ÚTIKRITIKA.HU / Zürich


hirdetes

útikritikák


Zürich

Zürich dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Hotelválasztás | Szállásválasztás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Egyéb programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Imádják a kilógó zászlókat - Kriszta fotója

Zürich dióhéjban

 • Svájc legnagyobb városa. 2023-as becslés szerint 342 ezer lakója van, a vonzáskörzetét is beleszámolva, 1,4 millió.
 • Maga a város valójában nem túl nagy, legalábbis a turistás programok megszervezése szempontjából.
 • Szinte minden utcasarkon található szökőkút, állítólag összesen 1200 a városban.
 • Budapest és Zürich között az átlagos repülési idő kb. 1 óra 30 perc.
 • 2023-as felmérés szerint a megélhetési költségek tekintetében a világlistán Zürich a harrmadik helyen áll.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 2,3 millió forintnak megfelelő svájci frank (!!) 
 • Zürichben egy olcsónak számító étteremben 9500 forint egy főétel!

Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Rendezett, tiszta, érdekes, átsüt a történelem és ragyog a modernség, a jólét
 2. A vásárlási lehetőségek óriási terepe (Bahnhofstrasse és a többi)
 3. Jól működő a tömegközlekedés (szeretem a villamost), szervezett minden
 4. Vegyesen hiteles svájci és kozmopolita
 5. Aranyos az óváros, főleg az esti sejtelmes megvilágításban
 6. A Grossmünster katedrálisban kiguvadtak a szemeim, a 12. század köszönt nekem, és Ulrich Zwingli is, de ő a 16. század elejéről
 7. Lenézni a városra a Lindenhofplatzról
 8. Az UBS Polybahn
 9. Jó a közbiztonság
 10. Bratwurst táplálékbevitel a Bellevue téren
 11. A Bürkliplatz a hétvégi bolhapiaccal
 12. Romkocsma, az egyetlen, amit láttunk

Nem tetszett

 1. Ha levelet írnék ennek a városnak, akkor ez lenne a megszólítás. Drága Zürich!
 2. Nem a legszebb svájci város, nincs annyi szép épülete, mint Genfnek
 3. Kibogózni a schwitzerdütsch-ből a németet
 4. Csúcsforgalomban baromi hektikussá válik a városközpont
 5. Télen rendesen vacogtunk a hidegtől, hát gyorsan visszamenekültünk a hotelbe, a ködtől nem látszódott a tóparti panoráma
 6. Kicsit kimért hangulatú, nem elég laza város, jó az ízlés kérdése
 7. Az éjszakai élet nem annyira cool (pedig, állítólag kétezer bár van a városban)
 8. Meglepően nehéz pénzváltót találni
 9. Az óvárosban vasárnap túl sok üzlet van bezárva
 10. Turista szempontból két nap után kicsit unalmassá válhat, hát tovább kell állni
 11. Délután hat után elkezd a város kiürülni, a boltok bezárnak és sok helyen semmi sem marad

Vélemények

"Nagyon szeretem Zürich belvárosát. Hangulatos, kicsit zegzugos, és gyalogszerrel is jól bejárható. A tóparton is kellemes sétákat tehetünk. Egyik kedvencem a Fraumünster (kolostortemplom) ami belül is szép, előtte pedig, nagyon szép látvány tárul elénk, jó képeket lehet készíteni a környező épületekről és a folyóról. Ha felülről is szeretnénk megnézni a várost, akkor az Ütliberg a jó úti cél, más néven Zürich teteje. Itt található egy 4* os szálloda, (UTO Kulm) aki teheti érdemes itt egy kis időt eltölteni. A gyerekkel utazóknak mindenképp érdemes felkeresni a Zürich-i állatkertet, ami abban különleges, hogy van egy olyan része, ahol egy hektáron esőerdő terül el. Kiegészítésképpen pedig a Zoologisches Museum der Universitat Zürich-et ajánlanám, ami nagyon interaktív, sok információt nyújtó, kikapcsolódás az egész család számára, ráadásul díjmentesen látogatható.

Kellemes beszélgetős találkozós hely a Schaffel terasse az Ankegasse-n, rendszeresen járunk a Juice market-be barátokkal ez az Augustinergasse-n van, és ajánlom még a Hiltl-t is (www.hiltl.ch), ami egy vegetáriánus önkiszolgáló étterem, szuper választékkal. A kávé kedvelőinek el kell, hogy mondjam, hogy a kávé választék nem túl széles. Nagy kávés lévén először igyekeztem felfedezni a jó helyeket, de igazából a Starbucks kávén kívül, sok helyen csak Jilly kávé van, ami szerintem nem tartozik a legjobb kávéfajták közé. Például sem a Segafredo, sem a Costa Café nincs Zürichben jelen. (Segafredo amúgy Baselben viszont van a szerk.)

Aki szeretne egy kicsit belekóstolni a Zürichi kultúrába, mindenképp érdemes elmennie a Schiffbau-ba, ahol legutóbb például egy magyar darabot láttam. Ami nekem nem tetszik, az az, hogy mindenhol lehet dohányozni, és ráadásul elég sokan rá is gyújtanak, számomra meglepő módon sok a dohányos itt Zürichben. Szabad a dohányzás a megállókban, játszótereken, szinte mindenhol, és ez elég zavaró. A másik dolog, ahogy a szabályokat kezelik, és értelmezik. Véleményem szerint kicsit sarkosan, és nagyon ellentmondást nem tűrően értelmezik a szabályokat, nehézkes a parkolás, többféle verzió van, és nagyon oda kell figyelni, hogy milyen festésű vonal mellett áll meg az ember, mert a büntetés igen hamar érkezik. A közlekedési zónákat sem egyszerű átlátni, az ellenőrök viszont ezt nem veszik figyelembe, és itt sincs pardon, nincs lehetőség a javításra.

Ha valami itt nagyon jó itt Svájcban, azok a kirándulási lehetőségek. A vendégeinket a kedvenc helyeimre viszem, és ha több napot eltöltenek nálunk, például akkor Appenzellbe megyünk. Nincs messze, gyönyörű szép kiránduló hely, ahol felvonóval is lehet közlekedni. Aki Zürichbe jön turistáskodni, az mindenképpen készüljön fel arra, hogy a világ 2. legdrágább városába érkezik! A kocsit lehetőleg hagyják a szálláshelyükön, mert tömegközlekedéssel minden könnyen, és gyorsan megközelíthető, és kiszámítható. Érdemes túrabakancsot is magunkkal hozni, és kirándulni sokat! " (Kiki)

Kriszta fotója

"Szerintem Zürichbe inkább üzleti utazók mennek, kevésbé turisták. Így aztán a helyiek annyira nincsenek hozzászokva turistatömegekhez. Zürich egy városnyi business center.

Milyenek a zürichi emberek? A "tényleg svájci zürichiek" nagyon nagyra tartják a városukat (az a világon a legjobb), amúgy pedig eléggé önteltek, mindent jobban tudnak, mit mások. Mivel büszkék a városukra, szívesen segítenének az eligazodást kereső turistának, de gyakran mégsem teszik, mert folyton igyekeznek, elfoglaltak. Nagyon rigorózusan szabálytisztelők és baromira le tudnak hordani bárkit (mindegy, hogy külföldi vagy éppen a svájci szomszédja) ha nem szabályosan parkol, vagy valamit rendetlenül csinál. A zürichiek nem annyira gorombák, mint azt a turista feltételezi akusztikus tapasztalatai alapján. A helyi akcentus keményen hangzik és ezt vélheti a külföldi pattogásnak, ridegségnek. Pedig alapjában véve jámborak, visszafogottak, kulturáltak. Zürichben az üzletben illően köszönnek, az udvariassági szabályokat betartják, tisztelik az idősöket. Aztán ne felejtsük el, hogy a nemzetközi felmérésekben Zürich a világ legélhetőbb városainak top10-jében szokott szerepelni." (Gegi)


,, A Zürichi-tó és a Limmat folyó körül épült fel a város. A tópartot hatalmas parkok, sétányok, platánsorok választják el a nyüzsgő, zajos várostól. Itt bármikor lehet fürödni, napozni, zenét hallgatni, bolhapiacot keresni, enni, inni, csónakázni. De akár hajóval nagyobb kirándulásra is be lehet nevezni, a távolabbi részekre. Chinagarten azaz a Kinai-kert egy különös, nem mindennapi szépség Európa közepén.

A Limmat egyik oldalán magasodik a román stílusú két tornyú katedrális, a másik oldalán a Szent Péter templom, melynek az órája a leghíresebb. Ez Európa legnagyobbja, 8,7 méter átmérőjű. Egy másik ékesség a Fraumunster templom, melynek hatalmas üveg ablakait Marc Chagall készítette. Mindez az óváros része, mely pezseg a sok nézelődő, sétáló embertől. A belváros közepén Lindenhof az egyik legszebb tér, ez egy park várfallal körülvéve. Gyönyörű pihenő hely.

A Bahnhofstrasse nagy kirakatai, éttermei sok látnivalót nyújtanak. Ez egykoron a művészeket is lenyűgözte. Mindig is szerettek itt élni sokan közülük. A dadaizmus is itt született. A Kunsthaus múzeumban hatalmas gyűjtemény található. Az Operaház neobarokk stílusban épült, és az állomástól nem messze van a Nemzeti Múzeum. Ez nagyon érdekes, várszerű gót stílusban készült építmény. Történelmi, művészeti kincsek kaptak benne helyet. Zászló és ékszer kiállítása impozáns. A város hegye Uetliberg, ahova gyalog és felvonóval is fel lehet jutni. Csodás a panoráma tárul innen a szemek elé, ráadásul vadasparkja is egyedi. " forrás

Kriszta fotója


,, Ha a városban jártok, akkor ejtsétek útba a következőket:
A Bellevue teret a Zürichsee és az Operaház miatt.
A Landesmuseum-ot, mert olyan, mint egy kastély és mögötte egy gyönyörű park van a Limmat-folyó partján.

A Bahnhofstrasse-t ami az impozáns Hauptbahnhof épülettől kezdődik végig megy a tóig és közben a világ összes híres divatmárkájából és divattervezőjétől lehet vásárolni.
A Limmat-folyó mellett végig az óváros található keskeny sikátorokkal és nagyon jó éttermekkel, és ezen az oldalon található a gyönyörű és hatalmas Grossmünster is.
A tónál mindig sok hattyú van, mindenki eteti őket. Ha pedig inkább sirályokat akartok kézből etetni, csak kinyújtott tenyérrel kell állni egy kis kenyérrel. Bár a kenyér nem jó a vízimadaraknak.
A belvárostól távolabb érdemes a Sihlcity környékét is felfedezni. Itt van egy piknikezésre, sétákra is alkalmas erdő, kis patakkal. A patakban lehet látni szürke gémeket.
A Lindt csokigyárhoz is érdemes ellátogatni (kb. 20 perc a belvárosból). Sajnos a gyárba nem lehet bemenni, de van egy csokiboltjuk, ahol sok olyan csokira is akadhatunk, amelyre az üzletekben nem.
(2019)" forrás


,, Miután Zürich hatalmas, nyilvánvalóan látnivaló is akad több napra a több száz múzeumtól és művészeti galériától az állatkertig. Ha az ember kimondottan a központra kíváncsi, a városnézést a Hauptbahnhoftól, azaz a főpályaudvartól induló Bahnhofstrassén érdemes kezdeni. Ez tulajdonképpen a város híres bevásárlóutcája, ami kivezet a Zürichi-tóig és ahol nem mellékesen a legdrágább ingatlanok találhatók egész Európában (egy újabb leg!). Nagyjából félúton érdemes a régi, labirintusszerű utcácskákon, ami tulajdonképpen már az Altstadt, azaz Óváros, felkanyarogni a Lindenhof dombra, ahonnan szép rálátás nyílik a városra, illetve kisétálni a Limat folyó partjára, ahol az egymással szemben álló Fraumünster templom és Grossmünster katedrális csalogatja a híveken túl a turistákat." forrás

Szállásválasztás

Az egy vagy két napra idelátogatók számára a legpraktikusabb óvárosi (Altstadt) szállást választani, bár alaposan meg kell fizetni ezt a szuper elhelyezkedést.

A belvárosi hotelek a legdrágábbak ( pl. Savoy Baur en Ville, Kindly, Storchen) főleg azok, amelyek a Bahnhofstrasse-n és annak közelében vannak.

Az egyik legkellemesebb térség szállás szempontból a District 4. Az éjszakai szórakozásra vágyóknak előnyös, hogy sok itt a bulihely. A District 8 nyugisabb negyed, és szinteén hangulatos.

Szállásválasztás

Zürich több negyedében is találhatóak olyan szálláshelyek, amelyek mérsékelt érfekvésűek, de az egyik legjobb lehetőség erre a célra a Seefeld negyed. Ez egy elegáns és csendes környék Zürich városközpontjától nem túl messze, és a Zürichi-tó partján fekszik. A környéken található szálláshelyek között vannak luxus hotelek, de megtalálhatóak itt az árban megfizethetőbb lehetőségek is. Emellett a Seefeld negyedben számos kiváló étterem és bár található, valamint a belváros könnyen elérhető innen a tömegközlekedési eszközök segítségével.

Közlekedés

Repülőtérről  a városba: taxival 57 USD-nek megfelelő svájci frank, UBER-rel 28 USD-nek megfelelő svájci frank. Az uber mindenhol működik, érdemes taxi helyett használni.

Metróhálózat nincs, ne keressük. Van viszont villamos, gyors és praktikus. Mielőtt nekiindulunk a szállodában meg kell tudakolni, adnak-e ingyenes bérletet vagy bármilyen kedvezményre jogosító kártyát. Szoktak adni, szép szokás. 

,, Közlekedés Zürichben? Na erre tudom mondani, hogy egy precízen megalkotott mestermű. Mint egy svájci óra. Egyrészt, itt van Európa legnagyobb vasútállomása (Zürich Hauptbahnhof), ahol kb 60 vágány van. A város zónákra van osztva, ezekre lehet bérletet/jegyet venni. Például, nekem a 110-es zónára kell a bérlet, ezen belül viszont bármit használhatok. Reggelente elmegyek a vasútra, felszállok egy villamosra, egyetemnél pedig leszállok. Délután amikor jobban ráérek, bemegyek a HB-ra és fogok egy vonatot. Városon belül az egyik leggyorsabb közlekedési eszköz.

A rengeteg vonat mellett (S-Bahn) van nagyjából 25 villamosvonal, néhány troli (bár csak a nosztalgiával találkoztam), és rengeteg (100+) buszvonal.

Ami nagyon meglepett, hogy fapadosak az új villamosok. Szó szerint! Faülések vannak. Igazából baromi kényelmetlenek, főleg hosszú úton. És itt igen hosszúak az utak. Legtöbb villamos átlagos menetideje 35-40 perc, de van másfél órás járat is. De ugyanúgy 7-10 percenként jár mindegyik! (2016)" forrás

Villamos

Ez a városban a legjellegzetesebb tömegközlekedési eszköz. Előre kell jegyet venni. A villamosmegálloknál lévő automatákból lehet venni jegyet, akár bankkártyával is. Ha egy nap folyamán kettőnél többször akarunk villamosra szállni, akkor érdemes napi jegyet venni, ami csupán kétszer annyiba kerül, mint két jegy. Az árak zónák szerinti, s a legolcsóbb a 2,70 CHF, ami 30 percig érvényes.

.

Kriszta fotója

Jegyautomata pucolása - Kriszta fotója

Troli

Sok van és csuklós.

Taxi

Zürichben a taxizás elképesztően drága. Drágább mint New Yorkban vagy Londonban. Ráadásul a taxisofőrök többnyire barátságtalanok és mogorván hallgatnak (habár ez sokakat nem zavar). Igazi Uber nincs, csak egy nem olcsó változata. Érdemesebb hát tömegközlekedni. 

Kerékpár és bérelhető roller

,, Zürich nem egy Amszterdam, szóval nincs az a nagy bicikliáradat, de azért ez egy teljesen biciklibarát város, sok-sok kerékpárúttal és -tárolóval. " forrás

Kriszta fotója

Autó

"Autóval közlekedni ugyanolyan nehéz mint bármilyen más nagyvárosban. Reggel és du-n itt is a szokásos csúcsforgalom van. A sebességkorlátokat érdemes betartani mert sokat fényképeznek. Az irányjelzőt nem szeretik használni. Rengeteg a biciklis, oda kell rájuk figyelni. Itt működik az, hogy a zebránál megállnak a gyalogosoknak.

A tömegközlekedés nagyon jól szervezett, és összehangolt. Jók a csatlakozási lehetőségek is. A járművek alapvetően tiszták, de sajnos vannak ápolatlan, és kultúrátlan emberek, úgyhogy nem marad úgy sokáig. Az emberek nem túl udvariasak, főleg a reggeli csúcsban nem." (kint élő Kiki, 2013)

Vonat

Remek, bár nem olcsó. Érdemes a jegyet összahasonlító oldalon venni, például itt.

,, A városon kívüli tömegközlekedést vonatokkal fantasztikusan jól meg lehet oldani: mindenhova, de tényleg mindenhova megy vonat rendszeresen. Mondjuk a járatsűrűségtől ebben a tekintetben sem dobom el az agyam, de teljesen tisztességes. A vonatok szépségétől és modernségétől és tisztaságától és pontosságától viszont nagyon is eldobom az agyam.
Meg persze eldobom a tömegközlekedés árától is, merthogy bizonyos szempontból duplája, más konstellációkban akár többszöröse is tud lenni egy svájci jegy egy magyarnak. Viszont lehet venni egy olyan kártyát 180 frankért (kb. 50 ezer forint), amivel egy évig minden tömegközlekedés (városi és városok közötti) félárú. Szóval aki úgy dönt, hogy sokat fog tömegközlekedni, annak jóval olcsóbb a jegy/bérlet. (2017)" forrás


"A város motorja a vasúti pályaudvar. A nemzetközi járatokon kívül több szinten jönnek a helyközi és helyi érdekű vonatok is. Az emberek nagy része inkább a külvárosokban, és a közelebbi településeken él. A bejáráshoz a tömegközlekedést, elsősorban a vasutat választják autók helyett. Ezt az állomáson parkoló kerékpárok tömege is bizonyítja. I
A vonatok pontosak, tiszták, gyorsak és a jegyen található szám még azt is megmutatja, hová álljak a peronon. Ott nyílik ki ugyanis az az ajtaja a szerelvénynek ahova a jegyem szól. Kuriózum." forrás


Kriszta fotója

Étkezés

Svájcban nem könnyű olcsó éttermet találni. Érdekes módon az egzotikus konyhás éttermek, mint a kínai és a mexikói sem kínálnak igazán olcsó ételárakat.

"Az étkezés szempontjából a választék bőséges. Mindenféle konyha megtalálható itt, a hagyományos svájci ízek, és nemzetközi konyha jól megfér egymással. Étterembe viszont drága mulatság menni. Amit figyelembe kell venni, hogy sok étterem zárva van 14 óra után kb 17-18.00 ig. Mindenképp érdemes kipróbálni a fondue-t és a raclette-t is. Az egyik kedvencem az Adlers Swiss Chuchi, ahol tradicionális fondue és raclette a kínálat, érdemes előre foglalni asztalt, mert kicsi, és hétköznap is tele van." (Kiki)

Vásárlás

"Emléktárgyakat, és kézműves termékeket, na és persze csokoládét mindenképp vigyenek haza!!! A csokoládé választék az kiemelkedő, még az is aki nem szereti a csokit, biztosan kedvet kap valamelyik kézműves csokoládé boltban hozzá!!!" (Kiki)


"Aki a piacok hangulatát szereti, annak több lehetősége is van. Minden csütörtökön és szombaton Kuriositätenmarkt, vagyis különlegességek piaca van a Rosenhofban. Itt a világ minden pontjáról találhatók árucikkek és árusok. A Bürkliplatz-on (a hajóállomással szembeni parkban) szombatonként bolhapiac (Flohmarkt) működik. Az útfelújítás miatt azonban idén csupán feleannyi árus kap engedélyt a korábbi 420 helyett. A szezonnyitás május 4-én volt, az utolsó alkalom ebben az évben október 26-án lesz. Itt aztán tényleg minden kapható, az ólomkatonától a csipketerítőn át a kerti szoborig. Ugyanitt kedden és pénteken 6-11-ig hagyományos piac, zöldség-, gyümölcsárusokkal, hentesekkel, pékekkel, virágosokkal (árusok listája itt). A legismertebb talán a főpályaudvar (Zürich Hauptbahnhof) csarnokában keddenként tartott hagyományos piac. Márciustól novemberig, reggel 10-től este 7-ig állnak kint az árusok csupa helyi specialitással - sonkák, nagy sajtgurigák, sokféle ritka, ám helyi zöldség és gyümölcs (ProSpecieRara fajok) és kézművesek. Az árusok felé követelmény a 100%-ban svájci termék árusítása. Link itt és itt. Tavaly megszűnt, mert túl drága volt a csarnok bérleti díja, de nagy volt az érdeklődés iránta, így az SBB mostantól maga szervezi a piacot. (2013)" forrás


,, A városlátogatásunk során többször szembesültünk azzal, hogy tényleg igaz a világ legdrágább városa jelző Zürichre. Rengeteg drága autó, amiken leginkább luxusautókat értek: Ferrari, Lamborghini, Porsche, Tesla… de sorolhatnám tovább is a méregdrága márkákat. A csokoládé boltokban 20 svájci frank alatt nem nagyon találtunk csokit, persze ez a Bahnhofstrasse-n volt, és a külvárosban biztos tudsz venni olcsóbban is. A hűtőmágnesek általában 8-10 frank között mozogtak. A kávé és a kapucsínó 5 frank, vagyis 5 euró volt. Egy ebéd egy közepes kategóriájú étteremben két embernek körülbelül 60-100 euró között mozog egy-egy itallal. A taxi pedig úgyszintén nagyon drága, így jobb tömegközlekedni. (2021)" forrás

Szórakozás

 • Néhány figyelemreméltó bulihely:
  • Indochine
  • X-Tra Club
  • Kaufleuten
 • Bárok:
  • Odeon
  • Schmuklerski
  • Forum
  • Acapulco
  • Purpur
 • Nyári szabadtéris:
  • Rimini bar
  • Barfussbar
  • Flussbar

Közbiztonság

"A közbiztonság jó. Eddigi itt tartózkodásunk alatt semmilyen problémába nem ütköztünk. A gyerekek nagy része már az oviba is egyedül, szülői kíséret nélkül megy! Először furcsa volt egész pici 4 éves gyerekeket szülői felügyelet nélkül látni... A bicikliket például mindenhol kint tárolják, és az délutánig ott is marad." (kint élő Kiki, 2013)


"Ha már a prostitúció ellen nem lehet sikerrel felvenni a harcot, akkor próbáljunk meg kulturált körülményeket teremteni – gondolták Zürich elöljárói és döntöttek: jöhetnek a szexbeállók. A prostitúcióval szinte lehetetlen sikerrel felvenni a harcot, márpedig akkor legalább ne kényszerítsük veszélyes és méltatlan körülmények közé a benne közreműködőket – gondolhatták Zürich vezetői, akik nem csak gondoltak, hanem cselekedtek is. A cselekvés jelei már látszanak egy félreeső utcában azon szexbeállók formájában, melyek augusztus 26-tól, azaz jövő hétfőtől lépnek használatba. A kilenc, fából készült beállót a svájci város volt ipari zónájában hozták létre, és 40 örömlány használhatja majd a nap bizonyos meghatározott (éjszakai és kora hajnali) óráiban." forrás

Egyéb hasznos információk

ZürichCard

"ZürichCard: 24 órás változata 24 frank, 72 órás pedig, 48 frank. A kártya birtokában annak tulajdonosa korlátlanul utazhat Zürichen belül és környékén (pl. már a reptértől) minden közlekedési eszközön, beleértve a hajókat és a libegőket is. Ezen kívül a legtöbb zürichi múzeumba is belépést biztosít, ami nem kis megtakarítási lehetőség, ugyanis a Kunsthaus Zürichbe pl., ahol múlt héten néztük meg a Chagall kiállítást, 22 frank volt a felnőtt belépőjegy. A ZürichCard továbbá 10% engedményre jogosít bizonyos üzletekben és éttermekben is." forrás

Magyar külképviselet

Zürichben van a Magyar Köztársaságnak egy tiszteletbeli főkonzulja: Anda Gratian Dietrich Béla

 • Címe: Bleicherweg 20, 8002 Zürich
 • Telefon: (00)-(41)-(44) 205-14-22 (hívható K-CS 10:00-12:00 és 14:00-16:30 között) - E-mail: hun@ihagholding.ch

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kriszta fotója

Látnivalók

Óváros

Zürich óvárosa, vagyis az Altstadt, a város központjában található, és az egyik legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött óváros Európában. A régi városrész szűk utcái, történelmi épületei, szökőkutai és terei a középkori idők hangulatát idézik, és nagyszerű lehetőséget kínálnak a sétálásra, vásárlásra, étkezésre és kulturális élményekre. Az óváros főbb látnivalói közé tartoznak a Grossmünster és Fraumünster nevű templomok, a Lindenhof erőd és kilátó, valamint a Zürichi-tó partján található Quaibrücke híd és a Bellevue tér. Emellett a régi városrészben számos kis bolt, galéria, étterem és bár található, amelyek kínálják a svájci konyha specialitásait és más nemzetközi ételeket.

Grossmünster

A Grossmünster Zürichben egy ikonikus román stílusú templom, amely az óváros központjában található. Az épület legfontosabb jellemzője az óriási két tornya, amelyek az egyik legismertebb látványossága Zürichnek. A Grossmünster nevét magyarul Nagytemplomnak lehetne fordítani, és a város legjelentősebb vallási épületei közé tartozik. Az épületet az 1100-as években kezdték el építeni, és a 16. században fejezték be. A templomot többször is átépítették az évek során, és a belső térben számos műalkotás található, például a híres Marc Chagall üvegablakok, amelyek az ószövetségi történeteket ábrázolják. A Grossmünster sok látogatót vonz Zürichben, akiket érdekel a történelem, az építészet és a vallás.

Fraumünster

A Fraumünster egy neoromán stílusú kolostor és templom Zürichben, Svájcban. Az épület az óvárosban, a Limmat folyó keleti partján található, és az egyik legismertebb látványossága a városnak. A templomot az 853-ban alapított Zürichi apácaközösség építette, és az eredeti épületet többször átalakították és bővítették az évek során. Az épület belső terét díszítik Marc Chagall híres üvegablakai, amelyek az ószövetségi történeteket ábrázolják. Az épület jellegzetességei közé tartozik a 70 méter magas torony és a templom órája, amelynek nagyobb mutatója egész órában egyszer forog, míg a kisebbik a másodpercek jelzésére szolgál. A Fraumünster nagyon népszerű látványosság Zürichben, amelyet mind az építészeti stílusa, mind a művészeti alkotások miatt érdemes meglátogatni.

Kunsthaus Zurich (művészeti múzeum)

Maga az épület is lenyügöző, de igazán a gyűjtemény gazdagsága okoz meglepetést. Oskar Kokoschka a sztár. Azért ,,mellékesen van: Breughel, Rubens, Cezanne, Chagall, Monet, Manet,Van Gogh, sőt Warhol  is.

Szerdánként ingyenes a belépés! Amúgy 23 CHF. Kemény.

Svájci Nemzeti Múzeum

Belépődíj 10 CHF. Hétfőn zárva. Nem egy klasszikus nemzeti múzeum. A belső rendszere nem túl logikus. Sok az időszaki kiállítás.

Állatkert

A Zürichi állatkert (Zoo Zürich) Svájc legnagyobb és legismertebb állatkertje, amely az ország és az egész Európa látogatóinak népszerű célpontja. Az állatkertet 1929-ben alapították, és azóta több mint 4 000 állatfajt tartanak itt.

Az állatkert különlegessége, hogy többek között a zürichi műszaki egyetemmel együttműködve az állatok természetes életterét és viselkedését utánozó környezeteket alakítottak ki az állatok számára. Ez lehetővé teszi, hogy az állatok az életüket természetközeli módon élhessék.

Az állatkertben számos különleges állatfajt láthatunk, köztük a zsiráfokat, orrszarvúakat, elefántokat, majmokat, nagymacskákat, medvéket, pingvineket, delfineket és számos más állatfajt. Az állatokat számos különböző területen mutatják be, beleértve a szavannákat, az erdőket, a folyókat és a tengeri környezetet.

Az állatkert látogatói számos interaktív élményben részesülhetnek, többek között az állatok etetésében, az állatokkal való találkozásban és az állatkertben szervezett különféle programokban. Az állatkert területén számos étterem, kávézó és ajándékbolt is található.

Az állatkert különösen ismert az afrikai elefánttenyésztő programjáról, amelynek célja a veszélyeztetett afrikai elefántok populációjának megőrzése. Az állatkert az első olyan európai állatkert, amely sikerrel tenyésztett elefántokat.

Bad Au-Hongg

Bad Au-Hongg német nyelvű Svájcban található, és egy termálvízre alapozott üdülőhely. A település az ország északkeleti részén, Zürichtől mintegy 20 km-re található.

Bad Au-Hongg fő attrakciója a termálforrások, amelyek 46 °C-os meleg vízzel látják el az üdülőhelyet. Az üdülőhely látogatói számos wellness- és gyógykezelést élvezhetnek, beleértve a masszázsokat, a szaunákat, a termálvizes medencéket és a hidroterápiát is.

Emellett a település egyéb turisztikai vonzerŐI közé tartoznak a szép természeti környezet, a hegyi túrázás és kerékpározás lehetőségei, valamint az egyedülálló kulturális látnivalók is. A településen található a Bad Au-Hongg kastély, amely egykor az uralkodó család otthona volt, és ma múzeumként üzemel.

Tram-Museum Zurich (vonatmúzeum)

 • A Hauptbahnhof monumentális neoreneszánsz pályaudvara 1871-ben készült el. Igen jó állapotban maradt meg, a főcsarnok eredeti szerkezete teljesen változatlan. Onnan a Bahnhofstrasse sugárúton mentünk tovább, amely Zürich legfontosabb bevásárlóutcája és kereskedelmi központja.

 • A Zunfthaus zur Meisen a borkereskedők egykori céhes háza, jelenleg itt látható a Svájci Nemzeti Múzeum 18. századi fajansz- és porcelángyűjteménye.

 • A Limmat nyugati partján emelkedő erdős domb a Lindenhof, kilátóteraszáról szép a kilátás a környékre.

 • A Szent Péter-templom legfontosabb jellegzetessége hatalmas toronyórája. 8,7 méteres átmérőjével ez a legnagyobb számlap Európában.

 • A Grossmünster, azaz a Nagykatedrális magas ikertornyi uralják Zürich sziluettjét a Limmat keleti partján. A legenda szerint Nagy Károly alapított itt templomot a 8. század végén, Zürich védőszentjeinek, Felix és Regula vértanúk sírja felett. A jelenlegi bazilika a 15. század végére készült el.

 • Tőle nem messze áll a Helmhaus, volt céhes ház, ma modern művészeti kiállítások otthona.

 • A városházát (Rathaus) a folyómederbe ásott cölöpökre helyezett alapra építették, a Limmat folyó vize ez alatt áramlik.

 • A Fraumünster, avagy az Asszonyok katedrálisa onnan kapta a nevét, hogy 853-ban Német Lajos király egy itteni kolostor apátnőjévé tette meg lányát, Hildegardot.

 • A gyönyörű, gleccser eredetű Zürichi-tó 40 km hosszan ível Zürichtől a Glarneri-Alpok lábáig.

 • A Rotes Schloss már messziről nagyon tetszett. Különösebb funkciója nincs, egyszerűen lakások és üzletek találhatók benne.

 • Utoljára - persze csak kívülről - a Schweizerisches Landesmuseumot láttuk, azaz a Svájci Nemzeti Múzeumot, amely az ország történelmét és kultúráját mutatja be az őskortól napjainkig.

forrás

Egyéb programok

Zürichsee

"A Zürichsee már önmagában felér egy nyaralással. A ZürirchCard-dal ingyenesen utazhatunk a hajókon is, de ha úszni támad kedvünk, a tó tiszta vizében azt is lehet. Zürich belvárosán keresztül folyik a Limmat folyó, ill. annak a csatornája. Ennek egy része városi szabadstrand, a honlap szerint ideális ebédszünet idejére! :) A Flussbad Oberer Letten május 9-től szeptember 9-ig látogatható. Mivel a csatornának sodrása van és 6 m mély, gyerekek és úszni nem tudók számára nem ajánlott. Mindig legyünk láthatóak (pl. feltűnő színű úszósapkában ússzunk) és sose ússzunk egyedül, figyeljünk a környezetünkre, a csónakokra is, ill. csak a fürdésre kijelölt helyen ússzunk. További helyek, ahol ingyen lehet fürödni: Mythenquai, Zürichhorn, Werdinsel, Letten." forrás

Zürich-i állatkert

"Hatalmas területen helyezkedik el a város tetején az állatkert. Csodás a kilátás és igazán irigylésre méltó, hogy egy ilyen kis országban ekkora területet kapnak az állatok. Igyekeznek a kihalófélben lévő fajokat megmenteni, és szuper ismeretterjesztő kiadványokkal bombázzák az érdeklődőket. A legnagyobb szenzáció azért mégis a pingvinparádé, amelyet minden délután 13.30-kor tartanak, ha 10 fok alatti a hőmérséklet: a császárpingvinek kijönnek ketrecükből, és végigsétálnak az állatkerten – gyerekek és kísérők gyűrűjében. Mókás tartással, királyi pompában, kicsit nagyképű módra vonulnak e bámulatos állatok. A 22 frank belépőt nagyon megérte ez a kirándulás! " forrás

Focimúzeum

,, A FIFA World Football Museum szerintem annak is érdekes lehet, akit a foci hidegen hagy. Hozzásegítheti az embert ahhoz, hogy megértse kicsit, hogyan tudja az egész világon emberek millióit összehozni egy bőrdarab. Nincs másik olyan sporteszköz, amelyhez ennyi rendezvény, ennyi ember, ennyi műalkotás, ennyi kísérő dolog (ruházat, játék, zene, film) és persze ennyi pénz kapcsolódik. A FIFA zürichi múzeumjában valamennyi focival kapcsolatos dologból egy kis ízelítőt kaphatunk. Bemutatják a foci történetét képek, videók, kordokumentumok segítségével, játszhatunk, ellátogathatunk (legalábbis a multimédia segítségével) a kedvenc csapatunkhoz és megismerhetjük a foci megjelenési formáit a művészetekben is. forrás

Csokigyár


A Zürichi-tó partján lévő Kilchbergben lévő Lindt csokigyár egy pazar látogatóközpontot épített a közelmúltban, ami betekintést nyújt a csokoládégyártás történelmébe. Szándékosan nem használom a múzeum szót, mert annak nagyon gyenge lenne. Gyárlátogatásról sem beszélhetünk, hiába van ugyanitt az üzem is, mert csak egy ablakot nyitottak a nyilvánosságnak, amin valamilyen működő gépsort láthatunk, de ez akár paradicsomkonzervet is készíthetne.

Honlapjukon azt ajánlják, hogy előre foglaljunk időpontot, mert, különösen hétvégén, hamar elfogynak a jegyek. Ezért aztán néhány nappal korábban felmentem az oldalra, hogy bebiztosítsam a helyünket, de megrökönyödésemre már elfogyott az összes időpont. (Egy hónapja, amikor tettem egy próbát, még másnapra is simán lehetett jegyet venni.)

Miután Kata már beleélte magát, hogy a Lindt mintaboltjában fogja megvásárolni a rokonoknak hazacipelendő vásárfiát, mégis csak a helyszínre autóztunk abban a reményben, hogy a shop nyilván elérhető mindenkinek. Amikor beálltam a mélygarázsukba, konstatáltam, hogy alig van autó, és az előcsarnokban is csak lézengtek a népek. Odaléptem a recepcióhoz, mint akinek nincs vesztenivalója, és kértem két jegyet. A nőnek műszempillája sem rebbent, és átnyújtotta belépőt... (2023) forrás

Olvasmányos linkek

"Az utolsó Svájcban töltött egész napra jutott Zürich "bejárása". Zürichben roppant gyorsan megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb parkolóhelyet. Némi útvonal érdeklődés után irányt a Kunsthaus felé vettük, ahol számos XVII-XX. századi festőművész (Monet, Manet, Renoir, Van Gogh, Dali, Picasso, stb.) alkotásait tekintettünk meg. Mivel a múzeum főleg anyu érdeklődését hivatott kiszolgálni, és apu halandó szemlélete nem tudná visszaadni megfelelően a képek mesteriességét, így ettől most eltekinthetünk, maradjunk tehát annyiban, hogy pár órás gyönyörködésünknek kisfiunk nyűgössége vetett véget. Ezután a belvároson keresztül sétáltunk a parkolónk irányába, egyetlen kis pihenőt beiktatva. Itt fogyasztottuk el a helyben vásárolt uzsonnánkat, ami nem volt más, mint egy-egy "St. Galler Bratwurst mit Bürli", azaz "kóbász zsömlyéve", ám meg kell jegyezzem, hogy mindhármunk tetszését elnyerte. Innen utunk a városi kaktuszgyűjteményhez vezetett, ahol egy 25000 db-os gyűjteményt tekintettünk meg főleg afrikai és közép-amerikai fajtákból, hozzátéve, hogy teljesen ingyen. A belépőmentesség azonban nem jelentett semmiféle színvonal alatti prezentációt vagy bármiféle igénytelenséget." forrás


"Amikor meghallom a Svájc szót, a tehenek és a csoki után a rend, a nyugalom és a jómód jut eszembe. Pont ezért látogattam meg Zürichet, kíváncsi voltam, hogy milyen lehet az a hely, ahol minden tökéletes! Ha nagyon röviden szeretném összefoglalni, akkor számomra élhetetlen. Megérkezésemtől kezdve három napig azon töprengtem, mi a gond, de nem tudtam rájönni. Minden ugyanolyan, mint máshol, és mégis hiányzik belőle valami apróság, amitől jól érzi magát az ember. De kezdjük az elején, már első nap csalódtam, amikor 6 körül elkezdtek zárni a boltok a legforgalmasabb bevásárlóutcán. Igenis szeretek nézelődni, és úgy gondolom, hogy egy világvárosban nem nagy kérés az, hogy szombat este 8 körül vehessek egy inget és utána beüljek egy kávéra. Nehezen léptem túl a dolgon, de az mindenképp kompenzált, hogy éppen halloween volt, és a számtalan részeg, jelmezes ember elég vicces képet mutatott.

Második nap szintén csalódnom kellett. Vasárnap sincs nyitva semmi. Ez alatt nemcsak a Zara-t, vagy a hasonló nemzetközi láncokat értem, hanem az éttermeket is. Valahogy az átlagpolgár megszűnik a hét utolsó napján létezni. Ez kicsit a hétköznapokra is igaz. Úgy vettem észre, hogy a város két embertípus kiszolgálására készült. Az egyik a bevándorló (aki gyros-t eszik és diszkontban vásárol), illetve a felső tízezer, akik a fogyasztói társadalom legtetejét képviselik, és kedvtelésből veszik meg a legújabb Rolex órákat." forrás


Az ilyen örök szerelem lakatos műfaj lényege, hogy a kulcsot bedobják a vízbe - no de számzárás lakattal hogyan? - Kriszta fotója


"Elindultam a vasútállomásra a turistainformációhoz. Mondanom sem kell, hogy az 5 perces séta legalább 30 percig tartott – annyi érdekeset láttam: ott volt például a sikló (Polybahn), amely a főiskolától indul, így megspórolható a hegymenet. Mivel az én célom is a spórolás volt, inkább csak lefotóztam a házak közé befutó járművet. A vasútállomással szemközt látható a tulajdonképpeni Nemzeti Múzeum (Landesmuseum), amely szintén fényképeken végezte. Hihetetlen volt számomra, hogy a turistainformációban ingyen adják a térképeket, programajánlókat (pl. In your pocket) Zürichről. Hoztam is magammal egy olyat, amelyen helyi fiatalok ajánlanak izgalmas helyeket, meg egy olyat, amelyiken egy ajánlott útvonal található egy egynapos városnézéshez.

Átsétáltam a vasútállomásnál lévő zsúfolt hídon (Bahnhofbrücke), így keresztezve először a Limmat folyót. Azon nem kell csodálkozni, hogy az első 50 lépésig tartottam magam a zöld vonalhoz, aztán valami mindig elcsábított: egy vicces üzlet, pofás házikó, vagy egy kedves kis templom. Rögtön egy olyan helyre érkeztem, amely teli volt szűk sikátorokkal, hangulatos boltocskákkal, kávéházakkal, galériákkal. Később kiderült, hogy ez a Niederhof negyed, és itt láttam az egyetem fő templomát (Predigerkirche), mellette pedig az egyetemi könyvtárat. Tovább masírozva a színes házak és terek között beleütköztem egy házba, amelyben Lenin is élt, s láttam a dadaizmus születési helyét is.

Majd kiértem a Városháza épületéhez, amely bár zárva volt, de egy külön kis ékszerdoboz a középkorból a folyómederbe ásott cölöpökön állva. Ehhez közel építették a Vízi templomot (Wasserkirche), ahol a legenda szerint Zürich két védőszentje – Felix és Regula vértanúk – mártírhalált haltak. Innen már csak egy dombon kellett felcaplatnom, hogy lássam a város egyik fő épületét, az evangélikus Großmünster székesegyházat, amely érdekes történelemmel dicsekedhet, többek között innen terjedtek el Ulrich Zwingli reformációs tanai.

A napot eddig ingyen megúsztam, de mivel a reggelit már bőven megemésztettem, muszáj volt valami ételféle után néznem – ezért bementem a Bellevue tér sarkán lévő több emeletes élelmiszerláncba. 10 frankért vettem magamnak ebédrevalót, sőt, ebből még Herrnek egy aprócska ajándékra is futotta! Innen mentem tovább az Operaházhoz, majd nem győztem betelni a Zürichsee partjával, ahol hattyúk és sirályok felváltva koncerteztek, gyerekek futkároztak szüleikkel, és idős párok üldögéltek teljes békében a padokon.

Innen aztán átmentem a Limmat folyó nyugati partjára, ami már abszolút nagy-városias. Erre van a Svájci Nemzeti Bank épülete, meg Zürich Andrássy útja, a Bahnhofstrasse (ez vezet vissza a vasútállomáshoz, a kiindulópontomhoz) rengeteg luxusmárkával és még több potenciális vásárlóval. Azért templomokból ezen a részen sem volt hiány. Mindjárt rögtön a zöld útvonalat követve itt a Fraumünster templom (Asszonyok katedrálisa), amely pont a Großmünsterrel szemben áll. Ez a templom azért érdekes, mert Chagall 1970-ben készült színes-csodás üvegablakai díszítik. A Szent Péter-templom pedig Európa legnagyobb számlapú óráival hódít – persze bemenni is érdemes volt egy kis békére. A Lindenhof is a város fölé magasodik." forrás


Kriszta fotója


,, Zürich szép, tiszta városka, amire 1 max. 2 nap teljesen elegendő. A főpályaudvarhoz megérkezve végigsétáltunk a Bahnhofstrassen ami Zürich legfontosabb bevásárló utcája és kereskedelmi központja. Megnéztük a Szent Péter templomot aminek a legfeltűnőbb jellegzetessége hatalmas órája. 8,7 méteres átmérőjével ez a legnagyobb számlap Európában. Felmentünk a Lindehof dobra, amiről szép kilátás nyílik a Limmat folyóra és a város keleti részére. Utána én felmentem a Grossmunster (Nagykatedrális) tornyába, ahonnan szintén csodálatos volt a kilátás, de már az egész városra. A legenda szerint a templomot Nagy-Károly kezdte el építteti a 8. században. A jelenlegi román-gótikus bazilika munkálatai 1100 körül kezdődtek el, de a nyugati tornyok csak a 15. század végén készültek el. Ulrich Zwingli ennek a templom szószékéről hirdette a reformáció tanait.

Amiről még fontos szót ejtenem azok a svájci árak. Már hozzászoktunk ahhoz, hogy Dublinból akárhova utazunk általában hasonlóak vagy alacsonyabbak az árak. Hát Svájc (Zürich) még Dublinhoz viszonyítva is méregdrága, a magyar árakhoz / jövedelmekhez képest meg egyszerűen vállalhatatlan. Nem vagyok egy pénzt sajnáló, spórolgatós ember, de az itteni árak már nálam is „kiborították a bilit”. Csak néhány példát mondjak egy vacsora 4 főre egy teljesen átlagos vegetáriánus étteremben 60 ezer forint, vagy egy 15 perces vonatozás 30 ezer. Svájc az csodálatos, érdemes elmenni, biztos, hogy vissza fogunk még térni. Viszont az is biztos, hogy Svájcot „okosba” low budgettel nem lehet kihozni. (2015)"  forrás


,, Zürich lényegi része egyébként nem sokkal lehet nagyobb, mint Miskolc, vagy Debrecen, 3-4 óra alatt kényelmesen végig lehet járni. Az esős, szürke hidegnek köszönhetően, nem láttunk olyat, hogy a svájci Alpok felett a felhők közül betüremkedő napfény megcsillan a Zürichi tó vízén, de a belváros kétség kívül rendezett (meglepő gondolom) és minden utca tip-top, ahol turista egyáltalán előfordulhat. A kézműves csokoládékra nagyjából annyit lehetne költeni, mint a minden sarkon árult órákra és akármilyen meglepő, négymillió helyen lehet svájci bicskát is vásárolni. Viszont rengeteg szökőkút és közkút van, mindnek iható a vize, de ez nem mindenkit tántorít el tőle, hogy boltban vegyen mentes vizet.
A városképet nagyban meghatározó templomok valószínűleg kivétel nélkül katolikusként kezdték karrierjük, ma viszont reformátusok és meglehetősen puritán a belső terük. Néhány helyen látszanak a reformáció előtt készült freskók, de néhány falrészletet leszámítva, mindenhol le lettek meszelve. Mivel itt senki nem fog órákig a templomok falait díszítő freskókon ájuldozni, Zürichet egy nap alatt tényleg oda-vissza be lehet járni. Cserébe a felejthető templombelsőkért, itt ájuldozásra az étlapok ár oszlopát találták ki. És működik! (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2024. 04. 20. 20:57
Josénak:

Zürichben (egyelőre) nem kötelező a sisak viselése az elektromos rollereken közlekedők számára. Viszont tilos az elektromos rollerrel 20 km/óránál nagyobb sebességgel hajtani.
A megkülönböztető mellény viselése sem kötelező.
A helyi sajtóban gyakran jelennek meg cikkek, amelyekben rosszallják, hogy nincs sisakviselési kötelezettség.
Egyébként a kerékpárosoknak sem kötelező a sisak viselése.


josé, 2024. 04. 18. 12:45
Kérdés:Zürich--hogy lehet közlekedni ROLLERrel?Kell e sisak,mellény stb köszönettel :José


Gábor, 2023. 06. 21. 08:56
https://fikatours.blogspot.com/2023/06/svajc.html


Bertok, 2022. 07. 31. 22:50
Zurichcard ot hol lehet megvasarolni. Koszonettel Bertok


Bertok, 2022. 07. 31. 22:49
Azt kérdezném hogy Zurichcard ot hol lehet beszerezni. Köszönöm a valaszukat. Üdv. Bertok


Farkas Dávid, 2018. 03. 20. 11:53
Zürich dióhéjban:
eljutás:
-repülőtértől a 10-es villamossal kb.50 perc a belváros vagy az elővárosi vonattal 20 perc.110-es és 121-es zónára érdemes jegyet venni.A 121-es a repülőtér a 110-es a belváros.Sima vonaljegy amivel bejutsz a városba 6,9 CHF elővárosi vonatra 2.osztályra,villamosra egyaránt jó 1 óráig érvényes.Napijegy jobban megéri a 110,121-es zónára 13,6 CHF. Reptérről bejutásra+belvárosi tömegközlekedésre tökéletes.
drága minden aki olcsón akar csokit venni van egy lindt csokibolt a központi vasútállomás aluljáróban ,ahol mindenféle ízben ,ahol egy kis csoki kb 1 frank.
A belváros 1-2 óra alatt gyalog bejárható a centraltól.Bahoffdstrasse a híres bevásárlóutca,a folyó 2 partján templomok,terek,szűk sétálóutcák De a 4-es villamos nagyon jó városnézésre a Centraltól a folyóparton át a zürichi tóig visz.A belvároson keresztül a operaházat érintve a tó a végállomás 20 perces út.
Egy szuvenír 7-15 frank.


Úti kritikus, 2014. 08. 28. 09:42
Kedves Dezső!
Valóban, utánanéztünk és 48 CHF. Köszönjük a helyreigazítást, folyamatosan dolgozunk, hogy az utazókat a legaktuálisabb információkkal lássuk el!


Dezső, 2014. 08. 28. 09:36
Mi most készülünk Zürich-be. A 72 órás Zürich Card nem 72 CHF, hanem csak 48 CHF. Legalábbis mindenhol ezt olvastuk és a hivatalos weboldalakon is ez van. Ha nincs igazunk, akkor bocsánat, ha mégis, akkor javítsátok kérlek.
Amúgy szuper az oldal, sokat segít az eligazodásban.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon