strandokra is betévednek. Mi nem láttunk tengeri sünt a hét folyamán, de egy helyi elmondta, hogy az előző héten néhány nyaraló belelépett ilyenbe. Úszócipőt nem kell magunkkal hozni, mert legalábbis júniusban úgy tűnt, hogy viszonylag olcsón lehet kapni egyik-másik strandbotlban.


Az autópályáról lehajtva Zagvozdot és Makarskát összekötő Szent Illés alagút jóval lerövidíti az utat a tengerpartra. A közel 4250 méter hosszúságú alagút a Biokovo hegység gyomrán keresztül vezet két sávban dupla alagúttal. Egyszerre félelmetes és bámulatos alkotás a maga megszokott horvát mérnöki precizitásával.

Makarska partszakasza és környező települései nem véletlenül kapták a Makarska Riviera elnevezést. A Biokovo hegység szinte ránk borul az 1000 méter feletti szikláival. Aki csendesebb helyekre vágyik, annak inkább délebbre ajánlanám a kisebb falvacskákat. Akik a pezsgésre, diszkókra és bárokra vágynak, azoknak tökéletes hely Makarska, Baska Voda, Tucepi, Podgora...

Makarska nem egyszerű szimpla nyaralóhely, Makarska egy életérzés és most tekintsünk el a heringtelep partszakaszától. Fürdőzni nem itt kell, itt fagyizni kell a Bountyban a premium kategóriából (ne sajnáljuk rá a 2,5€, mert ilyen főzött krémes fagyit nem kapni bárhol). Itt csevapcsicsit kell burkolni, de úgy, hogy ajváros legyen mind a tíz ujjunk. Majd egy esti séta a kikötő és a strand szakasz között (kivilágított romantikus sétány), ahol fekete mókusok cikáznak a fenyvesek között.
Makarska egyszerre romantikus, egyedi, exclusive, családias, szóval minden igényt kielégítő dalmát város.

Strandok

Csodaszép rejtett partok:
Általános: Ugye mivel rejtett, így nem a legegyszerűbb ezekhez eljutni, de végül minden erőfeszítés kifizetődik. 😁 Ja és ajánlott ezek megközelítéséhez a zárt cipő, nehogy a flipflop valahová beakadjon vagy a kilógó lábujjak megsérüljenek. Továbbá, mivel eldugott, így teljesen nomád. Szóval e szerint kell készülni ennivaló/innivaló ügyben.
Vízicipő erősen ajánlott a kavicsok és tengeri sünik miatt. 🦔
1. Beach Garma

Tucepi és Podgora között található. Itt több opció is van. Meseszép sziklás, köves partok sorakoznak itt. Van külön bejáratú nudista, illetve fürdőruhás rész. Sznorizásra alkalmas.🤿
Parkolás: az út mellett nyílik egy parkoló, fizetős, 10kn/óra. VAGY ha elég korán érkezel, szintén út közben el lehet csípni szabad helyeket, ingyé'.

----------------

Solaric beach + Kraljev Gaj beach
Egymás mellett találhatóak. Mindkettőt azonnal imádni fogod. Sziklás, szóval nem annyira kényelmes ott egész nap heverészni. Viszont vannak fák, így többnyire árnyékban leszel. Itt is lesznek naturista egyének.
Parkolás: Ugyanott, mint a Nugal beachnél. Kiinduló pont: makarskai Kaufland.
Sznorizásra nagyon alkalmas, hiszen elképesztően tiszta.🤿
Tengeri csillagokat is láttunk és sok sok halat.
Sziklákról tudsz ugrálni. (2022)


Személyes kedvencem a Makarska riviérán található Plaza Ravanje, egy hűsítő árnyékot adó fákkal szegélyezett part, amelynek mentén sétaút és számos vendégház húzódik. Egész nap el tudtam itt lenni, két úszás között pihengetve könyvet olvastam, ráadásul ebédért sem kellett messzire menni, hiszen remekül főztek a part menti étteremben. Egyik legpihentetőbb nyaralásom volt az utóbbi években.(2022) forrás

Nugal Beach

Ez volt talán a legkülönlegesebb tengerpart, ahol fürödtünk, egész horvátországi körutazásunk során.
A Nugal Beach Makarska környékén igazi rejtett kincs: csakis egy félórás (totyogóval 45 perces) túrával közelíthető meg, és nem sokan ismerik.
Szépségét nem csak az öblöt keretező meredek sziklafal, vagy a háttérben magasodó Biokovo hegy adja, hanem maga az odavezető túra is.
Először egy fenyőerdőn át, sziklás lejtőn vezet az út, majd a tenger mellett, néhol nehézkesebb, köves úton haladunk tovább, alattunk a tenger hullámai verik a sziklákat.
Délután jártunk itt. Nem voltak sokan. Ne lepődjünk meg, ha fedetlen kebleket is látunk: a beach távolabbik, fákon túli fele 'naturista'.
Délután, naplemente előtt a fények elképesztő hangulatot adnak a strandnak, de reggeli órákban is érdemes felkeresni, ugyanis reggelente sok delfin úszkál az öbölben, 9 előtt nagy eséllyel láthatunk párat!🐬🙌
Ezeket a narancssárgás fényeket naplemente előtt, 8 órakor láthatjuk.
Megközelítés: A Google maps nem az igazi, az online térképen jelzett útvonal kerítések és betonfalak (illegális) átmászásával jár, nem ajánljuk.
Az útvonal igazából a makarskai Kaufland parkolójából, ez épület mögött indul. Bár (valószínűleg légvonalban mért) 800 métert jelez a térkép, a valóságban ez egy 30-40 perces, gyönyörűszép, rövid túrát jelent.
Mindenképpen zárt cipő javasolt! (s.e., 2022)Gyönyörű, ezért népszerű. Ugye, mások is szeretik a szépet. 😄
A lejutás - ha már tudod merre kell menni - nem annyira bonyolult. Ezt szívesen leírom bárkinek, aki kéri, de amúgy a maps is elég megbízhatónak bizonyult.
Parkolás: Sokan a Kauflandnál hagyják a kocsit, ingyen. Ebben mindig lesz kockázat, ugyanis a parkoló a vásárlóknak van fenntartva.
Mi nem kísérleteztünk, így 10 perc sétára a Kauflandtól raktuk le az autót, 5 kn/óráért. A Kauflandtól egyébként még egy 15-20 perc sétával kell számolni, mire leérsz a partra. Igen LE. Itt-ott meredek, csúszós az utacska, de szerintem megéri. Van egy mini erdő, az árnyékról nagyszerűen gondoskodik. Itt fogsz találkozni fürdőruha nélküli emberkékkel is.
Sznorizásra nagyon is alkalmas.🤿 (2022)

Olvasmányos linkek

"Makarska: valóban nyüzsis, de nekünk nem volt zavaró, kiváló volt a hangszigetelés a házban, így kitűnően aludtunk. A strandon mókusok laknak, aranyosak. Én fáztam az árnyékban, ezért sokszor kimentünk napozni a sziklákra.

Mivel nem mozogtunk a kocsival, ezért a többi strandszakaszt nem néztük meg. A víz gyorsan mélyül, nagy görgetegkavicsos, semmi tengeri élővilág nincs a strandnál (ez kicsit hiányzott nekünk). Az árak jócskán felmentek. Főételek a parton 50-70 kuna. Mi a strandon a Plaza étteremben ettünk (ahol van egy medence koktélbár és sül a malac a bejáratnál) négyünkre 1 fogás (1 makréla – 50 kn, 1 girice- 40 kn, 1 sült malac-55 kn, 1 csirkés étel-60 kn) és személyenként 1 ital (Karlovacko), valamint 3 saláta került 329 kunába, s nagyon finom volt. A pizzák 30 kn-nál kezdődnek, de azt nem ettünk. Én hal- és gyümölcs hetet tartottam.

A piac a belvárosban, a templom mellett van, hasonló árak vannak, mint a boltban, de kétségkívül szebb az áru. Isteni volt a szőlő, a paradicsom és a barack, viszont nem volt jó a dinnye. Édes mami a piacon: szükségem volt lila hagymára a salátához, vártam az árusnénire, aki pergő horvátsággal beszélgetett egy falubelijével. Mutattam neki az egy fej hagymát, kérdeztem, mennyibe kerül? Erre legyintett, hogy vigyem, szuvenír. A Makarskai strandbazárban húzós árak vannak, és tele van hamis táskákkal, ruhákkal. Ami igazi hand-made az túl van árazva. Viszont vannak szép festmények, kagylóékszerek.

Programok: minden van, mi szem-szájnak ingere, nem lehet unatkozni, bírd pénztárcával. Tingatinga ajánlatára voltunk hajókázni, csak mi a Calypso nevű hajóval. Tényleg megérte, Jelsa nagyon helyes kis város, bár meg kell mondjam, jó döntés volt, hogy nem Bol-ban volt a szállásunk, az egész nyaralás alatt ez volt az egyetlen csalódás. Iszonyatos tömeg, a part kemény nagy szemű kavicsból áll, árnyék szinte nincs, vagy foglalt, mire odaérsz, a víz pedig jéghideg volt. A kirándulás jól sikerült egyébként, halat ettünk (a férjem csirkét), nagyon finoman volt mindegyik elkészítve, s Bolban isteni a fagyi a kikötőben. Semmi ringatózást nem éreztem, a tenger is sima volt, hazafelé pedig végigtáncoltuk az utat, remek hangulat kerekedett, szuper zenékkel (nem, nem ittunk rakiját)." (Index.hu, 2013)

Fotóegyveleg

Makarska augusztus végén - c. b. fotóiVissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon