ÚTIKRITIKA.HU / Vajdahunyadi vár


hirdetes

útikritikák


Vajdahunyadi vár

Előkészületben

A Mikszáth Kálmán által “várak királyának” nevezett vár nem maradhatott ki 😁.

A Hunyadi birtok 1409-ben került a Hunyadi család kezébe. Először egy kis erődöt építettek rá, majd Hunyadi János bővítette igazi várrá, aki ebben a várban élt feleségével, Szilágyi Erzsébettel. A XVII. században a Bethlehenek birtokába került, akik szintén jelentős mértékű bővítést hajtottak végre rajta. A mai kinézetét részben a XIX. század második felében Schulcz Ferenc és Steindl Imre (a Magyar Országház tervezője) korabeli felfogású helyreállításának köszönhetjük. Részben pedig a későbbi helyreállításoknak.

A várban jelenleg is felújítási munkák folynak, de ennek ellenére az építkezéssel nem érintett részek látogathatók. Mikszáthnak teljesen igaza volt, ez a vár még az építkezés ellenére is fantasztikus. Hatalmas méretei erőt sugároznak, a tornyos külső és a részlet gazdag homlokzat pedig mesébe illő megjelenést kölcsönöz neki.

Ott jártunkkor éppen elcsíptünk egy várjátékot. Azonban a hangsúly a beszéden volt a látvány helyett, abból pedig sajnos semmit nem értettünk.

A vár teljesen ingyen látogatható. Persze elképzelhető, hogy ez csak most, a felújítás alatt van így.

Parkolás

A vár mellett van egy nagyobbacska, fizetős parkoló. Mi délelőtt érkeztünk, nem volt probléma helyet találni. (2022) forrás


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon