ÚTIKRITIKA.HU / Bázel


hirdetes

útikritikák


Bázel

Bázel dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

g.m. fotója


Bázel dióhéjban

 • A 165 ezer lakost számláló Bázel Svájc harmadik legnagyobb városa és a Svájc, Németország és Franciaország beékelődéseiből alkotott, úgynevezett háromszögben helyezkedik el. Vonzáskörzetével együtt 570 ezres a lakossága (2023-as becslés).
 • Bázel németül: Basel, franciául: Bâle.
 • Basel Mulhouse a neve a nemzetközi repülőterének.
 • Bázel légvonalban 854 kilométerre van Budapesttől, közúton pedig, kb. 1070 km. Zürichtől 85 kilométerre, Berntől 98 kilométerre.
 • Svájc kulturális életének egyik fő központja. Rengeteg múzeum, rendezvény, fesztivál.
 • Fő látnivalók: a Münster, a Beyeler alapítvány múzeuma, a Kunstmuseum (Szépművészeti), ha gyerekkel utazunk, akkor a nagyon színvonalas állatkert (Zoo Basel) is.
 • Egy 2022-es felmérés szerint Bázelben a fogyasztói árak átlagosan csaknem két és félszer magasabbak, mint Budapesten. A bázeli fizetések viszont ötször-hatszor magasabbak, mint Budapesten.
 • Átlagos nettó havi fizetés (2023-ban): 2,2 millió forintnak megfelelő svájci frank! (nem tévedés!)
 • 2023-as felmérés szerint a megélhetési költségek tekintetében a világlistán Basel a második helyen áll. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Rokonszenvesen puritán sok minden, főleg a lakóépületek (semmi felesleges csicsa)
 2. Hangulatos a Marktplatz, az óváros (Altstadt)
 3. Turistabarát város, sok a praktikus kiírás
 4. Nagyon jó a városi tömegközlekedés, kulturáltak, példásan színvonalasak a villamosok (sokat is időztünk rajta)
 5. Kis város, könnyű turistaként feldolgozni
 6. Hajózni a Rajnán
 7. A Rathaus (városháza)
 8. A repülőtéren a tábla: az egyik ajtó Franciaországba, a másik Svájcba nyílik

Nem tetszett

 1. Még a teljesen egyszerű, szerény kis vendéglőben is 10 ezer forintnak megfelelő svájci frank volt egy főétel.
 2. Sok utcában kicsit nehéz autózni a villamossíneken
 3. Speciel itt hiányoznak a háttérből a hegyek
 4. Hogy az óvárosban még mindig van autóközlekedés
 5. A helyiek németjét megérteni nehéz még erős német tudással is
 6.  Vannak a városnak jellegtelen részei is

Vélemények

,, Néhány száz méter után, a Rajnán átsétálva elértem az óvárosi részt, ami már az első pillanatban nagyon megtetszett. Dimbes-dombos terület, több száz éves, színes házak, hangulatos utcácskák.

Első megállóm a piactér és az ott lévő Városháza volt, ami piros, díszes falaival eltéveszthetetlen látványosság. Érdemes bemenni a város udvarára is, a belépés ingyenes. Nekem kicsit sok volt a díszítés a falakon, de mindenképpen impozáns látványt nyújt.

Ezután a nagyon szépen rendezett házak és színes spalettáik kíséretében a három megmaradt városkapu egyikéhez, a Spalentorhoz mentem, ami tényleg az óváros szélét jelenti, mivel azon túl már egyből modern épületekkel folytatódik a város. Néhány fotó után inkább vissza is fordultam és újra a szűk utcácskák és a patinás házak között sétálgattam, egészen a központig, ahol egyre több ember, üzlet, és étterem volt, autó viszont szerencsére egy sem, ugyanis a belváros nagy része autómentes övezet.

A központi rész után a Münster, azaz a bázeli székesegyház felé folytattam az utam, ami kiemelkedik a többi épület közül. Nemcsak azért, mert magas :), hanem azért is, mert a város egyik legmagasabb pontjára épült, és így meghatározza Bázel városképét is. A katedrális előtti hatalmas tér kedvelt találkozóhely a helyiek körében és koncerteket, egyéb rendezvényeket is szoktak itt tartani, bár most üres és csendes volt. Az épület hátsó, nyugalmas, fás kertjéből gyönyörű kilátás nyílik a Rajnára, a városra és az egész környékre. (2018)" forrás


,, BaselCarddal ingyen tömegközlekedtem, és múzeumbelépőkre is van kedvezmény 🙂 A tömegközlekedés itt a kedvencem. Imádtam a zöld villamosokat, könnyű eljutni a-ból b-be, minden kitáblázva, kiírva,ahogy kell.
Múzeumokból nincs hiány. A Papírmúzeumot (Basler Papiermühle) és a Kunsthallet is jó szívvel tudom ajánlani.
Ezen kívül ha szombati napon mentek,tök jó program a Petersplatzi bolhapiac,már csak az odavezető út is egy kaland,felfelé kaptatni a gyönyörű régi házak között 😍
Szerintem egy hétvégét megér Bázel ,főleg úgy, hogy sokfelé lehet innen mocorogni viszonylag könnyen." (Sz.M., 2019)

Repülés

Az Easyjet fapados légitársaság közlekedtet közvetlen járatot Budapest és Bázel között. A repülés időtartama 1 óra 40 perc.

Szállás

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: Apaliving - Budgethotel

3 csillagos: Das Breite Hotel

4 csillagos: Hotel Basel

Közlekedés

Villamos

Bázel városában nagyon jól kiépített villamosközlekedési hálózat működik, amely könnyűvé teszi a közlekedést a városban és környékén. A villamosok gyakran közlekednek, a járatok ütemezése pedig általában pontos és megbízható.

A villamosjegyeket a villamosokon, a buszokon, a jegyautomatáknál, valamint a BVB (Bázel Városi Közlekedési Társaság) jegypénztáraiban lehet megvásárolni. A jegyeknek különböző típusai vannak, beleértve az egyszeri utazásra szóló jegyet, a napi jegyet, a heti jegyet, a havi jegyet és az éves jegyet. A jegyek ára függ a vásárlás típusától és az utazás időtartamától.

Az egyszeri utazásra szóló jegy ára felnőtteknek 4,40 svájci frank, a 24 órás jegy ára felnőtteknek 13,20 svájci frank, míg a heti jegy ára felnőtteknek 42,20 svájci frank. Az árak gyerekeknek, diákoknak és időseknek általában kedvezményesebbek.

A jegyeket a villamoson is meg lehet vásárolni, de érdemes tudni, hogy az ilyen jegyek ára magasabb lehet, mint a jegyautomatáknál vagy a jegypénztárnál vásárolt jegyek ára. A jegyeket a villamoson is érvényesíteni kell, az ellenőrök pedig rendszeresen ellenőrzik a jegyeket.

Az érvényes jegy nélküli utazás súlyos következményekkel járhat, és a BVB rendszeresen ellenőrzi a jegyeket. Az utazók érdemesnek megfontolniuk az előre megvásárolt jegyek vagy bérletek használatát a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Parkolás

Bázelben parkolási lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre, de az árak általában magasabbak, mint az átlagos európai városokban. Azonban vannak olcsóbb parkolási lehetőségek is a városban, amelyeket érdemes megfontolni, ha szeretné csökkenteni a parkolási költségeit.

Park & Ride: A város peremén található több parkolóhely, amelyeket a tömegközlekedéssel könnyen elérhetőek a belvárosba. Ezek a parkolóhelyek általában olcsóbbak, mint a városközpontban található parkolók.

Parkolóházak: A városban több parkolóház található, amelyek árai változóak, de általában drágábbak, mint a Park & Ride lehetőségek. Azonban, ha előre online foglalja a parkolóhelyet, akkor olcsóbb árat kaphat.

Közterületi parkolás: A városban több helyen találhatóak közterületi parkolási lehetőségek, azonban ezek árai változóak és magasabbak lehetnek a városközpontban. A parkolás ára a parkolózónától és az időtartamtól függ, de érdemes megfontolni, ha csak rövid időre kell parkolni.

Parkolás a környező falvakban: A város környező falvaiban is találhatóak olcsóbb parkolási lehetőségek, amelyeket a tömegközlekedéssel könnyen elérhető a belvárosba.

Fontos megjegyezni, hogy Bázelben a közterületeken a parkolás díját készpénzzel vagy bankkártyával lehet fizetni, de a parkolóházakban általában csak bankkártyával lehet fizetni.

"Aki azt hiszi, hogy a Bartók Béla úti villamosok extrém sűrűn járnak, aki azt hiszi, hogy a bécsi villamosok gyorsak és kényelmesek, aki azt hiszi, hogy látott már igazán színes villamosüzemet, az menjen el Bázelbe és gondolja át mindezt :) Emelkedők itt is vannak (ha a BKV-t bázeliek üzemeltetnék, a 16-os busz helyett valószínűleg villamos járna fel a Várba:), elágazások is, csak valahogy még flottabbul megy minden. És még csak nem is csikorognak úgy az ívekben a kerekek..." forrás

g.m. fotója

Étkezés

Bázel városában sok hely van, ahol olcsó és jó minőségű ételeket lehet találni. Az alábbiakban néhány tipp, hogy hol érdemes keresni az ilyen helyeket:

Markthalle: Ez a hely egy élelmiszerpiac és étterem kombinációja, ahol friss és minőségi alapanyagokból készített ételeket kínálnak. Az ételek árai nagyon változóak, de általában nagyon jó minőségűek és megfizethetőek.

The Butcher: Ez egy hamburgerbár, ahol nagyon finom és nagy adagokat kínálnak. Az árak szintén megfizethetőek és az adagok bőségesek.

Zum Alten Wirt: Ez egy bajor étterem, ahol tradicionális bajor ételeket kínálnak, mint például a sertéskaraj vagy a rántott hús. Az ételek ízletesek és az árak megfizethetőek.

Tibits: Ez egy vegetáriánus étterem, ahol számos egészséges és finom ételeket lehet találni. Az étteremben lehetőség van a tálak összeállítására, így az árak nagyon változóak lehetnek, de általában megfizethetőek.

Paddy Reilly's: Ez egy ír pub és étterem, ahol nagyon jó és olcsó ételeket kínálnak, például hamburger, sült krumpli, halételek és ír ételek. Az étterem hangulatos és barátságos.

"Nem kevésbé meglepő az a sokszínűség, amely a kevésbé közismert konyhákra jellemző. A hármas határ adta egyedülálló elhelyezkedés mindig is szélesebb látókört biztosított az itteni szakácsoknak. A világra nyitott Bázel azonban a távoli országokból érkező bevándorlók étkezési szokásaiból is igyekszik átvenni azt, amit jónak talál. Legyen szó különleges ínyenc kóstolókról, a polgári konyha fogásairól vagy egzotikus ételekről, egy biztos, Bázelben csak jól választhat." forrás

Vásárlás

Bázel egy nagyváros Svájcban, amely sokféle vásárlási lehetőséget kínál. A városközpontban található több nagy áruház, bevásárlóközpont és üzlet, ahol ruhákat, élelmiszereket, elektronikai cikkeket és egyéb termékeket vásárolhat.

A Freie Strasse az egyik legismertebb bevásárlóutcája Bázelnek. Itt találhatóak az exkluzív üzletek, ahol a világmárkák magas minőségű termékeit kínálják. A Freie Strasse a város központjában található, így könnyen elérhető gyalogosan vagy a tömegközlekedéssel.

A Wettsteinplatz és a Claraplatz környékén sok bolt és üzlet található, ahol számos ruhamárka és ékszerbolt, könyvesbolt, valamint élelmiszerbolt is várja az érdeklődőket.

g.m. fotója

Egyéb hasznos információk

"Itt és a környéken egyébként könnyelműen élhetünk vásárlási szenvedélyünknek. Ám nekem a személyes kedvencem a Rajna túlpartján, Kleinbaselben (ez a város kevésbé jó része, teli bevándorlókkal, de teli érdekes albán és orosz ételüzletekkel is), a Claraplatznál található Mata Hari. Legutóbb kiderült: magyar tervezőnő a tulajdonos. Elképesztő cuccokat lehet levadászni nála, a szőrös szoknyától az egész mellkast betöltő bizsuig (most is itt lóg egy a nyakamban…).

Ha ennyi helyen nem találtunk semmit, irány a Stücki, Svájc egyetlen plázája, amelyet idén adtak át, eddig ugyanis a kisebb üzletek védelmében nem épülhettek plázák az országban. Aki ennél bizarrabb dolgokra vágyik, maradjon a belvárosban, és keresse meg a Tausendjungfraugrässleint (Ezer szűz lépcsője – a város egyébként a sok hegy-völgy miatt telis-tele van lépcsővel), ott rögtön van egy miniházikó, ahol egy magányos kalligráfus lakik. A porta alján a kis üzletében gyönyörű papírokat, tollakat vehetünk, míg közvetlenül mellette a Condomeria a legdurvább szexuális kellékkel. Nem részletezném, mikre bukkantunk – ehhez még az én fantáziám is kevés volt… (2010)" forrás

Látnivalók

Münster

A Basel-i Münster (vagy Bázel Dóm) Svájc egyik legismertebb történelmi emléke, amely a város központjában található. Az épület az egyik legfontosabb látnivalója Baselnak és a svájci kultúrának is.

Az épület a 12. században kezdődött, és több évszázadon át épült és bővült. Az eredeti román stílusú épület egykor a Római Birodalom egyik legfontosabb határán állt, majd a középkori kereskedők és bankárok fontos központjává vált. Az épületnek sok történelmi eseménynek volt szereplője, és számos híres személy is járt itt, mint például Erasmus.

Az épület külső és belső megjelenése is lenyűgöző. Az épületet a két magas torony jellemzi, amelyek a város szimbólumai. Az épület belső része is gyönyörű, és számos történelmi értékkel és műalkotással rendelkezik. A katedrálisban található a "Bázel Kézirata", amely egy Biblia-kiadás, amelyet a 15. században nyomtattak. Ez az egyik legrégebbi nyomtatott könyv a világon.

A látogatók a katedrálisban megnézhetik a lenyűgöző faragott oltárokat, a csodálatos színes ablakokat és a történelmi orgonát. A látogatók akár fel is mehetnek a toronyba, hogy gyönyörködjenek a város panorámájában. A torony feljutása viszonylag meredek, de a kilátás az épület magasságából lélegzetelállító.

Az épület és környéke az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont a régióban. A látogatók számára sok érdekes történelmi és kulturális látnivaló áll rendelkezésre a katedrális közelében, mint például a város óvárosa, a kulturális intézmények és a múzeumok.

p. e. fotója

Óváros

Basel óvárosa Svájc egyik legjobban megőrzött középkori városrésze, amely az ország kulturális és történelmi örökségének egyik legfontosabb része. Az óváros gazdag történelmi és kulturális értékekkel rendelkezik, és az egyik leglátogatottabb helyszín Baselnak.

Az óvárosban számos történelmi épület található, köztük az ősi falak, a tornyok és a katedrális. A régi épületek és a keskeny utcák hihetetlenül szépek, és érzékeltetik az ókori idők hangulatát. Az óvárosban található sok művészeti és kulturális intézmény is, köztük múzeumok, galériák és színházak.

Az óvárosban található az óra múzeum is, amely az egyik legismertebb múzeum Svájcban, és a Basel művészeti múzeum, amely Európa egyik legnagyobb művészeti gyűjteményeit tartalmazza. A régi városrészben található a híres Baseli Karácsonyi Vásár is, amely minden évben vonzza a turistákat az egész világból.

Az óváros sok autentikus éttermet és kávézót is kínál, ahol a látogatók élvezhetik a svájci konyha specialitásait és az eredeti svájci kávékülönlegességeket. Az óvárosban található a világhírű Confiserie Sprüngli is, amely a svájci csokoládék és sütemények kiváló példáját kínálja.

Az óváros tökéletes helyszín a séta szerelmeseinek, akik élvezni akarják a régi idők hangulatát és a környék csodálatos épületeit. A látogatók általában egy egész napot szoktak eltölteni itt, és felfedezik az óváros minden csodálatos részletét.

g.m. fotója

Kunstmuseum

Belépődíj: felnőtt - 13 EUR, tizenévesek és diákok - 7 EUR

A Kunstmuseum Basel az egyik legjelentősebb múzeum Svájcban, amely híres műalkotásokkal és gyűjteményekkel rendelkezik a középkortól a kortárs művészetig. A múzeum gyűjteménye mintegy 400 ezer műalkotást tartalmaz, amelyek között világhírű alkotások is megtalálhatók.

A múzeum két helyszínen található: a fő épület a Basel városközpontjában található, a második helyszín pedig a városban kívül, ahol a kiállítások széles skáláját mutatják be a kortárs művészet területén.

A Kunstmuseum Baselben számos híres műalkotás található, köztük a 16. századi németi festő, Hans Holbein művei.  A múzeumban látható más híres festők művei is, mint például Van Gogh, Picasso, Paul Klee, Monet és Cézanne.

A múzeumban a középkori festmények mellett láthatók modern és kortárs műalkotások is, mint például Jackson Pollock "Number 12A", vagy Mark Rothko "Untitled (Red and Black)" című műve.

Az épület egyedülálló kialakítása szintén figyelemre méltó. A fő épület az 1930-as években épült, és a modern művészet hatásait tükrözi. Az épület újító kialakítása magában foglalja az állítható falakat és a tervezői bútorokat, amelyek lehetővé teszik a műalkotások kiállításának rugalmasabb kezelését és a helyszín átalakítását.

k. e. fotója

Olvasmányos linkek

"Bázel nem tipikus svájci település, nincsenek a környéken hóval fedett csúcsok, és az országút mellett is ritkábban lehet legelésző teheneket látni, sőt gyakran az is előfordul, hogy telente alig esik hó. Egy valami miatt mégis nagyon svájci, és ez az a fajta keveredése a kultúrának, amivel az ember csak Svájcban találkozhat. Sajnos van a világnak olyan része, ahol, ha ennyi kultúra keveredik, abból valamilyen fura káosz születik, de itt Bázelben valamiért csak a pozitív hatása volt a sokféle látás- és gondolkodásmódnak." forrás


"A kellemes hangulatú puboknak, stílusos kluboknak és a mindig izgalmas eseményekkel és látnivalókkal szolgáló, nyüzsgő alternatív szórakozóhelyeknek köszönhetően Bázelben éjszakai is pezseg az élet. Az éjszakai életre és gasztronómiai élvezetekre vágyó vendégek feltétlenül keressék fel az Osteria Acquát, az egykori vízi erőműben kialakított, olasz konyhát kínáló éttermet és bárt, vagy a 60 éve fennálló, mégis modern berendezésű Atlantist, amely kreatív étlap- és hétvégenként változatos programkínálattal áll vendégei rendelkezésre, és ennek köszönhetően a jól sikerült bázeli esték biztos záloga." forrás

Street art - g.m. fotója

"A svájci, német, francia hármas határnál fekvő Bázelnek igazi multikulti hangulata van. Büszkén hirdetik, hogy 160 különböző nemzetiség él itt egymás mellett. A legtöbben a szomszédos Németországból és Franciaországból járnak át dolgozni, ami teljesen érthető, hisz itt jóval többet keresnek, otthon viszont sokkal olcsóbban tudnak megélni. Bázelt Svájc kulturális fővárosának is nevezik, a város világszerte ismert pezsgő művészeti életéről. Elég csak a hagyományosan júniusban tartott Art Baselt, a világ egyik legismertebb képzőművészeti vásárát említeni, amely Svájc top eseményeinek egyike a Locarnói Filmfesztivál vagy a Montreux-i Jazz Fesztivál mellett.

De a városban az év többi részében is pezseg az élet. Bázelben közel negyven múzeum működik, nincs még egy város Európában, ahol ilyen kicsi területen ennyi színvonalas múzeum lenne. És akkor a kortárs építészetről még nem is beszéltünk. Egyik kedvenc múzeumom a Rajna partján álló Tinguely Múzeum. Az egyik leghíresebb svájci művész, Jean Tinguely gépszobraihoz hasonlót korábban még soha nem láttam. A kisebb-nagyobb, fémből készült, mozgó műalkotások alapanyagát mindennapi tárgyak alkotják, kidobott csavarok, bicikliküllők, szeméttelepen talált csövek, drótok. Tinguely szobraival Svájc több városban is lehet találkozni, Bázel leghíresebb, mozgó elemekből álló szökőkútja, a Carneval Fountain is az ő alkotása. (2014)" forrás

g.m. fotója

,, Na végre egy igaz „rémhír”: Bázelnek van a legjobb éghajlata. Ahogy a mindössze 50 perces vonatozással elhagytuk Zürichet, kisütött a nap, és mire leszálltunk Bázelben, 19 fokot mutatott a hőmérő. Lekerült a kabát, és a kardigán, újra egy szál trikóban élvezhetjük a színes kora őszt.
Bázel éghajlata azért kellemes, mert a Rajna völgye, és a Burgundiai kapun beáramló mediterrán levegő miatt több napsütés éri. Az ősz kevésbé ködös, mint Svájc más részein. Itt a hegyvidékit egy kis mediterrán éghajlat dobja fel. Legalább ez minket is feldobott.

Az állomástól villamossal mentünk a Piac térig. Az ember szemét, lábát szinte vonzza a14. század óta itt álló gyönyörű vörös Városháza, amit többször átépítettek, az utolsó tatarozás még tart. Tornyai, szobrai mind remekművek. Egyelőre csak a belső udvarig mentünk.
Előtte a tér ma is piac. Remek hangulatot adnak a kis házi készítésű sajtot - kolbászféléket - olívabogyókat -gyümölcsöket és virágot áruló sátrak. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

g.m. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon