ÚTIKRITIKA.HU / Kína


hirdetes


útikritikák


Kína

Kína dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Fenghuan óvárosa (Hunan) - k.r. fotója

Kína dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 1,42 milliárd, s már nem a világ legnépesebb országa. (India: 1,43 milliárd lakosa van.)

 • Kína 9,6 millió négyzetkilométer, azaz több mint százszor nagyobb Magyarországnál.
 • Peking 7350 kilométerre van Budapesttől. Az időeltolódás + 7 óra.
 • A mandarin a legtöbb kinai által beszélt nyelv. A lakosság kb. 70-80 százaléka tud mandarinul.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 346 ezer forintnak megfelelő jüan
 • Leggyakoribb vezetéknév: Wang
 • Becslések szerint az ország lakosságának körülbelül 30-40%-a követ valamilyen hivatalosan elismert vallást, mint például a buddhizmus, a taoizmus, az iszlám, a kereszténység, vagy az egyházi vezetők irányítása alatt álló "hazafias" kínai katolikus és protestáns egyházak. Ezenkívül Kínában vannak olyanok is, akik a külvilág felé rejtik vallásosságukat, de az otthonaik falai között így-úgy gyakorolják istenhitüket.


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az elképesztő történelmi és kulturális kincshalmaz, az, hogy rengeteget lehet tanulni az emberi civilizáció egyik fő vonulatáról, látni hogy miből lesz nemsokára a világ legnagyobb hatalma
 2. A Nagy falat látni elképesztő élmény
 3. Ha ügyes a turista, akkor elég olcsón ki lehet jönni a napi költségvetés tekintetében
 4. Felfedezni, hogy a kínai konyhának mennyi sok különböző, izgalmas vonulata van
 5. A Tiltott város rejtettebb zugaiban való időzés, mászkálás
 6. Látni a régi Peking kevéske megmaradt részét, a hutongokat
 7. Xi'an-ban bérelt kerékpárral bicajozni a városfal mentén, és persze a terrakotta harcosok
 8. A meglepetés, hogy nem minden kínai mogorva az idegenekkel szemben
 9. Shanghai-ban a Bund utca, a koloniális épületekkel, és a francia negyed
 10. Nagyon tetszik, hogy Kínában nem szokás a borravalózás! (Itthon és külföldön is sztresszel annak eldöntése, hogy mennyit adjak.)
 11. Fenghuan (Hunan) rendkívül fotogén óvárosa!

Nem tetszett

 1. A levegő- és környezetszennyezettség borzasztó, a nagyvárosi szmog
 2. Az embertömeg ebben a dimenzióban már idegölő, buszon, metrón utazni csúcsforgalomban
 3. Az utcai köpködések, krákogások, a folytonos cigibűz, a kínaiak túl hangos beszédstílusa, a sok kéregető, a tolakodás, lökdösődés, bunkóság
 4. A ronda közvécék, nem iható a csapvíz
 5. A nyelvi nehézségek a helyiekkel, főleg a nagyvárosokon kívül
 6. Túl nagyok a távolságok az ország turistás feldolgozásához
 7. A simlis taxisok, az agresszív autóvezetők, a forgalmas helyeken a zsebtolvajok
 8. Az egyénileg utazó turista számára adódnak bőven komplikációk, nehéz akadályok
 9. Kínán kívül valahogy jobban ízlik a kínai konyha
 10. Hogy folyton bámulják a turistát, néha még követik is (na nem a titkosrendőrök)
 11. Jól érzékelhetően drágul Kína!

Vélemények

,, Tetszett:


-Jó érzés volt pozitívan csalódni a helyiekben – valójában segítőkészek és kedvesek, még ha nem beszélnek egy szót sem angolul, akkor is segítenek
- Nagy Fal - Peking
- Agyaghadsereg - Xian
- Lingyin Templomegyüttes - Hangzhou
- A Nagymecset nyugalmának és a bazár nyüzsgésének együttese– Xian
- Streetfood-ot enni a xiani bazárban
- Lenézni a Shanghai Tower 118. emeletéről (már értem miért van oda az emberek nagy része a felhőkarcolókért)
- Szuperexpresszel utazni
- Felmászni a teaültetvény majdnem tetejére (Meijawu) és onnan kémlelni a környező földeket
- Véletlenül felfedezni Shanghaiban egy Food Court-ot, rengeteg helyi és street food kajával
- Üldölgélni a Bundon (Shanghai) és nézni az embereket és a felhőkarcolókat
- Nyugati-tó show
- Kalligráfiai bemutató a Nagy Vadlúd Pagodában Xianban
- A Hat Harmónia pagoda tetejéről lenézni Hanghzou városára
- Metrózni Pekingben és Shanghaiban
- Mindenhol nagyon ügyelnek a tisztaságra
- A látnivalók szépen karban vannak tartva
- A fő nevezetességeknél ki van írva minden angolul is

Nem tetszett:


- Miért kell gusztustalanul kérődzve köpködni? 
- Az állandó megfigyelés, és a térfigyelő és egyéb kamerák mindenhol (még a taxiban is) nagyon nyomasztóak tudnak lenni
- Amikor 4* szálloda recepcióján sem beszélnek angolul, kicsit kiábrándító
- Nagyon sok látnivaló körbe van kordonozva, nem lehet igazán közelről megnézni, ami levesz a hely élvezeti értékéből (persze az emberek miatt érthető ez a túlzott fokú védelem )

(zsofia, 2018)


"Kínáról sok mindent gondolunk, de a valóságban megdöbbentő a fejlődésük. Mindenből ők akarnak a legnagyobbak, legjobbak, leggyorsabbak lenni és öntik a pénzt a beruházásokba. Pár éve adták át a shanghai repülőteret, teljesen új a pekingi reptér. Shanghaiban a reptérről a városba a világ leggyorsabb mágnesvasútján (Maglev ) lehet bejutni 431 km/óra a végsebessége. Már építik a következő mágnesvasutat, ami 850 km/órás sebességgel fog közlekedni Shanghai- Xian között. Shanghaiban pár hónap alatt felhúznak egy felhőkarcolót.

Shanghai folyóján a Huangpun az uszályok úgy közlekednek, mintha 2*2 sávos autópályán lennének, éjjel nappal hordják a homokot, cementet.. az építkezésekhez. A hihetetlen autóállomány bővülés miatt több szinten folyik a közlekedés, Shanghaiban 8 szintes kereszteződés is van. A zöld felületek létesítésére nagy hangsúlyt fektetnek, de szerintem így is elég szürke minden a városon belül. A szmog Shanghaiban olyan jelentős, hogy nem látni a napot. Az utcákon tisztaság van, hajléktalanokat, graffitit nem láttunk. Este díszkivilágítást kap a város, amit a legújabb LED világítással oldanak meg, elkápráztatva ezzel minden arra járót.

Shanghai – Peking szuper-expresszel utaztunk, ami 300-360 Km/órás sebességgel közlekedik. Pár év alatt Kínában 45.000 Km vasúti pályát építettek, így a nagyobb városok mind összeköttetésben állnak egymással. Ezek a vonatok tiszták, gyorsak, csendesek. 1000-1500 Km-en belül repülő helyett is megfelelő alternatívát nyújtanak. Az volt számomra a megdöbbentő, hogy útközben óriási építkezéseket láttunk. 10-15 toronyházat építettek egyszerre, kis vidéki városkákban. Peking építészetileg más, mint a fiatal, „menő” városképet mutató Shanghai. Alacsonyabb, jellegtelen épületeivel nem hagy olyan mély benyomást. Az olimpiára a város 100 km-es körzetében bezárattak minden gyárat, így a légszennyezés nagyon visszaesett. Igaz azóta rengeteg autót vásároltak a kínaiak, így újra van mi termelje a szmogot. Az olimpiai épületeket kívülről megnéztük, a kínaiak felvonultatták a világ legmenőbb építészeit és amit azok megálmodtak, azt megépítették.

A Tiamannen téren nagy a rendőri készültség, de mint egyszerű turista ez nem zavaró. A hatalmas terek, épületek számomra lenyűgözőek voltak. Pekingtől pár tíz kilométerre már teljesen más, nyugodt részt láthattunk. A Ming sírok, a Nagy Fal egyedülálló élményt adtak. A pekingi ízek utcáján kínálgatnak mindent, amit állítólag Canton tartományban esznek. Skorpiót, kígyót, selyemhernyót, százlábút, fiókát… Ezeket megsütik és már fogyasztható is. Személy szerint az első háromból a skorpió ízlett a legjobban. A pekingi metró jól szervezett és a várost átfogja. Ezt is évente 60 km-el bővítik, így dinamikusan fejlődhet a város. Hazafelé a pekingi reptér volt az utolsó meglepetés. Vadonatúj és ennek megfelelően modern, tágas és minden igényt kielégít. " (Tamás, 2014)


,, Kínát bebarangolni egy hosszabb idő, most nem is volt rá érkezésem. Pekingben, egymagában el lehet tölteni egy hetet, olyan ez, mint egy külön ország. Bár tudtam, hogy sok a látnivaló, ami meg van, az is hatalmas, de a távolságokkal nem számoltam, így a tiencsini kirándulást kénytelen voltam kihagyni.

A városban mindent megtalálunk, amit akarunk a luxustól az igazán olcsóig. A közlekedés egészen kitűnő, minden ki van írva angolul is, így eltévedni művészet. Szerezzünk egy térképet, és gyorsan bizonyosodjunk meg felőle, hogy a való életben is úgy vannak kiírva latinul az utcanevek, mint ezen. Ha mégsem, dobjuk ki a térképet a francba, és szerezzünk egy jobbat, mert ezzel nagyon sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat, ugyanis az átírások különbözőek. Ha ez megvan, gyakorlatilag már nem lesz nehéz dolgunk.

A metró mindenhova elvisz, ahova meg mégsem, hát nézzünk utána a neten, mielőtt elindulnánk. GPS tekintetében fontos megjegyezni, hogy Google nincs, így vagy szerezzünk be egy VPN-t érkezésünkkor, vagy töltsünk le egy jó térképszoftvert, ami megy offline is. A híres látnivalók (Tiltott város, Mennyei béke temploma, Téli palota) mindegyike viszonylag könnyen megtalálható, ha csak ezeket akarjuk megnézni, nagyon nem kell internet. A Falhoz viszont annál inkább. Először is ki kell választani, melyik szakaszhoz akarunk menni, aztán a közlekedési módot is meg kell nézni. A turistás helyeket szerintem kerüljük el, a többi viszont utánajárást igényel.

Az embereket ki nem állhattam. Barátságtalan faszkalap volt majdnem mind, amelyik meg nem, az pénzt akart. Találkoztam pár fiatallal, akik beszéltek angolul, és jó arcok voltak, de nem ez a jellemző. Amúgy angollal nem jutunk túl messzire itt sem, még a fiatalok sem nagyon beszélik.

Bárki bármilyen helyzetben megpróbálhat átverni, szóval ne nagyon bízzunk senkiben, még ha ez nehéz is, és rosszul esik. Nem fogjuk kiismerni őket, ahhoz itt kell élni hosszabb ideig, így jobb, ha mindenkihez negatívan viszonyolunk (az én pozitívságom legalábbis nem jött be). Bulizni viszont merjünk velük bátran, mert ha beesünk egy nemzetközi helyre, és ott vannak helyiek (és nem megfigyelnek), megismerhetünk egy másfajta réteget is, de a politizálást kerüljük el, tényleg ne bízzunk senkiben ezügyben!

A kajáról nehéz írni, mert valami egészen elképesztő mennyiségű van. Ha olcsón akarunk enni, a tészta a legjobb választás, de kár kihagyni a többi dolgot. A város annyira nem olcsó, de a sikátorokban lehet fillérekért belakni. Természetesen itt is a legjobb, ha követjük a helyieket. A rendelés leadásához meg sok szerencsét! Ne filléreskedjünk az étellel, mert ennyire jót otthon csak nagyon elvétve találhatunk (a Wongban például lehet).

Ha valakinek a kínai konyha nem fekszik, Pekingben nem lesz baja, mert tényleg minden van. A sör viszonylag drága, a boltban érdemes megvenni. Ami a szállást illeti, már írtam, hogy minden árfekvés van. Én a Tiananmen tértől 5 percre laktam viszonylag olcsón, és a booking.com-on foglaltam. A hostelek jól felszereltek, és beszél a személyzet angolul.

Az árak Kína többi részéhez képest jóval magasabbak, de kis odafigyeléssel meg lehet úszni a dolgot olcsón. Vásároljunk szupermarketekben, mert ott nem alkalmaznak fehérember-árszabást, mint a kisboltokban. Mindenből lehet nagyon olcsót találni, de ezek leginkább a kis utcácskákban vannak, és angolul itt nem fogunk boldogulni, angol menüről ne is álmodjunk. Ha valaki bevállalja ez a „lucky food” mentalitást, nagyon olcsót nagyon jót (vagy nagyon szart) is lehet enni. A legfontosabb, hogy minden helyzetben próbáljunk meg alkudozni (persze a szupermarketben ne). Általában 40-50%-al olcsóbbra le tudjuk vinni az árakat, de ha valaki elég rámenős, tuti többel is lehet. Akit ez zavar, ne vásároljon az utcán. Szuvenírt sose a turistás helyeken vásároljunk, mert a városban elképesztő olcsón találni olyan dolgokat, amik 5-6-szor drágábbak a forgalmas helyeken. Vigyázzunk a gagyikkal!

A városban borzalmas a légszennyezés, és amíg ezt meg nem oldják (ami őket ismerve pár év), biztosan csak átutazóban fogok itt megfordulni pár órát. (2016)" forrás


,, Peking híres Tiltott városába másodszori próbálkozásra sikerült csak bejutnom, mivel jó idő alkalmával már kora délelőtt elkel minden belépőjegy. Meglátogattam továbbá a Menny templomát, a Nyári palotát. A Kínai nagy fal megmászása is óriási élmény volt. Megmártóztam többek között a kínai meleg forrásokban, kóstoltam gusztustalan ízeltlábúakat, meglátogattam a híres pandamacikat, megízleltem a hírhedt kínai kacsát, ami isteni finom rizstésztába csavart kacsahús zöldséggel, gyümölccsel és lágy szósszal tálalva. Az egész izgalmát az adja, hogy a tekercseket te készíted el saját magad. (felvidéki csavargók, 2016)" forrás


,, Kérdezz meg bárkit, aki már megjárta Kínát, hogy tetszett-e neki az ország, és ami még fontosabb, szimpatikusak-e neki a kínai emberek. Az emberek Kínáról és a kínai emberekről alkotott véleménye megosztó, s a legtöbben valószínűleg negatív véleménnyel hagyják el az országot egy rövid utazás után: rengeteg olyan véleménnyel lehet találkozni, mely szerint a kínai emberek például igénytelenek (köpködnek, szemetelnek), s ez rányomta bélyegét az utazásra. Olyan véleményről is hallottam már, hogy Kína szuper hely lenne a kínai emberek nélkül. Úgy gondolom, hogy nem érdemes általánosítani: én magam is sok olyan kínai embert ismerek, akik Európában sem tűnnének ki viselkedésükkel, viszont az tény, hogy nekünk, európai emberek számára szembetűnő az ilyen jellegű „igénytelenség”. Otthon is van ugyanakkor, aki szemetel, csak Kínában a nagy számok miatt ez gyakrabban látható, s ezért mélyebb nyomot hagy bennünk. (2017)" forrás

Olvasmányos linkek

"Az utcán rengetegen szerelnek biciklit, motort, vannak akik erre szakosodtak. Megtudtam, hogy ha fel szeretnénk pumpálni a biciklinket, mert lapos a kerék, természetesen van náluk pumpa, amit szívesen bérbe is adnak. Tehát odamegyek kibérelem a pumpáját, felpumpálom magamnak a kereket és visszaadom a pumpát, majd fizetek… A kínaiak valamiért nagyon szeretnek szemüveget hordani. Nem ritka, ha olyan “SZTK” keret jön velünk szembe, amiben még üveg lencse sincs... Pekingben nem látni a csillagos eget. Eddig ha jól összeszámolom 1 db csillagot láttam. Szerintem a város fölötti szmog visszaveri az éjszaka fényét, ezzel eltakarja a csillagokat. Állítólag ez minden nagyobb városra igaz. ehh... A pekingi diákok egyenruhát hordanak, ami iskolánként változik. Ezért az utcán simán felismerjük a diákokat…. A kínaiak mikor elkezdenek angolt tanulni, kapnak egy angol nevet, amit vagy saját maguk találnak ki, vagy a tanárjuk ad nekik. Olyat például, hogy Jessica…" forrás


,, Aki Kínában jár kell, vagy netán hosszabb ideig az országban él, valószínűleg nem igen unatkozik. A meglepetés mindennapos, aminek szerintem azaz oka, hogy nagyon más kultúrkör a kínai és nekik teljesen más a normális, mint nekünk. Ezen jókat lehet nevetni, akár bosszankodni, de komolyan venni semmi értelme, hiszen, és erre már utaltunk, mi vagyunk a vendégek. Hogy is kérhetnénk számon valakin, hogy köpköd, dohányzik előttünk a sorban a gyógyszertárban, vagy a földre dobja az étteremben a lerágott csontot és a koszos szalvétát. Mert ez például mindennapos.

A kínai egy elég szorgalmas népnek tűnt számunkra. Dolgoznak, pénzt keresnek, próbálnak túlélni, költekeznek, ki-ki saját takaró mérete alapján. Nagyon sokan élnek kisbolt vagy étterem működtetéséből. Sokan ott laknak, ahol dolgoznak, és ezt úgy kell elképzelni, hogy az utolsó polc mögött vannak az ágy és a nagyon szerény, szegényes körülmények "eldugva". A porták változóan igényesek és tiszták. Nincs mit szépíteni, sok a koszos háztáj, talán vidéken erre nagyobb gondot fordítanak, mint a városokban, azonban ez sem evidencia. Az átlag kínai korán felkel, a gyereket elindítja iskolába, aki sokszor az utcán kis sütödékben, grill kocsiknál veszi meg a tízórait. A gyerekeknek általában egyenruhájuk van, ami legtöbbször valamilyen kék-fehér melegítő alsó-felsőből és piros (úttörő) nyakba kötött kendőből áll. A suli korán kezdődik és későn ér véget. Nagyon sokat tanulnak, elég kemény az oktatás, főleg a nagyobb városok jobb iskoláiban. Sokszor láttunk este hét körül nagy diákcsoportokat hazafelé vonulni.

A felnőttek dogoznak estig, és aztán az utcára vonulnak. Na nem felvonulást, vagy tüntetést tartanak. Kínában a városokban este megtelnek az utcák, parkok emberekkel. A gyerekek játszanak egymással, a felnőttek ülnek és beszélgetnek, vagy, és ez volt a mi kedvencünk, táncolnak. Igen, táncolnak. Egyedül vagy párban az teljesen mindegy, csak tánc legyen. Több, kisebb-nagyobb csoport gyűl össze a város különböző pontjain és előre betanult koreográfiákat táncolnak végig. Van egy "tanár" aki hozza a kis gurulós kocsit, rajta a hangfallal és lejátszóval és indulhat a tánc. Haláli nézni őket, ahogy nagy átéléssel együtt ropják. Nagyon aranyosak! Az életkor nem számít. 20-99-ig minden korosztály képviselteti magát. A fiatalok inkább külön vonulnak, ahogy mi láttuk, de diákcsoportokat is láttunk táncolni párszor. Azzal talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a nemek aránya erősen hajlik a női fölény felé, de azért mindig látni férfiakat is a csoportban. Többször napközben is belebotlottunk táncolókba. Leálltunk nézni őket, amiből beszélgetés, majd közösen tánc lett. (Itt találtok róla egy kis videót.)

A sport inkább a városokban jellemző. Sokan kerékpároznak, úsznak, futnak, tai chiznak és az esti táncot is ideszámítom. Ennek ellenére nem feltétlenül egészséges nemzet. Azt nem mondanánk, hogy el vannak hízva, de rengeteg műanyag vackot esznek és ahogy mi láttuk a férfiak 98%-a dohányzik. Egy átlag boltban legalább 20 fajta (valószínűleg sokkal több, mint nikotin tapaszból) kínai gyártmányú cigaretta kapható, a legolcsóbb doboz 200 a legdrágább pedig 5000 Ft átszámolva. Rengeteget dohányoznak, minden elképzelhető helyen. A nagy szupermarketekben mondjuk tilos, de az éttermekben, kisboltokban, sőt még a gyógyszertárban is kedélyesen pöfékelt a gyógyszerész bácsi. Azonban náluk ez nem csak egy káros szenvedély, de státusz szimbólum is, és az üzleti találkozások elengedhetetlen kelléke. Aki tárgyalni megy, jó minőségű cigarettát vásárol és azzal kínálja a másik felet. Érdekes. A dobozok az egyszerű fapadostól az igényesen megtervezettig terjednek, próbálva ezzel is megnyerni a célközönséget. Minden nap hatalmas összeg vándorol a cigaretta gyárak zsebébe, melyek közül a leghangzatosabb talán a Mennyei Hang Cigarettagyár, ami akár prevenciós célzattal is értelmezhető, akár.

Úgy tűnt a család nagyon fontos a kínaiak életében, minden régióban és etnikumnál ezt láttuk. Az eddigi 1 gyerek/per család limitet (amit eddig is sokan túlléptek és inkább büntetést fizettek) most 2 gyerek/családra módosították. A gyerekek ott nőnek, cseperednek az otthon lévő szülő(k) mellett, míg el nem érik az óvodás kort. Amennyiben van óvoda. A nomádoknál például nincs. " forrás


,, Nehezen szokom meg hogy sokszor tátott szájjal bámulnak rám az utcán, pedig vannak még külföldiek Kínában rajtam kívül is. És ez nem csak a szigetre jellemző! Pekingben és Sanghajban is többször megállítottak közös fotókra. Ez annyiban kapcsolódik a mentalitáshoz, hogy amíg bámulni szeretnek, addig beszélgetni nem nagyon: ha valakitől kérdezek valamit 50-ből 49-szer nem tud angolul és csak elhesseget. Emellett elég tapintatlanok, nem csak a hatalmas csulázásokra gondolok, hanem az éjjeli hangoskodásra és az állandó tolakodásra." forrás


,, Ebédszünetünk alkalmával lehetőségünk nyílik megismerkedni a jáde kő sokoldalú felhasználásával. A többszínű jáde több fontos emlékműnél is visszaköszön különféle szobrok és faragványok formájában. (Buddha-t előszeretettel ábrázolják jáde kőből.) Végig sétálunk egy látványműhelyen, ahol megismerkedünk a jáde megmunkálásának folyamatával, és sokoldalú felhasználásával, illetve azt is megtudhatjuk, hogyan lehet megkülönböztetni az igazi jádét hamis társaitól.

A bemutatóval egybekötött ebédet követően a javarészt feltáratlan Ming sírok és Yongle császár sírhelyét látogatjuk meg. 13 Ming uralkodó van ide eltemetve, de csak pár síremléket tártak fel a régészek. A sírokon kívül egy kiállítás keretében bepillantást nyerhetünk, hogy milyen öltözetben, ékszerekkel feldíszítve tértek a császárok örök nyugalomra. Utunk végén, mielőtt elhagynánk a sírhelyeket a nők jobb a férfiak bal lábbal lépnek át egy kapun, miközben hangosan kínaiul annyit mondanak – Wo Hui Laila! (bocsi a fonetikus leírásért) ami annyit tesz Visszajövünk! Ezzel megakadályozzuk, hogy lelkünk a holtaké legyen!

Egy rövid buszutat követően megérkezünk a Szellemek Útjára. Ezen az úton hordozták végig az elhunyt császár holttestét mielőtt végső nyugalomra helyezték. A Szellemek útja egy csodás parkban fekszik, ahol a széles utat különféle ember és állatszobrok szegélyezik 2 oldalról, aminek az az érdekessége, hogy mindegyikük párban van, ugyanis van egy éppen pihenő és egy őrködő páros.
A visszafelé vezető úton tartunk egy rövid fotószünetet a Madárfészek és Vizeskocka olimpiai épületeinek viszonylag közelében, egy felüljárón.

Programunkat egy helyi teaházban zárjuk, ahol a teakészítés és fogyasztás rejtelmeibe vezet be minket egy ott dolgozó hölgy. Az előadás nagyon interaktív és informatív, a bemutatót végző hölgy nagyon pörgősen és érdekesen adta elő, hogy a tradicionális kínai teák milyen jótékony hatással bírnak szervezetünkre. (A bemutatót vezénylő kollegina nagyon jól beszél angolul!). A végén vásárlási lehetőség is van.

Esti fakultatív program – KungFu Show bemutató a pekingi Red Theatre-ben: egy kb. 1 órás színházi előadás, ami egy történetet elmesélve mutatja be a KungFu filozófiáját. A showban igazi látványelemek váltják egymást:, tánc, zene, fény és hangeffektek, rengető szereplő színes jelmezekben, élethű díszletek. Én mindenképpen ajánlom az utazóknak, mert tényleg nagyon látványos, és nem utolsósorban a narrátor angolul beszél! (zsofia.apro@vista.hu, 2018)

Fotóegyveleg

Fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2018. 02. 13. 12:55
Gasparik!

Már miért ne lenne?
http://utikritika.hu/hongkong/latnivalok#macau-kirandulas


Gasparik, 2018. 02. 13. 11:44
Hong Kongról és Makaóról miért nincs információ?


lgergely, 2016. 02. 04. 11:59
Igen, valóban megbámulnak. Azért, mert nem vagy ázsiai. Magas, kétajtós szekrény, szőke, kék szemű emberekre különösen néznek. Ha tudnak angolul (nem nagyon tudnak), akkor megkérdik, hogy "Miért van ilyen szemed?", "Miért vagy ilyen magas?". Az idősebb generáció lehet, hogy orosznak néz és oroszul fog beszélni hozzád. Én nem nagyon láttam kéregetőket. Bár ilyen scam-eseket igen. Egybe bele is ültem és vége volt az egész világnak. 30000 Ft-om bánta.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes