ÚTIKRITIKA.HU / Madeira


hirdetes

útikritikák


Madeira

Madeiráról bevezető|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Machico - p. d. fotója


A Wizzair 2023. december 30-ig repül Budapesről Madeirára, hetente kétszer (csütörtökön és vasárnap). A repülés időtartama odafelé 5 óra 10 perc, visszafelé 4 óra 55 perc.

Lévén ez egy télen is üzemeltetett járat, rögtön tisztázni szeretnénk, hogy időjárás tekintetében mire lehet számítani. Nappai átlaghőmérsékleteket adunk meg:

Novemberben: 22,5 fok

Decemberben: 20 fok

Január: 17 fok

Tengeri fürdésre ne számítsunk, legfeljebb novemberben (21 fok).

Szögezzük le itt az elején, hogy Madeira nem egy klasszikus téli nyaralós desztináció, mint - mondjuk - a Kanári-szigetek (ahol kb. 2-3 fokkal melegebb van, és az fontos különbség). Nevezzük kellemes tavaszi kirándulós, pihenős utazási célpontnak.

p. m. fotója

Madeiráról bevezető

Madeira egy szigetcsoport, ami négy főbb részből áll - két nagyobb, és két kisebb csoportból.

Az Atlanti-óceáni Madeira szigetcsoport Portugália része, de úgynevezett autonóm régióként. Madeira 1077 kilométerre fekszik a szárazföldi Portugáliától, délnyugati irányba. A szigetcsoport 548 kilométerrel északra fekszik a Kanári-szigetektől, kb. a marokkói Casablanca magasságában.

801 négyzetkilométer nagyságú. (A legkisebb magyar megye, Komárom-Esztergom is majdnem háromszor nagyobb). Az ugyancsak Madeirának nevezett, 740 négyzetkilométer területű fősziget 55 kilométer hosszú és maximum 22 kilométer széles. A teljes partvonala 144 kilométer hosszú

Lakosság (2023-ban) 234,000

Madeira a nyugalmas, konszolidált pihenés, a könnyed kirándulások, sétálgatások szigete. 7-8 napot tartalmasan el lehet tölteni a szigeten, ennél több időt csak akkor érdemes maradnunk, ha a fennmaradó napokon teljesen passzív pihenésre is vágyunk. Jó tudni, hogy a tengeri fürdőzés többnyire nem válik a Madeira-i utazásunk meghatározó élményévé.

Az úti kritikus őszinte: vannak, akik picit csalódva térnek vissza Madeiráról. Ők jellemzően a kb. 35 éven alattiak, a szülőkkel utazó tizenévesek, akiknek Madeira nem elég lüktető, bulis, fiatalos hely. Tény és való, hogy Madeira külföldi látogatói között többségben vannak a középkorúak és a nyugdíjasok. Madeira azért a fiatalabbaknak is tetszhet - leginkább a kettesben utazó, romantikus nyaralást kedvelő pároknak.

Akik pálmafás, fehér-homokos tengerparti beach nyaralást képzeltek el – nos, ők csalódni fognak. Bár a strandok tiszták és gondozottak, de sem a föveny, sem a tengervíz, sem a vízhőmérséklet nem ideális. Egyszerűen Madeira nem egy tengeri nyaralós célállomás, a fő élményt nem a tengeri fürdőzés fogja jelenti a nyaralásunk alatt. Nem olyan, mint Mallorca, Tenerife vagy valamelyik karibi sziget. Akik mégis hosszú, aranyhomokos tengerpartra vágynak, azoknak érdemes átkompozni (kb. 2 és fél óra) a közeli Porto Santo szigetre, ahol tényleg szép strandok vannak! Megfontolandó, hogy 1-2 éjszakát ott töltsünk.

A Madeira-i utazás legfontosabb hozadéka az, hogy egy különleges, nagyon egyedi hangulatú világa van a szigetnek. Ráadásul olyan hely, ahol csaknem garantált a jó közérzet. Ebben segít az, hogy a sziget nagyon rendezett, gusztusos, virágos és színvonalas, nagy választékú a vendéglátás. Kitűnő a közbiztonság, a helyiek roppant nyugis emberek.

Kortól függetlenül mindazoknak való Madeira, akik tudják értékelni az egyszerű, harmonikus természeti szépségeket. Különleges élményt jelent, hogy a természetvilága nagyon egyedi, s hogy a városi élet is rohanástól és stressztől mentes, már-már idilli. A legnagyobb város, Funchal központjában, a parkokban, testközelben vannak mangó-, papaja- és banánfák.

A hölgyek és a kertkedvelők könnyen beleszeretnek a szigetbe. Tavasszal Funchal jacarandafái virágba borulnak és ettől az egész város csodaszép lila színbe öltözködik. Madeira jelképe az estrelica, avagy a papagájvirág, amely hatalmas bokrokon virít mindenütt, lényegében egész évben. Madeirát az Atlanti-óceán virágoskertjének is szokták nevezni. Madeira vonatkozásában különösen fontos a klimatikus viszonyok pontosítása. Tapasztalataink szerint ugyanis gyakran félreértések vannak abból, hogy mennyire meleg és nyaralós jellegében különböző-e például a Kanári-szigetektől.

Madeira 400 kilométerrel van északabbra a Kanári-szigetek-i Tenerifétől, és ez a különbség lényegesen érződik a szubtropikus klímájában. Az év egyetlen hónapjában sincs nagy hőség és hideg sem. A leghidegebb hónap a február, de akkor sincs nappal 15-16 foknál hűvösebb. Viszont a legmelegebb két hónapban, augusztusban és szeptemberben sincs 23 foknál sokkal melegebb. Ritka az eső, a legnedvesebb évszak novembertől február végig tart. A tenger vize legfeljebb nyáron élvezhető mindenkinek (22-23 fok), míg télen csak az önsanyargatók, meg tán a németek, mennek be a tengerbe (16-17 fok). Bár Madeira nem nagy sziget, de a területén belül is vannak időjárási különbségek. Naná, hogy a déli szigetrésznek van kellemesebb klímája, hisz odatelepedett a turizmus. Napközben is szeszélyesen változhat az időjárás. A helyiek szeretik mondogatni, hogy náluk egy napon belül is át lehet élni négy időjárásszezont.

A turisták nagy többsége Funchal körzetében lévő szállodát választ, és ez érthető is. A turisták számára fontos szolgáltatások, városi időtöltések itt összpontosulnak. A hotelek többsége Funchal városon kívül egy hosszú, parthoz közeli üdülőövezetben van. Itt helyiek nem laknak, csak nyaralók. A hotel zónából busszal, taxival, vagy gyalogosan lehet bejutni a városközpontba. A buszközlekedés nagyon kulturált. A taxizás három fő esetén már olcsóbbra jön ki, mint a buszozás. A hotelzóna városközponthoz közelebb eső szállodáiból kellemesen be lehet sétálni Funchal központjába. A belváros rendkívül csinos, gondozott, tiszta, jó állapotú. Az emberek kedvesek, nyugodtak, s tisztes jómódban élnek. Portugáliában a főváros után itt a legmagasabb az életszínvonal. A belváros telis-tele van éttermekkel, kávézókkal. Imádni való a hely! A látnivalókról, programlehetőségekről külön fejezetben adunk részletes információkat.

Mérete alapján a sziget lényeges elszórt látnivalóinak megnézése nem igazán fáradtságos feladat. Jellemzően 30 és 70 kilométer közöttiek összesen a megteendő távolságok az egynapos kirándulások folyamán. A szigeten az egymástól legtávolabb fekvő pont közötti távolság 160 kilométer. Jellemzően két vagy három külön csoportos buszos vagy egyénileg szervezett típuskirándulással fedezik fel a szigetet. A belső területek hegyes domborzata, a kacskaringós, keskeny utak miatt a távolságokhoz képest időigényes az utazás. Pedig az utak jó állapotban vannak.

A Madeira-i utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A sziget nyugalmassága, rendezettsége, biztonságossága

2. A csodálatos, színpompás virágok

3. A Funchal-i piac

4. Olcsók és finomak a borok

5. A szobában hallgatni a tenger megnyugtató zajait

6. A levegő tisztasága (Európában az egyik legtisztább)

Nem tetszett

1. A sok meredek közútnak nem felelt meg a gyenge motorú bérautónk - voltak túráztatások, erölködések

2. A halétkek között a kardhal dominanciája (mert nekem annak az íze nem annyira jön be)

3. Tudtuk előre, hogy ez nem egy tengerparti strandolós sziget, de azért hiányzott a finom homokos strand

4. Meglepően drágák a sütemények


Jetta Tetszett&Nem tetszett-je

Tetszett:
- gasztronómia: a helyi, tengeri ételek sokszínűsége + a madeirai, buggyantott tojásos paradicsomleves és a bolo do caco, a madeirai fokhagymás kenyér
- a hegyek, az, hogy a felhők fölött sétáltunk
- a trópusi botanikus kert
- a delfinek 😊
- a mikulásvirág fa

Nem tetszett:
- a sertéshúsból készült ételek (pedig alapból eszem sertéshúst, de nem tetszett a legtöbb esetben ecettel készült pác)
- a járdák hiánya (de megértem a hely korlátozottsága miatt)

(Jetta, 2023)

Vélemények

"Mik tetszettek a legjobban, fő kedvencek?

Elképesztő az emberek nyugalma, hogy nem sietnek soha sehova, és kevésbé tűnik stresszesnek az élet, holott szemmel láthatóan nincs óriási gazdagság az átlagemberek között.

Az építészet igazán megkapó, mind a templomok, és a nagyobb látnivalók, mind az egészen egyszerű kis lakóépületek. Bármelyiket elfogadnám azonnal.

Csodálatosak a levadák, a túraútvonalak, a nyugalom ami az erdőkből árad, és a friss levegő.

Imádtam nézni az óceánt, hogy mekkora erő, és mennyire eltörpülünk mellette, és közben merengeni, hogy a nagy felfedezők a kicsi hajójukkal vajon hogyan élték túl a kalandjaikat.

Nagyon jó kaland csak úgy felülni egy buszra, majd valahol leszállni és onnan visszasétálni.

A szikla-beachek varázsa könnyen kárpótolja a homokos strandra vágyókat.

Mik nem tetszettek?

Nagyon magas éttermi árak. 20-30 euró a legegyszerűbb étteremben egy menüs vacsora egy pohár üdítővel, és innen határ a csillagos ég.

Kiknek ajánlod Madeirát?

Madeira nem kifejezetten nevezhető az Atlanti óceán Ibizájának, itt minden lassan zajlik, óriási a nyugalom. Ha nem kikötés az óriási éjszakai élet és a bulizás, Madeira minden korosztály számára nagyon jó választás. Lehet itt óriásiakat enni, finomak a borok, rengeteg a túraútvonal, gyönyörűek a strandok, magával ragadó a fauna. Nem véletlenül találkozhatunk itt gazdag, idős angol párokkal, kisgyerekes családokkal és hátizsákos fiatalokkal. Meg kell ragadni a szigetnek azon oldalát, amit keresünk egy utazásban és abból kihozni a legtöbbet. Szállásfoglalás tekintetében szintén minden megtalálható, az apró kis belvárosi panziótól az óriási ötcsillagos wellness resortig." (Cz. Kata)


A legjobb, legizgalmasabb Madeira-látnivalók ingyen vannak, mert amiért megéri 5 órát repülni Budapestről, azok a hegyek, völgyek, folyók, vízesések és a sűrű, zöldellő erdők, mezők és a végtelen Atlanti-óceán, aminek látványát a sziget szinte minden pontjáról élvezheted.

Ami nekem meglepő volt, hogy a parkolásért csak 1-2 kiemelt túrázós célpontnál kérnek el néhány eurót, plusz költségünk nemigen volt. Mi a legtöbbet ételre, italra, szállásra és autóbérlésre költüttünk, ráadásul az árszínvonal hasonló a magyaréhoz.

Madeira tehát a természetrajongók paradicsoma, de nem kell keményvonalas túrázónak lenni, hogy mindezt kiélvezd. Számtalan túraútvonal hálózza be a szigetet, amik közül jó néhány könnyen teljesíthető gyerekek, idősebbek és kevésbé fittek számára is. Ha már itt tartunk, egyes német és brit nyugdíjas utazók simán lekörözik a (magyar) fiatalokat. 🙂

A legtöbb túraútvonal az ún. LEVADÁK mentén kanyarog, de erről majd egy külön cikkben számolok be. Amik most következnek, azok a kényelmesen, túrabakancs nélkül is meglátogatható Madeira látnivalók, kivéve talán a Szent Lőrinc-félszigeti kirándulást. Ez utóbbi egy kicsit kakukktojás, mert nem levada túra, ellenben 1.5 órás kényelmes sétával oda-vissza végigjárható. (2023) forrás


Madeira valami fantasztikus kombinációja Norvégiának, Svájcnak, Új-Zélandnak és Portugáliának. Pici helyen van itt minden, ami egy természetszerető utazót érdekelhet. Madeira rendkívül változatos. Van nagyvárosi nyüzsgés és vannak csendes levadák. Van szitáló eső és hideg köd az északi parton, ugyanakkor süt a nap a délin. Hideg alatt plusz 15 fokot kell érteni. Lehet hegyet mászni, és fürödni az óceánban. Egy dolgot nem lehet a szigeten: unatkozni. Tizenkét napig habzsoltuk Madeirát, és egyetlen percet sem unatkoztunk. (2023) forrás


Azt ajánlom, hogy csak az induljon el Madeirára, aki jól bírja a gyaloglást, akár hegynek fel és le is, aki nem riad meg az időjárás szélsőséges változásaitól (egy órán belül jártunk 3-4 fokban és 20 fokban is, áztunk és melegünk is volt ugyancsak egy órán belül). Aki nem homokos parton akar sétálni, de élvezné az óceánt, aki az állatoknál jobban szereti a növényeket, aki nem kulturális, hanem erőt próbáló kalandokra vágyik, s aki nem keresi a látványos európai városokat, annak Madeira kiváló választás. forrás


12 év után ismét Madeirát választottuk pihenésül. Ami a legszembeötlőbb és egyben a legkellemetlenebb változás volt az első ottartózkodásunk óta, az az eszméletlen tömeg és zsúfoltság mindenhol. Beszéltem egy helybéli idegenvezetővel, aki szerint a helyzet már-már katasztrófálissá kezd válni. Szó szerint sehol egy parkolóhely, mindenhol autók tömkelege, a Pico Aireio konkrétan úgy nézett ki az ottjártunkkor, mintha egy prémium sporteseményre mentünk volna, egymás hegyén hátán parkoló autók, a kijelölt parkolón mélyen túlnyúlva már a felfelé vezető úton is, de ez volt a helyzet a legkedveltebb látnivalók esetében (pl Szent Lőrinc fok, botanikus kert, Funchal nevezetesebb helyei, népszerűbb levada túrák kezdőállomásai) és még sorolhatnám.

Sajnos Madeira a tömegturizmus áldozata lett, és ez érződött a helyieken is, kevésbé kedvesek a túristákkal, ami legyünk őszinték valahol érthető.

Ezt leszámítva jól éreztük magunkat, ezúttal próbáltunk olyan helyekre menni, amelyek kevésbé exponáltak, és ez nagyjából sikerült is. Az idő kiváló volt, a táj még mindig lenyűgöző, akárcsak a tisztaság, és a rendezettség.

Mondjuk az éttermi ételek választéka is döbbenetesen egysíkú, de legalább nem rossz, és nem is drága, (pl Korfuhoz képest kifejezetten olcsó) azért gasztroélményekért nem Madeirára kell menni. Mindenhol ugyanazt kapni: Nap levese, hal leves, polip, tintahal, Espada banánnal, steak, esetleg valamilyen csirke és vagy sertésszelet.

Nálunk kipipálva a sziget, mi már közel mindent bejártunk, láttunk, valószínű, hogy már nem megyünk vissza.(2023)


"Kis üde paradicsom ez a sziget. Kellemes hőmérséklet, napfény és színpompás virágok. Vadon nő a hortenzia, kála (feltűnő mocsári növény) és rengeteg számomra ismeretlen kis csodás virág, gyümölcs. A sziget belső tájain a hegyekben eukaliptuszerdők láthatók, máshol meg babérerdők. Csodás helyszín nászútra." (2015)


"Madeiráról való Cristiano Ronaldo, és úgy látom, hogy a helyiek szinte feltétel nélkül rajonganak érte. A focista képességeit kár lenne vitatni, a nagyképűségével kapcsolatos véleményemet meg jobbnak láttam udvariasan magamban tartani.” (2011)


Madeira különleges. Érdekes inkább. Tetszett, de hogy beleszerettem volna, abban nem vagyok biztos." (2014)


"Nászúton voltunk Madeirán és nagyon jól éreztük magunkat. Sokat kirándultunk és jókat ettünk. A szállodában még ajándék bort is kaptunk a szobába! Én mindenkinek ajánlom, aki szereti a természetet és szeret kirándulni."


"A tengerparttal nem voltam megelégedve, de szerencsére előre szóltak az utazási irodában, hogy itt inkább sziklás a part. Ezért foglaltunk 2 éjszakát a közeli Porto Santo szigetén, ahol tudtunk fürdőzni."


"Áprilisban pont a virágfesztivál ideje alatt voltunk Madeirán. Lélegzetelállító látvány volt a virággal díszített kocsik felvonulása."


"A sziget gyönyörű, látnivaló, kirándulási lehetőség van. Nincs tele idióta nyomulós turistákkal, kellemes angol, jellemzően idősebb párok pihenőhelye. Ettől függetlenül intellektuális fiataloknak is nagyszerű kikapcsolódás, csodálatos tájak, változatos természeti képződmények, növények és nyugodt vidékek. A hegyvidéktől a tengerparton át, az erdők és fennsíkok isteni harmóniája. Minden nagyon tetszett, csak tudni kell értékelni a természetes szépséget. Itt szerencsére még nem sikerült mindent letarolnia a globális szórakoztatóipar egysíkú turista-hülyítő hologram-világ buldózerének. Csodás, életünk egyik legnyugodtabb és legharmonikusabb kikapcsolódása volt." (2013)


,, Ami tetszett:
• a sziget egyéb természeti adottságai és a növényvilág lenyűgöző és nagyon színes; szó szerint - hiszen mindenfelé virágokat látni, bármerre megy az ember a szigeten - és átvitt értelemben is – különböző fajtájú növényes területek váltják egymást: pálmafás tengerpartok és trópusi jellegű parkok és kertek, banánültetvények, sejtelmes babérerdők, rengetegféle kaktusz és pozsgás, de fenyves erdővel és kopár, száraz területekkel is találkozhatunk.
Ajánlat ide: ha Madeira, akkor Levada túrák!! Gyönyörű erdei útvonalakon lehet gyalogolni, vízesések és hatalmas sziklák mellett, ahol végig csörgedezik mellettünk egy Levadának nevezett csatorna-féleség, mint egy halk folyó, ami végig kíséri a kirándulást, nagyon hangulatos!

• a virágokat külön ki kell emelnem (mint lelkes amatőr kertész 😊), mert a rengeteg színes virág teszi igazán gyönyörűvé az egyébként is különleges természeti adottságokkal rendelkező szigetet. Itt minden sokkal szebb és egészségesebb, mint máshol, látszik a virágokon, hogy itt igazán jól érzik magukat a kedvező időjárási viszonyoknak hála. Olyan nagy fejű liliomokat, hibiszkuszokat, és akkora magnóliafákat láttam, mint eddig sehol 😊. Ami még lenyűgöző volt számomra, az az, hogy ezek a virágok, amiket mi itthon nagy gonddal próbálunk valahogy életben tartani, Madeirán úgy nőnek még a legelhanyagoltabb utak mellett is, mint a gaz, bármerre megy az ember, mindig minden színes – persze ez északtól és hónaptól nagyban függ.

• a helyiek bár elsőre kissé mogorvának, barátságtalannak tűnhetnek, valójában nagyon kedvesek és vendégszeretőek. Sokan nem beszélnek angolul, főleg a kisebb falvakban és piacokon, de valahogy mindig sikerült megértenünk egymást, mindenki szívélyesen segített, akkor is, ha esetleg mutogatni kellett hozzá 😊. Nem viselkedtek zavaróan erőszakosan egy piacon vagy ajándékboltban, mint sok más helyen (ahol észre sem veszi az ember, máris vett pár souvenirt). Persze ott lihegnek az ember nyakán, remélve, hogy felvásároljuk a boltot, de soha nem volt senki „tukmálós” velünk. Ráadásul a piacon egyből próbálják lefelé kerekíteni az árakat, alkudni nem is volt szükséges, ezután pedig jöhettek a közös képek emlékbe 😊

• a helyi borokat mindannyian nagyon finomnak találtuk, főleg a család női tagjai, mivel a madeirai borok esetében a száraz fajták is édesebbek jóval, mint itthon. Erősebbek is ezek a borok, és sokkal inkább likőrre emlékeztetnek, így nem a szokásos (íz)élményt kaptuk, elég egy-egy kisebb kóstoló egy fél pohárral, azt viszont semmiképpen sem szabad kihagyni!

• a helyi specialitást (név szerint „Espada com banana” – azaz madeirai fekete kardhal sült banánnal) minden halkedvelőnek kötelező megkóstolni, sőt azoknak is érdemes, akik annyira nem szeretik a halat, mert nem intenzív ízű, gyönyörű fehér húsa van, és nagyon finoman készítik el mindenhol. Zöldségek és saláta mindig van a köret mellé (főtt krumpli mellé gyakran tálalják a másik helyi specialitást, a „mihlo frito”-t, ami egy kukoricadarából készült fűszeres kocka), így egy igazán finom, és könnyű, de tápláló fogás lehet ebédre vagy vacsorára.
Egyéb megkóstolandó dolgok, ha Madeirán járunk: Poncha és Sidra, két nagyon erős, ám annál finomabb, trópusi ízvilágú, rumos helyi ital (itt külön felhívta a figyelmünket a recepciós úriember, hogy kezdésnek csak egyet igyunk, ha pedig ízlik, és kérnénk még egy kört, mindenképp együnk is mellé valamit. Hasznos figyelmeztetés volt, tényleg erős! 😊). Ami pedig személyes kedvencé vált, és véleményem szerint kihagyhatatlan, az a madeirai kenyér, főleg frissen, úgyhogy mindenképpen keressük a szemünkkel a helyi pékeket az utcán és a piacokon, vásárokban, akik egy forró lapon sütik a sima és mindenféle töltött kenyereket.

• Az itteni piacokat mindenképp be kell iktatni a programba, egyrészt a portékák széles választéka, másrészt már önmagában a hangulat és a látvány miatt. A legismertebb a funchali piac, ahol nagyon jó áron lehet venni gyümölcsöket, zöldségeket, virágot, fűszereket, mindenféle halat, és itt található a legszélesebb választék is ruhákból, táskákból, szandálokból. Igazi paradicsom a nőknek, egyben veszélyforrás a férfiaknak és a pénztárcának 😊
Egy ajánlat ide: kevésbé ismert, ám annál hangulatosabb piac a Santo Antonio de Serra-i, amit mindenképpen érdemes meglátogatni. Ez nem kifejezetten egy turistáknak készült piac, így itt egy teljesen másfajta, igazi „lecsupaszított” madeirai érzést tapasztalhatunk meg. Külön élményként a hentesnél lehet kapni a szintén helyi specialitást, az Espatada-t, ami nyársra tűzött marhahúst jelent, saját magunknak kell megsütni egy hatalmas kályhában, majd elfogyasztani helyben sütött madeirai kenyér és friss zöldségek társaságában.

• Nagyon tetszett a hangulata az itteni városoknak és (halász)falvaknak, amik gyakran annyira picik, hogy mindössze pár házból és szűk kis utcákból állnak. A magasabban fekvő városok a egyrészt a látvány miatt, másrészt maga a dombra való építkezés miatt voltak érdekesek, az óceán melletti települések pedig megadják az igazi mediterrán hangulatot a kikötőkkel, színes csónakokkal, a hullámok hangjával és a tenger illatával.

• Madeira fekvése és természeti adottságai lenyűgözőek, az egész sziget hegyes-dombos, sok magasan fekvő falu és kisváros van, ahonnan gyönyörű a panoráma. Nagyon jó képeket lehet készíteni a kilátókból és teraszokról, ahonnan rálátni a nyílt vízre, és a gyakran félelmetes, szinte függőleges sziklákra, amik beleomlanak az óceánba.


Ami nem tetszett: ez a rész klasszisokkal rövidebb lesz 😊
• Fürdésre alkalmas óceánpart a sziget adottságai miatt nem sok van, így aki igazi klasszikus, fürdőzős-napozós nyaralásra vágyik, annak Madeira nem lesz jó úti cél. Az óceán elég hideg és szinte mindig nagyon hullámzó, így a fürdés egyébként sem annyira élvezhető.

• Az időjárás kifogásolható lehet a nyaralni vágyók körében, mert – bár az örök tavasz szigete elnevezésből ez sejthető – itt inkább tavaszias idő van szinte mindig. Júniust a felhők hónapjának is szokták nevezni, így aki melegebbre és napsütésre is vágyik, annak ajánlatos másik időpontot választani. A fentebb fekvő városokban ilyenkor akár 10 °C fokig is csökkenhet a hőmérséklet, és a legjobb esetben is csak 20 °C fok körüli melegre lehet számítani az egész szigeten.


• A kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek számát kevesellhetik azok, akik nem csak a természeti szépségekre lennének kíváncsiak. Még Funchal-ban is azt éreztem, hogy ha a centrumtól már kicsit kijjebb merészkedünk, kihalt utcákba lyukadunk, ahol minden bolt és étterem zárva van este – ez kissé furcsa lehet egy fővárostól. Főleg azért volt hiányérzetem, mert közben egymás hegyére-hátára épülnek a hatalmas szállodakomplexumok, ami nagy vendégforgalmat kíván – így viszont sokkal több programra és egyéb lehetőségre lenne szükség. A vízhez kötődő tevékenységek (jet ski, csónakbérlés, búvárkodás stb.) lehetőségei is kevésnek tűntek (Funchal kikötője például meglepően kicsi volt). Akik nem csak pihenni, wellnessezni jönnének, és a kirándulás, természeti adottságok mellett más is érdekelné őket, kicsit csalódottabban mehetnek haza. (Oli Timi, 2018) "

Érdekességek

Madeira portugál jelentése: fa. A sziget tehát nagy erdőiről és sűrű növényzetéről kapta nevét.

Winston Churchill a Reid’s Palace szállodában írta háborús visszaemlékezéseit.

Amerika alapítói a Függetlenségi Nyilatkozat aláírása után Madeira borral koccintottak.

A Madeira bort az első 3 hónapban állandó 45 Celsius fokon tartják, fahordóban, ezért őrzi meg zamatát akár 150 évig is.

Áprilisban rendezik meg minden évben a virágfesztivált.

A Tobogan sebessége elérheti a 48 km/órát is.

A nép hőse Cristiano Ronaldo, elképesztó kultusza van a szigeten. Az eredeti neve Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. A Ronaldo nevet a néhai amerikai elnök, Ronald Reagan után kapta második nevének. Soha nem iszik alkoholt, az édesapja ugyanis alkoholista volt, abba is halt bele 52 évesen. Roppantul családcentrikus, négy gyermek édesapja.

Olvasmányos linkek

A sziget különlegességét az éghajlata és a domborzata adja. Szinte egész évben gyorsan változó tavaszias idő van, nem véletlenül hívják ezt a szigetet az örök tavasz szigetének. A párás levegő és a rendszeres esőzések miatt elképesztően gazdag élővilág alakult ki Madeirán. Az év bármely szakában érdemes a szigetre utazni, ugyanis az éves hőingás nem túl nagy és az óceán hőmérséklete is majdnem állandó.

A Kanári-szigetekhez hasonlóan Madeirán is meg lehetett találni mindent amit csak az ember szeretne. Szebbnél szebb fekete- és aranyhomokos partok, magas hegyek, könnyebb és nehezebb túrák, canyoning, hegymászás vagy éppen siklóernyőzés és még sorolhatnám. Egy elképesztően komplex és emlékezetes vakációt lehet eltölteni Madeirán.

Én mindenképpen azt javaslom a Madeirát választó utazóknak, hogy túrázzanak minél többet. A szigeten rengeteg különleges túra van melyeken keresztül tényleg megismerhetjük a sziget legapróbb kincseit is. (2022) forrás


,, Az egész város stresszmentes, nyugis, napos hangulatának befogadásán kívül (olyan mintha egész héten vasárnap lett volna) azért konkrét látnivalók is akadnak. Ha nem templomokban és múzeumokban utazunk, akkor az egyik top látványosság, ami a helyiek életébe is kellő betekintést enged a piac (Mercado dos Lavradosres).

Ide érdemes minél korábban lenézni, mert délig rendesen megcsupaszítják a standokat. Virágokból és gyümölcsökből nagyon durva a felhozatal, ha látottak több mint felét be tudjuk azonosítani, akkor már jók vagyunk. A csúcspont pedig a halcsarnok, ahol a tengerről hajnalban befutott halászok terítik ki portékájukat: színes hal, pöttyös hal, óriásfogú hal, rákok, polipok és legnépszerűbb, amit mindenképpen meg kel majd kóstolni: a vörös húsú tonhal, melynek hossza a 3 méter is elérheti, és bármelyik funchali étterem étlapján megtaláljuk a második legnépszerűbb kardhal társaságában." forrás


,, A madeirai emberek nagyon kedvesek, mosolygósak és vendégszeretőek. Az egyik legnagyobb bevételi forrásuk mára az idegenforgalom lett (természetesen a méltán híres bor, csipke, kosár és a banán export mellett), ezért megbecsülik a vendéget. Egyetlen emberrel találkoztunk, aki nem beszélt angolul – meglepő módon egy banki alkalmazott-, de még a madieirai csöves is angolul kért tőlünk coint a megélhetésre és nem csak betanult szöveg volt, mert beszélgetni is tudtunk vele :) De ugyanúgy beszél a többség németül és az étlapon franciául is fel vannak tüntetve az ételek. (2017)" forrás


,, Azt mondják: a félszigeten 31 endemikus növényfaj látható (kizárólag Madeirán található), ebből én csak az elbarnult gaz egyik változatát véltem felfedezni, pedig a papagájvirág (Strelitzia reginae) úgy terem máshol a szigeten, mint nálunk a gyom. Állatokból is csak a madeirai gyíkot sikerült találnunk, ami nem sokban különbözik a budaörsi gyíktól, csak nem annyira majrés. Egy kis morzsával simán magunkhoz csalogathatjuk. A félsziget végében gyakran tanyáznak tengeri farkasnak becézett, ritka fókafélék. Bizonyára így van, mi csak egy elvetemült németet láttunk a húszfokos vízben úszkálni. (2021)" forrás

Fotóegyveleg

k. g. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes