ÚTIKRITIKA.HU / Erdély / Kolozsvár


Erdély / Kolozsvár

Kolozsvárról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett |Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság&Kellemetlenségek | Egyéb hasznos információk | Mátyás király szobra | Mátyás király szülőháza | Múzeum tér | Óváros | Fellegvár | Szent Mihály-templom Más templomok | Házsongárdi temető | Bánffy palota (Szépművészeti múzeum) | Egyéb látnivalók | Közeli látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Kolozsvárról dióhéjban

2021-es adat szerint 308 ezres nagyváros. Kolozsvár magyar lakóinak arányát 16-18 százalék közöttre becsülik.

 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Olcsóbb, mint Budapest (pl. az éttermi kajálás) 

2. Meglepőn barátságosak az emberek (függetlenül attól, hogy románok vagy magyarok)

Nem tetszett

1. A külvárosi lakótelepek

2. A cigány koldus gyerekek

Vélemények

Odajutás

Időjárás

Szállás

Helyi közlekedés

Jól kiépített, piros színű bicajsávok vannak.

Étkezés

,, A legkellemesebb meglepetés Kolozsváron egyértelműen a vendéglátás és úgy általában a szolgáltató szektor magas színvonala volt. Nyoma sem volt a budapesti kelletlenségnek, nemhogy minden pincér, de még a reptéren fogott taxi sofőrje is halálosan kedves volt (ANGOLUL!), pedig ez az embertípus szinte mindenhol a helyi társadalom legtahóbbja szokott lenni. Ismét csak nem fair a nagyobb Kolozsvárt a kisebb magyar nagyvárosokhoz hasonlítani, de itt nem kétszer olyan fejlett a vendéglátóipar, mint bárhol Magyarországon Budapesten kívül, hanem inkább hatszor.

Véletlenszerűen kiválasztott helyen is ettünk nagyon jót és ittunk nagyon jó koktélokat, az egy főre jutó újhullámos kávézók száma pedig nyugat-európai szinten van. Nem tudom mi lehet az oka, talán a magyarnál társaságibb és balkánibb/mediterránabb román lélek, de Kolozsváron vágtat a vendéglátás.

Három jó hely:
1. Bujole a főtéren színvonalas vacsorára.
2. Roots reggelire és kávéra. Ilyen hely, ahol jó kávé és jó reggeli van, de délután lehet alkoholizálni is, Budapesten sincs. Pedig nagyon kellene.
3. Carmangeria Moldovan. Ilyen hely végképp kellene Budapestre. Hentes, ahol lehet enni normális szendvicseket és sült húst, kicsit mint egy amerikai deliben. Közben lehet azon gondolkodni, hogy itt tulajdonképpen visszaimportálták Kelet-Európába az Amerikában kelet-európai zsidók által beindított delikultúrát.  (2017)" forrás

,, Klausen Burger: szuper trendi tetőteraszos étterem, melynek saját sörfőzdéje van, és finom kézműves söröket készítenek székely módra, hiszen a tulajdonos magyar. A hamburger isteni a meggyes sör mennyei! (2017)" forrás

Vásárlás

Szórakozás

A híres Gazette nevű bulihely kihagyhatatlan program az elektronikus zenéért rajongóknak. 

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Kolozsvár alapvetően egy jó közbiztonságú város. Még söötétben, éjszaka sem veszélyes az utcákon sétálni. Legfeljebb a Marasti, Iris és a Manastur negyedeket lehet némileg rizikós helyeknek minősíteni, de ezeknél is csak az éjszakára vonatkozóan.

Azért az alapvető biztonsági szabályokat be kell tartani, mert ebben a városban is sokszor az alkalom szüli a tolvajt.

Egyéb hasznos információk

1. Magyar főkonzulátus -Cím: 400113 Kolozsvár, Főtér 23. (Cluj-Napoca, Piata Unirii nr. 23.)

Telefon: +40-264-596-300 - Ügyeleti telefon: +40-744-703-290 (csak munkaidőn kívül hívható, magyar állampolgároknak, rendkívül sürgős esetben!) - Honlap: kolozsvar.mfa.gov.hu

Mátyás király szobra

Elter Karesz fotója

Mátyás király szülőháza

,, Az épület jelenleg a Művészeti és Formatervezési Egyetem könyvtárának és egyes tantermeinek ad otthont. Az egyetem egyelőre a nyári tanítási szünet idejére tette látogathatóvá a történelmi épületet.

A ma látható épület két vagy három épület összeépítéséből alakult ki, a középső, gótikus stílusú egység állt már Mátyás-király születésekor is, a többi rész körülbelül száz évvel később, reneszánsz stílusban épült - teszi hozzá az MTI.

A ház az 1440-es években Méhfi Jakab jómódú polgár és szőlősgazda tulajdonában volt. Mátyás édesanyja, Szilágyi Erzsébet rendszerint nála szállt meg, ha Kolozsvárra látogatott. Az épület megmaradását az segítette, hogy a király 1467-ben adómentességet biztosított szülőháza tulajdonosának. Az épületet 1740 körül vásárolta meg a város az örökösöktől, azóta köztulajdonban van.

A Mátyás-ház minden nap 12 és 18 óra között látogatható, amiért felnőtteknek tíz lejt, 12 évnél idősebb gyerekeknek, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak pedig 5 lejt kell fizetniük.  (2017)" forrás

Múzeum tér

Óváros

Fellegvár

Szent Mihály-templom

Más templomok

Szentháromság-templom

Farkas utcai református templom

Ortodox katedrális

Házsongárdi temető

,, Olyan híres elmék sírját tekinthetjük meg itt, mint pl. Apáczai Csere János, Dzsida Jenő, Szenczi Molnár Albert, Misztótfalusi Kis Miklós, Reményik Sándor, Wass Albert, Bethlen család. 
Ha arra jártok, érdemes közelről is megszemlélni a köveket, mert különleges feliratok, szerelmes versek, ékes magyar szavak és gyönyörű szobrokkal tarkított sírkövek jelzik múltunkat...

"A kő a jellemszilárd férfit, a koszorú az életbölcset tiszteli."
"...Itt nyugszik szép lelkű, ritka szolgalmú, jó feleség..." (2017)" forrás

Bánffy palota (Szépművészeti múzeum)

Egyéb látnivalók

Babes-Bolyai egyetem

Botanikus kert

Nemzeti színház

Közeli látnivalók

Torda

Jósikafalva (Bélesi hegyvidéki tó)

Bács-Hoja erdő (,,UFO-s")

Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, Kolozsvár egy érdekes város a magyarság szempontjából. Folyamatos politikai, ideológiai küzdelmek színtere. Gondoljunk csak a Funar-korszakra. Engem személy szerint a hányás kerülgetett évekig, amikor Kolozsvár főterén a Mátyás szoborkompozíciót román zászlókkal, mit zászlókkal, milliónyi kis háromszögletű kék-sárga-piros háromszögletű csüngőkkel teletűzdelve láthattam, mint mondjuk egy autókereskedést. Felháborító és vérforraló!

Előre bocsátom, minden tiszteletem a Hóstátiaknak, de Kolozsvár mégis csak egy furcsa hely. Soha nem fogom elfelejteni a kolozsvári benzinkutas hölgyet, aki bő tíz évvel ezelőtt előttem megtagadva magyarságát nem volt hajlandó csak románul kommunikálni. Szégyen magyarnak lenni?

Volt ez a sötét Funar, aki politikai karrierje érdekében románosította önmagát, pedig magyar lenne az ebadta, apja sírja aki Funár József volt, ma is megtekinthető a nagyváradi katolikus temetőben. A politika, a karrier, a pénz nagy úr! Próbálom megérteni a benzinkutast, Funart, minden empátiámat bevetve, de nem tudom, valószínűleg az én gyökereim mások. Megvetem és gyűlölöm őket! Tudom, ezek kemény kifejezések, de nem érdemelnek mást! (2011)" forrás

Fotóegyveleg

Főtér (Piaţa Uniri)

Egy birósági épület


Kommentek

Köteles Annmária, 2017. 11. 14. 22:53
Enyhén szólva bosszantó, hogy egy átlagos hétköznapi napon a top múzeumok közül 3 zárva volt! A történeti és etnográfiai múzeumokat egyszerre újítják fel, hónapokig. A szépművészeti múzeum talán holnap llátogatható lesz. A gyógyszertári múzeumot meg tudtuk nézni. A szent Mihály templomba szintén nem tudtunk bejutni. A házzsongárdi temetőt , sajnos a folyamatos esőzések miatt csak részben tudtuk áttekinti. Ja és a temető helyének jelzése az útmutató táblákon hiányos volt. Két hires kulturális intézmény egyidőben történő átalakítása véleményem szerint balgaság.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon