ÚTIKRITIKA.HU / Zadar Riviéra / Zadar


hirdetes


útikritikák


Zadar Riviéra / Zadar

Zadar dióhéjban | Szállásválasztás | Strandok |Parkolás| Vendéglátás | Egyéb hasznos tudnivalók | Látnivalók, programlehetőségek | Vélemények | Fotóegyveleg

.


Piazza dei Signiori a 16. századi városi helyőrséggel és az óratoronnyal. Jobbra a városháza hatalmas falának egy része látható. s.g. fotója

Zadar dióhéjban

Az óvárostól eltekintve Zadar és környéke (a modern, nem különleges elővárosi részekkel) nem igazán menő, mindazonáltal egy tipikus dalmáciai város. Talán az teszi a 74 ezres lakosságú Zadar környezetét kissé ingerszegénnyé, hogy sok horvát tengerparti várossal ellentétben sík területek, termőföldek veszik körül, és nem hegyek.

 • Itt van Európa egyik legismertebb és legszebb óvárosa, Észak-Dalmácia legfontosabb kereskedelmi és kulturális központja, közel százezer lakosa van, Dubrovnikhoz hasonlóan óvárosát erődítményszerű falak veszik körül, Zadar mozgalmas, élettel teli város.
 • Nincs sok szórakozási lehetőség, bulizni vágyóknak nem annyira való.
 • Zadar strandjai nem szuperek, amúgy itt is kavicsosak (fürdőszandál kell), a környéken viszont vannak jók, pl. Zatonban.
 • A korszerű szállodák többsége nem az óvárosban van, hanem pár kilométerrel onnan, északra a tengerparti elővárosokban.
 • Zadarból kiindulva rengeteg kirándulási lehetőség kínálkozik, pl. a közeli sok lakatlan sziget valamelyikére, óriási a választék az egynapos hajós kirándulásokból, a lassabb hajók mellett hidroplánok is közlekednek.

Vélemények


,, Itt Zadarban nekünk az szúrja a szemünket ,hogy mindenfelé igénytelenül el van dobva a szemét , az út melett, házak között stb (szatyrok, csokispapír, üveg stb) nem elsőnek vagyunk Horvátországba (krk,Rab, brac, Hvar, Split) eddig nem tapasztaltunk ilyet. (2021)


Maga az óváros nagyon helyes, kellemes, tele kis sikátorokkal, templomokkal, az egész nagyon olaszos hangulatú (előbb az ókori rómaiak éltek itt, majd később Velencéé lett, látszik is). A félsziget csúcsán van a Tengeri orgona: a víz alá csöveket építettek be, így a hullámzás az orgonához hasonló hangokat ad ki. Egy lépcsősoron lehet itt ücsörögni, bámulni a tengert, hallgatni az orgonát, nézni a naplementét, de amúgy a hosszú tengerparti sétány jelenleg átépítés alatt van.
A második napon komppal átmentem a Zadarral szemben lévő Ugljan szigetre, Preko városkába (komp: 19 kuna/irány, a kikötő végén lévő Jadrolinija irodában lehet megvenni a jegyet). Preko nagyon nyugis, túl sok látnivaló nincsen. A várossal szemben van egy picike sziget, amin egy kolostor van, ez nem látogatható, de elvileg csónakosok átvisznek a szigetre és lehet(ne) sétálgatni, de én nem találtam egy élő embert sem, aki átvitt volna, szóval csak a partról láttam. A szigeten van még a Szent Mihály erőd, ez Zadarból is látszik, jó magasan van. (r.i., 2022)


1 hetes Makarska-i nyaralást meghosszabbítottuk 3 nappal Zadarban. Nekünk hatalmas csalódás, főleg a mediterrán Makarska után. Egyedül az óváros az, amiről azt tudom mondani, hogy szép. Egyébként pedig, koszos és unalmas az egész város, olyan, mintha nem is a tengerparton lenne az ember.

Az apartmanunk az óvárosban volt, a legközelebbi strand 2 km-re tőlünk, meg sem néztük, annyira lehangoló az egész. Sajnálom a pénzt és az időt, amit erre a városra pazaroltunk. Az orgona kb 5 percig érdekes.

A bárok és éttermek drágák. Aki pedig nem olyan helyen foglal, hogy parkoló is tartozik a szálláshoz, az készítse a tárcáját, mert zónák szerinti díjak vannak. Mi a 2es zónában találtunk helyet, napi 20 euró. Az egyes a legdrágább, az olcsóbb zónákban pedig, szinte esélytelen lerakni a kocsit.

Soha többet be nem tesszük ide a lábunkat! Aki pedig azt állítja, hogy ez jó, az vagy hazudik, vagy nincs viszonyítási alapja. A tengerpart s a nyaralás nem itt kezdődik. (Szilvia, 2022)

Odajutás

Szállások

Zadar magánapartmanok

Ajánlott hotelek (2021)

 • 3 csillagos: Pension Delfin , Boutique Hostel Forum , Villa Punta ,
 • 4 csillagos: Teatro Verdi Boutique Hotel , Hotel Kolovare , Falkensteiner Hotel Adriana,
 • Ajánlott apartmanok: The Bridge Luxury Apartments ,

Ajánljuk a Falkensteiner Premium Camping-et is.

---------------------

Nem ajánljuk: Hotel ZaDaR,

Strandok

Zadar legjobban kialakított, felszerelt strandja a Kolovare. A strand fövenye vegyesen kavicsos és homokos. Közelében vannak kávézók, cukrászdák. Parkolási lehetőség van. Aki igazán homokos strandra vágyik, annak ott van a másfél kilométer hosszú Zaton-i strand, 15 kilométerre Zadartól (igaz kb. 30 perces út). A Zaton-is strand szuper gyerekeknek, lassan mélyülő a víz. Némi költség ellenében van zuhanyozó, csúszda, napernyő. Dalmácia talán legjobb homokos tengerpartjai húzódnak Nin városánál, Zadartól 19 km-re, 38 perces út.

Parkolás

Zadarban voltunk este megnézni a világ legszebb naplementéjét. Mindenre próbáltam figyelni,korábban érkeztünk hogy legyen parkolóhelyünk,használtam a Bmove approt (nekem nagyon jól működik) a parkolás kifizetésére. 3 őrát vettem,20:30 kor járt le,csörgés telefonon beállítva 20:20-ra,hogy rányomjak még egy órát ha kell.Eszembe is jutott az utolsó pillanatban,nyomnám az extra 1 órát,kiírja hogy valami limitet elértem nem lehet.

Család elindítva (épp vége lett a naplementének),brutál sprint a parkoló kocsihoz (5 percem volt még,8 percet írt a gps),becsúszáassal pont elértem,a sarkon már ott voltak a mikuláscsomagok a kocsikon. Jön a parkolóőr,kérdezem hogy miért nem tudok újra venni,de közben már jött a megvilágosodás,hogy max. 3 órát lehet parkolni. Nagy kegyesen megengedte hogy amíg ideér a család maradhatok. Ez a sprintem 30 000 Ft-t ért kb.

Mivel applikációt használtam,nem is néztem az órán a kiírásokat,applikáció persze ezt nem jelezte. A lényeg,ami tanúság lehet másoknak Zadarban a kikötőnél figyeljetek mert max. 3 órát lehet parkolni,legalábbis az applikáció nem enged többet. (2022)

Vendéglátás

 • Az óvárosi falnál a zöldség- és gyümölcspiac mellett található egy szuper halpiac. Feltétlenül érdemes meglátogatni, de lehetőleg kora délelőtt, mert déltájban már a választék erősen megcsappan.
 • Jelentős bevásárlóközpontjuk neve: Callegro.
 • Szuper halas éttermek fedezhetők fel Zadarban.
 • Javasolt vendéglők:
  • Trattoria Calzone (népszerű hely, szokásos olasz kaják sűrűn dekorált falak között)
  • Stomorica (hagyományos dalmát ételek, sok hal és tenger gyümölcsei)
  • Tinel Zadar (nívós hely, jó romantikus vacsorához)
 • Zadarban a legnépszerűbb bulihely a Gotham, nagy épület szép kerttel, éjfél előtt nem indul be.
 • Az Arsenal egy másik bulihely élőkoncertes, kulturált és kulturális, valójában egy rendezvényközpont

Egyéb hasznos információk

Az óvároshoz nagyon közel van egy sportközpont és amellett található egy ingyenes parkoló. Egy zsákutca (Ravnice) végén, jobbra van a parkoló. A város felől az óváros felé közeledve jobbra az első utca, a Kralja Tomislava és utána jön a Ravnice. A hajós kirándulások zömét egy Zadrolinija nevű társaság bonyolítja. Monopolhelyzetét kihasználva magasan tartja a vitelárakat.

Zadar-i halpiac: Trznica Zadar, Ul. Pod Bedemom - csak reggel 8 óra előtt érdemes odamenni!

Az árak kb 30-40%-kal magasabbak, mint itthon: egy gombóc fagyi 13 kuna, hűtőmágnes 20-25 kuna, 0,5 liter mentes ásványvíz 5,5 -7 kuna, 1,5 literes üditő 13 kuna stb. Még mindig vannak helyek, ahol kártyát nem fogadnak el, így kénytelen voltam kp-t felvenni (pl. OTP-nek van rengeteg automatája), ez 57.43-ért váltotta a forintot (pénzváltóban itthon 54 körül van). (2022)

Szórakozás

Látnivalók, programlehetőségek

Óváros - V. Jancsi fotója

 • Sétálás a kikötő körül
 • Városkapu
 • Városháza
 • Szent Lőrinc-templom
 • Ghirardini palota (15. századi, velencei stílus)
 • tengeri orgona (egy építészeti különlegesség, a tengeren megtörő hullámok véletlenszerűen harmóniákat játszanak, mindig mást, a világon egyedülálló alkotás!)
 • Szent Anasztázia katedrális
 • Kirándulás Vir szigetére, Nin városba, Pag-szigetre, Kornati-szigetek
 • Krka vízesések
 • Egynapos kirándulás a Paklenica nemzeti parkba
 • Zadarból könnyű-búvárkodással kombinált hajóútra lehet menni a Kornati szigetek nemzeti parkba. Az óvárosi híd lábától indulnak a hajók.

,, Van a tengerparton egy böszme nagy tengeri orgona, pedig a fun értéke elég nagy. Ez a cucc kevésbé látványos, mert nem tűnik másnak, mint egy baromi nagy lépcsősornak, de a nagyon közkedvelt hely Zadarban. A sok összegyűlt ember, és a tenger által gerjesztett hangok segítenek odatalálni. Azt hittem egyébként, hogy a megszólaltatott sípok majd nagyon hangosak lesznek, és a sok síp miatt összevisszaság fog uralkodni a kiadott hangokban is, de pozitívan csalódtam, mert elég kellemes a fül számára. (2017)" forrás

Vélemények

"Szerencsénk volt, hogy amikor az Óvárosba értünk nem esett az eső, mert a fényes kőburkolat nagyon csúszósnak tűnt. Nem ajánlatos Zadar felfedezésekor magassarkú cipőt hordani a hölgyeknek. Sok helyen a járda és az úttest meg göröngyös, szóval érdemes sportcipőt felvenni." (Babi, 2014)


"Sokan Zára néven ismerik ezt a népszerű horvátországi várost. Aki a látnivalókat szereti, jó helyen jár, Zadar ugyanis bővelkedik az érdekességekben (a több mint ezer éves Szent Donát körtemplom, az Öt kút tere, a Nap emlékműve, vagy a „tengeri orgona”- ez utóbbit senki ne hagyja ki, a tengerparti mészkő sétány lépcsői alatti repedésekbe jutva a tenger mozgása által improvizált „zenét” hallhatjuk). A várost a történelem során többször lerombolták, sok részét újjá kellett építeni, így arculatában a régi idők emlékei keverednek a modern építészettel. Az éjszakai élet kedvelői számos szórakozási lehetőséget találnak maguknak, a bárok, szórakozóhelyek sokáig nyitva vannak." (Gyarmati Gabi, Vista, 2014)

Olvasmányos linkek

"Két okból esett Zadarra a választásunk. Egyrészt elérhető távolságban van a plitvicei vízesésektől, másrészt annyi szépet és jót hallottunk róla, hogy muszáj volt megnézni élőben. Nem bántuk meg. Két órán át kanyarogtunk a hegyek között Plitvice felől, és amikor már majdnem azt hittük, hogy rossz felé járunk, este nyolc óra tájban megpillantottuk a tengert. A második zadari lehajtónál jöttünk le az autópályáról, és innen már pár perc alatt bejutottunk a városba. A városközpont felé mutató táblákat követve könnyen megtaláltuk a kikötőt és a várfallal körbevett belvárost, a kempinget viszont a sötétben hiába kutattuk. Úgyhogy bár kissé fáradtan, de inkább beneveztünk egy városnézésre. Az oroszlános kapun át léptük át az óvárost, ahol óriási volt a zsongás.

Sok hangulatos be-, illetve kiülős helyet láttunk, több helyen szólt zene is. A főtéren megcsodáltuk a város legnevezetesebb templomait, majd keresni kezdtünk egy szimpatikus éttermet. A rövid ott töltött idő alatt úgy tűnt, hogy minden harmadik hely fagyizó, de egymást érték a pizzériák és az olasz éttermek, illetve egy-két utcában a gyors-étkezdék is. A tengerparthoz közeli Keresztapa étteremre esett a választásunk, ahol pár perc alatt elénk is tették az ételeket. A lasagne isteni volt, és akkora adag volt, hogy alig lehetett megenni. Pedig az egyik legolcsóbb főétel volt az étlapon (45 kuna, 1700 forint), szóval duplán megérte. Pár utcával arrébb benyomtunk két gyümölcsös fagyikelyhet 70 kunáért (2700 forint)" forrás (2012)


"Ha Zadarban találtunk megfelelő parkolóhelyet (óránként 10 kuna, azaz 420 forint az ára), máris elindulhatunk a városi sétára. Igaz, hogy a tömegtől szinte lépni sem lehetett, de ez csak keveseket tántorított el attól, hogy felfedezzék a gyönyörű óvárossal rendelkező tengerparti települést.

Ami az itteni árakat illeti: Virhez képest mindenre rá kell tenni 10-15 százalékot, hiszen mégis csak egy frekventált nagyvárosban vagyunk. A kikötőben többnyelvű tábla hirdeti a kirándulási lehetőségeket, magyarul is ki van minden írva – kivéve az árakat. Jaj annak a turistának, aki egy pillanatra megáll, vagy elbambul a tábla előtt, mert az értékesítők vércseként csapnak le rá. Kicsit zsibvásár jellege volt a dolognak, de ez minden tengerparti nagyvárosban így van.

Az óvárosi rész fényesre gyalogolt utcakövein érdemes óvatosan lépkedni, mert nagy a csúszásveszély. A hangulatot a nagy tömeg miatt nem lehet érzékelni, hiszen minden pillanatban történik valami olyan, ami megakadályozza az embert abban, hogy elmerüljön Zára kulturális értékeiben. A fa alatt egy fiatalember olyan fütyülős pipát nyüstölt, amelyet legutóbb harminc évvel korábban a Balatonon láttam. A rakpart mellett emberek sültek – szó szerint értsék ezt, hiszen a forró fehér kőre leterített törülközők vajmi kevés védelmet nyújtottak a tükörtojás-effektus ellen. (2014)" forrás


"Egyik kedvenc városunk az Adrián az Zadar. Habár nem sok időt töltöttünk itt, gyakorlatilag csak egy estét, aztán hazafele jövet még megálltunk, hogy megcsodáljuk fényes nappal is, mégis megfogott a varázsa. A hangulatos óvárosa, patinás épületeivel, fényesre koptatott utcaköveivel, a híres kör alakú Szent Donát templomával, számos terecskével ahol kiülve kávézni, fagyizni lehet, miközben élőzene szól. Mégis, talán a legnagyobb meglepetés a tengeri orgona volt. A parti sétány végén találhatok ezek a lépcsők, alól lévő üregekbe bever a tengervíz, ami a fenti résen bizonyos hangokat ad ki. Ennek a hangulatát nem lehet leírni, ezt megtapasztalni kell, ahogy a naplementében számos ember ül a lépcsőkön és áhítattal hallgatja a "koncertet". " forrás


,, A Kalelargán, azaz Zadar főutcáján iszonyatosan forgalmas, számtalan üzlet és kávézó található itt, a végén pedig a híres Katedrális ami már ezen a képen is felsejlik. Mi sem bizonyítja jobban az utca hatalmas forgalmát mint a fényesre koptatott utcakövek - érdemes óvatosan lépkedni, alapból nagyon csúszósak, hát még ha esik is. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Ata fotója

V. Jancsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Szilvia, 2022. 07. 18. 18:18
1 hetes Makarska-i nyaralást meghosszabítottuk 3 nappal Zadarban. Nekünk hatalmas csalódás, főleg a mediterrán Makarska után. Egyedül az óváros az, amiről azt tudom mondani, hogy szép. Egyébként pedig koszos és unalmas az egész város, olyan, mintha nem is a tengerparton lenne az ember. Az apartmanunk az óvárosban volt, a legközelebbi strand 2 km-re tőlünk, meg sem néztük, annyira lehangoló az egész. Sajnálom a pénzt és az időt, amit erre a városra pazaroltunk. Az orgona kb 5 percig érdekes. A bárok és éttermek drágák. Aki pedig nem olyan helyen foglal, hogy parkoló is tartozik a szálláshoz, az készítse a tárcáját, mert zónák szerinti díjak vannak. Mi a 2es zónában találtunk helyet, napi 20 euró. Az egyes a legdrágább, az olcsóbb zónákban pedig szinte esélytelen lerakni a kocsit. Soha többet be nem tesszük ide a lábunkat! Aki pedig azt állítja, hogy ez jó, az vagy hazudik, vagy nincs viszonyítási alapja. A tengerpart és a nyaralás nem itt kezdődik.


egervolgyi niki, 2018. 01. 05. 14:24
2 éve voltam a párommal, viszonyitani nem tudunk mert csak itt voltunk eddig. Az tuti hogy minket elvarazsolt! Csodas hely! Imadtuk minden percet :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon