ÚTIKRITIKA.HU / Románia


hirdetes

útikritikák


Románia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

EgészségA vezetékes víz nem mindenhol alkalmas emberi fogyasztásra, azaz szűrésre lehet szükség. 

A gyógyszertárakban a gyógyszerek viszonylag olcsók.

A romániai kórházak orvosai többnyire jól képzettek, igaz sok helyen régi NDK-s orvosi műszerekkel dolgoznak. javasolt az utasbiztosítást  még itthon megkötni.

"2016. márciusától Romániában törvény tiltja a dohányzást minden zárt közterületen, munkahelyen, vendéglátóhelyen, tömegközlekedési eszközön, játszótéren, továbbá a szolgálati gépkocsikban és taxikban is.
A tiltás ellen vétő magánszemélyek 500 lejig (35 ezer forint) büntethetők, jogi személyek – például kávézók, bárok, vendéglők – 5 vagy 10 ezer lejes bírságot kockáztatnak, a harmadik kihágásnál pedig már 15 ezer lejes büntetés és a vendéglátóhely bezárása következik.

Azonban még most sem lehet biztosan tudni, hogy miként fogják alkalmazni a törvényt. Az értelmezési bizonytalanságok abból adódnak, hogy a jogszabály tulajdonformától függetlenül minden "közös használatra szánt, szabadon megközelíthető, mennyezettel és legalább két oldalfallal behatárolt helyiségre" kiterjeszti a dohányzás tilalmát. Így azt sem tudni például, hogy a Romániában roppant elterjedt, nyitott légterű, ám napernyőkkel fedett kerthelyiségekben szabad lesz-e dohányozni.

A törvény betartását a rendőrök fogják ellenőrizni a vendéglátóiparban és bármely más munkahelyen. Ők nemcsak tettenérés esetén, árulkodó csikkek vagy dohányfüst miatt bírságolhatnak, hanem elkérhetik a biztonsági kamerák felvételeit is. A zárt közterületeken dohányzást tiltó táblákat kell kihelyezni, és látható helyen fel kell tüntetni azt a telefonszámot is, amelyen az esetleges szabálysértést lehet bejelenteni. (2016)" forrás

Közlekedés

Felejtsd el a „De hát nem is indexelt!” típusú és tartalmú, felháborodott érvelést, mert sem a baleseti helyszínelőt, sem a területileg illetékes cigánykirályt, sem a medvét nem fogja érdekelni, a kaszálásból vagy favágásból lovaskocsin hazafelé tartó munkásemberekről nem is beszélve. forrás

Azok a gépkocsivezetők, akik a jogosítványukat egy éven belül szerezték, a mindenkori maximum sebességhatároknál 20 kilométer/órával kevesebbel haladhatnak. Súlyosabb közlekedési szabálysértés esetén a román hatóságok a külföldi vezetői engedélyt bevonják, és visszaküldik a származási ország közlekedési hatóságainak. Ilyenek például a sebességkorlátozás jelentős túllépése, elsőbbség meg nem adása – elsősorban gyalogosoknak kijelölt átkelőhelyen, piros jelzőlámpa figyelmen kívül hagyása és az ittas vezetés.

"Romániában, a közelmúltban lezajlott fokozott közúti ellenőrzés egyik fontos, negatív tapasztalata volt, hogy a külföldi autósoknak csupán 6%-a vásárolja meg időben az általános úthasználati matricát, a ROVINIETA-t. Ennek hiánya pénzbírságot, vagy esetenként a forgalmi engedély bevonását vonhatja maga után. Ezért felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a román határon történő belépéskor vásárolják meg a megfelelő úthasználati matricát! Ez nem csak autópályára vonatkozik, hanem minden országos közútra. Az aktuális díjakról tájékozódni lehet a www.roviniete.ro honlapon. A nagyobb közúti hidak (például a Konstancába, a Duna deltába, vagy a Giurgiu-ból Bulgáriába vezető úton) szintén díjkötelesek." (Magyar külügyminisztérium, 2014)


A romániai vonatok sajnos kritikán aluliak, kevés a járat a nagyvárosok között sokszor órákat késnek egész napotok rá mehet a vonatozás. (2024)


Bérlés nem olyan drága, autópálya díj nincs igaz autópálya se sok,egy bizonyos út adó kötelező de ezt a kölcsönző tudni fogja és nagy városokban figyeljetek a parkolásra,elég magasak a bírságok. (2024)Étkezés

Romániában az éttermekben jellemzően nem szoktak az asztaltársaságok tagjai egyenként fizetni. Inkább összedobják a pénzt a közös számla kifizetésére.

A vendéglőkben gyakori, hogy nem ugyanaz a pincér veszi fel a rendelést, mint, aki kiszolgálja az étkeket. Ha még plusz akarunk valamit rendelni, akkor az első rendelést felvevő pincérhez szokás fordulni.

A számlát érdemes átolvasni, mert előfordul vendéglátóhelyeken, hogy "szórakozottságból" ezt-azt plusz felszámolnak, vagy az étlaphoz képest simlisen picit megemelik az árat.

Vásárlás és pénzváltás

Romániában nagy különbségek vannak az árszint vonatkozásában a nagyvárosok és a kis települések között.

Romániában 2005-ben pénzváltás történt, az addigi, erősen inflálódott lejből (ROL) négy nullát levéve vezették be az új lejt (RON). A régi bankjegyek már 2006 decembere óta nem érvényesek. Az új bankjegyek alapvetően úgy néznek ki, mint a régiek, de némileg kisebb méretűek.

Közbiztonság

Romániában a közbiztonság alapvetően nem rosszabb, mint Magyarországon, de nem is sokkal jobb a helyzet. A turista leginkább annak van kitéve, hogy tájékozatlansága, nyelvi megértési korlátai miatt becsapják, átvágják. Gyakran előfordulnak lopások, csalások civilruhás rendőröknek magukat kiadó személyek által. Bankautomata használatakor szó szerint körültekintőnek kell lenni, mert egyre gyakrabban fordulnak elő ezzel kapcsolatos csalások. Rablás Romániában ritkán fordul elő.

A gépkocsival utazóknak nagyon kell ügyelni arra, hogy a nagyvárosokban ne hagyjanak értékeket őrizetlenül az üléseken. Még az autórádió miatt is képesek feltörni a gépkocsit. Külön kellemetlenség, hogy a lopások, feltörések rendőrségi bejelentésénél az adatok felvétele órákig elhúzódhat, ráadásul úgy sem történik semmi, nem indítanak nyomozást. Csak akkor érdemes feljelentést tenni, ha erre, azaz a jegyzőkönyvre az itthoni biztosító miatt szükségünk van. Poliţia román kiejtése: policijá (hangsúly a második szótagon)

Óvakodjunk azoktól a figuráktól, akik "önként, barátságból, önzetlenül" segítséget ajánlanak fel nekünk, pl. idegenvezetést. Vannak helyi emberek, akik arra álltak rá, hogy így vagy úgy lehúzzák a turistákat. Persze vannak becsületesek is, akik némi bevételhez akarnak csak jutni alkalmi idegenvezetéssel, vagy egyszerű segítségnyújtásért cserébe. Ha mi kezdeményezzük a tájékozódást szolgáló segítségkérést, akkor viszont számíthatunk barátságos, valóban önzetlen segítségnyújtásra.

Romániában gyakran előfordul, hogy helyiek a turistával beszélgetve külön felhívják a figyelmet a cigányokra, mint akiktől tartani kell, mivel főleg ők lopnak, ők károsítják meg a turistákat. Ezek a figyelmeztetések jól tükrözik, hogy Romániában nagyon negatív általánosító előítéletek élnek a cigány kisebbséggel szemben.

Magyar külképviselet

A bukaresti magyar nagykövetség konzuli hivatala:

  • Cím: 011654 Bucuresti, Stefan Negulescu utca 30.
  • Telefon: (00)-(40)-(21) 230-0550, 230-0551
  • Ügyelet: (00) (40)-758-221-558 (sürgős esetekben)
  • Fax: 230-0552
  • Ügyfélfogadás: H,K,CS,P: 8:30-11:30
  • Konzul: Benyovszky Anna
  • E-mail: consulate.buc@mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk

Öltözködés

Az időjárás júliusban Romániában gyakorlatilag olyan, mint otthon, árnyalatnyi különbségekkel.

Magyarországról a legnagyobb melegben 37-39 °C-ban indultunke el. Erdélyben ehhez képes sokkal kellemesebb volt az idő, 27-29 °C. Teljesen olyan volt, mint gyerekkoromban a nyarak, nappal meleg (nem pokol), este pedig még egy vékony kardigán is jól esett.

Ezzel szemben délebbre, a Kárpátokon túl, Bukarestben és az Al-Dunánál már-már elviselhetetlen volt a meleg 38-40 °C. Folyamatosan naptejeztük magunkat, de így is sikerült egy ici-picit leégnünk.

Ezek alapján a következőket érdemes magunkkal vinni:

napvédőkrémet
napszemüveget
nyári sapkát, szalmakalapot
szellős ruhákat
szandált, vászon cipőt
könnyű pulóvert (esti városnézéshez)

Ha túrázni is akarunk:

túra cipő
esőkabát
pulóver (ez a sóbányákban is jól jött, ill. a reggeli túráknál)
kulacs (a nagy melegben szükség van a folyamatos víz pótlásra)
kullancs riasztó (biztos, ami biztos)

forrás

Fotóegyveleg


 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon