ÚTIKRITIKA.HU / Svájc


hirdetes

útikritikák


Svájc

Svájc dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Gördeszkás! - Kriszta fotója

.

Svájc dióhéjban

 • Svájc területe 41.300 négyzetkilométer, tehát több mint kétszer kisebb hazánknál. Ehhez képest közel 8,8 millió lakosa van (2023-as becslés). A lakosság 23 százaléka külföldi.
 • Svájcban nem euró a nemzeti fizetőeszköz, hanem a svájci frank (CHF).
  • 1 CHF = 403 HUF
  • (A linkre kattintva látható a friss árfolyam)
  • Fizethetünk bankkártyával és készpénzzel. A kártya nagyon elterjed, ha az árfolyamveszteséget szeretnénk minimalizálni, érdemes egy Revolut kártyát kiváltani.
 • Svájc nem tagja az Európai Uniónak.
 • Svájc nagyon drága. Ha ezt a turista előre tudja, akkor is megdöbben, hogy mennyire drága. Nekünk magyaroknak mindenképpen.
 • Havi átlagos nettó fizetés (2022-ben): 1,8 millió forint!!!
 • A leggyakoirbb vezetéknév: Müller
 • Svájc 12. a FIFA ranglistán (2022. december)

Az UNESCO világörökségének részei Svájcban:

 • St. Gallen kolostora (kulturális)
 • A müstairi Szent János Benedek rendi kolostor (kulturális)
 • Bern óvárosa (kulturális)
 • Bellinzone három kastélya (Castel Grande, Sasso Corbaro, Montebello), és mezővárosának védőfala és bástyái (kulturális)
 • Jungfrau - Aletsch - Bietschhorn (Alpok - természeti)
 • Monte San Giorgio (közép-triász kori fosszília lelőhely - természeti)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Lassan autózni a Nagy Szent Bernát hágón keresztül, ugyanez a Simplon-hágón
 2. A képeslap minőségű Mürren falu a Lauterbrunnen-völgy felett, vagy egy másik mesés falu: Appenzell
 3. Luganotól délre Morcote falu
 4. Montreux-nél a Genfi-tó partjáról nézi körbe a tájat
 5. A nagyon svájci Luzern a fahídjával
 6. Sétálni, kávézók teraszáról az embereket bámulni Locarno, Lugano vagy Ascpna pálmafákkal szegélyezett sétányain
 7. A kínai fondue (előrendelve!) egy genfi étteremben
 8. Spiez a Thun-tó partján a Seegarten Marina hotel éttermi teraszáról - hatalmas élmény
 9. Svájc annyira szemet gyönyörködtető, hogy a pénztárca rohamos apadását is el lehet viselni
 10. Genfből kirándulni Annecy-be a vasárnapi piacra
 11. Spiez napsütésben májusban, koktél vagy fagyi a parti étteremben

Nem tetszett

 1. Jaj! elképesztően nagy a drágaság, pláne egy átlag magyar utazónak
 2. A sok csokoládé ellenállhatatlan csábereje, amikor éppen fogyókúrázna az ember
 3. Túl rendezett, tüchtig minden, már-már feszeng az utazó
 4. A svájciak önelégültsége, mentalitásának unalmas vonulatai, befelé fordulása, gyenge humorérzéke
 5. A rengeteg nagy turistacsoport mindenhol, a sok indiai és kínai, valahogy lehervasztanak (elnézést kérek az őszinteségért)
 6. Roppant szeszélyes az időjárás, napközben hirtelen drasztikus ingadozások
 7. Egyes vonatokon a kényelmetlen fapadok
 8. Azok az éttermek, ahol tolerálják a cigizést
 9. Aki nincs oda a természeti látványokért, az Svájcot akár unalmasnak is találhatja
 10. Minden túlszabályozott, a turista képtelen kiismernie magát a szabályokban
 11. A templomharangokat éjszaka is kongatják
 12. Genf nem nyűgözött le
 13. Komplikált parkolási rendszerek, ráadásul mindenhol más
 14. Állandóan építkeznek, utakat elterelnek és igen szűken táblázzák ki a tereléseket. Vagy például csak franciául írják ki, merre menj.

Vélemények

"Elképesztő mennyiségben jönnek kínai és indiai csoportok a felkapottabb helyekre. Az egyik szállodánkban a reggelinél volt főtt rizs és curry is. Nagyon sokan vannak, mindent lefotóznak, eléggé viccesek." Kriszta 2019

"Ezeket tanácsolom megnézni Svájcban: A genfi-tónál a Lavaux borvidéket, Montreaux közelében a Chillon katélyt, a St. Gallen-i apátságot, Ticino déli kantonban a Bellinzona kastélyokat, Siontól délre egy magas gátat, a Grande Dixence-t, Chur és St. Moritz között a vasúton a Landwasser viaduktot. Zermatt faluból vagy Gornergratból a Matterhorn látványa, az Aletsch gleccsert, az ottani vadregényes erdőt; A Jungfrau és az Eiger északi falait a Lauterbrunnen-völgyből; A Lucerni-tó; az Oeschinensee hegyi tó."


Tetszett:

1. A gyönyörű természet, hegyek, zöld rétek, gyönyörű erdők, friss levegő.

2. A tisztaság az utcákon, a tömegközlekedési eszközöket beleértve.

3. A Rigi-hegy

4. Pilátus hegy, a világ legmeredekebb fogaskerekűje.

5. A Zugersee (tó), jókat lehet benne úszni, a hideg vize ellenére meglehet szokni.

5. Az emberek nyugalma.

6. A másodpercre érkező vonatok, buszok, a közlekedés szervezettsége.

7. A túrázó, bicikliző emberek.

8. A sör megfizethető a boltokban.

9. A nyilvános vécék tisztasága és hogy zömmel ingyen vannak.

10. Hogy nincs "100" fok nyáron mint otthon.

11. Sosem ereztem zsúfoltságot, még a pályaudvarokon sem.

12. Az emberek rád köszönnek kisebb városokban, falvakban.

13. Az emberek környezettudatossága.

14. Az alacsony autós forgalom.

Nem tetszett:

1. Az emberek zártsága és távolságtartása.

2. Sok helyen nehezükre esett az angol nyelv használata, összességében turistaként lehet boldogulni az angollal de nem egy Hollandia vagy Skandinávia. Van aki meg akkor is németül nyomatta amikor jeleztem nem beszélünk németül.
Nem tűnnek se társaságiaknak sem jókedvűnek, sem barátságosnak a nagyon fiatalokat leszámítva.

3. A méregdrága tömegközlekedés, egy 90 kilométeres út két főnek retúrba 73 ezer forint

4. Osszesegeben egyik legdragabb orszag ahol jartam, skandinav orszagok dragasagaval vetekszik.

5. Pozitivumként irtam, hogy nincs gatyarohasztó kánikula, hanem kellemes meleg, azonban annyira gyorsan változik az idő, hogy a strandidő percek alatt elromolhat, gyakran esik.

--------------------------------------------------

Összességében, bármikor visszatérnék. (Polar Bear, 2017)

A svájciak nagyon büszkék az országukra - Zürich - Kriszta fotója

,, Svájc a bokréta a jóisten kalapján. Hegyek, gleccserek, tehenek, havasi gyopár, (kakukkos) óra, csokoládé, sajt, bicska , bankok, fondü, Heidi, pontosság, semlegesség, Vöröskereszt….. Svájc, avagy Helvetia elég jól áll országimázs hívószavakkal. Európa egyik hallucinogén szépségű, az életminőséget elsődleges szempontnak tekintő országa. De az országot nem az égiek, hanem az emberek passzították össze 1848-ban 26, addig önálló államként működő kantonból. Különböző népek békés, prosperáló együttélését jól szimbolizáló négy nyelvű közösség: olasz, német, francia, rétoromán.

Nekünk magyaroknak Svájccal kapcsolatban főleg – a CHF alapú hitelek után különösen – a drágaság villog pirosan, ezért nem sokan tűzik ki úti célul. Nem olcsó, de egy horvát nyaralás sem az, csak a fejekbe beégett hiperdrágaság miatt Svájcba nem szokás menni. Pedig Svájcban sem mindenki Rockefeller. Aki utálja a tömeget, a hőséget, unja magát egész nap a strandon, de szereti a hegyeket, tavakat, a képeslap tökéletességű természetet, annak tökéletes úti cél. (2017)" forrás

Spiez (Thun-tó), a nagy kedvencünk - Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

"Svájc legészakibb csücskébe, Zürichtől északra vonatozom. Ez itt nem büntetés, sőt! A vonatok tiszták, az ülések kényelmesek, a pontosság nem kérdés, és tényleg mindenhová elvisznek, ráadásul útközben a panorámában is gyönyörködhetünk. Van olyan vonat, amelyiknek még külön gyerek-játszórésze is van. Az egyik kanyar után elém tárul a Rajna-vízesés. Lenyűgöző látvány: 150 méteres szélességben zúdul le a víz, fantasztikus sebességgel. A más néven Schaffhauseni-vízesés egész Európa legszélesebb vízesése. Aki nem elégszik meg a kilátópontról való bámészkodással, akár vízre is szállhat, hogy a kirándulóhajó fedélzetéről közelről is megcsodálhassa a víz elementáris erejét." forrás


"Bern: Az ország fővárosa a negyedik legnépesebb település Svájcban. Óvárosa, a ma is hamisítatlan 15. századi hangulatot árasztó macskaköves utcáival, díszes homlokzataival, zászlóival és az utcákon itt-ott elrejtett apró kutakkal teljes egészében felkerült a világörökség listájára. A város legismertebb nevezetessége, az Óratorony 1191 és 1256 között a város nyugati kapuja volt. Az óraszerkezet persze csak később került a toronyba, ám rendes svájci órához méltóan ma is tökéletesen pontos.

Locarno: A Lago Maggiore, más néven a Locarnói tó partján elterülő város szintén mediterrán bájával fog meg. Tavasszal a legszebb, amikor az egész város hortenziáktól illatozik, de ilyenkor, télen sem veszít sokat a hangulatából. A szikla tetejére épült Madonna del Sasso-templom egy 1480-as csodának állít emléket: ezen a helyen jelent meg ugyanis Szűz Mária egy locarnói szerzetesnek.

Chateau de Chillon: Ha egy napra királylánynak szeretnéd érezni magad, feltétlenül látogass el a Montreux-tól délre a 13. században épült Chateau de Chillonba. Mivel a vár az idők során a gondos kezeknek köszönhetően teljes épségben maradt, ma is a középkorban érezheted magad, ha belépsz a kapuján. Ez az erődítmény nem a hegytetőre, hanem szinte teljesen a Genfi-tó vizére épült." forrás


" Svájcban a mesés földrajzi adottságokat úgy használják ki, hogy a természet nyomaiban sem sérül. A hegyek vizeinek átalakítása elektromos energiává, az országot átszelő vasutak, a csúcsokat meghódító felvonók, az alagút rendszerek, a villanyjárművek, a technika minden háztartásban, és a turisztika, számomra mindez döbbenetes volt, a szó jó értelmében. A nehéz terep ellenére minden úgy van megoldva, hogy az ország egy szerves egységként hat. A hiányos gazdálkodási lehetőségek ellensúlyozására olyan dolgokat alkalmaznak, gyártanak, állítanak elő, amelyek kevés alapanyagot igényelnek, inkább a tudás adja az értéket. Például a számítás technika, az óragyártás, a híres svájci bicska készítés – ilyenek, de a banki szolgáltatások, az értékmegőrzés is ide sorolható.

A másik az emberi együttélés művészete. Több nyelvű népcsoporthoz tartozó emberek mindennapjait itt élőben láttam. Uri, Schwytz, Untervalden alap kantonok, itt a rétoromán, az ősi nyelvük él. Zürich zömében német nyelvű, Bern, Genf francia, és délen Lugano, Ticino olasz nyelvű. Az iskolában a kanton saját nyelvét és egy választott másik kanton nyelvét tanulják. Felsőbb osztályban harmadikként az angolt veszik föl. És számomra ez a példaértékű. Egy ilyen kis területen élve nincs egy közös nyelvük, és még sincs gyűlölködés. Már kis koruktól természetesen veszik a másik különbözőségét, anyanyelvét, gazdasági lehetőségeit, viselkedését, hagyományait. A szabad vélemény nyilvánítás, és a döntések az egészen kis közösségektől az országos erejű dolgokig, mind Svájcot minősítik. Pozitívan. Ennek komoly múltja van itt, tudom, de nagyon jó lenne eltanulni tőlük." forrás,, Mesés földrajzi adottság és ennek kihasználása úgy, hogy a természet nyomaiban sem sérül. A hegyek vizeinek átalakítása elektromos energiává, az országot átszelő vasutak, a csúcsokat meghódító felvonók, az alagút rendszerek, a villanyjárművek, a technika minden háztartásban, és a turisztika, számomra mindez döbbenetes volt, a szó jó értelmében. A nehéz terep ellenére minden úgy van megoldva, hogy az ország egy szerves egységként hat. A hiányos gazdálkodási lehetőségek ellensúlyozására olyan dolgokat alkalmaznak, gyártanak, állítanak elő, amelyek kevés alapanyagot igényelnek, inkább a tudás adja az értéket. Például a számítás technika, az óragyártás, a híres svájci bicska készítés – ilyenek, de a banki szolgáltatások, az értékmegőrzés is ide sorolható.

Az emberi együttélés művészete. Több nyelvű népcsoporthoz tartozó emberek mindennapjait itt élőben láttam. Uri, Schwytz, Untervalden alap kantonok, itt a rétoromán, az ősi nyelvük él. Zürich zömében német nyelvű, Bern, Genf francia, és délen Lugano, Ticino olasz nyelvű. Az iskolában a kanton saját nyelvét és egy választott másik kanton nyelvét tanulják. Felsőbb osztályban harmadikként az angolt veszik föl. És számomra ez a példaértékű. Egy ilyen kis területen élve nincs egy közös nyelvük, és még sincs gyűlölködés. Már kis koruktól természetesen veszik a másik különbözőségét, anyanyelvét, gazdasági lehetőségeit, viselkedését, hagyományait. A szabad véleménynyilvánítás, és a döntések az egészen kis közösségektől az országos erejű dolgokig, mind Svájcot minősítik. Pozitívan. Ennek komoly múltja van itt, tudom, de nagyon jó lenne eltanulni tőlük. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Murten - Kriszta fotója

Luzern - Kriszta fotója

Matterhorn felhőkkel - Aji fotója

Zermatt - h. r. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2023. 06. 21. 08:53
Ó, te drága Svájc!
https://fikatours.blogspot.com/2023/06/svajc.html


Eszter, 2019. 09. 01. 13:27
Ami nem tetszett:
1. A magas árak ezen belül: az éttermek magas árai, az utazási költségek, egyes belépők árai.
Pár példát mondok: A Jungfrau csúcsra még 50 % kedvezményes kártyánkkal is csak 50 000 Ft-ért tudott volna felmenni a család. Egy 2*fél órás buszút a kártyánk nélkül 40 000 ft lett volna 4-ünknek. Az interlakeni csokimúzeumba, ahol lehetett volna a gyerekeknek készíteni csokit, és kóstolni is, az 80 000 ft lett volna 1 órára!!
Fél l ásványvíz 1500 Ft ( szerencsére csak egyszer kellett vennünk, mert sok helyen volt friss patakvíz).
Hasznos tippek a drágaság kivédésére, ami elég jól sikerült nekünk:
- a Jungfraupass kártya megvásárlása a borsos ára ellenére is bőven megéri, aki szeretne mozgolódni a környéken, a fent említett tömegközlekedés árak mellett.
- Lauterbrunnenben a Valley Hostelben megszállni, vagy a helyi kempingek valamelyikében. Mi az előbbiben szálltunk meg. Bár a mosdóhelyiségek közösek voltak, több is volt belőlük, tiszták voltak, nem volt probléma. Az ágyneműt nekünk kellett fel-és lehúzni, de ennyi pénzért bőven megéri.Teljesen meg voltunk elégedve a szállással, -mi privát szobát kértünk-,az erkélyünkből a kilátás csodás volt! A közös konyhában lehetőség volt főzni, amire készültünk, pl. bolognai spagetti, amik hamar megvoltak, és a helyi élelmiszerboltból vásárolva olcsón kijöttünk, elkerülve az éttermi étkezést. (A kisfiam nagyon élvezte, hogy kínaiakkal főztünk együtt, azóta tanulgatja a nyelvet :-)) Egyedül gyorséttermekben voltunk az " csak" kb. a duplája volt az itthoninak. (Interlakenben, Baselben)
A grillcsirke nagyon megérte, amit Lauterbrunnenben árultak. 12 frank egy egész csirke, mindenki jóllakott vele.
- az étkezéshez az előbb leírtak
- Mi Baselbe érkeztünk repülővel, onnét még 2 órás vonatút volt. Sikerült 70 % kedvezménnyel megvenni a vonatjegyet úgy, hogy előre le kellett foglalni, és pontosan kikalkulálni, hogy melyik az a vonat, amit biztonsággal el fogunk érni.
Érdemes figyelni, hogy pl. egy fél-1 órával előbbi-későbbi vonatjegy már a 30 % helyett 70 %- os kedvezménnyel volt!!
- Jó lehet a swiss pass is, ha valaki nagyobb területet szeretne bejárni tömegközlekedéssel. (Nekünk a Jungfarupass jobban megérte, mivel a régióban maradtunk).

2. Mürren község

Remélem, hogy tudtam jó tippeket adni!


Eszter, 2019. 09. 01. 13:26
Kisiskolás korú gyermekeinkkel voltunk, nagyon jól éreztük magunkat! Minket elsősorban a természeti szépségek, és a túrázási lehetőségek érdekeltek, ezért választottuk a Jungfrau régiót. A községek közül, ahol végül megszálltunk, Lauterbrunnenre esett a választásunk, ami gyönyörű volt, nemcsak a képeken. A környéken véleményünk szerint Lauterbrunnen volt a legszebb falucska.
Túráztunk a Lauterbrunnen közelében lévő Trümmelbach vízeséshez, ami egy barlang belsejében volt, a Wengenről felvonóval Mänlichenig-Kleine Scheidegg panorámaúton, ahol láthattuk a Jungrfau csoport minden tagját, a gyerekek simogathatták a legelésző teheneket, nagy élmény volt. Ezen kívül elmentünk még Grindelwaldról felvonóval a -First-Bachalpensee túraútvonalon. Itt is szép panoráma, legelésző tehenek, hegyi virágok, csordogáló patakok, minden volt. Mi is több kínai és japán embert láttunk, mint svájcit, de nagyon kedvesek voltak.

Ami tetszett:
1. Lauterbrunnen község a vízesésekkel
2. Männlichenből a kilátás és a Kleine Scheidegghez a panorámaút
3. A sok legelésző tehén, a tiszta, csordogáló patakok, a hegyi virágok
4. A Bachalpensee, és a First kilátó
5. A gyönyörű környezet
6. Grindelwald felett felvonóval
7. Wengen, a hegyi község, ahová autóval nem lehet behajtani.
8. Schinige platte alpesi virágoskert
9. Kilátás Interlakenben a Harder Kulmról
10. Baselben az interaktív papírmúzeum
11. Lauterbrunnen faluban lévő kis helytörténeti múzeum.
12. A finom sajtok, csokik, a friss ivóvíz.
13. A nyilvános vécék ingyenesek voltak zömében.
14. A tisztaság, pontosság.
15. Hogy nyáron sincs az a fullasztó meleg. Reggel kifejezetten hűvös volt.


Bokánné Horváth Szilvia, 2017. 08. 26. 10:48
Gyönyörű, mesés hely a maga tisztásaival, erdeivel, jellegzetes faházaival és a szabadban legelésző állataival. Minden tiszta, rendezett,az infrastruktúra egyedülálló. A helyiek igazán maguknak valóak, nem igazán közvetlenek, mondhatni, hogy zárkózottak. Az étel nem túl változatos és minden iszonyúan drága. (Két sima presszókávéért és egy szelet süteményért fizettünk 7900 Ft.-ot).


Polar_Bear, 2017. 07. 24. 18:39
Tetszett:
1. A gyonyoru termeszet,hegyek, zold retek, gyonyoru erdok, friss levegő.

2. A tisztasag az utcakon, a tomegkozlekedesi eszkozoket beleertve.

3. Rigi hegy.

4. Pilatus hegy, a vilag legmeredekebb fogaskerekuje.

5. Zugersee to, jokat lehet benne uszni, a hideg vize ellenere meglehet szokni.

5. Az emberek nyugalma.

6. A masodpercre erkezo vonatok, buszok, a kozlekedes szervezettsege.

7. Turazo, biciklizo emberek.

8. A sor megfizetheto boltokban.

9. Nyilvanos wck tisztasaga es hogy zommel ingyen vannak.

10. Hogy nincs "100" fok nyaron mint otthon.

11. Sosem ereztem zsufoltsagot meg a palyaudvarokon sem.

12. Emberek rad koszonnek kisebb varosokban, falvakban.

13. Az emberek kornyezettudatossaga.

14. Az alacsony autos forgalom.

Nem tetszett:

1. Az emberek zartsaga es tavolsagtartasa.

2. Sok helyen nehezukre esett az angol nyelv hasznalata, osszesegeben turistakent lehet boldogulni az angollal de nem egy Hollandia vagy Skandinavia. Van aki meg akkoris nemetul nyomatta amikor jeleztem nem beszelunk nemetul.
Nem tunnek se szocialisnak se jo kedvunek, sem baratsagosnak a nagyon fiatalokat leszamitva.

3. A mereg draga tomegkozlekedes, egy 90kmes ut ket fonek returba 73ezer ft.

4. Osszesegeben egyik legdragabb orszag ahol jartam, skandinav orszagok dragasagaval vetekszik.

5. Pozitivumkent irtam, hogy nincs gatya rohaszto kanikula, hanem kellemes meleg, azonban annyira gyorsan változik az ido, hogy a strandido percek alatt elromolhat, gyakran esik.

Osszesegeben, barmikor visszaternek.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon