ÚTIKRITIKA.HU / Máramaros


hirdetes

útikritikák


Máramaros

Máramarosról dióhéjban|Nagybánya|Szatmárnémeti| Fotóegyveleg

Tartalom jön.

Máramarosról dióhéjban

Máramaros egy régió Románia északnyugati részén. A történelmi Máramaros romániai része egy eléggé kicsi régió, ami Máramaros és Szatmár megyékből áll.

A 141 ezres Nagybánya (Baie Mare) a régió fő közlekedési csomópontja. A régió másik jelentős települése a 115,600 fős Szatmárnémeti (Satu Mare). 

Vélemények


Máramaros Európa egyik leggazdagabb, élő népi kultúrával rendelkező vidéke, nem véletlen, hogy – Szászföld mellett – Románia nemzetközileg legismertebb, leglátogatottabb területei közé tartozik. A románok a máramarosi népi hagyományokat az ősi dák kultúrából eredeztetik, az itt élő románokat pedig egyenesen a „szabad dák nép” leszármazottainak tekintik, miután ezt a területet a rómaiak soha nem tudták elfoglalni.

Égbe nyúló templomok, faragott kapuk, mesekunyhók

Máramarost járva ma is számos helyen találkozhatunk mesébe illő faházikókkal és hatalmas faragott kapukkal, amelyek a hagyomány szerint a ház lakóit védik a gonosz erőktől. A népviselet különösen télen igen látványos: fehér posztókabát és hagyományos bocskor, ami alól az asszonyok esetében kikandikál az összetéveszthetetlen, máramarosi fekete-piros csíkos kötény. A legismertebb látnivalónak azonban a „máramarosi gótika” alkotásai, a fatemplomok számítanak, amelyek különleges, égbe nyúló faszerkezetükkel és meglepő épségben fennmaradt, a középkori emberek népi hiedelemvilágát tükröző falfestményeikkel nyűgözik le a látogatókat. Máramarosért különösen a franciák lelkesednek, az utóbbi években egyre több francia család vásárolt magának egy-egy lebontásra ítélt faházat. Az élénk francia kapcsolatoknak köszönhetően ne csodálkozzunk azon se, ha egy-egy isten háta mögötti falu pópája vagy egy-egy szövőasszony ékes francia nyelven szeretne velünk társalogni. forrás

Nagybánya

Szatmárnémeti

Fotóegyveleg

d. e. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon