ÚTIKRITIKA.HU / Split és Trogir Riviéra / Split


Split és Trogir Riviéra / Split

Split

Split dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Strandolás | Vendéglátás | Látnivalók | Programlehetőségek | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Óváros - Trg (tér) Brace Radic - r.s. fotója

Split dióhéjban

Horvátország második legnagyobb városa, közel 200 ezres lakossággal. Budapesttől autóval 751 kilométer távolságban van (ebből 724 km. autópálya), ami 7 és fél óra utazást feltételez.

Vonattal tovább tart, de lehet, kevésbé kimerítő. Átszállás nélkül közlekedik a Regiojet, éjfélkor indul és másnap kettő előtt ér oda.

régi és új - r.s. fotója

Fő látnivalók:

 • egynapos kirándulás Hvar szigetére (nagyon kellemes a kisváros)
 • Split ókori központjában Diocletianus császár palotája a Szent Domnius toronnyal
 • egynapos kirándulás Brac szigetére
 • Split óváros és a promenádja
 • Riva kikötő
 • a bámulatos Brela Beach
 • gyümölcspiac (Trg Brace Radic)

Tetszett & nem tetszett

Tetszett

 1. Split tele van történelmi emlékekkel, jókat lehet vásárolni, finom meleg a tengervíz, bulis az éjszaka, igazi mediterrán város
 2. Az óváros lenyűgöző, mesés a hangulata, a szűk, macskaköves kis utcák bájossága
 3. Barátságosak a splitiek
 4. A (Riva) kikötői nyüzsgés, a jachtok, az ottani kávézók valamelyikébe kiülni, vagy szuper fagyival sétálni
 5. Szuper ételek, a piac
 6. A római kori palota maradványai
 7. A sok kompjárat, amelyekkel fantasztikus szigeteket lehet meglátogatni, elsősorban is: Hvar és Brac
 8. A Marjan park fent a hegyen
 9. A Prokurative tér hangulata, nagyon Velencés
 10. A Trg Brace Radic gyümölcsös piacos tér, ahol igazán meg lehet ismerni, hogy milyenek valójában a helyiek

Nem tetszett

 1. Az augusztusi tömegnyomor az óvárosba koncentrálva
 2. A palota maradványaiból látványosabbat is ki lehetne hozni
 3. Egy nap után már nem találni ütősebb látnivalót
 4. Némileg egysíkú az éttermi választék
 5. A turisták informálása nincs kellően jól megszervezve
 6. Unalmasan sok az ajándékbolt
 7. Vékony talpú szandálban kényelmetlenül sétálni az óváros macskakövein (OK, az én hibám)
 8. Az óvároson kívüli Split nem túl érdekfeszítő, az elővárosok nem szépek
 9. A szép épületeket elcsúfító graffitik
 10. Split nem olyan szép, mint Dubrovnik

Vélemények

"A dalmátok - úgy tapasztaltam - nem hagytak fel az adriai kalózkodás hagyományaival, és főleg annak stílusával. Egy ízben Splitben a teljesen szabályos módon parkoló autónkat mesterien kiemelték a szoros sorból és csak a nyaralásunk megszakítását előidéző költséggel tudtuk kiváltani." (N. L., 2015)


,, A közlekedés jó, egész Splitet buszhálózat veszi körül. Étkezés étteremben 2személyre átlagban 8-10ezer ft. Csodálatos növények. Pálmafa, kiwi, füge, gránátalmafa, hatalmas aloe vera. A környező szigetek könnyen megközelíthetőek hajóval. A tenger tiszta. Kevés a homokkal feltöltött strand, inkább a kavicsos a jellemző. Ezért ajánlott a cipő. Sok élelmiszer üzlet található ahol be lehet szerezni a reggelihez szükséges élelmiszert. Negatívum. Talán az hogy ha nem beszélsz angolul, horvátul akkor nem akarnak megérteni hiába mutogatsz. A tengerparton csak étterem van. Sütöde, lángos, palacsinta, ilyesmi nincs. De azért ajánlom mindenkinek Splitet." (z.a., 2019)

k.m. fotója

Szállás

Érdemes az utazók igényei szerint válogatni. A szinte teljes szállás választék elárhető ezen a linken. Ár összehasonlítással.

Ajánlott szállodák (2021):

 • 3 csillag:
 • 4 csillag: Marvie Hotel&Health ,
 • Apartmanok:

Más Spliti szálláshelyek online fogalása itt - hotelscombined.com magyarul

Strandolás

Bacvice strand

Split Bacvice nevű strandját Dalmácia legszebb strandjai közé szokták sorolni. csaknem a városközpontban van a jól kiépített, homokos strand. Van a gyerekeknek élménypark és van sok vízi sportolási lehetőség. Kék zászlós minősítése van. Éjszaka bulihely.

,, Jó magyar turistához illően városon belül maradva, meglátogattuk az első reggelen a Bacvice strandot. A közvetlen a kompkikötő szomszédságában fekvő homokos part nagyon lassan mélyül, kellemes a víz hőmérséklete és ápolt, rendezett a környezet is. Azért csak részben homokos, mert az öbölben elhelyezkedő strand két oldalán betonból készült a sétány/part, ami egy átlagos nyári napon eszméletlen forróra tud hevülni, hely hiányában pedig az ott történő letelepedés egyszerűen lehetetlen. Árnyék csak a bozótosban, és a nagyjából 3000 forintnak megfelelő kunáért kibérelhető napernyők alatt van. Akit zavar, hogy horvát nyaralása alatt is magyar családok kálváriáját kell hallgatnia, annak bizony ez nem lesz jó választás. Alapból nem annyira fiatalos a strand, sok família tölti itt a pihenését. Egyébként rengeteg étterem és bár található keleti irányba, errefelé fiatalodik a közönség is, de a part egyre kavicsosabb, sziklásabb lesz cserébe. A partszakasz jól felszerelt, több úszómester figyeli a pancsolókat. (2019)" forrás

Tömeg augusztus közepén - e. p. fotója

Brela Beach

Nagyon szép és gondozott strand. Minden reggel hajnali 5-kor hozzáfognak a strand takarításához. Homok nincs, kavicsos. Vannak bárok, és játszóterek is. Brela térségében több strand is van.

Vendéglátás

 • Splitben naponta tartanak zöldség- és gyümölcsvásárt (Trg Brace Radic).
 • A Marmontova utcán reggel héttől halpiacot tartanak, ahova a halászok az aznap fogott friss halakat hozzák.
 • A legnagyobb bevásárlóközpontot Joker-nek nevezik.
 • A fő sétálóutcát Rivának nevezik. Szuper kávézók, pálmafák, panorámák a kikötőre.

Ata fotója

Látnivalók

Óváros

Óratorony - r.s. fotója

r.s. fotója

Hvar szigete

Nagyon hangulatos Hvar kisváros főtere (piactér) a szépen helyrehozott házakkal és a templommal. (Kár, hogy a teret túlságosan is uralják a bazi nagy turistás éttermek.) Kellemes sétálni a dimbes-dombos utcákon, vagy lent a part mentén nézegetve a hajókat, jachtokat. A dombtetőn áll egy vár, ahonnan csodás a kilátás a lenti öbölre. Hvar meglátogatása tipikusan egynapos program, és ehhez igazodnak a kompok a menetidejükben (késő délelőtt oda, késő délután vissza).

Diocletianus császár palotája

Teljesen sajátos ókori műemlék, ugyanis manapság is lakott, teljesen szokványosan. Normális lakások száradó ruhákkal. A szabadtéri részeken van sok ülőalkalmatosság és jól el lehet időzni. Lenyűgöző látni az ókori Róma idejének építészeti fejlettségét. Időutazás vissza a római ókorba.

Programlehetőségek

 • Egynapos kirándulás Brac szigetére
 • egyórás séta fel a Marjan dombra

Egyéb hasznos információk

1. Parkolás: A kompkikötő felé, a baloldalon, a pályaudvarnál néhány épület mögött van egy parkolóterület, ahol elég olcsón lehet parkolni. A stadionnál ingyenes a parkolás, s onnan csak 5 perc gyalog a kikötő. A belvároshoz közel nincs ingyenes vagy olcsó parkoló.

Olvasmányos linkek

"A Szent Dujmo-székesegyház tornyában, mint sok más toronyban Horvátországban, nagyon tetszett, hogy a fölfelé út is maga egy élmény. Nem ablakok vannak, hanem az ablak kereteként díszes oszlopok, üveg nélkül, így minden szintről más képet látunk a városról, miközben kicsit lehűt az itt már teret kapó szél. A legfelső szintjéről Split látványosságára, Diocletianus palotájára látni. A park előtt még jól látszik a várfal, ami körbe veszi a palotát." forrás,, Miután magunk mögött hagytuk az óriási, nyüzsgő kikötőt, nézelődjünk egy kicsit a városfalon kívül található jókora piacon, majd lépjünk be Diocletianus palotájába. Az időszámításunk szerint 293 és 305 közt épült, gigantikus márványpalota falai fogják körbe az óvárost.

A palota egykori központi terét, a gyönyörű Peristilt, valamint az alagsort - melyben ma bazársor található - ingyenesen is megnézhetjük. Fizetni a katedrálisért, a kriptáért és Jupiter templomáért kell (ezekbe összesen 25 kuna a belépő), és érdemes is. Ha pedig a toronyba is fel akarnak mászni, további 15 kunát kell fizetni.

Ha kibámészkodtuk magunkat a szűk sikátorok között, menjünk ki a pálmafás, virágos parti sétányra, a Rivára. Itt ha szerencsénk van, és éppen jut hely az árnyékban, érdemes megpihenni egy padon, és figyelni a kikötőt és a várost. Ha nem elég ennyi szusszanás, a közeli Bacvice nevű strandra is kimehetünk. A legegyszerűbb ide a kikötő felől felsétálni. Egy hűsítő csobbanásra jó, de többet ne várjunk tőle. Nem ez az ország legtisztább és legfestőibb strandja. (2016)" forrás

r.s. fotója

,, Trogir után a közeli Split városába mentünk turistásat játszani. Split baromi nagy város, az óváros ugyanakkor mégsem egy félszigeten, hanem egy öböl partján fekszik. Itt van ugyanis Diocletianus palotája. Aki egy épületet keresne, az rendesen meglepődik, hogy a palota jelenleg egy egész városrész, sok apró utcával, és még több turistával. Nos, itt az idelátogatók száma megközelítette a maximálisan befogadható embertömeg mértékét. A palota falai elég árulkodóak, látszik rajtuk a római kor, és az ember már-már elégedetten lépne be az időgépbe, de ezek a horvátok mindig kitalálnak valamit, amitől falnak megy az ember.

Diocletianus ugyanis azért hozta létre a palotát, hogy majd öregkorában itt tudjon kissé megpihenni, itt volt a mauzóleuma is. A császár azonban - mint már említettem - üldözte a keresztényeket, akik évszázadokkal később frappáns módon bemutatták, milyen is a jó keresztényi felebaráti szeretet: egész egyszerűen kibaszták a picsába Diocletianus évszázadok óta a mauzóleumban fekvő maradványait, és befektették az öreg helyére Szent Doimus-t (akit állítólag Diocletianus ítélt halálra), és a mauzóleumból rittyentettek egy fasza kis templomot, és a dobtak oda egy szabványosított harangtornyot is... A palota többi részét pedig annak rendje és módja szerint többnyire átformálták a középkori egyen-városok mintájára, amitől az egész a hangulatát veszti, csak néhol látható eredeti római rom. A Jupiter-templom is csalódás volt, mert nehezen találtuk meg, és a bejáratnál a következő felirat fogadott: Szent János kápolna, ex Jupiter templom... Kimondhatatlanul csalódott voltam. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

n.a. fotója

Lóg az eső lába -r.g. fotója

v.g. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Kovács Bettina, 2017. 07. 17. 17:16
Ma szerettünk volna Split-be kirándulni a családdal és megnézni a látnivalókat. A városban a közlekedés és a parkolás teljesen káoszos és mondhatni lehetetlen küldetés. Amikor végre sok-sok kör megtétele után találtunk parkolóhelyet, akkor kiderült, hogy a parkoló automata csak fémpénzt fogad el. A közeli boltokban nem voltak túl segítőkészek, hogy váltsanak nekünk aprót, így végül idő hiányában az óvárosba és a palotába nem jutottunk el, Bacvice strandon hűsöltünk egy órát. A strand olyan mint a Balaton, homokos part, bokáig érő víz, a parton szemét és rengeteg ember egymás hegyén hátán. A napot a Joker bevásárlóközpontban zártuk a Mc Donald's-ban. Nagyon sajnáljuk, hogy nem láttuk a nevezetességeket, de nem vágyunk többet Splitbe, hatalmas csalódás volt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon