ÚTIKRITIKA.HU / Luzern


hirdetes

útikritikák


Luzern

Luzernről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb információk| Óváros|Városháza| Vierwaldstätti-tó|Kapellbrücke| Spreuerbrücke|Schwanenplatz| Kilenc torony| Templomok| Múzeumok| Egyéb látnivalók| Környékbeli látnivalók|Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

.


Luzernről dióhéjban

(lucern)

(angolul: Lucerne)

2022-es adat szerint kb. 81 ezres a lakossága. Egynegyedük nem svájci álllampolgár. Sok utazó szerint Luzern Svájc legszebb városa. Varázslatos hely, már a természeti adottságai miatt is. Nem szabad kihagyni.

A Kapellbrücke (Kápolna-híd) az UNESCO kulturális világörökségének a része. Szinte teljesen leégett, de eredeti formájában újra felépítették. Furcsa nyomvonalát valójában a köré épült város terjeszkedésének köszönheti. Gyönyörűek a belső táblaképek, már amelyiket sikerült restaurálni.

"A legjobb kilátás a hídra és a folyópartra a Starbucks emeleti részéről nyílt. Mindent láttunk, de nem fújt a szél, remek volt. " (Kriszta 2019)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A középkorias, macskaköves utcás óváros, szó szerint meseszép, körülötte a hegyek is azok

2. A várfal megannyi pontjáról a csodálatos panoráma

3. Château Gütsch

4. A Sammlung Rosengart-ban (múzeum) a nagy kedvencem, Paul Klee festményei (bár a fő festményei nem itt vannak)

5. A tó maga is gyönyörű, naplementekor a víz színei káprázatosak, és roppant hangulatos a promenádja

6. Meglepően jó múzeum a Verkehrshaus, nagyon interaktív

7. Chäs Barmettlernél a látványos sajtválaszték

8. Az esti séta az ikonikus Kapellbrückén

9. A szép, hangulatos terek: Kornmarkt, Weinmarkt és Hirschenplatz   

10. Az Óratoronyból a kilátás

Nem tetszett

1. A kínai és indiai turistacsoportok csorda jellege

2. Nekem a Jezsuita templom nem jött be (nem csoda, mert nem vagyok oda a túl csicsás barokkért)

3. Az óvárosban, a sétálóutca kezdeti részén nem műemlékiek a házak, és nem igazán szépek (az ötvenes-hatvanas években épülhettek?) 

4. Parkolás a városban eléggé nehézkes

Vélemények

,, Pozitív dolgok:

- Hihetetlenül egyedi, festői tája van a városnak.

- Úgy sétáltam a városban, hogy észre sem vettem ahogy telik az idő, annyira változatos.

- Jók az illatok.

- A város hangja rendkívül menő, ahogy csiripelnek egyfolytában a madarak.

- A Kapellbrücke fedett fahíd rendkívül tetszik, hogy csak gyalogosoknak lett kitalálva.


Negatív dolgok:

- Habár volt egy-kettő festményféleség a sétálóutcák falán, de számomra rendkívül monotonak és túl modernek az utcák. Csak a híd körüli régi városrész a szép

- Kis helyen sok turista.

(2017)" forrás

Kriszta fotója

,, Tó partján fekszik, magas hegyek veszik körül, gazdag történelmi emlékekben, a környéken ezernyi túrázási lehetőség van, télen lehet síelni, nyáron hajózni és horgászni, gazdag múzeumi kínálata van, méregdrága óra- és ékszerüzletei. Egyetlen városképben benne van Svájc szépsége.

Jó döntésnek bizonyul megmászni, felugrani a három látogatható toronyba, s járható falain megérteni Luzernt. Amit ez egyik oldalról a tó és a hegyek, a másik oldalról "csak" a hegyek hivatottak védeni, azt a harmadik oldalról a várfalra bízták.

A városból kifele még elcsodálkozunk, hogy alig pár méterre az óváros szívétől tehenek legelnek. Ez Svájcban teljesen normális. (2017)" forrás

Kriszta fotója

,, Luzern óvárosa gyönyörű! Macskaköves utcácskák, hangulatos terek, régi, percekig bogarászható homlokzatú épületek. Van megmászható városfal, látogatható tornyok, híres templomok, kastély, kezeit széttáró Krisztus-szobor, híres oroszlánszobor, gazdag kínálatú múzeumok, drága (óra)boltok, hajókázásra csábító tó és a helyi hegy, a Pilatus. Hiszem, hogy Luzern nemcsak Svájc, de az egész világ egyik legszebb, legsokoldalúbb és legnépszerűbb városa." forrás

Odajutás

Zürich-Luzern: vonattal 62 perc; autóval 51,4 kilométer, 36 perc (6-7 között nagy dugók!), busszal kicsit körülményes, de olcsó

Szállás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Ambassador Luzern Garni ,

4 csillagos: Monopol Luzern ,

5 csillagos: Schweizerhof Luzern ,

Közlekedés

Az óváros kicsi, a legtöbb nevezetesség 20 perces gyalogtávolság körén belül található. Aki szereti az aktívabb városnézét, megpróbálhatja a biciklibérlést, jó móka.

1 liter benzin (2022): 1,90 CHF (kb. 790 HUF).

Parkolás

A pályaudvarnál és a Hotel Palace-nál található két központi parkolóház. 2 óra parkolás 5 CHF. Az utcai parkolásnál indokolt az elővigyázatosság.

Étkezés

2022-ben: Egy olcsó étteremben egy főre egy étel ára 10 ezer forint (25 CHF) körül. Közepes étteremben 2 főre, 3 fogásos étkezés kb. 49 ezer forint (120 CHF).

Többnyire a számlán van a szervízdíj, azaz borravalót ne adjunk.

Sajtburger kb. 1100 forint (4,20 CHF) , egy eszpresszó kávé: 980 forint (3,40 CHF) körül.

Étvágygerjesztő - Kriszta fotója

Vásárlás

Az alapszabály: ne vásároljunk a turista főcsapásoknak számító utcák boltjaiban. A nem forgalmas mellékutcákban sokkal olcsóbban megkaphatjuk ugyanazt. 

Szórakozás

Szombaton este, pontosabban éjfél tájékán indul be a nagy éjszakai élet. A klubok előtt sorok állnak. Állítólag a belépőjegyek és bent az italok olcsóbbak, mint Zürichben. A legjobb alternatív helyek a Molo és a neuebad.

Egyéb információk

1. Luzern több közterületi ponján van egy óra erejéig ingyenes wifi.

2. A város közbiztonsága kitűnő. Azért vannak zsebtolvajok, akik figyelik a lehetőségeket a turisták által zsúfolt helyeken. Szóval az értékeinket, utiokmáyainkat hagyjuk inkább a hotelszéfben.

3. Ha nem akarjuk magunkra haragítani a helyi (eredeti svájci) lakosokat, akkor ne szemeteljünk, köpködjünk az utcán, a tömegközlekedési eszközökön a csomagunkkal ne foglaljunk el plusz ülőhelyet, és ne menjünk át az úttesten piros lámpánál. Pedáns, szabálykövető népség, és nem szeretik a rendetlenkedőket. Arckifejezésükkel ezt jelezni is szokták.  

Óváros

Kornmarkt

Ez a város legszebb tere és sétálóutca övezete.

Kriszta fotója

Oroszlán emlékmű (Löwendenkmal)

Szép emlékmű, mindenképpen érdemes megnézni és lefotózni. Értelmetlenül , de hősiesen elhunyt svájci katonák emlékére emelték 1821-ben.


Rengeteg kínai és indiai turistacsoport - Kriszta fotója

Városháza

Könnyű megtalálni, nagyon szép és érdemes egy közeli kávézóban pihenni, szemlélődni kicsit a környéken. Mellette a Weinmarkt, gyönyörű festett homlokzatokkal.

Vierwaldstätti-tó

l. juli fotója

Kapellbrücke

Európa legrégebbi fedett fahídja. A 14. században ácsolták a Reuss folyó fölé. 1993-ban leégett, de újjáépítették. A Matterhorn után ez a híd Svájc legtöbbet fotózott látványossága.

Kriszta fotói

,, Nem ez az első fedett fahíd, amellyel találkoztunk, Svájcban elég népszerűek ezek az építmények. Szokatlan kicsit a fedettség, több lesz általa puszta hídnál. A luzerni pedig még a fahídak közül is kiemelkedik. Védelem - ez volt az első érzés, amely a hídon elragadott, majd jött a mindent látni, s tudni érzése. Innen fedeztem fel a város többi részét, a városfalat, a templomokat, a Rigit, a Pilatust, az állomást (pontosabban, ami megmaradt belőle), Luzern másik impozáns hotelét, a Château Gütsch-t, valamint a svájci történelem egy-egy részletét a híd fafestményeiből. " forrás

Spreuerbrücke

P. Miklós fotója

Schwanenplatz

Nem különösen szép tér, de sajátos a rengeteg indiai és kínai turista (nem migráncsok!) gyülekezőhelyeként - Kriszta fotói

Kilenc torony

Csak nyáron engednek be látogatókat a 14. században épült városfalhoz. A térképen Museggmauer néven keresendő.

Templomok

Jezsuita templom

Az elsőnek épült barokk templom Svájcban (1666). teljes barokk tobzódás.

b. j. fotója

Franziskanerkirche

A 13. század óta álló kolostor részeként épült, több stílus keverdik benne. Svájcban történelmi helyként tisztelik.

Múzeumok

Közlekedési múzeum (Verkehrshaus)

Svájc legnépszerűbb múzeuma, gyerekkel utazóknak nagyon jó programlehetőség. Mellette a Planetárium és a Svájci Csoki kaland, 56.- eur a napijegy mindháromba. Külön a Közlekedési Múzeum 32.-, a gyerekek 12.- eurót fizetnek. Melegen ajánlott.

Rosengart gyűjtemény

Picasso és Klee gyűjtemény, a belépőjegy 18.- eur/fő. A gyűjtemény teljesen magángyűjtés, ahhoz képest eléggé nagy.

Gletschengarten

Gyönyörű az épület, kicsit régimódi, de nagyon aranyos a kiállítás. Alapvetően földrajzi, geológiai szempontból mutatja be a gleccsereket. Nagyobb gyerekkel jó program, és van családi belépőjegy is.

Wágner Múzeum

Zenerajongóknak. A mester hat évet töltött Lucernebn a családjával, a házát változtatták múzeummá.

Egyéb látnivalók

Hajókázás a tavon

Csónakázástól a nagyobb hajós kirándulásokig eléggé széles a választék és gyönyörű a táj.

Seebad

2010-ben nyílt meg újra a tóra telepített régi fürdőház. Két medencébe és a tóban is úszhatunk innen. Nyilván csak nyáron van nyitva.

Hallenbad

Rossz időben a gyerekkel utazó családok megmentője. nem egy óriási csúszdaperk, inkább egy reláxáltabb kicsi. Hét közben este 10-ig nyitva van, szombaton és vasárnap hatkor zár.

Muhlenplatz

Környékberli látnivalók

Libegő 

Cable car valójában, Lugernből Turrenbe közlekedik. Szép időben remek móka, de egész napos kirándulás. Cca 45 perc Lugernig elérni, onnan 20 perc séta a libegőig és fel a hegyre. Fent séta, kirándulás, majd vissza ugyanez. A jegy 33.- eur/fő oda -vissza, általában csak márciustól októberig működik.

Titlis

Engelbergből lehet libegőzni, egész évben működik. Luzernből vonattal érdemes kijönni idáig.

Pilátus-hegy

Luzernhez a legközelebbi kirándulós hegy.  Szintén egésznapos program, csak jóidőben.

f. cs. fotója

,, A Pilatus nem egy hegyecske, ez bizony egy rendes hegy. Magas, meredek, időnként felhőgombolyagok ölelik körbe, július elején is akad némi hó a csúcsnál, és ránézésre is olyan igazi, mint a filmekben. 2132 m a legmagasabb pontja, ilyen magasan ezelőtt még nem jártam.

Zürichből egy óra vonattal Luzern, ahonnan helyijárat visz a Pilatus lábához Kriens településre. (Az oda-vissza jegy erre a távra 57 CHF, azaz durván 16.000 HUF.) Kriensből indul egy libegő fel a hegycsúcsra, de mi egyrészt túrázni akarunk, másrészt minél fentebb szállunk be a libegőbe, annál olcsóbb a jegy. Az eredeti terv az volt, hogy a második megállóig, a Fräkmünteggig gyalog megyünk. Haha.
Elindultunk felfele
Annyira ostoba vagyok, annyiszor írtam már a magyarországi kis hegyekre is túrák tanulságaként, hogy "tiszteled a hegyet, a hegy az hegy, ne becsüld le". Erre pont egy 2100 m magas hegyre hittem azt, hogy én majd szépen megmászom.
Haladunk
Haha. Komolyan azt hittem, hogy akár fel is sétálhatunk a csúcsig, hiszen csak 10 km a táv. Aha. A szintemelkedés meg 1600 m. Említettem már, hogy ez egy hegy, klasszikus sziklás, köves hegycsúccsal? Elképesztő naiv tudok lenni.
Kriens, Luzern és a Vierwaldstätti-tó
Mindegy, nem volt ez nagy égés, csak magamban dédelgettem ezt az álmot, hogy én megmászom a Pilátust, és őszintén nem voltam csalódott, amikor már a libegő első megállójánál befejeztük a túrát. Nagyon meleg volt, nagyon sütött a nap, a hegy meg nagyon meredek. Bárcsak túloznék, de az elején tényleg 100 méterenként megálltunk, mert nem kaptunk levegőt. (Fúdejó, hogy nem dohányzom már.) Annak azért örültem, hogy mások is hasonlóan haladtak felfelé, nem csak nekünk volt megterhelő.
Virágos
Az állítólag könnyű túraútvonalon mentünk, és így is 2 óra 10 perc volt a Krienseregg állomás, ami térkép szerint 1 óra 30 perc. Kicsit sokat álltunk meg, kicsit nem ekkora hegyeken túrázunk Magyarországon, kicsit nem voltunk erre rákészülve. Az a világ legnagyobb vicce volt, amikor szembe jött egy kis család kb. 8 hónapos terhes anyukával, apuka meg hátán vitte a másik gyereket, hát csak nevetni tudtunk kínunkban. :D
Libegés
Amúgy már ez a kis túra is elképesztő szép volt, szóval a látvány végig kárpótolt, de örömmel pihentünk meg a Krienseregg éttermében. Egy sör meg egy apfelstrudel úgy éreztem, jár.
Hegyi idill
Nagyon sokat nem spóroltunk a jegyen, 10 CHF-el volt kevesebb az ára, mintha Kriensből indultunk volna.
Távolodik a Fräkmünteregg
A Fräkmünteggnél át kellett szállni egy másfajta felvonóba, ami nagyobb kocsis, negyed óránként jár, és 55 ember is elfér benne. Nagyon modern a rendszer, forgókapun lehet bejutni, és a jegy lecsippentésével egy képernyő jelzi, hány szabad hely van még a felvonóban. Elég népszerű ez a feljutási mód, nem nagyon szokott maradni szabad hely.
Ezzel jöttünk fel
A fellibegés közben látni lehetett, merre vitt volna tovább a túraút, és teljesen megerősödtem benne, hogy ezt egyszerűen nem tudtuk volna megcsinálni. Szinte végig a tűző napon baktattunk volna, egyre meredekebben, és az erdős szakasz végén már tényleg sziklák közt, köves úton kellett volna menni. Nem teljesíthetetlen, de a mi felkészültségünkkel az. Ha fel is értünk volna, esélyes, hogy nem érjük el az utolsó libegőt a hegyről lefele.
A világ tetején
Nehéz szavakba önteni, milyen érzés egy 2100 m magas hegyen lenni. Nem is teljesen tűnik valóságosnak, annyira pici fentről minden, de közben annyira gyönyörű, ahogy elvesznek a kicsi részletek, és a horizontot hegyek, tavak, erdők és településeket sejtető amőbaformák töltik ki.
Némi hó
Lenézve tudatosul, hogy baromi magasan vagyok, de mégis annyira valószínűtlennek tűnik az egész, hogy ha arra gondolok, hogy innen le is eshetek, valahogy alig bírom komolyan venni. Ezt a magasságot egyszerűen nem lehet felfogni.
Mosolyogj mert váááá szelfi!
Mivel viszonylag könnyű feljutni a hegyre, nagyon sokféle ember volt a hegytetőn: túrabotos hegymászók, kis szandálos szelfibotos lányok, korlátra kiállva fotózós szlávok, narancsruhás tibeti szerzetesek, nyugdíjas csoport, ázsiai mindent lefotózós turisták, indiai család, amit csak el lehet képzelni. (2018)"  forrás


Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, Luzern egy valóságos ékszerdoboz! Elsőre nagyon jó hatással volt rám. Amikor kiléptem a vasútállomásról, akkor egyből éreztem a hely ,,fílingjét" amit mások annyit emlegettek. Tényleg egy festői csoda Luzern.

Ha a város közepén álltam, láthattam Reuss folyót, a különleges házakat, a még különlegesebb hidakat, templomot, galambokat és a békés embereket.  Átmentem a Kapellbrücke fedett fahídon, ami a város jelképe. Konkrétan sokan csak azért látogatnak el ebbe a városba, hogy végig menjenek rajta.

Mentem tovább és a 600 éves jezsuita templom után visszamentem a túlpartra és megismerhettem Luzern igazi sétálóutcáit.Hogy mi fogta meg a szememet? Hát az, hogy rengeteg márkás üzlet van, ahol eszméletlen árak vannak. Egy nem átlagos napszemüveg...pontosabban az ára nem átlagos, hisz átszámítva kb. 140 ezer forint, ami még a matterhorni 75 ezer forintos színes ceruzaszettet is felülmúlja.

A Rolex a világ egyik, ha nem a legnagyobb óramárkája. Nos jól látható, hogy 110 ezer svájci frankért van kint egy óra ami átszámítva kb. 30 millió forint. Nos felmerül a kérdés, hogyha ilyen órák vannak a kirakatban, akkor mennyibe fájnak azok az órák, amik tényleg a csúcskategória és külön meg kell rendelni és csak az üzleten belül lehet megtekinteni? Mindenesetre nem volt mindennapi látvány ilyen minőség és márkás boltok mellett sétálni.

Egyébként ami fontos, hogy nem csak az ékszerek, hanem az ételek is igen drágák voltak (mondjuk ez egész Svájcra igaz).

Habár nem voltam múzeumokban és nem fizettem semmilyen turistavezetésért, nagyjából megismertem Luzernt és pár dolgot értékelnék. (2017)" forrás

Fotóegyveleg


Kriszta fotói

Kínai és indiai turisták minden mennyiségben (nem migráncsok!) - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon