ÚTIKRITIKA.HU / Románia


Románia

Románia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Segesvár - R. Gyuri fotója


Románia dióhéjban

 • Románia 237 500 négyzetkilométer területű, és 19,1 millió lakosa van (2021-es becslés). Románia fővárosa: Bukarest (1,8 millió lakos)
 • Románia is tagja az Európai Uniónak, tehát természetesen nem kell a magyar állampolgároknak vízum. De Románia egyelőre még nem része a Schengen-övezetnek. azaz van a magyar-román határon utazási okmány ellenőrzés.
 • Románia nemzeti fizetőeszköze a lej, románul lej, ami annyit jelent, hogy oroszlán.
 • 1 román lej (RON) = 69,29 HUF, 1 euró = 4,64 román lej
 • Havi nettó átlagfizetés: 207 ezer forintnak megfelelő lej (2021). (Magyarország 260 ezer forint)
 • A leggyakoribb vezetéknév: Popa
 • Egy 2019-es tanulmány (felmérés) szerint az európai országok körül Romániában a legerősebb a vallásosság (mért tényezők: a vallásos hit fontossága, templomba járás gyakorisága, imádkozás gyakorisága, az Istenben hit mértéke): 55% az index (Magyarország 17%)
 • Romania román kiejtésben: románijá

Az UNESCO világörökségének romániai helyszínei:

 • A Duna-delta (természeti)
 • Erdély erődtemplomos falvai (kulturális)
 • A Horezu-kolostor (kulturális)
 • Észak-Moldávia templomai (kulturális)
 • Dáciai erődítmények az Orastie-hegyekben (kulturális)
 • Segesvár (Sighisoara) történelmi központja (kulturális)
 • Máramaros (Maramures) fatemplomai (kulturális

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Ezek az erdélyi falvak: Gerence, Berethalom, Prázsmár, Bögöz, Torockó
 2. Nagyszeben, úgy összességében
 3. A segesvári vár a szép fekvésével
 4. Brassó központjának utcái
 5. Autóval a Tanszfogarasi útjairól csodálni az elképesztő hegyi tájakat
 6. A román nagyvárosi fiatalok jellemzően egész jól tudnak angolul

Nem tetszett

 1. Bukarestben a zsebtolvajok miatti aggodalom
 2. A közutakon kerülgetni a lovasszekereket (egy kommentbe - tán joggal - rosszalták, hogy ezt negatívumként megemlítettem)
 3. Az utak rossz állapota a Máramarosi térségben
 4. A rossz közlekedési morál
 5. A vad kobor kutyák
 6. Az utcagyerekek riasztó bandái

Vélemények

Jön!

Olvasmányos linkek

"Összességében a látványosságok mellett nekem a legnagyobb élmény a románok vendégszeretete volt, akik kivétel nélkül az átlagosnál jóval előzékenyebbek és segítőkészebbek. Ha odafordultam valakihez, tud-e magyarul, egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy egy vállrándítással vagy nemmel elintéztek volna. Szinte minden román tudott pár szót magyarul. Ha nem értették, mit kérdezek, szóltak a szomszédnak, másik járókelőnek. Ha nem tudták elmagyarázni az utat, lerajzolták. Volt, aki beült az autójába, és mutatta, hogy kövessem. Talán meglepő lesz a párhuzam, de én ilyennel korábban csak Japánban találkoztam, ahol szintén soha nem hagyják válasz nélkül a segítségkérést, mert azzal ők maradnak szégyenben. Emellett lenyűgözött a természet is, no meg a rengeteg épített látnivaló a faragott kapuktól a szecessziós palotákig. Alig várom, hogy ismét felkerekedjek, tele vagyok tervekkel. Feltétlenül nyélbe ütök egy déli körutat (Arad, Temesvár, Vajdahunyad környéke, amit valószínűleg összekötök Moldovával), és egy Székelyföld/Szász-föld kiruccanást. Viszonylag későn kezdtem neki Erdély felfedezésének, de most már nagyon elszánt vagyok, hogy minden zugát bejárjam." forrás


"Mi ezelőtt kb. 6 éve voltunk utoljára a román tengerparton (erdélyiek vagyunk) Costinesti-en, s azt hiszem, eleget mondok, ha azt mondom, hogy egyhamar (csak hogy ne mondjam, hogy soha többet) nem megyünk, az tuti. Persze különbözőek vagyunk, s különböző dolgok tetszenek mindenkinek, de a román tengerpart nem a tisztaságról, pihenésről szól. Általában nagyon zsúfolt, rengetegen vannak, de lehet, hogy június végén még nincs annyi ember. Nem tudom, hogy mi miatt választották a román tengerpartot, de sajnos nem az ország erőssége. Sok szép hely van erre is, de ide tényleg nem sorolnám be a tengerpartot, s még sok itteni így gondolja. Ha viszont külföldön még nem voltatok tengerparton, az annyiban lenne jó, hogy nincs amihez viszonyítani. (2014)" forrás


,, Máramaros: Egy külön kis világ ez Erdélyben, egészen északon. Hagyományos falvak faragott kapui mögött míves fa és gerendaházak. Füstszag. Végtelen dombok és hegyek. Mint a régi időkben, amikor még a népszokások és a tradíció kísérték végig az ünnepeket is, ahogy az egész életet.

Egy távoli mező és rajta egy gazda, aki ép’ magot vet a puha földbe. Hallani körülötte az otthon halk szavát. Egy táj, ahol megállt az idő. Az ottaniak elszigetelten élnek ugyan, de mint ahogy ez a hegyekben lenni szokott, igencsak barátságosak az idegenekkel.

Többnyire a Huta-hágón át megyünk. Legelőször azonban a ködbe burkolózott kacskaringós Gutin-hágón átkelve jutottunk az országtérkép szélére: Máramaros megyébe. Azóta is eszembe jut néha az az egyszerre nyugtató és izgalmas érzés. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Rimet kolostor - fotó by Elter

szász várkastély - fotó by Elter

Csicsóholdvilág - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 02. 23. 10:13
Kedves (?) István,

A honlapunknak havonta átlagban 300 ezer olvasója van, ez egy évre kivetítve 3,6 millió érdeklődő. A legőszintébben mondom Önnek, hogy ebből a nagy látogatottságból évente kb. 4-5 olyan jellegű kommentet kapunk, mint az Öné.

Ha a korábbi évek ilyen kommentárjait is ideveszem, akkor két közös jellegzetesség lelhető fel ezekben:

1. Még véletlenül sem írnak lenni semmi konkrétumot, hogy mi az ami valótlan, mi az ami tévedés, mi az amiben mi szerkesztők, vagy a zöld színű, azaz mások beszámolóiból átvett, nem feltétlenül a mi véleményünkkel egyező idézetek sántítanak. Csak - hogy szépen fogalmazzak - a fikázás van. (Úgy tűnik erdélyiként hűségesen követi a magyarországi magyarok sajnálatos vitakulturálatlanságát.)

2. Minden egyes alkalommal az ilyen, konkrétumok nélkül bírálgató olvasónkat - mint az Ön esetében is - szépen megkérem, hogy írjon már valami tényszerű bírálatot, korrigálást. Az évek folyamán - egy kivételével - semelyikük nem válaszolt a levelemre. Úgy tűnik bőségesen megelégedtek a semmitmondó bírálatukkal. Uram, nem lenne esetleg e tekintetben Ön is egy építő jellegű kivétel? Konkrét, tényszerű véleményeit azonnal közzétesszük, a legnagyobb örömmel. Természetesen a tényszerű hibákat azonnal kijavítjuk, akármennyire is hívja fel a figyelmünket.

Okozzon nekünk üde, kellemes meglepetést!


Üdvözlettel és a legnagyobb jó szándékkal:

János


István, 2020. 02. 23. 07:50
Édes istenem, hát ha más országokról is ccsak ennyire tájékozatlan és valótlan dolgokat írnak le mind itt, akkor nem ajánlom hogy bárki is elinduljon akárhová is az itt leírtakra támaszkodva.
Én erdélyi vagyis romániai vagyok és eléggé bejártam már az egész országot és persze sok más országban is jártam ugyhogy viszonyítani is tudok.
Borzalom!!!


karako tamás, 2019. 05. 06. 11:42
Bukiztunk, turistáskodtunk ott, Nagybánya kedves volt. Van egy kávézó ahol macskák is ülnek a vendégek között. Szolgáltatások jók. A rendőröktől bármikor segítséget kaptunk, egyszer taxit is szereztek a deci pálinkáktól megfáradt utazónak. Kellemes benyomás full barátságos arcok. A kedvenc éttermünk a temetőtől nem messze volt, halotti torba és esküvőbe is botlottunk. kedves jó karakterét el nem vesztő laza ország


Székely, 2019. 02. 18. 07:01
Sziasztok!

Én évekkel ezelőtt (2×er) voltam Mangalia-n a tengerparton, óriási élmény volt!
Sokan voltak, de nyár volt...tengerpart, nem volt meglepő!
És Erdélyben(Romániában) még a románok is tudnak magyarul, nem hogy a Székelyek :)))
Ez olyan, mint hogy a Székelyek is tudnak románul.
Erdélyiként egyszer megkérdezték töllem, hogy:"magyar iskolába jártál? És beszélhettél magyarul?" Jézus füle, hol élnek egyesek??! :)))
Látnivalók?! Annyi van, hogy egy túristának egy hónap kellene, hogy mindent megnézzen!


Grünesz Zsuzsa, 2018. 07. 23. 17:04
Erdélyben nem csak hogy tudnak magyarul, hanem többségben magyarok élnek, ezt a kedves hozzászólónak illene tudni. A román tengerpartról pedig annyit, hogy igenis vannak nagyon jó helyek igaz ezek nem a legolcsóbbak közé tartoznak mint például Costinesti, sajnálom hogy pont a legrosszabb, helyet választotta (amit én se választanék, aki mér bejárta az egész partot) és ez alapján itéli meg a román tengerpartot. Erdélynek még rengeteg szépsége és különlegessége van.


úti kritikus, 2017. 10. 23. 13:39
Egy Felhasználó!

Ez a honlap 196 országról nyújt kisebb-nagyobb tartalmat. Én magam 131 országban jártam. Azokról az országokról, ahol nem szereztem saját tapasztalatot, a honlap több tucat önkéntes segítőjétől, ismerősöktől, kollégáktól szerzett beszámolókat használom. Elképesztően sokan küldenek nekem beszámolókat, tippeket, tanácsokat. Valamint forrás megjelölésével átveszek hasznosabb, érdekesebb mondatokat más oldalakról is. Havonta átlagosan 130 ezer olvasóm van, de volt már 170 ezres rekord is.
Speciel a Románia tartalom (kapacitáshiány miatt) még szégyenteljesen szegényes, de a világhálón elfogadott a fokozatos tartalomépítés (lásd Wikipédia). Ha Románia, Erdély vonatkozásban bármi érdekeset tudsz írni, azt feltenném nagyon szívesen.


Egy Felhasználó, 2017. 10. 21. 18:33
Úti Kritikus lenne egy kérdésem hozzád te ezekbe az Országokba mindegyikbe voltál amelyikről írsz?


Szekelyba, 2017. 08. 30. 01:38
Eleg nagy szegyen,hogy Szekelyfold nincs a listan, bekasi szoros,gyilkos to,medve to,szent anna to, Kiralyhago, Parajdi sobanya es meg sorolhatnam....


Korcsmár Károly, 2017. 08. 12. 10:41
Sajnos mivel szgk balesetünk volt (én voltam a vezető ) kissé elfogult vagyok , de azért van némi alapja. Nem mondanám hogy a Román nép nagyon vendégszerető velünk szemben. Az viszont IGEN hogy sokan ( Erdély ) beszélnek magyar nyelven , ( de tájékoztatást kérve ) ha akar tud magyarul , ha nem akkor nem . 2005 októberi tapasztalat. Az utminőség elfogadsható ,de ha utkereszteződés elött nem észlelnek táblát (mint ahogy sajnos én sem ) ,az nem jelenti azt hogy NINCS IS .


Tamas Zsoltári, 2016. 12. 26. 23:29
Nem hiszem, hogy a lovasszekerek kerulgetése a negativ kategoriába valo. Az is az ország része, mint ugy hogy Gruziában és Indiában is az uton lévő teheneket kerulgetese. Nincs ezzel semmi baj. :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon