ÚTIKRITIKA.HU / Split és Trogir Riviéra / Omis


Split és Trogir Riviéra / Omis

Omiš dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Óváros | Régi vár (Mirabell) | Egyéb látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

z.a. fotója

Omiš dióhéjban

 • Omis Dalmáciában Split és Makarska között található. Ez a kisváros a 35 kilométer hosszú Omis Riviéra központja. Közvetlenül a Cetina folyó torkolatánál terül el. A folyó Omis központjában torkollik a tengerbe.
 • Makarska 37 kilométer távlságban (autóval 55 perc), Split 29 kilométerre (50 perc), Trogir 48 kilométer (1 óra 10 perc), Dubrovnik 200 kilométer (3 és fél óra).

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Omisban, a városban a példás tisztaság (ez a strandokra nem feltétlenül vonatkozik)
 2. A jachtkikötő káprázatos természeti környezete
 3. Szép a város fekvése, a természeti adottságai
 4. Kellemesek a strandbárok
 5. A zipline (átcsúszópálya) szuper élménye csodás természet felett, között
 6. A Duce strand homokfövenye

Nem tetszett

 1. Az óvároson kívül Omis unalmas, itt-ott ronda jugo komcsi betonépületek összevisszasága
 2. Egyes strandokon a sok beton, agyag, cigarettacsik
 3. A nyári hőségben keménynek bizonyult felcaplatni a várhoz
 4. A homokos strand augusztusban túlságosan tele volt
 5. Augusztusban az óváros szűk utcáiban alig lehet mozogni a sok turista között

Vélemények

"Túlzás nélkül állíthatom, hogy számunkra a horvátországi nagy kedvenc Omis. Megtestesíti mindazt, amit egy nyaralástól várunk: tenger, homok, hegyek és még egy kis óváros is egy "kalózfészekkel". 2009-ben jártunk itt először. Délebbre szerettünk volna menni, mind Biograd, ahol egy évvel előtte nyaraltunk. Fontos volt, hogy homokos legyen a part, így esett a választás Omisra.

Omis a Cetina folyó által, évezredek során a Mosor hegységből kivájt szurdok kijáratánál fekszik. Óvárosát a római Oneum romjaira kezdték építeni. A város kedvező adottságai miatt a XII. századtól kalózok támaszpontja lett. Innen tartották rettegésben a környező településeket. Ugyan a helybéliek többször is összefogtak, hogy elkergessék innen a kalózokat, de ez sosem végződött sikerrel, sőt inkább megtorlás várt a félkelőkre. Egyedül a Velencei Birodalom tudta bevenni Omis városát a XV. században. Ennek köszönhetően velencei stílusú építészeti elemekkel is találkozunk az óvárosban.

Omisból csillagtúra szerűen nagyon sok szép helyre eljutottunk. Egyik ilyen hely, Brela, ami kb 20 km délre található Omistól. Itt főleg a parti sétány nagyon szép. A part apró kavicsos, és nagyon tiszta. Élmény volt itt strandolni. Na meg a csodálatos naplementék. Már a blog kezdő bejegyzésében is a kedvencek közé soroltam: A híres szikla, Brela jelképeként is tartják számon.

Egy másik kedves emlékünk a vadvízi evezés a Cetina folyón. Úton-útfélén kínálják a raftingolást. Közkívánatra beiratkoztunk mi is. Alkudozni kötelező, elég sokat engedtek az árból. Meggyőztek, hogy gyerekeknek is biztonságos. A legkisebb 4 és fél éves gyerkőcre sem volt veszélyes. Ez a rész volt talán a "legkeményebb". Egy kicsit vizesek lettünk, de amúgy nem veszélyes.(2014)" forrás

f.i. fotója

,, Minden nyáron ott voltunk a Galeb kempingben. Szuper volt. Étterem csakis a Milo!!! 🤗😍
Programként a Cetinán vadvizi evezés. Volt akkoriban buszos kirándulás.(Frédi Béni) Voltunk hajókiránduláson is. (l.s.b., 2019)Ha Omiš szóba kerül, akkor könnyen felmerülhet az elfogultság gyanúja – ez a kis dalmát település volt ugyanis az első tengerparti nyaralásom helyszíne. Sosem fogom elfelejteni, amikor először pillantottam meg a kék és a zöld addig még sosem látott árnyalataiban pompázó Adriai-tengert. Igen, ez egyértelműen szerelem volt első látásra, de még jobban elvesztem, amikor megpillantottam a Omiš látképét uraló kopár, szürke hegyeket. A tenger-hegy kombináció azóta a gyengém, és (spoiler következik) a listám más pontjain is fel fog bukkanni.

Omiš a Cetina-folyó torkolatánál fekszik, és ennyire festői és különleges elhelyezkedésű helyet szerintem tényleg csak ritkán látni. A Mirabela-erődről fantasztikus a kilátás az óvárosra, valamint a sziklák közt előbukkanó folyóra is. A strandolás és a történelmi emlékek felfedezése mellett az extrémebb kihívásokat keresők is megtalálják a számításukat, a folyón például akár raftingolni is lehet, de láttam sziklamászókat és siklóernyősöket is (egyikük nemes egyszerűséggel a strandolók közé ereszkedett le, mintha mi sem lenne természetesebb). forrás


Omiš a dalmát régió egyik ismert és közkedvelt nyaralóhelye, méghozzá nem véletlenül. A földrajzi elhelyezkedéséből adódóan festői környezetben, egy, magas hegyekkel határolt völgyben, a Cetina folyó deltájánál fekszik, a környék pedig ezáltal számos kirándulási és programlehetőséget nyújt. Érdemes felfedezni az óvárost és a város fölé magasodó, középkori erődöt, ahonnan pazar kilátás nyílik a Cetina folyó torkolatára.

Drámai hatást keltő és lenyűgöző látvány, ahogy a Cetina folyó előbukkan a hegyek közül, és beleömlik az Adriai-tengerbe. Emellett érdemes befizetni egy hajókirándulásra a Cetina folyón, melynek során gyönyörű természeti környezetben, vadregényes tájakon, magas sziklák között, a Cetina kanyonjában sétahajókázhatunk. Végül pedig érdemes egyet andalogni a város tengerparti sétányán, melynek egyik oldalán az Adriai-tenger terül el, másik oldalán pedig a Cetina folyó és annak kikötője. A sétány egy sziklás mólóban végződik, melyen kisétálhatunk egészen a folyótorkolatig, és testközelből láthatjuk a két víztömeg egyesülését. Innen visszafordulva pedig gyönyörűen ráláthatunk a környező hegyekre és a völgyben elterülő városra. Közvetlenül a torkolat mellett pedig a város központi strandja terül el, ami egy hatalmas félkörívben kanyarodó, gyönyörű, finomhomokos öböl!

Azt hiszem, mindebből világosan kitűnik, hogy Omiš mennyire kompakt célpontja lehet egy izgalmas és tartalmas utazásnak. Minket teljesen elbűvölt ez a kisváros, nagyon tetszett a kilátás az erődből, érdekesnek találtuk a folyódeltát, és különleges élmény volt a hajókirándulás a Cetina-kanyonban. Omiš határozottan az a hely, ahol akár egy teljes nyaralást is el lehet tölteni anélkül, hogy egy percig is unatkoznánk. (2022) forrás

Odajutás

Omis közúton 781 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli utazást modellezve (tehát nettó) 7 és fél órás az út. 754 kilométeren autópályán vezethetünk.

Szállás

Ajánlott hotelek (2022):

 • 4 csillagos: Hotel Plaza ,

Apartmanok: Villa Dvor ,

Camp Galeb

Étkezés

Ajánlott vendéglők: Restoran MILO

Vásárlás

A legnagyobb élelmiszerválaszték a Konzum nagy szupermarketben.

Szórakozás

Jön!

Egyéb hasznos információk

 1. Buszjegy Makarskába 35 kuna, Spiltbe 10-14 kuna.
 2. Plitvoicei tavak autóval innen 3 és fél óra, Krka-vízesések kb. két óra

Strandok

A nyárii főszezonban a homokos strandon 10 óra után már alig lehet hozzájutni szabad napozóágyhoz.

f.i. fotója

Velika Plaza (városi strand)

800 méter hosszú. Homok és kis kavics vegyesen. Ez itt a legnépszerűbb strand, ami azt is jelenti, hogy főszezonban zsúfolt.

Brzet strand

Tán itt a környéken a legtisztább a víz.

,, A Galeb felőli oldalon sokkal hidegebb és koszosabb a víz, mint a híd túloldalán, a Brzet strand felé. Ott a Brzet felé sokkal több a hal, élővilág is. Több fokkal melegebb ott a tenger."

Duce strand

,, Legjobb a Galeb Kemping melletti Duce Beach. Ott minden megtalálható amire szükség van. Hosszan elterülő, lassan mélyülő, teljesen homokos. Boltok, éttermek, büfék, ugrálóvár, jetski bérlés stb. A Galeb kemping Split felöli oldalán van a lejáró, és jobbra parkolót is találtok a strandtól 30 méterrel."


k.a. fotója

"A part apró kavicsos, szinte már homokosnak mondható, ennek ellenére a víz nagyon tiszta, simán látni a lábunkat pancsolás közben. :) A víz meglepő módon elég lassan mélyül ezen a részen, elég sokat be lehet menni, hogy már ne érjen le a lábunk, úgyhogy kisgyerekekkel is tökéletes lehet, na meg nekünk is jó volt, hiszen labdázhattunk, játszhattunk, hülyéskedhettünk :) A vízből körbenézve a sziklákat, illetve a várost látni, szerintem gyönyörű :) Vasárnap reggel már futással kezdtem a parton, ennél jobb napindítást el sem tudnék képzelni, friss levegő, tengerillat, hűsítő hullámok, és ráadásul még egy edző-park is van ezen a strandon! tökéletes! :) (2015)" forrás


,, A kemping strandján a tengervíz hidegebb, mert a Cetina folyó jéghideg vize oda ömlik. De vannak attól messzebb csoda szép strandok kevésbé hideg vízzel."

Óváros

f.i. fotója

Régi vár (Mirabell)

,, Omiš nemcsak elképesztő természeti adottságairól, a Horvátországban ritkaságnak számító homokos strandjáról, a Cetina folyóról, és a meredek hegyeiről ismert, hanem a felette magasodó erődökről is, melyek némelyike a neretvai kalózok búvóhelyeként is szolgált.

A város egyik legkönnyebben megközelíthető erődje a Mirabella (olaszul Mirabella, horvátul Peovica), melyhez az óvároson átvágva hamar feljuthatunk. Egy kisebb toronyról van szó, mely még bizánci alapokra épült. Mivel közel van a központhoz, és nem nehéz a feljutás, rengeteg látogatóra számíthatunk.

A szűk lépcsőkön csak libasorban tudunk haladni, a torony tetején is kevés hely van, így bent percekig várunk, mire továbbjutunk egyik emeletről a másikra. Éppen ezért érdemes korán érkezni, mire lejöttünk, óriási lett a sor. Viszont a kilátás pazar, megéri a várakozást. (2018)" forrás

Egyéb látnivalók

Starigrand Fortica

A Fortica erődhöz, mely 262 méter magasan fekszik a város felett az egyik hegy csúcsán, piros színnel jelzett túraúton juthatunk fel. Ha jó kondiban vagyunk, fél óra, ha nem, akkor minimum 45 perc alatt. Aki nekivág, mindenképpen vigyen magával elegendő vizet, strapabíró túracipőt vagy túraszandált, aminek nem csúszik a talpa. Minket elkapott egy kis zápor, mely rendkívül csúszóssá tette a sziklákat. Az is jó, ha nem a legnagyobb melegben vágunk neki, hiszen nincs árnyék a felvezető ösvényen. Ja, és WC sincs, de annál több szikla és bokor. Az viszont biztos, hogy a fent elénk táruló látvány itt is megéri az erőfeszítést.

A vár alapvetően gótikus stílusú, kora reneszánsz jegyekkel. Falai szögletesen csipkézettek, a bástyája kétemeletes, amely őrtoronyként is használtak. Az erőd alsóbb részeit az Onastina hatalmas köveinek felhasználásával építették.(2018)" forrás

Programlehetőségek

Brac&Bol hajókirándulás

f.i. fotója

Rafting a Cetina-folyón

Van egy magyar hölgy, Zsuzsanna Rogosic-Radnics, Omisban él, mi pár éve nála foglaltunk rafting túrát, nagy élmény volt. 🙂 Facebookon megtalálható.

f.i. fotója

Fürdés az Aranyszarvnál

Krk vízesés

Imotski tavai

Ha Omisban vagy Közép-Dalmáciában nyaraltok, ne hagyjátok ki Imotski csodaszép tavait 📷
Baska Voda-nál át kell menni az Ilija alagúton, és Poljice, Grubine felé. 40 km autózva eléritek Imotski települést. Parkolni elég nehéz de mi többször voltunk találtunk azért helyet. A zöld színű tóhoz nem lehet lemenni /aminek a neve amúgy Vörös tó/. A kék tóhoz le lehet menni, elég húzós ott látod a gyalogutat, a végén van egy kis sziklamászás de megéri. A kék tóhoz a belépő 20 kn. Itt lehet fürdeni de nagyon mély, le lehet látni az aljára. (2022)

Olvasmányos linkek

,, Van jó pár dolog Omisban, amit érdemes kipróbálni. Két kalózvár maradt meg. Az alsó vár nagyon jól látszik az óvárosból és egy 7 éves is képes megmászni. A panoráma csodálatos. A felső várba sajnos mi nem jutottunk el, de elvileg sokkal nehezebben közelíthető meg, viszont biztos óriási élmény.
Szerintem több szervezett hajó is megy fel a városból a Cetina folyón a Mlinice malomhoz. Érdemes egy délutánt ott tölteni és az éttermében. Saját pisztráng “tava” is van.
Rengeteg hajókirándulás is indul a kikötőből.
Omis környékén érdemes elmenni Brelara, vagy Splitbe(mondjuk írtó sok a turista, nekem anno egy kicsit élvezhetetlen volt). Trogir számomra hangulatosabb és élvezhetőbb. Nincs messze Splittől." (csécé, 2018)

f.i. fotója

,, Szia, négy évet voltunk egymás után Omisban. Tényleg sok a lehetőség és változatosak a strandok. A ducei oldal homokos (nem finom homok), lassan mélyül. Leginkább rögtön a Galeb kemping melletti részt látogattuk. A nagy strandot mi hanyagoltuk a varosban. Kavicsos strand legközelebb Brzet(gyakorlatilag rögtön az omisi kikötő után le jobbra),de az elég zsúfolt. Mi jobban szerettünk továbbmenni Medici, Mimice irányába minden nap (kb 15km) leparkolni az út mellett és a félig vad strandokat használni (tiszta toitoi wck ott is vannak). Sokkal szebb a víz, lehet snorkelezni és kisebb a tömeg és a gyerek már 6evesen is jobban élvezte mint a homokos partot. Split, Trogir nyilván kötelező, strandolni arrafelé Ciovon érdemes Trogirral szemben.

Makarska nekünk csalódás volt. Omisban mindenféle étterem van, simán meg lehet vacsorázni pizzabol 100kuna körül 3fonek, egyszerű helyen csevapbol 200, étterem inkább 300korul. Az említett két vár: Mirabella erőd egy könnyed lépcsőzes az ovarosbol, de a Stari Grad is max egy óra, 6-7 éves gyerek simán megoldja. Mindkettőbe 15kuna körül van a belépő. Stari Gradba úgy érdemes, hogy Omisban a tűzoltósag mellett (kikötovel szemben) elindulsz felfelé kocsival a hegyre a házak között, mész "koppig" egy parkolóig és onnan 50-60p erős séta fel,de megéri. Cetinan hajózást kihagytuk, egyszer kajakoztam, mert akkor kivittek snorkelezni egy elsüllyedt hajóhoz is. (Nagy stranddal szemben, sztem vizibiciklivel is megközelíthető). Utazás: mi csak Bosznian keresztül megyünk, egy oda vissza út így kb 35-40e forinttal olcsóbb, az utak jók és Budapestrol max 12 óra (autópályán is lenne 8-9 óra dugó nélkül is). (péjé, 2018)

Fotóegyveleg

f.i. fotói

talp alá való? - m. s. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon