ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia szigetei / Dugi Otok


hirdetes


útikritikák


Dalmácia szigetei / Dugi Otok

Dugi Otok sziget dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Božava | Látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg


Dugi Otok sziget dióhéjban

 • Dugi Otok szigetet hosszú szigetnek is nevezik (45 kilométer hosszúságú). Ez Közép-Dalmácia legnagyobb területű szigete. Zadartól és Biogradtól nyugatra fekszik.
 • A szigetre komppal lehet eljutni. A kb. 3 ezres lakosságú sziget központi települése: Sali, aminek kb. 800 lakója van. A sziget többi települése még kisebb. Dugi Otok 43 kilométer hosszú. A sziget nyugati partvidékét szinte megközelíthetetlen, meredek sziklaszirtek szegélyezik.
 • A szálláshelyek többsége Bozava, Veli Rat, Sali és Luka településeken van.
 • A sziget homokos strandjai: Solišcica, Pantera és Telasčica. Ezek a sziget keleti partján vannak. A déli parton a strandok kavicsosak. A sziget nyugati és középső területei bükkfaerdősek.
 • Olyanoknak ajánljuk ezt a szigetet, akik a strandolás mellett akarnak valamennyit kirándulni is. A sziget déli részén található a Telasčica nemzeti park.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Sakarun strand hófehér homokos fövenye és a lassan mélyülő víz, ami jó volt a gyerekeknek
 2. A drámai parti sziklaszirtek
 3. A szigeten keresztül vezető, kb. 52 kilométeres főútról az egészen elképesztően szép panorámák (ehhez foghatót sehol nem láttunk Horvátországban), s ez kerékpározva is nagy élmény.

Nem tetszett

 1. A sziget településein este halovány mozgalmasságú, álmos az utcai élet, érdekességet legfeljebb az idős helyi urak társasági életének hangulatossága jelent
 2. A Telašćica-i strand a szamarakkal nagyon felkapott, de fürdeni nem ott érdemes, mert túl sok a turista és vannak nem nagy távolságra tisztább strandok
 3. Van néhány strand, ahol nem helyeznek kellő hangsúlyt a szemét eltakarítására

Vélemények

Odajutás

Budapesttől Dugi Otokig az az autózás távja 677 kilométer, amiből 625 kilométeren autópályán vezethetünk. Megállás nélküli autózást kalkulálva az időtartam kb. 7 óra 45 perc. Nagykanizsán és Zágrábon keresztül vezet az út. 

A komp Zadarból megy 1,5 óra!!

2023: Dugi Otok esetében autóval, komppal az indulási hely "Zadar Gazenica", az érkezési pont pedig "Brbinj Dugi Otok".
A normál autó (5 m hosszúság alatt) 25,86 euro. Egy felnőtt jegy (12 év felett) 5,84 euro. A sofőrnek is kell jegy! Gyermek jegy (3-12 év) 2,92 euro. 3 éves alatt ingyenes. Természetesen ez csak az odaút.

Szállás

Szállodák Saliban, Lukában és Bozavában vannak, a többi 9 településen csak apartmanok, fizetővendégszolgálatos szobák vannak a száláskínálatban.   

Helyi szálláshely online foglalása itt - hotelscombined.com

Közlekedés

A szigeten csupán egy benzinkút található, mégpedig a Zaglav nevű településen.

Dugi Otok szigeten a közlekedési viszonyok általában jók, az utak állapota pedig megfelelő. A szigetet egy út köti össze, amelyen rendszeres tömegközlekedés folyik, busz-járatok szállítják az utasokat.

A szigetről számos komp- és hajójárat indul Zadarba, naponta többször is. A kikötők a Brbinj, a Zaglav, valamint a Sali és a Božava, ezek kisebbek.

Étkezés

Ajánljuk:

Konoba Roko - Bozava településen, a kikötő mellett. Híres a friss halakról, rákokról és tenger gyümölcseiről, valamint a házi kenyérről és tésztáról. A vendégek dicsérik a kiszolgálást, a hangulatot és az ár-érték arányt.
Konoba Bracera - Sali településen, a főút mentén. A helyi specialitások mellett olasz ételeket is kínál, mint a pizza, a lasagne vagy a cannelloni. A teraszon gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a szigetekre.
Konoba Dido - Veli Rat településen, a világítótorony közelében. A jellegzetes dalmát ételek mellett vegetáriánus és vegán opciókat is kínál. A vendégek szerint az étel minősége, a mennyisége és az íze kiváló.

Tengeri sűn jégdarabkákon szervírozva - ez bizony helyi csemege

Vásárlás

A szigeten az élelmiszerek drágák, mert az árban benne vannak a Zadarból való szállítás költségei. 

Szórakozás

A szigeten nincsenek diszkók, bárok.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandok

A legszebb strand a 2. Az elsőnél is szebb. A második az amelyiknél át tudsz úszni egy szigetre!!

Solišcica

Solišćica strand Dugi Otokon egy gyönyörű partszakasz. Kavicsos, és kristálytiszta vizű tengerrel rendelkezik, amely ideális úszásra, búvárkodásra és snorkelre. A strand nyugodt és csendes, így kiváló választás azok számára, akik pihenni és pihenni szeretnének a tengerparton. A környéken találhatóak éttermek, bárok és kávézók is, így könnyedén eltölthető itt egy egész nap a napsütésben és a tengerparton.

m.d. fotója

Pantera

Ez a partszakasz homokos és kavicsos területen fekszik, és szép, tiszta vizű tengert kínál, ami ideális úszásra és búvárkodásra. A parton található számos szolgáltatás közé tartozik éttermek, bárok és strandbüfék, amelyek friss ételeket és italokat kínálnak. A strand nagyon népszerű a turisták körében, különösen a nyári hónapokban, de van elegendő hely a napozáshoz és a pihenéshez. Azok számára, akik aktívabb nyaralást szeretnének, a parton bérelhetők napernyők, strandlabdák és vízi sporteszközök is.

Telasčica

(horvát kiejtés: teláscsica)

Telascica nem egy konkrét strand, hanem egy természetvédelmi terület, amely Dugi Otok déli részén található.  Azonban a területen található több partszakasz is, amelyek közül néhány alkalmas fürdőzésre.

Az egyik ilyen partszakasz a Mir öböl, amely gyönyörű kavicsos strandokkal rendelkezik, tiszta, kristályos vízzel és lenyűgöző kilátással a környező hegyekre és szigetekre. A Mir öböl az egyik legnépszerűbb hely a Telascica természetvédelmi területen, és számos turista érkezik ide, hogy élvezze a tengerparti életet.

A területen található egyéb strandok, mint például a Stiniva öböl vagy a Dumboka öböl, általában nehezebben megközelíthetők, de így is csodálatosak és csendesebbek, így ideálisak a pihenésre és a természet szerelmeseinek. Azonban fontos megjegyezni, hogy mivel a Telascica természetvédelmi terület, szigorú szabályok vonatkoznak a strandokra és a környező területekre, beleértve a hulladékgyűjtést és a zajszintet. Ennek betartása azonban hozzájárul ahhoz, hogy a látogatók élvezhessék a természeti szépséget, és megóvják az értékes ökoszisztémát.


Sakarun (vagy Saharun) strand

Ez a szigeten lényegében az egyetlen homokos strand. 

A Sakarun strand a sziget északnyugati részén található. Sokan Horvátország egyik legszebb homokos strandjának tartják és én csak egyetérteni tudok velük. Ezt a helyet ajánlanám azoknak, akik a Maldív-szigetek hangulatát szeretnék érezni Európában. Zadar kikötőjéből indulnak a kompok a szigetre, és már maga az út is lenyűgöző kirándulás a környező szigetek mentén. A szigeten legegyszerűbben bérelt autóval lehet közlekedni. (2022) forrás


Szép ez a strand, a homokföveny, de a tengerifű picit ront a látványon - k.r. fotója

Božava

(horvát kiejtés: bózsává)

Božava egy festői kis település Dugi Otokon, Horvátországban. Ez a falu a sziget északi részén található, és híres a lenyűgöző tengeri kilátásairól, a kristálytiszta vizű strandjairól és a szigetvilág nyújtotta egyedülálló környezetről.

A településen található strandok közül a legnépszerűbbek a Saharun strand és az Veli Rat strand. A Saharun strand híres a homokos partjáról, a sekély tengeréről és a varázslatos kék vízéről. Az Veli Rat strand egy szép, kavicsos partszakasz, amely ideális úszásra és napozásra.

A településen található épületek közül a legjelentősebb a 12. századi Szent Mihály-templom, amely a helyi történelem egyik legfontosabb épülete. Emellett Božava híres a hagyományos horvát ételekről és italokról, és számos helyi étterem és bár található a településen.

A település kikötője a sziget közlekedési csomópontja, és innen járnak kompok és hajók a sziget többi részére és a környező szigetekre.

Látnivalók és programok

Telascica nemzeti park

,, Telascica Nemzeti Parkba (pontosabban Natúrparkba) fog elvinni, ami szintén nagyon szép. De azért jobb előre tisztázni, hova is fogunk kiruccanni. Ha egy sós tavat emlegetnek, akkor az a Telascica Nemzeti Park területén lévő Mir tó, ami rögtön egyértelművé teszi az úti célt.

Mi Biogradból indultunk egy viszonylag nagyobb hajóval, fejenként 190 kunát (durván 8550 Ft) perkáltunk érte, de ebben egyszeri étkezés és italozás is benne volt. Mondjuk ez szerény személyem számára inkább kolonc volt az odafelé utat végigkísérő borzasztó erős (és számomra elviselhetetlen) olajban sütött halszag miatt. Menet közben végig nézelődtünk, rengeteg kis szigetet lehetett látni: némelyik felszíne szinte kopár volt, másikakat pedig foltokban fenyvesek borítottak. Ahogy a videóban is látszik, rengeteg hajó tartott a szigetre, egy szembe jövő vitorlás utasainak hosszasan integettünk is. Ebből már sejtettük, hogy mekkora tömeg lesz a nap hátralevő részében.

Durván 4 óránk volt a környék bejárására, ebbe egy gyors sziklamászás, egy fürdőzés a sóstóban és a tengerben is belefért, holott eleinte elég szűkösnek tűnt az időkeret. A Dugi Otok sziget nyílt tenger felőli oldalán magasodnak a Stene sziklák, legmagasabb ponton 160 méterrel az Adria hullámai fölé. Ez egy kitűnő hely fotózkodásra, sziklamászásra azonban csak kellő fizikai erőnlét és megfelelő lábbeli (értsd: nem flipp-flopp papucs) mellett vállalkozzunk. A kőtömbök tetejéről érdemes lepillantani a mélykék tengerre, de még ha nem is vagyunk tériszonyosak, az insta-szelfik készítése közben ügyeljünk a több mint száz méteres zuhanás elkerülésére. Lefelé én ugyan futottam, de én elég gyakorlott vagyok ebben a műfajban. Pont ezért másnak nem ajánlom. Tudják: Kérjük kedves nézőinket, hogy a műsorban látottakat ne próbálják ki otthon!

A rövid, de annál keményebb és gyönyörűbb túrázás után a sós tóhoz vettük az irányt. A Mir tó vízében élőlények nem igazán fordulnak elő, mert sótartalma az Adria többszörösére rúg. Egyes útleírások szerint a tavacska délkeleti részében gyógyhatású iszap található, de ebbe a pár órácskába nekünk a gyógyulás már nem fért bele. Ehelyett beúsztam a tó kétharmadáig (HOSSZÁBAN!), majd vissza. A közepén természetesen lőttem pár képet minden irányba. A víz méregzöld, még a Balatonnál is kevesebbet látsz benne, búvárkodni gyakorlatilag fölösleges. Eléggé meleg a tó vize, kb 29 Celsius fokos volt, de ez az érték egy-egy forró nyári napon akár a 33 fokot is elérheti.

Még volt időnk csobbanni egyet a Telascica-öböl tengervízében is, de a sétaúttól (később ösvénytől) való lejutás a tengerhez eléggé nehézkes a meredek partszakaszok miatt. Viszont mindenképp megéri a kristálytiszta víz miatt, amivel szinte csak a Vir-szigeteki vagy a karlobagi vette fel nyaralásunk során a versenyt. Bár eléggé fáradtak voltunk, én azért saját magamhoz híven hosszú perceken át üldöztem egy turista-hajót gyorsúszásban - a kiránduló népség örömittas biztatására. (2018)" forrás

Szveti Pelegrin

A sziget legrégebbi temploma

Szent Pelegrin egy kis, festői öböl Dugi Otokon, Horvátországban. Az öböl híres a lenyűgöző természeti szépségéről és a kristálytiszta vizű tengeréről. A strand kavicsos és sekély, így ideális úszásra és a vízi sportok kedvelőinek.

Az öbölben található egy kis kápolna, amelyet a helyiek nagy tisztelettel kezelnek. A kápolna előtt egy kis terasz található, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az öbölre és a környező hegyekre. A területen nincsenek kereskedelmi létesítmények, így javasolt, hogy az emberek hozzanak magukkal ételt és italt, ha a napot ezen a csodálatos helyen szeretnék eltölteni.

Szent Pelegrin öböl eldugott és csendes, így az ideális hely azok számára, akik szeretnének elszakadni a tömeges turizmus zajától, és élvezni a tengerparti életet. Azonban, mivel a terület természetvédelmi terület, fontos, hogy az emberek vigyázzanak a környezetre, és hagyják az öblöt olyan állapotban, amilyenben megtalálták.

Sós-tó

Olvasmányos linkek

A Fotóegyveleg alatt hasznos és érdekes kommentek olvashatóak!

Fotóegyveleg

n.m. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Kriszti, 2017. 08. 21. 14:34
Sziasztok! Mi most jöttünk haza Dugi Otokról. Csodaszép!!! Az autószállító komp köt ki Brbinj-ben, a személyszállító pedig Sali-ban. Mi Sali-ban laktunk, nagyon nyugis kisváros (az Apartman Viktor-ban laktunk, közvetlenül a tengerparton van, szuper). Kisgyerekeseknek a Sakarun strand ideális. Lassan mélyülő, fehér homokos, kristálytiszta víz. Nem muszáj a fizetős parkolóba menni, ha Sali felől megy valaki, a előtte az út mellett is van egy teljesen ingyenes parkoló rész (időben kell menni, reggel 9 körül még nincs ott senki). A strandon van kavicsos rész, ahol tűz a nap, így érdemes napernyőt vinni (a bérlés nagyon drága, 70kn/nap), de a strand hátsó részén van egy fenyőerdő, ahol árnyék van, közel a vízhez. WC nem nagyon (pár TOytoy), van egy büfé, de érdemes inkább vinni). A Veli Rat világítótorony csodaszép, főleg naplementekor! Fejenként 20kn a belépő a toronyba, de naplemente előtt kicsivel (akkor bezár) simán felengedtek jegy nélkül is. Nagyon szép a szigeten a Telascica nemzeti park (nagy melegben kicsit kemény az a 3-4 km Saliból gyalog, de cuki csacsikkal lehet barátkozni út közben. A nemzeti parkban van egy szép sós vízű tó, de vinni kell vízicipőt, mert élesek a kövek az alján, és érdemes korán menni, mert ha megjönnek a személyhajók, brutál a tömeg. Amúgy az egész sziget partja csodás (vízicipővel mindenhol lehet fürödni kb, kristálytiszta gyönyörű a víz), a táj hegyes-völgyes. A snorkelezés hatalmas élmény volt, a gyalogtúra nagy melegben szerintem nem nekünk való (mi skandinávok vagyunk hozzájuk képest...;) ). Van egy cseppkőbarlang is valahol, illetve egy tengeralattjáró-bunker, ezekre már nem jutott időnk. 1db benzinkút van a szigeten Zaglav-ban, jó drága is, így érdemes a szárazföldön megtankolni. A csapvíz ihatatlan (elég sós), vinni kell ásványvizet. Bolt Sali-ban a kikötőben van (Tommy), ott vannak éttermek, fagyizó stb. is. Az autós komp naponta 3x jár Zadarból, 1,5 óra az út, csodaszép. Budapestről 10 óra volt az út háztól házig, autópályán, "kütyüvel" (ez utóbbit érdemes szerezni, sokkal gyorsabban át lehet jutni az autópálya-kapukon...) Szuper, nyugalmas nyaralóhely, imádtuk... :)


Balázs, 2016. 09. 13. 13:59
Már a szállásunk lefoglalása is vicces volt. Emailban értekeztem a szállásadó hölggyel, kérdésemre hogy írja meg az
apartman címét azt a választ kaptam hogy nincs cím és ne izguljak mert 10-kor kint fog állni a ház előtt :)
Augusztus 20.-án indultunk a Dugira. 10 óra után érkeztünk meg Saliba és ahogy a hölgy ígérte kint állt a ház előtt
amiről addig csak sejtettük hogy merre van. A szállás kissé leharcolt volt nyikorgós ággyal de tiszta úgyhogy a
célnak megfelelt, bár 50 juró/éjért sokat nem kell várni.
A szigeten a közlekedés elég nyugodt. Túl gyorsan haladni nem lehet a kanyargós úton de nem is érdemes mert
elképesztő a kilátás.
Sali egy nyugodt kis halászfalu 5-6 étteremmel és alkalmanként esti koncertekkel. Inkább hangulatosnak mondanám mint szépnek. Napi bevásárlás szempontjából a sziget legjobb helye mert itt található a legnagyobb bolt(nem túl kedves eladókkal) és reggelente jó áron lehet friss halat kapni a helyi halászoktól.
A bolt árai egyébként cáfolják a fentebb olvasott állítást miszerint a boltok drágák. Saliban érdemes beszerezni némi oliva olajat ami ugyan nem egy Spanyol minőség de horvátországhoz képest meglepően szokatlan csípős, füves,
kesernyés igazi zöldensajtolt olaj.

Sali környékén egyértelmű hogy a Mir tavat és a sziklaszirteket érdemes megnézni, ahol célszerű a bejárattól
távolabb sétálni a parton annak aki kevésbé kedveli a nagy tömeget. A tó tényleg néhány fokkal melegebb mint a
tenger. Ajánlott még a tó végére a kőrakásokhoz elsétálni ahol tök jó kis balesetveszélyes helyekről lehet ugrálni a tengerbe. Aki ennél is tovább merészkedik az a domb után a Lojisce öbölbe jut ami a google maps szerint egy szép fehérhomokos strand.
A csacsikkal nagy bánatunkra találkoztunk.
A nemzeti park területére a bekötőútnál jegyet kell vásárolni amit aztán nem kérnek sehol :) Aki autóval érkezik
célszerű a kis golfkocsival 10kn-ért le és felmenni, kivéve ha szeretne 45 percet sétálni le és még többet vissza.
Délen a Sali előtt található bekötőútról olajfaligetekkel, fügefákkal és füves pampaszerű pusztákkal tarkított murvás úton lehet eljutni a Cuscica öbölig. Az öböl köves, védett, szélcsendes és nagyon szép a kilátás a Kornati szigetekre. Az öböl melletti dombot megmászva egészen elképesztő a szigetek látványa.
Az igazán jó strandok a sziget északi részén találhatóak ezért célszerűbb ott szállást foglalni hogy ne kelljen
annyit autózni.
A világítótorony környéke nagyon szép de a toronyba sajnos nem lehet felmenni. A mellette levő strandokon viszont érdemes időzni és gyalog vagy biciklivel bejárni az legészakibb részeket.
A Sakarun tényleg gyönyörű viszont relatív sokan vannak. Azért el lehet férni, nem egy Makarskai riviéra
főszezonban.
A legjobb ami nálam mindent vitt az a Veli Zal nevű strand. Horvátországi kalandozásaim eddig legszebb
partszakasza. Ez a Sakaruntól délre található. A part fehérkavicsos (sajnos árnyékmentes) a vízbe érve viszont
elképesztően gyönyörű fehérhomok fogad ahonnan kimenni sem akar az ember. Búvárkodásra a legjobb hely. Tele van
mindenféle halakkal, találkoztam óriási polippal, közepes méretű rájával, lepényhalakkal. Kagylót keveset találtam
de annál szebbeket.

Természeti szépségeit tekintve a Dugi nálam eddig az első helyen áll Horvátországban. Ajánlott azoknak akik
szeretik a nyugodt nem túlzsúfolt helyeket. Akik a városi pezsgést keresik és a történelmi látnivalókat azoknak nem ajánlom.


Balázs, 2016. 08. 11. 07:35
Hamarosan megyünk. Kár hogy nem teljes a leírás. Nagyon érdekelt volna.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon