ÚTIKRITIKA.HU / Segesvár


hirdetes

útikritikák


Segesvár

Segesvárról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk| Történelmi központ|A várhegy|Tornyok|Templomok|Petőfi Sándor mellszobra | Más látnivalók| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Tartalom feltöltés folyamatban

Segesvárról dióhéjban

román neve: Sighișoara (román kiejtés: szigisoárá) , németül: Schäßburg

Lakosság (2023-ban): 32,300 - A magyar lakosság aránya kb. 18%.

A város az erdélyi Maros megyében található.

Segesvár történelmi központja (a Felsőváros) az UNESCO kulturális világörökségének egy helyszíne.

Segesvárt erdélyi szászok alapították a 12. század második felében. 1930-ban még a szászok alkották a város lakosságának a többségét. 

(Az erdélyi - köztük a segesvári - szászok végzetét az 1945-öt követő román nacionalista politika jelentette. Románia nem állította helyre a szász autonómiát, elkobozta a szász közösség hatalmas birtokait is. A kilátástalan helyzetbe került szászok többsége a Ceaușescu-érában váltságdíj ellenében az NSZK-ba vándorolt ki. Ott azonnal állampolgárságot kaptak.) 

A város két jelentős része: a Felsőváros és az Alsóváros. A Felsővárosban van a jelentősebb turisztikai nevezetességek nagy többsége, így a tornyok, a Vártér, és a leghangulatosabb régi utcák. 

V. Jancsi fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Persze, a Felsőváros színes lakóházai

2. Jópofa a Diáklépcső

Nem tetszett

1. Túltolják a Drakula-bizniszt, ráaádásul hamis történeti dumákkal megspékelve

2. A környező falvak egy részében szomorú látni a sok elhagyott házat.

Vélemények

Segesvár óvárosi magját jártuk be. Közel négy órát elbóklásztunk a hangulatos, színes utcácskáiban. Megejtettünk és kései reggelit, lőttük a fasza fotókat, drónunkat is hadba fogtuk. A város etnikai összetétele az elmúlt száz évben nagyban megváltozott. Csak történelmi épületeik halk suttogásából lehet érteni, itt bizony egykoron dolgos és pedáns német ajkú szász közösség alkotott. A történelem vad és pusztító szele kifújta őket a Kárpátok öleléséből.

TIPP: Az óratoronyba ingyenes a belépés, úgyhogy mindenképp menjünk fel a panoráma végett. (felvidéki csavargók, 2023)


Segesvár várfallal körbevett óvárosa, a macskaköves utcái és színes házai nagyon elragadóak. Az óváros szép állapotban van, nagyon hangulatos a szűk kis utcákban sétálgatni. Egyébként a történelmi városrész nem olyan nagy, úgyhogy akár fél nap is elegendő a megtekintésére.

Segesvárról a legtöbb magyarnak először Petőfi juthat az eszébe, hiszen a költő a segesvári csata után vesztette életét. A külföldi turistákat pedig inkább Drakula, azaz Vlad Tepes, a havasalföldi fejedelem emlékezteti a városra, aki Segesvár szülötte volt. Ezt a Drakula-mániát persze a szuvenírboltosok ki is használják, lépten-nyomon belebotolhatunk valamilyen drakulás vagy vámpíros ajándéktárgyba

Miután visszamentem a szállásra, akkor vettem észre, hogy a pincér srác, akivel idáig angolul beszéltem, valószínűleg magyar, mivel nagyon magyaros név szerepel a kötényére helyezett névjegytábláján. Végül kiderült, hogy tényleg magyar és azt tanácsolta, hogy Segesváron először inkább a magyar nyelvvel próbálkozzak, hiszen viszonylag sok magyar él a városban. Azért ez egyfelől jó és másrészről fura érzés is, hogy ilyen messze járok a magyar határtól és magyarul tudok kommunikálni... forrás

Odajutás

Autóval távolság és menetidő:

Kolozsvár-Segesvár: 152 km, 2 óra 37 perc

Marosvásárhely-Segesvár: 54 km, 1 óra 5 perc

Brassó-Segesvár: 117 km, 1 óra 57 perc

Budapest-Segesvár: 626 km, 7 óra 8 perc

Szállásválasztás

Boutique Hotel von Graf - K. Zs. fotója

Please look! - V. Jancsi fotója

Helyi közlekedés

Utcai parkolás korlátozás nélkül a LIDL üzlet hátsó részében, nem a lakóingatlanok előtt. Ingyenes, és nem fenyeget a pénzbírság kockázata, mert ez egy bolti parkoló. Viszonylag csendes, és rengeteg hely volt. probléma nélkül maradtunk éjszakára.

Étkezés

Ha Segesváron jártok, érdemes kipróbálni a Central Park Hotel éttermét. Érezhetően jó alapanyagokkal dolgoznak, igazán hozzáértő kezek, amint nemrég megtapasztalhattam. Na természetesen nem egy csúcshotel csúcséttermi konyhájából kikerülő éttermekhez kell hasonlítani, de azt mondhatom, hogy ár/érték arányban tisztességes, becsületes kaját lehet enni. Külön figyelemre méltó az étterem borlapja, amelyen többségben román borok vannak, de valóban a legjava. Jól összeválogatott minőségi szortiment. forrás

K.-T. Gyuri fotója

Vásárlás

A helyi művészek a turisztikai szezonban a járdákon kiállítják munkáikat. Sok szép akvarell és olajfestmény megvásárolható RON-ban, EUR-ban, USD-ben vagy forintban.

K. Zs. fotója

Egyéb hasznos információk

1. Annyira kicsi város, hogy nem okoz gondot sétálva felfedezni. Ha bármilyen javaslatra van szükséged, van egy turisztikai információs iroda a Café International and Family Centerben vagy a turisztikai információs szolgálat, mindkettő a Piata Cetatii főtéren található.

Történelmi központ

Segesvár történelmi központja egyedülállóan jól megőrzött középkori városrész, amely a 16. és 17. században fejlődött ki. Az óváros falai, tornyai és barokk épületei a középkori Erdély hangulatát idézik. Az óváros számos nevezetességgel büszkélkedhet, például a 14. századi Szent Mihály-templommal, a városházával, a Weisse Kirche-vel és a Dr. Josef Haltrich Emlékmúzeummal. A történelmi központban található számos étterem, kávézó és üzlet is. A hangulatos, macskaköves utcák és az épületek harmonikus együttese miatt a történelmi központja az egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja a városnak.

A várhegy

A várhegy (Citadel Hill) Segesvár óvárosának legmagasabb pontján található, és impozáns kilátást nyújt a környékre. A várhegyen található a Segesvár vára, amely a város egyik leglátogatottabb látnivalója. A várkastélyban múzeum található, amely bemutatja a város történelmét, valamint a híres szülötte, Drakula legendáját is. A várhegy önmagában is egy gyönyörű látnivaló, amelyet érdemes felkeresni Segesvár megátogatása során.

V. Jancsi fotója

A 12. században épült, és napjainkban is lakott középkori vár páratlan varázzsal bír. Kis helyen terül el, ezért sétáló lépésekben körülbelül két óra alatt teljesen bejárható. Azonban ha igazán fel szeretnénk fedezni a várost, akkor sokkal több időre van szükségünk. forrás

Tornyok

Óratorony

A város egyik legnevezetesebb pontja az óratorony, ami a 14. században épült fel, és 1556-ig városházaként is üzemelt. Ez a torony egyike a 9 ma is fennmaradt toronynak a városban. Ebben az óratoronyban működik a város múzeuma is. A torony 64 méter magas és a kilátójáról egy gyönyörű városlátványt kap az arra járó kiváncsi turista. A belépő megvásárlása magába foglalja kilátót és a város történelmét bemutató termeket is, így akit a történelem érdekel, annak mindenképpen előszeretettel ajánlom ezt a kiállítást. A kilátón fel vannak tűntetve a távolságok Segesvár és a világ nagyvárosai között.  forrás

v.s.

A csizmadiák tornya

A Csíki kapu mellett álló Csizmadia torony Segesvár egyik jellegzetes épülete. A tornyot a középkorban azért építették, hogy védelmet nyújtson a városnak, illetve, hogy a városi vásár idején figyelje az eseményeket és adókat szedjen be a vásárlóktól. Ma a torony egyik szintjén helyi népi kézművesek munkáit lehet megvásárolni, illetve kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

Csizmadiák tornya - V. Jancsi fotója

Templomok

Szent Miklós templom

Szent Miklós templom (románul: Biserica Sfântul Nicolae) Szászföld legrégebbi és leghíresebb szász temploma, amely a 14. században épült. A templomot gótikus stílusban építették, és az évszázadok során többször átépítették és kibővítették. A templomot díszes faragásokkal és gazdag freskókkal díszítették, amelyek közül sok az idők során megsemmisült. Az épületben található a város legnagyobb orgonája is, amelyet az 1700-as évek végén építettek. A templomot a város főterén, a Piata Mare-n található.

Kolostortemplom

A Segesvár belvárosában található Kolostortemplom (a Szent Ferenc Rend kolostorának egykori temploma) az egyik legjelentősebb barokk épület a városban. Az épület külső megjelenése és belső díszítése is rendkívül impozáns, egyedülálló szépségű. A templom bejárata felett helyezkedik el a Szent Ferenc szobrának és az évszámnak az alakja, míg a bejáratot két oldalról két torony őrzi. A templom belső térben sok értékes műalkotás látható, például a barokk stílusú főoltár, a kórus, a freskók és a faragott szobrok. A templom díszes külső homlokzatával és kiváló akusztikájával számos kulturális rendezvénynek ad otthont, például koncerteknek és kiállításoknak.

A rendkívül impozáns templom, ami a domonkos-rendi kolostor helyén épült, az Óratorony közvetlen szomszédságában áll. Belseje a gótikus irányzat egyszerűségét és szépségét tükrözi, ugyanakkor egy 35 keleti szőnyegből álló értékes gyűjteménynek is otthont ad. A több mint 300 éves múlttal rendelkező szőnyegek összetettsége lenyűgöző. forrás

Evangélikus Vártemplom

Az evangélikus Vártemplom, más néven Fekete-köves templom, a erődtemplomok típusába tartozik. A templomot a 14. században kezdték építeni, majd később többször átépítették és bővítették. A 16. században, a reformáció idején az evangélikusok használták, majd a katolikusok kezére került. A 20. században újra evangélikus kezekbe került, és ma is az evangélikus egyház tulajdonában van. A templom jellegzetessége, hogy fala feketére van mázolva, amelyet a fekete bazaltkövekből rakott falból kapott.

Talán az egyik legértékesebb építészeti remekmű a városban. A segesvári hegyi templom lenyűgözi az arra látogatókat nagyszerűségével és magasztosságával. A belsejében megcsodálhatóak a sárkányölő Szent-Györgyöt ábrázoló freskók, és megismerhetjük ehhez a jelenethez kapcsoló Zsuzsanna-történetet is. Semmi szín alatt nem szabad elkerülni a templom bejáratánál húzódó temetőkertet sem, amit az egyszerűséget és eleganciát ötvöző sírkövek tarkítanak. A látvány hatására a látogató óhatatlanul elmereng azon, mennyire is közel állhat egymáshoz a szépség és az elmúlás fogalma. Ha azonban adrenalinra is vágysz, a sötétség beálltával ereszkedj le a Vár térre néző feljáraton keresztül. Az út sötét és kietlen, és egy olyan udvar mentén vezet, ahol- megmagyarázhatatlanul- egy száz évnél is régebbi halottaskocsi áll. forrás

Petőfi Sándor mellszobra

Segesváron található Petőfi Sándor mellszobra a Városháza előtt, az egykori Petőfi tér közepén áll. A szobor 1952-ben készült az eredeti 1904-es szobor másolataként, amelyet az első világháborúban elvitték. A szobor magas talapzaton áll, és a költőt öltözetében ábrázolja, jobb kezében tollal, bal kezében pedig kalappal. A szobort (szobrot) 2014-ben felújították és restaurálták.

V. Jancsi fotója

Petőfi-szobrok nyomában Segesváron ... 1897 ben avatták fel Petőfi egész alakos szobrát , Köllő Miklós szobrászművész alkotását Segesváron , a vár északkeleti várfokán , a v. Megyeháza ( ma Városháza ) szomszédságában . Ezt 1916-ban az első román betöréskor Budapestre menekítették , majd Kiskunfélegyházán került felállításra . Ma is ott látható .
A mai segesvári Petőfi-mellszobrot , Romulus Ladea szobrász alkotását , 1959 ben állították , az eredeti szobor helyén . A szobor 2006 - ig állt itt , amikor is talaj beázására és a várfal meggyengülésére hivatkozva eltávolították . 2013- ban avatták újra a Szent József római katolikus templom , valamint a Csizmadia bástya között található kis park szomszédságában . ( Erdély világa cikke nyomán ) (b.j. 2023)

Más látnivalók

Diáklépcső

A Diáklépcső Segesváron a városközpontban található, és egy híres nevezetessége a városnak. A lépcsősor a középkorban épült, és hossza mintegy 175 méter. A lépcsőket kőből faragták ki, és mintegy 400 lépcsőfokból állnak. A Diáklépcső Segesvár egyik legismertebb látványossága, és turisták ezrei látogatnak el ide minden évben. A lépcső egyik végpontja a Várhegy, míg a másik a Városi Múzeum előtti tér. A Diáklépcső neve arra utal, hogy régen a diákok ezen jártak fel a Várhegyre, hogy tanulmányaikat folytassák. Ma már a lépcsősoron különböző rendezvényeket és koncerteket is tartanak.

Dracula háza

Vlad Dracul, II. Vlad havasalföldi fejedelem háza étteremként üzemel. A házba Vlad Dracul 1431-1435 között lakott. A város egyik fő attrakciója az egész világ által ismert vámpír, Drakula. Vlad Țepeș, Havasalföld későbbi fejedelme ebben a városban látott napvilágot 1447-ben. A Drakula-legendát a híres brit szerzőnek, Bram Stokernek köszönhetjük. forrás

A Dracula vendéglő étlapján nincs véres hurka - K.-T. Gyuri fotója

Olvasmányos linkek

Megérkezvén gyalog sétáltunk fel a várban lévő óvárosba. Az óratoronyban megtekintettük a múzeumot: láttunk orvosi eszközöket, gyönyörűen faragott bútorokat, ajtókat, valamint a céhes mesterek munkáit. A szűk lépcsőkön kapaszkodtunk fel a toronyba, s közben megfigyelhettük annak az óraszerkezetnek a működését, amely a mai napig mutatja a pontos időt. A toronyból szép kilátás nyílt a városra és a környező tájra.
Ezután a diáklépcső fokait másztuk meg, s meg is kellett számolni. Bizony kevesen adtak helyes választ. Felérve körbesétáltuk a Hegyi templomot és a Líceumot. forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

Segesvár 2020-ban - V. Jancsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon