ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia szigetei / Hvar


Dalmácia szigetei / Hvar

Hvar dióhéjban | Vélemények | Szálláslehetőségek | Ajánlott szállások | Strandok | Vendéglátás | Látnivalók | Programlehetőségek | Egyéb hasznos tanácsok | Fotóegyveleg

Hvar város - Szent István tér a Szent István-székesegyházzal - Ata fotója

.

.

Hvar dióhéjban

 • Hvaron nincsenek szuper strandok, sőt nem is jellemző rá a kiépített strandok megléte. A szigetnek nem ez a fő vonzereje, hanem a szépsége, a természetes öblök látványai, a környező kisebb nagyobb szigetekre való motorcsónakos kirajzás szuper programjai. Hvar egyre inkább egy bulisziget a fiatalok számára, emelt árszinten. Nagyon felkapott hellyé vált és ez tükröződik a magas árszintekben.
 • A közvélekedés szerint Hvar az Adria-tenger legnaposabb szigete.
 • Jellemző: a Hvar szigeti buliélet és menő világ kombinálása a környező szigetek romantikusságával.
 • Hvar kb. 70 kilométer hosszú és 20 kilométer széles. A sziget egyik végében található Makarska városka (itt nincs sok történés), a másik végében pedig a sziget központja, Hvar város. Szállás szempontjából Jelsa városka és környéke javasolható a leginkább, mert praktikus az elhelyezkedése a szigeten.
 • Hvar szigetén csak kavicsos, köves strandok vannak! Nem kell ettől megijedni, mert a strandokon bérelhetők kényelmes fekvő alkalmatosságok. A Hvarral szembeni kis szigetek némelyikén még homokos strandok is fellelhetők.
 • A sziget domborzata dombos, a nyári hónapokban a növényzet eléggé szikár, eltekintve a hatalmas levendulaföldektől.

Fő programlehetőségek:

 • Bérelt motorcsónakkal, vitorlással vagy vízi taxival átmenni a Hvarral szembeni szigetekre, a Jerolim-szigetre (ott van nudista strand is), kajakkal is lehet túrázni a kis szigeteket bejárva.
 • Sv.Klement-szigeten varázslatos kis öblök látogathatók.
 • A sziget legszuperebb strandja, a Dubovica. Idilli, festői, nem zsúfolt.
 • A Hvar-i erődítményből szép panorámát lehet csodálni.
 • Milna városka szuper éttermekkel és nyugis miliővel, hangulatos kikötővel.

Vélemények

"Hvar számomra a világ legszebb helye. A luxustól az egyszerűig minden van, ami a szállásokat és a szolgáltatásokat illeti. Álomszépek a strandok, hosszú szuper partszakaszokon lehet kocogni. Hvaron van bőven szórakozási lehetőség, pihenés, mozgalmasság, életélvezet. Ezen a szigeten minden lehetséges, szóval leírhatatlanul fantasztikus. Hvar kisváros elbűvölő, tele van vendéglőkkel, bárokkal, boltokkal. Esténként jachtok kötnek ki, hogy lakói is belevessék magukat az éjszakai életbe. Hvar városka éttermeiről pár szó: az étlapon mindenhol található halétel, és jellemzően mindenhol rendelhető cevapcici vagy/és steak. A pizza is gyakori az ajánlatokban. (Amúgy úgy érzékelem, hogy a horvát konyha túlságosan elmozdult az olasz irányába, legalábbis, ami a turistás helyeket illeti.)

Hvaron drágaság van sok más horvát tengerparti helyhez képest is. 10 euró egy koktél egy menőbb helyen. Pedig a szolgáltatás ehhez képest nem éppen jó. Lassúak és motiválatlanok a pincérek. Előfordul étteremben, hogy a felszolgálók csapatban cigiznek, miközben a vendégeknek szükségük lenne rájuk. Kellemes a kisváros parkja az árnyékos helyeivel, játszóterével. Persze vannak hátrányok is. nincsen rózsa tövis nélkül. Nyáron a felkapottabb strandokon mozdulni sem lehet. A strandok kavicsosak, lassan mélyülők. Felkapott strand a Hula-Hula Beach a bárjával. Kirándultunk ide-oda. Nagyon tetszett Jelsa a szép kikötőjével az esti laza mozgalmassággal. Persze felgyalogoltunk a Hvar-i várba is, egyszer nappal és egyszer a naplemente megcsodálásához. A szárazföldre Stari Grad-ból mentünk komppal. A hajózás kb. 30 perc. Valamint béreltünk egy kicsi motorcsónakot, amivel kimentünk többször is a Hvarral szembeni "ördögi szigetekre" (pakleni otoci). Ez volt a legjobb programunk!" (Lacusék, 2015)

"A fiataloknak szerintem Hvar városban érdemes lecövekelni. Milna is szép hely, az Hvar várostól csak 4 kilométerre fekszik. Milna strandjai sokkal jobbak, mint Hvar városé. Vízi taxival ki lehet menni környező szigetekre, amelyek némelyikén van nudista strand is. Hogy ne legyen furcsa meglepetés a vízi taxik jelzik, hogy nudistás helyre viszik az embert, vagy textilesre. Visszatérve Milnára, ott vannak éttermek, néhány apartmanház és három szép öböl." (R.J., 2016)


"Nem tudom hogyan csinálják a Stari Gradiak. Azt levettem, hogy anti-ibiza program van. Nem áramlik minden szórakozóhelyről egymásra licitálva (ettől egyenlő arányban élvezhetetlenné téve) a tucc-tucc zene és habár Isten látja lelkem én imádom ezt a bikinifelső nélküli Ibiza-Korfu-Mallorca vonalat, meg is volt elégszer, de most nagyon nem ez kellett mert mint korábban említettem öregszem, vagy mert mit tudom én. Ennek ellenére Stari Grad nem egy nyugdíjas rehabilitációs központ. Stari Gradban úgy vannak bikinis csajok és ezer gyerek, hogy nincs is tucc-tucc és nem megy ez a nagyipari rongyrázás. Van kertmozi, igen olyan igazi kertmozi, aminek virág nő a kőkerítése tetején, és ha a rögzített fröccsöntött székek helyett még fapadok lennének hát már nem is mozi menne benne hanem még egyenesen cinematográfia. (2010)" forrás

Szálláslehetőségek

Hvar-ban nemrégiben elég sok utca nevét megváltoztattál, azaz néha nem könnyű az eligazodás, érdemes megpróbálni megkérdezni helyi embert, bár ők nincsenek mindig képben ez ügyben.

Ajánlott szállások (2021)

2 csillagos: Adriatiq Resort Fonatana 

3 csillagos: Hotel Skalinada 

4 csillagos: Amfora Hvar Grand Beach Resort ,

-----------------------------------

Nem ajánlott hotelek: Adriatiq Hotel Hvar , Arkada Sunny Hotel by Valamar , The Palace Hvar ,

-------------------------------------

Más Hvar szigeti szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Strandok

Hvar város strandjai nagyon tiszták, de elég szűkek és zsúfoltak. Egy benzinállomás vagy egy hatalmas tengerjáró hajó közelségében fürödni nem igazán romantikus élmény. Hvar városban az Amfora hotel közelében lévő strandok számítanak nyugisabbnak, de ezek szállodai privát strandok és ezért többnyire fizetősek. Ezek a strandok azért tele vannak hotelvendégekkel és elég zajosak, pláne a híres-nevezetes Hula-Hula strandbár tájékán. A bulizósoknak viszont éppen ott van a helyük. A város másik oldalán a strandok nyugisabbak, viszont ott sziklákon át kell bemanőverezni a tengervízbe, ami gyerekek számára nem biztos, hogy megoldható. A Tojás-öböl nevű strand szép és tiszta, fokozatosan mélyülő vízzel, nagy-kavicsos fövennyel. Ide viszont jönnek gyermekes családok.

A Tojás-öböl előtt egy erdőcskében található a sziget egyetlen nudista strandja. Hátránya, hogy nehéz a vízbe bemenni és pont a parton nincsenek árnyékos oltalmat adó fák. Autóval lehet találni a szigeteken nyugis strandokat, de e tekintetben a legjobbak a szemközti szigeteken vannak. Vízi taxival is el lehet ezekhez jutni. Hvar városával szemben a Pokol-szigeteken (Pakleni otok) van a Palmizana strand, amit Dalmácia legszebb strandjai között tartanak számon. Ez a strand a Sveti klement szigeten található. A víz kristálytiszta, jók a búvárkodási lehetőségek, szép és illatos a fenyőerdő. Ez egy kavicsos, sziklás strand, de a vízbe bemenetelkor finom homokra lépünk. Van a strandnak egy elkerített nudista része.

Javala strandján látható ez: Kedves vendégek! Mi törődünk a környezettel. Szépen kérjük Önöket, hogy ezeket a hamutartókat rakják ide vissza használat után. Köszönjük. - n.l. fotója  

Vendéglátás

 • Sok jó étterem közül lehet választani, de mindenképpen érdemes kipróbálni a hagyományos horvát vendéglők, az úgynevezett konobák valamelyikét.
 • Mivel az éttermek többnyire drágák, a takarékosabb nyaralóknak ajánlatos a mellékutcákban lévő vendéglőket megcélozni, azokban nagyobb az esélye, hogy elfogadható árak vannak. Persze vannak gyorséttermek, mint pl. a Hamburger&Co. Hvar városban két jelentősebb pizzéria található, az egyik a kikötőnél, a másik a Plaza-n.
 • Az éttermekben a friss halból készült ételek nagyon drágák. Sajnos.
 • Hvar szigetén található a világ egyik legdrágább étterme, a Gariful (Szegfű). A parti sétány melletti étterem teraszáról a kilátás gyönyörű. A kávé vagy a tea 15-20 ezer forint (nem tévedés!). Egy szerény ebéd mondjuk egy 4 fős társaságnak állítólag kb. 4-5 millió forintba kerül. A vendégkör: arab sejkek, orosz milliárdosok, filmsztárok. Az 1981 óta létező étterembe csak a leggazdagabb turistákat várják.
 • Az óváros bejárata közelében van egy nagy szupermarket.
 • A szigeten a legnagyobb szupermarketje a kompkikötőnél található, neve Tommy Starigrad.

"Hvar szigetén olyan árak vannak, amelyektől a horvátoknak is eláll a lélegzetük. Így a hasábburgonya 20 kunába (820 Ft), a Cézár-saláta 65 kunába (2700 Ft) kerül, de egy hamburgerért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk: ennek az ára 65 (2700 Ft) és 140 kuna (5740 Ft) között mozog. (2015)" forrás

Hvar város - étterem a főtéren - Ata fotója

Vásárlás

Régiségbolt - Ata fotója

Látnivalók

Hvar városcs.o. fotói

Stari Grad

cs.o. fotója

Ata fotói

Spanyol erődítmény

Vrboska halászfalu

L. Kati fotója

Tvrldaj kastély

Jelsa

cs.o. fotója

Sveta Nedilja falu


Sucuraj-i világítótorony

Programlehetőségek

 • A piactéren van egy jelentős turista információs központ, ahová első nap érdemes bemenni összegyűjtögetni a brosúrákat.
 • Érdemes kerékpárt bérelni, és bicajozni a parti szép úton.
 • Humac falu nem annyira érdekes.

Vrboska - I. Kati fotója

Egyéb hasznos tanácsok

A Dubrovnik-ba való kirándulás tervezésénél úgy kell kalkulálni, hogy egy kb. 4 órás ott tartózkodás mellett oda--vissza 6-6 órát is eltarthat az autózás, közlekedés.

"Először is Jelsa egy édes kis városka. Innen nincs messze Vrboksa városa, Stari Grad, valamint a sziget fővárosa, Hvar. Ezekre a városokra mindre rá lehet szánni 1-1 délelőttöt, Hvarra meg egy egész napot. Itt érdemes felmenni a domb tetején lévő Napoleon erődbe. Csodálatos kilátás nyílik onnan a Pokol-szigetekre. A sziget nyugati oldala is rejt sok kis aranyos falucskát. (Pl. Zavala, Ivan Dolac, Sveti Nedjelja, Milna) Erre is érdemes elnézni." forrás,, Szigorúan büntetik a meztelenkedést és a részegen őrjöngést a horvátországi Hvar szigetén. Angol nyelvű táblák figyelmeztik a turistákat, hogy amennyiben hiányos öltözetben vagy az arra nem kijelölt helyen fogyasztanak alkoholos italt, akár 700 euró (212 ezer forint) büntetést is fizethetnek,
A figyelmeztető táblákon képekkel illusztrálják, mit nem szabad a szigeten:
hiányos öltözetben sétálásért 500 eurós, bikinis vagy úszónadrágos sétálásáért 600 eurós, közterületen evésért és ivásért 700 eurós büntetés jár.
A táblán egy rendesen felöltözött, kézen fogva sétáló pár is látható, a kép mellett pedig, az a szöveg olvasható, hogy
Save your money and enjoy Hvar, magyarul Spórolj a pénzeddel és élvezd Hvar szigetét.
A helyi polgármester a szigorú intézkedéseket azzal magyarázta, meg akarja állítani Hvar turisztikai öngyilkosságát, amely azzal kezdődött, hogy a szigetet úgy reklámozták, mint világszínvonalú partihelyszínt.  (2017)" forrás

Olvasmányos linkek

"A komp 1 óra alatt Stari Grad-ba ért, innen busszal mentünk Hvar városába. Keresztülszeltük a szigetet a szerpentineken. Fent a sziklák, a mélyben a tenger, fantasztikus volt! Hvar főtere csodaszép, a fehér márvány épületek a szikrázó napsütésben, pálmafákkal s a mélykék tengerrel mindenképp megér egy sétát. A part mentén rengeteg fügekaktusz, mindenféle mediterrán növények díszlenek. Nagy meleg volt, kerestünk egy strandot és csobbantunk a kristálytiszta tengerben. Itt hidegebb volt a víz és nagyon mély.

Bizonyára egy luxusszálloda privát strandját fogtuk ki, mert baldachinos ágyakon heverésztek körülöttünk az emberek. Egyenruhás pincérek hordták fehér kesztyűben a frissítő koktélokat. Feltűnt, hogy senki sem fizetett az italért. Világ életemben ilyenre vágytam, a legjobb helyre jöttünk! Gondoltam, majd én is kérek egy mohitót. De nem sokáig élvezhettük a luxus beach örömeit, amint kijöttünk a vízből, már el is zavartak bennünket! Nem is értem, egyszerűen hogy juthattunk be? Nem volt kerítés! De legalább elmondhatjuk, hogy egy ilyen helyen is fürödtünk! Baldachinos ágy ugyan nem jutott, mégis élveztük a kalandot.

Egy vinotékában kóstolgattunk finom Hvar szigeti borokat. Egy Plavac Mali száraz vöröset magunkkal is vittünk. Este 6-ra Stari Grad-ba értünk, a hajó indulásáig még 2 óránk volt. Bejártuk az öreg várost, egészen kicsi és nagyon hangulatos. A sziget az esti fényben a legszebb arcát mutatta, később a hajóról csodáltuk, ahogy a nap belebukott a tengerbe." forrás


"Hvar szigetéről  több útikönyvben is olvastam, hogy a világ tíz legszebb szigeteként tartják számon. Nem is vitatkozunk a bedekkerek „bölcsességével”: a szigeten – a változatosság kedvéért – fehér kőből épült, mediterrán városkák üdítik az ember lelkét, olajfaligetek, levendulamezők, és szőlőültetvények váltják egymást, Jelsa városában Európa egyik legszebb mediterrán parkja látható. A napsütéses napok száma olvastán a vodkásüveg után nyúlhat a skandináv ember, a klíma miatt a Hvar-szigeti borok az ókor óta híresek. (2012)" forrás


"Hvar természeti szépségei valóban egyedülállóak. Az Adria más szigeteivel ellentétben, buja, olykor Afrikára jellemző növényzet borítja, s ezt csak ellenpontozzák a levendulaültetvények, a teraszos szőlő és gyümölcskertek, az olívaligetek, a pineaerdők, s a rozmaringmezők mediterrán tarkasága. Mégis, ami leginkább vonzó a nyugalmat keresőnek, azok a meghitt, hihetetlenül tisztavizű öblöcskék százai. S hogy ezek a ministrandok főként kavicsosak vagy sziklásak? Oda se neki, hisz éppen ez a „szexepiljük”, a gumiszandál remekül megoldja a gondot." forrás


"Érdemes még meglátogatni természetesen Hvar városát is. Itt a vár magasodik a település fölé. Nem túl nagy, de annál izgalmasabb! Be lehet menni a börtönébe is, amit nem szabad kihagyni! De tényleg! Van néhány szigetecske is Hvar város környékén, ahova sétahajókkal lehet eljutni, és ezek némelyike FKK, mások meg igazi party szigetek. Ez nem tréfa! Délután amikor a városban jártunk már ment a nagy bulizás a jacht kikötőben. Olyan buli volt amit még a híres „pesti-éjszakában” is ritkán lát az ember. Amit még érdemes kipróbálni az a búvárkodás (én életemben először itt merültem pár évvel ezelőtt), mert nagyon szép merülőhelyek vannak körbe a szigeten. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Hvar város késő este - Ata fotója

Stari Grad - Ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Nagy Attila, 2019. 03. 07. 21:50
Ha valakit érdekel ezen a szigeten nyaraltunk már több ízben. Youtube-on van fent egy rövid kis utifilm..ha valaki szeretné látni a mi szemünkkel mint kisgyermekes család ajánlom szeretettel.nem egy profi munka de sokmindent megmutat :
https://www.youtube.com/watch?v=oj8j4w8iRbQ


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon