ÚTIKRITIKA.HU / Kanada


hirdetes

útikritikák


Kanada

Közlekedés | Egészség | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Közlekedés

A közúti közlekedés körülményei kiválóak. Fontos tudni, hogy a közlekedési és közlekedésbiztonsági szabályok területenként és tartományonként változ(hat)nak. A vidéki utakon fontos a sebesség-korlátozás betartása és a fokozott figyelem, mert nem kizárható különféle vadállatok (szarvas, jávorszarvas, stb.) felbukkanása az úton. Gépjármű bérlésekor a turistáknak teljes körű biztosítást kell kötniük.

A táblák a távolságokat és sebesség-határokat metrikus rendszerben közlik:

  • autópályákon általában 100 km/h
  • lakott területen 50 km/h

Az utakon kijelölt sebességhatárok betartását gyakran ellenőrzik. A megadott sebességhatár jelentős túllépése esetén, a helyszínen intézkedő rendőr jelentős büntetést szabhat ki, bevonhatja a jogosítványt, ráadásul a gépkocsit elveheti a vezetőtől.

Parkolni csak a kijelölt parkolóhelyeken, illetve parkolóházakban lehet. Mindig tiszteletben kell tartani a parkolási terület felfestett határait, s a parkolóórákba a megfelelő pénzmennyiséget be kell dobni, mert a parkolás-felügyelet Kanadában kifejezetten hatékonyan működik: sem a területi, sem az időbeli korlátok túllépését nem tolerálják, a kiszabott bírságok ráadásul meglehetősen magasak.

Autót könnyen és olcsón bérelhetünk erre a linkre kattintva. A bérlési szabályok megegyznek az általában használatos szabályokkal. Az autót kibérlőnek Kanadában is idősebbnek kell lennie 21 évesnél, 21 és 25 között, továbbá 70 felett pótdíjat szoktak felszámolni. Szükség van érvényes jogosítványra, dombornyomott bankkártyára és kérhetnek fényképes igazolványt is. A bankkártyán nagyobb összeget fognak zárolni esetleges büntetésekre, károkra. Ezt a zárolást csak a bérautó leadása után hetekkel fogják feloldani.Lehet vitatkozni az autókölcsönzőkkel ezen, csak minek? A készpénzes letét már nem divat.

A biztonsági öv használata mindig kötelező. Általános szabály, hogy piros jelzésnél - amennyiben ezt tábla/jelzés külön nem tiltja, és a zöld jelzésen áthaladó közúti és gyalogos forgalmat nem akadályozza - a jobbra kanyarodás engedélyezett, kivéve Québec tartomány egyes részein.

Vezetés közben a mobil-telefon kézi használata több tartomány területén büntetendő cselekedet, ezért azt közbiztonsági okok miatt is mindenütt ajánlott mellőzni.

Québec-ben az alkoholfogyasztás és vásárlás 18 évet betöltött személyeknek engedélyezett, Ontario-ban, New-Brunswick-ban és Brit Kolumbiában a korhatár 19 év. A vezetés közben megengedett alkoholszint 0.8 g/l, de 16 és 21 év közötti, valamint kezdő vezetőknek a tűréshatár 0 g/l. A szabályok be nem tartása pénzbüntetéssel, valamint a vezető jogosítványának 3 hónapra történő helyszíni bevonásával járhat. Québecben sokszor csak francia nyelvű feliratok vannak, fokozott figyelem ajánlott.

Egészség

A kanadai egészségügyi és kórházi ellátás magas színvonalú. Mivel Magyarország és Kanada között nincs kölcsönös egészségügyi ellátásra vonatkozó nemzetközi megállapodás, ezért a konkrét orvosi vagy kórházi ellátás során felmerülő igen magas költségeket helyben kell rendezni készpénzben vagy itt elfogadott biztosítás révén. Ezért a kiutazás előtt olyan egészségügyi biztosítás megkötése javasolt, amit Kanadában elfogadnak, így megelőzhető az, hogy előre ki kell fizetni a számlát, amit aztán csak utólag térítene meg a biztosító.

Sürgős orvosi ellátás szükségessége esetén olyan orvosi rendelőket lehet felkeresni, ahol nem kell előzetesen időpontot kérni (walk-in clinics). Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő esetekben a kórházak ügyeleti ellátó részlegére lehet menni (hospital’s emergency room), ahol azonban az éppen jelentkező sürgősségi esetek számának függvényében jelentős is lehet a várakozási idő. Nagy hideg esetén, szabadtéren ajánlatos kerülni a megerőltető tevékenységeket. Ilyenkor ajánlott az orr- és szájnyílás befedése, hogy a tüdőt a hideg levegőtől és az esetlegesen fellépő tüdőgyulladástól meg lehessen óvni. A jó napszemüveg használata ajánlott a nagy és összefüggő hó felülettel rendelkező területeken.

Kanadában előfordulhat a veszettség, amit főleg vadon élő kis állatok – mosómedvék, borzok, denevérek, stb. – terjesztenek. Vadállat harapása esetén a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. Kanada tavakban és erdőkben gazdag ország, ennek következtében a nyári hónapokban – különösen júniusban és júliusban – jelentős rovarjelenséggel (főleg szúnyog-) kell számolni. A rovarcsípésre érzékeny személyek mindenképpen szerezzenek be hatékony rovarriasztó-krémet vagy spray-t.

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság és kellemetlenségek

Kanadában jó a közbiztonság, az Egyesült Államokhoz képest mindenképpen jobb. A világ országainak többségéhez képest a bűnözési ráta alacsony. Toronto plédul Észak-Amerika legjobb közbiztonságú nagyvárosának számít. Az alapszabályokat azért a turistáknak Kanadában is tanácsos betartani. A bérautó ülésein ne hagyjunk értékeket. Amúgy rablásoktól, lopásoktól nem kell tartani.

Magyar külképviselet

Torontói magyar főkonzulátus címe:  175 Bloor St. East, Suite 1109, South Tower, Toronto, Ontario, M4W 3R8

Telefon:Országkód: 00-1 - Főkonzulátus elérhetősége: + 1 647-349-2550 - Konzuli iroda elérhetősége: + 1 647-349-2553

Ügyeleti telefonszám (sürgős, konzuli ügyekben, nyitvatartási időn kívül): + 1 416 427-5989

Főkonzul: Palkovits Valér, Konzul: Kiss Rita - E-mail: konzuli ügyekben: consulate.tor@mfa.gov.hu - egyéb ügyekben: mission.tor@mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk

Kanadában az elektromos hálózat 110 voltos, az amerikai típusú 3-pólusú dugaszolóaljzat használatos. Elektromos berendezéseket ennek figyelembe vételével érdemes behozni, illetve esetlegesen vásárolni magyarországi használatra.

Ünnepnapok Kanadában:

  • Január 1. - Újév
  • Május 20. - A királynő napja
  • Július 1. - Kanada nap
  • Szeptember 2. - A munka ünnepe
  • Október 14. - Hálaadás
  • November 11. - Megemlékezés napja (emlékezés az I. világháborút lezáró fegyverszünetre)
  • December 25. - Karácsony

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Torontoba Repülőjegyek Torontoba
Olcsó repülőjegyek Torontoba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes