ÚTIKRITIKA.HU / Neuchâtel


hirdetes

útikritikák


Neuchâtel

Neuchâtel-ről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés|Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Óváros| Egyéb látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Óváros - Kriszta fotója

Ennek az aloldalnak a tartalommal feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Neuchâtel-ről dióhéjban

Francia kiejtése: nösátell,  németül kb. najhátel

Kb. 33,200 lakosa van (2023-as becslés)

A Place Pury az óváros főtere.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A zömében 18. századi, tökéletes állapotban megőrzött házak az óvárosban

2. A Place des Halles, a Rue de Chavannes és a Rue des Moulins

3. A Basilique de Notre-Dame de l’Assomption, a piros teplom

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Nyáron, tavasszal, jó időben a legszebb a város és környéke, viszont ősszel van, szeptember utolsó hétvégéjén a mindent vivő esemény, a Fete des vendanges, azaz a szüreti ünnep. Ez egy három napos, a város totális lezárásával járó fesztivál, ahol mindenki a lovak közé dobja a gyeplőt és megy a borkóstolás ezerrel. A város tele van ilyenkor különféle streetfood helyekkel, guggenmusic bandekkel, discok, sörsátrak, vurstli, minden van, ami szem szájnak ingere.

Egy látogatás általában a történelmi belváros bejárásával kezdődik, ami szerintem maximum 3-4 órás program, tokkal-vonóval, kávéval és sörökkel, lehet ebéd is belefér. Azaz múzeumok nélkül, mert abból is van pár a városban. Aztán előbb vagy utóbb, de azokat, akik nem vízparti városban élnek, odavonzza a Lac de Neuchâtel partján elnyúló sétány, a Quai Osterwald. (2019)" forrás

Kriszta fotója

Odajutás

,, Neuchâtel földrajzilag nem, viszont tömegközlekedési szempontból majdnem minden környékbeli reptérhez képest ugyanannyira van, azaz olyan 1.5 – 2 óra alatt mindenféleképpen megközelíthető. ZRH, vagy GVA ebből a szempontból majdnem mindegy, szóba jöhet még Basel, de nekem azt még nem sikerült 18 év alatt kipróbálnom. Zürich-ből is, Genfblből is a reptérről indulnak a vonatok, szóval nagyon kényelmes és kellemes a kapcsolat, bár – mint mi nem? – a vonatjegy magyar pénztárcák átlagos űrméretéhez képest húzós tétel lehet, főleg, ha egy egész család utazik és nincs kedvezmény." forrás

Szállás

Közlekedés

A parkolókban egy óra jellemzően 2 svájci frankba kerül.

Étkezés

,, Mi legjobban egy olasz (Fleur de Lys) és egy mexikói (Desperado) éttermet szeretünk a hangulat miatt, amik „valószínűleg” nem nagyon jellegzetesen neuchateli konyhát visznek. Nagyon tudnám viszont ajánlani a kissé kieső helyen található, egyszerű kiséttermet a Pinte de Pierre-á-Bot-t, ahol vagy huszoniksz különféle fondü közül lehet válogatni. Egy másik javaslatom pedig a La Charrue lenne Fenin-ből, vagy a mi kis falunkból a Manoir de la Poste; ezek neuchâteli éttermek kantonális szempontból, de helyileg a kanton Val-de-ruz régiójának kis faluiban találhatóak, úgy 10-15 perc autóútra a belvárostól.

Ajánlanám a helyi specialitást a steak sur ardoise-t, ami egy olyan húsétel, amikor a sztéket egy átforrósított pala lapon hozzák ki különféle szószokkal, salátával és sültkrumplival. Az étkezési szertartás része, hogy nagy előkét kap mindenki a nyakába a sercegő hús levei elleni védekezésül és voila, jó étvágyat. A sütés végső stádiumát mindenki magának végzi, vagy jól átpirongatja a húst a kövön, vagy véresen tömi magába a döglött állatdarabkákat. Vegánoknak nem ajánlanám azért :)

Mint mindenütt Európában, ahol egy helyen egyszerre egynél több kurd vagy török nemzetiségű ember lakik, itt is van egy pár kebabozó is, ha csak egy lahmacunt, vagy normál kebabot akarunk megragadni és arcunkba gyűrni. Nem a legdizájnabb hely, de a Place Pury-n található kebabos jó cuccot csinál, külön szeretem, hogy ha kérem, akkor kissé magyaroschra fűszerezi a cuccot, azaz dob alá vagy egy deciliter paprikaszószt is. Az átlag svájciak – kollégáim svájci része a kontrollcsoport, szal tudom, nem statisztikailag releváns a felmérésem eredménye - ijesztően kevès fűszerrel bírnak el ugyanis, így még a kebabos is óvatosan méri a mannát." forrás

Kriszta fotója

Szórakozás

,, Bulizósoknak ajánlom a kikötőben a Marinát, a King sörözőt (azaz a King pub kikötőbe kitelepült nyári kiadását). A King igazi fiatalos, egyszerű hely, míg a Marina inkább koktélozós, beszélgetős, felnőttesebb hely, drágább is. Mi a zasszonnyal szeretjük az Inside Boxot és a Les Brasseurs sörözőt is, mondjuk azt a haverokkal is szeretjük. Helyben főzik a sört általában három verzióban és ki ne hagyjátok a tartare de boeuf-öt, amit ajánlok kissé „relevé” kérni! Akkor adnak hozzá olyan kis csilipaprikát, hogy megsiratjátok a vacsorát, ha nem óvatosan teszitek magatokévá a cuccost. Megy is rá a sör rendesen. (2019)" forrás

Egyéb hasznos információk

Kriszta fotója

Óváros

Neuchâtel óvárosa Svájc egyik legjobb állapotban fennmaradt történelmi városrésze. Az óváros a város központjában található, és gyönyörű épületeket és történelmi helyszíneket rejt.

Az óvárosban sétálva a látogatók találkozhatnak a középkori építészet és a modern életforma keveredésével. A kanyargós utcákon sétálva a látogatók felfedezhetik a régi házakat, amelyeket a 18. és 19. században építettek. A városnézés során érdemes ellátogatni a Place du Marché és a Place Pury téren álló órára, amelyek a város egyik ikonikus helyszínei.

Az óvárosban található a Collégiale de Neuchâtel, egy gyönyörű gótikus stílusú templom, amely az 12. században épült. A templom különösen érdekes, mert az építés során több különböző építészeti stílus is megjelenik rajta.

A városban található továbbá számos múzeum is, amelyek a helyi történelmet és kultúrát mutatják be. A Régészeti múzeum például régészeti leleteket mutat be a régió történelméből, míg a Néprajzi múzeum (Musée d'ethnographie de Neuchâtel) a helyi kultúra és hagyományok bemutatására szakosodott.

Az óvárosban található éttermek és kávézók széles választékkal várják a látogatókat. Az éttermekben lehetőség van kipróbálni a helyi svájci ételeket és borokat, míg a kávézók kiváló helyek a pihenésre és a szórakozásra.

Kriszta fotói 

Egyéb látnivalók

Le Château (a kastély)

Neuchâtel nevű városában található a Le Château, egy hatalmas kastély, amely a város egyik leglátványosabb épülete. Az épületet a 12. században kezdték építeni, majd a következő évszázadok során többször átépítették, azonban a kastély eredeti kialakítása és hangulata továbbra is megmaradt.

A kastélyt gyönyörű kertek és parkok veszik körül, amelyek egyedülálló kilátást nyújtanak a városra és a tóra. Az épületnek számos része nyitva áll a látogatók számára, beleértve az udvart, a nagytermet, a kápolnát és az erkélyt. A kastélyban található múzeumok bemutatják a helyi történelmet, a művészetet és a kultúrát.

A kastélyban található múzeumok között a legjelentősebb a Musée d'Art et d'Histoire, amely egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik a helyi történelem, a művészet és a kultúra terén. A múzeumban látható kiállítások között szerepelnek az ókori régészeti leletek, a középkori és a modern művészet, valamint a helyi kézművesség.

A kastélyban továbbá számos szabadtéri program is szervezésre kerül, például koncertek, színházi előadások és filmvetítések. A kastély területén található kávézó és étterem pedig kiváló lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy pihenjenek és élvezzék a helyi ételeket és borokat.

Tópart

Murten

Murten (franciául Morat) egy szép svájci város, amely Svájc nyugati részén, a Murten tó partján található. A város egy kis középkori hangulatot áraszt, és kiváló hely a történelem és a természet szerelmeseinek.

Az óváros kanyargó utcái és szűk sikátoraiban középkori épületek és templomok állnak, amelyek meghatározzák a város hangulatát. Az óvárosban található a híres Murten vára is, amely a város központi részében található, és egykor a város védelmi rendszerének része volt. A vár ma múzeumként szolgál, amely bemutatja a vár történelmét, a városi életet és a középkori harci technikákat.

Murten nemcsak történelmi jelentőségű hely, hanem a természeti szépségeiről is híres. A város a Murten tó partján található, amely csodálatos kilátást nyújt a tóra és a környező dombokra. A tó lehetőséget nyújt horgászásra, vitorlázásra, kajakozásra és számos más vízi sportra. A környező hegyekben található túraútvonalak és kerékpárutak is kiváló lehetőséget kínálnak a természeti szépségek felfedezésére.

Murtenben sok kiváló étterem és kávézó is található, ahol a látogatók élvezhetik a svájci konyha specialitásait és a helyi borokat. Az év folyamán a városban számos rendezvény és fesztivál is megrendezésre kerül, például a híres Murteni Csata emlékünnepség, amely során a középkori harcokat elevenítik fel.

Kriszta fotói

Olvasmányos linkek

,, Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban? A lélegzetvétel, a nyugalom, a tópart. De most komolyan, mi ingyenes az életben, főleg Svájcban? Kis túlzással ha valami csak 10 frankba kerül, az már ingyenesnek minősül :) . Mivel Neuchâtel a róla elnevezett tó partján fekszik, adja magát, hogy az emberek a tópartra mennek sétálni, amint az időjárás megengedi. Ott aztán persze hamar találnak a gyerekek és felnőttek pénzköltési lehetőséget, fagyizók, kisebb teraszok, büfék települnek ki a part közelébe tavasszal és nyáron.

Szerény személyem nem túl szerencsés, mert a gyerekeink pont abban a kibírhatatlan tinédzser korban vannak, hogy egy olyan séta, amire a szüleik vágynak a „neee máááá..... megint sééééta....” kategória kellős közepére esik. Viszont van séta a tinédzsereken túl is! Manapság kezdünk nélkülük is elszabadulni ide-oda, nehéz megszokni, hogy ne próbáljuk őket rábeszélni a kimozdulásra, de az ő életük, mi nem fogjuk holmi kényszer szórakozással elrontani. Szeretünk néha csak kiülni a partra és bambulni, nézni a vizet, az Alpokat a vízen túl, ami pedig hyper turista elbűvölő időszak, az a napos tavasz-nyári napokat lezáró naplemente, ami eszméletlen színorgiával kényezteti az emberfiát." forrás

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon