ÚTIKRITIKA.HU / Zadar Riviéra / Biograd na Moru


hirdetes


útikritikák


Zadar Riviéra / Biograd na Moru

Biograd na Moru dióhéjban | Vélemények | Szállás | Strandok | Vendéglátás | Közlekedés | Látnivalók | Programlehetőségek | Fotóegyveleg

.

b.m. fotója

Biograd na Moru dióhéjban

 • Kicsi, kb. 5300 helyi lakost számláló település, de azért főszezonban elég mozgalmas, már túlságosan is tömegturistás, és zajos. Nyugalomra vágyóknak nem ajánljuk, szórakozni vágyóknak igen. Vegyesek a vélemények róla: vannak szép strandjai, de maga a város nem nagy szám. A városka északi részén lévő jachtkikötője a sétányával (Riva) azonban látványos. Van homokos strandja is, de zömében kavicsosak a strandok (fürdőszandált vinni kell!), sokféle vízi sportolási lehetőség adódik. Élettel teli városka egy kellemes promenáddal, főszezonban este élőzenés utcai műsorokkal. Sok vendéglátóhely van Biograd na Moru-ban.
 • A félszigeten elterülő településnek van egy nyugis része, ahol a szálláshelyek többsége van, és egy mozgalmas része a vendéglátóhelyekkel.
 • Jó hajós kirándulási lehetőségek kínálkoznak a környező szigetekre, pl. Pasman (oda komp is megy).
 • 30 kilométerre van Zadartól délkeletre, 47 kilométerre Sibeniktől északnyugatra. Biograd na Moru a Zadar-i ispánsághoz tartozik.
 • Azt mondják, hogy errefelé a klíma kiegyensúlyozottabb, kevésbé szeszélyes, mint a horvát tengerpart északi részein.
 • Biograd na Moru az úgynevezett biogradi riviéra része, ahová még tartozik (északtól délre sorolva): Sveti Petar na Moru, Turanj, Sveti Filiop és Jakov, (Biograd na Moru), Pakostane és végül Drage. Biograd na Moruval szemben fekszik a Pasman sziget.
 • Sajnos a település műemlékekben nem gazdag ahhoz, pedig jelentős település volt a középkorban. A régi, inkább a negyvenes évek óta épült hoteleket viszont szépen felújították.
 • A kisváros utcái többnyire a dombra felfelé vezetnek. Szállásválasztásnál tisztázni kell a ,,domborzati kihívásokat".

cs. n. fotója

Vélemények

,, Kellemes városka fagyizókkal, bárokkal, hagyományos, hangulatos vendéglőkkel (konobák), hosszó, kényelmes sétáló helyekkel. A város tiszta, bár a szemetes zsákok elszállítása időként akadozik. Este, sötétedés után nézzünk a lábunk elé sétáláskor, mert itt ott defektes a járda.

A jachtkikötőtől nem messze a tengervíz eléggé algás, de amúgy máshol a víz szép átátszó, tiszta (papó, 2018)"


Azért szeretem Zadar környékét (mi évek óta Virre járunk), mert az nem annyira sziklás, valamint a partja lassan mélyülő. Nekünk ez tetszik. Délebrre a távolság miatt sem megyünk,

Szállás

Ajánlott szállások (2023):

3 csillag: Hotel San Antonio , 

4 csillag: Hotel IN Biograd , Hotel Kornati ,

Apartmanok: Crvena Luka Resort - Apartments

------------------

Nem ajánljuk: Hotel Ilirija ,

Strandok

Van egy szép homokos strand a városban (még a kemping előtt). Sajnos egyes szabad strandok idilljén rontanak a közeli büdös szeméthegyek. A Drazice strandot viszont Dalmácia legszebb strandjai közé szokták sorolni. Ez egy jól kiépített, kavicsos strand fák adta árnyékos helyekkel. Van aquapark, medence, sok szolgáltatás.

r. s. fotója

Drazice Beach

Drazice Beach Biograd na Moru-ban található, a város központjától kb. 1 km-re délre. A homokos és kavicsos strand kristálytiszta vizével vonzza a turistákat. A part mentén különféle éttermek és bárok találhatóak, valamint sportolási lehetőségek is vannak, mint például strandröplabda és vízi sportok. A strandhoz való könnyű hozzáférhetőség miatt népszerű a családok körében is.


k. d. fotója

Soline strand

A Soline strand Biograd na Moru-n található, és az egyik legnépszerűbb strandja a környéken. A homokos strand tiszta és rendezett, a tenger sekélyebb része pedig ideális a gyerekek számára. A parton számos napozóágy és ernyő áll rendelkezésre, és a környéken számos vendéglátóhely található. A strand közelében találhatóak szállodák, apartmanok és egy kemping is, így az ide látogatóknak számos lehetőségük van a szállásra. A strand mellett a Soline-tó is található, amely kiváló lehetőséget biztosít a horgászatra és a madármegfigyelésre is.

Lábak a betonon - sz. j. fotója


Crvena Luka strand

Ez egy szép, homokos öböl. Több száz métert kell befelé gyalogolni, hogy mélyvízbe érjünk.


Bosana strand

A Bosana strand Biograd na Moru-ban egy homokos és kavicsos strand, amely a városközponttól délre, a Soline strand mellett található. A strand kb. 700 méter hosszú és 30 méter széles, így bőven van hely a napozáshoz és a vízi sportokhoz is. A part vize kristálytiszta és lassan mélyülő, így ideális családok és kisgyermekes utazók számára. A strandhoz bár, étterem, zuhanyzók és mosdók is tartoznak. A Bosana strand ingyenes, de az autóparkolásért fizetni kell.

Vendéglátás

 • A (Bosana nevű?) kavicsos központi strandnál lévő olasz étteremben a pizza szenzációs.
 • A városka terén van egy szuper pékség. A városka határában található egy nagy szupermarket (elég szegényes zöldségválasztékkal).

,, A Biográdi strandon a fagyisnál akartak becsapni , igaz nem sokkal, 10 kunával. 100 kunával fizettünk, 25 kunát, vissza 65-t adott: mikor szóltam hogy nem jó, nevetni kezdett s rögtön 10 kunát vett elő. Tehát nem véletlen volt, tudta hogy kevesebbet adott vissza. Nekünk ez az egy rossz tapasztalatunk volt. (2021)


Zadar külsőn tonhalsteak 12 €, Trogir és környékén uez 23€. 3 főre ebéd több Trogir környéki étteremben 68€ (ebből egy pizza, 3 üdítő, semmi desszert), pizzaszelet Trogirban 3€, fagyi 1,85€ (2023)

Közlekedés

Biograd na Moru városában számos parkolási lehetőség áll rendelkezésre a látogatók számára. A város központjában található parkolóházakon és parkolókon kívül az utak mentén is lehet parkolni, azonban itt általában korlátozott a parkolóhelyek száma. Az árak változóak lehetnek a parkoló típusától és a parkolás időtartamától függően. A legtöbb parkolóhely fizetős, de vannak ingyenes lehetőségek is, de ezek általában a város szélén találhatóak. Az árakat és a parkolási lehetőségeket a parkolók bejáratánál található táblákon lehet megnézni.

Látnivalók

Helytörténeti múzeum, Szent Anasztázia templom

"A városka nem nyerte el túlzottan a tetszésünket, habár magyar történelmi jelentőséggel is bír, itt koronázták meg Könyves Kálmán királyunkat. Az évszázadok során a számos fosztogatás és rombolás miatt a történelmi óváros, gyakorlatilag teljesen megsemmisült. Az 1991-93-as függetlenségi háborúban a szerbek Biogradot is szétlőttek, de mostanra, sikerült ennek nyomait majdnem teljesen eltüntetni. Ami tetszett, az a sok virág úton-útfélén, meg a kikötő, számos vitorlás hajóval." forrás

Progamlehetőségek

 • Vannak busztúrák a Krka-vízesésekhez (fürdőruhát vinni!).
 • Érdemes bemenni Sibenik-be sétálgatni.
 • Kenu szafari a Zrmanja folyón.

"A Kornati-szigetekre járó hajóskirándulások elég gyatrák, főleg, mert gépiesen, tömegszínvonalon szervezik, ráadásul drágák, bugyuták. Viszont a víz legalább elképesztően szép." (2015)


"Annak ellenére, hogy Biograd nem kecsegtetett látványosságokkal, talán a leggazdagabb nyaralásunk volt, ami a közeli kirándulásokat, "felfedezéseket" illeti. Az egyik kellemes meglepetésünk Nin városka volt Zadartól 15 km-re északra. A nagyon szép óvárosi rész egy kis szigeten találhatű, amit egy kőhídon lehet megközelíteni." forrás

Fotóegyveleg

k. j. fotója

sz. s. fotója

d. a. fotói

m.v.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon