ÚTIKRITIKA.HU / Brassó


hirdetes

útikritikák


Brassó

Brassóról dióhéjban| Vélemények|Helyi közlekedés| Étkezés| VásárlásKözbiztonság| Óváros|Templomok| Cenk hegy|Barcarozsnyó|Fotóegyveleg

.

Katalin-kapu (románul: Poarta Ecaterinei ), háttérben a Fekete-templom - Elter Karcsi fotója

A Wizzair 2024. június 18-tól 2024. október 26-ig heti háromszor közlekedik Budapest és Brassó között. A repülési idő 1 óra 15 perc.

Brassóról dióhéjban

románul Brașov, németül Kronstadt

Lakosság (2024-ben): 214,000

Főtér - Elter Karcsi fotója

Vélemények

Brassó maga az örökség, itt a Kárpátok mélyén. Az erdélyi szászok egykori központja. De jártak erre a hazatérés (honfoglalás) előtt a bolgárok, középkorban a Német Lovagrend, a tatárok és oszmán seregek sanyargatták, de errefelé csetepatéztak az osztrák császári seregek és kurucok is. Pazar gyönyöre magával ragadó, írom úgy, hogy ez alkalommal a Cenki kilátóra nem adódott lehetőségünk feljutni, mivel pont akkor karbantartást végeztek. Egy másik, magyar iskolás csoport szintén lyukra futott. Odaszóltam az egyik tanárnak, kár a lábtangóért, a kilátás ma elmarad.

Átsétáltunk a fellegvárhoz, amiről már tudtuk, szintén zárva. Útközben oda megtapasztalhattuk, miképpen lehet a fizikát megtagadva leparkolni. Brassó fellegvára renoválás alatt, persze én voltam kemény és bedoromboltam kapuján. Visított a riasztó meglepetésemre. Szerencsére senkit sem küldtek ki oda, gondolták egy kalapos kókler majomkodik ott. Többiek addig lőtték a fotókat és a jobbnál jobb panoráma képeket. (forrás, felvidéki csavargók, 2023)


,, Brassó az ország második legnagyobb városa, évszázadokon keresztül gazdag kereskedőváros, valamint az erdélyi szászok legjelentősebb települése. Kultúrájuk és építkezési stílusuk pozitívan befolyásolta a város arculatát, ezt főleg a központ és a környező utcákban levő házak, épületek tükrözik hűen." forrás

Helyi közlekedés

Brassóban a helyi közlekedési opciók közé tartoznak az autóbuszok, villamosok és taxik. Az autóbuszokkal és villamosokkal könnyen el lehet jutni a város különböző pontjaira, míg a taxik kényelmesebb és gyorsabb lehetőséget kínálnak a városban való közlekedésre.

A helyi közlekedési jegyek megvásárolhatók a járműveken, a jegyautomatáknál, illetve a helyi közlekedési vállalatok irodáiban. Az árak a fajta és a vonalak között változóak, de általában az árak barátságosak.

A parkolás Brassóban a város különböző pontjain lehetséges. A parkolási díjak változóak lehetnek, és általában a parkoló helyétől és az időtartamtól függenek. Az árak általában olcsóbbak a belvároson kívüli területeken, mint például a külvárosokban vagy a parkolóházakban. A parkolóházakban általában óradíjas vagy napi díjas tarifákat kínálnak.

A városban több fizetős parkolóhely és parkolóautomata található, ahol a látogatók fizethetnek a parkolásért. Azok, akik előnyösebb árakat keresnek, keresse az ingyenes parkolási zónákat, de mindig ellenőrizze a jelzéseket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az adott területen parkolhat-e.

Az ingyenes parkolóhelyek elhelyezkedése a város különböző részein változó lehet, de a látogatók érdemes lehet keresni a közterületeket vagy az olyan parkolókat, amelyek nem fizetős parkolást biztosítanak. A parkolási díjak általában olcsóbbak, mint az európai nagyvárosokban.

Étkezés

Brassóban számos étterem, kávézó és bisztró található, amelyek a helyi és nemzetközi konyhák széles választékát kínálják. A város híres ételei közé tartozik a tradicionális erdélyi konyha, valamint a román, magyar és szász konyha.

A helyi specialitások közül érdemes megkóstolni a "mititei"-t, ami egy hagyományos erdélyi grillkolbász, valamint a "ciorbă de burtă"-t, ami egy savanykás húsleves. Kürtős kalács kaphatótöbb helyen.

A brassói pecsenye a nevével ellentétben nem Brassóból ered, hanem Székelyföldről származik. Azonban számos étteremben megtalálható Brassóban, és nagyon népszerű a turisták és a helyiek körében is. A helyi éttermek általában saját változatot kínálnak ebből a hagyományos ételekből.

Az éttermek általában mérsékelt árakat kínálnak, és lehetőség van az olcsóbb és gyorsabb ételek fogyasztására is, mint például a street food ételek, amelyek különféle szendvicsek, pizzák és hamburgerek. A városban található kávézók és bisztrók szintén jó lehetőséget kínálnak egy könnyű ebédre vagy vacsorára, és az ételek általában frissek és finomak.

a. n. fotói

Vásárlás

A legnépszerűbb vásárlóhelyek közé tartozik a központi piac (Piata Centrala), amely a város egyik legnagyobb piaca, ahol helyi ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket és kézműves termékeket lehet vásárolni. Azonban érdemes figyelni az árakat, mivel a turisták gyakran magasabb árakat fizetnek a piacokon.

A városközpontban és a környező utcákban számos üzlet és bolt található, ahol ruházati cikkeket, kozmetikai termékeket, édességeket, édességeket és ajándéktárgyakat lehet vásárolni. A legnépszerűbb bevásárlóutcák közé tartozik a Republicii utca, ahol a helyi és nemzetközi márkák mellett kézműves termékeket is találni.

A Brassói Főtér (Piata Sfatului) és a közeli utcák szintén népszerű helyek a turisták körében, és számos ajándéktárgyat, kézműves terméket és souvenirt kínálnak a látogatóknak. Az utcák és terek hangulatosak, és remek helyet biztosítanak a vásárlás mellett a városi sétákhoz és a kávézókban való pihenéshez.

A nagyobb bevásárlóközpontok és áruházak szintén megtalálhatók Brassóban, többek között a Coresi Shopping Resort és az Auchan Brassó bevásárlóközpont, ahol széles választékban lehet találni ruhákat, élelmiszereket, elektronikai cikkeket és egyéb termékeket.

Közbiztonság

Jó a város közbiztonsága. A fő turista nevezetességek környékein rendőrök járőröznek. Leginkább a zsebtolvajok és a csalók jelentenek veszélyt. A városközpont forgalmas helyein kell ébernek lenni, nehogy a zsebtolvajok áldozatává váljunk. 

Ami a csalásokat illeti, vannak pénzváltók, akik simliskednek.

A Brassó környéki erdőkben sok medve él, és bizony megközelítik a várost, hogy élelmet szerezzenek. Szerencsére embereket nagyon ritkán támadnak meg, johokat annál inkább. De hát a turista számára ez csak akkor probléma, ha az erdőben kirándul vagy a város széli utcákon. 

Egyéb hasznos információk

Brassóban a központi turista információs iroda a Városháza tér (Piata Sfatului) mellett található. A pontos címe Strada Muresenilor 2, Brașov 500031, Románia.

A turista információs iroda nyitvatartása a következő:

Hétfő - péntek: 9:00 - 17:00 - Szombat: 10:00 - 14:00 - Vasárnap: Zárva

Az irodában beszélnek angolul és németül, és számos hasznos információval szolgálnak a város és a környék turisztikai látnivalóiról, programlehetőségeiről, szálláshelyekről, éttermekről és szállítási lehetőségekről. Emellett térképeket, brosúrákat, idegenvezetőket és egyéb hasznos turisztikai információkat is biztosítanak.

Óváros

Brassó óvárosa (románul: Centrul Vechi Brașov) a város leglátogatottabb és legismertebb része, amelyet a középkori városfalak és bástyák ölelnek körül. Az óváros azonban nem csak a történelmi falakról és épületekről híres, hanem azon sokszínű kulturális és gasztronómiai élményekről is, amelyeket kínál.

Az óváros számos látnivalóval rendelkezik, többek között a Fekete templommal (Biserica Neagră), amely a város egyik jelképe. A templom egykor német ajkú evangélikus közösségének szolgált, és ma a város legnagyobb temploma. A belvárosban található az ötletes barokk épületek, ahol számos szép szecessziós és erdélyi reneszánsz épület is megtalálható.

Az óvárosban találhatók a város központi terei is, köztük a Főtér (Piata Sfatului) és a Szent Katalin tér (Piata Sfanta Cătălina), amelyeknek csodálatos történelmi épületei és teraszos kávézói vannak.

Az óvárosi utcák és terek tele vannak élettel és hangulattal, különösen este, amikor azok megvilágításra kerülnek. Az utcákon és tereken számos étterem, kávézó, bár és ajándékbolt található, amelyek széles választékot kínálnak az ételek, italok és ajándéktárgyak terén.

Az óváros körül számos kilátó található, ahol csodálatos panoráma nyílik a városra és a környező hegyekre. Az egyik legnépszerűbb kilátó a Tâmpa hegy, amely könnyen megközelíthető az óváros központjából.

Főtér

(Városháza tér)

Brassó főtere (Piata Sfatului) a város legnagyobb és legismertebb tere, amely a városközpontban található. A tér a város középkori történelmének és kulturális örökségének fontos része, és az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a városban.

A tér közepén található egy kút, amely egykor az egyetlen ivóvízforrás volt a városban. A kút körül számos kávézó, étterem és ajándékbolt található, és az egész tér hangulatos középkori épületekkel és bástyákkal van körülvéve.

A főtér középpontjában a városházas (Casa Sfatului) épülete található, amely a város egyik legfontosabb történelmi épülete. A Casa Sfatului egykor a városi tanács székhelye volt, és ma múzeumként működik, amelynek kiállítása bemutatja Brassó városának és vidékének történelmét.

A főtéren további látnivalók közé tartozik a Szent Mária templom (Biserica Sfânta Maria), amely a város egyik legrégebbi temploma, a Szent János templom (Biserica Sfântul Ioan), amely a középkori városfal mellett található, valamint a barokk stílusú Fekete-torony (Turnul Negru), amely egykor a városfal egyik bástyája volt, és ma múzeumként működik.

A főtéren számos rendezvény és ünnepély is megrendezésre kerül, mint például a karácsonyi vásár és a városi fesztiválok. Az egész év során számos utcazenész, művész és kézműves árus is megjelenik a téren, így az élmény mindig érdekes és változatos.

Elter Karcsi fotója

Aji fotója

Templomok

Szent Miklós ortodox templom

Szent Miklós ortodox temploma Brassóban a város legismertebb ortodox temploma, amely a városközponttól mintegy 1 kilométerre északra, a Mihai Viteazu utca 48. szám alatt található.

A templom a 20. század elején épült a román ortodox közösség számára. Az épületet a román építész, George Cristinel tervezte, és eredetileg kizárólag a román nyelvű közösség számára épült.

A templom különlegessége a belső falfestményekben rejlik, amelyeket helyi és külföldi művészek készítettek. A falfestmények bemutatják a Szentírás eseményeit, az ortodox hagyományokat és Brassó történelmét.

A templom homlokzatán látható egy kupola, amely az ortodox építészeti stílus jellemzője. A templom harangtornya, amely eredetileg kis toronyként épült, később a templom felújításakor kapta a jelenlegi formáját.

A Szent Miklós ortodox temploma Brassóban a városi élet fontos részét képezi, és nagy szerepet játszik a város ortodox közösségének életében. A templomot turistaként is érdemes meglátogatni, hogy megismerjük az ortodox hagyományokat, valamint a templom belső falfestményeit és kulturális örökségét.

Cenk hegy

Első utunk Brassó hegyének, a Cenk hegynek a tetejére, a Brasov felirathoz vezetett. Innen remek a kilátás a városra, így nagyon jó lehetőség Brassó feltérképezésére. Az eredeti terv szerint itt csak egy 2 perces utazást terveztünk felvonóval a hegy tetejére, azonban az utolsó felvonó indulását röpke 1,5 órával késtük le, így az előző esti Kis-Cohárd után jöhetett a Cenk hegy meghódítása is.

Kanyargós ösvény vezet fel, ahol elég nagy volt a forgalom, mind felfelé, mind lefelé. Úgy vettük észre, hogy nagyon népszerű a helyiek körében is éppúgy, mint a turisták között esti sétára, kutyasétáltatásra és futásra.

Fentről pedig fantasztikus a kilátás a város történelmi magjára. Ha az ember Brassóban jár, semmiképpen se hagyja ki a Cenk hegy tetejét. (2022) forrás

Barcarozsnyó

Az első vár, amit megnéztünk, a Brassótól kb. 20 km-re található Barcarozsnyói vár volt. A várhoz több úton is fel lehet jutni, mi a település központból induló siklót választottuk.

A XIII. században épült vár a XV. századi átépítés során nyerte el a mai formáját. A vár egyébként ún. parasztvár, amit a szász lakosság épített saját magának védelemül. Az évszázadok alatt sok ostromnak ellenállt, de a természeti elemek sem kímélték. A XVIII. században leéget, a XIX. század elején pedig földrengés rongálta meg. Jelenleg felújítás alatt áll, így belülről sajnos nem tudtuk megnézni.
Parkolás

A sikló állomása mellett van egy nem túl nagy, szabadtéri parkoló, ami ingyenes, illetve a tér alatt van egy földalatti parkolói is. Mi a szabadtérin találtunk helyet délelőtt. forrás

Más látnivalók

Fekete-torony

A Fekete-torony Brassóban egy középkori védmű, amely a városfalak részeként épült a 15. században. A torony eredeti funkciója a városfalak védelmében állt, azonban később börtönként is használták.

A Fekete-torony Brassó egyik legfontosabb és legismertebb látnivalója, amely a városközpontban, a Piata Sfatului (Főtér) közelében található. A torony 8 méter magas és 4 méter széles, és egy kis téren áll, amely korábban az egyik városkapu volt.

A Fekete-torony neve a 18. században alakult ki, amikor a torony elöregedett falai fekete színűvé váltak. A torony ma múzeumként működik, amely bemutatja Brassó városának és vidékének történelmét, valamint a torony eredeti funkcióját, mint védművet és börtönt.

A toronyból nyíló kilátás gyönyörű panorámát kínál a városra és a környező hegyekre. Azoknak, akik szeretnének megismerkedni Brassó történelmével és építészeti örökségével, érdemes meglátogatni a Fekete-tornyot.

Elter Karcsi fotója

Fotóegyveleg

sz. s. fotója

t. r. fotója

A megújult Hirscher-ház, Brassó legújabb kulturális központja. 1908-ban épült Albert Schuller tervei alapján a Burzenlander Bank megrendelésére,a német szecesszió, a jugendstill jegyében. Az építtetők fontosnak találták, hogy a Hirscher-családra utaljanak, ezért a ház homlokzatát szarvasaganccsal díszítették, a hirsch német szó magyarul szarvast jelent. Hirscher Apollónia, a polgármester özvegye a korszak tisztelt üzletasszonya volt, aki a városnak több ízben is anyagi segítséget nyújtott. - sz. g. fotója

A Kapu utca szépe - sz. g. fotója

A Főtér vagy Tanácstér a város legismertebb és leglátogatottabb helye. Legjellegzetesebb épülete a Tanácsház vagy régi városháza. Nemcsak városházként használták, pincéje tömlöcként szolgált, földszintjén kocsma és halüzlet működött, tornyában harangot helyeztek el és a város második toronyóráját is ide szerelték fel. - sz. g. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon