ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia szigetei / Korcula


Dalmácia szigetei / Korcula

Korčula dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Látnivalók | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

r.gy. fotója

Korčula dióhéjban

 • Korčula dél-dalmáciai sziget, Dubrovnik közelében. Egyes források szerint ezen a szigeten született Marco Polo (a 13. században).
 • Korčula kiejtése: korcsula.
 • Korčula 279 négyzetkilométer nagyságú, 29,1 kilométer hosszú és 7,8 kilométer széles. Korcula a horvát Adria egyik legnépesebb szigete, hivatalosan közel 3 ezren lakják, a helyi idegenvezetők állítják, hogy 17 ezren, de ebbe talán beleszámolják a nyaralókat is. 
 • Splitbő komppal a Korčulara eljutás kb. 3 órát vesz igénybe.
 • Korčula egyetlen homokos strandja a Lumbarda.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szépek a strandok, lustálkodós, nyugis hely
 2. Korčula picike, aranyos, középkori óvárosa
 3. Lumbarda szép strandja és a hangulatos kikötője
 4. A Kanavelic nevű étteremben a friss halétel

Nem tetszett

 1. Kicsit strapás a sziget és a szárazföld közötti kompolás
 2. Az étkezési választék eléggé egysíkú
 3. Túl későn lendül be az éjszakai élet
 4. A Lumbarda-i strandnál a vizben a moszatok
 5. Az óvárosi, parti vendéglők ételei közepesek, csak a kilátás szép

Vélemények

"A Korčula hajókirándulást is nagyon ajánlom mindenkinek. Több cég is értékesíti, azt érdemes választani, ami rögtön Tucepiből indul (illetve Makarskáról, de Tucepin is megáll), minden szerdán van, hetente egyszer. Mi személyesen Sinisánál fizettünk be (nagyon jó fej, gondos értékesítő, aki egyébként teniszoktató is). Az út fejenként 300 kn-ba kerül, ami elsőre soknak tűnik, de nagyon megéri az árát. Fent érdemes helyet keresni (bár az elején ültetés van, visszafelé nincs, de érdemes ugyanoda ülni, különben egyes útitársak mérgesek lehetnek...) Kalap, naptej mindenképp szükséges, engem még mindezek ellenére is kicsit "megszúrt" a nap, noha van egy árnyékoló háló is a hajó tetején. Nagy halászhajóval viszik az utasokat, a nagyobb hullámokat is maximum enyhe hullámvasútnak éreztük. Az út irányonként 3,5 óra. A mellékhelyiségek kulturáltak és elég tágasak. Minden, a kiránduláson résztevevő nemzetiségnek adnak otthoni zenét, a kapitány néha még énekel is, igazi party-boat ez :)) Visszafelé fergeteges hangulat kerekedett rajta, sokan még táncoltak is (az asztalon is), rövid időre a kapitány is beállt, felejthetetlen élmény volt.

Az ár az alábbiakat tartalmazza:

 • egyszeri étkezés (hal vagy csirke, spagetti és káposztasaláta körettel, kenyérrel - a hal isteni, mindenképp érdemes azt választani, hacsak valaki nem utálja, a csirke átlagos rántott csirke)

 • italok, többször is körbekínálják: víz, vörös-és fehérbor (itt a hozzáadott értéket az italoknak a jól lehűtött állapota képezi), helyi "pálinka", kóla vagy fanta

 • a sör fizetős!

 • 1 órás vezetett városnézés több nyelven (magyar nincs, kivéve, ha van nagyobb csoport): német, angol, lengyel, cseh, stb...

 • utána 2 óra szabadprogram

Mi az angolon vettünk részt, nagyon jó fej idegenvezető hölgy vitt minket körbe. Korculát hamar meg lehet nézni, annak ellenére nagyon kevés volt ott a 3 óra, bőven lehetett volna még sétálni. Visszafelé már nem adnak enni, de inni igen, illetve szendvicset kínálnak 10kn-s áron, és mindenféle szuveníreket (póló, sapka, bögre, cd.)" (Eszter, 2015)

.

r.gy. fotója

,, Korcula valóban csodás hely, de azért nem árt tudni egy-két negatívumról. A vendéglőkben szerintünk mélyhűtött halat kínálnak, nem frisset. A buszok menetrendje és a valóságis érkezés-indulás nincs egymással köszönö viszonyban. Vasárnap a szolgáltatások többsége szünetel. Jobb vasárnapra időzítenia szigeten kívüli programokat. 

Az apartman foglalásánál bizony valahogy független forrásból meg kell tudni, hogy a szálláshely milyen messze van a strandtól, a központtól, mert túl nagy gyaloglásokra is rákényszerülhetünk."    

Odajutás

Dubrovnik-Korcula kétórás komputazás - v.n. fotója

Szállás

Ajánlott hotelek (2022):

4 csillagos_ Hotel Liburna , Hotel Korsal , Aminess Lume (Brna) ,

Ajánlott apartmanok (2021):

Más Korčula-i szálláshelyek online foglalása - hotelscombined.com magyarul

Vendéglátás

Mézes-diós rétes,  a sziget egyik cukrászati specialitása - Ata fotója

Romantikus borbár - Ata fotója

Bor és tapas bár - Ata fotója

Látnivalók és programlehetőségek

Korcula város

Dalmácia egyik legszebb városa a sziget északkeleti részén fekszik. Óvárosa a szűk kis utcáival, idilli vendéglőivel lenyűgöző. Korculában van több múzeum és szép régi templomok, és egy várfal maradványai.

Ata fotói

Marco Polo állítólagos szülőháza - Ata fotója

Vela Luka

A sziget nyugati partján található ez a szép városka, kb. 45 kilométerre, nyugati orányban Korcula várostól. Vela Luka 4500 lakosával nagyobb mint Korcula város.

.

Ata fotói

Lumbarda

Ez egy 1100 fős lakosságú üdülő település, Korcula várostól hat kilométerre, a sziget délkeleti partján. Szuper homokos strandjai vannak. Gyermekes családok körében roppant népszerű a Vela Prznina nevű, lassan mélyülő vízű, aranysárga homokos strandja. 

r.gy. fotói

Hasznos információk

Megközelítés autóval:

 • Dubrovnik felöl: A parti úton (E 65) Split irányába, aztán a Peljesac-félszigeten Orebcig, és onnan komppal Korcula Domince nevű kikötőjébe. A komp óránként közlekedik, kivéve éjféltől hajnali 4-ig.
 • Spil felől követni az E65 parti utat Dubrovnik irányába kb. 100 kilométeren. Drevniknék kompra szállni Korculába (8.30-kor és 17.30-kor jár a komp. Fejenként 1500 forint, autónként 7500 forint.
 • Szigeten belüli közlekedés: Korcula városban nincs tömegközlekedés, hiszen olyan pici, hogy minden gyalogtávolságra van.
 • Korcula szigetcsoportjának meglátogatásáara praktikusak a vizi taxik.
 • Érdemes kerékpárt bérelni a sziget felfedezéséhez: napi 2700-3600 forint.

Kompkikötő - rendőri felügyelet - Ata fotója

Strandok

Egy napozóágy bérlése egy napra 35 kuna.

Érdemes kajakot bérelni: 200 kuna (9 600 forint) egy napra.

Ez itt egy picike homokos strand, ami azonban ritkán zsúfolt. Van egy másik homokos strand (Lumbarda) arrafelé, ami sokkal nagyobb - v.m. fotója

Olvasmányos linkek

"Kevés magyar turista keresi fel Korcula szigetét. A britek, a franciák és a németek mellett főként a lengyel, a szlovén és a cseh turisták körében kedvelt célpont a horvátországi Korcula szigete, az ide érkező kevés számú magyar vendég többsége egy kistelepülés magyar tulajdonú üdülőtelepét keresi fel. A szigetre és központi városába, Korculára leginkább repülővel vagy hajóval érkező turisták főként Marco Polo szülőházára és az óvárost részben ma is körbeölelő várfalra kíváncsiak, a magyaroknak Hamvas Béla fügefáját és Szabó Lőrinc emléktábláját is megmutatják. A századokon át a szigeten megélhetést adó kőfaragás, hajógyártás és halászat közül már csak a hajók készítése és a japán exportra induló tonhalak halászata jelent megélhetési lehetőséget a turizmus mellett.

A magyar vendégek túlnyomó többsége Prizba település magyar tulajdonú üdülőtelepén tölti a nyaralását. Az 1985-ben készült, 50 apartmanból álló telep, a Hotel Priscapac 2004 óta van magyar tulajdonban. Az egyszerre 200-220 vendégnek helyet adó nyaralóhelyen tavaly nyáron 10 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták, akiknek több mint 50 százaléka minden évben rendszerint magyar. A mintegy 20 ezer lakosú sziget második legnagyobb települése, Vela Luka egy egykori halászfalu. A térség két nevezetessége a mintegy 150 ezer olajfa, amiből kitűnő minőségű olívaolajat állítanak elő, illetve a mediterrán térség legjelentősebb régészeti lelőhelyének számító, felülről áttört barlang, a Vela Spila. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

r.gy. fotója

Vela Luka - helyiek - Ata fotója

Korcula város óvárosa (Grad) - Ata fotója

Korcula város - Szent Márk székesegyház  - Ata fotója

Korcula város - Ata fotói 

v.k. fotója

r. gy. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Barbi, 2020. 06. 13. 17:08
Kevésbé forgalmas, nyugis, ám gyönyörű, távolabbi szigetet kerestünk, mikor eldöntöttük, hogy ide megyünk nyaralni. Splitből kompoztunk, nagyon hosszú és költséges nyaralás volt, így utólag azt mondom, nem érte meg olyan messzire elmenni.
Előnyök:
- gyönyörű öblök, sok zöld növényzettel
- sehol sem volt nagy tömeg a strandokon (mi kerültük a nagycsaládosoknak való homokos strandokat, tehát sziklás és kavicsos strandokat kerestünk)
- ajánlanám a hajóval átjutást a gyönyörű Proizd szigetére (naponta több hajó indul, és hamar átér)
Hátrányok:
- nincs kiépülve a turizmusra úgy, mint más tengerparti helyek és szigetek. Kevés hajóút van, pl. Vis szigetére Splitből egy millió hajó indul naponta kirándulni, programokkal, míg Korculáról, ahonnan látótávolságban van Vis, nos csak előre regisztrálva indult volna a hajó, de csak akkor, ha megvan az x fő (talán 15?). Hát nekünk nem jött össze
- szállást találni, ha nem foglaltál le előre - szinte lehetetlenség, ez a sziget nem úgy működik, hogy ott lakik a tulaj a szálláson, vagy annak közelében, és könnyű lenne informálódni. Kevés az apartman is, amin meglepődtünk.
- nem volt alkalmas a sziget kerékpározásra - ma. hegyi túrára. A szokásos part menti sétányok hiányoztak, kerékpárutat nem találtunk, úgyhogy mi sajnos hiába vittük magunkkal a kerékpárokat, legközelebb előbb informálódunk a szintemelkedésekről.

Összegezve: Korcula egy nagyon szép, inkább érintetlen távoli sziget, amelyre hosszadalmas az eljutás, éppen ezért kevés turista vetődik el arrafelé, aminek következtében bizonyos - más helyeken megszokott szolgáltatások és életvitel nem léteznek...


Gard Norbert, 2019. 07. 25. 22:38
Sziasztok! Én most mennék korculára először. A tapasztalt utazóktól kérdezném,melyik a legoptimálisabb útvonal a lejutáshoz,ha Pécsről indulnánk.Az indoklásokat is megköszönöm.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon