ÚTIKRITIKA.HU / Peljesac-félsziget


hirdetes

útikritikák


Peljesac-félsziget

A Peljesac-félszigetről dióhéjban| Vélemények|KözlekedésÉtkezés|Strandok|       Fotóegyveleg

.

cs. d. fotója

A Peljesac-félszigetről dióhéjban

A félsziget hosszú, homokos strandjai, kristálytiszta vizű öblökkel, hegyekkel és dombokkal tarkított tájai miatt turisták ezreit vonzza minden évben. A félsziget híres borászatairól ismert, itt található a világhírű Dingač borkészítő terület. A régióban számos történelmi és kulturális látnivaló is megtalálható, mint például a középkori Ston városa, a Lovište-fok, a Trstenica és az Orebic települések, valamint a Sveti Ilija-hegyi kilátó. A Peljesac-félsziget kiváló hely a tengerparti pihenésre, az aktív kikapcsolódásra és a kulturális felfedezésekre egyarán

    Látogasson el a Peljesac-félsziget híres borkészítő régióiba, ahol számos pincészet várja az érdeklődőket, hogy megkóstolhassák a helyi borokat.

    Keresse fel az ókori város Ston-t, ahol a leghosszabb falak Európában találhatók, valamint híres a kagylótenyésztéséről és a sóbányáiról is.

    Fedezze fel a félsziget legszebb strandjait, mint például a Divna strandot, a Prapratno strandot vagy a Viganj strandot, ahol kite-szörfözésre is lehetőség van.

    Látogasson el az Orebic városában található franciskánus kolostorhoz, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Peljesac-félszigetre.

    Kóstolja meg a helyi tengeri ételeket, például a frissen fogott halakat, garnélákat és kagylókat.

    Sétáljon a félsziget mesés tájain, például a Dingac-hegyen, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a környező szigetekre.

    Kiránduljon a Korcula-szigetre, amely Peljesac-félszigetről könnyen elérhető, és híres a szép strandjairól, az óvárosáról és a híres származású Móric család szülőházáról.

Hátrányok:

Közlekedési nehézségek - Peljesac szigete csak egy fél sziget, és csak egy kis híd köti össze az állandó szárazfölddel, ezért a közlekedési lehetőségek korlátozottak lehetnek. Az autóval történő közlekedés nehézkesebb lehet a nyári időszakban, és az állandó hídforgalom miatt akár hosszabb időt is igénybe vehet az átjutás.

Homokos strandok hiánya - Peljesac szigetének partvonalát inkább kavicsos és sziklás strandok jellemzik, mint homokos strandok, így azok számára, akik homokos strandokat kedvelnek, lehet, hogy nem a legmegfelelőbb választás.

Kevés éjszakai élet - Peljesac szigete egy inkább nyugodt és csendes hely, így azok számára, akik szeretnének éjszakai életet élni, kevés lehetőség áll rendelkezésre.

Magas árak - A Peljesac szigetén található szállodák, éttermek és boltok árai magasabbak lehetnek, mint más horvát turisztikai célpontokon, különösen a főszezonban.

Korlátozott szolgáltatások - Peljesac szigetén a szolgáltatások korlátozottak lehetnek, és azok számára, akik magasabb színvonalú szolgáltatásokat keresnek, a sziget nem biztos, hogy a legjobb választás.

Kisebb választék - Peljesac szigete nem rendelkezik olyan sok látnivalóval és programlehetőséggel, mint más horvát szigetek, ezért azok számára, akik változatosabb programokat keresnek, a sziget nem biztos, hogy ideális választás.

Vélemények

Közlekedés

A közlekedés a Peljesac-félszigeten főként az autóval történik. A szigeten nincs vasútállomás, de van néhány buszmegálló, ahonnan helyi buszok indulnak a környező városokba és falvakba. A sziget fő útvonala az 8-as főút, amely végigszeli a Peljesac-félszigetet, és összeköti az északi és déli részeket.

2021. július 29. A helyiek véleménye: tök jó, hogy van híd, csak utak nincsenek mellé. 😃 Amit a határellenőrzés kiesésén nyernek, annak többszörösét veszítik el a Peljesac-félszigeten az utakon...

Étkezés

,, A dél-dalmáciai Peljesac-félszigeten 2019. márciusban az állategészségügyi vizsgálat kimutatta, hogy a Malostoni-öbölben tenyésztett kagylók 30 százaléka norovírussal fertőzött. A norovírus a szennyvízzel, a fekáliával terjedt el a tengerben. A Peljesac-félszigeten nem megfelelő a szennyvízelvezetés, Mali Ston és Veliki Ston a mai napig nem csatlakozott a nyolcvanas évek elején kiépült szennyvízhálózathoz. Az emésztőgödröket általában nem ürítik, így azok megfertőzik a vízkészletet, és a szennyezés az öbölbe is eljut.

A vírus 20 napig is jelen lehet a tengerben, és ha bekerül az élő szervezetbe, ott még tovább is. A nyersen fogyasztott osztriga "egy vírusbomba", a fertőzés nagyon súlyos is lehet.  (2019)" forrás

Strandok

Divna strand

(A félsziget északi részén)

A strand hosszú, homokos parttal rendelkezik, amely ideális a fürdőzésre és a napozásra. A tenger kristálytiszta, és kiváló lehetőséget nyújt a búvárkodásra és a snorkellingre. A strand környezete gyönyörű, és nyugodt, így ideális választás lehet azoknak, akik egy csendesebb strandolási élményre vágynak. Azonban fontos megjegyezni, hogy a strand nem rendelkezik éttermekkel vagy bárokkal, így javasolt saját étel és ital hozása.

k .b. fotója

Žuljana strandja

Gyönyörű homokos partja és kristálytiszta vize miatt kedvelt célpontja a turistáknak. A part mentén több vendéglátóhely, bár és étterem található, ahol lehetőség van különböző helyi ételek és italok kipróbálására. A strandhoz parkoló, valamint napernyők és napozóágyak bérlési lehetőség is tartozik. Azok számára, akik aktív pihenésre vágynak, a strandnál lehetőség van vízi sportokra, például kajakozásra és búvárkodásra is.

k.b. fotója

Fotóegyveleg

Mali Ston falu - k.b. fotója

Ston kisváros - k.b. fotója

Žuljana - k.b. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon