ÚTIKRITIKA.HU / Makarska Riviéra / Baska Voda


hirdetes


útikritikák


Makarska Riviéra / Baska Voda

Baška Voda dióhéjban | Vélemények | Szállások | Strandolás | Vendéglátás | Látnivalók | Programok | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

r. gy. fotója

Baška Voda dióhéjban

 • Baška Voda néhai halászfalu, ma turista település kikötővel, fenyvesekkel. Kellemes, igazán szép, hangulatos rendezett kis hely, alapvető ellátási infrastruktúra rendelkezésre áll, a tengerparti sétányon hangulatos korzózni, a településnek méltóságteljes hátteret, némi szélmentességet (és meredek utcákat) ad a Biokovo-hegy.
 • Baška Voda a főszezonban (és azon belül is főleg augusztusban!) túlzsúfolt, főleg, hogy kicsi település, és ehhez képest túl sok a nyaraló, a hosszú partszakasz is szűknek bizonyulhat. Baška Vodában nincs sok vendéglátóhely, bolt. Van viszont több kellemes kis kávézó.
 • Szórakozáshoz, igazi mozgalmassághoz az itt nyaralók inkább átmennek a szomszédos Makarskába. Baska Voda 9 kilométerre van Makarskától északra, Brelától délre.  Baška Voda magyarul annyit jelent: friss víz.
 • Baška Voda strandjai kavicsosak.

R. Gyuri fotója

Vélemények

,, Baska Voda gyönyörű helyen, ahol a tenger nyalogatja a lábát a hegyre, ami rendkívül csodálatossa teszi.
Sokak számára Dalmácia gyöngyszeme.
A hab a tortán a mindennapos esti séta a lemenő nap folyamán a tengerparton Brela vagy Promanja felé.
Két nagy játszótér gyerekeknek, rengeteg vízi látványosság és étterem felnőtteknek.
Nemcsak gyönyörű tájai miatt értékelik, hanem kiváló kiindulópontként is. Omis, Split, Trogir, Makarska, Biokovo, Modre -tó Imotskiben könnyen megközelíthető. Egy kicsit távolabb a Park KRKA gyönyörű vízesésekkel, Dubrovnik, Mostar. (b.s., 2021)


"Az utóbbi négy évben mindig ide jövünk vissza. Baska Voda nagyon szép, főleg a természeti környezet (tenger és hegyek). A tengervíz persze tiszta. Kavicsosak a strandok, de nem bazi nagy darabok. Ami nem jó, hogy kevés strand van és azok így nyáron túlzsúfoltak. Baska Vodában a bevásárlás nem gond, van elég boltválaszték. A posta mellett van egy vendéglő (mindig elfelejtem a nevét), ahol az ételadagok monumentálisak, ráadásul a személyzet nagyon jópofa. Esténként sok helybéli programozási lehetőség nincs, de mi végül is pihenni jövünk, nem mulatni. Szoktunk kenut bérelni és azzal evezünk az egyik öbölből a másikba. Sznorkelezni is jót lehet. Nézegetjük gyakran a szikláról a vízbe merészen ugráló srácokat is. Kirándulni szoktunk Trogirba, Plitvicébe, Dubrovnikba." (Babiék, 2017)


Makarskan tartózkodunk, ami csodalatos. Viszont strandolni Baska Vodara járunk át mivel a Makarska-i strandot elég koszosnak találtuk. Baska Vodán viszont gyönyörű a víz,tisztasága és csodás a környezet. (2022)

R. Gyuri fotója

Szállások

A szálláshely kiválasztásakor mindenképpen tisztázni kell azt, hogy az a hegyoldalon milyen magasságban van. A kisgyermekesek, nehezen mozgók, fáradékonyak számára ugyanis nem mindegy, hogy a strandolásról a szállásig való gyaloglás milyen hosszú hegyoldalra felfelé. Vannak a strandhoz elég közel eső szálláshelyek is, igaz jó részük tengeri panoráma nélkül. Nos, azt is tisztázni kell, hogy a szálláshelynek van-e tengeri kilátása, mert vannak olyanok, akik ilyesmire nagyon vágynak.

Ajánlott hotelek (2023):

3 csillagos: Villa Verica ,

4 csillagos: Grand Hitel Slavia , Hotel Horizont, Villa Palloma ,

Ajánlott aparttmanok: Apartments Ivana ,

------------------------------

Más Baska Voda-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Strandolás

Baska Voda strandjainak az előnyei közé tartozik, hogy tiszta, kavicsos és kék zászlós minősítésűek1, hogy jól felszereltek zuhanyzókkal, öltözőkkel, napernyőkkel és napozóágyakkal, hogy közel vannak a központhoz és a kikötőhöz1, és hogy gyönyörű kilátást nyújtanak a tengerre és a Biokovo-hegységre1. A strandok hátrányai közé tartozhat, hogy zsúfoltak lehetnek a főszezonban1, hogy hideg lehet a víz, és hogy nincsenek homokos strandok.

A település partján vannak zsúfoltabb és kevésbé zsúfoltabb strandrészek. Valamennyi helyi strand pici. A strandok jellemzően higiénikusak, a tengervíz kristálytiszta. Egyes strandokon nincs nyilvános vécé, ahol meg van, ott nincs WC-papír, viszont van kosz, trutyi. Ez bizony gond. Zuhanyzó (fizetős) van, érmével lehet bemenni, használni.

R. Gyuri fotója

A strandok július elejétől kezdve válnak zsúfoltakká. Lehet akár a teljes ott-tartózkodás idejére kialkudni napozóágyat és napernyőt (pl. valaki 2 hétre fizetett 25 kunát). Az ilyen "bérletes" megoldás azért is praktikus, mert főszezonban megy a küzdelem a szabad napozóágyakért, és a bérletesnek mindig félretesznek ágyat. Küzdelem zajlik a fák alatti árnyékos helyekért is, azaz jóba kell lenni a strandos emberekkel.

R. Gyuri fotója

Sajnos néha észrevételezni lehet, hogy a tengervízbe olajszennyeződés (fekete motorolaj?) kerül be. Az Oseka nevű bár közelében van egy nudista strand.

r. gy.

Ha a legnépszerűbb és legközpontibb strandot keresed, akkor a Nikolina strand lehet a jó választás számodra. Ez a strand a kikötő mellett kezdődik, és a Szent Miklós utazó szobránál ér véget. Ez a strand rendelkezik a kék zászló minősítéssel, ami azt jelenti, hogy tiszta és biztonságos. Itt bérelhetsz napernyőt és napozóágyat, valamint élvezheted a közeli bárok és éttermek kínálatát. Ha egy kicsit nyugodtabb és természetközelibb strandot szeretnél, akkor a Podluka strand lehet az ideális számodra. Ez a strand az Ikovac strandtól a kikötőig terjed, és egy kis gyermekjátszótérrel is rendelkezik. Itt is bérelhetsz napernyőt és napozóágyat, valamint használhatod a zuhanyzókat és az öltözőket. Ha egy igazán csendes és eldugott strandra vágysz, akkor a Vrulja strand lehet a tökéletes választás számodra. Ez a strand Baska Voda és Brela között található, egy sziklás öbölben. Ide csak hajóval vagy gyalogosan lehet eljutni, ezért kevésbé zsúfolt. Itt nincsenek semmilyen létesítmények, csak a természet szépsége

Vendéglátás

A településen van egy Konzum szupermarket, elég kicsi és többnyire vevőktől zsúfolt. Nem éppen olcsók az árak, egy másfél literes ásványvizes palack egy euróba kerül. A Konzum este 9-ig van nyitva, de van mögötte egy másik szupermarket (az még talán drágább), ami este 11-ig van nyitva. A helyi boltokban a választék lényegében ugyanaz. Van a településen egy kicsi, de klassz zöldség- és gyümölcspiac. Éttermekben egy egyszerű ebéd: két pizza+két üdítő kb. 70 kuna. Szeptemberben már nincsenek helyben esti szórakozási lehetőségek. A nyári főszezonban viszont több helyi lokálban, étteremben esténként hangulatos élőzene van. A sétányon és környékén van a vendéglátóhelyek (éttermek, kávézók, bárok) zöme. A bárokban kb. 35 kuna egy jó koktél. A sétánynál van pénzváltási lehetőség is.

 • Augusztusban gyakran nehéz szabad asztalt találni Baska Voda vendéglőiben.
 • Ajánlott vendéglők: King étterem (halas, tenger gyömölcsei)

Tegnap érkeztünk Baska Vodára minden szép és jó szerintem az árak se rosszak DE a forintot nagyon rosszul váltják a bankkártyát nem minden étteremben fogadják el ,ugyhogy kunával felszerelve érdemes érkezni, a banki középárfolyam 52 forint /kuna itt a pénzváltó 71 forintot kérnek 1 kunáért. (2022. június)

Más hasznos információk

Baska Voda városának van turista információs irodája.

Címe: Obala sv. Nikole bb, 21320 Baska Voda

Nyitvatartása (a nyári időszakban): Hétfőtől szombatig 8:00-21:00 óráig, vasárnap 9:00-13:00 óráig.

Az irodában megtalálhatók az aktuális információk a városról és a környező területekről, a turisztikai programokról, a szálláslehetőségekről és az éttermekről. Emellett itt lehet információt kapni a strandokról, a sportolási lehetőségekről és az egyéb látnivalókról is. A személyzet általában nagyon segítőkész és szívesen válaszol a turisták kérdéseire.

Látnivalók

r. gy. fotója

Programok

 • Egy kiadós kirándulós program a parti sétányon 2,5-3 órás gyaloglással eljutni Makarskába, oszt visszafelé már lehet akár buszozni is. Borzasztóan hangzik a gyaloglás időtartama, de hangsúlyozzuk, hogy az útszakasz igen szép, kellemes, egy részen direkt a strandon ballagva. Brela település és szomszédban van 2,2 km, a parton át lehet sétálni.
 • Érdemes választani a hajókirándulások választékából. A közeli szigeteket lehet felfedezni, pl. Bol-szigetet. Állítólag jó, sőt bulis a Bibe nevű hajóra szervezett kirándulások.
 • Távolsági busszal érdemes bemenni Split-be, 90 kuna oda-vissza/fő. Másfél órás ugyan a buszozás, de közvetlenül a városközpontban szállhatunk ki, parkolási mizériát kihagyva. Autóval sem lehet ezt a távolságot megúszni 75 percnél rövidebben, hiába csak 51 kilométer a távolság.
 • A Baška Vodában nyaralók számára még kézenfekvő Dubrovnik meglátogatása is, de az nagy távolság: 160 kilométer, ráadásul az útviszonyok miatt autóval több, mint 3 óra.
 • Jó program kirándulni a Biokovo-hegységbe, esetleg szervezett formában, mert abból több élmény hozható ki, na meg autóval nem túl könnyű és élvezetes a szűk úton felkapaszkodni.
 • Augusztusban 36-37 fokos hőségben persze a családok inkább a strandolás mellett voksolnak.
 • Átsétálni a közeli Promajnába és a kis halászfaluba, Bratusba.

Egyéb hasznos információk

Baška Vodában (miként Makarskában is) nagyon nehéz ingyenes parkolóhelyet találni. Ahol fizetős, ott 8-10 kuna egy órára.

r. gy.

Fotóegyveleg

R. Gyuri fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2022. 09. 16. 11:08
Ivanka horvát nyelvű kommentjének gépi fordítása:

Nyaraltunk Baska vodán, minden nap fizettünk műanyag nyugágyakért szakadt, foltos párnákkal, amiket minden alkalommal visszavittünk, két nyugágy kis napernyővel 120 HRK, soha nem adtak számlát.Ha délben megyünk a szállodába amikor délután visszatérünk, ugyanazokért a napozóágyakért ismét fizetnünk kell.Antonijo, aki ezekkel a napozóágyakkal dolgozik, minden vendéget kirúg a strandról, ha nem akarják használni a napozóágyakat.
A turistáknak nincs kihez fordulniuk segítségért.Szégyen és borzalom, ahogy az emberek viselkednek.


Ivanka, 2022. 09. 15. 13:43
Boravili smo na ljetovanju u Baskoj vodi,svaki dan smo placali plasticne lezaljke sa poderanim puni fleka jastucima koje smo svaki puta vracali nazad ,dvije lezaljeke sa malim sunsobranom 120 HRK ,ikada nam nisu dali racun.Ako u podne odemo malo u hotel kada se vratimo poslije podne opet iste lezaljek treba ponovo da platimo.Antonijo koji radi sa tim lezaljkama sve goste tjera sa plaze ukoliko ne zele da koriste njegove lezaljke.
Turisti nemaju kome da se obrate za pomoc.Sramota i strahota kako se ljudi ponasaju.


D Vitamin, 2016. 01. 12. 17:35
Az, hogy kicsik a strandok, nem igaz, hiszen az egész tengerpart egy nagy strand Brelától-Baska Vodán és Basko Poljén keresztül egészen Promajnáig. Az viszont igaz, hogy július-augusztusban nagy a tömeg, és főleg csehek, szlovákok és lengyelek.
Persze ami egy 60 évesnek már hátrány, az egy huszonévesnek lehet előny is, hiszen a nagy tömeg tele van csinos északi-szláv lányokkal.
Én nagyon szeretem a Makarskai Riviérát, de ha valakinek Baska Voda zsúfolt, akkor menjen délebbre, pl. a Peljesac félsziget már egész szellős, igaz messze is van......
De ahogy a Letu Stuke nevű boszniai együttes is énekli a "Tuga" című számában:.....Vodim Te na daleke plaže....


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon