ÚTIKRITIKA.HU / Makarska Riviéra


Makarska Riviéra

Makarska Riviéra dióhéjban | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

r. gy.

Makarska Riviéra dióhéjban

  • A Makarska Riviéra a dalmáciai partvonal egy szakasza, kb. 60 km hosszú és csupán néhány km széles. A partszakasz mögött a Biokovo fenyőfa erdős hegyvonulata terpeszkedik el.
  • A Makaska Riviéra északnyugaton az Omis Riviérával délkeleten a Neretva folyó deltájával határos.
  • A Makarska Riviéra nagyon szép, de azzal itt is ki kell békülni, hogy a strandok kavicsosak. Jó viszont, hogy vannak hosszú, "sétálós" strandok.
  • A Makarska Riviéra strandolós, pihenős, pálmafás & fenyőfás térség, túl sok programlehetőség nem kínálkozik.
  • Tucepi jó hely gyerekekkel való nyaralásra.
  • A Makarska Riviera térségében a legtöbb színvonalasabb szálláshely Brela-ban van.
  • A szálláskeresés folyamán ügyelni kell arra, hogy a Makarska Riviéra, és ezen beül főleg Brela és Makarska esetében, a strandtól való távolságról szóló információhoz hozzá kell képzelni a meredek gyaloglást, közlekedést.

Vélemények

,, Brelában a  helyi tengerpart nagyon szép volt, de kicsit nehézkes a megközelítése. Voltunk Baska Vodan az nekem zsúfolt nagyon. Makarskán, ott egy egész délutánt elsétalgattunk, tengeralatti hajón voltunk, a gyerek nagyon élvezte. Omisban is voltunk a homokos part miatt, tetszett az is és lehetett találni jó helyet. Végig nagyon meleg volt, szerencsénk volt. Az éttermekben is jókat ettünk, összességében minden jó volt, a parkolás kicsit macerás mindenhol. Biokovo skywalk sem maradhatott ki, de saját autó helyett az exploro által busszal mentünk naplemente túrára. Szerintem kihagyhatatlan és akkor már nincs is meleg annyira. Étteremből a Kastil slanica jött be nagyon. " (l.a., 2021)

"A Makarskai Riviéra kellemes kikapcsolódást nyújt a pezsgő tengerparti élet kedvelőinek. Makarska tengerparti sétányát kis kávézók és boltocskák szegélyezik, a tengeri ételek kedvelőinek pedig a helyi specialitásokat kínáló éttermek kedveznek. A strandoláshoz ne felejtsük otthon gumiszandálunkat, ami a kavicsos parton jó szolgálatot fog nyújtani. A település a Biokovo hegység és a tengerpart között húzódik, így a szálláshelyek nagy része közel esik a tengerparthoz. Az ide látogatóknak ajánlom a Hotel Biokovka*** felújított szobáit, ahonnan mesés kilátás nyílik a tengerre." (Gabi, 2014)


"Gradac a Makarskai Riviéra legdélebbre fekvő települése, tökéletes kiindulópont a környék felfedezésére, félúton van Split és Dubrovnik között. Itt található az Adria egyik leghosszabb kavicsos strandja. Ajánlott program: a Neretva deltájának megtekintése szervezett csónakos túrával (kb. 15 km-re van)." (G. Gy., 2014)


,, Javaslom egy nap menjetek át Boszniába. Međugorje és a Kravica vízesés viszonylag elérhető távolságra van Makarskától. Hazafelé pedig ne a "klasszikus értelembe vett autópályán vagyis Makarska-Split-Zagreb-Budapest" jöjjetek, hanem Makarska-Metković-Mostar-Sarajevo-Budapest útvonalon. A csodálatos Neretva folyó völgye felejthetetlen és Sarajevoban tudtok aludni. tégé, 2019)


Szép az út Bosznián keresztül, olcsóbb is mint az autópályán menni Horvátországba, de számoljatok a sokkal hosszabb menetidővel. Na és még egy. Érdemes itthon letölteni a googlemaps útvonalat és kint nem használni a mobilnetet... az drágább mint az autópálya 😉

Olvasmányos linkek

"Makarska: valóban nyüzsis, de nekünk nem volt zavaró, kiváló volt a hangszigetelés a házban, így kitűnően aludtunk. A strandon mókusok laknak, aranyosak. Én fáztam az árnyékban, ezért sokszor kimentünk napozni a sziklákra.

Mivel nem mozogtunk a kocsival, ezért a többi strandszakaszt nem néztük meg. A víz gyorsan mélyül, nagy görgetegkavicsos, semmi tengeri élővilág nincs a strandnál (ez kicsit hiányzott nekünk). Az árak jócskán felmentek. Főételek a parton 50-70 kuna. Mi a strandon a Plaza étteremben ettünk (ahol van egy medence koktélbár és sül a malac a bejáratnál) négyünkre 1 fogás (1 makréla – 50 kn, 1 girice- 40 kn, 1 sült malac-55 kn, 1 csirkés étel-60 kn) és személyenként 1 ital (Karlovacko), valamint 3 saláta került 329 kunába, s nagyon finom volt. A pizzák 30 kn-nál kezdődnek, de azt nem ettünk. Én hal- és gyümölcs hetet tartottam.

A piac a belvárosban, a templom mellett van, hasonló árak vannak, mint a boltban, de kétségkívül szebb az áru. Isteni volt a szőlő, a paradicsom és a barack, viszont nem volt jó a dinnye. Édes mami a piacon: szükségem volt lila hagymára a salátához, vártam az árusnénire, aki pergő horvátsággal beszélgetett egy falubelijével. Mutattam neki az egy fej hagymát, kérdeztem, mennyibe kerül? Erre legyintett, hogy vigyem, szuvenír. A Makarskai strandbazárban húzós árak vannak, és tele van hamis táskákkal, ruhákkal. Ami igazi hand-made az túl van árazva. Viszont vannak szép festmények, kagylóékszerek.

Programok: minden van, mi szem-szájnak ingere, nem lehet unatkozni, bírd pénztárcával. Tingatinga ajánlatára voltunk hajókázni, csak mi a Calypso nevű hajóval. Tényleg megérte, Jelsa nagyon helyes kis város, bár meg kell mondjam, jó döntés volt, hogy nem Bol-ban volt a szállásunk, az egész nyaralás alatt ez volt az egyetlen csalódás. Iszonyatos tömeg, a part kemény nagy szemű kavicsból áll, árnyék szinte nincs, vagy foglalt, mire odaérsz, a víz pedig jéghideg volt. A kirándulás jól sikerült egyébként, halat ettünk (a férjem csirkét), nagyon finoman volt mindegyik elkészítve, s Bolban isteni a fagyi a kikötőben. Semmi ringatózást nem éreztem, a tenger is sima volt, hazafelé pedig végigtáncoltuk az utat, remek hangulat kerekedett, szuper zenékkel (nem, nem ittunk rakiját)." (Index.hu, 2013)

Fotóegyveleg


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon