ÚTIKRITIKA.HU / Marosvásárhely


hirdetes

útikritikák


Marosvásárhely

Marosvásárhely dióhéjban|Időjárás|Helyi közlekedés|Étkezés|Vásárlás|Szórakozás|Művelődés| Közbztonság|Egyéb hasznos információk| Vár és a Vártemplom|Kultúrpalota|Teleki Téka| Más látnivalók Fotóegyveleg

a. n. fotója

Marosvásárhely dióhéjban

Lakosság a 2022-es népszámlálás alapján: 127.849 fő.

Egyelőre nemzetiségi eloszlásban nem jelentek meg az adatok, ám a városban élő magyarok száma biztosan meghaladja az 50 ezret, részarányuk 40 és 45% közé tehető. Noha a városban enyhe kisebbségben vannak, abszolút számban Marosvásárhelyen él a legtöbb magyar Erdélyben. Ilyen tekintetben a magyar turista viszonylag könnyen elboldogul magyarul a városban, hisz fele-fele az esély arra, hogy a megszólított személy magyar legyen, de a románok jelentős része is beszél néhány szót magyarul. A városban elvileg kétnyelvűség van, számos tájékoztató táblán olvasható magyar szöveg is, de ezt nem mindig tartják be következetesen.

Marosvásárhely Erdély központi részén, a Maros folyó két partján (zömében azonban inkább a bal partján) fekszik, a történelmi Székelyföld fővárosa és legnépesebb települése, székely jellegét a kommunizmus éveiben azonban fokozatosan elveszítette.

Budapestről nem csak autóval közelíthető meg (Szeged irányából, két kisebb, még épülő szakasz kivételével, szinte végig autópályán), hanem közvetlen autóbusz és vonatjárattal is, a Wizz Air pedig hetente ötször repül a Liszt Ferenc repülőtérről Marosvásárhelyre.

Noha nem tartozik Erdély legfelkapottabb turisztikai célpontjai közé, Marosvásárhelyen is talál magának látnivalót az utazó. Az egyik legjelentősebb látnivaló a város központjában található, 1913-ban megépült Kultúrpalota (Palatul Culturii), de megemlíthető a 15. században épült vár, a Teleki téka, vagy Románia legnagyobb és legkorszerűbb állatkertje a Somostető nevű szabadidős övezetben.

Beszámolók

Említésre méltó az erőd vára. Van ott templom, kaszárnya, füves park, hangulatos kávézó – egy igazi lazulós hely, ahol az ember kipihenheti a szürke hétköznapokat. Nálunk amolyan napindítónak abszolút megfelelt. A vár szomszédságában old school járgányokat vonultattak fel, ahol szintén elidőztünk, majd onnan visszaiszkoltunk a szállásra, kocsiba pattantunk és húztunk Parajdra.(forrás, felvidéki csavargók, 2023)


Marosvásárhely egészét ma áthatja egy pezsgő, nagyvárosi hangulat, amelyhez hasonlót nem nagyon látni máshol Székelyföldön. A városban találjuk a legmodernebb, legkreatívabb, ugyanakkor a hagyományokra is gondosan ügyelő éttermeket, kávézókat, sőt hentes- és sajtüzleteket, amelyek Nyugat-Európában is párjukat ritkítanák. Ráadásul a legtöbb népszerű hely magyarokhoz kötődik, így a magyar jelenlét Marosvásárhelyen a „népi kultúra” helyett a jóval szélesebb azonosulási lehetőséget biztosító kortárs megjelenési formákkal párosul. forrás

Időjárás

Marosvásárhely időjárása mérsékelt kontinentális, meleg nyarakkal és viszonylag hideg telekkel. Májustól szeptemberig átlagosan 26-27 fok a maximális hőmérséklet, de gyakran előfordul a 30-33 fokos hőség is. Június-júliusban nem ritkán az erős meleget heves záporok törik meg. Télen átlagban nulla fok körüli a hőmérséklet, de előfordulnak kemény fagyos időszakok is, akár mínusz húsz fokig is süllyedhet a hőmérő mutatója. Az Erdélyi-medence viszonylag szélvédett, így a szél megerősödésére ritkán számíthatunk a városban, ősszel viszont viszonylag gyakori a köd.

Szállásválasztás

Hotel Everest: Ez egy három csillagos hotel közvetlenül Marosvásárhely belvárosában. A szállás egy új építésű épületben található. A berendezés is teljesen új. Igazából semmi luxusra ne számítson senki sem, cserébe viszont a tisztaság és a minőség garantált

Helyi közlekedés

A városban a tömegközlekedést autóbuszokkal bonyolítják. Noha az utóbbi időszakban jelentős fejlődés észlelhető, komoly hátrány, hogy igen hiányos a tájékoztatás a járatokról, így a turisták nehezen szereznek információt arról, hogy melyik busz éppen mikor és hová közlekedik. Némi segítséget jelent a Moovit applikáció, bár ez sem mindig teljesen pontos. Továbbá a járatsűrűség sem a legjobb, gyakran 40 perc egy óra van két egymást követő jármű között egy vonalon, de a legsűrűbben közlekedő járat esetében is 20 perc a követési idő. További probléma, hogy a repülőteret, amely 15 kilométerre van a központtól nem köti össze menetrend szerinti járat a várossal, sőt a vasútállomáshoz sem jár busz, innen ki kell gyalogolni a mintegy 200 méterre található főútig, hogy városi buszra ülhessünk. Buszjegyet közvetlenül a sofőrtől vagy a buszon ülő jegyárusítótól vehetünk, kizárólag készpénzért, ennek ára 2 lej (40 eurócent). Dolgoznak egy applikáció kifejlesztésén is.

A látogatók számára a legjobb megoldásnak a taxi tűnik, ebből sok van a városban, és jelen van az Uber és a Bolt is. A díjszabás mérsékelt, 3-3,50 lej kilométerenként, azaz a repülőtérről a központig mintegy 50 lej (10 euró). Taxit telefonon is hívhatunk, a Taxi Cornisa (+40 265 211 111) diszpécserszolgálatál magyarul is beszélnek.

a. n. fotója

A városban igen sűrű a közlekedés, ajánlott az óvatosság, a belvárosi részen gyakoriak a dugók. Kiépített kerékpársáv nincs, így kerékpárral nem biztos hogy jó ötlet nekivágni helyismeret nélkül a városnak. Kerékpárt kölcsönözni amúgy sem lehet, viszont van két elektromos rollert kölcsönző cég is, a Lime és a Bolt.

A városközpont viszonylag kompakt, a legtöbb látnivaló itt összpontosul, gyalog megközelíthető, így járműre csak akkor van szükségünk, ha a külvárosban van a szállásunk, vagy nem a belvárosban van az úti célunk. Gyakran kell azonban átkelni úttesten, ajánlott figyelni a járművekre és a jelzőlámpák színére.

Aki autóval érkezik, az számítson arra, hogy a központi részen nagyon nehéz parkolóhelyet találni, a főbb látnivalók közvetlen közelében pedig szinte kizárt, hogy legyen szabad hely. A külvárosi lakónegyedek kivételével a parkolás mindenhol fizetős. Fizetni a Tpark applikációval vagy közvetlenül SMS-sel lehet, utóbbihoz azonban román telefonkártya szükséges. A kifüggesztett táblák jelzik, hogy milyen övezethez tartozik az adott utca. A legbelső, úgynevezett nulladik zónában egy óra a maximális parkolási idő. Az egyes és kettes zónákban már lehet napijegyet is váltani, előbbiben valamivel drágább.

Étkezés

A városban számos étterem működik, van közöttük felső kategóriás és rusztikusabb is, illetve működik néhány olcsó étkezde, valamint jelen vannak a street-foodot kínáló standok is. A nagyon olcsó éttermi árak egy ideje már nem jellemzők Romániára, így Marosvásárhelyre sem.

Kevés olyan étterem van, amely az erdélyi konyhára alapoz, ám ezek közül is kiemelkedik a Malom utcában (str. Morii 27) található Laci Csárda, rusztikus környezettel, középkategóriás árakkal, esténként élő mulatós zenével. Szinte mindig tele van.

,, A Laci Csárdával elégedett voltam, de meglepődtem a glutén mennyiségén, és ez sokként érte a bélrendszeremet. Legalább fél napon át ropogós hangok hagyták el az ülepemet." (K. A., 2023) 

Viszonylag jó árakat és igen magas színvonalú konyhát kínál a Vivo étterem a Klastrom utca (str. Mihai Viteazu) 51 szám alatt. Ha csak nagyon olcsón akarunk étkezni, akkor keressük a Darina önkiszolgáló éttermeit, az állomáson van egy, itt 22 lej (4 euró és 40 cent) a kiadós napi menü.

És ha Marosvásárhely és Székelyföld, ne hagyjuk ki a nevezetes kürtőskalácsot se. Találunk a központban is, itt azonban kétszer annyiba kerül, mint a külvárosban, piacokon. A legnagyobb hírnévnek a Qualitas kürtőskalács örvend, ezt a Tudor lakónegyedben a Tulipán (str. Lalelelor) utcában találjuk.

Vásárlás

A városban két pláza is működik, ezekben a nemzetközi márkák vannak jelen. Ha helyi kézműves termékeket keresünk, nehezebb dolgunk van, mert a központi ajándékboltokban ezeket nehezen lehet megkülönböztetni az olcsó import bóvlitól. Szerencsére elég gyakran szerveznek vásárokat, főleg a nyári időszakban a Vár sétányon, a várfal mellett, ahol kézművesek kínálják portékáikat, ha ilyent kifogunk, érdemes körülnézni. Minőségi bőrdíszmű, természetes alapanyagokból készült élelmiszer és italok, valódi méhviaszból készült gyertyák, illatos háziszappan, dísztárgyak, egyedi, esetenként népi motívumokkal díszített ruhaneműk vásárolhatók.

Szórakozás

A városban évente több fesztivált szerveznek, amelyeken változatos fellépők szórakoztatják a közönséget. Május végén szokott lenni a Marosvásárhelyi Napok, júniusban a fiatal korosztály számára a Vibe fesztivál, augusztus végén a Vásárhelyi Forgatag, utóbbi egyfajta magyar napoknak illik be.

Bár nem éppen buliövezet a város, működik néhány éjszakai klub is, a legismertebb a Sinaia utcában található Jazz&Blues klub.

Művelődés

Marosvásárhely az erdélyi magyarság egyik legfontosabb kulturális központja. A marosvásárhelyi Nemzeti Színház két tagozattal működik, a Tompa Miklós tagozat előadásainak nyelve magyar. A műsorról a színház honlapján, vagy a magyarul is elérheiő biletmaster.ro honlapon tájékozódhatunk, utóbbin a jegyet is megválthatjuk. Magyar nyelvű előadások láthatók továbbá a Művészeti Egyetem stúdió színpadán is, ahol magyar színészképzés zajlik. Működik a városban a saját előadóteremmel rendelkező magyar nyelvű Spektrum színház, és néhány független magyar társulat, amelyek alkalmi előadásokat visznek színre. A Maros Művészegyüttesnek, amely néptáncra alapozó előadásokat visz színre, szintén van magyar tagozata.

Közbiztonság

Románia biztonságos országnak tekinthető, Marosvásárhelyen a közbiztonság a romániai átlagnál is jobb. Természetesen az alapvető elővigyázatossági intézkedések nem ártanak, piacokon, tömegközlekedésen előfordulhatnak zsebtolvajok. Parkolókban, útkereszteződésekben találkozhatunk koldusokkal is, ezek azonban ritkán agresszívek.

Egyéb hasznos információk

1. Marosvásárhelyen nincs Magyarországnak diplomáciai képviselete.

Vár és a Vártemplom

Az ötbástyás vár a Rózsák tere (helyiek számára: Főtér) északkeleti sarkához közel, a Petőfi tér és a Bernády tér érintésével közelíthető meg. Építését az 1600-as évek elején kezdték el, egy korábbi erőd helyén és a város legrégebbi épülete, a 13. században épült Vártemplom köré. Az egykori Ferences kolostor a reformáció idején lett a Református egyház tulajdona.

A vár látogatása ingyenes.

A várfal alatti Teleki-ház falán emléktábla hirdeti, hogy itt szállt meg Petőfi Sándor a segesvári csatába menet. Az épület előtt Bernády György városépítő polgármester szobra látható.

Kultúrpalota

A marosvásárhelyi Kultúrpalota mindenkinek a szemébe tűnik, aki a városközpontba látogat.

a. n. fotói

Művelődési Háznak épült eleve, 1913-ban adták át, azóta is az erdélyi kultúra és művészet egyik központja. Az épületet Komor Marcell és Jakab Dezső tervezték, stílusában a szecesszió és az art deco keveredik, ami egyedi és jellegzetes megjelenést kölcsönöz. A homlokzaton Körösfői-Kriesch Aladár Hódolat Hungáriának című mozaikja látható.

A leghíresebb helyiségében, a Tükörteremben magyar mondák elevenednek meg az ablakok üvegfestményein.

Az épület 25 lejes (5 euró) belépőjegy ellenében látogatható, ha nincsenek szervezett események, vagy előadás.

A Kultúrpalota földszintjén van a turisztikai információs iroda is, ahol magyar nyelven is nyújtanak felvilágosítást, illetve itt lehet jegyet váltani a szemben található, szintén szecessziós közigazgatási palota tornyának meglátogatására, amelynek teraszáról látványos kilátás nyílik.

Elter Karcsi fotója

Teleki Téka

A Rózsák teréről a lejtős Bolyai utcán közelíthető meg a Teleki téka, Erdély egyik legrégebbi könyvtára, amelyet a 18. században alapított Teleki Sámuel. Itt őrzik a 14. századból származó Koncz kódexet, amelynek a lapszélein az első magyar nyelvemlékek egyike olvasható, illetve egy Galeotto Marzio műhelyéből származó ősnyomtatványt

,, Ez egy fantasztikus könyvgyűjtemény, tele első kiadásokkal (Rousseau, Kant, Voltaire, Platon, Galilei) és igazi ritkaságokkal, mint például Kőrösi Csoma Sándor tibeti-angol szótára. Évtizedeken át szorgosan és módszeresen gyűjtötte a gróf a könyveket, de annyira szerette őket, hogy utazásai során szekereken szállíttatta magával a kedvenceit. Még jó, hogy nem a mai korban élt, mert meggyűlt volna a baja a kézipoggyász-méretekkel!:-)

Azt is nagyon rkonszenvesnek találtam, hogy már a kezdetektől fogva közkönyvtárnak szánta a gyűjteményt, ezért katalógust is készíttetett hozzá. A mai napig bárki olvashatja ezeket a ritkaságokat, csak persze kikölcsönözni nem lehet.

Jelenleg 230 ezer kötet van az állományban, ráadásul az eredeti, Teleki által építettet épületben, az eredeti bútorzatban elhelyezve. Csodálatos élmény. forrás


Más látnivalók

A Rózsák terének északkeleti felén található a Keresztelő Szent János katolikus templomot 1764-ben adták át. Ma azonban eltörpül a Trianon után épült, vele szemben található ortodox székesegyház mellett.

Ennél érdekesebb a Főtér déli részét lezáró úgynevezett ortodox kiskatedrális, amely eredetileg görögkatolikus templomnak épült, így alaprajza radikálisan eltér az ortodox templomokétól, a római Szent Péter bazilika kicsinyített másaként tervezték.

A Keresztelő Szent János templommal átellenben egy torony árválkodik az 1974-ben megnyitott Színház tér bejáratánál. A Vatikánnal kötött egyezség értelmében ennyi maradt az egykori Barátok templomából és a mögötte található kolostorból. Helyette az akkori kommunista állam a külvárosban biztosított épületet a templomnak, oda menekítették a lebontott templom értékesebb műkincseit.

És ha már a Színház téren vagyunk, érdemes egy pillantást vetni a Nemzeti Színház épületére, amelyben a magyar nyelvű előadásokat színre vivő Tompa Miklós Társulat is működik.

Érdemes felkeresni a Somostetőn található állatkertet, amely Romániában a legnagyobb és legszebb természeti környezetű, folyamatosan fejlődő állománnyal és infrastruktúrával

A Mennybemenetel-székesegyház

Elter Karcsi fotója

Régi városház

A régi városháza tornya - Elter Karcsi fotója

a. n. fotója

Bethlen Gábor szobra

2020-ban, születésének 440. évfordulóján avatták fel Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrát Marosvásárhelyen a főtéren.

Bethlen Gábor (1580-1629) a szabad királyi várossá („civitas”-sá) való nyilvánítás mellett elsőként nevezte mai nevén a várost.

a. n. fotója

Fotóegyveleg

A Harangtorony - Elter Karcsi fotója

Romulus és Remus az anyafarkassal - A dákoromán elmélet megalapozása - Elter Karcsi fotója

a. n. fotói

p. j. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon