ÚTIKRITIKA.HU / Sharm el-Sheikh


hirdetes

útikritikák


Sharm el-Sheikh

Repülés | Szállásválasztás | Vízum | Fotóegyveleg

Repülés

Mik a Wizzair elternatívái?

Budapestről az EgyptAir-rel kairói átszállással.

Bécsből átszállással: Austrian Airlines, EgyptAir

Szállásválasztás

Általános jellemzők:

  • A Sharm el-Sheikh-i szállodák túlnyomó hányadában nincsenek panaszok a tisztaságra. E tekintetben jellemzően jobb a helyzet, mint a tunéziai hotelekben, igaz az egyiptomi nyaralóhelyen a szállodaválasztékban több az 5 csillagos.
  • Nem ritka, hogy az utazók a szállodába érkezéskor rögtön 20 dollár körüli összeggel megkenik az ügyeletes recepcióst, hogy jó elhelyezkedésű szobát adjon. Az úti kritikus nem tudja eldönteni csak úgy általánosítva, hogy az útlevélbe csúsztatott pénz ilyen elköltése mennyire hatékony.
  • Általános jellemző, hogy a medencék vize hidegebb, mint a tengeré. Ez csak ott nincs így, ahol van temperált vizű medence.
  • A hotelek strandjaira jellemző, hogy nem könnyűek a tengeri fürdés körülményei, részben éppen a korallszirtek miatt. A strandok többnyire vegyesen kavicsosak és homokosak.
  • Tájékozódni kell arról is, hogy a hotel közvetlenül a parton van-e vagy csak hotelbusszal viszik oda a vendégeket.
  • Borravalót (baksis) illik adni a hotelszemélyzetnek. Többségük havi fizetése 15-20 ezer forintnak felel meg.

Akik szeretnek sznorkelezni, azoknak természetesen azt kell megtudni, hogy a szóba jöhető hotelek közül melyik strandjánál milyen a korallos terep, mennyire jók a szimpla búvárkodási lehetőségek. Nyilván a hotel a saját honlapján vagy az utazásszervező prospektusában nem feltétlenül ad ilyen tényezőről tárgyilagos információt. Miként a szállodákról általában, úgy e tekintetben is Magyarországon a legértelmesebb és hasznosabb lehetőséget a Vista irodák kínálják, mert az ottani utazási tanácsadók hosszú évek óta szigorúan tárgyilagos, kritikus, komolyan elemző értékeléseket adnak a Sharm el-Sheikh-i szállodákról. Csak be kell menni valamelyik irodájukba és kérni ilyen értékelést. Ezek jobb támpontot adnak, mint a világhálón található véleményoldalak, amelyek közül néhány ráadásul manipulált. Ez itt nem a reklám helye, tényleg egyedülálló szolgáltatásról beszélünk a Vista vonatkozásában.

A Sharm el-Sheikh-i hoteleknek jellemzően van ingyenes ingajárati busza (shuttle bus) a központba, többnyire a Naama Bay-hez. E szolgáltatás miatt nincs kiemelt jelentősége annak, hogy a hotel mennyire van közel a központhoz. Az egyhetes turnus folyamán kevesen mennek be a központi helyekre minden nap, mert annyira nem érdekes.

"2016-ban sok helyi szállodában nőtt az egyiptomi vendégek aránya, mert állami dotációval nagyon olcsón kapnak szobát és ellátást. Az egyiptomi állam így akarja pótolni az európai vendégeket, akikből kevesebb jön mostanság. Oroszok és britek azért egyre inkább visszatérnek." (2016)

Általunk ajánlott szállodák (2023)

----------------------------------------------

Nem ajánljuk: Concorde El Salam, Amway Oyoun Resort&Casino , Sharm Resort , Sea Beach Aqua Park Resort, Marina Sharm, Jaz Sharks Bay ,


Magánútlevéllel, turista céllal beutazó magyar állampolgárok maximum 1 hónapos tartózkodásra jogosító turista vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein. A vízum 25 USD-be kerül.

Online is lehet vízumot igényelni ezen a honlapon:  ellenében, vagy https://visa2egypt.gov.eg oldalon adhatják le online vízumkérelmüket. Vigyázat, csakis ezen a ".gov.eg" oldalon regisztráljanak, mert több pénzcsaló oldal is működik hasonló címmel. Online kérelmezés esetén a vízumdíjat bankkártyával lehet lkifizetnu. Egyszeri beutazás esetében 25 USD, többszöri beutazásra jogosító vízum az 60 USD. Az online kérelmet a beutazás megkezdése előtt legalább 7 nappal kell benyújtani. Az egyiptomi online vízumrendszer nem fogad el ékezetes betűt, és hibás adatbevitel esetén megtagadja a belépést az országba. Az online vízumdíj nem visszatéríthető. Az egyiptomi hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint az online rendszer még instabil, így javasoljuk, hogy lehetőség szerint a rendszer biztossá válásáig a magyar beutazók a határon történő belépéskor, a határátkelőn vásárolják meg a vízumaikat.

Kiskorúak beutazása:

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni. Ha olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérhetik. Ezért a magyar külügy azt javasolja, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon