ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia szigetei / Solta


hirdetes


útikritikák


Dalmácia szigetei / Solta

Solta dióhéjban | Vélemények | Szállás | Hasznos információk | Fotóegyveleg

Maslinica - j.m. fotója

Solta dióhéjban

Solta sziget Közép-dalmáciában, Brac szigettől északnyugatra található. Solta szigetet egy keskeny tengerszoros választja el, a szárazföldtől pedig, a Splitski csatorna. 

Solta 59 négyzetkilométeres (kb. 19 km hosszú és 5 km széles.) , és csupán kb. 1500 állandó lakója van. A sziget legmagsabb pontja a Vela Straza (237 méter). A sziget nyugati része karsztos táj, s ott földművelés folyik. A sziget északi része nagyon sziklás és sűrű bozotokkal benőtt. A nyugati parton mediterrán klíma uralkodik, és a partvidéke a szemben lévő kis szigetek és sziklaformációk miatt védett a hevesebb időjárástól. 

Solta legtöbb települése a sziget belsejében van, széltől védettebb területeken. 

Splittől hajóval egy óra távolságra van.

Grohota a központi települése.

Vélemények

,, Kisebb, kevésbé felkapott és csillogó sziget, mint híresebb társai, mégis az is megtalálja itt számítását, aki nyugalomra vágyik, és a mozgalmasabb nyaralás kedvelői sem fognak csalódni. " forrás


,, Az olajfákkal és buja növényzettel borított Solta tipikus mediterrán látképét a kis kikötők, a kőházakkal tarkított települések teszik még szebbé. A vidék lankás, tökéletes a túrázáshoz akár gyalog, akár kerékpárral indulunk útnak.
Solta-sziget, bár közel fekszik Horvátország egyik leghíresebb üdülővárosához, mégis csak kevés turista tesz kitérőt, hogy ellátogasson ide. Az érdemtelenül alábecsült sziget viszonylagos érintetlenségével, háborítatlanságával a pihenéshez tökéletes hátteret nyújt." forrás

Szállás

Ajánlott szálláshelyek (2024:

3 csillagos: Apartments Kaic (Rogac) ,

Hasznos információk

Helyi közlekedés

Solta szigetén az autóval érkezők számára elérhető a közúti közlekedés, de az utak nagyrészt keskenyek és kanyargósak. A sziget fővárosa, ahol a komphajók érkeznek, Rogač, innen pedig könnyen megközelíthetők a sziget egyéb részei autóval vagy kerékpárral.

A parkolás Solta szigetén általában ingyenes, és a közterületi parkolóhelyek mellett találhatóak magán parkolók és parkolóházak is. A parkolóhelyek keresése során fontos figyelni az esetleges parkolási korlátozásokra és tilalmakra, különösen a forgalmasabb városokban és turisztikai területeken.

A közlekedési viszonyok megfelelőek a szigeten, de az utak kanyargósak és meredekek lehetnek, így fontos óvatosan vezetni. A kerékpározás és a gyalogtúrák is nagyon népszerűek a szigeten, és a látogatók számos környező látnivalót is felfedezhetnek ezen a módon.

Vásárlás

Solta szigetén találhatók kisebb boltok és élelmiszerboltok, ahol a látogatók vásárolhatnak élelmiszereket, italokat és egyéb alapvető termékeket. A sziget fővárosában, Rogačban, van néhány élelmiszerbolt és pékség, valamint egy kispiac is, ahol helyi termékeket lehet vásárolni, mint például olajbogyót, mézet, borokat és sajtokat.

Solta szigetén nem találhatók nagy bevásárlóközpontok vagy áruházláncok, így a nagyobb bevásárlásokhoz és szélesebb választékhoz a szigetet körülvevő városokba vagy Splitbe kell utazni.

A sziget turisztikai központjaiban, mint például Maslinica, Stomorska és Nečujam, számos ajándékbolt és kézműves bolt is található, ahol a látogatók vásárolhatnak helyi kézműves termékeket, mint például kerámiát, ékszereket és textíliákat.

Strandok

Solta-sziget strandjai kavicsosak, a legnagyobb és viszonylag kiépített Necujam mellett található, ám ez sokszor szeles. A Maslinica előtt fekvő öbölben is több kisebb strand van, melyeket az előttük elterülő, apró szigetek jótékonyan védenek a szelektől.

Stomorska: A sziget keleti oldalán található, ez a strand a turisták és a helyiek körében is népszerű. A strand apró kavicsos, és kristálytiszta vízzel rendelkezik.

b. j. fotói

Necujam: Ez a strand Solta legnagyobb és leglátogatottabb strandja, a sziget középső részén található. A strand sekély és homokos, ideális a családok számára.

j. t. fotója

Tatinja: Ez a strand Solta nyugati részén található, és egy eldugott öbölben található. A strand apró kavicsos, és kristálytiszta vízzel rendelkezik, ideális hely a pihenésre és a nyugalomra vágyóknak.

Maslinica: Ez a strand Solta legdélibb részén található, és a turisták körében rendkívül népszerű. A strand kavicsos, és gyönyörű kilátást nyújt a sziget partjaira és a környező szigetekre.

Az összes Solta-i strand kiváló lehetőséget nyújt a napozásra, a fürdőzésre és a vízi sportokra, mint például a búvárkodásra és a snorkelingre. A strandok nagyon tiszták és rendezettek, és sokukon találhatók bárok és éttermek, ahol a látogatók finom helyi ételeket és italokat kóstolhatnak meg. A Solta-i strandok általában csendesek és nyugodtak, és kiváló lehetőséget nyújtanak a pihenésre és a relaxációra.

.

Stomorska pici strandja - j.m. fotója

Látnivalók

Szent Miklós kolostor: Ez a kolostor a sziget déli részén, Maslinica városában található, és a 18. században épült. A kolostor gyönyörű kertekkel és kilátással rendelkezik a környező szigetekre.

Gornje selo: Ez a kis falu a sziget déli részén található, és számos hagyományos dalmát házzal rendelkezik. A faluban található a Szent Mihály templom, amely a 17. századból származik.

Šešula-öböl: Ez az öböl a sziget északi részén található, és gyönyörű stranddal és kristálytiszta vízzel rendelkezik. Az öbölben lehetőség van búvárkodásra és snorkelingre is.

Kastela-öböl: Ez az öböl a sziget déli részén található, és egy gyönyörű történelmi kikötővel rendelkezik. Az öbölben található a Várkastély, amely a 18. században épült, és ahol a látogatók megtekinthetik a helyi történelmi kiállításokat.

Bobovišća: Ez a festői kis falu a sziget nyugati részén található, és számos hagyományos dalmát házzal rendelkezik. A faluban található a Szent Kereszt templom, amely a 18. században épült.

Maslinica: Ez a kis halászfalu a sziget nyugati részén található, és a látogatók számára kiváló lehetőséget nyújt a pihenésre és a tengerparti tevékenységekre. A faluban találhatók számos étterem és bár, ahol a látogatók finom helyi ételeket és italokat kóstolhatnak meg.

Olvasmányos linkek

,, A hatalmas sziklák miatt a déli partvidéken nincsenek falvak, a turistaforgalom döntő része pedig az apró halászfalvak köré csoportosul. A sziget központjának az említett út mentén, az egyetlen fontos kereszteződésnél fekvő Grohote falucska tekinthető, a legkedveltebb három település pedig Necujam, a tipikus halászfalu, Stomorska, és a partyjairól híres, ezért a fiatalok körében kedvelt Maslinica, a sziget északnyugati részén." forrás

Stomorska - j. m. fotója

Fotóegyveleg

Stomorska - j.m. fotói

Maslinica - j.m. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon