ÚTIKRITIKA.HU / Kanada


hirdetes

útikritikák


Kanada

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | Kanadaiak | Turista etikett | Gasztronómia

Kriszta fotója

Földrajz

A Kanada és az USA közötti határvonalak összességét hivatalosan International Boundary-nak (nemzetközi határ) nevezik.  8840 kilométer a hosszúsága, benne a Kanada és Alaszka közötti 2460 kilométert. A világon nincs ennél hosszabb határvonal két ország között.

Kanada a világ 15 leggyérebben lakott országainak egyike: 3,2 fő/négyzetkilométer. (Magyarország: 106 fő/négyzetkilométer; Mongólia 1.92 fő/négyzetkilométer)

Alberta, Jasper Nemzeti Park - n.s. fotója

Sziklás-hegység - Ballabás Sándor fotója

Időjárás és éghajlat

Montreal

Montreal időjárása

Vancouver

Vancouver időjárása

Észak-Amerika történetében a leghidegebb hőmérsékletet, minusz 63 fokot Kanadában mérték, 1947-ben Snag településen (Yukon Territory).

Történelem

Kanada keleti partjaira már időszámításunk előtt kb. ezer évvel letelepedtek vikingek. Régészeti bizonyítékokat találtak erre egy település nyomai alapján  (L'anse aux Meadows-nál).

Kanada 1867-ben vált országgá, amikor is a brit parlament megszavazta a British North America Act nevű törvényt.

Manapság

Egy 2016-os nemzetközi felmérés szerint a világon Kanadában érvényesülnek a legjobban az egyéni szabadságjogok.

,, Vancouver: Az elviselhetetlen bérleti díjak, a baromi drága házárak és a condók árai nevetségesek.
Egy öreg, 2 szobás házacska, lepusztulva 200 millió forint felett. Egy normális 2 szobás öszkomfort a városban vadi új 120 millió forint. Külkerületben 70 millió. Egy kezdő dolgozónak vagy házaspárnak kell 10 év a lakbérek mellett mire félreteszik az előleget egy ilyen lakásmegoldásra. És után 30 évig fizetnek.
Ezért sokan az utcát választják. Aztán jönnek a rossz társaságok a drog és a korai erőszakos halál. (R.G., 2016)

Kanadaiak, helyi emberek

,, A torontói hölgyek között a világ összes bőrszíne, testalkata, arcformája és kultúrája reprezentálja magát, hiszen ez a város a bevándorlóktól színes. Az utcákon szembejön az indiai szári, a burka, hijab, apró ázsiai hölgyek tetőtől-talpig Chanelbe öltözve, de a kékre festett haj, temérdek testékszerrel és a szakadt neccharisnya is teljesen átlagos. Ami összeköti a szememben őket, legyenek akár pizsamában a Walmartban grasszálók, vagy drága fitness cuccokban jógázók, az a bizonyos „kanadai” mentalitás, miszerint mindenki törődjön a maga dolgával, öltözzön és viselkedjen úgy, ahogy neki jól esik. Természetesen ennek a mentalitásnak is vannak árnyoldalai, de valóban van abban valami felszabadító, hogy nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy azt hordjál, amit akarsz." forrás

Turista etikett

„Kanada, ahol az azonos neműek házasságát régóta legalizálták és komoly »megszállottság« van a nemek közötti egyenlőség körül, nem a legjobb hely »obszcén férfi« anekdoták és az „alternatív életmódok követőiről« szóló viccek felidézésére. Az állami cenzúra mellett a főbb nagyvárosi területeken, ahol kompakt »queer« negyedek vannak (különösen Vancouverben, Torontóban és Montrealban), az ember ilyesmivel büntetést kockáztathat, bírság vagy akár »gyűlölet-bűncselekmény« vádjának formájában.”
„Jobb tartózkodni az érzelmek kifejezésétől az ellenkező nem tagjaival szemben, hogy elkerüljük a szexuális zaklatás kísérletének gyanúját (egyetemi kampuszokon széleskörűen elterjedt a »közerkölcsi rendőrség«).”
Fontos különbség a kanadaiak és az amerikaiak között, hogy a kanadaiak öntudatosak a köztük lévő különbséget illetően, és bár a külföldieknek gyakran nehéz a kettőt megkülönböztetniük, a kanadaiak nagyon meg tudnak sértődni, ha az országukat az Egyesült Államokhoz hasonlítják." forrás

Az ülőhely ülésre való, nem rámászásra. Kérjük üljön felelősségteljesen

Így - Kriszta fotója

Gasztronómia

"A kanadaiak a juharszirupot igen kreatívan fogyasztják. Mondhatni mindenhez. Lévén, hogy tekintettel vagyok olvasóink (vélelmezhetően közép-európai) ízlésére, csak annyit mondok, hogy a laborlátogatást követően ebéd is volt, ahol a főétel a mi tepertőnkre a megtévesztésig hasonló, hirtelen kisütött disznózsiradék volt, friss kenyérrel, hagymával és sziruppal. Igen, a helyi versenyzők bőven meglocsolták a tepertőt az asztalokra kirakott juharesszenciával. Velem szemben egy hatfős család húsz perc alatt kiürítette az előttük lévő egyliteres kancsót. Érdekes ízkombináció, EGYSZER érdemes kipróbálni. Ha nincs juharszirup, akkor mézzel." forrás


,, Poutine: ez nem más, mint egy nagy adag sült krumpli, ismeretlen eredetű barna szószszal (ami kivételesen nem juharszirup) és cheese curd-del borítva. Azért írok cheese curd-öt, mert ugyan a Google szótár szerint ez a szó túrót jelent, magának az ételnek semmi köze nincs a jó magyar túróhoz. Aki még nem evett cheese curd-öt életében, annak úgy tudnám legjobban szemléltetni ennek a specialitásnak az ízét és az állagát, hogy képzeljen maga elé egy, a hűtőben celofán nélkül néhány napig bennfelejtett sajtdarabot.

Amúgy ennek ellenére a poutine nem egy rossz étel, a legtöbb helyen valami extrával – legyen az avokádó, bacon vagy egy kis mac n’ cheese – fel lehet dobni és ebben a formában kifejezettem finom. " forrás


,, Hamar megtanultam, hogy a kanadai konyha kvintesszenciája tényleg a juharszirup. Minden termékből lehet juharszirupos verziót kapni. Van juharszirupos nápolyi, müzli, torta, csoki, sör, és még az isten tudja mi. Ezt elfogadtam, de valahol belül még mindig nem értem. Ezt csak magyarul merem leírni ide, nehogy a végén kitoloncoljanak az országból, de szerény véleményem szerint a juharszirup nem más, mint felvizezett és megcukrozott méz. Akinek valamiért nem világos a hasonlatom: ezt nem bóknak számtam. forrás

Fotóegyveleg

Torontó - rengeteg szép modern épület - Kriszta fotója

Torontó - ez azért nem a Gyurcsány Altus Zrt-je 

Marhajó ötlet - Krszta fotója

Magyar hát (de görbe) - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Torontoba Repülőjegyek Torontoba
Olcsó repülőjegyek Torontoba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes