ÚTIKRITIKA.HU / Makarska Riviéra / Baska Voda


Makarska Riviéra / Baska Voda

Baška Voda dióhéjban | Vélemények | Szállások | Strandolás | Vendéglátás | Látnivalók | Programok | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

r. gy. fotója

Baška Voda dióhéjban

 • Baška Voda néhai halászfalu, ma turista település kikötővel, fenyvesekkel. Kellemes, igazán szép, hangulatos rendezett kis hely, alapvető ellátási infrastruktúra rendelkezésre áll, a tengerparti sétányon hangulatos korzózni, a településnek méltóságteljes hátteret, némi szélmentességet (és meredek utcákat) ad a Biokovo-hegy.
 • Baška Voda a főszezonban (és azon belül is főleg augusztusban!) túlzsúfolt, főleg, hogy kicsi település, és ehhez képest túl sok a nyaraló, a hosszú partszakasz is szűknek bizonyulhat. Baška Vodában nincs sok vendéglátóhely, bolt. Van viszont több kellemes kis kávézó.
 • Szórakozáshoz, igazi mozgalmassághoz az itt nyaralók inkább átmennek a szomszédos Makarskába. Baska Voda 9 kilométerre van Makarskától északra, Brelától délre.  Baška Voda magyarul annyit jelent: friss víz.
 • Baška Voda strandjai kavicsosak.

R. Gyuri fotója

Vélemények

,, Baska Voda gyönyörű helyen, ahol a tenger nyalogatja a lábát a hegyre, ami rendkívül csodálatossa teszi.
Sokak számára Dalmácia gyöngyszeme.
A hab a tortán a mindennapos esti séta a lemenő nap folyamán a tengerparton Brela vagy Promanja felé.
Két nagy játszótér gyerekeknek, rengeteg vízi látványosság és étterem felnőtteknek.
Nemcsak gyönyörű tájai miatt értékelik, hanem kiváló kiindulópontként is. Omis, Split, Trogir, Makarska, Biokovo, Modre -tó Imotskiben könnyen megközelíthető. Egy kicsit távolabb a Park KRKA gyönyörű vízesésekkel, Dubrovnik, Mostar. (b.s., 2021)


"Az utóbbi négy évben mindig ide jövünk vissza. Baska Voda nagyon szép, főleg a természeti környezet (tenger és hegyek). A tengervíz persze tiszta. Kavicsosak a strandok, de nem bazi nagy darabok. Ami nem jó, hogy kevés strand van és azok így nyáron túlzsúfoltak. Baska Vodában a bevásárlás nem gond, van elég boltválaszték. A posta mellett van egy vendéglő (mindig elfelejtem a nevét), ahol az ételadagok monumentálisak, ráadásul a személyzet nagyon jópofa. Esténként sok helybéli programozási lehetőség nincs, de mi végül is pihenni jövünk, nem mulatni. Szoktunk kenut bérelni és azzal evezünk az egyik öbölből a másikba. Sznorkelezni is jót lehet. Nézegetjük gyakran a szikláról a vízbe merészen ugráló srácokat is. Kirándulni szoktunk Trogirba, Plitvicébe, Dubrovnikba." (Babiék, 2017)

R. Gyuri fotója

Szállások

A szálláshely kiválasztásakor mindenképpen tisztázni kell azt, hogy az a hegyoldalon milyen magasságban van. A kisgyermekesek, nehezen mozgók, fáradékonyak számára ugyanis nem mindegy, hogy a strandolásról a szállásig való gyaloglás milyen hosszú hegyoldalra felfelé. Vannak a strandhoz elég közel eső szálláshelyek is, igaz jó részük tengeri panoráma nélkül. Nos, azt is tisztázni kell, hogy a szálláshelynek van-e tengeri kilátása, mert vannak olyanok, akik ilyesmire nagyon vágynak.

Ajánlott hotelek (2021):

3 csillagos: Villa Verica ,

4 csillagos: Grand Hitel Slavia , Hotel Horizont, Villa Palloma ,

Ajánlott aparttmanok: Apartments Ivana ,

------------------------------

Más Baska Voda-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Strandolás

A település partján vannak zsúfoltabb és kevésbé zsúfoltabb strandrészek. Valamennyi helyi strand pici. A strandok jellemzően higiénikusak, a tengervíz kristálytiszta. Egyes strandokon nincs nyilvános vécé, ahol meg van, ott nincs WC-papír, viszont van kosz, trutyi. Ez bizony gond. Zuhanyzó (fizetős) van, érmével lehet bemenni, használni.

R. Gyuri fotója

A strandok július elejétől kezdve válnak zsúfoltakká. Lehet akár a teljes ott-tartózkodás idejére kialkudni napozóágyat és napernyőt (pl. valaki 2 hétre fizetett 25 kunát). Az ilyen "bérletes" megoldás azért is praktikus, mert főszezonban megy a küzdelem a szabad napozóágyakért, és a bérletesnek mindig félretesznek ágyat. Küzdelem zajlik a fák alatti árnyékos helyekért is, azaz jóba kell lenni a strandos emberekkel.

R. Gyuri fotója

Sajnos néha észrevételezni lehet, hogy a tengervízbe olajszennyeződés (fekete motorolaj?) kerül be. Az Oseka nevű bár közelében van egy nudista strand.

r. gy.

Vendéglátás

A településen van egy Konzum szupermarket, elég kicsi és többnyire vevőktől zsúfolt. Nem éppen olcsók az árak, egy másfél literes ásványvizes palack egy euróba kerül. A Konzum este 9-ig van nyitva, de van mögötte egy másik szupermarket (az még talán drágább), ami este 11-ig van nyitva. A helyi boltokban a választék lényegében ugyanaz. Van a településen egy kicsi, de klassz zöldség- és gyümölcspiac. Éttermekben egy egyszerű ebéd: két pizza+két üdítő kb. 70 kuna. Szeptemberben már nincsenek helyben esti szórakozási lehetőségek. A nyári főszezonban viszont több helyi lokálban, étteremben esténként hangulatos élőzene van. A sétányon és környékén van a vendéglátóhelyek (éttermek, kávézók, bárok) zöme. A bárokban kb. 35 kuna egy jó koktél. A sétánynál van pénzváltási lehetőség is.

 • Augusztusban gyakran nehéz szabad asztalt találni Baska Voda vendéglőiben.
 • Ajánlott vendéglők: King étterem (halas, tenger gyömölcsei)

Látnivalók

r. gy. fotója

Programok

 • Egy kiadós kirándulós program a parti sétányon 2,5-3 órás gyaloglással eljutni Makarskába, oszt visszafelé már lehet akár buszozni is. Borzasztóan hangzik a gyaloglás időtartama, de hangsúlyozzuk, hogy az útszakasz igen szép, kellemes, egy részen direkt a strandon ballagva. Brela település és szomszédban van 2,2 km, a parton át lehet sétálni.
 • Érdemes választani a hajókirándulások választékából. A közeli szigeteket lehet felfedezni, pl. Bol-szigetet. Állítólag jó, sőt bulis a Bibe nevű hajóra szervezett kirándulások.
 • Távolsági busszal érdemes bemenni Split-be, 90 kuna oda-vissza/fő. Másfél órás ugyan a buszozás, de közvetlenül a városközpontban szállhatunk ki, parkolási mizériát kihagyva. Autóval sem lehet ezt a távolságot megúszni 75 percnél rövidebben, hiába csak 51 kilométer a távolság.
 • A Baška Vodában nyaralók számára még kézenfekvő Dubrovnik meglátogatása is, de az nagy távolság: 160 kilométer, ráadásul az útviszonyok miatt autóval több, mint 3 óra.
 • Jó program kirándulni a Biokovo-hegységbe, esetleg szervezett formában, mert abból több élmény hozható ki, na meg autóval nem túl könnyű és élvezetes a szűk úton felkapaszkodni.
 • Augusztusban 36-37 fokos hőségben persze a családok inkább a strandolás mellett voksolnak.
 • Átsétálni a közeli Promajnába és a kis halászfaluba, Bratusba.

Egyéb hasznos információk

Baška Vodában (miként Makarskában is) nagyon nehéz ingyenes parkolóhelyet találni. Ahol fizetős, ott 8-10 kuna egy órára.

r. gy.

Fotóegyveleg

r. gy.

r. gy.

Vissza az elejére


Kommentek

D Vitamin, 2016. 01. 12. 17:35
Az, hogy kicsik a strandok, nem igaz, hiszen az egész tengerpart egy nagy strand Brelától-Baska Vodán és Basko Poljén keresztül egészen Promajnáig. Az viszont igaz, hogy július-augusztusban nagy a tömeg, és főleg csehek, szlovákok és lengyelek.
Persze ami egy 60 évesnek már hátrány, az egy huszonévesnek lehet előny is, hiszen a nagy tömeg tele van csinos északi-szláv lányokkal.
Én nagyon szeretem a Makarskai Riviérát, de ha valakinek Baska Voda zsúfolt, akkor menjen délebbre, pl. a Peljesac félsziget már egész szellős, igaz messze is van......
De ahogy a Letu Stuke nevű boszniai együttes is énekli a "Tuga" című számában:.....Vodim Te na daleke plaže....


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon