ÚTIKRITIKA.HU / Toronto


hirdetes

útikritikák


Toronto

Toronto dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közelkedés | Étkezés | Közbiztonság | Látnivalók | Negyedek | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

z.m. fotója

Toronto dióhéjban

A kanadai város neve Toronto (tehát rövid o a végén), toldalékoláskor azonban a szóvégi -o hosszúra változik: Torontóban.

Lakosság (2023-ban): 2,6 millió, de a vonzáskörzettel együtt 6,3 millió.

 • Toronto 7130 kilométerre van Budapesttől. Az Ontario-tó partján fekvő Toronto a legnagyobb kanadai város.
 • Toronto meglátogatására a legideálisabb hónapnak a júliust szokták mondani. Június és szeptember között a nappali hőmérséklet többnyire 20 fok fölött van.
 • Számos média forrás szerint Toronto Észak-Amerika legjobb közbiztonságú nagyvárosa. Az amerikai Detroitban évente kb. 27-szer több erőszakos büneset történik, mint Torontóban.
 • A prognózisok szerint 2023-ra Torontóban lesz a világon a legtöbb felhőkarcolós lakóház.
 • Toronto lakosságának fele nem helyben született bevándorló
 • Jóllehet Kanadában az angol mellett a francia is hivatalos nyelv, Torontóban 11 a franciánál többek által használt nyelv van
 • Olaszországon kívül nincs olyan város a világon, ahol annyi olasz élne, mint Torontóban
 • Toronto neve először egy francia térképen szerepelt  tóként: a Lac de Taranteau, ami az irokéz indiánok által használt tkaronto szóból ered
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 1,1 millió forintnak megfelelő kanadai dollár

Rengeteg szellemes építészeti megoldás Torontóban - Kriszta fotója

Időjárás

Toronto időjárása

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • Az 553 méter magas CN Tower
 • A torontói állatkert
 • A kikötői övezet (Harbourfront) sétányai, kávézói, jachtkikötői
 • A környékbeli szigetekre (Toronto islands) kirándulni
 • A Royal Ontario múzeum
 • A Yonge Street torontói szakasza
 • A Nathan Phillips Square
 • A Kínai negyed (Chinatown)
 • A Distillery Historic District
 • A Flat iron Building

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Tágas, jó levegőjű, meglepően változatos, sőt a legváltozatosabb kanadai város, multikulturális, látnivalók sokasága viszonylag szűk területre koncentrálva
 2. Lenyűgözően fantáziadúsak, szellemesek a modern épületek
 3. Jó a közbiztonság, sokkal jobb, mint az USA-nagyvárosokban
 4. Rengetegféle nemzeti konyha kínálata az éttermi választékban, több mint hétezer étterem
 5. A Queen Street West laza miliője
 6. A színek, illatok, szagok a St. Lawrence Market-ban, de csodás maga az épület is
 7. A Kensington market laza miliője
 8. Sétálni a Distillery Historic District hangulatos utcáin
 9. Körülnézni a CN Tower tetejéről
 10. A PATH, a földalatti, elképesztően kiterjedt sétáló utca hálózat

Nem tetszett

 1. A kínai negyed és a Little Italy totál csalódás: érdektelen, jellegtelen
 2. A metróvonalak lezárásaihoz kapcsolódó káosz, szervezetlenség
 3. A Yonge street-en nem volt időnk végiggyalogolni (86 kilométer hosszú)
 4. Végzetes és gyomorba vágó hiba volt ebédidőben menni a Lawrence Market-ra (hosszú sorok miatt - sajnos - nem ott ettünk)
 5. Amikor az eső miatt nem sétálhatunk kellemesen a nagyon szimpi The Annex térségben
 6. A booking-com-os foglalásunk önkényes törlése és a felkínált alternatíva vacaksága miatti idegeskedés
 7. A hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években épült modern épületek szürkesége a nemrég épültekhez képest

Vélemények

,, Amikor először utaztam Torontóba, nem voltam benne teljesen biztos, hogy megéri a fáradtságot és az extra tervezést. Viszont sikerült úgy összeraknom a repülőjegyet, hogy nem került semmibe. Mindenhogy kellett volna Los Angelesbe repülnöm és sikerült egy olyan kombinált repülőjegyet találnom, amely ingyenes öt napos átszállást biztosított ebben a kanadai nagyvárosban. Engedjétek meg, hogy elmeséljek pár valós élményt, ami érkezésem után velem történt meg:

Megérkezésünk után, ahogy felszálltam egy városi buszra és rögtön szembesültem is az egyik furcsasággal. Vagyis csak számomra volt furcsa. A buszsofőr előtt volt egy kis tálacska, abba kellett beledobni a buszjegy árát. Beledobtam az összeget, majd megkérdeztem tőle, hogy honnan tudja, hogy nem adtam-e kevesebbet. Az öreg elmosolyodott, majd annyit mondott, hogy ez Kanada – itt bíznak az emberekben. Csodálkoztam, és rögtön arra gondoltam, hogy Magyarországon ez az üzleti modell nem túl sokáig működhetne.
Közben mentünk pár kilométert és elértünk az egyik megállóhoz. Itt egy mozgáskorlátozott várakozott az autóbuszra. A sofőr kiszállt és szó nélkül segített neki feljutni a kerekesszékével a buszra. Ekkor már kezdtem kapiskálni, hogy itt valóban kedvesek az emberek. A kanadaiak tényleg ilyen kedvesek és valóban odafigyelnek egymásra.
Miután leszálltam a buszról rájöttem, hogy fingom sincs hol vagyok. Ahogy nézegettem a Google térképet hirtelen megkopogtatták a vállamat. Egy középkorú úriember volt az. Megszólalt, hogy ne haragudjak, hogy megszólít csak látta, hogy elveszettnek tűnök és szívesen segítene rajtam. Egyre inkább azt éreztem, hogy hiába vagyok egyedül ebben a nagyvárosban, minden sarkon mintha ismerősökbe futnék…
Másnap elindultam a Niagara-vízeséshez. Nem szerettem volna autót bérelni, ezért autóbusszal indultam útnak. Miután megérkeztem az autóbusszal Niagara Fallsba, akkor jöttem rá csak, hogy egy teljes várost hívnak így. A vízesés pedig ennek a városnak csak egy látnivalója. Mivel a busz teljesen máshol állt meg, ezért megkérdeztem egy 50 év körüli hölgyet, hogy jutok el a vízeséshez. Ő elmosolyodott majd közölte, hogy ő most üzletbe indult, de az ráér. Inkább elkísér engem a vízeséshez. Szó szerint leesett az állam. Pedig ekkora már kezdtem megszokni a kedvességét a kanadaiaknak, de arra még én sem készültem fel, hogy valaki 15 perces kitérőt tegyen csak azért, hogy el ne vesszek.

És még hosszasan sorolhatnám, hogy miért tartom a kanadaiakat a világ legbarátságosabb nemzetének. Ha azt kérdezné tőlem valaki, hogy mik a legnagyobb látnivalók Toronto városában, akkor egyértelműen az emberek kedvességét emelném ki. Hiába találhatók itt olyan látnivalók, mint a Niagara-vízesés, vagy pedig a CN Tower, Toronto legnagyobb vonzereje a hihetetlenül barátságos kanadaiak. (2021)" forrás

V. Jancsi fotója

Repülés

Az Air Transat kanadai légitársaság június 2. és október 12. között közvetlen járatokat indít Budapest és Toronto között - az Air Transat járatain még az economy osztály is felettébb kényelmes, köszönhetően az ergonomikusan kialakított utastérnek. A személyzet a tapasztalatok szerint kifejezetten figyelmes és barátságos. A feladott csomagoknál figyeljünk a súlykorlátra - 23 kilogrammig az Air Transatnál ingyenesen feladható a csomag. A levegőben egészen hihetetlen élményben lehet részünk, ha a társasággal utazunk, mivel az új járatokon egy furcsa, fényterápia-szerű világítást is bevezettek. Többek szerint a fények napszaknak megfelelő változása segít elkerülni a jetlag-et, ami nem kis kellemetlenség a hosszú repülőúton résztvevők számára.

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Best Western Plus Toronto North York Hotel & Suites

3 csillagos: Courtyard by Marriott Downtown Toronto

4 csillagos: InterContinental Toronto Centre

5 csillagos: Hotel The Ritz-Carlton Toronto

Más torontói hotelek választéka itt

Közlekedés

Városon belül sokat autóznak, de az útikritikus ezt mérsékelten ajánlja csak. A parkolás ugyanis nehéz és drága. Érdemes persze autót bérelni a vidéki kiruccanásokhoz, de városi közlekedéshez ideálisabb a metró.

Metró (subway)

A torontói metró (TTC) egy modern és hatékony közlekedési rendszer, amely Torontó városában működik. Itt van néhány fontos dolog, amit érdemes tudni a TTC-ről:

Hálózat: A TTC hálózata négy vonalból áll: a Line 1 Yonge-University, a Line 2 Bloor-Danforth, a Line 3 Scarborough és a Line 4 Sheppard. Az összes vonal eléri a város központját és a főbb turisztikai helyszíneket.

Jegyek és bérletek: A TTC használatához lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. A jegyeket és a bérleteket a TTC állomásokon és a jegypénztárakban lehet megvásárolni. Az egy utazásra szóló jegy ára magasabb lehet, mint egy bérlet.

Menetrend: A TTC működése a hétköznapokon és a hétvégéken is megegyező. A metró állomásokon jól látható menetrendi táblákkal rendelkezik, amelyek a következő vonatok érkezését mutatják.

Kapcsolódó közlekedési eszközök: A TTC-hez kapcsolódó közlekedési eszközök közé tartozik a buszok és a villamosok is. A jegyek és bérletek általában érvényesek ezekre az eszközökre is.

Elérhetőség: A TTC könnyen elérhető Torontóban, mivel számos állomása található a város különböző pontjain. Az állomások jól láthatók és jól jelölték.

A TTC egy gyors és kényelmes módja a közlekedésnek Torontóban. Azonban fontos megjegyezni, hogy a csúcsidőben a metró nagyon zsúfolt lehet, ezért javasolt előre tervezni az utazást és időben elindulni, hogy elkerüljék a hosszú sorokat és a várakozást.

Villamos (streetcar)

A villamosok, amit Torontóban streetcar-nak hívnak, fontos részét képezik a város közlekedési hálózatának. Itt van néhány fontos dolog, amit érdemes tudni a streetcar-okról Torontóban:

Hálózat: Torontóban több mint tíz streetcar vonal van, amelyek szinte minden fontosabb területet és látnivalót érintenek a városban.

Járművek: A streetcar-ok modern, levegős járművek, amelyek légkondicionálóval, kényelmes ülésekkel és megállóhelyekkel rendelkeznek. A járművek általában idősek és alacsony padlós kialakítással rendelkeznek, így könnyű be- és kiszállni.

Jegyek és bérletek: A streetcar-ok használatához lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. A TTC állomásokon lehet megvásárolni őket, ahol a TTC-nél használt jegyek és bérletek érvényesek is.

Menetrend: A streetcar-ok ütemtervezett menetrend szerint járnak, és a megállókon kihelyezett menetrendi táblák segítségével meg lehet tudni, hogy mikor érkezik a következő jármű.

Elérhetőség: A streetcar-ok könnyen elérhetők Torontóban, mivel számos megálló található a város különböző pontjain. Az állomások jól láthatók és jól jelölték.

A streetcar-ok kényelmes és gyors közlekedési lehetőséget kínálnak a városban, és sok turistának kedvelt módja a város felfedezésére. A járművek és a megállók jól karbantartottak és biztonságosak, és a személyzet segítőkész és barátságos.

Busz

Torontóban a buszok az egyik legelterjedtebb közlekedési mód. Itt van néhány fontos dolog, amit érdemes tudni a buszközlekedésről Torontóban:

Hálózat: A Toronto Transit Commission (TTC) buszhálózata több mint 140 vonalat tartalmaz, amelyek szinte minden városrészben és a főbb turisztikai helyszíneken elérhetőek.

Járművek: A TTC buszok modern, kényelmes járművek, amelyek klimatizáltak és alacsony padlós kialakítással rendelkeznek, így könnyű be- és kiszállni. Néhány busz különleges felszereléssel is rendelkezik, például kerékpártartóval.

Jegyek és bérletek: A TTC buszok használatához lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. A jegyeket és a bérleteket a TTC állomásokon lehet megvásárolni, és érvényesek az összes TTC járműre, beleértve a villamosokat és a metrókat is.

Menetrend: A TTC buszok ütemtervezett menetrend szerint járnak, és a megállókon kihelyezett menetrendi táblák segítségével meg lehet tudni, hogy mikor érkezik a következő jármű. A TTC weboldalán és alkalmazásában is elérhető a buszmenetrend.

Elérhetőség: A TTC buszok könnyen elérhetők Torontóban, mivel számos megálló található a város különböző pontjain. Az állomások jól láthatók és jól jelölték.

A TTC buszok kényelmes és hatékony közlekedési lehetőséget kínálnak Torontóban, és segítségükkel a város összes része elérhető. A járművek és a megállók jól karbantartottak és biztonságosak, és a személyzet segítőkész és barátságos.

Taxi

Torontóban a taxi egy fontos közlekedési lehetőség, különösen akkor, ha nem akarunk a tömegközlekedést használni vagy ha gyorsabban és kényelmesebben szeretnénk közlekedni. Itt van néhány fontos dolog, amit érdemes tudni a taxikról Torontóban:

Engedélyek: A torontói taxikat az Ontario-i Kormányzóság külön engedélyezi. A legtöbb taxi vállalat és sofőr megfelelő engedéllyel rendelkezik, ami garancia arra, hogy biztonságos és megbízható szolgáltatást kapunk.

Tarifák: A taxi tarifái Torontóban szabályozottak, és az árakat az Ontario-i Kormányzóság határozza meg. A tarifák magukban foglalják az alapdíjat, az idő- és távolság alapú díjakat, valamint a különleges díjakat (például az éjszakai díjat vagy az extra poggyászdíjat).

Járművek: A torontói taxik általában kényelmes és jól karbantartott autók, amelyekben általában kényelmes ülések, légkondicionáló és széles csomagtér áll rendelkezésre.

Megrendelés: A torontói taxikat lehet megrendelni telefonon, online vagy az utcán állva. A megrendelés előtt érdemes ellenőrizni, hogy a taxik szolgáltatásait kínáló cégek megbízhatóak-e, és hogy az árak észszerűek.

Fizetés: A torontói taxikat általában készpénzzel, hitelkártyával vagy bankkártyával lehet fizetni. A várható fizetési módokról a taxikban található matricákon vagy a vállalat weboldalán lehet tájékozódni.

A taxik használata kényelmes és rugalmas módja a város felfedezésének, és sok turista számára ideális lehetőség. Az árak általában megfizethetők, és a taxikban utazva lehetőség van a város nevezetességeinek gyors megtekintésére is. Azonban érdemes ellenőrizni a tarifákat és az árakat, hogy elkerüljük a meglepetéseket.

Go Transit (HÉV)

A GO Transit egy regionális közlekedési rendszer, amely Torontóban és környékén számos városban és településen közlekedik. Az általuk üzemeltetett vonatokat és buszokat a Torontói Regionális Közlekedési Hatóság (Metrolinx) üzemelteti. Itt van néhány fontos dolog, amit érdemes tudni a GO Transit-ről:

Hálózat: A GO Transit hálózata számos vonalat tartalmaz, amelyek Torontóban és a környező városokban közlekednek. A vonatok és a buszok számos állomáson és megállóban állnak meg, így könnyű eljutni a célállomásra.

Járművek: A GO Transit járművei modern, kényelmes és jól karbantartottak. A vonatokon több ülést és nagyobb tárolóhelyet találhatunk, mint az átlagos metrókban vagy HÉV-ekben. A buszok kényelmes ülésekkel, légkondicionálóval és széles csomagtérrel rendelkeznek.

Jegyek és bérletek: A GO Transit használatához jegyet vagy bérletet kell vásárolni. A jegyek és a bérletek megvásárolhatók az állomásokon, a megállóknál, valamint az online felületeiken is.

Menetrend: A GO Transit járművei ütemtervezett menetrend szerint közlekednek, így könnyű eltervezni az utat. Az állomásokon és a megállóknál elérhetők a menetrendi táblák, és az online felületeiken is megtalálhatók az aktuális menetrendek.

Elérhetőség: A GO Transit járművei könnyen elérhetők Torontóban és a környező városokban, mivel sok állomás és megálló található. Az állomások jól karbantartottak, és biztonságosak.

A GO Transit használata kényelmes és hatékony lehetőséget kínál a Torontóban és környékén történő utazáshoz. A járművek kényelmesek, a menetrendek pedig pontosak, így az utazás gördülékenyen zajlik. A jegy- és bérletvásárlás egyszerű, és az állomások és a megállók könnyen elérhetők.


Kerékpár

Torontóban kerékpározni nagyon kényelmes és hatékony módja a közlekedésnek, különösen a belvárosban. Itt van néhány ok, hogy miért érdemes kerékpárral közlekedni Torontóban:

Könnyű közlekedés: A kerékpározás egy könnyű és gyors módja a közlekedésnek a városban. A kerékpárok általában könnyűek és könnyen manőverezhetők, így könnyű áttörni a forgalmas területeken és elkerülni a dugókat.

Olcsó és környezetbarát: A kerékpározás olcsó és környezetbarát módja a közlekedésnek. Nincs szükség üzemanyagra, és a karbantartási költségek is alacsonyak. A kerékpározás a környezet szempontjából is jó, mert nem termel szennyező anyagokat.

Egészséges: A kerékpározás egy nagyszerű módja annak, hogy aktív maradjon és egészséges maradjon. A kerékpározás nagyszerű kardio edzés és segíthet a testmozgás céljainak elérésében is.

Kerékpárút hálózat: Torontóban egy nagy kerékpárút hálózat található, amely összeköti a város különböző részeit. Az útvonalak biztonságosak, jól megjelöltek és általában jól karbantartottak.

Turisztikai látnivalók: A kerékpározás nagyszerű módja annak, hogy felfedezzük a város nevezetességeit és turisztikai látnivalóit. A kerékpározás lehetővé teszi a lassú és biztonságos felfedezést, és lehetővé teszi, hogy megálljunk és élvezzük a város szépségét.

A kerékpározás tehát nagyon hasznos és hatékony módja a közlekedésnek Torontóban, különösen a belvárosban. A kerékpárutak széles skálája lehetővé teszi a város felfedezését és a nevezetességek könnyű elérését, és a kerékpározás egészséges, környezetbarát és olcsó módja a közlekedésnek.


Étkezés

Torontóban is általában elfogadott, hogy a vendégek borravalót adnak az éttermi szolgáltatásokért. A borravaló összege általában a számla 15-20%-a közötti összeg, bár az összeg tényleges mértéke attól függ, hogy milyen elégedettek voltak a vendégek az étel minőségével és az éttermi szolgáltatásokkal.

Ha elégedettek voltak a szolgáltatással, akkor javasolt 15-20% -os borravalót hagyni az étel és a szolgáltatás ára felett. Azonban, ha az étteremben egy csoporttal vannak és a számla megosztásra kerül, akkor a legtöbb étterem automatikusan hozzáad egy 15-18% -os szervizdíjat a számlához, amelyet már nem kell külön borravaló formájában kifizetni.

Fontos megjegyezni, hogy a borravalózás nem kötelező, azonban az éttermekben általában számítanak rá és a vendégek jóváhagyásával együtt számolják ki az étel és a szolgáltatás árát.

Közbiztonság

Torontó közbiztonsága jobb, mint amilyen az USA-nagyvárosok átlaga. Napközben, este a legtöbb negyed biztonságos. Tremészetesen a mindenhol érvényes óvatossági szabályokat be kell tartani, főleg az értékeink biztonsága érdekében. Az autó- és bicajlopások nem ritkák.  

A fegyveres rablások a legritkábban érintenek turistákat. Persze vannak rosszabb hírű negyedek, s ezekben kerülni kell éjszaka az elhagyatottabb utcákon való járkálást.

V. Jancsi fotója

Sokkal jellemzőbb az a kelleletlenség, hogy az utcákon sok a hajléktalan és koldulásukkal rontják a turisták közérzetét (is). 

A közbiztonság szemponjából kockázatosabb városközponti környékek ezek: Crescent Town, Regent Park, Parkdale egyes részei, St. Jamestown egyes részei, Moss Park, Alexandra Park, Flemingdon Park/Victoria Village és Weston-Mount Dennis. A külvárosokban: Jane and Finch ("Jane Corridor"), Lawrence Heights, the Peanut (i.e., Don Mills and Sheppard), Rexdale/Jamestown Crescent, Malvern, Kingston and Galloway, Steeles-L’Amoureaux, Dorset Park, Westminster-Branson és Eglinton East-Kennedy Park.

Kerülni kell a lepukkant környékeket, ahol kábítószerekkel üzletelnek, utcai strichelés zajlik.  

Látnivalók

Részletes tartalom épül erről itt

Negyedek

Erről is a Látnivalók oldalon lehet olvasni 

Programlehetőségek

"Torontó legújabb turisztikai látványossága, mely az Edge Walk névre hallgat. Kétséget kizárólag egyedi és megismételhetetlen élmény ez azoknak, akik a magasság és az adrenalin túltengés szerelmesei. :) Azok, akik elég bátrak ahhoz, hogy kipróbálják a CN torony legújabb szenzációját, 116 emelet magasból sétálhatják körbe a tűtornyot mindenféle kapaszkodó nélkül, egy 1.5 méter széles szegélyen, ami abszolút átlátható. No persze a különleges szórakozást nem ingyen, de még csak nem is olcsón osztogatják: 175 kanadai dollárért (123 euro/33.000 Ft) vehetünk részt a kb. másfél órás programban, amiből 20-30 perces maga a kinti séta. Az Edge Walk részvevői elé azonban lélegzetelállító látvány tárul a 356 méter magas kilátóról, ahonnan Torontót, az Ontarió-tavat, sőt, jó időben még az amerikai Buffaló-t is láthatják.

A jelentkezők 6-8 fős csoportokban, biztonsági védőruhát felvéve mehetnek csak ki a sétára, akiket képzett vezetők kísérnek. A legbátrabbak nemcsak körbesétálhatnak a vékony vasrácson, de akár előre- vagy hátra is dőlhetnek, tulajdonképpen bele a semmibe, miközben semmi más nem tartja őket, csak egy, a sziklamászókéhoz hasonló kötél. Biztonsági okokból fényképezőgépet nem lehet kivinni magunkkal, de mindenki kap fényképet, sőt még videót is a kinti élményéről. Egyébként az indulás előtt elég komolyan átvizsgálják a jelentkezőket (alkohol, drog, robbanószer tekintetében) és persze bizonyos feltételek is vannak a részvételt illetően, úgy mint: jó egészségi állapot, minimum korhatár 13 év, súlyhatár 34 és 140 kg között stb. A sétára minden évben május és október között jelentkezhetnek a kalandvágyók, de mindenki kalkulálja bele az élménybe, hogy a tó közelében egész évben nagyon fúj a szél, fent pedig egészen biztosan kevés szélcsend van.... Megmondom őszintén, ha nem lenne ilyen drága, én ki is próbálnám, mégha abszolút őrültségnek is hangzik az egész. :)) " forrás

De klassz képet készített valaki az ÉN ájfonommal - Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

"A sokórás várakozások, repülés, útlevél mutogatás, taxizás után Toronto szívében találtam magam. 55 emeletes felhőkarcolók, mohón villogó fények, mindenféle emberek, tengernek tűnő Ontario-tó, rengeteg autó. Hirtelen váltás lakhelyemről, a 400-as lélekszámú Csipkerekből az 5 és fél milliós nagyvárosba, Toronto nyüzsgő életébe csöppenni. Egy hónapot töltöttem az óperenciás tengeren is túli kontinensen, a lehetőségek országában, Kanadában. A jávorszarvasok, a jéghokizás és a juharszirup hazája minden odatévedőt elbűvöl. Sok náció keveredett itt össze, azt mondják, csupán minden nyolcadik ember fehér. Persze ezzel semmi probléma, nincsenek faji ellentétek, az emberek elfogadják egymást. A homoszexualitás is egy jobban tolerált dolog, mindennapos látvány, hogy két azonos nemű ember kézen fogva sétálgat. Más a mentalitás is, a kanadaiak imádják az országukat, itt boldogok az emberek.

A városban rohamosan épülnek a felhőkarcolók, persze vannak hangulatos, fákkal övezett lakórészek is. Toronto tele van mókusokkal, kanadai ludakkal, a part környékén pedig sirályokkal. A várostól kicsit eltávolodva mosómedvéket is láthatunk elvétve. Ahhoz, hogy jávorszarvast, és sebes sodrású folyóból ugráló pisztrángokat lássunk, kicsit többet kell utaznunk. Toronto Ontario tartomány fővárosa, és egyben Kanada legnagyobb városa is. A világváros kifejezés kicsit sem túlzás, 5,5 millióan lakják, körülbelül száz népcsoport él itt. Toronto Kanada pénzügyi, ipari, kulturális és gazdasági központja. A város melletti Ontario-tó nagyobb, mint Magyarország, így érthető, hogy olykor azt hisszük, egy tenger partján állunk.

A várost kedvelik a turisták, amit megértek, rengeteg látványosság van. Toronto, és Kanada egyik jelképe is az 553 méter magas CN Tower. Rendkívül látványos, ahogy a lift percek alatt a város fölé emelkedik, és a toronyban körbesétálhatunk. A legizgalmasabb helyszín a Glass Floor, ahol több négyzetméteres üvegpallón lépkedhetünk. Félelmetes, ahogy a fél kilométerrel alattunk lévő világot látjuk. A CN Towerben vacsorázhatunk is, persze a legolcsóbb kaja is röpke 20 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül.

A város egyik legfelkapottabb része a Harbour Front, azaz a part melletti sétáló övezet. Mondanom sem kell, a toronyházak között rengeteg étterem, gyorskajálda és szuvenírbolt van, bérelhetünk jachtot, felszállhatunk party hajóra, árbocos hajóra, vízi taxira. Kérhetünk egy slukk füves cigit a parton pöfékelő srácoktól, vagy bámulhatjuk a mellettünk elguruló görkoris csajokat. (Egyébként a marihuána fogyasztására enyhébb szabályok vonatkoznak.) Etethetünk sirályokat, napozhatunk kiépített, homokos részeken, és lógathatjuk a lábunkat az Ontarióba, ami egyébként rendkívül hideg. A Harbour Front folyamatos fesztiválok és a nyüzsgés helyszíne. Így nem is csoda, ha drága környék, egy üveg sörért simán elkérnek 10 dollárt.

Harbour Front: A város melletti sziget gyönyörű környék. Mindössze 10 percet, és 4 dollárt igényel az átjutás. Hétvégéken kígyózó sorok várnak a Centre Island-re tartó hajókra. Ha már kijutottunk, van lehetőségünk mini-vidámparkozni, harapós kecskéket simogatni. Természetesen itt is ehetünk pizzát, hamburgert, hozzá ihatunk jegeskávét. A bátrabbak felmászhatnak vízből kiálló sziklákra, a nyugodtabbak pedig gyűjtögethetnek kavicsokat a part mentén. Ha vízi sportolni támad kedvünk, akkor jetskizni, vízi-síelni, szörfözni és még vitorlázni is van lehetőség. Nekem a kajakozás tűnt szimpatikusnak.

Centre Island: Ha már meguntuk a víz közelségét és a döglött halszagot, akkor tehetünk egy pár órás sétát a városban. Toronto tele lehet dús gazdag építészekkel, hiszen különleges épületekből nincs hiány. Bár, nem a méret a lényeg, észrevételeim szerint a „minnél magasabb, annál jobb” elven építkeznek. Nyakat törve bámultam fel az 55 emeletes Hilton hotelre, vagy a felnyíló tetejű Rogers Centre épületére. A városiak hosszú hétvégéken szívesen hagyják el Torontót. Niagara Falls, és az öt tó valamelyike közkedvelt célpontok. Mi a 3 órányira lévő Huron-tóhoz utaztunk el. Az Ontario-tóval ellentétben itt a víz hőfoka kellemes, a part homokos, a környéken vannak erdők, találkozhatunk réteken legelő szarvasokkal, vagy az útszélén kinyúlt mosómedvékkel." forrás

Fotóegyveleg

PATH - a földalatti város

Egy helyi hír tv installációja  

A torontói egyetem főútja - jó lehet itt diákoskodni

Baromi jól néznek ki a régi házak az üvegtornyok tövében - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Blue Jay Way - Wayne Gretzky pubja - Karesz fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Mischinger István, 2019. 05. 02. 13:24
Üdvözlet Meg tudja monda nekem valaki, hogyan tudok használt autót venni Canadában! Az autót Canadában szeretném használni de azzal át szeretnék vele menni az USA.a is. Minden segítséget útba igazítást megköszönnék Az autót a használat után nem kívánom eladni azt csupán otthagynám valamelyik parkolóban


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Torontoba Repülőjegyek Torontoba
Olcsó repülőjegyek Torontoba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes