ÚTIKRITIKA.HU / Sibenik Riviéra / Murter


hirdetes


útikritikák


Sibenik Riviéra / Murter

Murter sziget dióhéjban | Vélemények | Strandok | Közlekedés | Vendéglátás | Látnivalók | Programlehetőségek |Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

p.j. fotója

.

Murter sziget dióhéjban

 • A Sibenik-i szigetcsoport legnagyobbja (19 km2), amely Tisno településnél híddal kötődik össze a szárazfölddel. A szigeten ezek a települések találhatók: Tusno, Jezera, Betina és Murter. Tisno-nak van egy része a szigeten is, meg a szárazföldön is. Tisno-tól délre, 3 kilométerre fekszik a kis halászfalu, Jezera. Van egy kikötője és egy vitorlásiskolája. Egy félszigeten található a festői kis helyiség, Betina. Van egy jacht kikötője és kis hajóműhelyei. Betina strandja kék zászlós.
 • A sziget központi települése (északnyugaton), Murter két öböl, a Slanica és a Hramina között fekszik. Hramina alsó részén található egy turista iroda, egy nagy jachtkikötő, és ott van a legtöbb bolt és vendéglátóhely. A Hramina jachtkikötő nagyon modern, legalább 400 horgonyzóhelye van. Sok hajóskapitány várja a kirándulásra vágyó turistákat. A település felső részét Stari Murternek is nevezik.
 • Murter sziget nyugis hely, sok szórakozási lehetőségre nem érdemes számítani. Leginkább Murter városka Slanica nevű strandja tájékán alakul ki némi éjszakai élet a főszezonban. Nem egy olyan nagyvilági sziget, mint mondjuk Brac, Krk vagy Korcula. Nincsenek különleges épületek, de van barátságos táj, hagyományos falvak, rejtett öblök, kis ösvények. Murter sziget elsősorban a vitorlázás, a tengeri horgászat és a búvárkodás szempontjából ismert. Elhelyezkedésénél fogva praktikus kiindulópont a Kornati-szigetek Nemzeti Park felfedezéséhez. A szigeten sok helyi foglalkozik hajózással, és nagyon ismerik a szigetvilág legapróbb részleteit is.
 • Tisno-nak meglepően nagy terei vannak. Betina talán a sziget legszebb települése, tán azért is, mert egy domb tetejére épült. Betina városkában jókat lehet sétálni a templomhoz vezető úton.
 • Jezera falu kellemes, csendes hely, elég jó a strand és hangulatosak az öblei.
 • Murter település mindössze 13 kilométerre van az Adriai-autópályától. Tisno sincs még túlságosan felkapva és így roppant idilli a légköre. A tengerparton idős helyi nénikék kaparják le a pikkelyeket a halakról.
 • A sziget dombos, karsztos, termőföldből nics sok, annál több szőlőtermő terület, mandula-, füge- és olívaliget.

.

Vélemények

,, A sziget végei egymástól max 15 perces autókázásra vannak így könnyen felfedezhetőek a strandok, bárhol is van a szállásunk. Én tömegkerülő emberként a legkisebb települést Jezerát választottam, Airbnbn foglaltunk szállást. Kedves kis halászfalu, szuper éttermekkel a kikötőben, két gyönyörű stranddal!

A strandokkal kapcsolatban az volt a minimum elvárás, hogy legyen természetes árnyék, kis kavicsozós pancsolós strand rész, de azért sznorkelezni is lehessen, legyen tusoló és büfé, no meg persze ne legyen tömegnyomor, ami főszezonban nehézkes. 4 strandot próbáltunk ki mind tökéletesen megfelelt ezeknek!

Jezera, plaza Lucica: gyalogtávos volt, parkoló kevés van, kis cuki játszótér a fák árnyékában, két büfé, szuper kavicsos közepesen gyorsan mélyülő viszonylag hosszú strand, sznorkellal kevésbé izgalmas.

Murter Cigrada: kocsival érkeztünk 35 kuna a parkolás, vegyes partszakasz, sziklás, apró kavicsos és még némi homokot is találtak a törpéink 🙂 Brutál hangulatos étterem a domboldalban, finom ételekkel, kis játszótérrel, gyönyörű strand, ahol nem volt tömeg. Hatalmas fenyők alatt szuper árnyék. A vízi élet is egész látványos volt!
Jazina beach Tisno: elhagyva a szigetet ezt a hangulatos kemping strandot is meglestük, betonos napozók és apró kavicsos strand, rengeteg süni, árnyék a fák alatt, bár a kempingezők elfoglalják a jó részeket. A tömeg eloszlik, mert nagy terület. A vízi cipő alap termék 🙂 20 v 30 kuna a parkolás (nem emlékszem).

Podvrske, Murter: egy picurka sziget, amihez szárazföldi utat építettek, itt aztán minden van... szikla, apró kavics, kisebb tömeg, de nyugis helyek is, hatalmas fák. Még lángost is árulnak 🙈 40 kuna a parkolás. Itt volt a legszebb a tengeri élővilág.

Slanica, Murter: nagyon szép homokos strand, sziklás partoldallal, nekünk ez túlságosan zsúfolt volt, így ide csak vacsizni jöttünk el, a sziklás partoldal tele hangulatos étteremmel. Lehet tengerbe néző ablakos hajókázni is itt 80-90 kuna/fő, fél órára. A picik épp nyűglődtek, inkább kihagytuk.

Krka vízesés: gyönyörű, fürdeni már nem lehet. A tömeget elkerülve délután 4 órási hajóval indultunk Skradin hajóállomásról, ekkor már csak 150 kuna volt a belépő. Kellemes 20 perces hajó út, szép folyóban. A vízesés körüli séta kb egy órás, nem babakocsis! A gyerekek elbandáztak a mamával, amíg mi körbejártuk kb 1 óra alatt. Ha a nagy lépcsőn felcipelik a babakocsit végül lis járható lehet, de inkább hordozóval, vagy gyerek nélkül a kirándulást. 18:30-as vissza hajót pont elértük.

Az éttermi árak hasonlóak voltak mindenfelé, pizza 40-60 kuna, tengeri kütyüs tészta/rizs 70-110 kuna, főételek 60-100 kuna, hamburgeri 50-90 kuna, korsó sör 16-25 kuna, kávé 8-10 kuna, víz, gyümölcilé 16-25 kuna. Mindenhol kedves és viszonylag gyors kiszolgálás, egész jól elvoltak az angollal is. (f.v., 2021)


Gyönyörű "kis"sziget rengeteg látnivalóval. Tengerpartja igen változatos: kavicsos, sziklás illetve van egy nagyobb homokos lassan mélyülő része is. Élővilágban nagyon gazdag. Tenger melletti panorámás sétáló utakon hatalmas sétákat lehet tenni. Továbbá van még egy világháborús bunker is a szigeten. Murter szigetet rengeteg kis sziget veszi körül, az egyik kis szigetet egy kiépített úton meg lehet közelíteni. Óváros része meseszép. A sziget egy hatalmas kikötő is.


Odajutás

Budapestről Murter szigetére az optimális autós útvonalat többféleképpen lehet megtenni, de a leggyakrabban javasolt útvonalak egyike a következő:

Budapest - Zágráb: kb. 340 km, 3,5 óra
Zágráb - Zadar: kb. 290 km, 3,5 óra
Zadar - Tisno (a szárazföldi hídon keresztül) - Murter: kb. 45 km, 1 óra

Az összesen kb. 675 km hosszú útvonal általában mintegy 8 órát vesz igénybe, attól függően, hogy az utazók milyen gyakran tartanak pihenőket és hogy mekkora a forgalom az útvonalon. Az utazás időtartama jelentősen változhat az utazási szezon és a hétvégei forgalom függvényében is. Az út során áthaladunk Horvátországban, így fontos, hogy érvényes útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal rendelkezzünk, valamint hogy betartsuk az aktuális közlekedési szabályokat.

Szálláshelyek

A 3 csillagos Hotel Colentum gyalog 15-20 percre található Murter településtől. Ez Murter-ben az egyetlen hotel. Autóval 10 perc távolság a Tisno-i híd, ahol át lehet menni a szárazföldre. A Hotel Colentum előtti kicsi strand (Murter település központi strandja, a Slanica) kavicsos/kicsit homokos, a vízbe menve a tengerfenék homokos. Főszezonban ez a strand nagyon zsúfolt. A szigeten nem ez a legszebb strand.

Ajánlott apartmanok:

Más Murter-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscomibined.com

Strandok

 • Murter városi strandját, a Slanicét Dalmácia legszebb strandjai közé szokták sorolni. Homokos és kavicsos, a napozórészek betonosak.

 • A tengervíz - természetesen - a sziget strandjain is csodaszép. A Slanice főstrandon van egy büfé. A parkolás fizetős. Slanice központi strandján a víz lassan mélyülő, homokos strandként van számon tartva. Gyermekes családok körében nagyon népszerű. Kb. 30 méterig sekély a víz.
 • (Ha az ember a Slanice-öböl felől átmegy a kemping területén egy kis szigethez jut el. Ezen a Skolic nevű szigeten nudisták is strandolnak szép, kavicsos strandon.)
 • Utazók szerint a csendes, fás Tisno kisgyermekes családoknak nagyon megfelelő. Gyerekeseknek ideális. Tisno két strandja apró kavicsos, szép fenyőfás környezetben. A parton tovább gyalogolva fel lehet fedezni pici sziklás, kaviccsal feltöltött öblöket. Egy-egy öbölbe jószerével csak egy társaság vagy egy család fér el.

 • Jezera strandja sziklás és kavicsos. Betina strandja homokos. (A Slanica-i kemping melletti kis kikötő partmenti vizeiben előfordulnak tekintélyes méretű polipok. Tanácsos nem kézbe venni őket, mert képesek erősen megszorítani az ember karját, arra rácsavarodva.)
 • A helyi lakosok szinte „elrejtik” a látogatók elől a csodás, fehér homokos kis Podvrske-i strandot. Sekély a víz, gyerekek nagyon szeretik.
 • A sziget déli részén található a Cigrada-i strand, amelynek közepe homokos, két szegélyén kavicsos. A széleken lehet nyugodtan elvonulni a tömegtől.
 • Plitka vala strand Betina közelében található. Szintén nagyon jó gyerekeknek és úszni kevésbé tudóknak.
 • Tisno és Murter közötti szakaszon található a Kosirona strand egy rejtett kis öbölben, ahol kemping is működik.
 • A Podjasenovac strand a sziget déli részén lévő öblök egyike. Olyanoknak való, akik szeretik a rejtett strandokat. Kavicsos strand, a közelben van egy bár.
 • Jezera falu közelében van a Koromasna strand, kellemes kis sziklás hely. A közelben van a Sv. Nikola strand egy középkori templom közelében. Sziklás strand, jókat lehet búvárkodni. A tengerfenék homokos.

A Riva Podvrške strandot az érintetlen természet, a fehér homok, a sima kavics és a kristálytiszta tenger jellemzi. Ez az egyik legszebb strand Horvátországban, azon belül is Dalmáciában. Murter sziget lakatlan, nyugati területén helyezkedik el, a helyi széljárástól (bóra) védett helyen. A part sima kavicsos, ugyanakkor a tengerfenék fehér homokos. (2022) forrás


Több strandon is voltunk. #Jazina apró kavicsos, lassan mélyül, a gyerekek imádták,tudtak búvárkodni, volt mit nézni. Volt homokos röplabdapálya, hinta, csúszda. Pattogatott kukoricás.
#Slanica homokos, lassan mélyülő, igazi vízbenlabdázós strand. Finom és árban is elfogadható étterem. (2022)

Közlekedés

A szigeten a települések közötti közlekedés egyetlen úton történik. Ezen a közúton menetrend szerint közlekedő buszok is járnak. Napközben (délelőtt 9-fél 10 és délután 5-fél hat között) leáll a forgalom, ugyanis felvonják a mindössze 20 méter hosszú Tisno hidat, hogy a hajók át tudjanak haladni. Hídpénzt nem kell fizetni. Kora délelőtt és késő délután kb. 30-30 percre nyitják meg a hidat. A sziget Sibeniktől északra, 30 kilométerre van és Zadartól délre 60 km. távolságban.

Vásárlás

Tommy - Ez a legnagyobb élelmiszerbolt a szigeten, ahol szinte mindent megtalálhatunk az alapvető élelmiszerektől a háztartási cikkekig. Az üzlet központjában található.

Konzum - Ez egy másik nagy élelmiszerbolt a városközpontban, amely széles választékkal rendelkezik.

Tržnica - Ez a piac a városközpontban található, ahol friss zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb helyi termékeket vásárolhatunk.

Ribarnica - Ez a halpiac a városi kikötő közelében található, és különböző típusú halakat és tengeri termékeket kínál.

Slastičarna Anna - Ez egy pékség, amely finom pékárukat és süteményeket kínál.

Murterski škoji - Ez egy élelmiszerbolt a Tisno közelében, ahol a látogatók helyi termékeket, például sajtokat és olívaolajat is vásárolhatnak.

Vendéglátás

Murter-ben van egy bank, kávézók, egy kis kikötő, benzinkutak, vendégházak és egy szupermarket. Murterben a főtérhez közel van egy kis fagyizó, a citromos fagyijuk szuper.

"Négyen ettünk pizzát egy mellékutcába rejtett, Tunga Re nevű pizzériában, 210 kunát fizettünk (kaja és némi itóka)."


Tisno gyönyörű a város, kedvesek a boltosok. Valentino fagyis szuper, 10 kuna volt egy hatalmas adag, és nagyon aranyosak voltak pár szót tudnak magyarul. Popaj fast food pizzeria:szintén csak jót tudok írni, árban olcsóbbak, mint akik a parton vannak. Nagyon finom volt náluk a pizza és a sült húsok is. Kedvesek voltak ők is. (2022)

Murter városkában az egyik legnépszerűbb vendéglő, a Konoba Boba. Kár, hogy a kiszolgálás túl lassú, de hát sok a vendég. Tisno-ban nagyon hangulatosak a vendéglők, a sörözők és a fagyizók. Jóllehet a sziget nem a szórakozási lehetőségeiről híres, de a Murter városka Slanica nevű strandját egész Dalmácia vonatkozásában számon tartják, mint egy bulis strandot. Nappal a sekély vízben hatalmas röplabdacsaták zajlanak. A strandon van jónéhány bár.

"A Murter-szigeti Tic Tac nevű étterem sokak állítása szerint a dalmát partszakasz legjobb étterme. Kívül-belül pont olyan, mint bármelyik másik szomszédos konoba, nem kell semmi extrára számítani. Igaz, neve kicsit csalóka, ezt hallván azt is hihetnénk, hogy egy felkapott, trendi lounge étteremmel van dolgunk (ilyenbe meg ki szeretne menni Horvátországban?). Mindebből szerencsére csak a felkapott igaz, ezért asztalt célszerű előre foglalni. De akkor mitől ez a legjobb étterem? A megfejtés természetesen az ételekben rejlik, ugyanis itt létezik az a kreatívtás, amit én eddig máshol nem tapasztaltam. Hagyományos dalmát konyhát visznek, de itt-ott egy-két finom csavarral teszik érdekessé az ételeket.

Konyhájuk erőssége a nyers halrepertoár: osztrigák, tengeri sünök, tengeri tojások (ez utóbbi kettővel most találkoztam először tányéron), tonhal carpacciók és társaik. Érdemes itt kipróbálni a különböző, házilag marinált és házilag füstölt halakat is, és garantáltan a kagylók között is találkozunk olyannal, amilyet eddig csak természetfilmben láttunk. A menünkbe ennél a pontnál lépett be ez a polenta, amelyet grillezett hal követett (reggel még szebb jövőképpel rendelkezett szegény), majd egy zseniális citromsorbet-val zártuk a vacsorát. Aki erre nyaral, feltétlen próbálja ki a Tic Tacot, valóban igaz lehet, hogy a környék legjobb étterme. (2008)" forrás

Látnivalók

A szigeten fellelhetők a Colentum nevű ókori római település romjai (mozaikpadlós villák maradványai). Tisno-nak meglepően nagy terei vannak. Betina talán a sziget legszebb települése.

Programlehetőségek

A Murter szigeten nyaralók számára a következő kirándulási lehetőségek adottak jellemzően: hajóval a Kornati-szigetekre. autóval Zadar-ba vagy Sibenik-be és a Krka-vízesésekhez (ahol a Winnetou-filmek egy részét forgatták).

A Kornati Nemzeti Park megéri és megérdemli, hogy meglátogassuk, tipikusan hajókirándulások célpontja szokott lenni. Lényegében bárhová nézünk, gyönyörű tengerpartokat láthatunk és életre szóló emlékeket gyűjthetünk. Én például emlékszem, hogy 1999-ben jártam itt először, gyerekként és mennyire élveztem, hogy közvetlenül a hajóról csobbanhattam a tengerbe.(2022) forrás

Olvasmányos linkek

,, A szigetet 40 fok feletti hőségben látogattuk meg, a nap szó szerint perzselt, így ezt sem tudtuk olyan alapossággal bejárni, mint terveztük, de mutatok egy kis ízelítőt.

A sibeniki szigetvilág része a Murter sziget, ami Biograd és Sibenik közt található, területe 18 km2. A szigetet Tisno felől hídon lehet megközelíteni, azonban a hidat naponta kétszer felnyitják, ezzel tervezni érdemes, vagy a könnyebb átjutás vagy a látványosság része miatt. A sziget fő profilja a hajózás, pontosabban a kikötők biztosítása, a három településen nagyjából 1000 hajó számára alakítottak ki kikötőhelyeket. A szigeten több népszerű strandot is találni. A legnagyobb az ÉNY-i oldalon található homokos partú Slanica Murter határában.

Murter legnagyobb büszkesége, hogy a város tulajdona a Koronati Nemzeti Park. Mintegy 2000 tulajdonosa van a 220 km2 területű és 150 szigetet, sziklazátonyt magában foglaló Nemzeti Parknak, ami teljes egészében magántulajdonban van.

Mi a hídon áthaladva, egy rövid hűha, de szép megálló után Betina felé vettük az irányt. A reggelt strandolással kezdtük, kihasználva a még “hűvösebb” időjárást. Bettina strandja elég szegényes, lényegileg semmilyen szolgáltatás nincs a fizető parkoláson kívül. A fák még kicsik, így árnyék sincs, a part apró kavicsos, néhol köves, egy kis részen sekélyebb.

Ahogy a meleg egyre tikkasztóbbá vált, Betina fahajó múzeuma felé mentünk tovább. Az odavezető úton található a fahajókat javító műhely, ahová kicsit be lehetett nézni. A múzeum nagyobbik része szabadtéri, a környék nevezetesebb hajótípusait mutatja be, ez szabadon látogatható.

Murter városát csupán az autóból néztük meg, egy percre szálltunk ki a kikötőnél. Majd a Szent Rókus (sv. Roka) kápolnához kanyarodtunk oda. A kilátás itt is gyönyörű volt. (2021)" forrás

Fotóegyveleg

Tisno - H. Anita fotója (március)

Betina-öböl - n. l. fotója

g. z. fotója

sz. m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Szabi, 2017. 08. 31. 14:58
Podvriske-ben sincs homokos strand.
A meder homokos de a part és a strand köves.
Egyszerűen ócska.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon