ÚTIKRITIKA.HU / Hszian avagy Xian


hirdetes


útikritikák


Hszian avagy Xian

Xi'anról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Agyaghadsereg|Harangtorony&Dobtorony|Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

k.r. fotója

2024 nyarától lesz közvetlen légijárat Budapest és Hszian között. Egyelőre nem tudni, hogy milyen légitársaság repüli és pontosan mikortól.

Ennek az aloldalnak a tartalommal való feltöltése előkészületben van. Kérünk némi türelmet.

Xi'anról dióhéjban

Magyar átírásban: Hszian

Kína kellős közepén fekszik Xian (西安), amely Shaanxi tartomány székhelye. Kimagaslóan fő látnivalója: az agyaghadsereg.
Xian („Nyugati Béke") a 4 ősi kínai fovaros egyike, egykor a Selyemút keleti végállomása volt.

2024-ben: a város lakossága kb. 360 ezres, de a vonzáskörzetével együtt kb. 9 milliós. 

Vélemények

,, Xian egy igazi kínai város! Hihetetlen jó hangulatú város, kb. 8 millióan lakják, tehát a mi szempontunkból nem kis városról beszélünk. Nagyon izgalmas elegye a kínai és a közel-keleti/arabos beütésnek, a város egészéből árad a több ezer éves kultúra. A bazár kellős közepén, pagodás tetejű, a feng shui elemeinek megfelelő épületek, miközben a Nagymecsetben muzulmánok imádkoznak napi ötször Mekka felé. Természetesen a modern, magas épületek itt is megtalálhatóak, de nem ezek határozzák meg a város hangulatát.

Maga a Nagymecset a bazársoron keresztül haladva közelíthető meg. A bazárban akárcsak mintha egy arab országban lennék az árusok hangosan ordibálva, esetenként külön performanszot előadva igyekeznek túladni portékájukon.

Van itt minden mi szem-szájnak ingere (ez a rész szigorúan csak ebéd után olvasható ): grillezett, fűszerben hempergetett tintahal, sült bárányhúsos nyársak, főzött marhahús pitában tálalva, gránátalma, durián (büdi gyümölcs), és egyéb déligyümölcs, selyemcukor, keleti édességek, pékáruk, fűszerek,stb.. Az étkeken felül természetesen minden egyebet is beszerezhetünk, úgy mint egy komplett agyaghadsereget, eredetinek kinéző selyem holmikat, és márkás ruhához és táskához juthatunk jutányos áron. Az egész bazár, zajos, nyüzsgő, mindenki egyszerre beszél, a helyiek a tömegben is biciklivel, robogóval és riksával közlekednek. Nagyon különleges hangulatot áraszt az egész, fel kell rá készíteni az utasokat, mert nem fog mindenkinek tetszeni!

A nyüzsgés után a Nagymecsetbe belépve hirtelen elül a zaj, minden nyugalmat és harmóniát áraszt. Fantasztikus ez az épületegyüttes, a típusosan kínai pagodás tető alatt az épület egyes részeit arab írások ékesítik. A mecset jelenleg is muszlim/mohamedán/muzulmán imahely, ezért belülről nem lehet megnézni. " (Zsófi, 2018)


,, A biciklizés szuper élmény, érdemes kipróbálni! Kiváló rálátást nyújt a városra és több nevezetességet is megtekinthetünk - más perspektívából. Nem mellesleg a bicajról leszállva a városfal mellett fantasztikus éttermeket, sörözőket és apró boltokat fedezhetünk fel. Nekem igazi csemege volt a "képzőművészek" utcája. (2018)" forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A turistatömeget elkerülve délután mentünk az Agyaghadsereghez és volt egy szuper privát idegenvezetőnk

2. A mozlim negyedekben az ismerkedés a mozlim kínai étkekkel street food módon

3. A metróval való közlekedés praktikussága

Nem tetszett

1. A tricklis és autó taxisok simlissége kerülni őket az Agyaghadsereghez közlekedéskor!

2. Kevés helyen fogadnak el bankkártyát

3. A csaknem flytonos szmog

m.m. fotója

Odajutás

,, Utazás Pekingből Xianba szuperexpresszel (1200 km megtétele 5 óra alatt)
A vasútállomáson hasonlóan a repterekhez elég szigorú ellenőrzés van a bejutást megelőzően. A csomagokat is átvilágítják, mert az út során velünk egy légtérben utaznak. Maga az állomás is nagyon kulturált és színvonalas, tele üzletekkel , étkezdékkel. (nem egy Nyugati-pályaudvar ) A vonat nagyon szuper és pontos, 305-el hasítunk Xian felé. ( A helyiek meg persze jót mosolyognak azon, hogy lefotózom, hogy mennyivel hasít a szerelvény ) A „fedélzeten” is gyönyörű tisztaság uralkodik, az út során többször felsöpörnek, felmosnak. 3 osztályra lehet jegyet venni: a turistán 3+2 székezés van, kényelmes, tágas, nagy lábterű ülésekkel. Van egy „premium economy” jellegű, itt 2+2 szék van, szélesebb, fotelszerű ülésekkel, és egy kis snack szerű ellátással. Ezeken felül lehet még businesst/first class-t foglalni, ahol 2-2 ülés van, és ezek az ülések vagyis inkább fotelek kihúzhatóak és ággyá alakíthatóak." (Apró Zsófi, 2018)

Szállás

Közlekedés

,, Összehasonlítva Hangzhouval, jól érezhető, hogy a város hamarabb lépett a fejlődés útjára - amely akkor előnyt, most talán hátrányt jelent. A tömegközlekedés jó, de tapintható kapacitásának a végessége. Iszonyú mennyiségű busz közlekedik az utakon és a taxik száma is többnek tűnt, mint Hangzhouban. A későbbi fejlődés lehetővé tette, hogy a technika vívmányai - AL, közlekedésszervezés - beépüljenek Hangzhou életébe és jobban kiszolgálják a növekvő lakosságot.

A földalatti közlekedés részleges lefedettsége Hszianban sajnos a földfelszínen jelenik meg, szmogot, zajt és forgalmi dugókat eredményezve. (2018)" forrás

Taxi - m.m. fotója

Étkezés

Tésztaevés a Mozlim negyedben - m.m. fotója

Vásárlás

A városban érdemes ruhákat venni.

Szórakozás

Nincs sok éjszakai klub a városban. A kevés meglévőben sajnos ugyanazt az uncsi zenét nyomják, vegyesen kínai diszkózenét és némi pop-ot. A bulihelyekre jellemzően 10 és éjfél egy között érkeznek a vendégek. A klubok többnyire hajnali négykor zárnak.

Közbiztonság

Mint más kínai városok, Xi'an is elég jó közbiztonságú. Vigyázni kell a zsebesekre (többnyire gyerekek), akik leginkább a tömött buszokon szorgoskodnak, vagy bárhol, ahol sűrű a tömeg. 

Egyéb hasznos információk

Agyaghadsereg

m.m. fotója

,, Az első megállónk egy bemutatóterem volt, ahol prezentálják az agyagfigurák készítésének technológiáját, majd szabadon lehet válogatni a különböző méretű és formájú figurák között. (Élethű nagyságú figurákat is lehet venni, elszállítják a megadott címre).

A bemutatót követően folytatjuk utunkat az Agyaghadsereg ásatási helye felé. A figurákat egy véletlen folytán fedezte fel egy kutat ásó földműves. A figurák több fedett csarnokban láthatóak, a feltárás folyamatosan zajlik, és nem lehet tudni pontosan mekkora területen lehetnek még felfedezetlen darabok. Az első csarnok a legnagyobb, itt van a legtöbb szobor: katonák, hivatalnokok, csatasorba állítva. A hadsereg azért is olyan egyedülálló, mert mindegyiknek más az arckifejezése. Hihetetlen részletességgel van kidolgozva a ruhájuk (ami a rangjukat is mutatja), az arcuk nagyon élethű.

Egy kisebb és egy nagyobb csarnokban vannak még figurák, a kisebb csarnokban a császárt őrző katonák láthatóak, a nagyobb csarnok nagy része még feltárásra vár. Az utolsóban teljesen restaurált figurákat tekinthetünk meg egészen közelről, üvegfal mögül. A császár sírja jelenleg még feltáratlan, mivel jelentős mennyiségű higanyt mértek/találtak a sírja fölött, a tudomány jelenlegi állása szerint még nincs megoldás arra, hogyan lehetne úgy feltárni, hogy ne vesszen kárba a sír tartalma. Agyaghadseregről több infó? Az ásatás részleteit bemutató múzeumban további figurákat, illetve hozzájuk tartozó tárgyakat találhatunk. Hatalmas területen fekszik az egész, gyönyörű parkosított környezetben. Természetesen ez a hely is igen nagy népszerűségnek örvend, ezért sok turistával kell számolni, de ettől függetlenül mindent meg lehet nézni. (Én el tudtam volna még nézelődni 1-2 órát)" (Zsófi, 2018)

i.v. fotója

,, Az internet óriási előnye, hogy utazás témában (is) nincs szürke folt, mindenre találsz választ. Ennek köszönhetően a "hogyan lehet eljutni az Agyaghadsereghez" kérdésre is találatok sokasága jön fel, figyelmeztetve a "veszélyekre": pl. milyen buszra ne szállj fel. Nos, kellő körültekintés ellenére mi mégis egy ilyen járgányon landoltunk - teljesen hivatalosnak tűnt minden és mindenki rajta. Ha valaki hasonló helyzetben találja magát, a viteldíj 1 jüannal (kb. 40 Ft) volt magasabb, vagyis a szűkre szabott költségvetés emiatt nem fog romokban heverni. Az út a központban található buszmegállótól bő 1 óra, több megállóval. Amikor megérkeztünk, azt hittük, rossz helyen vagyunk. Egy út mellett tessékeltek le bennünket, és a környéken nagyon semmi sem utalt a hely világszintű jelentőségére.. Követtük a többieket és falatozókkal, boltokkal, árusokkal tűzdelt kis központon áthaladva érkeztünk meg a múzeumhoz. (2018)" forrás

m.m. fotója

,, Az agyaghadsereg Hszienben kicsit csalódás volt a számomra. Ugyanis maga a hadsereg nem szabadtéren, hanem egy épületben van és csak fentről, korlátok mellől lehet messziről szemügyre venni az alakokat. (2016)" forrás

m.m. fotója

Harangtorony&Dobtorony

Más látnivalók

Városfal

,, Az egykori városfal restaurált része: A várost egykor körülhatároló városfalból több rész is egészen épen fennmaradt. A fal egyes szakaszain az épületek is szépen restaurálva vannak, a fal restaurált részét biciklivel is be lehet járni  (Nagyon széles fal). Kb. 20-25 percet időzünk itt ami fotózásra illetve egy kis szakasz bejárására alkalmas." (Zsófi, 2018)


,, Ennek a városnak egyik fontos látványossága a régi óvárost körülvevő városfal. A fal 14 km hosszú és teljes egészében megmaradt. Ügyes vállalkozók biciklikölcsönzőket nyitottak a falon, ahol kölcsönözhetsz bringát és körbe biciklizheted a teljes falat. Sajnos olyan hőség volt, hogy nem tudtam a Pistit rávenni a kerékpározásra. (2018)" forrás

m.m. fotója

Nagy vadlúd pagoda

A Xian belvárosában található Nagy Vadlúd Pagodát azért hozták létre, hogy egy híres buddhista küldött által Indiában összegyűjtött iratokat itt tárolják. Egy helyi idegenvezető kalauzol végig minket ,aki nagyon jól beszél angolul! Magába a Pagodába sajnos nem jut idő felmenni, egyébként az épület maga érdektelen belülről, a kilátás pazar a tetejéről. A látogatás végén helyi idegenvezetőnk a kalligráfia rejtelmeibe vezet be minket. (Zsofi, 2018)

m.m. fotója

Kilátás  pagodából - m.m. fotója

Mozlim negyed

,, Ha letekintünk a Dob-toronyból, feltűnik egy pezsgő, emberekkel teli és isteni illatokkal fűszerezett negyed, ez a Muszlim-negyed. Kétségkívül napunk fénypontjához érkeztünk, amikor beléptünk "kapuján". Hömpölygő forgatag, ízek, illatok, színek. Végre nem hamburger és pizza került a tányérunkra!!!

Xian az első városok egyike, ahol Gaozong császár engedélye után az iszlám vallást gyakorolhatták Kínában. Jelenleg kb. 50.000-es közösségről beszélünk, akik főleg a Hui nemzetséghez tartoznak. Életük zárt, hagyományaikat, kultúrájukat megtartották. A kis kanyargós utcában apró boltocskák kínálják portékájukat: bárány-nyárs, lepények, édességek, gyümölcsök, kézműves termékek - minden, mi szem-szájnak ingere. Mi sötétedés után érkeztünk; a lámpák fénye, a parázsló ételek még különlegesebb hangulatot kölcsönöztek a negyednek. A látvány mellett az ízek is isteniek voltak, degeszre ette magát a család apraja-nagyja. :-) Ha csak rövid időnk van Xianban, ezt a részét a városnak nem szabad kihagyni. (2018)" forrás

m.m. fotója

Mecset a Mozlim negyedben - m.m. fotója

,, Először végigmentünk az arab-kínai (hue) piacon, majd eljutottunk az igazi arab negyedbe. Itt megnéztük a mecsetet, de éppen istentisztelet volt, ezért be nem mehettünk. Maga a negyed végig kajáldákkal, piaccal volt tele. De olyan borzasztó bűz és kosz volt mindenfelé, hogy komoly csalódást jelentett. Szinte menekültünk innen. (2018)" forrás

Bei-Yuan-Men mozlim kulturális utca (a halal húsvágás bemutatásával) - m.m. fotói

Olvasmányos linkek

Utcai orvosi (?) konzultáció - t.r. fotója

Fotóegyveleg

Szmogos város - m.m. fotói

a.j. fotója

k.r. fotója

Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Pekingbe Repülőjegyek Pekingbe
Olcsó repülőjegyek Pekingbe a Vistánál
Repülőjegyek Shanghaiba Repülőjegyek Shanghaiba
Olcsó repülőjegyek Shanghaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes