ÚTIKRITIKA.HU / Nagyvárad


hirdetes

útikritikák


Nagyvárad

Nagyváradról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Fekete Sas palota|   A várRómai katolikus székesegyház|Kanonok-sor|Moskovics Mikós palota|Városháza|Ady Endre emlékmúzeum|Szecesszió| Más látnivalók|Közeli látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

A főtér, az egykori Szent László tér (most: Piața Regele Ferdinand) az Astoria Grand hotellel - V. Jancsi fotója

Nagyváradról dióhéjban

román neve: Oradea (kiejtés: órádjá)

Lakosság (2023-ban): 206,600 - A magyarok a város lakosságának kb. 23 százalékát teszik ki. 

Nagyvárad a romániai Bihar megyében fekszik a Sebes-Körös partján.

Ha precízek akarunk lenni, akkor Nagyváradot nem soroljuk az erdélyi városok közé. Nagyvárad az úgynevezett Partiumban van. Sokan a teljes, korábban Magyarországhoz tartozó részt Erdélyként emlegetik, helyesebb mégis, ha Nagyváradot a Partiumhoz soroljuk.

Ady Endre „Pece-parti Párizsnak” nevezte Nagyváradot, ahol a 20. század elején pezsgő magyar kulturális élet zajlott. (A Pece-patak (románul Peța) Félixfürdőnél ered és Nagyvárad mellett torkollik a Sebes-Körösbe.)

Az első világháború után a Nagyváradi Konferencián az Antant hatalmak meghatározták a román határokat, és Nagyvárad Romániához került. A Nagyváradi Konferencia 1920. június 28-án kezdődött és július 7-én zárult, és az eredményeként Nagyvárad és a Bihari járás Románia részévé vált.

Az 1920-as évek elején a Nagyváradon maradt magyarok körében feszült légkör uralkodott. Sokan úgy érezték, hogy elárulták őket, és hogy a trianoni békeszerződés igazságtalanul megfosztotta őket az anyaországtól. Ezzel együtt azonban a Nagyváradon maradt magyarok nagy része igyekezett fenntartani és ápolni a magyar kultúrát és nyelvet, hagyományokat.

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 206 ezer forintnak megfelelő lej - (Debrecenben: 295 ezer HUF)

A Nagyváradhoz legközelebbi magyar-román határátkelőhely Nagykereki, ami az M35-ös autópálya végén található, és mintegy 20 km-re fekszik Nagyváradtól.

.

Egykori Szent László tér (Piaţa Unirii) Vitéz Mihály l(Mihai Viteazul) lovasszobrával - V. Jancsi fotója 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Fekete Sas palota passzázsa elképesztően szép

2.  A város tele van csodálatos szecessziós épületekkel (2018-at követő években sok házat hoztak szépen rendbe)

3. Szecessziós nagy kedvenc: Darvas-La Roche-ház 

v.j. fotója

4. A folyópart egyes részei (A Körös-part este is varázslatos.)

v.j. fotója

Nem tetszett

1.

Vélemények

Nagyváradon lépten-nyomon magyar kulturális értékekbe botlunk. A múlt század fordulóján még szinte teljesen magyar volt a város, az iparosítás hatására azonban nagyon sokan költöztek ide Románia egész területéről. Ma csak a lakosság harmada magyar. Érdemes mindig magyarul indítani a kommunikációt, és ha az nem működik, átválthatunk angolra, ezen a nyelven mindenki beszél valamilyen szinten. Magyarok és románok egyformán kedvesek és segítőkészek voltak.

Az éttermeket viszont szorgalmasan látogattuk. Igencsak otthonosan éreztük magunkat, hiszen a magyaros konyha a meghatározó. Árakban sincs igazán különbség, a vendéglátásban talán 10-20 százalékkal alacsonyabbak az árak, mint Magyarországon.

Ha Nagyváradon járunk, érdemes Félixfürdőre is ellátogatni. A termálvíz és a századfordulós fürdőházak nagyszerűek, viszont a kommunista időkben felhúzott betonmonstrum hotelek nagyon lehangolóak. Csak reménykedhetünk, hogy mielőbb eltűnnek. forrás


Nagyváradon ezernyi román zászló alatt lehet sétálgatni a szépen felújított belvárosban. (2023) forrás

Odajutás

Budapestről Nagyváradra autóval kb. 300 kilométert kell megtenni. A pontos távolság a kiindulóponttól függően változhat, de az általában körülbelül 300 km. Az út általában az M3-as autópályán, majd az M35-ös autópályán vezet, majd további utakon haladunk a célállomásig.

Az utazás időtartama nagyban függ a forgalmi viszonyoktól, az utazás időpontjától és az utazás sebességétől is. Általában az út körülbelül 4-5 órát vesz igénybe autóval, ha a forgalom normális. Azonban az utazási idő hosszabb is lehet, ha az úton baleset vagy közlekedési dugó van.

Szállás

Ajánlott hotelek (2023-ban):

3 csillagos: Atrium , Hotel Qiu

4 csillagos: Ramada Oradea, DoubleTree by Hilton Hotel Oradea

Helyi közlekedés&Parkolás

r. a. fotója

Parkolás

A városközpontban, a turista nevezetességek, jelentősebb hivatalo, pihenőhelyek közelében találhatnuk parkolási lehetőségeket. A fehérre festett utcaszélek korlátlan idejű parkolás lehetőségét jelzik, a sárgára festettek maximum 2 órás parkolás engedélyezését jelzik.

A parkolásért többféleképpen lehet fizetni:

Készpénzzel vagy bankkártyával a parkolóórában

Elektronikusan:- SMS küldésével a 7401-re; az SMS-be be kell írni a rendszámot.

A parkolójegy 30 percre 1,50 lei, egy órára 2 lei, 2 órára 3 lei.

Parkolóházak:

1. Mélygarázs: Parcare subterana Oradea Plaza 1, Piața Cetății (4 szintes)

Étkezés

2023: Egy középkategóriájú étteremben 2 főnek egy 3 fogásos étkezés kb. 19 ezer forintnak megfelelő lejbe kerül.

Nagyváradon elég sok hangulatos vendéglő és étterem található, amelyek kiváló házias ételeket kínálnak. Íme néhány középkategóriás ajánlás, amelyeket érdemes kipróbálni:

Gospoda Vendéglő: Ez a tradicionális román és magyar ételeket kínáló étterem kiváló ételeket kínál, mint például a töltött káposzta, a pörkölt és a grill ételek. Az étterem hangulatos, vidéki környezetben található, és megfizethető árakat kínál.

Eger Étterem: Ez az étterem a városközpontban található, és kiváló román és magyar ételeket kínál. Az étlap széles választékot kínál, és az ételek minősége kiváló. Az étterem belső tere elegáns és hangulatos.

Jókai Étterem: Ez az étterem a városközpontban található, és hagyományos magyar ételeket kínál. Az étlap széles választékot kínál, és az ételek minősége kiváló. Az étterem belső tere klasszikus, hangulatos és barátságos.

Varadinum Étterem: Ez az étterem a városközpontban található, és kiváló román és magyar ételeket kínál. Az étlap széles választékot ajánll, és az ételek minősége kiváló. Az étterem belső tere modern, elegáns és barátságos.

Beer Zone Sörszalon: Ez a hangulatos kis söröző a városközpontban található, és széles választékot kínál a helyi és nemzetközi sörökből. Az étlap szintén széles választékot kínál, és a házias ételek minősége kiváló. Az étterem belső tere egyedi, modern és barátságos.

V. Jancsi fotója

Vásárlás

Nagyváradon számos érdekes piac található, ahol helyi termékeket, élelmiszereket és kézműves cikkeket lehet vásárolni. Íme néhány ajánlás:

Piața Unirii: Ez a város egyik legnagyobb és legismertebb piaca. A piac a városközpontban található, és sokféle terméket kínál, beleértve a friss zöldségeket, gyümölcsöket, húst, halat, édességeket és kézműves termékeket is. A piacon a helyiek mellett turisták is gyakran megfordulnak.

Piața Mare: Ez a piac a városközpontban található, és az egyik legrégebbi piac Nagyváradon. A piacon sokféle terméket kínálnak, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket, húst, halat, édességeket, valamint kézműves cikkeket és ajándéktárgyakat is. A piacon a helyiek gyakran vásárolnak, így ez egy jó hely arra, hogy megismerjük a helyi kultúrát és életmódot.

Piața Ioșia: Ez a piac az Ioșia negyedben található, és a helyiek körében nagyon népszerű. A piacon sokféle terméket kínálnak, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket, húst, halat, édességeket és kézműves cikkeket is. A piacon található éttermek és kávézók kiváló helyek, hogy megkóstoljuk a helyi ételeket.

Piața Nufărul: Ez a piac a Nufărul negyedben található, és kevésbé ismert, mint más piacok a városban. Azonban sokféle terméket kínál, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket, húst, halat, édességeket és kézműves cikkeket is. A piacon kevesebb turista fordul meg, így ez egy jó hely arra, hogy az autentikusabb helyi életmódot is megismerjük.

A város sétálóutcája - V. Jancsi fotója

Szórakozás

Nagyváradon számos szórakozóhely található, és a legtöbb a városközpontban található. A legnagyobb koncentrációban a Szent László tér és a Piața Unirii környékén találhatók. Itt található a város legnépszerűbb klubja, a Lord's, valamint a Tabu Music Club, a Bamboo Lounge & Club és a Spazio Nightclub is. Ezek a helyek különböző zenei stílusokat kínálnak, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A városban számos bár, kávézó és étterem található, amelyek szintén szórakozási lehetőségeket kínálnak. A Jules Verne Pub és a Black Crow Irish Pub kiváló helyek, hogy ellazuljunk egy ital mellett, míg a Jazzissimo Lounge és a Vitamina Coffee & Tea ideális helyek, hogy élvezni lehessen egy finom kávét vagy teát.

Minden helynek megvan a maga hangulata, így érdemes több helyet is kipróbálni, hogy megtaláljuk a saját kedvencünket. A legtöbb szórakozóhely este 10 órától nyitva tart, és általában hajnalig lehet ott maradni. Fontos megjegyezni, hogy a szórakozóhelyek közül néhány csak pénteken és szombaton tart nyitva, így érdemes előre tájékozódni, hogy melyik hely mikor tart nyitva.

The Bridge - K.-T. Gy. fotója

Közbiztonság

Romániai viszonylatban Nagyvárad kifejezetten jó közboztonságú városnak számít. Arra azonban figyeljünk, hogy vannak koldusok, akik elterelik a turista figyelmét azért, hogy a velük összejátszó zsebtolvajok valamilyen értéktől megfosszanak minket.

Vigyázzunk arra is, hogy egyes belvárosi menő szórakozóhelyeken ne csapjanak be minket a számlával. 

Egyéb hasznos információk

Nagyváradon a turista információs iroda a városközpontban található, a Szabadság tér 1. szám alatt. Az iroda az ún. Városháza Tornya mellett található, amely maga is egy fontos városi látnivaló. Az irodában kaphatóak térképek, brosúrák és turisztikai útmutatók, valamint segítséget és tanácsokat is adnak az odalátogatóknak a város nevezetességeivel, programjaival és szálláshelyeivel kapcsolatban. Az iroda általában hétfőtől péntekig 8:00 és 16:00 óra között van nyitva.

Fekete Sas palota

A Fekete Sas palota Nagyvárad egyik legjelentősebb történelmi épülete, amely a városközpontban található. Az épület neoklasszikus stílusban épült a 19. század végén, és azóta számos funkciót betöltött, mint például kulturális központ, bank, múzeum és szálloda.

Az épület nevét a tetőn elhelyezett Fekete Sas szobortól kapta, amely egykor az Osztrák-Magyar Monarchia címerének része volt. A palota külső megjelenése impozáns, magas oszlopokkal és díszes homlokzattal rendelkezik.

A Fekete Sas palota az elmúlt évtizedekben átalakításokon ment keresztül, és ma a város egyik leglátogatottabb múzeuma, a Nagyváradi Vármúzeum otthona. Az épület múzeumi része a város történelmével, a középkori élettel és az erődítményekkel foglalkozik.

Az épület emellett szállodaként is működik, és luxus szobái és lakosztályai az épület eredeti belsőépítészeti stílusát tükrözik. Azok a látogatók, akik érdeklődnek a történelem és a kultúra iránt, vagy csak egy kis luxusra vágynak, mindenképpen érdemes meglátogatniuk a Fekete Sas palotát Nagyváradon.

V. Jancsi fotója

Hólik Peti fotói

A vár

A Nagyváradi Vár (vagy más néven a Várad vára) egy középkori erődítmény, amely a 14. században épült és ma is áll Nagyvárad városában, Románia északnyugati részén. Az erődítmény a városközpontban található, és egykor a középkori városfalak részét alkotta.

A Nagyváradi Vár számos korszakon ment keresztül, és több alkalommal is átalakították és bővítették. Az erődítmény a város fontos védelmi pontja volt az Oszmán Birodalom és a Habsburg Birodalom közötti harcok idején.

Az erődítmény legjelentősebb része a középkori várfalak és az ehhez kapcsolódó tornyok maradványai, amelyek még mindig állnak és látogathatóak. Az erődítmény másik jelentős része a börtön, amelyet a 19. században építettek a várfalak mellett. A börtön célja a bűnözők és politikai foglyok tartása volt, és ma múzeumként működik.

Az erődítmény további részei között szerepelnek a várárok, az észak-keleti kapu és az 1700-as években épült barokk kápolna, valamint az egykori katonai kaszárnyák.

A Nagyváradi Vár a város egyik legfontosabb történelmi és turisztikai helyszíne. A látogatók megtekinthetik az erődítmény múzeumait, a középkori falakat és a börtönt.

V. jancsi fotói

Római katolikus székesegyház (Bazilika) 

A Római katolikus székesegyház, más néven a Nagyváradi Bazilika, Nagyvárad egyik legnagyobb és legjelentősebb épülete. Az épület neogótikus stílusban épült a 19. század végén, és ma is az egyik legjelentősebb vallási és turisztikai látványosság Nagyváradon.

Az épület impozáns méretei ellenére is részletes kidolgozása különleges látványt nyújt. A templom tornyai közel 50 méter magasak és a belső tér nagyságával és pompájával ragyogja el a látogatókat. A falakat és mennyezetet gazdag freskók és faragványok díszítik, amelyek a katolikus hit szimbólumait ábrázolják. Az épület orgonája is híres, és gyakran rendeznek itt orgonakoncerteket.

Az épületben megtalálható a Nagyváradi Egyházmegye székháza, valamint a Nagyváradon működő római katolikus templomok közül a legnagyobb és legjelentősebb. A Bazilika évente jelents számban vont zarándokokat és turistákat.

V. Jancsi fotói

Kanonok-sor

A Kanonok sor (románul: Strada Canon) Nagyvárad egyik legjelentősebb történelmi sétálóutcája. Az utcát a 18. században építették, és a középkori Nagyváradon belüli építészeti emlékek között található.

Az utcát kétoldalról magas épületek és színes homlokzatok határolják, amelyek különböző építészeti stílusokat képviselnek, beleértve a barokkot, a klasszicizmust és a neoklasszicizmust. A homlokzatok díszes faragványokkal, színes üvegablakokkal, erkélyekkel és ónkoporsókkal díszítettek. A Kanonok sor különösen szép esténként, amikor az épületek világítanak.

Az utcán számos étterem, kávézó és üzlet található, amelyekben a látogatók megpihenhetnek és élvezhetik a városközpont hangulatát. Az utcán a látogatók megtekinthetik a Szent László templomot, amely a város egyik legfontosabb történelmi emléke, valamint a Szentháromság-szobrot is.

A Kanonok sor különleges élményt nyújt a látogatók számára, akik érdeklődnek a város történelmi és kulturális öröksége iránt. Az utcát gyakran emlegetik a "városi kulturális élet szívének", és nagyszerű hely az esti sétákra vagy az üzletekben való vásárlásra.

Az Egy kis séta című kisesszéjében (Nagyváradi Friss Újság, 1901) Ady e hely kapcsán odapörköl a klérusnak a túlzott helyi hatalmát rosszalva . - V. Jancsi fotója

Moskovics Miklós palota

Moskovics Miklós palotája Nagyvárad egyik legjelentősebb műemléke és neoklasszicista stílusú épülete. A palota az 1800-as évek elején épült, és az egykori városi nemesi család, a Moskovicsok székhelye volt.

Az épület a városközpontban található, és impozáns homlokzattal rendelkezik. Az épület tervezője, Steinhardt Sámuel, aki a híres pesti Széchenyi Fürdő tervezője is volt, a korabeli neoklasszicizmus stílusában tervezte meg a palotát.

Az épület külső részén a homlokzatot klasszikus stílusú oszlopok díszítik, és az épület teljes hosszában széles és magas szárnyakban húzódik. A belső terekben gazdag faragványok, csillárok és freskók találhatóak.

Az épület jelenleg az Országos Képzőművészeti és Formatervezési Múzeum helyszíne, ahol számos kiállítás és esemény található. Az épület korábban számos funkciót is ellátott, például szálloda, kaszinó és színház is működött itt.

v. i. fotója

Városháza

A Nagyváradi Városháza (románul: Primăria Oradea) egy impozáns neogótikus stílusú épület, amely Nagyvárad város központjában található, a Kanonok sor közelében. Az épületet 1902-ben építették a városi tanács és a városi közigazgatás székhelyeként.

Az épület homlokzata gyönyörűen kidolgozott részletekkel díszített, köztük különleges ablakokkal, oszlopokkal és díszes faragványokkal. Az épület tornyai több mint 50 méter magasak, és kiváló kilátást nyújtanak a városra.

A Nagyváradi Városháza belső terei is impozánsak, különösen a tanácsterem, amely gazdag freskókkal és faragványokkal díszített. Az épületben a látogatók megtekinthetik a város történelmével kapcsolatos kiállításokat is.

Az épületet ma is a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal használja, és fontos szerepet játszik a város közösségi és kulturális életében. A Nagyváradi Városháza az egyik legfontosabb történelmi épület Nagyváradon, és mindenképpen érdemes meglátogatni azoknak, akik érdeklődnek a város történelme és kultúrája iránt.

v.b. fotója

Ady Endre emlékmúzeum

Ady Endre emlékmúzeum Nagyvárad egyik legfontosabb műemléke és turisztikai látványossága. A múzeum az Ady Endre szülőházában található, amelyben az ismert költő 1877-ben született.

Az emlékmúzeum egy része az eredeti épület, amelyet Ady Endre anyja alakított át szállodává, amelyben az író a szülőházán kívül is gyakran tartózkodott. Az épületben található kiállítások, dokumentumok és személyes tárgyak bemutatják Ady Endre életét és munkásságát, és emléket állítanak az egyik legjelentősebb magyar költőnek.

A múzeum tárgyai között találhatók Ady Endre verseinek kéziratai, személyes levelezései és fotói. Az emlékházat impozáns kerítés veszi körbe, és az udvaron egy szobor áll Ady Endre előtt, amely az író életének fontos pillanatait ábrázolja.

Az Ady Endre emlékmúzeum látogatása különleges élményt nyújt azoknak, akik érdeklődnek a magyar irodalom és kultúra iránt, valamint a költő élete és munkássága iránt. A múzeum számos programot és rendezvényt kínál, beleértve irodalmi esteket, vers- és prózamondó versenyeket, valamint más kulturális programokat is.

Szecesszió

Nagyvárad szecessziós építészeti öröksége az 1900-as évek elején, a Monarchia időszakában bontakozott ki. Az erőteljes és bátor szecessziós építészeti stílus a város számos épületén és közterén megjelenik, és ma is jelentős szerepet játszik a város kulturális és történelmi örökségében.

A szecessziós építészet Nagyváradon a közigazgatási épületek, a gazdasági és kereskedelmi épületek, a középületek és a lakóházak kialakításában mutatkozott meg. A város főbb területein, például a Szabadság téren, a Szent István téren és a Piața Unirii-n, számos szecessziós épület található.

A legjelentősebb szecessziós épületek közé tartozik a János Zsigmond Unitárius Kollégium (Kollégiumi utca 1-3.), ahol a szecessziós stílus eleganciája és bája találkozik a kulturális történelemmel. A város másik kiemelkedő épülete a Zsinagóga (Calea Republicii 6.), amely az egyik legnagyobb zsinagóga Erdélyben, és a város legnagyobb szecessziós épülete.

A városban található továbbá a Moskovics Miklós Palota (Piața Regele Ferdinand I 15.), amely az Országos Képzőművészeti és Formatervezési Múzeumnak ad otthont, valamint a Várkerületen a Paszkál Ház (Str. Independenței 6.), amely egy nagyon szép szecessziós épület, amely ma múzeumként funkcionál.

h. d. fotója

K.-T. Gy. fotói

Más látnivalók

Nagyváradi Állami Színház (itt működik a magyar nyelvű Szigligeti Színház is)

A Nagyváradi Állami Színház egy több mint százéves múltra visszatekintő kulturális intézmény Nagyváradon. Az épület 1900-ban épült a neoreneszánsz stílusban, és a város egyik legjelentősebb épülete. Az épületet 2013-ban felújították, és ma modern berendezéssel és felszereléssel rendelkezik.

A színház két színházi teremmel rendelkezik: a nagytermét és a stúdiószínházat, amelyek összesen közel 1000 fő befogadására képesek. A színház repertoárja nagyon változatos, és számos műfajt felölel, beleértve a klasszikus és kortárs drámákat, operákat, baletteket, koncerteket, musical-eket és színházi előadásokat.

A magyar nyelvű Szigligeti Színház is itt működik, amely különleges helyet foglal el a színházi életben. Az intézmény a város magyar kultúrájának fontos részét képezi, és a színházi előadások mellett számos kulturális és közösségi programot is szerveznek.

Az épületben található még egy kávézó és bár, ahol a színházlátogatók előtt és után is kellemesen eltölthetik az időt.

Az Állami Színház és a Szigligeti Színház egyaránt nagyszerű hely, ahol az emberek élvezhetik a kultúrát és a szórakozást. A színházélmény és az épület maga is felejthetetlen élményt nyújt azoknak, akik ellátogatnak Nagyváradra.

i. i. fotója

Görögkatolikus püspöki palota

A Görögkatolikus püspöki palota Nagyvárad egyik legszebb és legjelentősebb épülete. Az épület 1912-ben épült az újabb történelmi stílusban, és 2014-ben felújították.

Az épület a püspöki székhely és lakóhely, valamint az Egyházmegye számos szervezeti egységének székhelye. A palota központi elhelyezkedése miatt fontos szerepet játszik a görögkatolikus egyház életében, és sok kulturális és vallási eseménynek ad otthont.

Az épület külső megjelenése impozáns és monumentális, a belső térben pedig gazdag díszítéssel rendelkezik, beleértve a freskókat, az eredeti fafaragásokat és az antik bútorokat. Az épület udvara különösen gyönyörű, és lehetőséget nyújt a látogatók számára, hogy sétáljanak és élvezzenek egy csendes pillanatot a város zajától távol.

Az épület megtekintése ajánlott mind a vallási, mind a kulturális látogatóknak, akik érdeklődnek a város és az egyház történelme iránt. A Görögkatolikus püspöki palota Nagyvárad egyik legfontosabb építészeti öröksége, és megmutatja az erdélyi építészeti és kulturális örökség gazdagságát és sokszínűségét.

V. Jancsi fotói

Szent Miklós görög katolikus katedrális

A Szent Miklós görög katolikus katedrális Nagyvárad egyik legjelentősebb vallási épülete. Az épület a görög katolikus egyház egyik központja Romániában.

Az eredeti katedrális a 18. században épült, de az épületet az évek során többször átépítették és bővítették. Az utolsó nagy átalakítás a 20. század elején történt, amikor az épületet teljesen átépítették és a jelenlegi neoromán stílusú katedrálist hozták létre.

Az épület külső megjelenése impozáns és monumentális, magas tornyaival és vastag falával. Az épület belső tere káprázatos, és számos szecessziós és barokk díszítéssel rendelkezik, beleértve a freskókat, a mozaikokat és a szobrokat.

A katedrálisban számos vallási szertartást és rendezvényt tartanak, és a helyszín rendszeresen rendez kulturális és művészeti eseményeket is. A katedrális látogatása ajánlott mind a vallási, mind a kulturális látogatóknak, akik érdeklődnek a város és az egyház történelme iránt. A Szent Miklós görög katolikus katedrális Nagyvárad egyik legfontosabb építészeti és kulturális öröksége, és megmutatja a város és a régió gazdag történelmét és kulturális örökségét.

V. Jancsi fotója


Ortodox Katedrális , ismertebb nevén , a Holdas templom

Az ortodox Katedrális, ismertebb nevén a Holdas templom Nagyvárad egyik legjelentősebb vallási épülete. Az épület a román ortodox egyház központja a városban.

Az eredeti templomot a 19. század végén építették, és az épületet az évek során többször átépítették és bővítették. A jelenlegi épületet a 20. század elején teljesen átépítették, és a jelenlegi román ortodox stílusú katedrálist hozták létre.

Az épület külső megjelenése impozáns és monumentális, magas tornyaival és vastag falával. Az épület belső tere káprázatos, és számos díszítéssel rendelkezik, beleértve a freskókat, a mozaikokat és a szobrokat.

A Holdas templomban számos vallási szertartást és rendezvényt tartanak, és a helyszín rendszeresen rendez kulturális és művészeti eseményeket is. A templom látogatása ajánlott mind a vallási, mind a kulturális látogatóknak, akik érdeklődnek a város és az egyház történelme iránt. Az ortodox Katedrális, a Holdas templom Nagyvárad egyik legfontosabb építészeti és kulturális öröksége, és megmutatja a város és a régió gazdag történelmét és kulturális örökségét.


V. Jancsi fotói

Apolló-palota

Az Apolló-palota Nagyvárad egyik legjelentősebb épülete, és egykoron a város szórakoztató életének központja volt. Az épületet 1909-ben építették, és azóta számos átalakításon és felújításon ment keresztül.

Az Apolló-palota külső megjelenése impozáns és monumentális, a neobarokk stílus jegyeit viseli magán. Az épület belső terét gazdag díszítéssel és freskókkal látták el, amelyek az épület történelmére és a szórakoztató életre emlékeztetnek.

Az épület számos célra használták az évek során, beleértve a mozi, a koncertek és a színházi előadások helyszínéül is. Ma az épület főként kulturális eseményeknek ad otthont, és a város egyik legfontosabb kulturális központja.

Az Apolló-palota látogatása ajánlott mind a történelmi, mind a kulturális látogatóknak, akik érdeklődnek a város és az építészeti örökség iránt. Az épület sok érdekes történetet és kalandot rejt magában, és lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy mélyebben megismerjék Nagyvárad és a régió gazdag történelmét és kulturális örökségét.

pépé fotója

Ulmann-palota

Az Ulmann-palota Nagyvárad egyik jelentős épülete, amely a városközpontban található, az Unirii tér 2. szám alatt. Az épületet 1912-ben építette Ulmann József százados, aki egy nagyváradi textilgyár tulajdonosa volt. Az Ulmann-palota az Art Nouveau stílusú épületek közé tartozik, és a város egyik legjelentősebb épületeként szerepel.

Az épület homlokzata gazdag díszítéssel rendelkezik, melyet mozaikok és szobrok tesznek érdekessé. Az épület belső terei is díszesek, a földszinten boltíves árkádok és impozáns lépcsőház található. Az Ulmann-palota jelenleg a Nagyváradi Művészeti és Történeti Múzeumnak ad otthont, ahol a látogatók megtekinthetik a város történelmével és kultúrájával kapcsolatos kiállításokat.

Az Ulmann-palota könnyen megközelíthető a város többi nevezetességétől, így érdemes betervezni a városnézési programba.

menóra és nubiai oroszlánok - r. a. fotója

Deutsch-ház

A Deutsch-ház Nagyvárad egyik legjelentősebb épülete, amely a város egyik legjobb példája a szecessziós stílusú építészetre. Az épületet 1903-ban építették a híres osztrák építész, Ludwig von Förster tervei alapján.

Az épület külső megjelenése impozáns és dekoratív, az épület belső tere pedig egyedülálló és gyönyörű díszítéssel rendelkezik. Az épületnek számos szecessziós motívuma van, beleértve a stukkókat, a mozaikokat, a szobrokat és a díszített ablakokat.

Az épület eredetileg Deutsch Lajos nagyváradi ügyvéd és politikus rezidenciája volt. Az épület azonban az évek során számos célra szolgált, beleértve irodák, bankok, könyvtárak és szállodák otthonaként is.

Ma az épület elsősorban kulturális célokra használatos, például múzeumként és művészeti kiállítóhelyként. A Deutsch-ház látogatása ajánlott mind a történelmi, mind a kulturális látogatóknak, akik érdeklődnek az építészeti örökség iránt. Az épület sok érdekes történetet és kalandot rejt magában, és lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy mélyebben megismerjék Nagyvárad és a régió gazdag történelmét és kulturális örökségét.

k. h. fotója

Darvas–La Roche-ház

1909-1910-ben született.

A Darvas-La Roche ház Nagyváradon található, és egy szecessziós stílusú épület, amely az egyik legjelentősebb épülete a városban. Az épületet 1912-ben építették, és azóta számos átalakításon és felújításon ment keresztül.

Az épület külső megjelenése gyönyörű, a szecessziós stílus minden jellegzetességét magán viseli. Az épület homlokzata díszített, a színek és a formák játéka figyelemre méltó. Az épület belső tere nagyon elegáns, és gazdag díszítéssel rendelkezik.

Az épületnek számos célja volt az évek során, például banki székhelyként, irodaként és kulturális központként is szolgált. Ma az épület művészeti kiállítóhelyként üzemel, és gyakran rendelnek itt kulturális eseményeket.

A Darvas-La Roche ház látogatása ajánlott mind a történelmi, mind a kulturális látogatóknak, akik érdeklődnek a város és az építészeti örökség iránt. Az épület egyedi szépsége és történelmi jelentősége miatt fontos helyszín Nagyváradon, amely lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy mélyebben megismerjék a város gazdag kulturális és építészeti örökségét.

V. Jancsi fotói

Római katolikus püspöki palota

A Római Katolikus Püspöki Palota Nagyvárad egyik legjelentősebb épülete, amely az egyik legjobb példája a barokk építészetnek a városban. Az épületet 1752-ben építették, és a történelem során számos átalakításon és felújításon ment keresztül.

Az épület külső megjelenése impozáns és monumentális, a barokk stílus minden jellegzetességét magán viseli. Az épület belső terét gazdag díszítéssel és freskókkal látták el, amelyek az épület történelmére és a katolikus egyházra emlékeztetnek.

Az épület eredetileg a püspöki rezidenciának szolgált, de az évek során számos célra használták, például mint iskola, könyvtár és múzeum. Ma az épület főként kulturális eseményeknek ad otthont, és a város egyik legfontosabb kulturális központja.

V. Jancsi fotói

Neológ zsinagóga

A Nagyváradi Neológ Zsinagóga egy nagyon fontos vallási és kulturális helyszín a városban. Az épületet 1887-ben építették a neológ zsidó közösség számára, és azóta a város egyik jelképévé vált.

Az épület külső megjelenése impozáns és szép, a neológ zsinagóga építészeti stílusának minden jellegzetességét magán viseli. Az épület belső terét gazdag díszítéssel látták el, amelyek a zsidó vallás és kultúra fontos elemeire emlékeztetnek.

Az épület az évek során sok változáson ment keresztül, beleértve az átalakításokat és a felújításokat is. Ma az épület szép állapotban van, és fontos helyszín a városban, amely lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy megismerjék a zsidó kultúrát és hagyományokat, valamint a város gazdag történelmét.

A Nagyváradi Neológ Zsinagóga látogatása ajánlott mind a vallási, mind a kulturális látogatóknak, akik érdeklődnek a város és a zsidó kultúra iránt. Az épület szépsége és történelmi jelentősége miatt fontos helyszín Nagyváradon, amely lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy mélyebben megismerjék a város gazdag kulturális és vallási örökségét.


V. Jancsi fotói

Közeli látnivalók

Félixfürdő

Nagyváradtól 8 km-re délre fekszik. Fő nevezetessége: a Szent arkangyalok fatemplom. 

Az üdülőhely a 20. század elején vált ismertté, és ma a látogatók számára számos lehetőséget kínál az egészségmegőrzésre és a kikapcsolódásra.

A fő attrakciója az üdülőhelynek a termálvíz, amelynek gyógyító hatásai vannak, és segíthetnek az izomfájdalmak, a bőrbetegségek, az idegrendszeri problémák és más egészségügyi problémák kezelésében.

Félix-fürdő számos szálláslehetőséget kínál, beleértve a kempingeket, az apartmanokat és a luxus szállodákat is. Az üdülőhely számos éttermet, kávézót és bárt is kínál, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat.

Az üdülőhelyen számos lehetőség áll rendelkezésre a szórakozásra és a kikapcsolódásra is, beleértve a szaunákat, a masszázsokat, a teniszpályákat, a medencéket, a vízi sportokat és még sok mást.

V. Jancsi fotói

Érdekességek

1. Ady 1899 végétől élt és dolgozott Nagyváradon.

Ady szobra - V. Jancsi fotója

Balról az első: Ady (kis szögletes asztalkát négyen veszik körbe: Ady Endre, Juhász Gyula, Dutka Ákos, és Emőd Tamás.) j.h. fotója

2. Kétnyelvű kiírások

v.j.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

g. r. fotója

Sebes-Körös partja - Hólik Peti fotója

Hólik Peti fotói

Szent László híd - Hóik Peti fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon