ÚTIKRITIKA.HU / Vancouver


hirdetes

útikritikák


Vancouver

Vancouver dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Utazás | Hasznos információk | Látnivalók

Vancouver - Utazás

Kriszta fotója

Vancouver dióhéjban

Vancouver kanadai angol kiejtése: venküvör (szóval nem venkúver)

Lakosság (2022-ben): 2,6 millió a vonzáskörzettel együtt - az ott élők 40 százaléka nem Kanadában született.

 • A nyugat-kanadai Vancouver Kanada harmadik legnagyobb városa.
 • Vancouver - számos nemzetközi felmérés szerint - a világ három legélhetőbb nagyvárosának egyike. A látogatót meglepi Vancouver lakosságának etnikai sokfélesége, a sok ázsiai ferde szemű. A lakosság egynegyede kínai!
 • Vancouverben jó a közbiztonság, tán egy-két környék, utca számít kockázatosnak (pl. a Hastings Street és a Carrell Street).
 • Vancouverben baromi magas a megélhetés költsége, igaz a fizetések is magasak.
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 1,3 millió forintnak megfelelő kanadai dollár
 • A város központi negyedeiben az egy szobás lakások havi bérleti bérleti díja kb. 580 ezer forint, a külvárosokban kb. 470 ezer forint. A városközponton kívül a lakások vételára négyzetméterenként kb. 2,6 millió forint.

f. andrás fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Tiszta, csodás természeti adottságú (óceán, tavak, hegyek, strandok, parkok), élhető nagyváros
 2. Izgalmasan multikulturális, könnyed légkörű, kellemes modernség
 3. Jól szervezett tömegközlekedés
 4. Jó levegő, sok zöld terület, kellemes, erdő környezetű elővárosok
 5. Elég barátságosak az emberek
 6. Nagy gasztronómiai választék, főleg az ázsiai konyha vonatkozásában
 7. Nagyváros kisvárosi jellegű negyedekkel
 8. A helyiek irigylésre méltó sportos, egészséges életmódja

Nem tetszett

 1. Kiszámíthatatlan időjárás egy nap keresztmetszetében, sok szél, köd és eső
 2. Sokak jóléte mellett erős a hajléktalanok, dologtalanok és kábítószerfüggők által jelentett kontraszt
 3. Elég drága, talán a legdrágább város Kanadában
 4. A belváros egyes részei jellegtelenek
 5. Csúcsforgalmi dugók a belvárosban
 6. Az éjszakai élet elég csekélyke
 7. Egy-két kifejezetten kellemetlen utcarész
 8. Túl nagy távolságok a városon belül
 9. A magas épületek egy része unalmas kinézetű

Vélemények

"Vancouver számomra egy régi cél volt, ugyanis a legkedvesebb középiskolai tanárnőm szerint, aki mellesleg földrajzot tanított és bejárta a világot, Vancouver a világ legszebb városa. Most, hogy voltam ott, kijelenthetem, hogy bár lehet hogy nem a legszebb, de biztosan egyike a legszebbeknek. Elhelyezkedése gyönyörű, igaza volt a tanárnőnek egyszer az életben látni kell. Mi nem tetszett? Nem nagyon volt ilyen. Talán az, hogy a belvárosi parkolás itt is horribilis összegekbe kerül, ráadásul, ha valaki csak a városban közlekedik, nincs is szüksége az autóra. Én bérelt autóval voltam, talán ha 2x vettem elő.

Közlekedés

Vancouver belvárosa, a downtown gyalogosan bejárható, itt nincsenek hatalmas távolságok, mindenkinek, aki teheti, ezt a formáját javaslom a városnézésnek. TIPP, gyalogolni szuper dolog, de ha a Granville Island-re szeretnétek menni, akkor ne kövessétek el azt a hibát, amit én ottjártamkor elkövettem, ugyanis térképen egy kis sétának tűnik a belvárosból a Granville hídon át, de az ott nem látszik, hogy a hídról csak megkerülve az egész negyedet lehet elérni a piacra. Javaslatom az Aquabus, az közvetlenül oda visz, ráadásul mindeközben a belváros a vízről is láthatóvá válik, ami véleményem szerint kihagyhatatlan. Yaletown-nál a kikötő a jachtkikötőnél van, nagy élmény a hatalmas helyi jachtok között partra szállni. Vancouverben a másik közlekedési eszköz a Skytrain, amit ki kell próbálni. Sokan egyszerűen metrónak gondolják, de annál azért több. Ez egy teljesen automatizált vezető nélküli közlekedési eszköz, ami kiváló lehetőséget kínál arra, hogy eljussunk távolabbi célpontjainkhoz, pl. Commercial Road, vagy a Queen Elizabeth Park. Nem túl drága és mivel a belvároson kívül magas pályán fut remek városnéző segédeszköz is egyben.

Közbiztonság

A közbiztonság jó, sehol sem éreztem úgy, hogy veszélyes környéken járnák. Hajléktalanok és punkok voltak, de nem tűntek veszélyesnek. Rendőrt sokkal kevesebbet látni, mint az USA-ban, mégsem éreztem hiányukat. Vancouver-ban is mindent lehet enni, ami szem-száj ingere. Jellemzően sok a kínai étterem, az itt található nagyszámú kínai populáció miatt, de a klasszikus észak amerikai éttermekből sincsen hiány hamburgerekkel, steak-ekkel megrakva. Erre az egyik legjobb példa a RedRobin a Robson street-en. Aki szereti az ilyen energiabombákat, az egyszer feltétlenül látogasson el ide! Lent a Gastown-ban van az Old Spaghetti Factory egyik étterme, ami bár bizonyosan nem a világ legjobb tésztáival bír, de nagyon hangulatos hely, egy igazi eredeti vasúti étkezőkocsival a közepén. Árai kifejezetten kedvezőek! Kiváló reggelizőhelyek a Tim Horton’s éttermek, tele friss péksütikkel és finom kávéval. Az itteni kávé kifejezetten édes, így akik ezt kedvelik, rajongani fognak érte.

Városnézés

Vancouver-ben, ahogy feljebb írtam jó sétálni. Nem túl nagyon a távolságok, és nézelődni is lehet közben. Mindemellett melegen ajánlom, hogy a város egyik, ha nem a legjobb attrakcióját, a Stanley parkot bicikliről nézzük meg. A park bejáratának a közelében sok kölcsönző van, nem túl drágán tudunk bringát bérelni. Én őket ajánlom, több kölcsönzőt összehasonlítva nekem a legolcsóbbnak tűntek, ráadásul kedvesek és segítőkészek: http://www.stanleyparkcycle.com/ a Denman street-en. Amennyiben csak egy gyors túrát szeretnénk, akkor is minimum 2 órára béreljük a bringákat, mert röpül rajtuk az idő. Ne felejtsünk sisakot is kérni hozzá, mert kötelező a használata és büntethetnek is érte. Két órába belefér a Stanley Park és az English Bay is, de ekkor sokszor nem fogunk tudni megállni. Érdekes élmény, hogy nagyon sok az ázsiai. Eredetileg 30.000 kínai munkást hoztak ide a vasútépítéshez, akik a családjaikkal együtt le is telepedtek itt. A következő bumm Hong Kong Kínához történő visszacsatolása volt, akkor is tömegesen jöttek letelepedni az ottaniak. Furcsa, de egyben érdekes is volt látni, amikor egy kanadai alsós osztály 80%-a ázsiai gyerekekből állt.

Egyik meghatározó élményem a városban az volt, amikor a QE Parkban igazi kolibrit láttam, előtte soha sehol sem volt szerencsém ehhez a kismadárhoz szabadban, megdöbbentő látni, hogy mennyire pici. Először csak valamiféle bogárnak hittem, de engedte, hogy közelebb menjek és akkor láttam, hogy egy igazi kis kolibri. Tudtam, hogy a világ legkisebb madara, de életben ezt megélni teljesen más, kb. 80-at csap másodpercenként a szárnyával…hihetetlen! Én ősszel voltam és nagyon örülök annak, hogy nem máskor. Bizonyosan gyönyörű lehet máskor is a város, de ősszel lenyűgöző. Ennyi és ilyen őszi színkavalkádot sehol sem láttam eddig. A citromsárgától a rózsaszínen át a mélybordóig minden előfordul. Meseszerűen gyönyörű tud lenni. Ezt talán a legjobban a Queen Elizabeth Park-nál tudjuk megélni." (Gyuri)

Repülés

Több légitársaság is indít járatot BUdapestről Vancouverbe. Érdemes a foglalásnál flexibilis napokban gondolkodni, általában a hétvégi repülés drágább a hétközinél.

Hasznos információk

Annak, aki például családdal tervezi a városnézést Vancouverben érdemes autós közlekedésben gondolkodnia. Vagy előre és pontosan megtervezni a megnézendők útvonalát. Az autó mellett szól a kényelem. Autót bérelni egyszerű és a szűken értelmezett belvároson kívül egyszerű is vele közlekedni, parkolni. A parkolás sokszor fizetős, ezt mindig ellenőrizni kell, az esetleges büntetést az autó bérbeadója egyszerűen rá fogja ugyanis terhelni a megadott kártyára. Vitára nem lesz alkalom.

Látnivalók

Queen Elizabeth Park

"Vancouver-ben rengeteg park van, de kettő az, amit mindenképpen meg kell látogatni. Egyike ezeknek a Queen Elizabeth Park. Ez a Downtown-tól délre található park magasabban helyezkedik el a belvárosnál, így remek kilátás nyílik innen Vancouver városára. Ezt kihasználva, nagyon hangulatos kis részt alakítottak ki a helyiek a fényképezéshez. Szerintem a legjobb képeket innen lehet csinálni a városról, de természetesen nem csak ezért érdemes idejönni.

A parkhoz a belvárosból mindenképpen Skytrain-nel jöjjünk, azzal, amelyik a reptérre is megy. Ha jól emlékszem a King Edward megállónál érdemes leszállni és onnan sétálni. Egy jó 10 perces séta vezet a parkig dombnak fel, de megéri. Egy csendes kertvároson keresztül vezet az út, ahol irigykedhetünk az itt lakók takaros, csodaszép kis házaira és arra a nyugalomra, ami az egészet körbeveszi. Magában a parkban meseszép kertet alakítottak itt ki a kertészmesterek. Sok arborétumban és kertben jártam, de ez méltó módon veszi fel a versenyt akár a híres japán kertekkel is. A park körbejárható keresztül-kasul, fel és le. Érdemes is, mert minden oldalról más arcát mutatja, mindenhol fel tudunk fedezni valami újat, valami érdekeset.

A park nem csak a növényeiről, hanem az állatvilágáról is híres. Csodaszép madarak lakják, többek között a világ legkisebb madara a kolibri is megtalálható itt. A szerencsések megpillanthatnak egyet-egyet, de csak akkor, ha jó a szemük, mert ezek a madárkák tényleg nagyon aprók, könnyen összetéveszthetők a nagyobb bogarakkal. Sokan kifejezetten madarakat jönnek fényképezni a parkba, őket a hatalmas teleobjektívjaikról fogjuk megismerni, ilyenkor kicsit maradjunk csendben, nehogy elzavarjuk, amit éppen lencsevégre szeretnének kapni. Jó kis angol parkhoz híven mókusokból sincsen hiány, vannak bőven.

Én ősszel jártam itt, ekkor az ősz színei voltak azok, amik lenyűgöztek, de biztos vagyok abban, hogy az év bármely szakában tud a Queen Elizabeth Park olyat mutatni az idelátogatóknak, ami miatt mindenki úgy fogja gondolni, hogy, „Na ezt kár lett volna kihagyni!" (Gyuri, 2012)

Stanley Park

"A másik kihagyhatatlan park a Stanley. Méreteit tekintve nem összehasonlítható a Queen Elizabeth Parkkal, mert ez hatalmas, gyalog többórás sétákat tehetünk benne úgy, hogy ne járjunk kétszer ugyanazon a helyen. Sokan nem tudják, de a Stanley nagyobb mint a híres New York-i Central Park! Elhelyezkedése pazar, egy félszigeten helyezkedik el, melyről remek kilátás nyílik a városra és az öblökre. Lustábbak autóval is körbejárhatják, de én ezt nem ajánlom, mert a park rejtett értékeit, a kicsi részleteket így nem fogjuk látni. Én személy szerint a biciklit javaslom a park bejárására. Biciklivel kényelmesen körbe tudunk karikázni, ott állunk meg ahol csak akarunk, látunk mindent, be tudjuk szívni a finom sós tengeri levegőt, egyszóval csodás élmény. Bringát a park bejáratánál sokfelé lehet bérelni, 2 óra egy nagy körre a parkban elég tud lenni. Sok látnivaló akad a parkban, itt van pl. a híres akvárium, vannak indián totemek, hatalmas fák, madarak stb. Sok esetben úgy kell elzavarni a lusta nagy madarakat, hogy nehogy elüssük őket. Nagy élmény a szabadon élő fókák úszkálása a part mellett, nézegetni őket, ahogy napoznak a köveken. A park keleti részén van a hidroplánoknak kialakított leszálló pálya, aki szereti a repülőket, élvezni fogja, ahogy ezek a kicsi gépek vízre szállnak. Az ősz színei itt is olyanok, amiket csak az igazán nagy festők tudnak visszaadni. Óóó azok a pirosak, bordók, sárgák…! Kihagyhatatlan látnivaló ez is." (Gyuri, 2012)

Sea to Sky Highway

"Egyik legkedvesebb élményem ez az út, és talán az egyik legszebb út is, amin valaha jártam. Vancouvertől vezet fel a hegyekbe Whistler városához. Kevesen tudják, de 2010-ben Vancouver nem önállóan rendezte a téli olimpiát, hanem Whistler városával együtt. Na ide vezet ez az út. Az adottságai miatt nevezhetjük egyedülállónak, hiszen balra az óceán, jobbra a hegyek határolják, sokan azt mondják olyan, mintha egyenesen a mennyország felé tartana. Van benne valami. Forrest Gump mondta egyszer a híres nagy futása során, hogy nem tudta, hogy hol kezdődik az ég és hol van vége a földnek, igaza volt, itt is hasonlóan érezhetünk. Maga az út nem rövid, 77 mérföld, de megéri végig menni rajta, hiszen Whistler városa önmagában is egy attrakció. Gyönyörű, rendezett környezetben felépített kisváros, tapintható gazdagság és jómód mindenhol. Igazi síparadicsom. Nade kanyarodjunk vissza az utunkhoz.

Vancouver belvárosát a Stanley-n keresztül hagyjuk ez, a lélegzetelállító Lions Gate hídon keresztül (a híd méretei magából a parkból érezhetőek igazán, mert amikor átmegyünk rajta, ebbel annyira sokat nem látunk), majd kis kacskaringó után előttünk az ÚT. Én szépen kényelmesen vezettem rajta, ezért nem volt meglepő, amikor a hatalmas faszállító kamionok (pont olyanok mint a filmekben), gőzmozdonyként robognak el mellettünk, és tűnnek el a horizonton. Ne tegyük meg egyben az utat, álljunk meg pl a Shannon vízesésnél, vagy a Britannia Mine Museum-nál. Utóbbit nem fogjuk eltéveszteni, mert az út mellé kietettek egy akkora, bányákban dolgozó teherautót, amit előtte én csak tévében láttam, de nem lennék meglepve, ha ez lenne a világon a legnagyobb. A vízesés mellett könnyebb elrobogni, erre azért figyeljünk majd. Fent Whistler-nél érdemes kicsit körülnézni, ott vannak még az olimpia jelzései, díszletei (2012 ősz). Én javaslom, hogy látogassuk meg Lost Lake tavát, mert érdemes. Ez a kis tó meseszerű környezetben helyezkedik el, remek sétákat lehet tenni a partján. Állítólag nyáron nudista strand van itt, ennek én ősszel az esőben nem láttam jeleit. Ez az út, egy jó ebéddel egész napos programnak is kiváló, aki kicsit is szereti a természeti szépségeket, nem fog benne csalódni!" (M. GY., 2012)

Gastown

"Vancouver óvárosa, ha lehet ezt mondani, az a Gastown. Kellemes, hangulatos, gyönyörűen felújított viktoriánus környezet. Néhány kis utca csak, de megéri ide eljönni, sőt azt mondom, hogy kötelező. Gassy alapító Jack szobra most is itt van. Ő volt az a gőzhajós kapitány, aki az első kocsmát nyitotta itt, amivel elindította a fejlődés útjára a várost. Pillanatok alatt lett kereskedelmi központ. 1886-ban a nagy vancouver-i tűzvész gyakorlatilag teljesen elpusztította, de újjáépítették. A nagy gazdasági világválságot is túlélte, volt, hogy teljesen elnéptelenedett, aminek következtében majdhogynem porig rombolták, de végül ezt is túlélte, mert úgy döntött a város vezetősége, hogy megmenti és ezt milyen jól is tette. Gastown a downtown egyik legszebb szeglete, pezsgő élettel, jó éttermekkel és egy ma is működő, igazi, eredeti gőzórával. Ilyen nem nagyon találni máshol a világon. Közvetlenül a Starbucks mellett a Cambie és a Water street sarkán láthatjuk, nem fogjuk eltéveszteni. Sok ajándékbolt van itt, persze nem túl olcsóak, de érdemes betérni és körbenézni, mert sok jópofa kacatot találhatunk, még olyanok is vannak, amiken alul nem a Made is China felirat található. Javaslom, hogy próbáljátok ki a Old Spaghetti Factory éttermét, mert baromi jó a környezet és egy igazi étkezőkocsi van az étterem közepén. Roppant hangulatos (a kaja átlagos, viszont nem is drága)." (M. GY.)

Granville Island

"Vancouverben A piac! Egy önálló kis félszigeten áll, közvetlen a downtown mellett. Megközelítése mégis tud körülményes lenni, mert a térképek alapján könnyen gondolhatnánk azt, hogy a Granville street-en csak egy rövidke séta, de nem. A híd elvezet felette, és ahhoz hogy be tudjunk menni, hatalmasat kell kerülni. Nem rossz séta, de számoljunk vele, hogy így sokkal több időt vesz igénybe, mintha kishajóval közelítenénk meg. Maga a piac jó, nagyon jó! Igazi kézműves piac, rengeteg üzlettel. Turistáknak nem mindig a legolcsóbb, de látványosságnak remek. Ami miatt pedig kihagyhatatlan, az az élelmiszer piac rész. Szeretem a piacokat, szeretem a millió színt, az illatokat, a friss gyümölcsök, zöldségek kavalkádját, a halas pultok tengeri illatát, azt a sokkot, ami ilyenkor egyszerre hat az érzékszerveimre. Ilyen piacokon mindig kell valamit ennem, muszáj… erre itt is megvan mindenféle lehetőség. Gyakorlatilag az a legnehezebb, hogy mit is válasszak, mert minden van. A kínaitól, a halakig, a friss pékárutól, a legjobb pástétomokig, sültekig. Nagyon éhesen ne menjünk ide, mert pillanatok alatt mindent fel fogunk vásárolni, annyi a finom portéka!" (M. Gyuri)

English Bay

"Gyakorlatilag egy strand, de véleményem szerint sokkal inkább sétány. Én bicikliztem rajta, így nagyon gyorsan bejárható. A Stanley és a False Creek között helyezkedik el, remek környezetben. Szép, hangulatos ezért is szeretik a helyiek, itt mindig történik valami, sok-sok rendezvényt tartanak itt. Rengetegen sétálnak, bicikliznek errefelé. Azoknak javaslom, akik szeretnek nyugodtan andalogni, nem sietnek sehova és tudnak időt szánni arra, hogy kikapcsolódjanak. Akik vásárolgatni és bulizni szeretnek inkább, kevésbé javallott, ez másféle élményeket tartogat az idelátogatóknak." (M. Gyuri)

Olvasmányos linkek

"A történelmi belvárosa (már ha egy 150 éves városnak egyáltalán lehet ilyenje) túl sok látnivalóval nem kápráztatja el a turistát. Van három hangulatos utca, jó pár kocsma és rengeteg zászló. A szűkmarkúan mért látványosságok közül kiemelkedik ez a (gőzzel működő!) közterületi óra, amelyből rendszeres időközönként hatalmas pöfékelések közepette több köbméternyi vízgőz árad. Mivel előre nem készültem, azt hittem, hogy kigyulladt. Aztán sajnálkoztam egy kicsit, hogy mégse; az mégiscsak nagyobb buli lett volna. A belváros (Gastown) alapítója a mi kiegyezésünk tájékán hajóskapitányként vetődött errefelé, és mivel igen jó üzletember volt, hamar rájött, hogy a fárasztó és veszélyes hajózás helyett egy sokkal kellemesebb, változatosabb és kifizetődőbb szakma után kell néznie, ahol közmondásos bőbeszédűsége és sztorizgatásra való hajlama is kedvező táptalajra lel.

Így lett Gassy Jackből kocsma- és bordélyház-tulajdonos. Már az épületek felhúzásánál nyilvánvalóvá vált kizsákmányoló vénája és emberismerete: az építőmunkások természetben (értsd: alkoholban és az örömlányok szolgáltatásában) kapták meg a járandóságuk jelentős részét. Azt hiszem, ezt nevezik barter-megállapodásnak, s mint ilyen, kiválóan működött. Vancouver mellett van egy pofás totemoszlop-kiállítás, ahol megcsodálhatóak a tartományban egykor élt bennszülött indián törzsek képzőművészeti alkotásai, vezérmotívumként a reptérről már ismert madáralakkal. Tényleg szépek. Az itteni egyetem (The University of British Columbia, UBC) Antropológiai Múzeumában van a világ legteljesebb, indián művészetet bemutató állandó kiállítása." forrás

"Az első dolog, ami szemet szúr, hogy rengeteg az ázsiai. Ők "könnyebben kapnak vízumot, és szívesen is látják őket". Ezt egy osztálytársam mondta a suliban, ahol ESL-t tanultam, és a diákok 80 százaléka ázsiai volt. Ezeknek a fele koreai. Amúgy ezzel nincs is semmi gond, tapasztalataim szerint mindenki folyékonyan beszél angolul (boltokban, utcán, éttermekben), ezt csak azért találtam érdekesnek, mert Los Angelesben egyszer-kétszer tévedtem olyan környékre, ahol nem tudtam útbaigazítást kérni senkitől (mexikóiak és kínaiak), mert annyit sem értettek, hogy "elnézést".

Vancouverben a fő közlekedési eszköz a SkyTrain. Ha annak a megállója közelében találsz szállást, akkor nincs olyan, hogy "messze". A SkyTrain az gyors. A 'vonaljegy' 3-6 dollár (ez is zónás). De nagyon fontos, hogy valójában 90 percig érvényes. Ezt én nem tudtam, pár hét után hívta fel rá a figyelmemet valaki, akkor fogtam is a fejemet, hogy hány érvényes jegyet hajítottam én a kukába addig. Tehát egy jeggyel több járművet is használhat az ember, elmegy kávézni, aztán hazamegy, ha belefér 90 percbe, akkor az csak 1 jegy.

Nincs olyan, hogy bliccelés. A buszra elől kell felszállni, a jegyet, vagy a pénzt a sofőr melletti géppel kell érvényesíteni / befizetni. A buszra várakozók amúgy sorban állnak (nem tömött sor, kulturált, tiszteletben tartják a személyes tered). Nincs tolakodás, és az időseket, mozgáskorlátozottakat mindig előreengedik. Rengeteg partja van a városnak, homokos is, és sziklás is. Lehet válogatni, mihez van kedved. Rengeteg erdő, és park terül el a városhoz közel, vagy a város közepén (Stanley Park), amit még parknak hívnak, de nekem már egy dzsungel. :) A távolban hegyek magasodnak az ég felé, ehhez a látványhoz is hozzá lehet szokni.

Észak-Vancouverbe egy hajó visz át. (Lehet busszal is menni, de így gyorsabb), a SeaBus. Amit még mindig simán használhatsz a bérlettel (2-es zóna), és menetrend szerint 10 percenként indul. Mondjuk busszal se semmi: átmegy a Lions Gate hídon, ami őszintén szólva nekem sokkal nagyobb élmény volt, mint a híresebb Golden Gate. Mindent összevetve kellemes város, nem az a pörgős nagyváros. Csalóka a kép. Itt mindenki nyugodt. Beül a kávézóba, órákig elvan a laptopján. Gondolkoztam is rajta, hogy milyen jó lehet nyugdíjasnak lenni ebben a városban. Hát majd egyszer talán." forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Márk, 2023. 11. 08. 11:59
Munkám miatt voltam szűk két hetet Vancouverben 2023 októberében.

Vancouver "proper" egy félszigeten fekszik és kb 600.000 lakosa van. De ez ne tévesszen meg senkit, Vancouver már rég összenőtt a többi környező várossal és egy nagy metropoliszt alkotnak (Vancouver Metropolitan area, vagy röviden Vancouver Metro).

Az emberek:
A vancouveriek állítólag bunkók, saját bevallásuk és a többi környező város (Burnaby, Surrey, Coquitlam) lakóinak elmondása szerint. Én ezt egyáltalán nem tapasztaltam, sőt. De ez valami világtendencia lehet, a berliniek és a new yorkiak is bunkók saját maguk szerint.

Ami tetszett:
- A helyiek elképesztően udvariasak. Ennyi "please"-t, "sorry"-t és "thank you"-t utoljára középiskolai angolórán hallottam.
- A város nagyon tiszta, a tömegközlekedés (skytrain, seabus) jól szervezett és olcsó. Minden másra ott az Uber.
- A Waterfront állomástól elsétálni a parton a Stanley Parkba. Ez az út egyébként jóval tovább tart, mint google maps alapján gondolnánk.
- A rengeteg de tényleg rengeteg különböző étterem. Elképesztő a választék és a nagy számú itt élő ázsiai (kínai, koreai stb) miatt viszonylag autentikus és jó minőségű
- Capilano Suspension Bridge Park, kb fél óra autóút a belvárosból, fent a hegyekben. Nem írok többet róla, érdemes rákeresni google-on. Nagy élmény.

Ami nem tetszett:
- Bár valóban udvariasak a helyiek, ez gyakran kicsit falsnak, felszínesnek, őszintétlennek érződik.
- Vancouver egy modern város, tele felhőkarcolókkal. Ennek megvan az a hátránya, hogy nem igazán karakteres.
- Amilyen választék van ázsiai kajákból, olyan egysíkú a "kanadai". Már ha létezik ilyen, mert ottani kollégáim még ezt is kétségbe vonták.
- Nem nagyon van igazi helyi termék ami "ikonikus" lenne. Szinte mindent az Egyesült Államokból, vagy persze Kínából importálnak. Ez igaz szinte mindenre, az élelmiszerektől a használati tárgyakon át az ajándékokig.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Torontoba Repülőjegyek Torontoba
Olcsó repülőjegyek Torontoba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes