ÚTIKRITIKA.HU / Sharm el-Sheikh


hirdetes

útikritikák


Sharm el-Sheikh

Sharm El-Sheikh dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Sharm el-Sheikh vagy Hurghada? | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

a.d. fotója

A Wizzair 2024. április 5-ig hetente kétszer (hétfőn és pénteken) közlekedik Budapest és Sharm el-Sheikh között. A repülési idő kb. 3 óra 50 perc.

Mód van elektronikus úton beszerezni a vízumot, ha elboldogulunk valamelyik világnyelvvel: itt  Egypt e-Visa Portal

Sharm El-Sheikh dióhéjban

 • Sharm El-Sheikh a Sínai-félsziget déli csúcsán terül el az Óvárostól, az újabb építésű Naama-öböl-ig (Naama Bay). Budapesttől légvonalban 2550 kilométer, az átlagos repülési idő 3 óra 45 perc. Érdekesség, hogy a Sínai-félsziget az afrikai kontinensen fekvő Egyiptomhoz tartozik, de földrajzilag Ázsiában van.
 • Optimális utazási időzítés: február vége és június valamint szeptember és november között. Júliusban és augusztusban csaknem bizonyosan 40 fok felett van a napi hőmérséklet és nincs sok természetes árnyék. Januárban bizony lehet 14-17 fok közötti hőmérséklet, ami nem igazán való nyaralásra. Eső lényegében nincs. A tengervíz januárban, februárban és márciusban 20-21 fokos, tán inkább az edzett németeknek vagy hollandoknak való. Áprilistól decemberig már kellemesebb a tengerben mártózni.

Sharm El-Sheikh időjárása

 • Naama-öböl fejlődése azzal indult, hogy európai hobbi búvárok felfedezték maguknak, az ő lezser szellemiségük még valamiképpen érződik Sharm el-Sheikh mai, sokkal fejlettebb világában. Sharm el-Sheikh összességében nagyon színvonalas, menőbb, igaz kevésbé autentikus, mint a tunéziai nyaralóhelyek.
 • A szórakozni vágyóknak tetszeni fog Naama Bay színvonalas éjszakai élete. Nincsenek onnan nagyon messze lévő hotelek, hogy ne lehessen gyorsan megoldani az oda- és visszataxizást. A nyugalmasabb nyaralásra vágyóknak érdemes a Shark Bay térségében lévő hotelt választani.
 • Sharm el-Sheikh szuper hely búvárkodáshoz (mind scuba, mind sznorkel). Hozzáértő búvárok szerint Sharm el-Sheikh a szemszögükből többet nyújt, mint Hurghada.
 • Sharm el-Skeikh-ből rengeteg kirándulási lehetőség van: kanyonok, hegyek, Szent Katalin-kolostor, Sínai-hegy, vagy akár - jóval odébb - a jordániai Petra.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Fantasztikus korallszirtek, szuper sznorkelezési és búvárkodási lehetőségek
 2. Jó ár-érték arányú hotelek
 3. Viszonylagos tisztaság Sharm El-Sheikhben
 4. A tengervíz szépsége, kellemes hőmérséklete
 5. A helyiek szívélyessége
 6. Sok elég tartalmas fakultatív program
 7. Olcsó étel és ital
 8. Nincs eső, ami elronthatja a nyaralást
 9. Nem kell sokat repülni, ahhoz, hogy a hidegből a melegbe jussunk
 10. Az all-inclusive ellátások kényelme

Nem tetszett

 1. Sok hotel strandjánál nehézkes a tengerben fürdés, fürdőszandálra van szükség
 2. Nincsenek lehetőségek hosszú tengerparti szakaszokon való sétálgatásra, kocogásra + a strandfövenyen találkozhatunk teveszarral
 3. A gyomorrontás kockázata
 4. A boltok kellemetlenül nyomulós kereskedői (pl. Old Market)
 5. A gazember, simlis taxisok
 6. Nyáron túl nagy a Sharm El-Sheikh-i hőség, valamint ilyenkor túl sok a még nagyobb hőségből ide menekülő beképzelt, dúsgazdag szaúd-arábiai, akik lenézik az európaiakat
 7. A korall környezetben a hülye turisták által okozott károk
 8. Gyerekeknek nem valók a strandok
 9. Minden turistás, nincs hiteles helyi életkép
 10. Az utcai zugárusok leszerelésének nehézségei

Vélemények

Összesen 8 napot töltöttünk  Sharm El-Sheikh-en 2023. novemberében. .

A használatban lévő pénznem az Egyiptomi font, mi is ezzel fizettünk, de rengeteg helyen elfogadnak dollárt, eurót, viszont itt tisztában kell lenni azzal, hogy dollárban az árak jóval magasabbak.
50 EGP = 1 $
1 EGP = 11,5 ft.

Alapvetően bankkártyával sok helyen lehet fizetni, mi revolutot használtunk, minden külön díj nélkül fizettünk vele és ingyenesen tudtunk levenni automatából EGP-t, napi kp felvételi limit 4.000 EGP

A repülőjegy ára 120.000 ft volt oda-vissza három személynek.

Vízum nem kellett, mivel nem terveztük elhagyni a Sínai félszigetet.
A reptéren papír kitöltéséért elkértek 5 €-t.

Biztosítást itthon kötöttünk 10.000 ft-ért (Colonnade), konzuli oldalon regisztráltunk.

Szállásunk a Naama Blue hotelben volt, 100.000 ft 3 főnek, a weboldalukon foglaltuk le.
Nagyon tiszta, rendezett, medencés hotel, kb 5 percre a tengertől, közvetlen a Naama bay-es, saját strand rész van a hotelben tartózkodók részére. Szinte csak aludni jártunk haza, a hotel területén minden este voltak programok.
2x kértünk takarítást, melyet táblával lehetett jelezni, ekkor 50-50 EGP-t hagytunk az ágyon 😊
A reptérről a szállásra eljöttek értünk a hotelből, mely 700 EGP-be került (kb. 8.000 ft.)
A reptéren vettünk sim kártyát melyet hárman használtunk, bőven elég volt. Etisalat, 3000 ft 60 GB, mindenhol volt térerő.

Árak:
Igyekeztünk olyan helyen vásárolni, ahol ki voltak írva az árak.
Ásványvíz 70 ft (1,5 L), mindenféle chipsek 100 ft, cigi 1.000 ft, nagy üveg pepsi 200 ft, papíruszok 800-1000 ft-tól, 5 perc tevegelés Old city-ben 3.000 ft, McDonald’s nagy menük 1.600 ft, shawarma menüben 1.600 ft.

Programok:
Rengeteg programon lehet részt venni, és foglalni.
Mindegyik programnál eljöttek értünk a szállodához, és vissza is vittek, a programokat kint foglaltuk és kerestük. Itthonról nem foglaltunk le semmit.

Az alábbiakon vettünk részt:
Ras Mohamed nemzeti park egész napos hajós túra.
Kb. 30.000 ft 3 személynek üdítővel és ebéddel.
White Canyon sivatagi túra és Dahabi snorkelezés kb 30.000 ft 3 személynek ebéddel.
Sinbad tours szervezésében:
Reggel 7:45-kor felvettek a szállodánknál, majd kb 2 órás út következett mire megérkeztünk Dahabba, útközben közölték, hogy kötelező a békatalp és a mentőmellény a snorizáshoz melyet egy általuk kiválasztott kölcsönzőhelynél tudunk bérelni 4.000 ft-ért / fő.
Ezután folytattuk az utunkat a canyonhoz, átültettek egy 4WD-s autóba majd 10 perc autózás után kb fél órát túrázhattunk.
Dahabban a blue hole-hoz vittek, majd beöltözés után kb 20 percet snorizhattunk, többre nincs is nagyon idő, ebéd és indulás Dahabba ahol elvileg a városban vásárolhattunk volna, de ehelyett bevittek egy parfümgyárba ahol egy 10 perces termékbemutatót kellett meghallgatnunk a parfümgyártásról majd ha szerettünk volna akkor lehet parfümöt vásárolni…. Estére értünk vissza.
Üvegaljú hajóval egy órás út 10.000 ft
Úszás delfinekkel 21.000 ft (15 perc) + 2 db fénykép 5.000 ft (mobilt tilos használni).

Közlekedés:
indrive appot használtuk, beméri a helyzetünket, kiválasztjuk a térképen, hogy hova szeretnénk eljutni, kiírja a reális árat, melyen változtathatunk lefelé majd jönnek a licitek, hogy melyik autós vállalja el az általunk beállított összegért. Teljesen biztonságos volt, a helyi sofőrök nagyon barátságosak voltak.
Így gyakorlatilag gombokért jutottunk el a városon belül rengeteg helyre. (farsha cafe, soho square, old city, el-fanar stb.)
10-15 km-es távolságokat tettünk meg 800-1000 forintokért.
Reptérre 1.000 ft.
A helyi taxikkal ezeknek az áraknak a többszöröse lett volna.

Biztonság:
A városban mindenhol biztonságban éreztük magunkat.
A helyi lakosok nagyon kedvesek, közvetlenek, érdeklődőek, segítőkészek.
Voltunk már több arab országban, a stílusukat ismertük, így semmi meglepetés nem ért minket.
Az üdülőrészeken ellenőrző pontok vannak detektorkapukkal, fegyveres rendőrökkel.
A bankokat szintén éjjel-nappal fegyveresek őrzik.
Az egész városba be- és kivezető út körbe van kerítve beton fallal, tripla ellenőrzésekkel.
(2023)


"Jóllehet a nyaralók jellemzően inkább esti programként buszoznak vagy taxiznak be Naama Bay-be, szerintem érdemes kora délelőttre is időzíteni legalább egy bemenetelt. Nekünk nagyon tetszett reggelizés után egy kisebb sétát tenni Naama Bay parti sétányán, a Boardwalk-on. Kb. húsz perc végigjárni a sétányt, ahol délelőtt nincsenek sokan, és nyugodtabban lehet élvezni a méltóságteljes pálmákat és sokfél színben pompázó buganviliákat. A promenáddal párhuzamos utca az esti és éjszakai élet epicentruma. A gyalogos utca mindkét oldala tele van vendéglátóhelyek teraszaival. Többségben vannak az európai turisták, de jócskán vannak arabok is, akik jól láthatóan élvezik a laza hangulatot.

A közeli Sultan Quaboos utca is rendkívül élénk hely, főleg esténként. A beduin éttermekkel szemben boltok sokasága sorakozik. Mindenfelől zene árad ki, vegyesen keleti és modern. Érdemes bemenni a kicsi mellékutcákba, sikátorokba, árkádos területekre, mert tele van érdekes boltokkal. Van egy kis bazár is. Hangsúlyoznom kell, hogy teljesen megnyugtató a közbiztonság, egyetlen pillanatra sem éreztük magunkat veszélyes helyzetben. Legfeljebb az kényelmetlen, ha az ember semmit nem akar éppen venni, és a kereskedőket folyton ki kell kosarazni.

Elmentünk persze a másik központinak számító negyedbe, az Old Market-be. Taxival mentünk, és annak rendje-módja szerint előre fixáltuk a sofőrrel a viteldíjat. A pasi örült vadsággal vezetett. Veszélyesen előzött, és találgattuk, hogy nekünk akar bemutatózni, vagy csupán gyorsan le akarja tudni a fuvart. A végén aztán a simlis megpróbált több pénzt kipréselni belőlem, na de én keményen és sikeresen ellenkeztem. Nem lettünk barátok. Őszintén az az Old Market boltjaiban pont ugyanazokat a dolgokat lehet kapni, mint a Naama Bay üzleteiben. Nekem az Old Market nem igazán jött be. Elég műanyagos, giccses az egész. Nem mindig mentünk egyéni taxival, mert utaztunk iránytaxival is, ami persze olcsóbb. Ki kell állni az út szélére is egyszerűen leinteni. hamar megtudja a turista, hogy mi a reális viteldíj. Roppant módra terjeszkedik Sharm el-Sheikh. Valóságos új negyedek épülnek sok szállodával." (Gáborék, 2015)


Tetszett:
A tenger tisztasága, a szuper korallszirtek, jó sznorkelezési lehetőség
A Soho square-en, és a Naama Bay-en a bazárok
A Quad safari a hegyek között (amihez a kendőt érdemesebb valamelyik bazárban beszerezni, mint az indulópontnál, mert a bazárokban 1 dollár, míg az indulópontnál 4-5 dollár is lehet egy kendő)

Nem tetszett:
Gyerekeseknek, úszni nem tudóknak nem nagyon ajánlom, maximum karúszóval vagy mentőmellénnyel
Úszócipő mindenképp kell a vízbe menetelhez
A Soho Square-en a híres zenélő szökőkút a Margit-szigeten lévő szökőkút nyomába sem ér

(helga, 2019)

Sharm El-Sheikh vagy Hurghada?

Mindkét helyen szerzett tapasztalatok alapján és leegyszerűsítve így hasonlítanánk össze Sharm El-Sheikh-et (későbbiekben rövidítve Sharm) és Hurghada-t. Sharm koncepcióban Hurghada felé van pozícionálva, azaz menőbb, színvonalasabb, de némileg drágább nyaraló terület. Sharm-nak nagyobb a luxushotel kínálata, Hurghada tömegturistásabb. Sharm térben koncentráltabb, Hurghada kiterjedtebb, több új területfejlesztés történt tágabb körzetében. Hurghada a turisztikai kapacitás tekintetében legalább négyszer nagyobb, mint Sharm.

Sokak szerint Sharm szebb, mint Hurghada. Sharm fejlődik, Hurghada új terepeken fejlődik a régebbieken kicsit lestrapálódik. Vannak, akik azt hangoztatják, hogy Sharm túlságosan mesterséges képződmény, Hurghadának legalább van egy-két olyan része, ami hitelesebben egyiptomi (bár ez nem mindenki szerint jelent előnyt...). Hurghada belvárosának vannak lepukkantabb utcarészletei, Naama Bay sterilebb.

Kisgyermekekkel jobb Hurghada-ba menni, mert ott nagyobb a valószínűsége, hogy a hotel strandja a tengeri fürdőzés szempontjából megfelelő, bár szuper homokos strandokból kevés van. Sharm egyértelműen azoknak való, akik imádnak sznorkelezni, mert ebből a szempontból nagy az előny Hurghadához képest. Hurghada sznorkelezés szempontjából kevesebbet tud nyújtani, inkább hajós kirándulások révén lehet búvárkodni. Sharm strandjainál ugyan komplikált a tengeri fürdőzés (stégről leereszkedős), valamilyen műanyag fürdőszandálra elengedhetetlenül szükség van, de sok hotelnek van - úgymond - házi korallszirtje. Hurghadánál több a jó hely egyszerűbb sznorkelezésre, scuba tekintetében talán Sharm a jobb.

Mivel Hurghada délebbre van, mint Sharm, a hőmérséklet némileg melegebb, ami előny télen, hátrány nyáron. Hurghada éghajlata kissé szeszélyesebb, és szelesebb, mint Sharm-é. Vannak persze azonosságok is, mindkettő mesterséges képződmény, Egyiptomhoz jellegben nincs sok köze. Viszont Hurghada kereskedelmi és szórakoztató központja nagyobb választékot nyújt, mint Sharm-é, a Naama Bay, igaz az utóbbi ízlésesebben kiépített. Naama Bay-ben a szórakozó negyed kompaktabb, Hurghadában szétszórtabban vannak a bulihelyek. A Naama Bay-i szolgáltatások talán színvonalasabbak, és azért vásárolgatni ott is lehet jókat (Old Market). Hurghada még erősebben dominált az orosz turisták által, mint Sharm. Alapvetően Sharm némileg nyugisabb, mint Hurghada.

Az indokolatlanul népszerű egynapos kairói kirándulások szempontjából csak az a földrajzi adat érdemel figyelmet e kérdésben, hogy Hurghadából egy órával rövidebb az út (6-7 óra), mint Sharm-ból (7-8). Luxor meglátogatása esetén is Hurghadának van előnye (busszal csak 4 óra), mert közelebb van hozzá. Sharm-ból leginkább repülni kell Luxorba, ami persze a költséget is emeli. Sharm-ból viszont jobban adódik kirándulás az elképesztően szép jordániai Petrába. Sharm, azzal, hogy a Sínai-félszigeten van, érdekesebb környezettel bír, hiszen Hurghada a semmi közepén van, legalábbis az unalmasan sík szárazföldi oldalon. Sharm körül legalább vannak hegyek, na és Szent Katalin-kolostor, a Sínai-hegy. Hurghada repülőtere menőbb, mint Sharm-é. Hurghadához képest Sharm-ban több olyan hotel van, ami nem közvetlen tengerparti.

Olvasmányos linkek

"Sarm es-Sejkben az Iberotel Club Fanara nevű hotelben szállunk meg. Gyönyörű korallzátonyok vannak, és hosszú részen fehér homokos a part. Jobban szeretem, mint Hurghadát, mert szebb és pörgősebb. A környezet a szállodában paradicsomi: rengeteg medence van, pálmafák, és a kilátás is mesés. Sok élőlényt is láthatunk a part közelében (például polip, medúza), de ha nem fogdossuk őket, nincs mitől félni. Fontos megnézni utazás előtt, hogy van-e a leendő szállodánknak saját partja, és ha igen akkor milyen, mert akár sziklás is lehet." forrás

Fotóegyveleg

Palm Beach - k.j. fotója

m.e. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon