ÚTIKRITIKA.HU / Genfi-tó


hirdetes

útikritikák


Genfi-tó

Genfi-tó dióhéjban |Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Lausanne | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

A hangulatos Vevey városkában az Alimentarium nevű múzeummal szemben látható műalkotás - Kriszta fotója

Genfi-tó dióhéjban

A Genfi-tó részben Svájchoz, részben Franciaországhoz tartozik. A sájci partszakasz közúti hosszúsága 121 kilométer, a franciáé pedig, 54 kilométer. A tó 73 km hosszú, és 14 km széles. A franciák A tavat így nevezik: Lac Lémannan (azaz Lémamman-tó). A tó déli partjának nagy része Franciaországhoz tartozik. 

Genfről külön részletes tartalom olvasható ide linkelve.

Megállás nélküli vezetést feltételezve 3 óra alatt körbe lehet autózni a tavat.

A Genfi-tó mentén lévő településeken szinte kizárólag franciául beszélnek, de hallani svájci német, olasz ás angol szót is. Genfben és Lausanne-ban nem ritka, hogy az utazó olyan beszélgetésekbe hall bele, amben akár négy különböző nyelv is keveredik, váltakozik.  

A tó nagyon mély: átlagos mélysége 155 méter (A Balaton-é csupán 3,5 méter).  Három földrajzi egysége van a tónak: Haut Lac (ot lák), Grand Lac (gran lák) és Petit Lac (pti lák).

A Genfi-tó térségének prosperálásához nagyban hozzájárul, hogy itt, Vevey-ben van a világ egyik legnagyobb cégének, a Nestlé-nek a központja.

A tó mentén fekvő Lavaux Lavaux teraszos szőlőültetvényei az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Genfi-tó környezetének természeti szépségei és panorámái káprázatosak!
 2. A másfél órás hajókirándulás, a sztorik a parti pompás, méregdrága villákról
 3. Morges-ben a szép kastély
 4. A színes, érdekes nemzetközi (kozmopolita?) miliő
 5. Fürödni a Riviera Beach-en
 6. Yvoire középkori városka, nagyon festői!
 7. Lausanne-tól kevesebbet vártam, kellemes meglepetés
 8. Montreux tóparti sétányai, partjai
 9. Evian hangulatos főutcája
 10. Az a villa tóban csodás. Egyébként is rengeteg a modern művészeti alkotás mindenfelé, csak úgy.

Nem tetszett

 1. A tavon sok motorcsónak felelőtlen vadsággal cikázik mások biztonságát veszélyeztetve
 2. Irigyelni azokat, akiknek van ideje napokon keresztül gyalogolni a tó mellett sétaúton
 3. Persze baromi drága (hol nem a magyarnak?)
 4. A francia oldal sokkal kopottabb és kellemetlenebbek a szolgáltatók.

Vélemények

Az a vélemény, hogy ez művészet - Kriszta fotója

Szállásválasztás

A szállások nem olcsók. Itt sem. Viszont sokszor a reggeli benne van az árban, amit érdemes alaposan kihasználni. A szobák, különösen a központi részeken, inkább kicsik, a parkolás mindig külön fizetendő. Genf talán a legdrágább. Érdemes mindenhol rákérdezni, benne van-e az árban a helyi tömegközlekedés.

Ajánlott hotelek

2 csillagos:

3 csillagos: Hotel Elite (Lausanne)

4 csillagos: Alpha-Palmiers (Lausanne)

5 csillagos:

Közlekedés

Többszáz évvel ezelőtti térképen a tó (lac Léman)- Kriszta fotója

Hajóval

A Genfi-tó legtöbb városa között menetrend szerinti hajós közlekedés működik a CGN rövidítésű társaság hajóival (Compagnie Génerale de navigation, kiejtve: kompányi zsénerál dö návigászion). Külön érdekesség a turista számára, hogy a korszerű hajók mellett öt muzeális (20. század elejei) kerekes gőzhajó is közlekedik. 

Néhány viszonylatban (például Lausanne és Evian között) a hajó gyorsabb közlekedési megoldást jelent, mint az autózás. Persze a térségben a hajózás többnyire lassúbb mint az autós vagy a vasúti közlekedés, viszont szebb látványokat kínál.

Vonattal 


  

Autóval 


Montreux

(ejtsd: montrő)

Kb. 24 ezres lakosságú város.

Kriszta fotója

,, Montreux gyakorlatilag a helyi Monaco, ahol véletlenül se számítson senki arra, hogy micisapkás halászokkal találkozik majd a tóparton, akik sneciket dobnak a kóbor macskáknak, miközben kicsomagolják az otthonról hozott szendvicsüket. Itt nagy élet van.

Ellenben találkozhat sok-sok luxusautóval és luxusemberrel. Szóval, ha valakin Prada cuccokat látsz, nem az lesz az első gondolatod, hogy 100 méterrel feljebb majd megtalálod a hamis portékát 15 frank+alkuért osztogató bevándorlót. A Prada itt tényleg Prada.

A tóparti sétány egyébként olyan szép és tiszta, mintha egy giccshatáron mozgó hiperrealista festményben sétálna az ember. Mi egy viharos napon érkeztünk, de estére szolid napsütés űzte el a felhőket napnyugtakor, ami pazarul rajzolta körbe a környező hegyeket. A víz mellett kortárs művészeti alkotások sorakoznak, illetve egy park, tele legendás zenészek mellszobrával. Mindez azt jelzi, hogy a város arcát abszolút meghatározza az idén 50. alkalommal megrendezésre kerülő Montreux Jazz Fesztivál.  (2016)" forrás

Chillon kastély (Château Chillon, kiejtés: sáto dö sijon)

Kb. egyórás program.

Meglepetés: adnak magyar nyelvű brosúrát is!

Kriszta fotója

Felhívják a figyelmet (kínaiul is) a zsebtolvajokra - Kriszta fotója

Freddie Mercury

,, “I long for peace before I die – Békére vágyok, mielőtt meghalok…”- énekli a frontember. Brian May szerint ezért vásárolt egy házat Montreux-ban a tó mellett. ” Sokat kergették az újságírók és a kíváncsiskodó emberek, különösen az élete vége felé. Csak békét és nyugalmat akart, hogy csinálhassa, amit csinál. Montreux előnyös volt számunkra, mert az ottaniak már megszoktak minket és nem csináltak felhajtást”
Maga a stúdió meglepően kicsi, a Casino de Montreux mögött eldugva. A Queen 1979-től egészen a ’90 évek elejéig tudhatta tulajdonában, most azonban Brian May és Roger Taylor, a dobos, összefogtak, hogy visszaállítsák a kontroll szobát eredeti kinézetére. Ugyan olyanra, mint amilyen volt, amikor ők használták. Itt rögzítették megannyi számukat: például az Under Pressure David Bowie-val, vagy Iti’s a kind of magic, Who wants to live forever?, vagy a One Vision.

Montreux-i tónál egy bronz szobor áll az énekes tiszteletére, ahol a rajongók ajándékokat és gyertyákat hagynak." forrás


Kriszta fotói

Lausanne

(kiejtés: lozánn)

Kriszta fotója

Lausanne közel 140 ezres lakosságú város. A helyiek Lausanne-t és nem Genfet tekintik a franciaajkú Svájc (Suisse Romande). Genfet sokan inkább valamiféle Svájctól független ,,képződménynek" tartják. Azt mondják, hogy genfi fiatalok gyakran inkább átmennek bulizni Lausanne-ba, mert Genfnek még az éjszakai életét is kissé feszesnek vélik.    

Fő látnivalók:

A katedrális főbejárata - Kriszta fotója

Óváros

Lausanne neve nekem olyan elegánsan cseng. Lehet, hogy a francia dallamosság miatt vagy, hogy itt székel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (mármint itt van a székhelyük). Minden esetre, valószínűleg túlzott elvárásokkal érkeztünk a városba, mert egyikünknek sem tetszett igazán. Pedig ott van nekik a Genfi-tó látványa, ami a maga 582 négyzetkilométerével alig marad el a Balatontól, vagy a környező dombokon az UNESCO világörökséggé előlépett szőlőteraszok, de ahogy beérkeztünk a városba, sivár lakótelepek látványa fogadott, rengeteg tébláboló, szemmel láthatóan nem tősgyökeres svájci ifjúval.

Természetesen azért meglátogattuk a XIII. századi Notre-Dame katedrálist a maga 80 méteres harangtornyával, ahol évszázadokig működött a tűzőrség, amit még az 1405-ös tűzvész után alapítottak. De, ahogy leültünk a Place de la Palud (óváros főtere) egyik teraszára kávézni, ismét megállapítottuk, mintha nem is Svájcban lennénk. A rosszul öltözött emberek, gyakrabban feltűnő koldusok inkább Kelet-Európára emlékeztettek. Aztán persze a márkás óra- és divatáru üzletek utcájában újra Svájcban találtuk magunkat, és a Szent Ferenc református templomba lépve jött meg igazán a helvét életérzés. A svájci templomokban ugyanis nem ritka, hogy hétköznaponként orgonisták gyakorolnak az értékes hangszeren, növelve a belépők áhítatát. Vagy éppen egy kórus próbál a kiváló akusztikában. Ebben a XIII. századi templomban egy egész zenekar készült valamire, de ezt már nem vártuk meg, mert még zárás előtt oda kellett érnünk a tó egyik leglátogatottabb látványosságához. (2023) forrás

Vevey

(kiejtés: vöve)

Vevey és Montreaux annyira szomszédos települések, hogy csupán a város határát jelző tábla alapján tudja meg az ember, hogy melyikbe utazott be éppen.

Chaplin múzeum

2016 áprilisában Corsier-sur Vevey-ben Charlie Chaplin-múzeum nyílt meg, Chaplin világa néven. Chaplin hajdanán Hollywood egyik legnagyobb sztárja volt, a filmtörténelem kiemelekdő komikusa.1889-ben született és 1977-ben 88 évesen húnyt el. 

A múzeum azon a Manoir de Ban nevű birtokon látogatható, ahol Chaplin élete utolsó negyed századát töltötte feleségével, Oonával és 8 gyermekükkel.

A múzeumban látható az 1936-ban készült Modern idők című film óriási gyári díszlete. A látogatók átélhetik az Aranyláz című Chaplin-filmből ismerős, szikla szélén ingó ház élményét is.

Chaplin akkor költözött Svájcba, amikor az ötvenes években kommunista szimpátiával vádolták meg az USA-ban.

A múzeumhoz egy külön épület is tartozik: olyan korabeli hollywoodi filmstúdiót mintáz, amilyenben 1914 táján Chaplin is elkezdte a munkát. Ifjúságának londoni emlékei és több filmjének - köztük a Diktátornak - a díszletei, kellékei is felbukkannak a múzeum kiállításain. Természetesen Chaplin filmjeinek jól ismert kellékei, a kemény kalap és a sétapálca is megtekinthető, akárcsak néhány filmbeli jelmeze.

Chaplin, a csavargó egy kínai turistával (ki mással?) - Kriszta fotója

,, Az meg már csak ízlés kérdése, hogy Vevey-t, a gyönyörű, Montreaux melletti kis üdülőfalut ki azonosítja először az élelmiszer ipari óriáscéggel a Nestlével, mely innen indult világhódító útjára, s ma is itt a székhelye – vagy az örök emlékű színészóriás, Charlie Chaplin utolsó 25 évének helyszínével. Itt a hegyoldali kis faluban, Corsier sur Veveyben található a Manoir de Ban – a birtok és a ház, ahol feleségével és 8 gyermekével éltek – s amely múzeummá alakítása már évek óta beszédtéma. Én Chaplinre szavazok." forrás

Lavaux

(kiejtés: lávó)

Nyon

(kiejtés: nio)

Nyon Genf és Lausanne között, közel 20 ezres lakosságú tóparti városka. Közelebb van Genfhez (attól északra, 25 kilométerre), mint Lausanne-hoz. Csodás a kilátás a tóra Nyon-i kastélyból. Kicsit megeröltető a tó szintjéről a keskeny utcákon és a lépcsőkön keresztül felmenni a kastélyhoz, de megéri, plusz hasznos testedzésnek tekinthető.

Focibarátok számára érdekes információ, hogy Nyon városban van az UEFA (Európai Labdarugó Szövetség) központja és itt tartják minden évben az UEFA-Bajnokok Ligája és az Európa-Liga mérkőzéseinek sorsolásait.

Fő látnivalók: a kastély, egy porcelánmúzeum, egy a tóval foglalkozó múzeum (Musée du Léman), egy csokoládékészítést bemutatós üzlet (Chocolaterie Alexandre). 

Coppet

(kiejtés: kopé)

Genfből, L

Lausanne-ból és Nyonból akér vonattal, akár hajóval is megközeltíhető Coppet.Kellemes, történelmi levegőjű falu csinos házakkal. Mindenképpen érdemes megállni és sétálgatni Coppetben.

Château d'Oex

(kiejtés: sáto de)

Egyéb látnivalók

Evian


Kriszta fotói

Versoix

Villeneuve

Olvasmányos linkek

,, Viszonylag kicsi szélességéhez a több mint 300 méter kicsit ijesztő. Partja van ahol sziklás, de olyat is lehet találni, amely apró kavicsos. Egyik este mi is lementünk a strandra, de nekem valahogy egy kicsit ijesztő lett volna benne fürödni. Zavart a nagy mélység, hiába voltam csak a partján. Nagy merészségem mindössze addig tartott, hogy a lábamat megmártottam benne. Hiába nekem a Balaton a tó, ennél bár láttam a túlsó partot, egyszerűen felfoghatatlan volt számomra a mélység leginkább az, hogy ilyen rövid szakaszon szinte szakadék lehet a tóban. Nálam az ekkora mélység a tengerhez tartozik, de talán még ott sem mindenhol lehet a parttól 10 km-re 300 méteres mélységet elérni. Nekem ez újdonság volt. Pedig tudnom kellene, hogy a gleccsertavaknál ez igen gyakori. Legnagyobb szélessége 13,9 km Rolle és Thonon között.

Legnagyobb mért mélysége Ouchy és Evian között 334 m. Amikor hajóval felette utaztam eszembe is ötlött a mélység. Jó azért biztosan tudnék benne úszni, de elképzelni akkor is nehéz az én Balatonhoz szokott lelkemnek, ahogy evickélek alig a parttól 15-20 m-re, akár 70-80 m mélység felett. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Kínai lány pózol - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon