ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia szigetei / Vis


hirdetes


útikritikák


Dalmácia szigetei / Vis

Vis sziget dióhéjban | Vélemények | Szálláslehetőségek | Strandok | Vendéglátás | Közlekedés | Látnivalók | Programlehetőségek | Fotóegyveleg

v.s. fotója

Vis sziget dióhéjban

  • Vis kicsi sziget, kb. 8 km széles és 17 km. hosszú. 60 kilométer távolságban van a szárazföldtől, Splitből jön ide komp.
  • A legtöbben az ugyancsak Vis-nek nevezett városban vagy a kb. ugyanakkorra másik városkában, Komizában nyaralnak. Sokan kis mopedekkel vagy kerékpárokkal járják be a szigetet, felfedezve a kis öblöket, ahol a tenger vize kristálytiszta, a szigeten kb. 3500-as helyi lakosság él; nyugis, természetes légkörű sziget, nem a bulizósoknak való.
  • A szigetnek van egy kompkikötője, szupermarketje, halpiaca, bankja, postája.
  • A környéken sok kirándulási lehetőség kínálkozik az érintetlen természetben, vannak magányos és forgalmas strandjai, öblei.
  • A sziget egy jól ellátott, autentikus városkája, a Komiza, ahol van több tradicionális vendéglő (konoba), pizzériák, fagyizók, vásárlási lehetőségek, a postán pénzváltás, két bankautomata.
  • A szigetnek van egy 587 méter magas hegye, a Hum, a sziget két lapos végén található a két nagyobb település (Vis és Komiza).
  • Búvárok körében népszerű a sziget, mert vannak itt (2. világháborús) hajóroncsok és a tenger élővilága izgalmas.
  • A sziget egyik legszebb része a Stiniva-öböl.

Komiza - jachtkikötő -Ata fotója 


Vélemények

"Ez a sziget annyira természetes, eredeti. Autót nem tudtunk bérelni, így kölcsönöztünk bicajokat és azzal jártuk be a kis szigetet. Minden nap egy másik öblöt fedeztünk fel magunknak. Baromira élveztük ezt az egészet! Vis strandjai még így a júliusi főszezonban sem voltak túlzsúfoltak. A sziget táj szempontból nagyon szép, sok a zöld, szóval az egész olyan megnyerő. A heliyek kedvesek." (Klau, 2014)


"Idén a legnyugatibb horvát sziget, az útikönyv szerint az Adria Máltájának nevezett Vis volt a célpont. Komppal Splittől két és fél óra, de ha valaki nem autóval érkezik, akkor katamaránnal egy óra alatt is megteheti a távot (az is Splitből közlekedik). Párocskáknak Vis tökéletes hely, mert egy csomó csodás, apró, eldugott öble van (nálunk a top 3: Srebrna, Stoncica és Stiniva), amelyeken ráadásul május elején legfeljebb egy-két emberrel kell osztozni.

Nem csak a partja lenyűgöző, a sziget vegetációjának is örül a szem. Pálmaköztársaság – ez volt az első gondolatom, amikor a kompról megpillantottam a szintén Vis névre hallgató fővárosát, ahol a kikötőben óriás pálmákból álló liget fogadja az ideérkezőt. A hegyoldalakat teraszosan művelik, messziről mintha japán teaültetvényeket telepítettek volna a sziklákba. Ám itt nem teacserje, hanem szőlő nő. Fő szőlőfajtái a plavac és az opol, testes vörösbort készítenek belőlük. Szinte az egész sziget felülete magaslat, a hegyoldalakban vadon nőnek az agavék és a kaktuszok.

A turistáknak ajánlott egyik fő látványosság a közeli Bisevo-sziget víz alatti barlangja, amelynek egy része a vízfelszín felett van, és ha besüt a déli nap, a barlang falai kékre színeződnek, ezért is nevezik Kék-barlangnak. A turistákat naponta több kirándulóhajó szállítja a barlanghoz, de szezon előtt még könnyű kis motorcsónakot is bérelni, igaz, ez nem legális. " forrás

Komiza - Ata fotója

"Na mi gondoltunk egyet és kinéztünk Vis szigetét, ami már eléggé délen van, hogy ne "kibetonozott" tengerparton legyünk és eléggé távol van a szárazföldtől, hogy ne legyen tömegnyomor. Ez a horvát sziget van a legmesszebb a szárazföldtől (két és fél órás komp út), területe is kicsi, mindössze 90 km2, legmagasabb pontja 587 méter. Visen csupán kettő kis település található, Komiza és Vis, mi az utóbbiban foglaltunk apartmant. Mint említettem itt nincs sok turista, nem egy felkapott sziget, talán azért is, mert turisták csak 1989-től jöhetnek a szigetre, addig ugyanis katonai bázisként szolgált, a II. világháborúban Tito-nak volt itt főhadiszállása.

A táj egyébként csodaszép, szinte érintetlen...rengeteg kis öböllel, kristály tiszta vízzel, amik autóval meg se közelíthetők, csak gyalog kis ösvényeken. Itt nincsenek szórakozóhelyek és hatalmas hotelek, a pihenésé a főszerep...és nekem most pont erre van szükségem...na meg a helyiek által készített borra és tengeri herkentyűkre, mivel nagy szőlő termelés folyik, illetve fő megélhetési forma a halászat. Tehát ha valaki a teljes nyugalmat keresi kis öblökkel, kevés turistával és igazi horvát élettel, az keresse meg Vis szigetét :)" forrás

Komiza-öböl - Ata fotója

,, Kompra szálltunk és célba vettük Vis szigetét. Itt már komolyabb menetidővel kell számolni, több mint 2 órán át tart az utazás amelyt 3-4 alkalommal tesz meg egy nap alatt a komp; a jegy ára 54/45 Kn. A mi általunk kiválasztott Stiniva Beach elég messze esett tőlünk, szóval a kikötés után transzfert kerestünk, melynek ára nem fix, vagyis sokat kell kérdezősködni és érdeklődni, hogy a legkevesebbet hagyjátok a sofőröknél. Csak egy tipp: a kikötő környékén több bolt és szupermarket fekszik, ott vásároljatok italokat és rágcsálnivalókat, ne a jóval drágább parton. Egyébként vízitaxit is igénybe lehet venni, ha nem a szárazföldön szeretnétek megközelíteni Európa legjobb tengerpartját. Egy rövid, 20-30 perces út után a strandhoz legközelebbi ponton áll meg a kocsi, ahonnan csakis Isten segedelmével fogtok lejutni. A zergebaszta, sziklás ösvényre csakis normális cipőben lépjetek, papucsot felejtsétek el! Gyerekekkel inkább ne erre induljatok. 45 perc és néhány halál közeli élmény után meg is érkeztünk a partra, ami egyszerűen gyönyörű. A Stiniva Beach-en csak egy kis bár és - a hely szépségéhez mérten - nagyon kevés turista található. Semmiféleképpen ne hagyjátok ki, szánjatok rá egy napot és a vizicipőt ne felejtsétek el! (2019)" forrás


VIS a legzöldebb sziget! Mindenütt szép a horvát tengerpart, de nekünk 18 éve ez a hely a kedvencünk. Köves, sziklás, vadregényes, érintetlen természet.


Szálláslehetőségek

Ajánlott szálláshelyek (2023)

3 csillagos: B&B Blue in Blue

4 csillagos: San Giorgo , Hose Bava ,

Apartmanházak: Gala Apartments ,

-----------------------------------------------

Nem ajánlott hotelek: Hotel Issa 

-------------------------------------------

Vis szigeti szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Strandok

Komiza városkának több apró-kavicsos strandja is van, némelyik a meredek hegyoldalak lábánál. Kormizától délre az egyik öbölben még nudista strand is van. A szigeten Rukava településnél, egy félszigeten (Polivalo) található a Srebno strand. Erről az interneten sok helyen állítják, hogy az Adriai-tengeren sehol máshol nincs olyan strand, ahol ennyire tiszta lenne a tenger vize. Van a szigeten homokos strand is egy alig 50 méteres kis öbölben, Stoncicánál. Milna strandja elég gondozatlan, Zaglav szép homokos strand, ami jó a kisgyerekes családoknak.

Komiza strandja - Ata fotói

Stoncica

Stončica strandegy partszakasz homokos és kavicsos területen fekszik, és tiszta, kristályos vizű tengerrel rendelkezik, amely ideális úszásra, búvárkodásra és snorkelre.

A strand sekélyebb részei kiválóak a gyermekek és kezdő úszók számára, míg a mélyebb részek alkalmasak a tapasztalt úszók számára. A strandon találhatóak éttermek, bárok és kávézók is, amelyek friss ételeket és italokat kínálnak.

A Stončica strand nevét egy közeli világítótoronyról kapta, amely lenyűgöző kilátást nyújt a tengerre és a környező területekre. A világítótorony felé vezető sétaút csodálatos kilátást nyújt a sziget természeti szépségeire.

A strand közelében számos szálláshely található, beleértve a kempingeket, apartmanokat és szállodákat is. Azonban a strand nagyon népszerű a turisták körében, különösen a nyári hónapokban, ezért érdemes időben érkezni, ha biztosan szeretne helyet találni a strandoláshoz.

b. g. fotója

Vendéglátás

Komiza kikötővároskában van a legtöbb vendéglátóhely. Nagyon jó halas étterem a Jastoreza, mindenkinek ajánljuk. A sziget kedvelt látványossága a kék, és a zöld tengeri barlangok (modra spilja). A kék Bisevo szigetén található, a zöld pedig a jóval kisebb Ravnik szigetén. A sziget belsejében elterülő lankás medencékben szőlőt termesztenek, úgyhogy a borászat és halászat a fő profilja a helyieknek. Helyi specialistás a rogács (szentjános kenyér).

Komiza - Cafe Hum - Ata fotója

A Pekara Kolgjeraj kínálatából - Ata fotója

Közlekedés

Kompkapcsolat Split és Vis (Vis sziget) között:

Split kompkikötőjéből naponta többször közlekedik a 602-es jelzésű komp Vis szigetére. A komp menetideje kb. 110 perc. Előzetes foglalás nem lehetséges. A Pénztárnál kell megvenni a jegyet. 

Vis város - móló - Ata fotója

Vis városa

Vis városa a dalmát partvidék egyik legszebb és legkülönlegesebb települése, mely a Vis-szigeten található. A városka történelme több ezer évre nyúlik vissza, és a rómaiak korától kezdve fontos kikötőváros volt a térségben.

Ma Vis városa egy bájos, barátságos település, amely a tengerpart mentén terül el. Az óváros jellegzetes kavicsos utcái, a színes épületek és a virágokkal teli ablakok mind hozzájárulnak a mediterrán hangulathoz. A város látnivalói közé tartozik a várfal, a Szent György templom, a római amfiteátrum és a tengerparti sétány.

p. o. fotója

Vis városának éghajlata mediterrán, így a nyári hónapokban a hőmérséklet meglehetősen magas, és a városban sok a turista. Azonban a téli hónapokban is lehetőség van az itt való tartózkodásra, amikor a város csendesebb és nyugodtabb, és az időjárás is enyhébb.

Komiža

horvát kiejtés: komizsá

Komiža egy kis halászfalu a Vis szigeten, mely a tengerparton található, az Adria kristálytiszta vizei között. A falu a sziget második legnagyobb települése, és gyönyörű tengerparti strandokkal, kikötővel és hagyományos épületekkel büszkélkedhet.

Komiža hagyományos hangulatot árasztó kisváros, ahol a turisták megpihenhetnek a kikötő partján, megnézhetik a kis halászcsoportok érkezését, vagy sétálhatnak a tengerparton, amelyen csodálatos kilátás nyílik a kék tengerre.

f. o. fotója

Komiža környéke kiváló hely a búvárkodásra és a vízi sportokra, mint például az úszás, a vitorlázás vagy a kajakozás. A falu közelében található a Biševo szigete is, melynek legismertebb látványossága a kék barlang, amelynek kristálytiszta vízében az úszók úgy érezhetik, mintha a világ egyik legszebb medencéjében úsznának.

Komiža híres a helyi gasztronómiáról is, ahol a friss tengeri ételek a legkedveltebbek, kiváló minőségű halak, kagylók és rákok kínálatával. A faluban található éttermek és kávézók is lehetőséget kínálnak arra, hogy megismerjük a helyi kultúrát és életstílust.

Más látnivalók

A szigetet a kommunizmus idején nem lehetett látogatni, mert haditengerészeti bázis volt itt. ma is láthatóak ennek nyomai, maradványai (pl. bunkerek). Kellemesebb látnivalóknak számít két tengeri barlang (modra spilja). Az egyik, a kék, Bisevo-szigeten található a másik a zöld egy kisebb szigeten (Ravnik).

Programlehetőségek

A dalmáciai Vis szigetén rengeteg programlehetőség várja az odalátogatókat. A sziget nevezetességei közé tartoznak a történelmi városok és települések, mint például Vis városa, Komiža vagy a Salamon-szigetek. Ezek a helyek tele vannak történelmi épületekkel, múzeumokkal és galériákkal, amelyeket érdemes meglátogatni.

Emellett a sziget gyönyörű természeti környezettel rendelkezik, így a természetkedvelők is számos programlehetőséget találnak itt. A sziget partjai kiválóak a búvárkodásra, a sznorkellingre, a vitorlázásra és a kajakozásra. A sziget belső része pedig lehetőséget kínál túrázásra és biciklizésre.

Vis szigete híres a hagyományos ételeiről és italairól is, így érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat, például a vörösborral főzött marhahúst vagy a híres viski rakiját. Végül, de nem utolsósorban, a szigeten számos rendezvény és fesztivál is zajlik, amelyek során megismerhetjük a helyi kultúrát és szokásokat.

Ata fotója

Fotóegyveleg

Ata fotói

s. e. fotója


Vissza az elejére


Kommentek

Jónás Viktor, 2019. 04. 14. 22:20
Nyaralásaink tervezésekor a nyugodt helyek, tájvédelmi körzetek (pl. Kamenjak Nemzeti park) a fő úti céljaink. Vis sziget, tud annyi pluszt nyújtani, hogy megérje a hosszú utazást? Köszönöm előre is a válaszokat.


Hajni, 2018. 10. 04. 14:35
Jövő nyáron utazunk először Vis szigetére. Érdeklődöm, hogy mikor érdemes Splitben a kompkikötőbe érkezni, hogy ne órákig várakozzunk.(?) Még nem tájékozódtam, de valóban csak 3 komp indul egy nap? Köszönöm.


úti kritikus, 2018. 04. 05. 15:46
Judit,
Helyi, hiteles információim alapján írom, hogy a szigetnek saját vízforrásai vannak nagyon jó minőségű ivóvíz biztosítására. A házakba bevezetett víz persze ilyen: iható és főzésre is nyugodtan használható.


Judit, 2018. 04. 05. 14:33
Sajnos eddig sehol sem találtam arra vonatkozó információt, melyből kiderülne, hogy Vis szigetén a (szállásokon bevezetett)víz iható-e ill. főzésre fogyasztható-e. Aki tud erre vonatkozó érdemi vagy hiteles információt adni, azt előre is köszönöm.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon