ÚTIKRITIKA.HU / Kanada


hirdetes

útikritikák


Kanada

Kanada dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Vancouver közvetlen környéke tele van bámulatos természeti szépségekkel. o.r. fotója

.


.

Kanada dióhéjban

 • Az észak-amerikai Kanada Oroszország után a világ legnagyobb országa. 9.98 millió négyzetkilométeres a területe, tehát több, mint százszor nagyobb Magyarországnál! Ehhez képest mindössze 38,6 millióan lakják (2023-as becslés).
 • Hivatalosan a lakosság közel 60 százaléka beszél angolul és 23 százaléka franciául. 46 százalékkal a római katolikusok vannak többségben.
 • Kizárólag az Egyesült Államokkal határos, mégpedig délen és északnyugaton (Alaszka). Igaz északkeleten 20 kilométer híján csaknem határos Grönlanddal is.
 • Kanada alkotmányos monarchia, a Brit Nemzetközösség tagja, államfője az angol király.
 • Havi átlag nettó fizetés (2023-ban): 980 ezer forintnak megfelelő kanadai dollár
 • Az érvényes útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Kanadába legfeljebb hat hónapra turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás céljából. Az útlevélnek a kanadai tartózkodás teljes időtartama alatt, valamint legalább a visszautazáshoz érvényesnek kell lennie.

Kanada 2015-ben bevezette az elektronikus utazási engedélyt (Electronic Travel Authorisation / Autorisation de voyage électronique, röviden eTA). Az 5 évig vagy az útlevél lejártáig érvényes engedélyt az interneten lehet 7 kanadai dolláros díj ellenében igényelni. A beutazási engedély a vízummentes beutazás feltétele.  Hiányában a Kanadába induló repülőjáratra történő beszállítást a légitársaság meg fogja tagadni.

A kanadai hatóság a rendelkezésére álló információk alapján megtagadhatja az engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét. Hangsúlyozzuk, hogy az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.

 • Kanadában hatalmasak a távolságok, turisztikai felfedezése egy utazás keretében rendkívül időigényes lenne. Montrealból a nyugati parti Vancouverbe elrepülni önmagában legalább 5 óra, ugyanez autóval megállás nélkül is két teljes nap (4900 kilométer). (Amúgy ezt a távolságot például úgy lehet ennyi idő alatt megtenni, hogy az út nagy részén inkább amerikai autópályákon megy az utazó.)
 • Kanadában a kanadai dollár (CAD) a hivatalos fizetőeszköz.

Íme egy önkényesen meghatározott lista arról, hogy a turista szempontjából mi a 10 legvonzóbb hely Kanadában:

Természeti szépségek tekintetében a csúcs helyek:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Természeti szépségekben (hegyek, tavak, erdők, folyók) elképesztően gazdag
 2. Vancouver, Montreál és Quebec City nagyon érdekes és szép városok
 3. Jó a közbiztonság, szuper a tisztaság, a levegőé is
 4. Nyugalom, béke, jólét, szabadságérzet
 5. Érdekes, izgalmas Quebec mássága
 6. A kanadaiak egészséges nemzettudata
 7. A természetvédelem, a vadvilág megóvásának hatékonysága
 8. Az emberek általában barátságosak, de nem túl érdekesek
 9. Torontó remek város, mind építészeti, mind kultúrlis szempontból rendkívül izgalmas
 10. Long Beach (British Columbia)

Nem tetszett

 1. A hatalmas terület miatt turistaként csak időigényesen és költségesen dolgozható fel
 2. Az USA-ban az emberek rokonszenvesebbek, mint a kanadaiak, az utóbbiak túlságosan haszonelvűek
 3. Quebec-ben a közlekedés nem annyira békés, mint Kanada más részein
 4. Hideg van, hosszú, mogorva, hideg telek
 5. Sok városuk elég unalmas, akármennyire is rendben vannak tartva
 6. Vannak veszélyes állatok (pl. medvék, jávorszarvasok) a nemzeti parkokban
 7. A történelmi múltjuk nem nevezhető igazán izgalmasnak, bár ennek előnyei is vannak
 8. Magasak az áruk és a szolgáltatások adótartalmai

Vélemények

,, Kanadában minden nagyon drága. A Starbucks itt olcsó kávénak számít, és az ember örül, ha 10 dollár alatt talál magának valami enni- vagy innivalót.

A helyi valuta, a kanadai dollár, annak ellenére, hogy gyengébb az eurónál vagy az amerikai dollárnál, 200 királyi magyar forintot kóstál darabáron. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az amerikai rendszert követve itt sem tüntetik fel sem a boltokban, sem az éttermekben a bruttó összeget: az, hogy mennyi adót kell fizetni az egyes termékek után mindig egy kellemetlen meglepetés, ami csak a kasszánál derül ki. (2018)" forrás

Ezer sziget - Boldt kastély - Karesz fotója

,,Kanada csodálatos desztináció, mindenkinek csak ajánlani tudom. Mert tiszta és gyönyörű ország, Montreal-nak pedig megvan még az a varázsa, hogy itt találkozik az európai és az amerikai /kanadai kultúra, legyen szó építészetről vagy vendéglátásról.

Az emberek pedig, valami ultra nyitottak és befogadók. És hihetetlen, de nagyon sokaknak volt valamilyen magyar kapcsolatuk, történetük, legyen szó múzeumi őrről, pincérről vagy taxisofőrröl J De az emberek segítőkészsége valami határtalan volt, bármiről is volt szó. Igazi multikulturális metropolisz!

A repülőutak nagyon jól sikerült, minden csatlakozást elértünk időben, még hazafelé az amszterdami járatot is. Alapvetően a 1,5 óra elég kell, hogy legyen, de egyfelől, nagyon mesze volt egymástól a két gate, ami kb. 40 perc séta volt, de ami igazán nehezítette, az a körülményes és lassú útlevél ellenőrzés, ahova egyszerre nagyon sok ember folyt be, és nagyon sokat kellett várnunk. De végül időre oda értünk J

A járatokról annyit, hogy a KLM messze visz mindent. Kifelé az Air France / Delta is jó volt, főleg, ha összehasonlítom a LOT-tal, mind szolgáltatásban, mind személyzetben, mind cateringben megfelelt, de aztán a KLM haza felé mindent vitt J Több hely volt valamivel a lábnak, a személyzet ultra barátságos volt és nyertes volt a catering is. Így a KLM-et szívesen ajánlom másnak is.

A transzfer is tökéletesen működött, vártak mindkét esetben és nagyon rendben volt. Nagy segítség volt, mert elég nagy sor kígyózott a sima taxi drosztnál.

A szállást ugye mi foglaltuk, mert már csak booking-on volt szoba. Mondanom sem kell, azzal volt egy csomó gond, persze nem nagyok. Kértük a szobákat egymás mellé, végül 2 emelet választott el L Szerencsére, nagyok már a gyerekek, de akkor is jó lett volna. A booking olyan cselesen fogalmazta meg a szöveget, hogy úgy tűnt, reggelit is fizettünk, de a helyszínen kiderül, az nincs benne. S persze, nagyon drága reggeliző hely volt a hotelben, felszolgálással, semmi svédasztal, így végül vásároltunk vagy máshol ettünk. És hab a tortán, hogy a bankkártya fizetési limitünk miatt nem is tudtuk érkezéskor fizetni a szállást, csak 3 napon keresztül, csepegtetve – átállítva közben a limitet is, nagy nehezen.

A tanulság roppant egyszerű: azért bízunk meg a Vistában,, hogy ne legyenek ilyen problémák, így ez szuper módon megmutatta, miért kell utazási irodával dolgozni. Azért, mert pontosak és megbízhatóak vagytok, mindent elintéztek és még helyettünk is tudtok gondolkodni. Így a pihenés kapcsán minden előre ki van fizetve és nincsenek váratlan meglepetések. Max. pozitívok J Erre most nagyon rádöbbentem, így ha bárki kérdezi, miért irodán keresztül megyünk, csak el fogom mesélni a booking-os és hoteles sztorinkat Kanadában… J"  (Attila, 2019)

Olvasmányos linkek

"A 38 milliós Kanada a 331 milliós Egyesült Államokkal szemben: Dacára annak, hogy közös a nyelv és közvetlen szomszédok, Kanada távol van attól, hogy csupán Amerika gyenge utánzata, avagy szimpla kistestvére lenne. Igen, hatalmas bevásárlóközpontok, gyorsétteremláncok és nyílegyenes autópályák vannak mindkét országban. A különbségeknek hosszabb a sora, már azon kívül is, hogy a kanadai pénzekről II. Erzsébet királynő mosolyog ránk, hisz hivatalosan ő Kanada államfője. Kanadában ugyebár kétnyelvűség van, angolul és franciául vannak a kiírások. (Habár az USA-ban már szinte ugyanilyen második nyelvvé válik a spanyol.) Kanada az egészségpolitika és a külpolitikai szerepvállalás dolgában inkább a fejlett Európára hasonlít. Kanada valamiféle sikeres keveréke a cowboy-földiségnek és a liberális, szociálisan érzékenyebb társadalomnak." (Focus Online)

Fotóegyveleg

Indián totem a Vancouver-i Stanley parkban - Elter Karcsi fotója

Niagara on the Lake település pár személyes kápolnája - Elter Karcsi fotója

Ottawa - Alexandra Beach - Elter Karcsi fotója

 

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2023. 07. 04. 09:45
Juditnak:
Nagyvárosokban, turista nevezetességeknél lehet USA dollárral fizetni, de hátrányos átszámítással, szóval jobb kanadai dollárt váltani. Hogy mennyit 3 napra, ezt nem tudom megmondani, mert nagyon függ az igényektől és a belépődíjad nevezetességek mennyiségétől. Napi 100 USD alatt nehéz ellenni, főleg mert a belépődíjak magasak.


Judit, 2023. 07. 04. 09:05
Sziasztok, augusztusban készulunk Kanadába (Torontó, Niagara) osszekotve USA-val. Kérdésem, hogy elfogadják-e Kanadában az USA dollárt is, vagy csak és kizárólag a kanadai dollárt? Mennyit javasoltok váltani 3 napra, ha a szállásunk már ki van fizetve, csak ételre, belépokre és apróságokra szeretnék kolteni? Elore is koszonom.


zalán, 2019. 06. 01. 11:11
Quebeq a legszebb város. Nagyon barátságos mindenki és kedvelik a külföldi túristákat.


Nagy Erika, 2017. 07. 24. 22:38
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni vizummal kapcsolatban, azaz ha a Niagara vízeséshez szeretnék eljutni a kanadai részéről,szükséges-e?


Ilona Szabados, 2013. 11. 17. 15:44
Az adók /szolgáltatások, és árucikkek/ sokkal alacsonyabbak mint Magyarországon. Nekem sokkal jobban tetszenek az emberek mint az USA-ban, a Tél gyönyörű, a nagy hóesésben negyedrész exident sincs mint itthon, szép nyugodtan araszolnak az utakon. Az öreg angolok kivételével mindenki barátságos, sorolhatnám még, de egy szóval imádni való. A franciák meg külön fejezet.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Torontoba Repülőjegyek Torontoba
Olcsó repülőjegyek Torontoba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes