ÚTIKRITIKA.HU / Split és Trogir Riviéra / Split


hirdetes


útikritikák


Split és Trogir Riviéra / Split

Split

Split dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás |Helyi közlekedés&parkolás| Strandolás | Vendéglátás | Látnivalók | Programlehetőségek | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Óváros - Trg (tér) Brace Radic - r.s. fotója

Split dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 167,000

Horvátország második legnagyobb városa.  Budapesttől autóval 751 kilométer távolságban van (ebből 724 km. autópálya), ami 7 és fél óra utazást feltételez.

Vonattal tovább tart, de lehet, kevésbé kimerítő. Átszállás nélkül közlekedik a Regiojet, éjfélkor indul és másnap kettő előtt ér oda.

Split hajókikötője fontos pont az Adriai-tengeren, mert innen számos szép horvát szigetet lehet megközelíteni, mint például Hvar, Brač vagy Vis.

Split legismertebb látnivalója a Diocletianus palota, amelyet az ókori római császár, Diocletianus építtetett i. sz. 305 és 311 között. A palota jelentős része a városközpont szívében található, és az UNESCO Világörökség része. Egyedülálló, hogy ez a római palota ma is lakott, és a helyiek és üzletek otthona.

régi és új - r.s. fotója

Fő látnivalók:

 • egynapos kirándulás Hvar szigetére (nagyon kellemes a kisváros)
 • Split ókori központjában Diocletianus császár palotája a Szent Domnius toronnyal
 • egynapos kirándulás Brac szigetére
 • Split óváros és a promenádja

v. jancsi fotói

Tetszett & nem tetszett

Tetszett

 1. Split tele van történelmi emlékekkel, jókat lehet vásárolni, finom meleg a tengervíz, bulis az éjszaka, igazi mediterrán város
 2. Az óváros lenyűgöző, mesés a hangulata, a szűk, macskaköves kis utcák bájossága
 3. Barátságosak a splitiek
 4. A (Riva) kikötői nyüzsgés, a jachtok, az ottani kávézók valamelyikébe kiülni, vagy szuper fagyival sétálni (de: lásd a nem tetszettnél)
 5. Szuper ételek, a piac
 6. A római kori palota maradványai
 7. A sok kompjárat, amelyekkel fantasztikus szigeteket lehet meglátogatni, elsősorban is: Hvar és Brac
 8. A Marjan park fent a hegyen
 9. A Prokurative tér hangulata, nagyon Velencés
 10. A Trg Brace Radic gyümölcsös piacos tér, ahol igazán meg lehet ismerni, hogy milyenek valójában a helyiek
 11. A Szent-Dujmo székesegyház harangtornyába érdemes felmenni

Nem tetszett

 1. Az augusztusi tömegnyomor az óvárosba koncentrálva
 2. A palota maradványaiból látványosabbat is ki lehetne hozni
 3. Egy nap után már nem találni ütősebb látnivalót
 4. Némileg egysíkú az éttermi választék
 5. A turisták informálása nincs kellően jól megszervezve
 6. Unalmasan sok az ajándékbolt
 7. Vékony talpú szandálban kényelmetlenül sétálni az óváros macskakövein (OK, az én hibám)
 8. Az óvároson kívüli Split nem túl érdekfeszítő, az elővárosok nem szépek
 9. A szép épületeket elcsúfító graffitik
 10. Split nem olyan szép, mint Dubrovnik
 11. Split strandjai rosszabbak a horvát átlagnál (igaz ez utóbbi jó magas)
 12. Néhány kávézóban a felszolgálók flegmasága felháborító  
 13. Nincs is romantikusabb látvány Splitben, mint közvetlen a Riva sétány mellett feláramló kaki és wc-papír cafatok! Nem beszélve az orrfacsaró bűzről, ami az egész sétányon terjeng (2022)

Vélemények

"A dalmátok - úgy tapasztaltam - nem hagytak fel az adriai kalózkodás hagyományaival, és főleg annak stílusával. Egy ízben Splitben a teljesen szabályos módon parkoló autónkat mesterien kiemelték a szoros sorból és csak a nyaralásunk megszakítását előidéző költséggel tudtuk kiváltani." (N. L., 2015)


,, A közlekedés jó, egész Splitet buszhálózat veszi körül. Étkezés étteremben 2személyre átlagban 8-10ezer ft. Csodálatos növények. Pálmafa, kiwi, füge, gránátalmafa, hatalmas aloe vera. A környező szigetek könnyen megközelíthetőek hajóval. A tenger tiszta. Kevés a homokkal feltöltött strand, inkább a kavicsos a jellemző. Ezért ajánlott a cipő. Sok élelmiszer üzlet található ahol be lehet szerezni a reggelihez szükséges élelmiszert. Negatívum. Talán az hogy ha nem beszélsz angolul, horvátul akkor nem akarnak megérteni hiába mutogatsz. A tengerparton csak étterem van. Sütöde, lángos, palacsinta, ilyesmi nincs. De azért ajánlom mindenkinek Splitet." (z.a., 2019)

k.m. fotója

Sok éve jàrunk ide, de most megfogadtam, hogy minimum öt évig nem jövök! Mindenhol kosz és igénytelenség. Flegma pincérek, bolti eladók, taxisok. A szállással átvertek, nem volt hozzá privát parkoló és a harmadik emeleten volt egy tömbházban. Most nem volt meg a nyaralás rózsaszín köde és nem fedte el amit idáig nem figyeltünk vagy letojtunk. Így most borzasztó élményekkel megyünk haza. (2022)


6 napot töltöttünk családdal Splitben,vonattal mentünk-jöttünk.
Split gyönyörű ,a buszközlekedése nagyon jó bárhova eltudsz jutni vele.Az óvárost senki ne hagyja ki. A tenger isteni,sok strand van,de mi csak 1 homokost találtunk,de az olyan volt,mintha a Balaton mellett lettünk volna,a kis kavicsos strandok viszont nagyon jók,ami nincs az árnyék,erre készüljön mindenki.Tengeri sünnel találkoztunk,de ez sem volt vészes.
Minden nap 1x ettünk étteremben a legtöbb 116e volt,de akkor adtunk az érzésnek 5főre.🙂 (2023)

Szállás

Ajánlott szállodák (2023):

 • 3 csillag:Hotel As
 • 4 csillag: Marvie Hotel&Health , Hotel Cvita
 • Apartmanok:

Helyi közlekedés, parkolás

Elég nagy dugók szoktak lenni városon belül. Ha parkolni akartok akkor jól nézzétek meg hova álltok. Kék vonalon belül fizetős. Nekünk sikerült megállni egy olyan utca jobb oldalán ahol az utca bal felén kék színű ferde parkoló volt, a jobb oldalon viszont fehér és ingyenes. Érdemes kicsit messzebb megállni a központtól és gyalog bemenni. (2022)

Ata fotója

Étkezés

Split városában számos étterem, kávézó és bár található. A városban főként a dalmát konyha ételeit szolgálják fel, melyeket a helyi halászok és mezőgazdasági termelők biztosítanak. A tenger gyümölcsei, mint például a lazac és a tintahal, valamint az olívaolaj és a fűszerek jellemzőek a helyi ételekre.

A legtöbb étterem az óváros és a Riva sétány mentén található, ahol számos helyen kínálnak hagyományos dalmát ételeket, valamint olasz és más nemzetközi konyhákat is. Emellett találhatóak helyi piacok, ahol friss gyümölcsöket, zöldségeket, sajtokat és más helyi termékeket lehet vásárolni. A városban sok a kávézó, ahol a látogatók élvezhetik az olasz stílusú eszpresszókat és cappuccinokat.

Sor a fagyizó előtt éjféltájban - V. Jancsi fotója

Célirányosan olyan éttermet kerestünk Split-ben ahol tengergyümölcsei tálat szolgálnak fel. Az óváros egy belső sikátorokkal övezett filmbe illő díszletnek is elmenő részén, több sikertelen próbálkozás után rátaláltunk arra vendéglőre ahol megtaláltuk amit kerestünk. A felszolgáló pincér olyan érzetet keltett bennem vendégként amit ritkán érezni egy vacsora felszolgálásakor. Nem csak a díszlet, a felszolgálás is filmbe illő volt. Régi vágású pincér, egyenes testtartással, segítőkészséggel, maximális odafigyeléssel. A vacsora két főre 78,00€ az italokkal. Az érzet keltése ( a finom étel mellett) megérte, hogy egy papírpénzt csúsztassak a számla mellé. (2024)

Vásárlás

A Pazar egy piac a Diocletianus-palota falain kívül.

A Joker egy új, hatalmas bevásárlóközpont.

V. Jancsi fotói

Szórakozás

Split éjszakai élete az óvárosra, a Bačvice-öbölre (a város strandja), valamint Obojena és Znjan strandjaira koncentrálódik. Az óvárosban nyáron a Narodni trg környékén inkább a helyiek és sok diák szórakozk, míg Bačvice-öbölben a turisták mulatnak. Nyáron számos koncertet tartanak az Obojena és a Znjan nevű strandokon.

Férfi utazóknak azt tanácsoljuk, hogy ne látogassanak streaptease bárokat, mert ezekben nagyüzemben zajlanak a lehúzások!  

Esti kiülés a téren felszolgálással - V. Jancsi fotói


         

Nagy presszó kávét forró tejjel. A dalmátok látszólag nem sietnek sehová, akár órákig képesek ülni és csacsogni egy kávé és egy pohár hideg csapvíz ( nem ásványvíz és semmiképpen nem szénsavas) mellett.
Lehet akár hideg is a kávé de a Szarajevóból származó szokás szerint addig tart a beszélgetés amíg a kávé és a víz kitart.
Azt gondolhatnánk hogy Split elegáns tengerparti sétányán a Riván kávézni luxus a helyieknek mert itt az árakat a turistákhoz szabták. Ez igy is lenne ha...
A Riva legutolsó kávézóját az Ars Cafet nem hagyták volna meg a helyieknek normal árakkal. Itt mindig nagy a tömeg míg a szomszéd turistát kifosztó Dujam már kong az ürességtől. (Ata, 2024)

Ars Caffe - Ata fotói

Strandolás

Bacvice strand

Split Bacvice nevű strandját Dalmácia legszebb strandjai közé szokták sorolni. csaknem a városközpontban van a jól kiépített, homokos strand. Van a gyerekeknek élménypark és van sok vízi sportolási lehetőség. Kék zászlós minősítése van. Éjszaka bulihely.

,, Jó magyar turistához illően városon belül maradva, meglátogattuk az első reggelen a Bacvice strandot. A közvetlen a kompkikötő szomszédságában fekvő homokos part nagyon lassan mélyül, kellemes a víz hőmérséklete és ápolt, rendezett a környezet is. Azért csak részben homokos, mert az öbölben elhelyezkedő strand két oldalán betonból készült a sétány/part, ami egy átlagos nyári napon eszméletlen forróra tud hevülni, hely hiányában pedig az ott történő letelepedés egyszerűen lehetetlen. Árnyék csak a bozótosban, és a nagyjából 3000 forintnak megfelelő kunáért kibérelhető napernyők alatt van. Akit zavar, hogy horvát nyaralása alatt is magyar családok kálváriáját kell hallgatnia, annak bizony ez nem lesz jó választás. Alapból nem annyira fiatalos a strand, sok família tölti itt a pihenését. Egyébként rengeteg étterem és bár található keleti irányba, errefelé fiatalodik a közönség is, de a part egyre kavicsosabb, sziklásabb lesz cserébe. A partszakasz jól felszerelt, több úszómester figyeli a pancsolókat. (2019)" forrás

Tömeg augusztus közepén - e. p. fotója

Szeptember legelején - P. F. fotója

Brela Beach

Nagyon szép és gondozott strand. Minden reggel hajnali 5-kor hozzáfognak a strand takarításához. Homok nincs, kavicsos. Vannak bárok, és játszóterek is. Brela térségében több strand is van.

Kašjuni beach

A Marjan-félsziget nyugati oldalán található, a legzöldebb és legfestőibb terület, a Kašjuni Beach a turistákat és a helyieket is vonzza viszonylagos elzártságával, kristálytiszta türkizkék vizével és a partot szegélyező rengeteg fenyővel. Egy jól karbantartott út köti össze Splitet a Kašjuni stranddal, amelyen rendszeres buszjáratok közlekednek. Alternatív megoldásként a látogatók taxival, bérelt autóval vagy kerékpárral érkezhetnek. A személyes járművekkel utazók számára egy tágas parkoló található a vízpart közelében.

Az öböl szemközti oldala éles kontrasztot kínál – csendes és félreeső. Itt a kavicsok helyet adnak nagyobb szikláknak, mind a parton, mind a tenger ölelésében. A kalandozóknak speciális cipőt kell viselniük a biztonságos navigáláshoz, mivel a tengeri sünök gyakran megbújnak a kövek alatt. A strand ezen érintetlen részének nincsenek napernyők és nyugágyak, így a látogatók saját napernyőt hoznak magukkal, vagy keressenek menedéket a fák természetes lombkorona alatt. Ahhoz azonban, hogy helyet foglaljon ebben az árnyékos paradicsomban, korán meg kell érkeznie.

A 2016-os felújítása óta a Kašjuni Beach egyre népszerűbb, és tömegeket vonz, különösen a nyüzsgő júliusi és augusztusi főszezonban. A strand fő látogatói közé tartozik az élénk fiatalok és a gyermekes családok. Ezenkívül a nyugati strand egy része a nudisták informális menedékévé vált.

A kašjuni tenger nyugalmáról és kristálytiszta vizéről híres, amely elbűvölő smaragd árnyalattal büszkélkedhet. A biztonságos úszási zónákat bóják határolják, a központi rész pedig a legkényelmesebb vízbejutást kínálja. A nyár folyamán a vízimentők éberen figyelik az úszókat. A partvonalon túl a kilátás fenyő- és ciprusfákkal díszített, festői dombokat tár elénk.

Bár a Kašjuni-ba való belépés ingyenes, bizonyos szolgáltatásokért fizetni kell. Zuhanyzók és WC-k térítés ellenében állnak rendelkezésre, és aki napernyőt vagy nyugágyat szeretne bérelni, annak megfelelő összeget kell költenie. forrás

Vendéglátás

 • Splitben naponta tartanak zöldség- és gyümölcsvásárt (Trg Brace Radic).
 • A Marmontova utcán reggel héttől halpiacot tartanak, ahova a halászok az aznap fogott friss halakat hozzák.
 • A legnagyobb bevásárlóközpontot Joker-nek nevezik.
 • A fő sétálóutcát Rivának nevezik. Szuper kávézók, pálmafák, panorámák a kikötőre.

Ata fotója

Látnivalók

Óváros

Split óvárosa az UNESCO Világörökség listáján szerepel, és a legfontosabb látványossága a városnak. Az óváros belsejében sétálva a látogatók gyönyörű, kőből épült épületeket, tereket és utcákat találnak, amelyek közül sok a római korszakból származik. A Diocletianus-palota, amelyet a város alapítója, a római császár Diocletianus épített, az óváros középpontja. A tengerparti sétányon található Pjaca, a városközpont, melynek története egészen a római korba nyúlik vissza. A város számos történelmi és kulturális nevezetessége mellett rengeteg étterem, kávézó, üzlet és piac is található az óvárosban, így a turisták számára számos lehetőség nyílik a vásárlásra és az ízletes helyi ételek kipróbálására is.

Óratorony - r.s. fotója

r.s. fotója

Narodni trg (tér) - V. Jancsi fotója

V. Jancsi fotója

Katedrális

A Split-i katedrális, más néven Szent Domniuszi katedrális, Horvátország egyik legszebb és legfontosabb építészeti emléke. Az épület eredetileg egy római templom volt, amelyet Diocletianus császár építtetett a 4. században. A templomot később átépítették keresztény katedrálissá, és azóta is az egyik legfontosabb vallási helyszín a horvátországi Dalmáciában.

A katedrális egyedülálló művészeti és építészeti kincseket rejt. Az épület homlokzatát és az előcsarnokot márványból építették, a főbejárat pedig két oszlop között áll. Az épület gazdag belső díszítése között megtalálhatók a festett mozaikok, amelyek az épület legfontosabb részét képezik. Az egyik legnevezetesebb mozaik a katedrális apszisában található, amely Szent Domniuszt ábrázolja, akit püspöki ruhában és pásztorbotjával ábrázolnak.

A katedrálisnak a toronyból nyíló kilátás is nagyon népszerű, ahol a látogatók fantasztikus kilátást kapnak a tengerre és a Split városára.

Harangtorony - V. Jancsi fotója

Veli Varoš

Diocletianus Palotájától északnyugatra és a Marjan-hegy déli lejtőjén található a Veli Varos negyed, amelyet eredetileg földművesek és halászok alapítottak a 17. század végén. Gyalogos utcák labirintusa kanyarog több jelentős templom körül és fel a Marjan-hegyre. Keressed meg a hagyományos parasztházakat, amelyek zárt udvarból, istállóból és borospincéből állnak a földszinten, valamint egy külső lépcső vezet a lakóterülethez az első emeleten. Kellemes negyed a barangoláshoz, de vigyázat: könnyű eltévedni!

Ata fotói

Hvar szigete

Nagyon hangulatos Hvar kisváros főtere (piactér) a szépen helyrehozott házakkal és a templommal. (Kár, hogy a teret túlságosan is uralják a bazi nagy turistás éttermek.) Kellemes sétálni a dimbes-dombos utcákon, vagy lent a part mentén nézegetve a hajókat, jachtokat. A dombtetőn áll egy vár, ahonnan csodás a kilátás a lenti öbölre. Hvar meglátogatása tipikusan egynapos program, és ehhez igazodnak a kompok a menetidejükben (késő délelőtt oda, késő délután vissza).

Diocletianus császár palotája

Teljesen sajátos ókori műemlék, ugyanis manapság is lakott, teljesen szokványosan. Normális lakások száradó ruhákkal. A szabadtéri részeken van sok ülőalkalmatosság és jól el lehet időzni. Lenyűgöző látni az ókori Róma idejének építészeti fejlettségét. Időutazás vissza a római ókorba.

Juli fotója

Programlehetőségek

 • Egynapos kirándulás Brac szigetére
 • egyórás séta fel a Marjan dombra

Egyéb hasznos információk

1. Parkolás: A kompkikötő felé, a baloldalon, a pályaudvarnál néhány épület mögött van egy parkolóterület, ahol elég olcsón lehet parkolni. A stadionnál ingyenes a parkolás, s onnan csak 5 perc gyalog a kikötő. A belvároshoz közel nincs ingyenes vagy olcsó parkoló.

Olvasmányos linkek

"A Szent Dujmo-székesegyház tornyában, mint sok más toronyban Horvátországban, nagyon tetszett, hogy a fölfelé út is maga egy élmény. Nem ablakok vannak, hanem az ablak kereteként díszes oszlopok, üveg nélkül, így minden szintről más képet látunk a városról, miközben kicsit lehűt az itt már teret kapó szél. A legfelső szintjéről Split látványosságára, Diocletianus palotájára látni. A park előtt még jól látszik a várfal, ami körbe veszi a palotát." forrás,, Miután magunk mögött hagytuk az óriási, nyüzsgő kikötőt, nézelődjünk egy kicsit a városfalon kívül található jókora piacon, majd lépjünk be Diocletianus palotájába. Az időszámításunk szerint 293 és 305 közt épült, gigantikus márványpalota falai fogják körbe az óvárost.

A palota egykori központi terét, a gyönyörű Peristilt, valamint az alagsort - melyben ma bazársor található - ingyenesen is megnézhetjük. Fizetni a katedrálisért, a kriptáért és Jupiter templomáért kell (ezekbe összesen 25 kuna a belépő), és érdemes is. Ha pedig a toronyba is fel akarnak mászni, további 15 kunát kell fizetni.

Ha kibámészkodtuk magunkat a szűk sikátorok között, menjünk ki a pálmafás, virágos parti sétányra, a Rivára. Itt ha szerencsénk van, és éppen jut hely az árnyékban, érdemes megpihenni egy padon, és figyelni a kikötőt és a várost. Ha nem elég ennyi szusszanás, a közeli Bacvice nevű strandra is kimehetünk. A legegyszerűbb ide a kikötő felől felsétálni. Egy hűsítő csobbanásra jó, de többet ne várjunk tőle. Nem ez az ország legtisztább és legfestőibb strandja. (2016)" forrás

r.s. fotója

,, Trogir után a közeli Split városába mentünk turistásat játszani. Split baromi nagy város, az óváros ugyanakkor mégsem egy félszigeten, hanem egy öböl partján fekszik. Itt van ugyanis Diocletianus palotája. Aki egy épületet keresne, az rendesen meglepődik, hogy a palota jelenleg egy egész városrész, sok apró utcával, és még több turistával. Nos, itt az idelátogatók száma megközelítette a maximálisan befogadható embertömeg mértékét. A palota falai elég árulkodóak, látszik rajtuk a római kor, és az ember már-már elégedetten lépne be az időgépbe, de ezek a horvátok mindig kitalálnak valamit, amitől falnak megy az ember.

Diocletianus ugyanis azért hozta létre a palotát, hogy majd öregkorában itt tudjon kissé megpihenni, itt volt a mauzóleuma is. A császár azonban - mint már említettem - üldözte a keresztényeket, akik évszázadokkal később frappáns módon bemutatták, milyen is a jó keresztényi felebaráti szeretet: egész egyszerűen kibaszták a picsába Diocletianus évszázadok óta a mauzóleumban fekvő maradványait, és befektették az öreg helyére Szent Doimus-t (akit állítólag Diocletianus ítélt halálra), és a mauzóleumból rittyentettek egy fasza kis templomot, és a dobtak oda egy szabványosított harangtornyot is... A palota többi részét pedig annak rendje és módja szerint többnyire átformálták a középkori egyen-városok mintájára, amitől az egész a hangulatát veszti, csak néhol látható eredeti római rom. A Jupiter-templom is csalódás volt, mert nehezen találtuk meg, és a bejáratnál a következő felirat fogadott: Szent János kápolna, ex Jupiter templom... Kimondhatatlanul csalódott voltam. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

n.a. fotója

Lóg az eső lába -r.g. fotója

v.g. fotója

V. Jancsi fotói

Kupalište Bene fürdőhely, kb. 3 kilométerre Split központjától - m. a. fotója

Ata fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Kovács Bettina, 2017. 07. 17. 17:16
Ma szerettünk volna Split-be kirándulni a családdal és megnézni a látnivalókat. A városban a közlekedés és a parkolás teljesen káoszos és mondhatni lehetetlen küldetés. Amikor végre sok-sok kör megtétele után találtunk parkolóhelyet, akkor kiderült, hogy a parkoló automata csak fémpénzt fogad el. A közeli boltokban nem voltak túl segítőkészek, hogy váltsanak nekünk aprót, így végül idő hiányában az óvárosba és a palotába nem jutottunk el, Bacvice strandon hűsöltünk egy órát. A strand olyan mint a Balaton, homokos part, bokáig érő víz, a parton szemét és rengeteg ember egymás hegyén hátán. A napot a Joker bevásárlóközpontban zártuk a Mc Donald's-ban. Nagyon sajnáljuk, hogy nem láttuk a nevezetességeket, de nem vágyunk többet Splitbe, hatalmas csalódás volt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon