hirdetes

útikritikák


Arad

Aradról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Odajutás|Helyi közlekedés|Étkezés|Vásárlás|Szórakozás|Közbiztonság|Egyéb hasznos információkPáduai Szent Antal-katedrálisAradi Vértanúk emlékmű|Fotóegyveleg

Aradról dióhéjban

Arad iparváros a magyar határtól (Nagylaktól) kilométerre 55 kilométerre fekszik. 

Lakosság (2023-ban): 172,000

A magyar lakosság kb. 150 ezres.

Arad Erdélyben van? 

Tágabb értelemben az Erdély vagy a jelenkori Erdély elnevezés alatt ma többnyire Románia egész nyugati részét értjük, de nem mint egységes tartományt, hanem csak mint 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a Partiumot és a Bánság keleti nagyobb részét. E két utóbbi térség együtt Külső-Erdélynek is nevezhető.

Ha szigorúak akarunk lenni, akkor Arad a Partiumban van, de mondhatjuk azt is, hogy Erdélyhez tartozik. (Wikipédia)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Maros-parti sétány, a strandhoz vezető gyalogoshíd és környéke 

2. A hangulatos, nagyvilágias Ahmad Teaház (Piața Avram Iancu 99)

3. A kilátás a Continental Astoria Hotel étterméből

4. A Városháza impozáns aulája

Nem tetszett

1. A Neptun strandon a csúszdák nagy többsége nem üzemelt

2. A határátkelőhely nem kulturált.

Vélemények

Aradon, a Román–Magyar megbékélés terén egy darab magyar felirat nincs (angol van), és a magyar mártírok emlékművével szemben egy román diadalív áll.

Van ugyan magyar zászló a román mellett, de aki a szimbolikát megbékélési szándékként érzékeli román részről, az nem ebben a világban él. Az emlékműtől 20 méterre meg ott a Nagy-Romániát kívánó felirat a falra fújva. Amikor öt éve ott jártam, akkor is ott volt, senki nem festi le. (2023) forrás

Odajutás

Budapestről Arad városáig az autóút kb. 350 km hosszú. Az út nagy része autópályán vezet, az utolsó szakasz pedig főút. Az autópályás szakasz kb. 330 km hosszú. Az út időtartama az utazás sebességétől és a forgalomtól is függ, általában 4-5 órát vesz igénybe. Az autópályadíjat is érdemes figyelembe venni,

Helyi közlekedés

Parkolás

Parkolóházak: Arad városában számos parkolóház található, amelyek kényelmes és biztonságos parkolási lehetőséget kínálnak. Az egyik legnagyobb és legismertebb parkolóház a Millennium parkolóház, amely a város központjában található.

Parkolók az utcán: Arad városában lehetőség van az utcán parkolni, bár a helyek korlátozottak lehetnek. Az utcán történő parkolás általában korlátozott ideig lehetséges, és fizetős lehet.

Szállodák parkolói: Ha szállodában szállnak meg Aradon, valószínűleg lehetőségük lesz parkolni a szálloda parkolójában.

Villamos

Étkezés

A legtöbb étterem és kávézó a Városházától délre, a Bvd Revolutiei-en taláható. 

Vásárlás

Áruházak: Arad városában számos áruház található, amelyekben megtalálhatók azok az árucikkek, amelyekre szükség lehet a mindennapi élethez. Az áruházak közé tartoznak a Cora, Kaufland, Lidl és Penny Market.

Piactér: Arad városában található piac, ahol friss élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb termékeket lehet vásárolni.

Áruházak a belvárosban: Az Arad belvárosában található boltokban lehet vásárolni ruhákat, cipőket, ékszereket és más kiegészítőket.

Bevásárlóközpontok: Arad városában számos bevásárlóközpont található, amelyekben számos áruház és üzlet található.

Szórakozás

Ajánlott: a Port Arthur bár a Marosra néző teraszával

Közbiztonság

Az éjszakai életben és az olyan területeken, ahol sokan gyűlnek össze, mint például a buszpályaudvar és a vasútállomás, érdemes fokozott figyelemmel lenni és óvatosan mozogni. Érdemes vigyázni a táskájára, pénzére és értékeire, és kerülni az értékes tárgyak hordását a nyilvános helyeken.

Egyéb hasznos információk

Páduai Szent Antal-katedrális

A Páduai Szent Antal-katedrális a római katolikus egyház székesegyháza Aradon. Az épület a 18. században épült barokk stílusban, és a város egyik legismertebb épülete.

Az Aradi Páduai Szent Antal-katedrális két tornya magasan emelkedik a város fölé, és egyfajta védőbástyaként áll a belvárosban. Az épület homlokzata gazdagon díszített, számos szobor és faragvány díszíti.

Az épület belseje is gyönyörű, gazdagon díszített. Az oltár bronzból és aranyozott ezüstből készült, és 10 méter magas. A katedrálisban a mennyezetet freskók díszítik, amelyek az ószövetségi történeteket ábrázolják.

A katedrálisban találhatók az Arad székesegyházi múzeum legértékesebb darabjai is, amelyek között találhatók aranyozott liturgikus tárgyak, ékszerek, régi dokumentumok és művészeti alkotások.

Az Aradi Páduai Szent Antal-katedrális az egyik legfontosabb vallási és kulturális látnivaló Aradon. A gyönyörű épület nem csak a vallásos turisták, hanem az építészeti érdeklődésű látogatók számára is nagyon vonzó.

Elter Karcsi fotói

Aradi Vértanúk emlékmű

Az obeliszk formájú emlékművet az eredeti vesztőhelyen állították fel még 1881-ben. Szép gesztus, hogy az emlékmű a mai napig az eredeti helyén állhat, ellenben az emlékmű köré épült rendezetlen és funkciójában is teljesen más jellegű környezet nagyon szomorú látvány.

Az emlékmű után sikerült parkolót találnunk a Bulevardul Revoluțiein. Itt beültünk a Curtea Veche étterembe, amit senkinek sem ajánlok. A 9 nap alatt csupa pozitív élmény ért minkent szinte minden szempontból, beleértve az éttermeket, gyorskajáldákat is. Ez volt az egyetlen negatív élmény, de biztos vagyok benne, hogy csak pechünk volt és Aradon is lehet találni normális, kulturált helyet finom ételekkel.

Az ebéd után nyakunkba vettük a várost. Mivel vasárnap volt, így bemenni sajnos sehová sem tudtunk, de a régi épületek között az utcákon sétálgatva kellemes délutánt töltöttünk Aradon. Több szemrevaló épület mellett is elhaladtunk, amit hétköznap érdemes lehet belülről is megnézni. (2022) forrás

Elter Karcsi fotója

Szabadság-szobor

Az Aradi Szabadság-szobor egy emlékmű Aradon, Romániában, amelyet a város felszabadulásának emlékére állítottak fel. Az emlékművet 1972-ben avatták fel az akkori kommunista román hatóságok által, a rendszerváltás után pedig az emlékművet renoválták.

Az emlékművet a város főterén, a Piata Avram Iancu-n találjuk. Az emlékmű magassága közel 25 méter, és bronzból készült, amely egy talapzatra van szerelve. Az emlékmű központi eleme egy nőalak, amelynek kezében levő fáklyával a szabadság szimbólumát hordozza. Az emlékmű talapzatán a város felszabadításának dátuma olvasható, amely 1944. október 23.

Az Aradi Szabadság-szobor fontos szerepet játszott a kommunista időszakban a város és a román nemzet szimbólumaként. Ma már azonban az emlékmű inkább a város és az ország függetlenségének jelképévé vált.

Más látnivalók

Közigazgatási palota

A Közigazgatási Palota (Palatul Administrativ din Arad) egy impozáns épület Aradon. A 19. század végén épült. Az épületet a városi tanács épületének tervezték eredetileg, majd az 1918után a Román Királyság közigazgatási központjává vált.

Az épület egy hatalmas udvart ölel körül, amelyet impozáns pillérek és oszlopok határolnak. Az épület külső homlokzata neoklasszikus stílusban készült, amelyet díszes freskók és szobrok díszítenek. Az épület belső terei is nagyon elegánsak és díszesek, az emeleti termekben pedig a falakat freskók borítják.

Az Aradi Közigazgatási Palota ma is az Arad megyei prefektúra székhelye, de a legtöbb helyiség már nem használatban van, hanem kulturális rendezvényekre és kiállításokra használják. Az épületben találhatók múzeumok, könyvtárak és művészeti galériák is, amelyek az ország történelmi és kulturális örökségére mutatnak rá.

Az Aradi Közigazgatási Palota egyik legismertebb épülete Aradon, amely nem csak a városban élők, hanem az ország kulturális életében is fontos szerepet játszik. Az épületet turistaként is érdemes meglátogatni annak érdekében, hogy megismerkedjenek a város és az ország történelmi és kulturális hagyományaival.

a. l. fotója

Vár

Az Aradi vár (Cetatea Aradului) egy régi középkori vár, ami a 14. században épült. A vár a város egyik legfontosabb történelmi és kulturális látnivalója.

A vár a városközpontban, a Maros folyó partján helyezkedik el. A vár falai több száz éve állnak, és az épület számos átépítésen és felújításon esett át az évszázadok során. Az erődítmény alapjait a törökök építették az 16. században, majd az osztrákok bővítették a 18. században.

A vár történelmi múltja érdekes és számos időszakot ölel fel, ideértve a törökök, az osztrákok és a románok uralmát is. A vár a történelmi és kulturális örökség jelképe Aradon.

A vár falai között számos kiállítás található, amelyek a történelmi és kulturális örökségre utalnak. A kiállítások között szerepelnek régészeti leletek, történelmi dokumentumok, festmények, művészeti alkotások és más érdekes tárgyak.

Lakatos-ház

A Lakatos-ház (Casa cu Cerb) egy barokk stílusú épület Aradon. A 18. században épült. Az épület neve a homlokzaton található bronz díszítőelemről származik, amely egy szarvasfejet ábrázol.

Az épületet a 18. században építették, de számos átépítésen és felújításon esett át az évszázadok során. Az épületben jelenleg az Arad Művészeti Múzeum található, ahol művészeti alkotások és képzőművészeti kiállítások láthatók.

Az Aradi Lakatos-ház homlokzata impozáns és gazdagon díszített. Az épület magas homlokzatán található számos faragvány és szobor, amelyek a barokk stílusra jellemzőek. Az épület belső terei is gyönyörűen díszítettek, a mennyezeteket és falakat freskók borítják.

Víztorony

A Víztorony (Turnul de Apă din Arad) egy jellegzetes épület Aradon. A 19. században épült. A város központjában található, és impozáns magassága miatt messziről is látható.

Az épületet a város vízellátásának javítása érdekében építették, és azóta is a vízellátó rendszer része. Az épület magassága közel 50 méter, és a város felső részén található, amely lehetővé teszi a város teljes területének vízellátását.

Az Aradi Víztorony homlokzata klasszikus stílusú, amelynek díszítése egyszerű és elegáns. Az épület belső terei szinte teljesen üresek, és az épület nagyrészt funkcionális jellegű. Azonban a látogatók a víztorony tetejére felmászva csodálatos kilátásban részesülnek, amely Arad és a környező területek szépségét mutatja be.

Neptun strand

Az Aradi Neptun Strand egy népszerű hely a városban, ahol a látogatók kikapcsolódhatnak és élvezhetik a szabadidőt. A strand egy modern, tágas komplexum, amely medencéket, csúszdákat, gyerekmedencét, szaunát és fitnesztermet kínál. Emellett a látogatók élvezhetik a napozást a napozóágyakon vagy a homokos strandokon, valamint éttermeket, bárokat és egyéb szolgáltatásokat is találnak a helyszínen. A Neptun Strand kiváló hely a családok, barátok és párok számára, akik aktív kikapcsolódást és szórakozást keresnek Aradon.

Állami Színház

Aradon az Állami Színház a város egyik legfontosabb kulturális intézménye. A színház épülete 1874-ben épült, és azóta számos nagyszerű előadást adtak itt. A színház műsorán szerepelnek magyar nyelvű előadások is, hiszen Arad városa hagyományosan magyar kulturális központ volt a régióban

Kultúrpalota

Aradon a Kultúrpalota (Palatul Culturii) egy jelentős kulturális központ a város szívében. Az épület 1983-ban épült a modern építészeti stílus jegyében, és több mint 1 200 férőhelyet kínál a különböző kulturális események számára, mint például koncertek, színházi előadások, táncelőadások, kiállítások és konferenciák. A belső tér tágas és modern, és a legújabb technikai felszerelésekkel rendelkezik. A kultúrpalotában számos magyar előadás is szerepel a programban, amelyeket a város magyar közössége is szívesen látogat.

Ortodox katedrális

Aradon található Ortodox Katedrális, amely a Szent Mihály és Gábor Főangyalok tiszteletére épült. A katedrális a 19. század végén épült, és neoklasszikus stílusban készült. Az épület nagy csarnokból, kórusból és egy kupolából áll. Az épület külső falai és kupolája fehér színűek, ami szembetűnően kiemeli őket a városi környezetből. A katedrális az ortodox hívők egyik legfontosabb vallási központja Aradon.

Retro IT múzeum

Az Aradi Retro IT Múzeum egy olyan múzeum, amelynek gyűjteménye a régi számítógépek és egyéb technológiai eszközök bemutatására specializálódott. Az Aradi Retro IT Múzeum 2015-ben nyílt meg és azóta az egyik leglátogatottabb múzeum a városban.

A múzeum egyik jellemzője, hogy bemutatja az 1980-as évek és a 1990-es évek számítástechnikai eszközeit és technológiáit. A múzeum gyűjteményében számos régi számítógép, monitor, nyomtató, szkenner és más IT-eszköz található. A kiállított eszközök között szerepelnek a Commodore 64, az Amiga 500, az Atari ST és más, a korabeli technológia legjelentősebb darabjai.

Az Aradi Retro IT Múzeum nemcsak a számítástechnikai eszközöket mutatja be, hanem a régi szoftvereket és játékokat is, amelyek az 1980-as és 1990-es években népszerűek voltak. A látogatók interaktív módon is megismerhetik a múzeum kiállításait, és kipróbálhatják a régi számítógépeket és játékokat.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon