ÚTIKRITIKA.HU / Split és Trogir Riviéra / Ciovo-félsziget


Split és Trogir Riviéra / Ciovo-félsziget

Čiovo-félsziget dióhéjban | Vélemények | Szállás | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Dani fotója

A Čiovo-félsziget dióhéjban

horvát kiejtés: csiovo

Čiovo-félsziget 30 négyzetkilométer nagyságú. Kb. 6000 lakosa Okrug Gornji, Okrug Donji, Mastrinka, Arbanija, Slatine és Zedno városokban oszlik el. Hossza körülbelül 15,3 km és szélessége 3,5 km. Rengeteg fenyőerdő és olajfaliget található Ciovón. 

Évi 2600 órányi napsütéssel és termékeny talajával Ciovo szigete nagyon zöld sziget. Még a sziget legmagasabb (220 méter) csúcsa, a "Rudine" is, be van nőve növényzettel. A sűrű erdők mellett olyan mediterrán növényfajokat is találunk itt, mint az olajfák, fügék és szőlőültetvények. A sziget leginkább számos gyógynövényéről ismert.

A Čiovo-félsziget fő erőssége az, hogy közel van a csodaszép Trogir városhoz.

v. k. fotója

Vélemények

,, Mi Arbanijaban voltunk, és tökéletes volt. A kishajó az apartman előtti kis kikötőből indult Trogirba, azaz nem kellett a parkolás miatt idegeskedni. Rengeteg kis érintetlen, árnyékos öböl van , ahol tökéletes a fürdés, és ha valaki pörgősebb helyet keres, a sziget másik oldala sincs messze."


,, A félsziget semmi különleges. Zsúfolt. Ettől sokkal szebb szigetek is vannak: Krk, Cres, Losinj a Kvarneren, Hvar, Pelješac, Korčula Dalmáciában."


,, Okrug Gornjiban volt vízparti szállásunk, de a vízparti itt mást jelent, mint mondjuk Brelában, egy autóút megy végig a parton, ami elég zavaró. Csak közstrandra lehet menni, az apartmanok többségének nincs saját, nyugis partrésze.

A kilátás is sokkal szebb délebbre, és a hegyek is hiányoztak a hátunk mögül. Előző nyaralások alkalmával (Omis-Duce, Pisak, Lokva-Rogoznica, Mimice, és a legtöbbször Brela, Jardula, Stomarica városrészek) mindíg esténként jöttünk át az óvárosba Trogírba, ami valóban gyönyörű, ezért gondoltuk, hogy itt is kipróbáljuk szállással, stranddal együtt a nyaralást. Hát nem jött be.

A fent felsorolt helyek mindegyikén találtunk anno ennél minden szempontból sokkal perfektebb apartmanokat, hasonló árban, saját öblökkel. Persze dalmát szálláskereső oldalakon, mindig közvetlenül a tulajdonostól foglalva."


,, Nekünk nem jött be ! A Split felőli oldalon volt a szàllàs , átmentünk fürdeni a másik oldalra ! Tömeg , kocsival közlekedni , parkolni borzasztó ! Jobb èttermek csak bent Trogírban vannak ! Sajnos a közeli repülőtêr miatt nagyon szmogos a levegő ! Trogír egy csoda , de ennyi !"


,, 2021-ben ott voltunk,nekünk tetszett. Okrug Gornji-ban volt a szállásunk, de nem Trogir oldalon. Olyan csodálatos kilátást,még eddig nem nagyon láttam.
Nag ,de aki nem bírja a hullám vasutat,illetve a nagy emelkedő lejtőt,nekik bem lesz könnyű.
A szállástól mindenhova kocsival jártunk, de megérte.
Mi fürödtünk a Spliti oldalon is. A kisfiam kimondottan élvezte,mikor nézte a repülőket fel-le szállni."


Slatine egy kis telepules Ciovon. Nyugis hely, néhány étteremmel. Ha nyüzsire vágysz, akkor ott a “bkv” hajo Trogir vagy Split felé. 


Sosem volt tömeg fôszezonban, közel van a Tommy is,. Egy a lényeg, hogy a szàllàs a partnàl legyen.


Tavaly voltunk,a Trogir felöli oldalon. Hajóval mentünk át a strandra, hát mint a heringek..nekem nem jött be..
Beválaltuk a hajós kirándulásokat, ami strandolás szempontjából is jobb volt.
De Trogir maga gyönyörű. Szállás a parton volt az erkély egy része a hegyre, a másik része a Tengerre nézett..


Mi kb 10 alkalommal nyaraltunk Okrug Gornjiban.A pálmafák együtt nőttek nagyra a lányainkkal.Élettel teli,mozgalmas strand.Tele éttermekkel,bárokkal.Trogírba kishajóval érdemes bemenni. Bár amióta van új híd, egyszerűbb a bejutás a szigetre.


Okrug Gornji kellemes hely, de készüljetek, elég dimbes-dombos. Sok az emelkedő.


Szállás

Parti szàllàst tanácsos keresni, mert a a domboldali szálláshelyek megközelítése leet akár 40 fokos szögben is.

Čiovo-félszigeti szálláshelyek online foglalása itt- hotelscombined.com magyarul

Hasznos információk

1. A kerékpározás is népszerű tevékenység a Ciovo-félszigeten. A kerékpárkölcsönzők számos lehetőséget kínálnak, hogy felfedezhessük a településeket és a vidéket.

2. A Ciovo-félszigeten található boltok számos alapvető élelmiszert, italt, édességet és más kis dolgot kínálnak. Számos kisbolt és élelmiszerbolt található a településeken, ahol a látogatók könnyen beszerezhetik azokat az alapvető szükségleteket, amelyekre szükségük van.

Ciovo-félsziget környékén számos piac található, ahol a látogatók friss helyi termékeket és kézműves termékeket vásárolhatnak. A Trogir városában található Piac tér az egyik legnépszerűbb piac, ahol friss zöldségek, gyümölcsök, halak és húsok kaphatók.

 A Ciovo-félsziget számos ajándék boltot és kézműves boltot kínál, ahol a látogatók különféle helyi és horvát souvenireket vásárolhatnak. Ezek közé tartoznak az üvegfestett képek, ékszerek, kerámia és más helyi termékek.

 A Ciovo-félsziget tengerparti településeihez számos strandárus tartozik, ahol a látogatók különféle strandfelszereléseket, úszóruhákat, napozóágyakat, napernyőket és strandlabdákat vásárolhatnak.

3. Néhány ajánlott étkezési lehetőséget Ciovo-félszigeten:

Tengerparti éttermek: A Ciovo-félsziget számos tengerparti településének éttermeiben friss tengeri halakat és tengeri ételeket kínálnak, mint például a grill halakat, a garnélát és a tintahalat. Az éttermek általában gyönyörű kilátással rendelkeznek a tengerre.

Pizza és olasz éttermek: Az olasz éttermek és pizzériák nagyon népszerűek Ciovo-félszigeten, és számos helyen találhatók. A látogatók változatos olasz ételeket kóstolhatnak meg, mint például a pizza, a tészta és a lasagne.

Helyi éttermek: A Ciovo-félsziget számos helyi étterme kínálja a horvát konyha hagyományos ételeit, mint például a grillezett húsokat, a rizottókat és a gombócokat. Az ételeket általában friss helyi összetevőkből készítik.

Kávézók: A Ciovo-félszigeten található kávézók kiváló helyszínt kínálnak a látogatóknak, akik csak egy kávéra, tea vagy üdítőre vágynak. A kávézók általában nagyon kellemes környezetben, az északi parton vagy a tengerparti sétányokon találhatók.

Gyorséttermek: A Ciovo-félsziget egyre népszerűbb a fiatalabb generációk körében, és számos gyorsétterem található itt, ahol a látogatók különféle hamburgereket, hotdogokat, sült krumplit és más gyorsételeket vásárolhatnak.

Olvasmányos linkek

v. k. fotója

Fotóegyveleg

Marjan-i strand - r.m. fotója

n. m. fotója

v. k. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Dinus, 2022. 08. 01. 20:36
Ciovon, Mastrinkan laktunk, mert ott találtam jó apartmant jó áron. A mastrinkai strandok nekünk nem igazán tetszettek, mert a strand mögött közvetlenül autóút megy elég nagy átmenő forgalommal. Mi a sziget keleti oldalán Slatinera jártunk strandolni, ami kb. 10 perc volt autóval. Az ottani strand, legalábbis ha végigmegy az ember a slatinei partszakaszon, csodálatos kilátással és a kristálytiszta vízzel elvarázsolt minket.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon